véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngÁprilis 15-ig jelentkezhetnek a középiskolás diákok arra a versenyre, amely "Az orosz kultúra aranykora" címet viseli. A versenykiírást személyesen Lezsák Sándor országgyűlési képviselő küldte ki az iskoláknak, a verseny kiírója a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület, a szóbeli szakasz helyszíne pedig a Lakitelki Népfőiskola.

Először is, mit kell tudni a Tolsztoj Társaságról és az orosz kultúra iránti elhivatottságukról? Íme az Alapítói Nyilatkozatuk (2011. május):

A l a p í t ó   N y i l a t k o z a t

 Mi, a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület alapító tagjai, abból a felismerésből fakadóan, hogy

  • Oroszország a közös történelmi együttélés folyamán mindig kiemelkedő partner volt Magyarország számára,
  • Oroszország ma is a világpolitika, a világgazdaság és az egyetemes kultúra egyik meghatározó tényezője, és történelmi távlatokban az is marad, 
  • a magyar gazdaság sem a közeljövőben, sem középtávon nem nélkülözheti az orosz energiaimportot, miközben jelenlétünk erősítése az orosz piacon a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet,

a mai napon a magyar-orosz kapcsolatok fejlődésének elősegítése céljából megalakítjuk a Tolsztoj Társaságot.

Társadalmi egyesületünk céljai:

  • hozzájárulás a magyar-orosz politikai, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez, 
  • a két ország civil társadalmi kapcsolatainak erősítése, fórum biztosítása a közös kulturális és keresztény értékekből fakadó együttgondolkodásra
  • reális Oroszország-kép kialakítása a magyar közvéleményben, megismertetve a hazai érdeklődőket az orosz társadalom fejlődésével, gazdaságának és kultúrájának eredményeivel,
  • Magyarország népszerűsítése az Orosz Föderációban, a magyar gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés eredményeinek oroszországi bemutatása.

 

a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület alapító tagjai

A Társaság a reális kép kialakítását nem bízza a véletlenre, a honlapjuk címlapján Orbán és Putyin fog kezet, a "Politika" és a "Gazdaság" rovatokat az orosz atom, Paks bővítése és minderre "szuverenitásunk növelésének érdekében van szükség" dominálja, az oldal fő támogatója pedig az MVM Zrt. (Felmerülhet a kérdés, ki is fizeti a révészt?)

Mielőtt még mindenféle áthallásokat éreznék meg a múltba révednénk, ez a verseny nem a "Ki tud többet a Szovjetunióról?" verseny utódja, célja pedig nem a nagy testvér iránti teljes lojalitás bizonygatása - hogyan is lehetne az, amikor Lezsák Sándor 2005 óta a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke, valamint egyike volt annak a pár országgyűlési képviselőnek, akik aláírták a Magyarok Világszövetségének a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtő ívét. És ő az, aki 2012. március 31-én felavatta Tormay Cecilé szobrát a nyolcadik kerületben "a szobrokat le lehet dönteni, az életműveket azonban nem" hangsúlyozásával - igaz, 2013-ban az MTA állásfoglalásában már szalonképtelennek minősítette az írónő életművét, mivel "büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza".

Tehát ez a verseny nem a Szovjetunióról szól, hanem az "oroszok kultúra aranykoráról" - és valószínűleg jól passzol a Népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiumához, melynek célja "magyar kormány Keleti Nyitás stratégiájának – célkitűzések, feladatok, eszközrendszer – bemutatása, valamint az ezzel összefüggő alapismeretek átadása, így a célországok megismertetése":

- Napjaink nemzetközi gazdasági viszonyai és a magyar gazdaság

o A több lábon állás és a szövetségkötések versenye
o Magyar gazdaságfejlesztési célok és prioritások

- A Keleti Nyitás közvetlen előzményei és indokoltsága

- A stratégia célkitűzései és kulcselemei, a feladatok és az eszközrendszer
- A célországok (régiók) történelmi, politikai és kulturális viszonyainak ismertetése, gazdasági helyzetük bemutatása, kapcsolatai Magyarországgal
- Kommunikáció elméletben és gyakorlatban
- Közösségformáló tevékenységek
- Protokoll
- Interkulturális különbségek a régiók között és ezek hatása
- A hit és erkölcs szerepe
- A térségek nemzeti és kulturális öröksége (Keleti Nyitás Kollégium)

A szervezők igen optimisták, hiszen a kurzus egészen 2015. márciusáig tart, tehát feltételezik, hogy a kormány szándéka mindaddig töretlen lesz - azaz sem a kormány, sem a nemzetközi környezet nem változik alapvetően meg.

