véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngNemsokára egy éves évfordulóját üljük nemzeti dohány-ügyünknek - tavaly december 15-én jelent meg az első, 75 oldalas kiírás, kis is lehet dohányboltos. Meg hogyan.

Aztán még volt sok-sok kanyar, azonnali törvény- meg kormányrendelet módosítás, magyarázkodás meg "bezzeg a szocik is kaptak" indoklás, de egyet már bizton tudunk, a FIDESZ-KDNP szakmailag csúfosan leszerepelt. Az eredmény pedig? Adóbevételek drasztikus apadása (és a legfrissebb intézkedéseknek köszönhetően jövő júniusban további 15-17%-os csökkenés várható), az újságpiac beszakadásaa feketepiac megerősödése, valamint az, hogy a 18 év alattiak ezentúl sokkal könnyebben jutnak cigarettához. Hogy miért? Mert sokkal több a díler, aki korhatárra tekintet nélkül teríti csempészáruját.

Az "ide nekünk a dohánypiac-hasznot" kormánydöntésről egy régi-új trafikos morgolódik, az elmúlt egy év tapasztalata alapján összefoglalva "élményeit":

"Valaki kitalálta, államosítani kell a dohány kiskereskedelmet. Ez több előnnyel is jár: 

A pályázat kiírva, néhány határidő hosszabbítás közbejött ugyan (mindenkinek létszükséglet volt a törvénymódosítás, lehessen újságot meg lottót is árulni a dohány mellé, hogy az üdítőről már ne is beszéljünk), de végül megszületett az eredmény. Cirka 1600 helyszínre nem érkezett pályázat, de ez nem baj - legalább a kormány is megtudta, tuti hol nem érdemes dohányboltot nyitni. Meg valószínűleg semmi más egyebet sem.

Az, hogy várhatóan több tízezer ember is elvesztheti a munkáját, az senkit sem érdekelt (legalábbis a kormány részéről), viszont kommunikálni lehetett, hogy kb. 5.000 új vállalkozás indul és így 10.000-es nagyságrendben új munkahely teremtődik. Igaz, ha ötösével osztjuk a koncessziós jogokat, már nem is ötezer az az új vállalkozásszám, viszont hangyák mindenhova kellenek.

Menet közben gyorsan megemelték a kiskereskedelmi haszonkulcsot 10 %-ra (he-he), aki nem pályázott, mert úgy érezte, nem lehet gazdaságosan árulni a cigit a kiírt feltételekkel, az szívhatta a fogát.

A pályázóknak eddig a pontig csak költségeik voltak (pályázati díj, különböző igazolások díja, stb.), de nem baj, nemsokára mindenki a zsíros bödön körül üldögélhet, ez az érzet meg sokat ér.

A győztesek mehettek a helyi NAV-hoz, koncesszióért – újabb költségek, igazolások, közben dolgozni kellett az üzlet megnyitásán is rohamtempóval. A nyertesek különbözőek voltak: volt aki már tapasztalattal rendelkezett, eredetileg is trafikja (lottózója) volt, de bőven bekerültek a körbe olyanok is, akik most kezdtek bele életük nagy bizniszébe (politikai hátszéllel) és volt akinek már eleve mások szervezték az ügyeit ….

Nem volt egyszerű egy boltot az előírásoknak megfelelő állapotba hozni - szinte minden tartozék (külső – belső) egy kézikönyvben megjelent és nem volt olcsó beszerezni (bútorok, feliratok). Így elértünk oda, hogy még egy forint bevétel sem volt, de már akár több milliós kiadások is jelentkeztek boltonként, és akkor még az árufeltöltésről nem is beszéltem.

Nem volt egyszerű a dolgozók kiválasztása sem, főleg, ha tartós munkanélkülit akart alkalmazni a vállalkozó - és ugyebár a pályázat beadásakor ezért plusz pontok jártak. Mivel a bolt helyének pontos meghatározása nem volt kikötés a pályázatban, a nyitáskor kezdték csak látni az érdekeltek, hogy hová is tették a boltjukat, így előfordult, hogy néhány 100 m-es körzetben 5-6 üzlet is volt, már induláskor rövid határidőre bekódolva a csődöt. A pályázat kiírói láthatólag nem álltak a helyzet magaslatán, pedig már a törvény alapján látszott, baj lesz ebből.

