morgás joga 6.jpgFizessenek a nyugdíjasok is egészségügyi járulékot - mondta Bodrogi József egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős egykori miniszteri biztos.

Mert mi is ma a helyzet hazánkban, miért lenne erre oly égető szükség? Az egészségügyi költségek növekedése részben demográfiai okokkal magyarázható - ami eddig "jó" volt, az most rossz lesz, azaz a Ratkó-korszak gyermekei lassan nyugdíjba vonulnak. Ma 3,85 millió járulékfizető teremti meg a 9,69 millió lakos egészségügyi kiadásait, ám pár év múlva ez az egész rendszer borulni fog - a miniszteri biztos szerint két út van, hogy ezt elkerüljük, az egyik, hogy a járulékfizetők körét kell emelni, a másik, hogy a szolgáltatási csomagot kell szűkíteni. Ráadásul az egészségügyi kiadásokban az 55 éves életkor az inflexiós pont, azaz onnantól az ellátási költségek rendkívül gyorsan nőnek:  2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 év fölöttiekre költötték. 

Az egykori miniszteri biztos véleménye szerint ki kell nyitni azt a lehetőséget, hogy hogyan fizethetnek a nyugdíjasok direkt járulékot - ez a nyugdíjak bruttósításával megoldható, ez fedezetet biztosítana a járulékokra, és  300 milliárdos forrást teremthet, amit hiba lenne kihagyni. (forrás: napi.hu)

Igaz, a kormány cáfol, nyilatkozatuk szerint nincs napirenden a nyugdíjasok társadalombiztosítási járulékfizetésének a bevezetése, sem az egészségügyi szolgáltatási csomag tartalmának szűkítése, ráadásul Bodrogi József miniszteri biztosi megbízatása 2012. november 13-án lejárt, így amit mond az nem hivatalos álláspont, pusztán független szakértőként nyilatkozik.

Az MSZP nem érti, hogy a szerdai konferenciáról szóló beharangozót látva miért nem jelezte azonnal a minisztérium sajtóosztálya, hogy Bodrogi József mandátuma lejárt, ahogy azt sem, hogy a konferencián jelen lévő Szócska Miklós egészségügyi államtitkár miért nem tette rögtön szóvá, hogy Bodrogi már nem a kormány biztosa.  (forrás: hvg.hu) És csak úgy lábujjhegyen megkérdezve, vajon a miniszteri biztos tudta, hogy ő már nem miniszteri biztos, és ha tudta, ő saját maga miért nem tájékoztatta erről a konferencián részt vevőket?

Ám mi van, ha tényleg szóba került már az ügy kormányzati szinten? Ha tényleg hiba lenne kihagyni?

De mit is?

A nyugdíjasok egészségügyi járulékához kiinduló alap lehetne például az aktívok által fizetendő egészségügyi hozzájárulás jelenlegi rendszere. Az adóhivatal honlapja alapján az egészségügyi hozzájárulás alapja és mértéke (akit érdekelnek a kivételek-plafonok, stb, itt olvashat róla részletesebben):

NAV EHO 2012.jpg

forrás: NAV

2012-ben a magánszemélyt terhelő egészségügyi hozzájárulás-fizetés felső határa 450 000 forint (havi átlagban 37.500 Ft) . De vajon mennyit kérnének a nyugdíjasoktól? 10%? 14%? 27%

Remélhetőleg a döntés-előkészítők és döntéshozók azért figyelembe veszik majd azt (ha mégis napirendre kerül), valójában milyen jövedelmi viszonyok jellemzik a nyugdíjasokat. 

2011-ben a nyugdíjasok esetében a KSH által számolt létminimum egy fős háztartás esetén 75.547 Ft volt (2010-ben 70.862 Ft), két fős háztartás esetében pedig 65.054 Ft (ugyanez 2010-ben 61.021 Ft). 2010-ben a Biszku-ügy kapcsán sokat cikkeztek a nyugdíjak aktuális megoszlásáról, így a Heti Válasz alapján:

nyugdíjak megoszlása Magyarországon.jpg

Aki részletesebb számokat szeretne, az ONYF honlapján talál ilyeneket, itt - a lényeg, hogy vannak részletes információk arra vonatkozóan, elviekben hogyan terhelhető ez a korosztály.

És ha majd kitalálta a kormány, milyen rendszerben akarja beszedni a pénzt, vajon hogyan képzelhető el a bruttósítás?

  • Az egyik lehetőség, hogy a már meglévő nyugdíjakat felszoroznák a fizetendő járulék mértékével (azaz bruttósítanák), aztán a járulékot rögtön átküldenék a TB-alapba, a régi nyugdíjjal megegyező "nettót" pedig megkapná kifizetésként a nyugdíjas. 

Ezt a módszert egyből ki is húzhatjuk, mert bár hosszabb távon lehet, hogy megoldás lenne (a nyugdíjszámítási mód változtatásával együtt alkalmazva), rövid távon azonban erősen kétséges - ugyanis valahol meg kellene a költségvetésben találni a bruttósítás fedezetét. Praktikusan attól, hogy az állam az egyik zsebéből átteszi a pénzt a másikba még a költségvetés egyenlege nem javulna, sőt, az adminisztrációs költségek miatt még tovább is romlana. (Bodrogi is beszélt róla, hogy  2005-2011 között 950 milliárdnyi deficit keletkezett a két TB alapban, vagyis az államadósság ennyivel nőtt ez idő alatt.)

  • A másik módszer, hogy a már meglévő nyugdíjakat ezentúl úgy, ahogy vannak, bruttónak veszik és minden kifizetésből levonják az újonnan bevezetett járulékot. Ebben az esetben elérhető lenne a miniszteri biztos által remélt 300 milliárd (csak ki kell számolni, hány százalékos kulcsot kell alkalmazni az össznyugdíj-tömegre), ám ez egyenlő lenne azzal, hogy a kézhez kapott nyugdíjak drasztikusan csökkennének. A fenti adatok alapján ez azt jelentené, hogy cirka 1-1,5 millió ember (ha eddig még nem volt ott), most azonnalosan a létminimum alá kerülne. Mindezt úgy, hogy a  nyugdíjasok jó része egész aktív életében fizette a különböző járulékokat annak reményében, hogy egyszer majd, élete alkonyán lesz biztos megélhetése. És vajon a mai döntéshozók mit szólnának, ha öregségükre ilyen "emberségesen" bánnának velük?

 

Van, akiknek tetszene is ez utóbbi megoldás - vannak, akik úgy gondolják, a nyugdíjasok ingyenélők, csak lógatják a lábukat otthon 150-200 ezer forintos havi apanázs mellett, tehát van miből fizetniük. Azonban ha megnézzük a fenti táblázatot, az ilyen "gazdagok" tényleges száma elenyésző, és amennyiben a kormány sávosítana, és mondjuk havi 140-150 ezer forint felett vezetné be az egészségügyi hozzájárulást, hát az biztosan nem sokat lendítene a TB-alapon. Viszont ha magasan tartják az inflációt, egyre több nyugdíjast vonhatnának be a fizetők körébe.

És igen, elő lehet állni a KDNP-s a család mint legfőbb érték szlogennel, de ma hazánkban vajon hány átlag-család tudja azt megengedni magának, hogy a szülők támogassák a gyermekeiket (iskola, tandíj, ruházkodás, sport, stb.), saját maguk megélhetését is biztosítsák (hitelek, rezsi, kaja, stb.) és emellett még hathatósan tudják támogatni a nagyszülőket is, akár úgy is, hogy azok más településen, másik háztartásban élnek? És vajon ez az átalakítás bele fog férni a "ne a zemberek fizessék meg", és a "mi megszorítások nélkül vészeljük át a válságot" kommunikációs lózungokba?

