morgás joga 6.jpgA várakozások szerint áremelkedést. És nem a sötétben bujkáló rémhírterjesztők szerint, hanem az EU támogatásával végzett felmérés alapján:  augusztusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is romlottak és nagyon pesszimista hangulatot tükröznek

Különösen rosszak az ipari vállalkozások várakozásai, az ipari bizalmi index cirka a két és fél évvel ezelőtti szintre csökkent. Az építőipar bizalmi indexe is tovább csökkent, ahogy a kereskedelem készletszintje is, itt ráadásul a rendelések várható alakulása rég nem látott mértékben esett vissza. Egyedül a szolgáltató cégek körében javult a hangulat, illetve az üzletmenet megítélése.

A magyar gazdaság kilátásainak tekintetében a romlást valószínűsítők aránya továbbra is jelentősen meghaladja a javulásban bízókét, miközben a lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött.

A kereskedelemben az utóbbi egy hónapban jelentősen emelkedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt. Eközben jelentősen emelkedett a fogyasztók inflációs várakozása is, a GKI fogyasztói bizalmi indexe az erőteljes pesszimizmust jelző sávban ingadozik. (forrás: fn.hir24.hu)

Még ennél is negatívabb a mezőgazdaság kilátása - a kukorica becsült terméskiesése kb. 40%, ez pedig az állattenyésztés kilátásait rontja jelentős mértékben. A probléma méretét jelzi, hogy sürgős kormányzati reagálás nélkül a baromfi- és sertéságazat termékei jelentős drágulása várható, ez pedig továbbgyűrűzik majd az egész gazdaságon.

Hogyan tovább? Ha a kormányzat nem szedi össze magát, akkor a jövő még rosszabb lesz, mint amilyennek ma gondoljuk. A jelentős aszálykár miatt akár 30-40%-kal nőhetnek a baromfihús árak,  nem is beszélve a sertéshúsról és a tojásról. Ráadásul a magyar kukoricatermés előreláthatóan nem lesz elegendő az állattenyésztőknek, különösen ha a kormány tovább támogatja a bioetanol termelést (az ágazat igénye annyi, mint a teljes baromfi és sertéstenyésztési ágazat összigényének 70%-a). A probléma nem újkeletű - a termelési költségek már júliusban 30-40%-kal emelkedtek és az aszályról sem tegnap értesültek az illetékesek. Döntés azonban még nincs a kormányzat részéről, a bizonytalanság pedig nemcsak az állattenyésztők csődjét okozhatja, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős károkat okozhat:

  • a tőkeerős spekulánsok felvásárolhatják a most még viszonylag "olcsóbb" kukoricát, hogy aztán később jóval drágábban adják el a tenyésztőknek (valószínűleg ezen a ponton tudna hatékonyan fellépni az állam intervenciós felvásárlással),
  • az állattenyésztők versenyképtelenek a muszájból egyre magasabb árak miatt, piacuk jelentősen beszűkül,
  • hiába a hazafias érzület és kampány, a fogyasztók képtelenek kifizetni az elszabadult árakat (felmerülhet, össztársadalmilag mennyire lehetne hasznos illetve költségvetésileg kigazdálkodható az érintett élelmiszerek áfájának csökkentése)
  • a sokkal olcsóbb import hús átveszi a sokkal drágább hazai helyét az üzletekben (fogyasztóknak jobb, a termelőknek és a szektor munkavállalóinak már kevésbé)
  • az erős forint miatt még a kurrens húskészítményeket is nehéz exportálni, a megemelkedett költségeket az árban továbbérvényesíteni (jelenleg az előállított baromfitermékek 40%-a exportra kerül)
  • az állattenyésztők kénytelenek az állományt, az élelmiszeripari cégek pedig kapacitást csökkenteni, ez pedig magával hozza sok ezer munkavállaló elbocsátását (az állattenyésztés kb. 100 ezer munkavállalót foglalkoztat)
  • a sokáig elhúzódó döntési folyamat az állomány csökkentését hozza magával, és hiába, bármilyen kedvező is az eredmény, egy-két hét alatt nem lehet visszabővíteni a kapacitást, a kevésbé tőkeerős vállalkozók kénytelenek lesznek bedobni a törülközőt.

A fogyasztók ebből mit éreznek? Ha drasztikusan emelkednek a hazai termékek ára, kevesebb hús kerül a kosarakba.

  • Ha a kormány nem engedi be a külföldi termékeket, akkor jelentősen nő az infláció és hiába megy a propaganda, milyen is az egészséges étkezés, az emberek többsége azt képtelen kifizetni. Nő az üzemi étkezés meg a gyermekélelmezés árszínvonala és a vendéglátók is gondolkodhatnak, hogyan tudják megtartani a vendégeket.
  • Ha a kormány beengedi a külföldi termékeket, az árszínvonal marad, viszont a magyar állattenyésztés végképp padlóra kerül, gazdaságok mennek csődbe, sokezer ember kerül az utcára olyan régiókban, ahol nincs munkalehetőség és egy húzóágazat lesz az enyészeté.

no pig.jpgA kormánynak sürgősen lépnie kell, különben komoly problémák elé néz - napi cirkusz ugyan lesz a népnek (jóadag ideológiával és hazafiassággal körítve), a kenyérre azonban már nem kerül se szalámi, se szalonna.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke nemrégiben az ATV Start című műsorában kilátásba helyezte, hogy amennyiben a gazdák a megemelkedett terményárak miatt nem tudják etetni jószágaikat, több száz disznót hajthatnak a Kossuth térre, a Parlament elé. (atv.hu)

Lehet, hogy a traktorral behajtani táblákat le kell cserélni (kiegészíteni) a fővárosban?