Visszatekintve a pár hónappal ezelőtti eseményekre, azt sem szabad elfelejteni, hogy MINDEN üzlet a pályázatban megadott feltételek alapján lett engedélyezve (NAV), még a multiknál megnyitott üzletek is. Ami május 30 után tiltott lesz, az nyáron még támogatott választás volt.

Már induláskor (illetve a pályázat kiírásakor) tudott volt, hogy a dohányboltokban levő pénztárgépeket – interneten keresztül – össze kell kötni az NDN Zrt szerverével, hogy a főnökök lássák a cigi fogyást. Igaz, az összekötés sem ment zökkenő mentesen, de végül ez is elindult. És ekkor jött az, amire SENKI sem számított. Bölcs vezéreink megállapították, hogy a legjobb 200 bolt viszi el az ÁRBEVÉTEL 17 %-át!!!  (egyébként nem tudni, hogy mire számítottak). Ez tűrhetetlen és tarthatatlan!! Eredmény: kifelé a plázákból, a hipermarketekből (fiatalkorúakról egy szó se, maximum annyi, ne vásároljanak tankolás közben), mert így nem egyenletes a árbevétel eloszlása!!!! Mintha látott volna bárki is valaha olyan kereskedelmi ágazatot, ahol egyenletes lett volna az árbevétel eloszlása. Vagy akár csak a négyzetméterre eső bérleti díj.

Ha a döntéshozók között lenne legalább egy szakember, az elmondhatná, hogy az árbevétel NEM egyenlő a haszonnal (lehet más körökben ez így van, de a normál gazdaságban még a költségeket és az adókat is figyelembe kell venni a gazdaságossági számításoknál). A vezető helyeken levő boltok költségei messze meghaladják a normál üzletekét, mivel - valahogy így alakult az évtizedek folyamán - egy jó helyen levő bolt bérleti díja jóval magasabb a helyi átlagnál. Általában ezek az üzletek non-stop tartanak nyitva, tehát legalább 4 fő 40 órás, és 1 fő 20 órás munkatársra is szükség van (vagyis a bérek és a járulékok jóval magasabbak + éjszakai pótlék is van), ha be akarja tartani Munka Törvénykönyv előírásait, és nem csak a tulajdonos gályázik önmagát kizsákmányolva. A rezsi költségekről (fűtés, világítás) már ne is beszéljünk (nagyobb alapterület, nagyobb költség).

De vajon ki várna el egy olyan sorrend-felállítást, amely nem az árbevételből, hanem az adózás előtti eredményből indul ki? (Lehet, hogy nem véletlen, hogy a felsőoktatás finanszírozásban a közgazdaságtan erőteljesen háttérbe szorult.) Igaz, erre még nincsenek adatok, a 2013. éves beszámolót addigra kell beadni, mire a nagy bevételre hivatkozva meg lesznek szüntetve ezek az üzletek. Magyarul, a kormány azt sem tudja valójában, kiket lehetetlenít el ("nem mind arany, ami fénylik", "a szomszéd rétje mindig zöldebb", stb.). Viszont a kampányban jó pont, "vesszenek a gaz multik".

Olyanokról ne is beszéljünk, mint az, hogy közgazdasági értelemben (az EU-n belül is), ismeretlen fogalom a forgalom kiegyenlítése kifejezés: ha viszont ez létezne, akkor semmi más dolgom sem lenne, mint nyitni egy vállalkozást, és követelni az államtól, hogy tüntesse el a jobban dolgozó, vagy jobb helyen levő konkurenciát, mert ez nekem így nem jó. 

A hivatalos nyilatkozatokat tovább gondolva, még az is elképzelhető, hogy a dohányboltok esetében a kb. 5000 boltnak azonos árbevétellel kell rendelkeznie? (Akinek magasabb a rezsije, megszívta). Lehet, hogy az éves legális cigi fogyasztást el kell osztani egyenletesen 5000 felé, és kész, minden boltos gazdálkodik a rá eső kvótából, aztán ha mondjuk Pesten már elfogyott a cigi, a bagósok majd leutaznak érte mondjuk Zalába, mert ott még van egy eldugott kis faluban….

Szívesen látnék listát - mondjuk - a legjobb 300 eladóhelyről, de ilyet nem hiszem, hogy valaha is kapni fogok. Még akkor sem, ha azért kényszerítenek költözésre, mert állítólag nagyon jó vagyok. Vagy én nem, de másik tíz, aki az én kategóriámba esik igen, ezért én is osztom a megszűnős sorsukat. És azt sem fogom megtudni soha, hogy például a főtéri-főutcai forgalmas trafik miért nem lesz kitelepítve a külvárosba.