A magyarok várható életkora legendásan alacsony, és a társadalmunk öregedési üteme is elmarad az európai országokétól, de a várható életkor-kilátások bármilyen okból emelkedése egyáltalán nem biztos, hogy "jó hatással" lenne a költségvetés egyenlegére. Sőt, ha belegondolunk, bármilyen morbid is, az államnak financiális szempontok alapján az az optimális, ha a polgárai minél kevesebb időt töltenek nyugdíjban, és lehetőleg a legolcsóbb betegségek (balesetek) következtében távoznak el az élők sorából.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a mai egészségügyi rendszer itt-ott "passzív eutanáziára" hajlamos (egy nyugdíjas morgása) - gyógyszerek-támogatások-recept kiváltási lehetőségek kiszámíthatatlan variálása, lásd cukor- és szívbetegek államilag szórakoztatása, hosszadalmas várakozási listák, leterhelt háziorvosok és egyéb olyan stresszelő helyzetek rendszerbe állítása (mint például csak egyetlen napon, egyetlen helyen kiváltható gyógyszer, amit aztán stabil 4 fokon kell hazaszállítania a betegnek, bárhol is lakik), stb. És nemcsak a nyugdíjasok esetében - van olyan gyermek szakrendelés, amelyre előjegyzés alapján hosszú hónapokat kell várni (hátha addig meggyógyul) ...

 

Kérdéses, hogy a kormány ténylegesen felvállalna-e egy ilyen drasztikus nyugdíj-csökkentést (egyelőre úgy néz ki, hogy nem). A Fidesz számára a legjobb megoldás, ha 2014 utánra hagyja a problémát - akkor majd újabb négy év felhatalmazása alapján csinál valami hathatósat, vagy ha veszít, hát bíbelődjön a nyugdíjasokkal az új kormány - azonban a "mindenáron pénz kell" szükséglet, a költségvetés ingatagsága felülírhatja ezt a logikát.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr304918064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 18:31:33

@micsoda?: Én fizettem a felsőfokú tanulmányaimat, és a hallgatók 50%-a jelenleg is fizet a tanulásért.
Véleményem, szerint az egész felsőoktatást fizetőssé kéne tenni.

dr yetee 69 2012.11.21. 18:31:45

@sleepy: A görög átlagnyugdij 4-szerese a magyarnak!

dr yetee 69 2012.11.21. 18:34:58

@gombosg: Az persze,eszedbe sem jut,hogy munkahelyeket kéne teremteni,és olyan gazdasági környezetet,ami ennek kedvez,nem pedig azt a rablást,ami most van!Nehogy már a nyugdijasok hordják össze simicskának,nyergesnek,vitézinek stb-nek a zsét!

hondamonda 2012.11.21. 18:37:45

@micsoda?: Eredmenyt egy olyan orszagban lehetne felmutatni, ahol az allam nem fojtja meg a gazdasagot 50% feletti elvonassal es talan a dolgozok is motivaltabbak lennenek, ha nem balkani szintu allami szolgaltatasokat kapnanak a beruk felenek elvonasa utan.

pandacsökiboborján 2012.11.21. 18:42:38

@hondamonda: és ha a külföldi cégek nem vinnék ki a kb. gdp 15%-át kitevő pénzmennyiséget,hogy anyaországi problémáikat finanszírozzák a "gyarmatokról" . De felesleges a vita,ez az ország már csak agonizál,nemsokára becsődöl...és ebben minden eddig hatalmon lévő párt felelős...meg a magyar mentalitású "vállalkozók" "managerek" egyéb szarháziak

barata 2012.11.21. 18:43:07

@Roltii: Na végre valami értelmes szöveg. 1. Eü ellátás pénzbe kerül.
2. Az elméleti és a gyakorlati eü. teljesítőképességünk között óriási különbség van. 1-1 különleges műtétet meg tudunk csinálni, de tömegek nem férnek hozzá.
3. Ha tetszik, ha nem a gyógyulás esélye és a gazdaság ereje között erős az összefüggés.

Ha ezekkel szembe mernénk nézni, igenis definiálni lehetne az Eü. ellátás 3 szintjét:
A.) Alanyi jogon járó szolgáltatások köre, függetlenül attól, hogy fizet valaki, vagy nem.
B.) Normál, járulékért járó szolgáltatás
C.) Extra szolgáltatás kockázati biztosítási rendszer alapon.

A mai számítástechnikai lehetőségek símán lehetővé tennék pl., hogy a fenti rendszerben valakinek a nagyon drága kezelésének költségét "összedobják" mások (pl. rokonok) az esetlegesen extra biztosításukról való lemondással, vagyis átadnák a felhasználás jogát.

Az, hogy melyik szintbe mi tartozik, mondjuk 5 évente felül lehetne vizsgálni, és az aktuális gazdasági helyzethez lehetne igazítani.

Kegyetlennek látszik, amit fentebb leírtam, de valójában ma is ez történik, csak szabályozatlanul és láthatatlanul. Jobb így?

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 18:45:38

@dr yetee 69: Így van, munkahelyeket kell teremteni. Ehhez kiszámítható gazdasági környezet kell. Stabil jogi környezet, vagyis jogállam. Alacsonyabb adók, alacsonyabb állami kiadások, kisebb bürokrácia, kevesebb ember a közigazgazásban.
Kicsi állam, alacsony adók.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2012.11.21. 18:49:04

Néhány adat innen:
mandiner.blog.hu/2012/11/09/a_nyugdijemeles_koszontese#more4889496

"Az EU-27 egészét tekintve 2009-ben a 65. életévét betöltött népesség medián jövedelme a 65 év alatti népesség medián jövedelmének megközelítőleg 86 %-a volt. Az uniós tagállamok közül csak Magyarországon és Luxemburgban volt magasabb az idősebbek jövedelme a 65 évesnél fiatalabbakénál."

"a 65 év felettiek körében a szegénységi ráta bármely más korcsoporténál alacsonyabb. Ott áll feketén-fehéren: „A szegénység kockázata a kisgyerekek, a többgyermekes családban, illetve az egyszülôs családban élô gyermekek esetében a legmagasabb."

barata 2012.11.21. 18:51:23

@Monthy: Ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy az előregedő társadalmakbana nyugdíj probléma csak az első, jelentős feszültséget okozó gond, utána jön a többi. A népességfogyás elér egy kritikus pontot, és megfordul, de azt már a bevándorlás okozza. Magyarán: az önmagát reprodukálni nem képes populációt felváltja olyan, amely képes. lehet sajnálkozni az elvesző kultúrán és nyelven, attól még ez a törvény.

sleepy 2012.11.21. 18:52:24

@dr yetee 69:
Szia,
ezzel most mit akartál mondani? nekünk is oda kellene jutni, ahol most a görögök vannak?
Nem a különböző országok nettó nyugdíj szintje a mérvadó, biztos vagyok benne, hogy egy svájci, szingapuri, holland stb nyugdíjas több nyugdíjat kap mint egy magyar. a lényeg az átlag nyugdíjaknak az aktívak átlagbéréhez viszonyított aránya, ami képet adhat arról, hogy mennyire erőn felül költ az aktív népesség a már nem aktívak megélhetésére.

"Az EU-27 egészét tekintve 2009-ben a 65. életévét betöltött népesség medián jövedelme a 65 év alatti népesség medián jövedelmének megközelítőleg 86 %-a volt. Az uniós tagállamok közül csak Magyarországon és Luxemburgban volt magasabb az idősebbek jövedelme a 65 évesnél fiatalabbakénál. Franciaországban, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában – akárcsak Izlandon – az idősek medián jövedelme a 65 év alattiak jövedelmének több mint 90 %-a volt."

Forrás itt:
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Income_distribution_statistics/hu

mielőtt az anyázás rámzúdul, nem azzal van bajom, hogy járulékot kell fizetnünk, azért, hogy legyen a jelenlegi nyugdíjasoknak nyugdíja, a mértékkel van a bajom, és azzal, hogy ez így még max 10-15 évig mehet el utána viszont nem kap senki semmit, mert nem lesz rá keret. ha pedig egy önző megjegyzést megengedhetek, így az én korosztályomnak mi jutna majd?

amúgy az eredeti kérdés a posztban nem a nyugdíj volt, hanem a nyugdíjasok TB járulék fizetési kötelezettségének megteremtése a jövedelmük (nyugdíjuk) %-ában, ami szerintem továbbra is az egész rendszer fenntarthatósága felé tett lépés lenne, annak érdekében, hogy 20 év múlva is beszélhessünk mindenki számára hozzáférhető közegészségügyi ellátásról.