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr344735165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.08.27. 18:14:35

hitelt kéne felvenni hogy ne legyen drágulás!!!

a magyar nagyon szereti a hitelt!

Brix 2012.08.27. 18:47:04

"az erős forint miatt még a kurrens húskészítményeket is nehéz exportálni"- nem a foint erős, hanem a sok adó miatt versenyképetelen a magyar húsipar...
"Ha a kormány beengedi a külföldi termékeket" MIért, van más lehetőseg?
Mi lenne, ha németek azt mondanák, hogy nem engednek be tovább magyar mezőgazd termékeket. Ez nem működik!

almodhi 2012.08.27. 18:57:57

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:

"hitelt kéne felvenni hogy ne legyen drágulás!!!"

Nyugi erről tárgyal a kormány az IMF-fel, és Azerbajdzsánnal is... :-).

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.08.27. 19:06:40

@Brix: épp ezért kell lépnie a kormánynak úgy, hogy az eu-konform legyen, de ne is roppanjon bele a szektor (áfa, intervenció, stb.). Van rá két minisztériumnyi apparátus (vidék meg a Matolcsy-féle, hogy kitalálják). A "nem engedi be" mint elvi lehetőség van felsorolva, de még hozhat bármit a jövő ...

flippant 2012.08.27. 19:07:12

No fülkeforradalmárok! Tart e még a szabadságharc az unijó ellen?

lavór 2012.08.27. 19:10:08

Aki az "erős forintra" hivatkozik, az orvosi eset. Majd akkor lesz erős a forint, ha 3-4 forint lesz egy euró.

nandras01 2012.08.27. 19:20:03

@almodhi: nem beszélve a tervezett török kötvénykibocsájtásról.

nu pagagyí 2012.08.27. 20:02:14

Egy vasat sem kell a mezőgazdaságra fordítani, csak sírni tudnak. Szerintem már régen össze kellett volna fogniuk, saját biztosítót és bankot alapítani, ha beüt valami. Az állam csak elodázza a tutujgatással, hogy felismerjék saját érdekeiket.

Aki már húsz éve egyfolytában állami és EU-s segélyen él, az nem lesz sohasem vállalkozó, hagyjon fel a termeléssel, állattenyésztéssel, adja el a földjét és engedje át a piacot olyanoknak, aki tud vele mit kezdeni. Sajnos a vagyon kockázattal jár, nincs olyan, hogy minden veszteséget megtérít majd valaki. Illetve nálunk mégis, ezért is tartunk ott, ahol.

Amikor jól ment, akkor kellett volna agyalni, például közösen feldolgozó üzemet létesíteni, vagy értékesítési szövetkezetet létrehozni. A többezer milliárd forintnyi támogatásból futotta volna.

legeslegujabbkor 2012.08.27. 20:16:29

@nu pagagyí: Aki tud mit kezdeni a földdel, azt is érinti a mostani aszály.
Ha Orbán álma az önellátás, akkor most az élelmiszereknél is ki fogjuk segíteni a baráti vállalkozókat. Lehet, hogy épp ezért tényleg csak a legerősebbek maradnak, a kicsik meg vagy beszállítók lesznek, vagy az állam földtulajdona növekedni fog.

pneumónia 2012.08.27. 20:19:53

+ nem beszélve a sok hülye előír-
ásról, ostoba vállalásoktól amit az EU miatt bevállaltunk v ránk erőltettek. ÉS a még mindig rengeteg hülye felesleges hatóság előírásainak megfelelni, giga pénzek feleslegesen!

nu pagagyí 2012.08.27. 20:21:23

Mivel a mezőgazdaságban nem működik rendes piac, nem tudjuk mibe kerül valójában amit előállítanak. Nem a vevőknek termelnek. Azzal foglalkoznak, amihez támogatás jár, aztán évvégén a költségvetés készítéshez időzítve, menetrendszerűen nekiállnak sírni egy kis extrahaszonért. A termék meg nyugodtan ott rohadhat (röföghet), nem biztos, hogy bárki is megvenné. Más szektorokban akkor kezdenek csinálni valamit, ha van rá kereslet, vagy konkrét megrendelés. Raktárra sehol sem gyártanak hasznavehetetlen dolgokat.

nu pagagyí 2012.08.27. 20:25:46

@legeslegujabbkor: Orbán már alig várja, hogy az adódat ezüsttálcán átnyújtsa az általa helyzetbe hozott földbirtokosoknak, pedig adót is szedhetne a vagyonuk után.

legeslegujabbkor 2012.08.27. 21:07:04

@nu pagagyí: "Aki már húsz éve egyfolytában állami és EU-s segélyen él, az nem lesz sohasem vállalkozó, hagyjon fel a termeléssel, állattenyésztéssel, adja el a földjét és engedje át a piacot olyanoknak, aki tud vele mit kezdeni."
Szerinted ki az, aki tud vele mit kezdeni?
"Amikor jól ment, akkor kellett volna agyalni, például közösen feldolgozó üzemet létesíteni, vagy értékesítési szövetkezetet létrehozni. A többezer milliárd forintnyi támogatásból futotta volna."
Ezt itt pontosan a közeli vállalkozók támogatásból megteremtett üzemeiről írtad.
"adót is szedhetne a vagyonuk után."
Nyilván veszteségesek, hiszen megint támogatni fogjuk őket, vagy mire gondolsz?
süti beállítások módosítása