De az is lehet, hogy a mostani „lefejezés” egészen más indokból született, de az nem publikus, nem kell azoknak az orrára kötni, akik milliókat fektettek be vállalkozásukba. Mondjuk e témában van összeesküvés-elméletem is:

A megoldandó probléma az volt, hogy a legjobb helyekre nem csak csókosok jutottak, hanem olyanok is, akik régi motorosok a trafikos szakmában. Viszont sok "közelálló" meg rosszul számolt, és nem megy a bolt. A feladat tehát kipakolni az oda nem valókat, helyzetbe hozni a haverokat, így még több részesedést szerezni a dohánypiac profitjából. És mi a megoldás?
 
1. Látszólag mindenkit kizavarok a 200 legjobb helyről, de még a környékéről is (parkoló, zöld terület, stb.)
2. a csókosok tudják, hogy ez csak azoknak szól, akik nem tartoznak a "baráti" körbe
3. ezért ők nem keresnek új helyet, nyugodtan dolgoznak tovább.
4. A körön kívüliek elkezdenek mozgolódni, új helyet keresni, hiszen május végéig el kell költözni, mert a jelenlegi szabályozás alapján nem maradhatnak.
6. Áprilisban választások, a kormány bízik a győzelemben.
7. Megvárják, amíg minden "külsős" elköltözik valahová,
8. május utolsó napján módosítják a szabályozást, mégis maradhat a hipermarket és a benzinkút (rájöttek, mégsem járnak oda gyerekek, meg kiderítik, az árbevétel nem egyenlő a haszonnal),
9. a módosítás hatályba lépésének napján a csókosok beadják a kérelmüket az üres  helyekre, és ők kapják meg az engedélyt, mivel ők kérték először és 200 méterre senki sincs....
Cigarette holderVégül, de nem utolsó sorban: a fekete kereskedelem térnyerése látszólag senkit sem érdekel, igaz már a tavalyi legális forgalom kb. 30 %-ának megfelelő mennyiséget lenyúlt az utóbbi hónapokban. Azt mindenki tudja, hogy Ukrajnából meg Fehér-Oroszországból jön az illegális áru, fantasztikus szakértelemmel és figyelemre méltó logisztikát alkalmazva elárasztva az országot. De lehet, hogy ez is a keleti nyitás politikájához tartozik.

Végül: a költözésre ítélt cigisek aggódhatnak, hogy hová költözzenek, mert lehet, hogy rövidesen új irányelv jön (mondjuk csak olyan épületben lehet majd árusítani, ahol a magyar ABC meghatározott betűi szerepelnek a falon, vagy a kirakatban).

Ja, és majdnem elfelejtettem a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását. Nos, próbavásárlások vannak, ellenőrzések vannak, büntetések vannak. A fiatalkorúak pedig cigiznek, ugyanúgy mint eddig. A különbség csak annyi, hogy ezt most jóval olcsóbban tehetik meg (400 – 450 Ft/doboz áron), a fekete piacon ugyanis ennyiért lehet hozzájutni a cigihez. Az áru eredete mindenki által ismert, minősége viszont bizonytalan. A mennyisége pedig elképesztő. Szakértők szerint évi kb. 40 milliárd forint landol a fekete piac szereplőinek a zsebében. Nem kell hozzá koncessziós engedély, üzlet, bejelentett eladó, stb. Nincs semmiféle szerződés, „csak” a piacot kell szervezni. Az eredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy hogyan alakulhatott ki ez a helyzet, az állam - és az adófizetők - több tíz-milliárd forint bevételtől esnek el….  A rossz minőségű cigi miatt pedig jelentős többlet kiadás keletkezik az egészségügyben, folyamatosan növekvő mértékben. (egy régi-új trafikos morgása)

Ha azt hinnénk, hogy a trafik-ügy végre nyugvóponthoz ért, hát tévedtünk - mindig lesznek eredményesebb vállalkozások (őket meg kell szüntetni), a vegetálókat új ötletekkel kell segíteni (plusz termékkör, újabb kizárólagosságok, például piára). Két szereplő viszont látszólag teljesen hidegen hagyja a kormányt: ez pedig az adófizető és a dohányterméket vásárló - mintha nekik az ég adta világon semmi közük sem lenne ahhoz, mi folyik a dohánypiacon ebben az országban.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr345685717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.11. 15:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.12.11. 12:42:35