Crescendo 2012.11.21. 18:56:04

@micsoda?: persze, egy letunt generacio, amely a jelenlegi politikus gardat adta nekunk az MSZMP, meg KISZ funkcionariusokbol, akik ide vezettek az orszagot, nyilvanvaloan megerdemel minden foldi jot...
A csaladi kotelekeket ugyesen szetzuztatok, hogy most szulot gyerekkel jol osszeugrasszatok.
Vegul is teljesen epeszu az elkepzeles, hogy az allamon keresztul a gyereked, unokad jol lenyulod, mert fizettel valaha Kadar Janosnak?
Talan jobban kellett volna nevelned es tanitanod oket, hogy a sajat csaladodra tudj tamaszkodni, ne masok csaladjara... :(
@pandacsökiboborján: mar sorry, de az MSZMP/KISZ nemzedek dolgozni, erteket eloallitani nem tanult meg, csak azt elvenni... Mit vartal, hatalomra jutva hirtelen megvaltoznak? Persze a nep tartja ott oket a kadari nosztalgia, valamint merhetetlen irigyseg miatt. Es ez igy jo, ugyan szinte mindekinek szar, de legalabb mindenkinek egyforman.

jet set 2012.11.21. 18:56:22

A nyugdíjasok ne fizessenek semmiért! A boltban se! Sehol! Fizessen az a rohadék 3millió, akinek van pofája dolgozni!
El is megyek holnap nyugdíjba.

Pamuk 2012.11.21. 18:56:31

Igen, fizessen mindenki.

orient 2012.11.21. 19:00:29

Ugyan azt a populista baromságot lökitek mint a fideszék ellenzékben. MSZP -nek volt pár normális ötlete mint a vizitdíj amit rögtön megtámadott a hülye fidesz. Most végre vana fidesznek egy ötlete ami nem valami populista baromság, hanem értelmes közteherviselést mozdítja elő és ahelyett, hogy az ellenzék kussban maradna és támogatná az egyetlen normális ötletüket 2 éven belül kezdik ők is a régi lemezt: "megszorít a kormány"

Mi a francot csináljon mikor az egészségügy romokban hever és akik ígénybeveszik a leginkább nem fizetnek semmit (tudom fizettek), sok nyugdíjas alig dolgozott esetleg pár évet, vagy adót csalt...etc. akkor neki hogyan jár , milyen alapon az ingyenes kezelés? (tudom sokan tisztességgel ledolgoztak sok vet és rendesen adóztak, de ők ugyan azt a szar kezelést fogják kapni, vagy azt sem ha elmegy minden orvos, mint azok akik szinte semmit sem fizettek). Ha akarják a színvonal javuljon akkor bizony kéne minimális hozzájárulás mindenkitől, nyugdíjasoktól is és a dokik fizetését azonnal duplázni...

Mária 2012.11.21. 19:02:29

Lesz nyugdíjasoktól beszedett TB-járulék.

DE!

Lényeg, hogy NEM LESZ nyugdíjcsökkentés!

Ja, hogy a nyugdíjasok mindenképpen kevesebb pénzt kapnak? A lényeg a szómágia.

barata 2012.11.21. 19:02:51

@gombosg: Nem roszz, amiket írsz, de attól tartok, nem működne. A 0% hiányokat akár még el is lehetne érni, de valamilyen módon kikerülnénk, pl. úgy, hogy bizonyos cégek adósodnának el az állam helyett. A lényeg nem változna. és hát igen, az elöregedés problémájának kezelésére nincs más lehetőség, mint a holtig való munka, vagy nyomorgás. A vége mindenképpen összeomlás, ami jobb esetben háborúba torkollik, rosszabb esetben pedig mély nyomorba, kirajzásba máshová.

orient 2012.11.21. 19:03:00

@Mária: na pont neked ment a kommentem.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 19:05:35

@orient: Nekem ez volt a bajom a millás tüntetéssel. Bajnai kivételével mindenki a szociális kérdéseken rágódott, nyomták a baloldali populista dumát.

KaPé 2012.11.21. 19:09:36

Én azt nem értem, hogy most, amikor épp összeomlik a nyugdíjrendszer, hogy kaphat valaki egyáltalán 150ezer feletti nyugdíjat. Hol van már az a pénz, amit ő befizetett? Rég kifizették az ő szüleinek nyugdíjra. Hagyjuk ezt, hogy a nyugdíj "jár". Nem jár. Addig járt, míg bírta az ország. Most már nem bírja, lehet szépen csökkenteni. Én is fizetek nyugdíjjárulékot, mégsem fogok nyugdíjat kapni, mert addigra ennyi se fog jutni, mint most. Vezessenek be nyugdíjplafont 150ezer forintnál, ami pénz megmarad (30 milliárd Ft évente!) azt meg tolják be az egészségügybe. A nyugdíjasnak is jobb lesz, 150k-ból meg lehet élni és jobb ellátást fog kapni az orvosnál.

pandacsökiboborján 2012.11.21. 19:10:50

@Crescendo: nem kell mindent a politikára kenni! Sajnos ez általános mentalitás az országban. Ezért írtam ,hogy a vállalkozók stb...Ez a mentalitás a legfőbb hajtóereje az elvándorlásnak. Szerintem senki nem tudja,hány ember hagyta már el az országot,mert szinte senki nem törli az otthoni regisztrációját.

orient 2012.11.21. 19:12:24

@Anyámasszony_sanyija: én nem járok ilyenekre de akkor szomorú. Kéne egy ember aki kimondja, márpedig bizonyos tabukat le kell dönteni. NIncs ingyen ebéd, nincs ingyen közlekedés és nincs ingyen egészségügy sem, SENKINEK!! SZent teheneknek sem, nyugdíjasoknak sem. Ezt meg kell értse a kormány is és egy normális ellenzéknek is reális programot kéne építeni nem pedig populista szart 16. havi nyugdíjjal. Ezért tartunk itt ahol mert mindenki azt hiszi minden ingyen van ebben az országban, fizetni meg fizessenek a 'többiek'. Csak ha 9 millió ember gondolja ezt akkor 1 millió nem tudja kifizetni 9 millió másiknak a számláját ha akarja akkor sem, és a 9 millió is megszívja mert egy idő után nem lesz orvos aki megműtse és beledöglik majd egy egyszerű vakbélgyulladásba.

alte trottel 2012.11.21. 19:15:30

@sleepy:
Cseréljünk B+!

Átlagbér (nettó) 140000
Átlagnyugdíj 84000

(az átlagbérben benne van az a párszázezer minimálbérre bejelentett is, aki a másik -kétszer akkora- részét zsebbe kapja)

Kurvára el vagytok tévedve csimoták!

Mária 2012.11.21. 19:15:52

@Pamuk:

"Igen, fizessen mindenki."

*

Angyalka, ugye az még neked is megvan, hogy Magyarországon 40 év munkaviszony, járulélkfizetés és munkáltatói befizetések után után azért olyan alacsonyak a nyugdíjak, mert eleve "ki vannak kalkulálva" belőle, ki vannak vonva belőle mindazok a juttatások és ellátások, amiket a nyugdíjasok ÁLLÍTÓLAG "ingyen" kapnak?

Plusz még jónéhány tétel, amit nem vonhatna le, nem "kalkulálhatná ki" és nem herdálhatna el az állam, ha ugyanezen 40 év befizetése nem állambácsinál, hanem bankban, egyéni számlán gyarapodott volna.

Plusz nem lehetne revolverezni a nyugdíjasokat az ÁLLÍTÓLAGOS ingyenes juttatások felhánytorgatásával, plusz nem lehetne ellenük hergelni a fiatalabb korosztályokat.

Olvasgass:

jakabandor.blog.hu/2012/07/31/lehetne_500_000_forint_nyugdijad

jakabandor.blog.hu/2012/08/15/hogyan_lehetne_500_000_ft_nyugdijad

gombosg 2012.11.21. 19:19:52

@dr yetee 69: Troll-e vagy? Ne arra reagálj, amit nem írtam, hanem arra, amit igen. Elég sok mindenről nem írtam még. :D
Szóval félreértés ne essék: igen, sok munkahelyet és erős gazdaságot is szeretnék. Most jobb?

@barata: Igen, ki lehetne kerülni a 0%-ot, de szerintem fontos elvi lépés, hogy (elvileg a demokráciában) a népet szolgáló, segítő állam ne adósíthassa el a népet.

Ehhez persze olyan nép (és olyan megszavazott kormány) kell, aki megérti, hogy a hitel nem jó, nem ingyen pénz. Nem lehet osztogatni, túlköltekezni. Ilyen talán egész Európában nincs sok, csak max. jobb gazdaságok vannak.