Az orosz kultúra-aranykor műveltségi verseny ugyanúgy a legjobban formálható és ideológiailag befolyásolható középiskolásokat célozza meg, mint annak idején a nagy elődje:

"A verseny célja az orosz kultúra értékeinek, szépségeinek a diákok körében történő népszerűsítése, tudásuk ilyen irányú mélyítése" (Versenykiírásból, I. pont)

A verseny igazi nagy kihívása valószínűleg az, hogy eltalálják a jelenlegi orosz hatalom (azaz Putyin) irodalmi-művészeti ízlését és politikai irányvonalát - Dosztojevszkij, Puskin, Tolsztoj és Csehov valószínűleg elég aknamentes terület, alacsony rizikóval. Az 1. forduló kérdései között azonban már szerepel olyan téma is, ami enyhén ingoványos: 

"Mi takar a katorga illetve a gulág kifejezés? Sorolj fel három olyan orosz művészt, akik „jártak” ezeken a helyeken!" (kiírás melléklete, I/6.)

Mert ugyebár az orosz művészvilágnak ma is vannak képviselői, akik bizony megjárták a börtönt (és valószínűleg csak a közelgő téli olimpia miatt szabadultak) - és nem a szovjet időszakban hanem most, Putyin idején éltek bezárva embertelen, kulturáltnak cseppet sem mondható körülmények között:

"(...) Marija Aljohina azt mondta a Guardiannek szabadulása után, hogy egy újabb projektbe kezdenek bele, amelyben az oroszországi bebörtönzöttek jogaiért fognak harcolni. „Különböző terveket dolgozunk ki azért, hogy megvédjük azokat az orosz nőket, akik ártatlanul kerültek börtönbe, ahol rabszolgaként bánnak velük” – mondta.

A börtönben eltöltött idő szerinte véget nem érő megaláztatás volt, többek között három héten keresztül minden nap „nőgyógyászati vizsgálatokat” erőszakoltak rájuk. „Akkor döntöttem el, hogy emberjogi aktivista leszek, amikor szembesültem azzal, hogy az orosz tisztviselők milyen egyszerűen dönthetnek arról, hogy a nők legintimebb részeit vizsgálják meg” – mondta." (origo.hu)

Igen, ez is hozzátartozik az orosz kultúrához - bár egész biztos nem az aranykorához. 

És hogy ne higgyük, hogy a kultúrához feltétlen hozzákapcsolódik a politika is, a diákok kapnak művészeti feladatokat is:

"Hajtogass papírból harmonikát, úgy, hogy a harmonika oldalaira egy-egy jellegzetes orosz népi motívum, használati tárgy kerüljön! (A motívumokat te magad rajzold vagy fesd le, kivágott, felragasztott képeket nem fogadunk el!) Harmonikádnak annyi oldala legyen, amennyi motívumot fel tudsz sorakoztatni!" (kiírás melléklete, VI. pont)

Egy másik feladat sem egyszerű, összeszedhetik a jelentkezők az összes kreativitásukat, cserébe ha nyernek, láthatják eredetiben is:

"Mivel idén a győztes csapat Szentpétervárra utazik, egy kis előzetes helyismeret sose árt! Készíts rövid, maximum három perces útifilmet Szentpétervárról: mi az, amit itt feltétlenül látni kell! A filmen szereplő nevezetességeket kísérd kommentárral! (A film időtartama maximum 3 perc lehet.)" (kiírás melléklete, V. pont)

