véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngÚjabb összeírás-listázás vár ránk - most éppen arra kíváncsi a kormány, mennyien is támogatjuk a rezsicsökkentő politikáját.

De tényleg ez az igazi oka annak, hogy a következő hetekben hihetetlen mennyiségű Fidesz-aktivista fog rajzani az utcákon hogy felkeresse a választók minimum 20-25%-át? Vagy csak azért van ez az egész felhajtás, hogy az illetékesek megtudják, melyik ajtó/kapu mögött lakik kormánypárti szavazó és hol ellenzéki, kitől mire lehet számítani, ki mennyire értékes a Fidesz újraválasztási kampányában és ki az, akit még meg lehet dolgozni (átállítani) az elkövetkező hónapokban? Esetleg lesz egy külön nyilvántartás is majd azok számára, akik "kockázatot" jelentenek a következő választás szempontjából?

És míg eddig leginkább az utcán mi kereshettük fel a kitelepült aktivistákat, most már saját otthonunkban is meglephetnek minket, az aktivisták lakásról lakásra járva készíthetik el listájukat rólunk, mindezt egy hétfőn  sürgősséggel benyújtott, kedden már el is fogadott törvénymódosítás alapján. Tehát míg mondjuk Szaniszló Ferenc díjának visszavonhatatlansága felett napokig kesergett meg nyíltan könyörgött Balog miniszter úr, addig Péterfalvi Attila által március 19-én kifogásolt törvénytelenséget szűk két nap alatt törvényessé tették honatyáink:

"Az aláírások magánlakáson gyűjtése adatvédelmi szempontból azért sem elfogadható, mert magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett „negatív listákat” állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy kezdeményezésben.
Összhangban ezért a korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlattal, a Hatóság álláspontja szerint közterületen lehet aláírásokat gyűjteni. Aláírásgyűjtés céljából tilos az állampolgárokat személyesen, otthonaikban felkeresni. Ellenkező esetben a pártok tevékenysége az érintettek zaklatásának minősülne, ami súlyosan sértené a polgárok magánszféráját és a tisztességes adatkezelés követelményét." (NAIH közlemény)

Amint aláírja a köztársasági elnök az egyéni képviselői indítvány alapján elfogadott törvénymódosítást és hatályba lép az új kiegészítés, már minden, ami eddig sértette véleménynyilvánítási szabadságunkat és súlyosan sértette a magánszféránkat, ráadásul a tisztességes adatkezelés követelményét sem valósította meg, az ezentúl törvényes, tisztességes és még véletlenül sem sérti a magánszféránkat sem. Péterfalvi Attila által zaklatásnak minősített eset ezentúl nem zaklatás, hanem a pártok tisztességes eljárása:

„(5) A személyes adatok kezelését tisztességesnek és törvényesnek kell tekinteni, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintettet lakóhelyén vagy tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait e törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul . A személyes megkeresésre a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napon nem kerülhet sor .” (2011 . évi CXII.törvény 4. §-ának immáron új, (5) bekezdése)

Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Vas Imre (Fidesz) szerint két alkotmányos alapjogunk, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúly így teljesedett ki, hiszen a módosítás célja Péterfi Attila közleményét is figyelembe véve (!) az, hogy "az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő személyes felkeresésekor egyszerre biztosítsa a tisztességes adatkezelés követelményét, a magánszféra védelmét és azt, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba."

Vajon hogyan ütközhet véleménynyilvánításunk akadályba? Csúnyán néz ránk az, aki kikérdez és aláírattat minket? Hiszen már maga az a tény, hogy lakásunkban megjelenik valaki, aki - hogy teljesítse a penzumát - rá akar minket mindenáron beszélni, tollat ragadva lelkesen helyeseljük a kormány politikáját, már ez visszatetszést keltő, erősen nyomásgyakorló. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy még az adatvédelmi biztos is attól fél, negatív listáznak minket, ez végképp akadályozhatja az átlagválasztó véleménynyilvánítási szabadságát.

Az indoklás szerint azok, akik véleményünk megismerése miatt keresnek fel otthonaikban, kötelesek a magánszférát tiszteletben tartani és az Info. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni. Szintén a mi magánszféránkat védi szerintük az, miszerint munkaszüneti napokon nem kerülhet sor személyes megkeresésre, továbbá a megkeresés nem irányulhat üzleti célra. Mondjuk azt is meghatározhatták volna, munkanapokon mettől meddig lehet zaklatni az érintetteket, hiszen ki szereti, ha mondjuk éjszakai műszakos és reggel 8-kor dörömbölnek az ajtaján vagy épp a gyerekek fürdetési-etetési idejében a legnagyobb esti hajtásban szól a csengő.

És azon is el lehet gondolkozni, ami eddig Péterfalvi Attila szerint alkotmányos alapjogokat sértett, az most törvénybe lett foglalva, így törvényes lett - igenám, de ettől miért lenne egyben alkotmányos is? Oké, masnit kapott, de attól még nem lesz hirtelen alkotmányos, hiszen ha precízek szerettek volna lenni a kétharmadosak, bizony az alaptörvénybe kellett volna beemelni ezt az egy bekezdést, mint a magánszféra  és véleménynyilvánítás egyik speciális esetét. Na, onnantól lenne nem lenne alkotmányellenes. Lássuk be, ez csak azért nem következett be, mert az alaptörvényt módosítani mégiscsak hosszabb idő, lecsengene a nagy rezsiharc, a látványos politikai nyereség meg a kutyáké lenne - így mire az alkotmányellenes törvénykiegészítés ügyében esetlegesen dönt az alkotmánybíróság (már ha az arra jogosult kevés személy egyike kezdeményezi) , bármi is annak eredménye, késő bánat, eb gondolat, alsó hangon 2 millió választópolgártól zaklattak otthonában meg listáztak az aktivisták.

Áder János még megmutathatja, védi-e a választók magánszféráját és megtagadhatja egy olyan törvény aláírását, ami legalább egy jogi szaktekintély szerint gáz - de ennek valljuk be őszintén, kicsi az esélye. Miért is venné figyelembe egy olyan hivatalnok ellenvéleményét, akit ők neveztek ki, és akinél például a Kubatov-lista nem ütötte ki a biztosítékot, a nagy választó-látogatási kampány viszont igen? Az pedig, hogy az adatvédelmi ombudsman szerint "az adatvédelmi biztosok 2005-ös montreux-i nemzetközi konferenciáján elfogadott határozat értelmében bármely, tehát nem csak a választási kampányokhoz kapcsolódó politikai kommunikációs tevékenység végzése során, tiszteletben kell tartani az érintett személyek alapvető jogait és szabadságait" végképp érdektelen lehet a számára.