@sleepy:
Nagyon egyetértek veled és Baratával - véget kell vetni a két TB rendszer megváltoztathatatlanságának.
Ez ilyen egyszerű: ami rossz, azon változtassunk. A változás sokaknak rossz - de sokaknak jó.

Hosszú távon az EÜ rendszert én is valamilyen félig "ingyenes" (ahogy nevezik idehaza a járulékokból fizetettet!!!), félig biztosított rendszerben tudom elképzelni.

Épp egy alakuló biotech cég weblapján dolgozom. Egy DNS elemzés ma már potom pénz (néhány 1.000-10.000 Ft), és előre kideríthető egy csomó betegség, meghatározhatók a legjobb gyógykezelések stb. Egy biztosító meg mást sem tud jobban, mint fillérre pontosan kockázatokat, jövőbeni költségeket meghatározni. Egy ilyen tudásnak nagy hasznát venné az EÜ rendszer, és most nem feltétlen a privatizációra gondoltam.

gombosg 2012.11.21. 19:21:26

@Mária: Oh igen, ez a cikk engem is meglepett. Kb. akkortájt teljesen kiábrándultam a felosztó-kirovó rendszerből. Legalábbis jelenkori társadalmunkra való alkalmazásából.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 19:21:41

@orient: Én abban bízok, hogy Bajnai majd megteszi, amit meg kell tenni. A kampányban nem biztos, hogy kimondja, de megteszi. Az is elképzelhető, hogy Bokros Lajos pártot alapít. Ő ki is mondja.

De ha senki nem mondja ki, akkor nekünk kell cselekedni, pl. úgy hogy pártot alapítunk. Olyan pártot, ami végre az értéket előállítók (vállalatok és munkavállalók) érdekeit képviseli, nem pedig az eltartottak kegyeit keresi populista lózungokkal.

pandacsökiboborján 2012.11.21. 19:25:00

@Anyámasszony_sanyija: az USA-ban ezt hívják republikánus pártnak,mégis kezd beszarni az az ország,mert elvesztette a versenyképességét...az meg a másik véglet lenne.

gombosg 2012.11.21. 19:29:24

@pandacsökiboborján: Azért szerintem a tengerentúlon még a baloldal is sokkal jobbrább van, mint itt a jobboldal (gazdaság- és szociálpolitikát tekintve!!).

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 19:30:35

@pandacsökiboborján: A Republikánus párttal az a probléma, hogy ugyanúgy költekezik, mint a demokraták, csak nem szociális kiadásokra szórná a pénzt, hanem háborúkra.

orient 2012.11.21. 19:31:32

@pandacsökiboborján: a republikánus pártnak? Röhögnöm kell. Clinton volt aki helyrehozta a gazdaságot és talpra állította mikor óriási bajban voltak. Erre mikor a Bush átvette akkor tudjuk mi lett. Egy kis világválság ami miatt szív az egész világ azóta is...

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 19:34:21

@gombosg: Valóban, magyarországon a parlamentben jelenleg csak baloldali pártok ülnek. A jelenleg uralkodó rezsim is baloldali, már-már kommunista jellemvonásokkal rendelkezik. Mindemellett "jobboldalinak" hazudja magát, és nemzeti színben pózol.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.21. 19:44:24

Semmi szükség a bruttósításra. A kifizethető nyugdíjakat 125ezer forintban kell maximalizálni.

kela-bá 2012.11.21. 19:44:40

Tisztelt nem Nyugdíjasok ! Én nagyon szívesen lemondok minden nyugdíjasnak járó kedvezményről, sőt még a nyugdíjemelésről is, és erre biztatnám valamennyi nyugdíjas társamat ! HA,ennek az lenne az eredménye, hogy az aktív dolgozók helyzete megjavulna, lenne mindenkinek tisztességes munkája tisztességes keresettel.A devizahitelesek kibújhatnának az igából.A rezsiköltségek nem okoznának gondot. Mindenki boldog lenne, nem gyalázná egymást sem szóban,sem írásban...mert azzal csak beteggé teszik egymást.
Tudják én a 1990-ben akkor még aktív dolgozó nagyon reménykedtem, és hittem a ország népét biztató vezetőinkben,majd az uniós tagság jótékony előnyében. Nos eltelt 22 év, közben nyugdíjas lettem, és a nyugdíjam 44 év munkaviszony után arányaiban ugyan olyan "szegényes" mint ahogy most aktívan dolgozó magyar emberek fizetése aránylik azokéhoz akikhez csatlakoztunk. Szóval, alacsony nyugdíjam ellenére én áldozatot vállalnék a fiatalokért, gyermekeimért, unokáimért is.
Önök, meg vigyázzanak magukra,és az egészségükre, hogy megérjék a nyugdíjat ! További szép estét !

Ianas 2012.11.21. 19:46:26

POSZTOLÓ: "A másik módszer, hogy a már meglévő nyugdíjakat ezentúl úgy, ahogy vannak, bruttónak veszik és minden kifizetésből levonják az újonnan bevezetett járulékot."

A következtetés marhaság. Ezt is lehetne sávosan csinálni.

Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy az aktívak terheit növeljék, én még a TB plafon eltörlésével sem értek egyet.

Rohadtul nem állapot, hogy egy ÁTLAG nyugdíjas többet kap kézhez, mint egy középiskolai tanár.

béla a görög (törölt) 2012.11.21. 19:52:26

Bedobják a témát, mi a hatás.
Engem, mondjuk nem érint, DE:
- miért is kellett a cirkusz a 300Ft vizitdijjal?
- egyszer ezek az emberek már fizettek amikor aktivak voltak.
- tán kapitalizmus van és nem feudalizmus (tudom ez csak a látszat) - ha nincs pénz az állami egészségbiztositásban akkor talán a magán egészségbiztositást is elő kéne segiteni... mert ha már fizetsz, miért pont a szar államnak fizetnél? miért pont a szar állami egészségügyet vennéd igénybe?

micsoda? 2012.11.21. 19:55:42

@hondamonda:Na mármost, az állami gépezetbe is csupa felsőfokú végzettségű dolgozik, /nem az iktatóra gondolok/ hol kamatoztatják a tudásukat?Parlamentben is csupa Dr,Dr,Dr ül./Hofitól szabadon/ Úgy gondolom nálunk magyaroknál a legnagyobb hiba, a másikra való mutogatás.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.21. 19:56:43

@béla a görög:

"egyszer ezek az emberek már fizettek amikor aktivak voltak."

Remélem, a betegségeiket is akkor intézték. Ha igen, akkor rendben vagyunk.

gombosg 2012.11.21. 19:58:21

@micsoda?:
Különösen, ha nyugdíjról vagy EÜ-ről van szó, ahol a befizetők és az igénybe vevők általában élesen elkülönülnek egymástól.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 19:58:36

@béla a görög: "egyszer ezek az emberek már fizettek amikor aktivak voltak"
Igen, de szar rendszerbe fizettek. Az a pénz már nincs meg. Át lettek verve. És át van verve most is mindenki, aki azt hiszi, hogy öreg korában 30-40-50 év múlva állami nyugdíjat fog kapni.

b@szus 2012.11.21. 20:01:05

Nagyapámtól elvették a gyárait földjeit.
Kiment a háborúba volt fogságban kárpótlást soha nem kapott se Ő se a családja. Ezek után kapott munkát a lakhelyétől 300km-re. Én és a testvérem miért nem kapunk életjáradékot mint más vallású emberek akiket hasonló sok rossz ért????? Tőlem elvették az eddigi nyugdíj megtakarításom a félre tett pénzemből fizetek az orvosnak, hogy ne dögöljek még meg? Gondolom nyugdíjam nem lesz vagy ha igen akkor semmire nem futja majd. Elmehetek majd fosztogatni utána meg börtönbe? Ki számít bűnözőnek az aki a saját maga és társai által hozott törvények szerint kifosztja polgártársait és mély szegénységben, nyomorban, kilátástalan helyzetben tartja őket? Vagy az aki végső elkeseredésében vagy, hogy egy kicsit jobb körülményeket teremtve családjának elköveti a legnagyobb bűnt és nem fizet be adókat?