És hogy érezzük, Tolsztoj hatása nem áll meg az orosz határoknál, rövid idézet Lezsák Sándor Tolsztoj-szobor avatásán elhangzott beszédéből:

"Tolsztoj pesti szoboravató ünnepségén legyen áthallásos, időszerű metafora a tolsztojánusi keresztény erkölcsöt megidéző Móricz Zsigmond elbeszélése, amely Kis Samu és Samu Jóska harctéri történetét idézi föl." (Lezsák Sándor, 2013. szeptember 16, Tolsztoj-szobor előtt, részlet)

További morgolódás helyett inkább idézzük fel az örökérvényű Csehov-újragondolást: "még egy szamovár"?

 

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr585789813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Achmed, a hitetlen 2014.01.30. 14:02:21

Én még indultam anno "Ki tud többet a Szovjetunióról" versenyen. No nem azért mert élveztem, hanem ötös járt érte oroszból, az meg épp életmentő volt :D
Tök jó, hogy a fideszes öreg komcsik visszahozzák ezt a régi szép hagyományt. Még négy év, és újra a régi szép idők fényében fog tündökölni az ország: itt igazi Kádár-rendszer lesz.
Bár gyanítom, attól még az öreg komcsik farka nem fog úgy állni, mint akkor...

Doberdo 2014.01.30. 14:43:31

Igaz, hogy Kádár idejében volt kenyér, most pedig csak cirkuszi bohóc van a
Gyurcsány plakáton. Akinek ez sem elég az
szavazzon a Fideszre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.31. 00:17:45

Nálunk a Ki tud többet a SZU-ról verseny házi döntője érdekes volt. sok földrajz, némi történelem.

Nem jutottunk tovább, mert noha jók voltunk, furcsállottuk, miért nincsen Ki tud többet az USA-ról is verseny, és ezt meg is kérdeztük.

halaloszto 2014.01.31. 09:19:19

Eljen a Magyar Szovjet Barati Tarsasag! Vissza a Ki tud tobbet a Szovjetuniorol versenyt. Kuldjuk a legkivalobb diakjainkat Moszkvaba tanulni! Eljen Eljen!

Vagy inkabb

Ruszkik Haza!

Lehet valasztani. Majd aprilisban.

Vajk

♔batyu♔ 2014.01.31. 09:27:17

Azért nekem ez jobban tetszik mint az előző rezsim lihegése Izrael irányában.

Egyébként komcsik, az idő közben ment, az oroszok veletek ellenében már NEM kommunisták. (Gondolom persze nem is ez zavar benneteket, hanem az, hogy keresztény és effélék. Csak mivel ezzel nem nagyon lehet fikázni Putyinékat, marad a kommunistázás).

Бабаяга 2014.01.31. 09:45:51

@♔batyu♔: Az oroszok még mindig kommunisták, legfeljebb leöntötték őket egy kis pravoszláv mázzal. Akárcsak itthon. Attól, hogy Putyin veti magára a kereszteket, a korrupt egyháziak nyalják a kezeit hűséges kutyaként egy kis lovetta reményében, nem jelenti azt, hogy Oroszország keresztény lenne. Nézz körül a neten: számos olyan kép kerül fel ahol a pópa és a pionyérok együtt tisztelegnek valamelyik kommunista szobra előtt. Az orosz pravoszláv kolostorok egyike 2014-re Sztálin portrékból álló naptárt adott ki.
A verseny pedig akár hasznos is lehetne, ha csak irodalomról, zenéről, képzőművészetről szólna és nem kevernék bele mocskos módon a politikát. A nyertes megérdemli, hogy öt napig még pisilni is csak az ottani "idegenvezető" társaságában menjen, mivel ez a része nem változott a módszereknek arrafelé.

Muad\\\'Dib 2014.01.31. 09:50:46

Igen álszent dolog a Pussy Riot degeneráltait felhozni, mint "művészeket". A hányinger kerülgeti az embert, ha valaki ilyen mocskokat akár áttételesen is egy lapon említ mondjuk Szolzsenyicinnel.
Kiegészítésként még megjegyezném, hogy a demokrácia nagy védelmezőjénél, az USA-ban, nem egy tagállamában pont ugyanígy börtönben találták volna magukat egy hasonló "performance" után...