Lehet védekezni azzal, hogy nem muszáj beengedni az aktivistákat, válaszolni meg pláne nem - azonban aki például közalkalmazott vagy állami megbízásokat teljesít, ezt nem teheti meg az ellenállás ily módját, hiszen egy negatív, "megbízhatatlan" megítélés keresztbe törheti a karrierjét vagy akár jelentős üzletvesztést okozhat. 

És az új szabályozás alapján milyen lehetőségei vannak a polgároknak?

  • az igazi Fidesz-hívőknek ez öröm, végre megmutathatják, mennyire elkötelezettek, kitakarítva, tiszta ruhában és friss kávéval meg sütivel várhatják a kérdezőbiztosokat, hátha épp aznap érkeznek. Ha el kell menniük otthonról, idegesek, nehogy lemaradjanak a látogatásról, sietnek haza és ellenőrzik félóránként, nem romlott-e el a csengő, még a kutyát is elzárják. Ők azok, akik bárhova elmennének aláírni (pártirodára, főtérre, stb.), egyetlen hívószóra akár még egy békemenetet is bevállalnának a témában, így nem miattuk történt az expressz törvénymódosítás.
  • a túlélők mosolyognak, "igen kérem, minden kormánydöntés nagyon helyes, az is, hogy maga most sáros lábban épp tapossa a szőnyegemet, adja ide a papírt, mindent aláírok", aztán gyorsan kitessékelik az aktivistát, rontsa el másnak is a kevéske szabadidejét - miközben reménykednek, az aláírásért cserébe egy jópont bekerül a személyi aktájukba, főnökük elismeri állampolgári elkötelezettségüket, aztán egyszer majd a szavazófülke magányában arra szavaznak, akire ők akarnak. A kormánypárti aktivista meg örül, még egy szimpatizáns, és hacsak véletlenül nem érkezik ellenkező, megbízhatónak minősített információ, a túlélő a pozitív listába kerül.

Moszkvában egy lakásból kiszökik egy papagáj és átrepül a szemközt álló KGB.épületre. A madár tulajdonosa megijed, nem tud mit tenni, így gyorsan felhívja a KGB-t és magyarázkodni kezd:
- Ha elfogják a papagájt és elkezdene beszélni, már előre megmondom, hogy sem én, sem a családom egyetlen tagja sem ért egyet a papagájunk politikai nézeteivel!

  • a rendszerellenesek elzavarják a fenébe a Fidesz-aktivistát, ne rontsa az ő környezetükben a levegőt. Na ők azok, akik tutira számíthatnak méretes fekete pontra a nevük mellé. És jobb, ha nem akarnak protekciót a járási vagy kormányhivatalban meg állami megrendelésekben, valamint önkormányzati bedolgozásba se reménykedjenek. Sőt, még a közmunka is necces.
  • vannak, akik ambivalensen állnak a kérdéshez - a rezsicsökkenés jól hangzik, de az már kevésbé, hogy a szomszéd a palotájában háromszor annyit nyer a bolton, pedig nem is kényszerül busszal járni meg hó végén számolni a forintokat. És bár lehet, hogy a rezsicsökkentés pár ezer forintja nagyon látványos csökkenés, de vele szemben ott állhat a drasztikus élelmiszer áremelkedés, a munkanélküliség, a külföldre kényszerülő gyerekek. A dilemmát fokozhatja a nagy kérdés is, az aláírásukkal mit tanúsítanak? Hogy jó a kormány politikája? Vagy csak a csökkenő rezsi a jó, a többiről meg úgyis a kutyát sem érdekli a véleménye? Esetleg a legjobb az, ha mélyebb utángondolás nélkül szimplán aláírnak, aztán aki összeszámolja-listázza majd annak magyarázza be, aminek akarja?
  • és vannak a kúszók - csengő kikapcsolva, roló-redőny lehúzva, tévé lehalkítva, hátha megússzák a színvallást, "nagyon sajnálom, hogy nem voltunk otthon éppen akkor, amikor jött az aktivista" őszintének tűnő fejcsóválással, széttárt karokkal.

Lesznek azonban olyanok, akik akaratlanul kerülnek fel a lista valamelyik oldalára - hiszen ki tudja leellenőrizni, hogy az aktivista valóban járt.e X.Y-nál a Kossuth Lajos utcában és ha igen, tényleg aláírt-e támogatóan? És abban sem lehetünk biztosak (hacsak be nem látogatunk az illetékes pártirodába), hogy tényleges megkeresésünk helyett az aktivista nem azt írta be rólunk, "ellenségesen viselkedett", "utálja a kormányt". Csak mert eljött a bosszú pillanata - egyszer betolakodtunk elébe a sorba a postán/bankban/fogadó órán, legalábbis ő úgy látta és nagyon is jól emlékszik a számára oly megalázó esetre.

És a rezsicsökkentés téma csak az első - kizárt dolog, hogy egyben az utolsó, valószínűleg számíthatunk még ilyen "megdolgozás-kampányra", ezt igazolja a Fidesz aláírásgyűjtő múltja is:

"A Fideszben több ciklusra visszamenő hagyománya van a hasonló, amerikai mintájú, egyszerre mozgósító és adatbázis-építést szolgáló aláírásgyűjtéseknek. Az első, a 2004-es európai parlamenti választás előtt indított Nemzeti Petíciós aláírásgyűjtéssel a rendszerváltoztatás eredeti céljai mellett állhattak ki az Orbán Viktor által megszólított polgárok. 2005 tavaszán a köztársasági elnökválasztás előtt tartott a Fidesz szimpátiaszavazást. 2009-ben a büntető törvénykönyvet szigorító három csapás javaslat elfogadtatásáért gyűjtötték utcai standokon a szignókat, a 2010-es választás előtt pár hónappal, 2010 januárjában pedig a nyugdíjkorhatár emelése ellen indult hasonló akció." (origo.hu)