Történelem órán, hogy pislogtunk mikor a tizedet szedő nagy urakról olvastunk.
Most egy olyan gépezet működik ami mindent el fog venni az emberektől!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 20:02:36

@pandacsökiboborján:

és ha a külföldi cégek nem vinnék ki a kb. gdp 15%-át kitevő pénzmennyiséget,hogy anyaországi problémáikat finanszírozzák a "gyarmatokról"

- OTP
- CBA
- MOL
.
.
.

béla a görög (törölt) 2012.11.21. 20:03:45

@RAMBO: posztot olvasod: "55 éves életkor az inflexiós pont, azaz onnantól az ellátási költségek rendkívül gyorsan nőnek: 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 év fölöttiekre költötték."

Igen bármily meglepő az aktiv korú nem terheli olyan mértékben a kasszát. akkor bruttó befizető. Öregkorára meg igénybevevő. Ja!
És ismétlem, nem szar állami egészségügyet akarok ha már pluszba fizetek.

Kuruttya 2012.11.21. 20:04:54

Kurva sok pénzt fizetek az adómból nyugdíjakra.

+

Huszonéves vagyok, nekem nyilvánvaló, hogy nem lesz soha nyugdíjam.

+

A nagyszüleim nem függenek minden fillértől, amit a nyugdíjból kapnak.

=

Határozott véleményem, hogy eljött egy kurva nagy nyugdíjcsökkentés ideje. Elegem van belőle, hogy én tartom el azt a generációt, aki tönkrebaszta az országot! Kurvára elegem van!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 20:08:18

Érdekes, hogy vannak emberek, kik a magánnyugdíj intézménye ellen érveltek.

Érdekes, hogy vannak emberek, kik a nyugdíjasok állam csecsén lógása ellen érvelnek.

Érdekes, mily nagy a közös halmazuk.

alte trottel 2012.11.21. 20:10:26

@Ianas:
A középiskolai tanár indiában is többet kap mint egy _ÁTLAG_ magyar nyugdíjas.
Az _ÁTLAG_ nyugdíj nálunk 84e Ft.

b@szus 2012.11.21. 20:13:12

@Kuruttya:

Te mit tettél eddig az országért?
Honnan veszed a bátorságot huszonéves kis surmóként, hogy te ledöntöd ki mit érdemel meg???

Kuruttya 2012.11.21. 20:18:37

@b@szus: onnan, hogy ÉN keresem meg azt pénzt, amiből most eltartják a nyugdíjasokat. Méghozzá valódi, világpiacon eladható, értékteremtő munkából, nem abból a látszatmunkából, amit a most nyugdíjas korosztály "munkának" hívott, aminek a termékeit csak azért tudták lenyomni a KGST tagállamok torkán, mert szovjet puskák szegeződtek a fejekhez.

lpt1 2012.11.21. 20:25:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Semmit nem egyszerűsítene a dolgon, csak összemérhetetlenné tenné a szektorokat. Egy állami "cég" három embert foglalkoztathatna annyiért, amennyiért egy maszek egyet - és még mindig jogosan mondhatná, hogy nem éri meg kiszervezni :)

barata 2012.11.21. 20:29:16

@gombosg: A hitel önmagában nem biztos, hogy ördögtől való, tulajdonképpen - ahogy maga a pénz is - csupán információ arról, ki mire jogosult, és mire nem. Ezeket a jogosultságokat technikailag - pénznek nevezett, elvont dologként - a bankok kezelik. Egyszerűen hatalmat gyakorolnak, ők mondják meg, mi a jó, mit lehet tenni elsősorban a hitelezési politikájukkal. Ennél jobb rendszer egyelőre nincs. Előnye, hogy a technikai fejlődést támogatja, hátránya, hogy nem veszi figyelembe a természeti erőforrások véges voltát.
Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy néhány száz év alatt ez lassan megváltozik, és a jogosultságok elosztása inkább az egészségbiztosítás és az öregkori ellátások irányába tolódik el. Lehet, hogy lassabban fog fejlődni az ipar, vagy a Forma 1, cserébe pl. a környezetvédelem tényleg - és nem csak szlogenek szintjén - előtérbe kerül. Ismétlem, ehhez szerintem több 100 évre van szükség.

Artur, a mesélő 2012.11.21. 20:32:51

@Cheradenine Zakalwe:
Így van, a második idézett bekezdés különösen szomorú és a bármiféle pozitív demográfiai fordulat esélyét minimálisra csökkenti:

"Tehát nem az időseket veszélyezteti igazán a szegénység, hanem a gyermekeket és azokat, akik gyermeket vállalnak – tud valaki ennél szomorúbb adatot mutatni egy társadalomról?"

Ezt még hozzátenném:
"A szolidaritásra hivatkozó érvelés pedig eleve téves, hiszen a mai huszas-harmincas nemzedékek úgy fizetnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy tudják, a demográfiai kilátásaink alapján ők talán sosem kapnak már (érdemi) nyugdíjat onnan. Mi ez, ha nem maga a szolidaritás?"

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 20:38:27

@lpt1:
Azt hiszem, ezzel meggyőztél. Bár még mindig maradt bennem szkepticizmus.

nu pagagyí 2012.11.21. 20:42:32

@hondamonda: Nincs kötelező összefüggés a magánpénztár és az aktuális nyugdíjkiadások között. A lényeg, hogy a teljes költségvetés hiányát kellett volna olyan mértéken tartani, hogy ne adósodjunk el. Tehát bármin lehetett volna spórolni nem feltétlenül a folyó nyugdíjkiadásokon, vagy akár adót emelni. Az éves tagdíjak összege a csúcson (2010-ben) kb. 360 milliárd volt, a mostani teljes költségvetés 15 ezer milliárd, meg lehetett volna találni azt a módot, hogy ne adósodjon el az állam.

A gond mindig az volt, hogy a költségvetés struktúráján nehéz változtatni, hiszen szerzett jogokról, komoly társadalmi alrendszerekről van szó. A szorgalmas árokásás kihúzta a talajt minden struktúrális reform alól, amelyek hosszú időt vesznek igénybe és áldozatokkal járnak. A következő kormány általában semmibe vette elődei munkáját, hiszen éppen az ellene szított populista hangulatkeltéssel jutott hatalomra.

A csúcs a Fidesz hazug szociális népszavazása volt. Azt hiszem nem arra szavaztak az emberek, hogy egyáltalán ne legyen se hozzáférhető felsőoktatás, se egészségügyi ellátás, se gyógyszertámogatás, se orvos. Nem a szolgáltatásokat sokallták, hanem a térítési díjat.

nu pagagyí 2012.11.21. 21:06:47

@Kuruttya:
"Kurva sok pénzt fizetek az adómból nyugdíjakra."

Nem az adódból fizeted, hanem a jövedelmedből. Pontosan 10%-ot (jövőre már plafon nélkül). A 10% egyébként csak a saját nyugdíjadat fedezi. Hogy mennyit? Mondjuk szeretnél 10 évet nyugdíjban tölteni, mert vén trottyként már nem bírod a versenyt a fiatalokkal.
Ahhoz, hogy ebből a 10%-ból 10 évre mondjuk az átlagkereseted 60%-át visszakapd, pontosan 60 évet kellene dolgoznod (tehát 78-83 éves korodig). Állambácsi ugyanis nem "tőzsdézik", nem produkál reálhozamot, befizetésedet max. az inflációval növelve veszi számba (megvédi!).

A mostani rendszerben, tehát formailag nem szídhatod a nyugdíjasokat, őket az Áfából, csipszadóból fizeti Orbán bácsi. Úgyhogy dolgozz, ne járjon a szád.

dr kíváncsivagyok 2012.11.21. 21:20:29

Ezt meg kell osztanom ,
ma hallottam az ATV - n :

" MATOLCSY A GAZDASÁGPOLITIKA ZÁMBÓ KRISZTIÁNJA ! - semmi tehetsége sincs,..mégis bekerült a döntőbe..."