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:14:57

@Бабаяга: Na most elmondanám, az oroszokban nem az volt a probléma, hogy kommunisták voltak, hanem az, hogy megszálltak bennünket és ránk kényszerítették a "magyar" kommunistákat.

Az egész hiszti nyilván érzelmi és értelmetlen, a balliberális oldal az égvilágon semmit nem fog belőle profitálni. Senki nem annyira ostoba hogy egy atomerőmű felújítását össze tévesszen egy megszállással.

Az egész ráadásul valahol groteszk is, mint amikor vastag és a közelmúltból is jól ismert MSZMP-s komcsik besúgóznak.

funfun 2014.01.31. 10:15:17

@♔batyu♔: Tényleg ment az idő, Szűrös Mátyás, Pozsgay Imre, Pintér Sándor, Harrach Péter már rég nem kommunisták, sőt, a kereszténység bástyái. Ősrégi jobboldaliak, 1990 óta, mint Bencsik András.
Egyébként nem értem, mit jelent Izrael irányában lihegni? Ez magyarul van?

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:16:43

@Muad\\\'Dib: Az tényleg gáz, ugyanis a csajok 1000-1500 Eurt kaptak egy akcióért. Nem véletlenül csapott le rájuk keményen Putyin.

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:17:15

@funfun: Magyarul van és pontosan érted. Nem vagy te ennyire ostoba.

Moin Moin 2014.01.31. 10:21:04

1.) Az egésztől hányok...
2. ) batyu és Muad Dib kommentjeitől is...
3.) "...a tolsztojánusi keresztény erkölcs..." - itt bizonyára arra gondolt Lezsák (akitől szintén hányok), amikro Tolsztoj rendszersen megerőszakolta a feleségét. Meg biztosan arra is, hogy Tolsztojt - eretnek nézeteiért - kiátkozta az Orosz Ortodox Egyház.:-)

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:23:41

@Moin Moin: Pontosan mitől is? Tényeket írtam. Nem te vagy egyébként az első "demokrata", aki mások véleményétől rosszul van. 1990 előtt pld. az összesre jellemző volt ez.

Muad\\\'Dib 2014.01.31. 10:25:13

@Moin Moin:
Tökéletesen irreleváns, mitől hánysz. Ettől még nem lesz valótlan, hogy ilyenekért a nagy USA-ban is járhat börtön, valamint, hogy visszataszító pár elmebeteget egy szinten emlegetni világhírű művészekkel. Mert attól, hogy tud botrányt okozni, még nem lesz senki művész...

Бабаяга 2014.01.31. 10:25:16

@♔batyu♔: Valóban ránk kényszerítették a komcsikat, de azért, mert ők is komcsik voltak. Sőt ma is azok, akár csak a fityisz prominens alakjai. A módszereik is azok, csak retorikájukban a materializmus, marxizmus, lenini-út helyett a keresztény értékek, keresztény hagyomány és hasonlók szerepelnek.
Permanens forradalom helyett hazánkban éppen permanens szabadságharc folyik. Békemozgalom és békegyűlés helyett békemenet, népfront helyett CÖF. A békamenet kapcsán jött rá a 12 éves gyerek, hogy ezek a békegyűlést és a komcsi felvonulást kapcsolták össze.

funfun 2014.01.31. 10:26:16

@♔batyu♔: Én nem, de te úgy látszik, igen. Egy teljesen magyartalan mondat. Ha már ennyire magyarnak érzed magad, legalább használd helyesen a magyar nyelvet.

Бабаяга 2014.01.31. 10:29:04

@Moin Moin: Ezekben a posztkommunista-műkeresztény kurzusokban mindenkinek a maga módján kell kereszténynek lenni. (Egyeseknek mondjuk pont Ovi a Jópásztor) Ezért is szimpatikus nekik egy kiátkozott ember, aki a saját eretnek tanait hirdeti. Egy valóban hívő rosszul van mint Putyintól, mint pedig magyar imitátorától.