Hiszen a haszon sokszoros:

  • igazi demagóg kommunikációs irányvonal: "harcoljunk együtt a gaz multik ellen, lehúzzák rólunk a hetedik bőrt is, és még a bíróságok is az ő szekerüket tolja, ne hagyjuk ..." Az ellenségkép jól megfogható - hiszen ki szereti a közműszolgáltatók számláit megkapni? Legjobb lenne minden ingyé, de ha már úgy nem megy, azért a 10-20-30%-os engedmény is jól hangzik ....
  • a média folyamatos tematizálása - nemcsak a párt vezető politikusainak sajtótájékoztatója a hír "rezsicsökkentés, igen, megtettük" témában, hanem az aktivisták minden bokor mentén, minden utcában és társasházban a Fidesz szócsöveként dicsérik a kormányt, ráadásul sokkal több választóhoz jutnak el, mint egy-egy békemenet felhívása. És még azzal sem kell megküzdeni, melyik politikust-szóvivőt hányan találják unszimpatikusnak, tenyérbemászónak, ellenszenvesnek, stb.
  • az ellenzéket sarokba szorítják, az is kénytelen mantraként ismételgetni, "igen, fantasztikus ötlete volt a kormánynak a rezsicsökkentés", ha pedig valaki is azt meri állítani, "később ezért még borsos árat fizetünk", azon nyomban hazaárulónak is lehet titulálni, rendszerellenségnek, karvalytőke-bérencnek már bármi másnak, csak rosszul hangozzon. 
  • és nem utolsó sorban igazi naprakész listát lehet felépíteni azokról, akik rendszerhűek meg azokról is, akik a kormány szempontjából megbízhatatlanok. És ez már nem a HOÖK-féle "jó segge" van meg "dugnivaló" adatbázis, ez alapján bizony számunkra ismeretlenek, árnyékból utasítók egzisztenciákról döntenek, emelnek fel embereket vagy épp tipornak a sárba.

"Legutóbb tavaly decemberben egy 2009-es pécsi időközi polgármester-választásról készült videó került nyilvánosságra, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató és a párt pécsi kampányfőnökének utasításai alapján listázták a helyi választókat az aktivisták. 2007-ben a Magyar Rádió hangfelvétellel is igazolta, amint a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. A kampányfőnök azt is elmondta, nem számít, hogy az önkéntes mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél úgyis csak az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében minden választót felkeressenek." (origo.hu)

És ma már a kormánypárt prominens képviselői nem gondolják úgy, hogy ez a pozitív-negatív listázás bármilyen szinten is törvénytelen lenne: az ilyen adatbázis építés jó, sőt a "demokrácia egyik legszebb folyamata": 

"A listák nincsenek másért, csak hogy az ember elmenjen a saját szimpatizánsaihoz, és ott megkérdezze a véleményüket bizonyos dolgokról, mi így teszünk a választások előtt is, a választások közben is, amikor aláírásokat gyűjtünk" (Kubatov Gábor, origo.hu

Igenám, de a szerencse forgandó. Lehet, hogy ma még foggal-körömmel akar valaki egy olyan listára felkerülni, amelyről 2-6 év múlva mindenáron szeretne lekerülni, gondoljunk csak akár mai vezető politikusaink KISZ-es vagy MSZMP-s múltjára, a Hazafias Népfrontról már nem is beszélve. És ha most ifjú fideszesek úgy gondolják, az ilyen típusú szervezetbeli egykori tagságok ma nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek (a többség ott is csak aláírt jól megfontolt érdekéből, aztán semmit sem csinált), lehet, hogy egyszer még azok is fekete listára kerülhetnek, akik ma az adatbázis pozitív oldalán szerepelnek. 

És ha kétségünk van a tárgyban, hogy a történelem nem ismétli önmagát, íme egy régi, még az átkosból származó vicc:

A szocializmus öt törvénye:
- Ne gondolkodj!
- Ha már gondolkodsz, ne beszélj!
- Ha gondolkodsz, beszélsz, ne írj!
- Ha gondolkodsz, beszélsz és írsz, akkor ne írj alá!
- Ha gondolkodsz, beszélsz, írsz és még alá is írod, akkor ne csodálkozz! (viccesviccek.hu)

És még egy utolsó kérdés: vajon ki és miből fizeti ezt az egész megkereséses-aláírós-listázós kampányt?

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr955176909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Anyának lenni jó 2013.03.28. 12:03:47

Tegnap belefutottam a közeli boltnál a rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtésbe. Jó is, hogy elkezdődött a direkt kampány, hiányzott már a populizmus a magyar politikából (merthogy alkotmányossági szintre emelkedett, az meg kit érdekel)... A recsőne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.03.28. 07:15:39

Most tényleg azon vagyunk kiakadva, hogy a 2/3-os parlamenti törvénykezés jogellenes jogszabályokat hoz?

Ízlelgessük ezt:
„(4)Ha a rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozat bírósági felülvizsgálatának eredményeként a bíróság megállapítja, hogy a Hivatal határozatát hatályon kívül kell helyezni, a bíróság a Hivatal határozatát a Hivatal
által lefolytatandó új hatósági eljárásban megállapítandó új rendszerhasználati vagy csatlakozási díjakat meghatározó határozat jogerőre
emelkedésétől helyezi hatályon kívül.
”(VET. 168/A.)
Ez szerintem konkrétan azt jelenti, hogy egy jogsértő jogszabály bíróság általi hatályon kívül helyezése az ég világon nem eredményez semmit.

Jogbiztonság? Nulla.

notib 2013.03.28. 10:30:33

MorgásJoga: hogy még jobban morogjál, egy újabb csont:

"Felkeressük az embereket, házról-házra megyünk, hogy elmondjuk érveinket, meggyőzzük őket..."

Szanyi-Mesterházy, MSZP aktivisták felkészítése...

Ha MSZP, akkor jogszerű, világos...

notib 2013.03.28. 10:35:25

@CSENDES: hogy ne legyél hülyébb az átlagosnál Csendes, bármely bírósági döntés, a JOGERŐSSÉ VÁLÁSÁIG egy darab papír, pont a jogbiztonságot szolgálja, hogy a jogorvoslati eljárás befejezéséig ne legyen végrehajtható a döntés...