Olyat röhögtem, hogy a kutyám kiszaladt a házból...

dr kíváncsivagyok 2012.11.21. 21:21:57

@nu pagagyí:
""Kurva sok pénzt fizetek az adómból nyugdíjakra.""
( Jövedelmedből...)
...és ha szerencséd van, a mai fiatalok neked is fogják fizetni...

dr kíváncsivagyok 2012.11.21. 21:24:31

@Kuruttya:
"Határozott véleményem, hogy eljött egy kurva nagy nyugdíjcsökkentés ideje. Elegem van belőle, hogy én tartom el azt a generációt, aki tönkrebaszta az országot! Kurvára elegem van! "

Ezzel a demagóg szöveggel megérdemled , hogy a majdani nyugdíjadat ne csökkentsék,...vegyék el teljesen...

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 21:25:16

@nu pagagyí: nagyvonalúan kifelejtetted a munkaadói járulékot, ami kb. 27%. A kettő együtt 37%. Amúgy már nem is járulék, hanem adó, tehát nem jár érte ellenszolgáltatás. Nem is lesz majd miből fizetni, mert fele annyi munkavállaló lesz és dupla annyi nyugdíjas.

LaposElem (törölt) 2012.11.21. 21:25:32

@nu pagagyí: Ne csúsztass ilyen durván. A 10% a BRUTTÓ bérből megy le, tehát a számításod helytelen.
Másodsorban meg azért hülyeség, mert nem raknak félre semmit, ami bemegy a rendszerbe, azt egyszerre ki is fizetik, tehát nincs felhalmozás a rendszerben.

LaposElem (törölt) 2012.11.21. 21:28:21

@LaposElem: Meg persze a munkaadói oldalon is van 24%-nyi levonás, tehát a bruttó bér 34%-a megy nyugdíjra. Ez a nettó bér legalább fele! Igen, minden kézbe kapott 100 forint után 50 forintot nyel el a feneketlen nyugdíjrendszer.

Mária 2012.11.21. 21:28:39

@dr kíváncsivagyok:
@nu pagagyí:

Pedig bíztam benne, hogy senki nem fogja etetni a trollt, de hiába :)

Makkasz 2012.11.21. 21:34:15

A 3.800.000 jarufizetobol vond le kiskomam a 800.000 kozalkalmazottat, mert az egyik zsebbol masikba, es a tobbi adozo teremti meg a beruket. Vondd le a veszteseges vagy monopol allami cegeknel dolgozó 200.000 embert, meg a 100.000 kömunkást. Na 2,7m ember fizeti 110 millió eü ellátását.

Valójában ha tejes jövedelmüket erre adnák, akkor sem lenne elég európai szinvonalú ellátásra.

A nyugdíjakat még ma kéne 20%-kal csökkenteni, minimálnyugdíj meghatározása mellett. Aztán jöhet az eü járulék, vagy a csökkentett ellátás, mint mindenhol máshol, ahol nem kommunizmus van.

Mária 2012.11.21. 21:40:33

@LaposElem:

Erre a megoldás nem a nyugdíjasok éhhalálra, fagyhalálra, netán számos betegségük valamelyike miatti halálra ítélése azzal, hogy nem tudják kiváltani az életfontosságú gyógyszereiket.

A megoldás a gazdaság élénkítése és az okos adó- és járuléktörvények meghozatala, ezáltal a foglalkoztatás növekedése lenne, ami azt eredményezné, hogy többen vállalkoznak és adnak munkát másoknak, többen dolgoznak VALÓDI munkahelyen, egyénenként kevesebb, ám összességében több SZJA-t fizetnek be, és ha még tisztességes bért is kapnak, akkor több ÁFA és jövedéki adó is folyik be az államnak.

Ez ami ma nálunk van, a közpénzekből fizetett közmunkásréteg felduzzasztása, ez ostoba dilettantizmus, hiszen aki segélyen él, vagy közmunkabéren, vagy van akkora szerencséje, hogy minimálbéren tengődhet, az jelképes összegű SZJA-t fizet, és mivel nem tud fogyasztani, igen kevés ÁFÁ-t fizet, és mivel nem fogyaszt, nem ad munkát azoknak, akik abból élnének, hogy megtermelnék, előállítanák mindazt, amit ő elfogyasztana, ha nem csak vegetálna, hanem ténylegesen, normálisan élne.

Mit nem lehet ezen felfogni?

Csak az ostoba emberek esnek egymás torkának, meg rúgnak bele egyébként is kiszolgáltatott emberekbe.

Az okos emberek gondolkodnak, és erőfeszítéseket tesznek, hogy a demagóg panelek szajkózása helyett megértsenek alapvető összefüggéseket.

b@szus 2012.11.21. 21:41:21

Az a baj, hogy megint egymásnak feszültünk itt többen. (főleg én)

Valójában a húszon évesnek nem kéne gondot jelentsen, hogy vonják a bruttójából az adókat. És a nyugdíjasnak meg nem kéne rettegnie az éhhaláltól.

Ehelyett egymást marjuk miközben vállvetve kéne kiállni magunkért és nem engedni, hogy az irányítók megosszák az országot.

Mária 2012.11.21. 21:46:18

@Makkasz:

"A nyugdíjakat még ma kéne 20%-kal csökkenteni, minimálnyugdíj meghatározása mellett."

*

Te nem vagy tisztában azzal, hogy a jelenlegi FÉLMILLIÓ napi szinten éhező kiskorú gyermek mellé újabb hányszázezres létszámú gyerektömeget ítélnél napi szintű éhezésre, ha a nagyszülei nyugdíját csökkentenéd.

Gondolom, nem érted.

Vagy még soha nem kívántál elpiszmogni a rendszer összefüggéseinek az értelmezésével.

nyünyüge 2012.11.21. 21:49:30

@b@szus:
Ezzel vidáman fejezhetjük be a napot:
Videóüzenetben megnyugtatás a nyugdíjasoknak :))!

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/szocska-miklos-videouzenetben-nyugtatja-meg-a-nyugdijasokat-391773

LaposElem (törölt) 2012.11.21. 21:54:34

@Mária: A helyzet az, hogy lehet ötletelni a gazdaság élénkítéséről, meg hogy majd ugrik a pannon naszád, és dőlni fog befelé az SZJA, de valójában a probléma már rég a körmünkre égett.
A jelenlegi rendszer fenntartatatlan. Nincs miből kifizetni.
Változtatni kell, méghozzá minél hamarabb történik meg az átalakítás, annál kevesebb fájdalommal fog járni. Az nem megy, hogy a nyugdíjakat az egyre több nyugdíjasnak minden évben automatikusan emeljük, miközben egyre kevesebb ember keres reálértéken egyre kevesebbet. Aki ma aktív 30-40 éves, az nevetséges nyugdíjra számíthat, a jelenlegi átlagnyugdíj töredékére, ha egyáltalán kap valamennyit. Mégis ki a fenének van kedve beleszórni a nettó fizuja felét a feneketlen szar rendszerbe, ha biztosan tudja, hogy amikor arra kerül a sor, hogy esetleg megéri az egyre kitolódó korhatárt, úgyis éhen döglik a második hónapban.
A nyugdíjrendszer jelenlegi formájában megbukott.

LaposElem (törölt) 2012.11.21. 21:57:58

@Mária: Te nem érted, de rohadtul. Aki ma aktív, az konkrétan halálra van ítélve, csak még nem látod. Öngondoskodni nem tud, mert a pénze a mai nyugdíjasoknál landol, viszont kapni már nem fog semmit.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 22:04:07

@Mária: Nem arról van szó, hogy irigyek vagy szívtelenek vagyunk. Arról van szó, hogy a jelenlegi nagylelkű szociális rendszerre NINCS PÉNZ.
Ez tény, és ez akkor is így van, ha ez sokaknak nem tetszik.
Jelenleg 3%-al többet költ az állam, mint amennyi a bevétele. Mivel az adósság mértéke 80% körül van, ez már rövid távon is fentarthatatlan. Hitelből nem szabad szociális ellátásokat fizetni, mert később sokkal-sokkal rosszabb lesz. Egyre rosszabb, minél továb fojtatjuk ezt a gyakorlatot. Nézd meg a görögöket, hova jutottak a hitelből fenntartott szociális rendszerükkel.

Mária 2012.11.21. 22:04:24

@LaposElem:

"A jelenlegi rendszer fenntartatatlan. Nincs miből kifizetni."

Ezt mire alapozod? Tisztában vagy vele, hogy hová, merre folynak el számolatlanul a közpénzek? Netán szelektíven olvasod a híreket?

Ez a kormány az elmúlt két és fél éve alatt nem hozott egyetlen okos gazdasági döntést sem.