"Lehet, hogy az éves legális cigi fogyasztást el kell osztani egyenletesen 5000 felé"
Na, ja.
Várom azt a módosító javaslatot, hogy z ND nyilvántartásába be kell jelentkeznie minden dohányosnak, akit arra köteleznek, hogy fogyasztását egyenletes eloszlás mentén teljesítse, azaz mind az 5000 üzletben köteles vásárolni az év 365 napján, mégpedig szálakra bontva (mert ugye másként nem megy).

legeslegujabbkor 2013.12.11. 15:33:13

@CSENDES: Nekem is vannak ötleteim, hogy milyen jegyrendszerrel lehetne elérni az egyenletes elosztást, no meg bónuszként a dohányosok ugráltatását (NER: egészséges életre nevelést), de sajnos már megfordult a folyamat és a mindennapi szívnivalót máshonnan szerzik be. Passzív ellenállás.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.11. 16:21:48

A kommunista gazdaságpolitika újra megmutatta, hogy mire képes.

Most képzeljük el egy rémálomban, ha a gazdaság még nagyobb szeletét sikerül áttolni a kommunizmusba...

Nem véletlen, hogy a "Jól teljesítö" Magyarország vezetöi már csak Fekete-Afrikai országokkal példálódznak, amikor a Magyarország jövöjéröl beszélnek. Ott még nagyobb a szegénység. De már jövünk...

Venezuela OV példaképe, ott már általában nincsen semmi, néha már országosan áram sem:
dornyeij.blog.hu/tags/Venezuela

hederg 2013.12.11. 21:24:27

Ugyebár van a törvény. Minek!

Kiknek?

A piac lenyúlása, emberek földönfutóvá tétele, a fogyasztokat ledegradálni, megalázni azért hogy néhány gazember jól éljen.

Az állami bevételek csökkentése, a feketegazdaság támogatása...

Büntetlenül.

Asszonyga az Zorbán....mi asztán...miről is hadovázik?

toportyánzsóti 2013.12.12. 06:35:38

Fityusz bérbirkák és bértollnokok vért izzadtak hogy bizonygassák ez a történet is növelte a narancsmaffia népszerűségét,nem zavarja a tudatukat,hogy embert még úgy káromkodni kevesen hallottak ahogy a cigi nélkül maradt dohányosok manapság káromkodnak miközben keresnek nyitva lévő dohányboltot mert elfogyott a füstölnivalójuk és a megszokott boltjuk már bezárt!

Lencsés István 2013.12.12. 11:12:31

" .... Mit sikerült kormányunknak elérni egy év alatt a dohánypiacon? .... " .

Kevesebben dohányoznak .

goldenhind 2013.12.12. 11:24:25

@Lencsés István:
Igen kb. 10% leszokott, 20% pluszban átállt az "import" cigire ami 5-7% volt előtte, most tehát 25-30% között van, és abból Pistám nem jön ám be adó a költségveetésbe, de a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodásokat a költségvetésből kezelik pl., szóval érted az egyik problémát?... a sok közül...

stoppos76 2013.12.12. 11:45:12

@goldenhind: Retardót hagyd. Nem érti. Ha meg magyarázni kezded neki, majd beleköt a helyesírásodba.

♔bаtyu♔ 2013.12.12. 11:48:08

Azt sikerült elérni, hogy végre leszoktam a cigiről. Most akkor fikázzam őket?

Vombatus Ursinus 2013.12.12. 11:53:22

@♔bаtyu♔: Nocsak... Személyesen a Dohánypiachoz van szerencsénk?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 11:58:32

Az lenne a megoldás, ha a dohányboltok állami tulajdonban lennének, az alkalmazottak megkapnák az államtól a minimálbért és a teljes hasznot az egészségügy vagy az oktatás kapná. Vagy errefelé nem játszik a kényszeres államosítás?

Sir Galahad 2013.12.12. 12:01:48

Azzal együtt, hogy a mostani rendszer nem tökéletes (a korábbi se volt persze), az tény, hogy Orbán a dohányzás elleni eredményes harcért kitüntetést kapott a WHO-tól. Persze lehet, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete is hozzá nem értő barmokból vagy narancsidióta fidesznyikekből áll.

Trackers 2013.12.12. 12:02:00

Egy büdös szót se ejtettél arról, hogy a dohányzás kb 30%-kal visszaesett, ami szerintem elég jó mutató.

Aztán meg kedved szerint csoportosítod a "csókos" halmazt.
Nemrég még az volt a "csókos" aki plázákba került, ők voltak minden fórumon a belső kör.