Fejesrob 2013.03.28. 10:43:46

Hihetetlen. Ha nem akarod, hát ne engedd be őket.

Persze nem az neked a bajod hogy téged, hanem az, hogy a többieket is.

Sajnos, így jártál, senki nem tiltotta meg Bajnaiéknak a rezsicsökkenést és ezügyben az aláírásgyűjtést, márpedig aki vet, az arat.

Frőczy Sanyi 2013.03.28. 10:48:12

Ok, megkeresnek az otthonomban, beengedem õket. Azért mit kaphatok, ha állampolgári engedetlenségbõl az aktivistánál található aláírásgyûjtõ íveket széttépem?

gdpadakozo 2013.03.28. 10:50:34

Mi mindig korrektek voltunk ilyen ügyekben, nemre, színre, faji, vallási hovatartozásra tekintet nélkül elküldtük a fenébe az ilyen szektás ügynököket...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 10:51:37

A ballib bligírói (természetesen az index címlaposak) rendre elfeljtik megemlíteni, hogy idén is, az MSZP találta ki a háztól házig kampányt, az ÁFA csökkentés ügyében.

Természetesen kedvenc blogíróinkban fel sem merül a gondolat, hogy az MSZP lista készítés okán gyűjtené az adatokat.

Említésre se méltó apróság ez számukra.

A Fidesz kapcsán persze, aki szintén ezt az eszközt veti be, az MSZP után, azonnal elkezdődik a jól ismert bérrettegés.

CSENDES 2013.03.28. 10:53:19

@notib: Csakhogy te is okosabb legyél az átlagnál, én jelen pillanatban egy elsőfokon jogerős közigazgatási döntésről beszélek.

gdpadakozo 2013.03.28. 10:53:19

Mondjuk az igaz, hogy van egy kis különbség, ha egy szimpla ügynököt küld el valaki, vagy ha a hatalom embereit akarja lerázni.
Ez tényleg lényeges különbség!

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:09:41

@Fejesrob: hihetetlen, mennyire buták vagytok ti fideszesek! Vagy csak szimplán aljasak? Vagy a kettő együtt. Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy ez épp olyan listázás, mint mondjuk a Rákosi érában a kulák listák?

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:10:30

@gdpadakozo: én el fogom kérni a nevüket és címüket, utána küldöm őket a halálnak a vérveres... ja, nem, ez most narancs-veres fa... :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 11:14:10

@proxy user:

Hazudsz majom ahogy szoktál !

Egyrészt az MSZP találta ki a háztól házig kampányt !

nol.hu/belfold/mesterhazy__ajtotol_ajtoig_kampanyol_majd_az_mszp
Mesterházy: ajtótól ajtóig kampányol majd az MSZP

A Fidesz csak zárkózott az MSZP által kitalált kampányhoz.

Persze titeket az MSZP lista nem zavar.
Hisz ti jártok éppen ajtótól ajtóig nekik ! :DDD

Fejesrob 2013.03.28. 11:23:07

@proxy user: Ne engedd be őket haver, ha ezt gondolod.

Persze mondhatod ezt a többieknek is, de előre szólok, magas ívben fognak leszarni. Ki ne írna alá azt, hogy rezsicsökkenést akar?

Amúgy elsőként adatbázisa pedig az MSZP-nek volt, de gondolom, az nem zavart.

Tyreo 2013.03.28. 11:30:18

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: De komolyan nem érted ezzel mi a gond? Igen van egy komcsi párt1-ünk aki kitalálta, hogy ajtótól-ajtóig kampányol. Erre jön az ombudsman szól hogy ezt nem kéne. Ha itt vége lenne a történetnek akkor mindenki boldog lenne. De nem. Jön a komcsi párt2 és ő is kitalálja, hogy ez jó ötlet és ismerve a kifogást megváltoztatja a törvényt. Na így most már mindenki listázhat. Éljen. Tényleg nem látod mi a baj?

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:31:55

@Fejesrob: ki ne írná alá? Például az, akinek egy csöpp esze van, ami rólad és az itt őrjöngő elvtársadról nem mondható el.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:34:18

@Tyreo: kíváncsi leszek, idén jönnek-e. Amikor legutóbb becsöngettek, nagyon csúnyán elküldtem őket oda, ahova a komcsi disznók valók. Valamit jegyzetelt is a kis lapocskáján. :)
És még meg is lepődött. Szegénykém, szerintem a mai napig nem jött rá, hogy ők bizony komcsik. (nem kommunisták, mert az egészen más)
:)

detty230 2013.03.28. 11:46:54

Hát hozzánk biztos nem teszi be a lábát egy idegen...

regress 2013.03.28. 11:48:18

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: így van az mszp találta ki.ti pedig rinyáltatok,péterfalvi kiakadt,majd viktorodék legalizálták,mert nekik is érdekük.nincs hányingeretek?baszd meg itt az ember már azt se tudja este mi lesz,olyan gyorsan változnak a törvények

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 11:55:52

@regress:

A kopogtató cédula gyűjtés az mi a lószar volt, ha nem háztól házig kampány ?

1990 óta ez megy.

Felébredtetek csipkerózsika álmotokból, így 2013 táján ?

Oda küldhetted a kopogtatócédulásokat, és a kampányolókat eddig is ahová akartad, és ezt most is megteheted.

Én nem látok különbséget.

Fejesrob 2013.03.28. 11:59:01

@proxy user: Úgy látod őrjöngök?

Te tűnsz kissé idegesnek. Vajon miért?

Egy libsinek szivacsként kellene türelmesen beszívnia a tőle idegen véleményt. Legalábbis 20 éve ezt hazudja a médiátokban Hellertől Fodorig mindenki.

Erre nézz körül, görényeznek, anyáznak, hülyéznek, birkáznak, náciznak, antiszemitáznak.

Ez nem liberális, hanem kommunista tempó.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 12:08:55

@Fejesrob: igen, úgy látom majmocska. Bár ezt visszavonom! Egy majomnak több esze van, mint neked. Nem veszed észre, hogy mennyire röhög rajtad mindenki, akinek egy csepp sütnivalója van? Mindegy, komcsinak jó vagy így is. Bár esetedben eléggé összemosódnak a "nem" náci és komcsi vonások.