Miért éppen nyugdíjügyekben lenne náluk a bölcsek köve?

Nos?

zajos1 2012.11.21. 22:08:21

@Mária: Ezt hivatalosan sehol nem mondták, mert ez a tanulmány nem a kormány álláspontja, nem kell, ezt így tálalni...

Mária 2012.11.21. 22:11:11

@LaposElem:

Ezeket a hülyeségeket honnan veszed?

Jelenleg nincs elkülönített nyugdíjkassza.

Ebből adódóan az aktívak befizetései NEM a nyugdíjasokhoz mennek, hanem a nagy, feneketlen közösbe, onnan meg a haveri cégekhez, a presztízsberuházásokra, a palotaőrségre, a vadiúj gépkocsiflottákra, a mindenféle halva született ötletek "megvédésére", a BKV megmentésére, a Simicska-birodalom, a Századvég, a mindenféle tanácsadó cégek és más hasonszőrűek pénzzel tömésére, a piaci finanszírozású félázsiai hitelek törlesztésére, ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi...

Te burokban élsz, vagy valami kő alatt, hogy ezekről nem tudsz semmit se?

Mária 2012.11.21. 22:12:07

@Anyámasszony_sanyija:

"Arról van szó, hogy a jelenlegi nagylelkű szociális rendszerre NINCS PÉNZ."

*

Lásd az előző kommentemet.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 22:15:44

@Mária: Természetesen nagy a pazarlás állami szinten, ezt szerintem senki sem tagadja. De össze sem mérhető a szociális kiadások mértékével. A korrupciót lehet csökkenteni megfelelő elhatározással, de megszüntetni teljesen nem lehet. L
ehet és kell is racionalizálni, de ez nem lenne elég a hiány lefaragására.

hondamonda 2012.11.21. 22:16:04

@nu pagagyí:
Reszben igazad van, a 360 milliard nem sok, de szerintem a sporolast ott celszeru kezdeni, ahol az ember latvanyosan tulkoltekezik. Magyarorszag GDP aranyosan 3-4%-kal tobbet kolt nyugdijakra, mint a hasonlo fejlettsegu szomszedai. Ez 1000 milliardos tetel.

Az MNYP rendszer jo lett volna, ha van 50 ev atallni ra. Mivel egyertelmuen latszik, hogy nincs ennyi idonk (nyakunkon a demografiai bomba), ezert csak egy gyors es radikalis reform (=nyugdijcsokkentes) jelenthet megoldast. Ennek az alternativaja a csod vagy az orszag lassu doglodese, ami mindenkinkek szivas.
A jelenlegi, szarra adoztatott aktivak es a kovetkezo generacio gyakorlatilag lemondhat arrol, hogy az allam el fogja tartani oket. Ugy tisztesseges, hogy a balhet nem csak ok viszik el, hanem abbol a mostani nyugdijasok is kiveszik a reszuket, kulonosen a rendszer potyautasai.

01234567 2012.11.21. 22:16:33

@b@szus: Egyetértek.
Mert a nyugdíjbefizetéseket ellopták, mivel azok nem befektetésekbe kerültek, hanem az állam saját háztartásának fenntartására használta. Ugyan így, mire mentek a privatizációs bevételek, többek között a társadalmi munkában, többnyire a mai "nyuggerek" (imádom ezt a kifejezést, hűen tükrözi az ország morálját) által épített vállalati üdülők.Mikor lesz jogi következménye, az országból adózatlanul kilopott 242 milliárd dollárnak, abból mikor, mennyi kerül vissza? Hol van 60 tonna magyar arany a Nemzeti Bankból? Mire mentek el a 2000 óta felvett hitelek? A 2000 körül, szinte "alig" létező államadósság milyen okból nőtt a mai szintre? Ki a felelős a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar, könnyűipar teljes leamortizálódásáért? Mikor gyújtják már fel a parlamentet, és az összes rühest,az elmúlt 25 évből, aki ebben részes,politikai, gazdasági szférában mikor lövik a Dunába?
Aki pedig okot, okozat nélkül, a folyamat teljes figyelmen kívül hagyásával néz, szerencsétlen becsapott, idős embereket froclizza, az maga ballagjon ki a Dunához, és ugorjon bele.
A görögöket, spanyolokat, olaszokat...stb.. ne szidja senki, azok legalább tudják hogy becsapták őket, összefognak, és kiállnak magukért. Amikor terelik őket a vágóhídra, megpróbálják eltaposni a hajcsárt, és nem egymást, mint mi birkák...

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 22:19:55

@01234567: A görögök elsősorban magukat csapták be, mert hitelből csináltak maguknak jólétet.

Mária 2012.11.21. 22:20:52

@hondamonda:

"Az MNYP rendszer jo lett volna, ha van 50 ev atallni ra."

*

10 éven belül kezdődtek volna az első MANYUP kifizetések, és onnantól folyamatosan tehermentesítődött volna az állami nyugdíjrendszer.

Mária 2012.11.21. 22:24:09

@Anyámasszony_sanyija:

"Természetesen nagy a pazarlás állami szinten, ezt szerintem senki sem tagadja."

*

Ez neked TERMÉSZETES?

micsoda? 2012.11.21. 22:26:35

Jó ez a poszt nagyon, és sikeres. Elvonja a figyelmet arról ami a legnagyobb baj, hogy nincs munka, segély van, meg közhasznú járdasöprés.

Crescendo 2012.11.21. 22:37:34

@Anyámasszony_sanyija: meg persze a kamatterhek mertekevel is osszemerheto a szocialis kiadas... amikor meg megszoritas van erdekes modon a szocialis kiadasokat lehet csokkenteni, de a kamatterheket meg nem. Ez hogyan van?
@pandacsökiboborján: hol vallakozo a politikai slepp? az nem ertekeloallitas, hogy ismerek valami politikust es ugyesben megrendeleseket kapok... meg van AFA bunozes, de ilyen kulcsok mellett a kisertes is oriasi. Ordogi kor, magas kulcs, nagy kisertes, tobb burokrata, meg rendor, hogy megelozze a csalast, ami tovabb emeli az adokulcsot... 22-es csapdaja, de a politika ennyire ert hozza. Ill. barati cegek mindig megusztak, ugy hogy lehet, hogy maffia inkabb, mint butasag.

hondamonda 2012.11.21. 22:42:35

@Mária: Igen es kb 20 ev mulva atvette volna a teher negyedet..

Anyámasszony_sanyija 2012.11.21. 22:45:51

@Crescendo: A kamatterheket az országkockázat befolyásolja. Ha olyan kiszámíthatatlan a gazdasági/jogi környezet mint nálunk, és olyan nagy az eladósodottság mértéke, a kutya sem akar nekünk kölcsönadni, mert fél, hogy nem kapja vissza a pénzét. Csak akkor gondolja meg magát, ha elég magas kamatot ajánlunk. Ez az államadósság esetén 10% környékén van, és kirívóan magasnak számít.
Az országkockázat minden hitelt érint, nem csak az álamadósságot. Ez az ún. országkockázati felár. Kockázatos országokban kockázatos a hitelezés, mert nagyobb esélyel fordulhat elő, hogy az adós nem akar vagy nem tud fizetni.

Mária 2012.11.21. 22:47:33

@hondamonda:

Nem 20 év múlva, hanem korábban.

Ez most mitől jobb, hogy se MANYUP nincs, se a pénz nincs már meg, amit Selmecziék "megvédtek"?

01234567 2012.11.21. 22:50:10

@Anyámasszony_sanyija: Ez összetettebb. A görögöket, spanyolokat, olaszokat, portugálokat a II.Világháború után a "Nyugat" mesterséges eszközökkel tartotta a "táborban". Először diktatúrákkal, az olaszokat politikai játszmákkal, majd amikor rájöttek (70-es évek), hogy ezek a magukban hordozott társadalmi feszültség miatt hosszútávon bizonytalanok, váltottak, és elkezdték tömni őket pénzzel. 90 után ez feleslegessé vált, de egyfajta önműködő mechanizmus vitte ezt tovább. Ami egyfajta látszat gazdaságot teremtett, ezekben a ma reális esetben kb. egy Albánia szintjén álló országokban. Ráadásul ezekre a látszatgazdaságokra, már a 90-es években, de az EU-val teljesen rátelepültek sápot húzni a "fejlett nyugati" gazdaságok, főleg Németország. Erről az egészről húzta le a leplet a 2008-as válság, a maga realitásával. A görögök most döbbentek rá, hogy becsapták őket, és plusz még nézhetik, hogy a "segítő" német, hóna alá csapva a pénzes táskáját lerúgni igyekszik őket magáról, a szemükbe köpve. Mert ha te valakinek felajánlod hogy bicikli helyett járhat motorral, tankolod, utána elveszed a benzint, és azt mondod ezentúl már csak gyalog, szerinted az szeretni fog?