Hopp aztán, most hogy a kormány kitol velük, hirtelen ők lettek a kegyvesztettek, a kirekesztettek akikért a ballib törzs fideszfikázó bloggerek nagyon aggódnak, és a nem központi helyen levők a "csókosok"

Aztán meg jóslásba kezdessz, hogy ez meg az fog történni.

És ha nem ?
Akkor hazudtál.. De kit érdekel.

délioldal 2013.12.12. 12:04:57

@goldenhind: Szerintem hagyd rá Pityura! Mindig kiöklendezik magából valami ostobaságot és azt hiszi, most jól megmondta a véleményét. Elképzelem, ahogy elégedett arccal és intelligenciájából fakadó üres tekintettel hátradől miután leüti az entert. Néha azon gondolkodom, hogy egyedül kapcsolja be a gépet, vagy segít neki valaki...

TBone 2013.12.12. 12:09:28

@Online Távmunkás: inkább közmunkások napi 4 órában. Sokkal jobban javulna a statisztika.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 12:17:34

@TBone: Igazad van! Szerinted lehetne napi 1 órában 10 eladót alkalmazni? Az máris 50 ezer dohánybolti eladót jelentene, hogy megugrana a foglalkoztatottság!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 12:20:02

@Trackers: A dohányzás nem a trafikok miatt esett vissza, hanem az egy évvel korábban szigorított közterületi füstmentes szabályok miatt, hogy már nincs kocsmai/szórakozóhelyi bagózás és a buszmegállóban sem lehet rágyújtani. Legalábbis az ismerőseim többsége 2011-2012-ben hagyta abba a dohányzást, nem idén.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 12:23:56

@toportyánzsóti: Még szerencse, hogy én ilyenekkel nem találkozom. Lehet, hogy azért, mert a családomban senki se bagózik és a munkatársaim között is csak elvétve van dohányos? Vagy azért, mert a házunktól 500 méteren belül van 4 dohánybolt és a cégemről ugyanez elmondható?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.12.12. 12:28:28

@Trackers: kérdés, ki veszi a 30%-nyi csempészcigit, ha meg nincs illegális dohánytermék, minek a NAV-nak drónok a csempészet ellen?

a miért gáz ez az intézkedés témában pedig részletesen itt olvashatsz:
morgasjoga.blog.hu/2013/11/30/dolgozz_jol_megszunsz

Sir Galahad 2013.12.12. 12:48:19

@morgás joga mindenkit megillet: Elnézést, de Te elolvasod a cikkeket, amiket belinkelsz? Mert ebben az nem dohányzók védelmében hozott intézkedések között - igaz, jelezve, hogy vitákat váltott ki - igenis szerepel a dohánypiac átalakítása. ("2012-től tilos a dohányzás a zárt - és több nyílt - légterű közösségi térben, 2013-tól a dohánytermékek csomagolása csak illusztrációkkal kombinált figyelmeztetésekkel hozható forgalomba, és nagy politikai viták közepette átalakították a dohánykereskedelmet is.")

Netuddki. 2013.12.12. 12:48:33

@morgás joga mindenkit megillet: Már több blogon leírtam, hogy a számok és az újabb intézkedések alapján az orbán rezsim egyértelműen a dohány feketepiacát akarja erősíteni. Nem a legálisan eladott dohányból van a nagy dohány, hanem abból ami után nem fizetik meg az adókat.
A feketekereskedelemben is csak azok buknak le akiknek nincsenek "ismereteik". A "nemzeti feketézőket" meg majd megvédi a NAV. Jól ki van ez találva. :(

Vírusbácsi 2013.12.12. 12:49:06

30%-kal visszaesett a dohányzás? 30%-kal csökkentek a HIVATALOS eladások. Nekem az ismerőseim zöme átszokott az ukrán cigire, saját dílerük lett a Keletiben. Szerintem kb. 10 % lehet, aki tényleg leszokott. Ez eredmény. Viszont ha mellétesszük, hogy vacak ukrán szarral mérgezik magukat a fennmaradó 90%, akkor az eredmény valszeg már negatív. A költségvetési kiesést ne is számoljuk. Tovább áfelmerül bennem. Ha ennyire káros a cigi (mert az, pont. Vita nincs.), akkor miért nem tiltják be teljesen, és kész. Miért nem leszünk a világ első országa, ahol nem lehet cigit kapni. Kész. Probléma letudva. Továbbá, ha káros a cigi, akkor a többi káros dolgot (alkohol, zsíros, cukros kaják, autók) miért nem tiltjuk már be?????