Tyreo 2013.03.28. 12:15:10

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Akkor most már az az érv ha eddig is szar volt maradjon is az?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.28. 12:33:43

@Frőczy Sanyi: jogtalan adatkezelés? mármint annak a részéről, aki engedte, hogy azt tegyél a listájával, amit akarsz. Hogy terád milyen büntetés kodifikálnak egy nap alatt, az még nem világos, de valamelyik buzgó olvasónk már biztos írja az emlékeztetőt a törvénymódosításhoz ...

nem várt fordulat 2013.03.28. 12:41:15

"vajon ki és miből fizeti ezt az egész megkereséses-aláírós-listázós kampányt?"

erre vannak a közmunkások.

Terézágyú 2013.03.28. 12:42:01

"Faszosrob"-nak, meg "Gyurcsók egy csókos rabló"-nak van igaza!!!

Mindenben!
Mindig!

gdpadakozo 2013.03.28. 12:57:07

Amúgy ezek névjegyzék alapján mennek, vagy csak szimplán becsöngetnek mindenhova, ami lakás?

Hmmm... 2013.03.28. 13:06:03

Nem ez az első országos háztűznézős kampánya a Fidesznak. Ha jól emlékszem, első alkalommal a "hozz még egy embert" kampányuk keretében csináltak hasonlót. A különbség az volt, hogy akkor a hívő aktivistáknak az ismerősi körében kellett agitálni. Ez a mostani, törvényesített akció nagyságrenddekkel "erőssebb".

Az is vices lesz, amikor majd a Dohánybolt Szindikátus pályázat útján kiválasztott (alkalmas), minden településen jelenlevő tagjai agitálják (lásd suttogó propaganda) majd a sör és dohánykultusznak hódoló (de egyébként elérhetetlen) kedves választópolgárokat occsó sörrel és cigivel.

Hmmm... 2013.03.28. 13:13:15

@Hmmm...: Jaj, elnézést a helyesírási hibák és az előforduló magyartalanságok miatt :(

WLaci 2013.03.28. 13:15:16

Péterfalvi barátunk másnap már visszakozott, szerinte ez most nagyon jó így, mert a jogalkotó ezt tartja helyesnek. Nem semmi, huszonnégy órán belül ellentétes véleményre jutni.

WLaci 2013.03.28. 13:21:48

"Ehhez képest a NAIH elnökének most, szűk egy héttel később már nincs kifogása a lakásokban történő aláírásgyűjtés ellen. Méghozzá azért - fejtette ki lapunk kérdésére -, mert bár elismerte, hogy az ilyen politikai marketingakciónak a múlt héten még nem volt jogi alapja, de "a politika most úgy gondolta, megteremti a jogi alapot", melynek során a törvényjavaslat benyújtói szerinte figyelemmel voltak a két alapjog, a véleménynyilvánítás szabadságához és a magánszféra védelméhez fűződő jogok egyensúlyára. Jogilag elfogadható a törvénymódosítás - összegezte Péterfalvi - , aki elismerte, hogy előzetesen kikérték a véleményét, ő pedig az "áldását adta rá."

Ennyit a nagy jogvédő harcosról.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=632972

Nagy László 0 2013.03.28. 13:24:08

nem kell beengedni őket, hivatkozni rá, hogy fürdeted a gyereket, gyorsan aláírni az ívet, egyet mocskoskomcsizni, összekacsintani, és bezárni az ajtót.

WLaci 2013.03.28. 13:25:12

@Nagy László 0: Ez nem gyávaság szerinted?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.28. 13:26:22

ugyan valaki mondja már meg nekik, hogy nem aláírásokat kéne gyűjtögetni, hanem kormányozni végre...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.28. 13:28:40

@WLaci: magyarul, ami szerinte alkotmánysértő volt, az ha törvényi szintre van emelve, már nem alkotmánysértő. Hihetetlen logika ... Vajon majd a következő nemzetközi adatvédelmi konferencián is előadja?

dzsaszper 2013.03.28. 13:33:15

@morgás joga mindenkit megillet:
pedig ez az alkotmány/alaptörvény logikája, legalábbis formai oldalról.

I. Cikk
(3) Az alapvetõ jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. Alapvetõ jog más alapvetõ jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvetõ jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható

Tehát törvénynél gyengébb eszközzel alapjog (pl. személyes adatok védelme) nem korlátozható. Ez a része immár kipipálva.

Marad az arányosság és lényeges tartalom kérdése, amik már tartalmi kérdések. Kérdés, mit szól ehhez a módosításhoz Szabó Máté, ő az AB elé tudja küldeni az új törvényi rendelkezést, pl. azt mondván aránytalanul korlátozó.

WLaci 2013.03.28. 13:38:03

@morgás joga mindenkit megillet: Kétlem hogy sokat hívják előadni...

dzsaszper 2013.03.28. 13:41:45

@dzsaszper: amúgy ezek a kritériumok nem újak.
A régi alkotmány 8. §-a így szólt
(2) A Magyar Köztársaságban az alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, alapvető jog lényeges tartalmát azonban nem korlátozhatja.

Az arányosság követelményét az AB még abból vezette le, hogy a régi alkotmány így szólt [2. § (1)]: "A Magyar Köztársaság, független, demokratikus jogállam."

CSENDES 2013.03.28. 13:42:25

@dzsaszper: Már miért lenne aránytalanul korlátozó? Nem kell beengedned, legfeljebb a negatív listára kerülsz:-))

pástétom 2013.03.28. 13:43:19

@doggfather: Kormányoznak...most hoztak törvényt a rezsicsökkentésről, amit hamarosan a pártalkotmányban is rögzítenek. Ez az aláírásgyűjtő hercehurca éppen ezért felesleges, az egyetlen (nem mellékes) célja a Kubatov-listák frissítése.

WLaci 2013.03.28. 13:45:57

@dzsaszper: Ahol majd Salamon meg ez az új jobbikos arc lelkesen megsemmisíti. Igen, ez valószínű :)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.28. 13:47:16

@dzsaszper: esetleg Áder dönthetne úgy, nem írja alá, mert aránytalanul korlátoz. De kit és miért is korlátozna egy pozitív-negatív lista? A nem léte, az már igen, legalábbis azokat, akik szeretnek ilyenből dolgozni ...