Crescendo 2012.11.21. 22:50:48

@Anyámasszony_sanyija: a propagandat en is tudom errol olvasni...
Persze, a kollektivizmus, amit most gozerovel nyomnak kiszamithato. Par nagytokes, keves kozepvallalkozo es nagy csomo ember, aki a puszta megelhetesert csondben marad, mert teljes kontorollban el. Ez sem ujdonsag.
Azt meg hagyjuk, hogy kockazati felar... Azt aruld el inkabb, hogy ha nem penzt nyomtatunk, hanem hitelt veszunk fel, akkor honnan van az inflacio?
Ha meg hitelfelvetel ellenere is inflalodik a forint, akkor minek ez az MNB vicchalmaz? Lehetne nyomni telibe es akkor legalabb kamat nelkul porgetne a gazdasagot.

Crescendo 2012.11.21. 22:52:59

@01234567: kisse azert itt elszaladt a sulyok, nem? Ha gorogok Albania szintjen allnak, akkor mi valahol Etiopiaen?

hondamonda 2012.11.21. 22:57:25

@Mária: Kb akkor, amikor az osszes nyugdijas manyup tag volt aktiv koraban.

Valamivel kevesebb hiany generalodik es az allamadossagunk nem ugrott fel 90%-ra, de a helyzet ugyan olyan szar, mint azelott, csak a vegkifejlet idopontja lett kicsit eltolva.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.11.21. 23:23:07

Csak pont a lényeg hiányzik innen. Magyarország egy gyarmat mint minden olyan ország aminek nincs önmagát megvédeni tudó hadserege és/vagy gazdasági ereje.

Mindenki csóró és egymást marja. A "modern" élet alapvető erőforrásai világgazdasában kerülnek árazásra és nem a csóró vadkeletnek megfizethető szinten.

Mit lehet csinálni? Semmit. Tiplizni külföldre. A kapitalizmus-feudalizmus megkapja amit akar (termőföld, most szilárdítják meg a birtokosi rendszert, ha még nem tűnt fel).

A nyugdíjkérdés, nincs pénz és a népességfogyás is okozat. Nem ok.

Akkor se lenne több pénz, befizetés ha több lenne az aktív korban lévő; egyszerűen Mo. nem versenyképes. Biztos jönnek majd az ázsiai országokkal okoskodók is: ott nem kell a fizud nagy részét elégetni (vagy megfagyni).

Specifikusan a témához: a nyugdíjas ugye nem dolgozik. Otthon ül. Fél évig öt napot kell fűtenie a hétből (amíg mások letekerik a termosztátot, mert fűtenek a munkahelyen). Erre gondoltatok? Mennyit is fizettek úgy fűtésre, hogy csak heti két napig plusz éjjel vagytok otthon? Fagyjanak meg a nyugdíjasok?

Ceausescu idején Romániában eltűnt az államháztartási hiány. Furcsa mód újra van neki, köszönhetően a kapitalizmusnak. Tudtátok, hogy Romániában akkor a mentő nem ment ki 70 év feletti betegekhez? Megkérdeték hány éves és nem küldtek mentőt... Aztán hova jutottak?

01234567 2012.11.21. 23:33:30

@Crescendo: ÁLLNÁNAK!!!Ha nem karolta volna fel őket a Közös-Piac, majd az EU. Reális esetben, önerőből: A spanyoloknál kommunizmus lett volna, Olaszországban is, majd a rendszerváltás után 2 vagy 3 részre szakadtak volna, mint ahogy a spanyolok is, a portugálok, meg mint a görögök, szép tájak, pár kecske, turizmus, tisztes sóherság....

01234567 2012.11.21. 23:37:37

@Crescendo: Etiópiát meg lehet 20 év múlva elérendő célként jelölik meg a gyerekednek... :)

Roltii 2012.11.21. 23:55:36

@Crescendo: menj el egy görög nyaralásra, elég lepattant ország, kosz és káosz a legtöbb helyen.. Elég meglepő volt nekem is (pedig még a válság előtt voltunk)

Mad Mind 2012.11.22. 08:03:52

@Kivlov:
De fizette. Az alól nem volt mentesség. Elvitte az Alzheimer az emlékeidet? Pont azért volt a népszavazás ellene.

Kivlov 2012.11.22. 08:10:16

@Mad Mind:
Nem fizette, mert krónikus betegnek nem kellett. A nyuginak meg mindnek van vérnyomás, cukor, szív-, stb. Ahogy a C-k sem fizettek, legalábbis vidéken. A dokit agyonvertáék volna azonnal kolompárék, ha nem gyógytja meg a 2 évesen bömbölő Hozékát csak pénzért. Úgyhogy meggyógyította ingyen. Nem csak a rózsadombi rendelőket kellene nézni...

Mad Mind 2012.11.22. 09:11:37

@Kivlov:
Tényleg? Nekem más emlékeim vannak és cigányokat is láttam fizetni, pedig nem a rózsadombon jártam orvoshoz. De te biztos jobban tudod, mert annyira okos vagy, hogy rögtön bedobod, ha valakinek más a véleménye az rózsadombi bölcsész. NEkem meg a suttyó tajparaszt jut eszembe rólad, bár ezt nem mondom ki. Ja de mégis. :p

Kivlov 2012.11.22. 09:18:11

@Mad Mind:
mellélőttél sz*rcsimbók. :D

huKKK 2012.11.22. 09:34:26

Már csak 9,69 millióan lennénk?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.22. 10:00:13

@micsoda?: teljes mértékben igazad van, ez az, amit kormányunk sem nagyon emleget ...
mert milyen lehetőségek is lennének? például:
- foglalkoztatási problémák megoldása (nem éhbéres, költségvetésből finanszírozott közmunkával), vagyis a gazdaság gatyába rázása, működő tőke bevonása, ipari termelés beindítása (ösztönzése), stb. Adórendszerünk hektikussága nem ebbe az irányba mutat. Sőt.
- a foglalkoztatás csökkenésével azonos ütemben nyugdíjasok elbocsátása a rendszerből (felosztó-kirovó rendszer), ezt próbálják is, pl. rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata
- magas nyugdíjak csökkentése, erre is volt kezdeményezés a szolgálati nyugdíjasokkal, személyi jövedelemadót rájuk terheltek. Ráadásul a többségük még hírül sem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt
- mindenkit kötelezni, aki külföldre megy dolgozni, vigyen magával legalább egy nyugdíjast, akinek itthon addig nem fizetnek

gondolom, a kormány elég kreatív, hogy még számtalan lehetőséget találjon - és valószínűleg nem sokat kell rá várnunk. De kicsi az esélye, hogy a tényleges, a költségvetésnek nettó bevételt jelentő munkahelyteremtés lenne az.

Pyrrhus 2019.01.16. 23:15:06

A nyugdíj megállapításakor a nettó kereset összegét vették figyelembe. Tehát a bruttó és a nettó között különbség ott maradt az államkasszában.
Nem értem az egészet, hiszen a nyugdíjastól a nyugdíj megállapításakor eleve levonták a TB, EÜ, SZJA, stb. elvonásokat.
Pont úgy, mint az aktív munkavállalóktól, csak tőlük havonta teszik ezt.
Az államnak annyi a dolga, hogy ezeket a nála maradt, ill. elvont összegeket szépen befizeti a megfelelő kasszába.
Miért szarakodnának bruttósítással?

Inkább azt kellene nagyon erősen kihangsúlyozni, hogy a nyugdíjastól is ugyanúgy elvonták az Egészségügyi Hozzájárulást, mint a munkavállalóktól.
Tehát a nyugdíjas ugyanúgy fizet mindenért, mint a munkavállaló. Mindkettő a munkaadója által elszámolt jövedelem alapján.