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:34:21

@Бабаяга: Gyakorlatilag felsorol a sérelmedet, írd azt, hogy zavarnak Orbánék.

Egészen nyilvánvaló, hogy Putyin kb. ugyanúgy nem fogja itt bevezetni a kommunizmust, mint ahogy az is, hogy ha mégis megtenné, nem Orbánék, hanem Gyurcsányék exponálnák magukat.

Nem vagy te ostoba, pontosan tudod ezt.

♔batyu♔ 2014.01.31. 10:37:52

@funfun: Vegyél elő egy magyar szótárt. Szerintem Tel Aviv-ban is kapni.

Бабаяга 2014.01.31. 10:42:54

@♔batyu♔: Ha neked nem tűnik fel, hogy ki az aki báránybőrbe bújt farkas, és ezért sokkal aljasabb, mint az, aki vállalja a múltját, ezért nem téveszti meg az embereket, akkor az a te bajod. Az, hogy Fletó szemét, nem teszi szentté a mi kis Putyinunkat.
Ha nem látod át, hogy mennyire a most épülő rendszer legalább annyira antidemokratikus, mint a kommunista éra volt, ha nem látod, hogy milyen önző gazdasági érdekek húzódnak az egész Putyin-Orbán megállapodás mögött, akkor az a te bajod. És ez nem azt jelenti, hogy fletó a király, mert szerintem a baloldalnak csak egy nagyobb hibája volt nála, és az Mesterházy.

funfun 2014.01.31. 10:45:02

@♔batyu♔: De tudod, mi kapható Tel- Avivban, te kis hamis! A ragot egyébként nem kötőjellel írjuk a város nevéhez. Továbbra is javaslom, kommentelés helyett inkább tanulj magyarul. Értelmetlen az a kifejezés, hogy liheg valami irányában. Esetleg az elképzelhető, hogy liheg valami irányába, vagyis felé, de az is furán hangzik: Jóska liheg Mari felé, Jóska liheg Mari irányába. Igaz, hogy nem sok értelme van?
Viszont itt egy kis segítség, fogalmazási gyakorlataidhoz tudod használni:
Online szótár: wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Liheg

Kifejezések
Bosszút liheg – (erős indulattól fűtve elégtételére, megtorlásra vágyik).
Liheg érte/utána – (sóvárogva vágyik rá).
Úgy liheg, mint a hízott lúd – (kimerülten, szaporán szedi a levegőt).

Larry Silverstein 2014.01.31. 10:49:27

Nagyon jó kis verseny, remélem a gyerek iskolája is benevez.

Larry Silverstein 2014.01.31. 10:52:43

@Бабаяга: 'Az oroszok még mindig kommunisták, legfeljebb leöntötték őket egy kis pravoszláv mázzal.'

Az oroszok annyira kapitalisták, hogy nyugat európában v. magyarországon az a szintü vadkapitalizmus nagyon fájna.

Бабаяга 2014.01.31. 11:15:31

@Larry Silverstein: Gazdasági értelemben kapitalisták, ami az ideológiát, a politikát illeti, abban maradtak a jó kis sztálini vonalon. Már I. Péter is átvett mindent, ami gazdaságilag jó volt számára Nyugatról, de belpolitikai, kormányzási módszereiben méltó elődje volt Sztálinnak.

Larry Silverstein 2014.01.31. 11:19:58

@Бабаяга: Az államkapitalizmus abszolút kívánatos, keleten főleg. Ők mondjuk fejlődnek is Kínával együtt, nem úgy mint a nyugat.

Én részemről Mo-n is ezt a vonalat támogatom.

legeslegujabbkor 2014.01.31. 14:40:50

@♔batyu♔:
Ne aggódj, hogy a kelet felé nyitást valaki megtorpedózza!
A paksi bővítés szerződésének titkos mellékletében felosztottuk Ukrajnát, és Putyin vállalta, hogy megkapjuk Etelközt.
süti beállítások módosítása