Fejesrob 2013.03.28. 13:51:07

@proxy user: Na ja, kismajom összemosódnak, nem is tudsz választani.:)

dzsaszper 2013.03.28. 13:52:27

@CSENDES: @morgás joga mindenkit megillet:
Ugye a teljes adóslistához is törvény kellett.

Törvény (ideértve az EK-rendeleteket és nemzetközi egyezményeket is) hiányában személyes adatot főszabályként az érintett hozzájárulásával, különleges adatot az előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet rögzíteni is...

Amúgy ez elvileg nem változik, csak kérdés hogy mennyire marad betartható. (A pártok most alighanem téglákat próbálnak küldeni egymáshoz hogy szerezzenek bizonyítékot...)

Persze katasztrófahelyzet elhárítása érdekében hozzájárulás nélkül is mehet az adatkezelés (korrekt példa talán egy járvány). Ha így folytatják, akkor katasztrófa megelőzésnek fog számítani a ne veszítsék el a választásokat ;)

dzsaszper 2013.03.28. 13:53:05

@WLaci: Kövér épp a napokban olvasott be Stumpfnak, szóval talán még van esély egy darabig...

műproli 2013.03.28. 13:53:15

Ezek a FideSS legények most kapják a parancsot hoty aki nem engedi be őket azokat mind tegyék halól listára.Ez lesz ám a Sintér istája s aki rája kerül az halál fia!Kivéve a lányokat és aszonyokat

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 13:54:17

@Fejesrob: még jó, hogy itt van troll szűrő. Good bye! :)

2013.03.28. 13:54:50

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A kopogtató cédula gyűjtés az mi a lószar volt, ha nem háztól házig kampány ?"

Több volt annál, mivel az ajánlószelvényen szerepel a szavazó személyazonossága. Ugyanúgy mint a mostani aláírásgyűjtés, a kopogtatócédulázás sem a demokrácia alappillére. Természetesen az EKA résztvevői hozták tető alá az ajánlócédulás rendszert az mszmp-vel karöltve. Minden ehhez hasonló aláírásgyűjtő akció a listázást szolgálja. A kopogtatócédula gyűjtőket is elzavartam mindig a francba, akár mszp, akár fidesz, szdsz vagy jobbik aktivista volt. Valszínűleg a vörösöknél és a narancsszínűeknél is a nembarát jelzőt viselem.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.28. 14:08:19

Én is arra leszek kiváncsi, hogy 10-15 év múlva, amikor nyilvánosságra kerülnek ezek a vélemények és személyek, akkor éppen "hazafiak" vagy "hazaárulók" lesznek-e az illetők...
Jobb ebből kimaradni, a magyar egy feljelentgetős nép.

Egyébként is elzavarok a faszba minden ilyen idiótát, és nem érdekel, hogy mit akar.

Fejesrob 2013.03.28. 14:10:42

@dr kotász: Nem akadályozol meg semmit.

Én szerepelek egy magyar(?) vérlibsi hírlistán, (külföldi szerverről küldi rendszeresen a híreket) szerencsére kurvaszar a programozójuk, mert leveleik teljesen olvashatatlanok, a csóka teljesen hülye a karakterkódoláshoz.
Azt mondanom sem kell, hogy leiratkozni nem lehet.

Amúgy egy MSZP-s ismerősöm írt fel, ahogy nézem, gyakorlatilag kivakarhatatlan vagyok.

Én persze nem szólok nekik, küldjék csak millió példányban olvashatatlanul, úgyis annyira odavannak magukkal, hogy a liberális az intelligencia krémje:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.28. 14:12:05

@pástétom: először minden drágul aztán egy kicsit visszaadnak, ha ez a kormányzás akkor inkább ne csinálják...

Exploiter 2013.03.28. 14:17:39

@Fejesrob:

Az, hogy az mszp mit csinál, nem érdekel, irreveláns, csak annyi látszik ebből, hogy a fideszed pont ugyanakkora szar, mint ők voltak. Gratulálok.

Ráadásul ÉN nem vagyok liberális, így elküldhetlek a kurva anyádba, gondolom.

Tücsök1 2013.03.28. 14:22:48

Tényleg ennyire fontosak vagyunk minden pártnak,hogy minden energiájukat a véleményünk megismerésére fordítják?Valaki itt már írta,inkább kormányozni kellene.Keresztény-konzervatív(kacagok)kormánypártjainknak semmit sem mond a családi élet,az otthon szentsége?Képesek belepofátlankodni és farizeus módon azt hazudni,hogy csak értünk teszik.Nekem már nyomasztó ez a sok jóakarat,amit rámlőcsölnek.

Tücsök1 2013.03.28. 14:27:23

@műproli: Ezekkel a listákkal a XX.században már sokan pórul jártak.Magyar ember a saját kárán sem tanul,nemhogy a másén.Képes magát teljesen kiszolgáltatottá tenni,mert valaki papírt,tollat dug az orra alá.

Elijah_Baley 2013.03.28. 14:32:30

az emberek szeretik fontosnak érezni magukat, hogy az ő véleményük számít, hogy ők politikailag máskéntgondolkodók, akiket megfigyelnek, mer fél tőlük ahatalom...
lófaszt, egy lakótelepnyi proli ad ki ezred százalékot a statisztikában, annyit is ér a véleménye :)

Nagy László 0 2013.03.28. 14:48:34

@WLaci: nem tudom, lehet, hogy van aki szerint az. én választani a lefüggönyzött választófülkében szeretnék (és fogok), de ha ilyen környezetet teremtenek már előtte, szívesen zavarom össze őket akármivel.

panic_button 2013.03.28. 14:49:09

Olyan nincs hogy lepjunk ki az uniobol? Rajtam ne eloskodjenek a szemet nemetek, mi jobban teljesitunk!!!!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.28. 15:39:36

@proxy user: Van pár buta köztük, de a legtöbben aljasak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.28. 15:41:51

@Terézágyú: Gondolod, ettől végre elmennek innen a picsába? Nem hiszem.

piszter 2013.03.28. 16:03:01

én már 2010-ben megmondtam. és úgy is lesz.

hamarosan a kulákokat fogják gulágokba gyűjteni. az országot kidobatják az unióból. ekkor már körül is lehet venni dróttal az egészet. és a történelem ismétli önmagát. mi meg majd jól feljelentgetjük egymást. a gyereket nem veszik fel a zegyetemre mert a szülei politikailag megbízhatatlanok (rendszerellenes elemek). lesz viszont nyári fidelitasz tábor. narancssárga nyakkendő és a fideliták 12 pontját fújni kell majd a tagságért.

csodálatos jövő. apáméknak kijutott belőle vastagon. de most én is kipróbálhatom. annyira várom...

majd rakhatom az alátétet életem végéig a videoton gyárban a szalagon. de mjd lehet hazalopni a rézhuzalból. csodálatos élet vár ránk...

ezek az első lépések a cucializmusba vezető csodálatos úton. előre magyarok! rendületlenül!

piszter 2013.03.28. 16:06:09

jelezném, hogy mind megleszünk keresve. a TEK (magyar FBI) már keresi vissza az IP-ket. szóval ne vegyetek tartós tejet, meg a számlákat se kell befizetni, minden előfizetést mondjatok le... de hosszú távra a nyitott szájúak ne tervezzenek.

:) jó vicc volt, ugye? én kicsit azért megijedtem. meg viccnek kicsit durva...

Nagy László 0 2013.03.28. 16:08:03

@piszter: nem lesz ez, ne aggódj:)

ez a folyamat zajlik, ahogy komolyodik, úgy lépnek le az élelmesek, a végén meg ittmaradnak a nyugdíjasok, a kisebbség és a talpnyalók. azok pedig össze fognak veszni azon, hogy ki kapja a munkát meg a segélyt.

az előző rendszerben nem tudtál nyugatra menni dolgozni, és a háború után az emberek sokkal inkább vágytak a nyugalomra és ezért inkább nem pattogtak, mint most, a békeidő után. ráadásul még nagyon sok embernek vannak élénk emlékei az előző rendszerről.

szerintem addig fogják feszíteni a húrt, amíg a népnek elege lesz, és letarolja a politikai elitet. aztán majd lehet újraépítkezni, ami hosszú idő lesz sajnos.

piszter 2013.03.28. 16:08:42

@Kőmíves Kelemen: és neked van igazad. nem kell véleményt nyilvánítani egyiknek sem.

- jónapot. azé jöttünk, hogy megkérdezzük... rezsicsökkentés... blabla...

- politika? nem politizálok. viszont látásra.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 16:44:35

@piszter:

Akkor egy ki valóság a vicced után, a demokrácia őshazájából, Amerikából:

index.hu/tech/2013/03/27/valos_idoben_kemkedne_a_gmailben_az_fbi/

Ez kb arról szól, hogy az emailedtől kezdve, a chatedig mindent megkap az FBI, archive, de ez nekik nem elég így online akarják az életed folyását nyomon követni.

Pop40 2013.03.28. 16:46:29

@Fejesrob:

"Ki ne írna alá azt, hogy rezsicsökkenést akar?"

ÉS tényleg, ki ne.

És ki ne írná alá, hogy tripla bóvlit akar, hogy sokszázezres tandíjat akar, hogy 305-310-es eurót akar, hogy világrekord áfát akar, hogy lenyúlt manyupot akar, hogy szétvert gazdaságot, áthárított nemmegszorításokat, elüldözött befektetőket és fiatalokat akar? Ki ne írná alá, hogy visszamenőleges törvénykezést akar, össze-vissza firkált tákolmányt akar, Simicska és Nyerges elvtársakat, Zsiga Marcellt, Hoffman Rózsikát, Smittpalit meg Eltolcsyt akar? Stb stb.

Ezekkel mikor jön házalni a szarházi tolvaj pártod?

Örömmel aláírnám.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 16:46:32

@Nagy László 0:

Ezidáig kétszer tarolták le a politikai elitet, és egyszer sem volt jó.
Egyszer a nyilasok, és egyszer a kommunisták.

Ezzel kb csak azt akarom mondani, hogy amíg az MSZP vagy épp a Fidesz visszahozása az elsődleges cél a választók fejében, na pont addig nem lesz semmi változás.

Akár lámpavasazol, akár nem.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.28. 16:48:41

@Pop40:

Tisztázzuk.
2002-ben a szlovákok elött voltunk minden gazdasági mutató szerint.
2010-re mindenben utolsóak lettünk az EU-ban.
A forint is 230-ról 275 lett (ez nagyobb romlás mint 275-ről 300).

Szóval akinek esze van, az nem az elkúrás kivitelezőjével (MSZP), akarja kijavítani a Fidesz balfaszságait.

Nagy László 0 2013.03.28. 16:55:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: amíg nem fáj egyszerre mindenkinek a helyzet, és amíg nincs normális alternatíva, nem lesz változás.

a változáshoz az kell, hogy a jelen szituban a kormánypárti embereknek is fájjon már a dolog.

ha kipucolod a jelenlegi politikai elitet és az oligarcháikat, akkor sem fog varázsütésre egy új, becsületes politikai elit előkerülni. de akkor legalább már az emberek fejében ott lesz, hogy átverték őket, és talán nem hagyják magukat megvezetni. de ez is egy hosszabb folyamat, ahogy írtam is, idő kell hozzá, mire növekedési pályára állhatunk.

vagy bejön széles gábor szupercsodagépe és nulla forint lesz a rezsiszámla :D

hemion 2013.03.28. 17:10:24

Most komolyan ki a franc találta ki ezt a hűlyeséget.

Én az ellenzék helyében naponta többször becsöngetnék az összes kormánypárti képviselőhöz és kérdezgetném, majd megunja.

A tolvajok is kurva nagy eséllyel ellenőrizhetik, hogy otthon tartózkodom-e éppen, csak egy kérdőívet kell a kezében tartania.

Normálisak ezek???

Pop40 2013.03.28. 17:16:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

1, A hsz-emben említettek majd mindegyike 2010 utáni. A triplabóvlihoz, a lenyúlt manyuphoz, Simicskáékhoz, a százezres tandíjhoz pont semmi köze nem volt a szociknak. Ügynökakták pl hol vannak? Kevés hozzá a 2/3?
2, Abban a lemaradásban vaskos szerepe volt a fidesznek is. Ők kezdték a kétéves költségvetést, a minimálbér összevissza emelését, mikor meg látták, h bukták a választást, ügyvezető kormányként még gyorsan kiköltekeztek. A nyolc évben meg semmi nem volt elég drága nekik a demagógia jegyében. Viktorka pl 5 éve még nagyon ellenezte az (akkor jóval kisebb) tandíjat.
3, Szlovákiában 2000 előtt Meciar volt hatalmon. Pont olyan sikerkorszaka volt az országnak, mint nekünk a mostani. Szerinted mekkora kunszt volt őket megelőzni? Most viszont már bőven a lengyelek, románok, stb mögött kullogunk, és ez bőven a 3 évetek sara.
Szóval a helyedben nem nagyon példálóznék vele, ki hova tett minket.

birkakhoz 2013.03.28. 17:42:22

Barmilyen nemu listazas teljesen elfogadhatatlan! KUBATOVNAK ES ANDAJANAK MOST EPPEN CSUCSULNI KENE A PECSI POLGARMESTERI VALASZTASOK LISTAZASA MIATT! Eleg szepen lancszavaztatott a fidesz amit szinten Kubi iranyitott az ex autoszerelo magus:). MA O IRANYITJA A FERENCVAROST AMI AZT SEJTETI ORBANNAK VAN VMI KOZE A KLUBHOZ!

Macropus Rufus 2013.03.28. 17:59:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Nem értem a felháborodásodat. :) Ha nincs takargatni valód akkor nem mind1? Ha meg van akkor ne használj publikus levéltovábbító rendszereket.
;)

megjegyzem: nálunk is rögzítenek és tovább adnak adatokat.(telefon/sms stb..) És tárolják is egy jó ideig. Üdvözöllek Orwell világában ;)

barsled 2013.03.28. 18:02:48

Tudtommal ezt a listát is csak egyszer lehet aláírni.
Aki bármilyen okból fél (igenis van, lehet rá ok), mondja azt, hogy már aláírta. (a piacon, a városban. Pesten, stb.)
A bekopogók adatait, megbízólevelét viszont el kell kérni, hogy nem szélhámosak, besurranó tolvajok-e.
(Egyébként nagy az isten állatkertje: ma a piacon az aláírásgyűjtő roppant buta ember teljes meggyőződéssel mondta az őt tátott szájjal bámulóknak, hogy biztos tudomása van arról, hogy a rezsicsökkentést "nemzetközileg támadják, és az aláírásunkkal tudjuk megvédeni." Védték is jó sokan.Nem szeretnék most a gaz, tőkés, mocskos szolgáltatók helyében lenni.)

barsled 2013.03.28. 18:19:53

@Pop40: "Most viszont már bőven a lengyelek, románok, stb mögött kullogunk, és ez bőven a 3 évetek sara."
Egy jó szavam sincs erről a kormányról, de:
Ha az egy főre jutó GDP-t nézzük: a szlovákok a szocik alatt, a lengyelek már Orbán második országlása idején hagytak el bennünket. (a szlovének, csehek mindig előbb voltak.) A románok meg még egy jó darabig mögöttünk lesznek. És ez csak az éves egy főre jutó GDP.
Persze lehet olyan szempontot találni, amiben Románia előttünk jár, de elég érdekes szemüveg kell ahhoz, hogy Románia mögött lásson kullogni valaki bennünket.

Macropus Rufus 2013.03.28. 18:25:03

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

nem szabad csak úgy adatokat bedobni, mert akkor látszat igazság keletkezhet. MErt az igaz, hogy 275-ig felment az euro, de a miértet miért nem teszed oda?
Az euro alakulása 2000-től (sajnos régebről nincs adatom)

2000.05 258-269
2001.05 257-267
2002.05 242-245 ->MSZP kormányzás
2003.05 244-252
2004.05 250-256
2005.05 249-251
2006.05 259-268
2007.05 246-250
2008.05 240-252 -> vil.válság kezdő éve
2009.05 278-288
2010.05 267-281 -> Fidesz kormányzás
2011.05 263-270
2012.05 283-302
2013.03 295-307

mostani szar árfolyamot meg a mostnai gazdaság politika hozta. Mindenki jól tlejesít melletünk csak mi nem? Akkor valami nem stimmel nem? Ezt már nem lehet az MSZP nyagába varni, hiszen elve 3 éve kispadon vannak, továbbá a kormányzás 2/3 a Fidesz kezében van, ellenzék nélkűl is bármit végre tud hajtani. Jelneleg a gazdaságon és a szar árfolyamokon lehet látni milyen szar munkát is végeznek. Míg az elődöknek volt lehetőségük mutogatni (még 1998-ban a Fidesznek is volt), most nekik nincs. 2/3-al bármit átvihetnének. Szóval a mostani árfolyam nagyon nagy mértékben nekik köszönhető. Sajnos.

Pop40 2013.03.28. 23:57:52

@barsled:

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

Nézzük akkor a GDP változását.

Hungary 2011: 1,6 2012: -1,7
Romania: 2011: 2,2 2012: 0,3

Amúgy melyik az a szegmens a gazdaságban, ami szerinted a jelenlegi gödörből kihúz majd minket? Én ugyanis nem látok ilyet.

barsled 2013.03.29. 10:26:16

@Pop40: Látszik, hogy nem arra válaszolsz, amit vitatok.
Amit válaszoltál, arról egy huncut szót sem írtam.
Semmi jó jelet nem látok itthon.
Én csak azt mondtam: Ha te 60 évig gazdagabb voltál, és jobban kerestél, te polgár vagy, én meg zsellér, akkor attól, hogy az én jövedelmem 2-3 évig jobban gyarapszik, a tiéd meg esetleg csökken is, azt nem lehet, nem szabad, értelmetlen úgy beállítani, mintha te utánam kullognál.
Mindössze ennyit állítottam.

Pop40 2013.03.29. 17:00:44

@barsled:

Mert veled nincs vitám, ez azért lehet.
A jóember, akinek először válaszoltam, vetette fel, hogy annak idején kiket hagytunk el, ezen az alapon válaszoltam, azt, amit, és ezen az alapon bizony, jelenleg a románok előttünk járnak.
Egy szóval nem mondtam, hogy a románok MINDEN szempontból előttünk járnak, így ezen nyilván nem fogunk vitatkozni.
Ha vitatkozni akarsz, vitatkozhatunk persze:)), de ebben fölösleges lenne.
süti beállítások módosítása