Netuddki. 2013.12.12. 12:49:28

@kovi1970: Bocs.
"ismereteik" -> "ismerőseik".

Lencsés István 2013.12.12. 12:54:04

@goldenhind: Többen szoktak le mint 10 % . Nem vagyok " .... Pista .... " , azaz tanulj meg olvasni . Pláne nem vagyok a tied . A költségvetés köszöni szépen rendben van .

tobeor 2013.12.12. 12:57:19

@Sir Galahad: Szerinted a dohánypiac államosítása, majd a trafikok, koncessziók kiosztása morálisan rendben volt?

béla a görög (törölt) 2013.12.12. 13:13:54

Viktor csodát tett!
Leszoktam a dohányzásról.
Most van pénzem csempészcigibe és fűbe fektetni és az iskolában árulni! :)

Trackers 2013.12.12. 13:51:19

@Vírusbácsi:

Keveritek.
Hogy hányan dohányoznak azt közvélemény-kutatók mérik.
Ezen mérések alapján esett vissza 30%-kal a dohányzás.
Magyarul 30%-kal kevesebb ember vallja magát dohányzónak, mint előtte.

Hogy hányan vesznek cigit legálisan és illegálisan az ettől merőben független mérőszám.
Tehát igaz, hogy jelentősen nőtt a zug-cigiárusok száma, de az is, hogy 30%-kal csökkent a dohányosok száma.

Ez utóbbinak szerintem lehet és érdemes örülni, a zug-cigi-árusokat meg meg kell büntetni.

Ennyi.

Trackers 2013.12.12. 13:57:31

@Vírusbácsi:

"Továbbá, ha káros a cigi, akkor a többi káros dolgot (alkohol, zsíros, cukros kaják, autók) miért nem tiltjuk már be????? "

Tudtommal minden kormány célja a drogfogyasztás visszaszorítása.
(Legális és illegális egyaránt)
Más-más kormányok több-kevesebb sikereket értek el e téren.

A sikerek mérőszámait a közvélemény-kutatók, és EÜ adatok statisztikáiban megtalálhatod, összevetheted.

Vannak olyan pártok is (SZDSZ, Szolidaritás) akik pusztán meglevő drogok legális volta okán, illegális drogok legalizálása mellett teszik le voksukat.

Vírusbácsi 2013.12.12. 14:05:32

@Trackers: Hiszek neked. Akkor 30% leszokott. Ezek 95 %-a valszeg nem kemény dohányos volt. Nyertünk egy csomó életet. Hurrá. És vajon mennyit vesztünk az ukrán cigi térnyerése miatt? A házilag készített cigi térnyerése miatt? Vajon nem negatív az összesített egyenleg? És nem válaszoltál. Ha ennyire káros a cigi, miért nem nyúlúnk az alkholhoz, és egy csomó minden más egészségkárosító dologhoz? Sose dohányoztam teszem hozzá.....

Sun9us 2013.12.12. 14:12:55

Én meg azt mondom, hogy törvényt kéne hozni, hogy ezentúl nem a dobozra, hanem minden egyes szál cigire zárjegyet kell rakni. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. Az ára minimum duplájára nőne, a rendőr, pedig messziről kiszúrhatja, hogy ki milyen cigit szív. Így az illető vagy kockáztat egy kellemetlen beszélgetést, vagy csak otthon szívja. Így még kevesebb dohányos lenne.

belekotty 2013.12.12. 14:24:23

@CSENDES: @legeslegujabbkor: A +oldás 1*ű. Dohány csak megadott boltba szóló jeggyel lehet venni és egy dohányos, névre szóló, az ország véletlenszerűen kiválasztott boltok között szétszórt jegyeket kap. A hazai turizmust is fellendíti, meg az üzemanyag jövedéki adót.

belekotty 2013.12.12. 14:26:38

@goldenhind: Szia Piftike! Van tényed? Nekünk akkor fáj az igaz!

belekotty 2013.12.12. 14:32:27

@goldenhind: Bocs, rossz helyre ment.

@Lencsés István: Szia Piftike! Van tényed? Nekünk akkor fáj az igaz!

belekotty 2013.12.12. 14:34:14

@Sir Galahad: Medgyessi is kapott francia becsületrendet. Kertész meg Nobel díjat.

belekotty 2013.12.12. 14:35:05

@Trackers: Az hogy hányan vallják be, az véleményes. Az hogy mennyi az adó kiesés, az meg nem.

belekotty 2013.12.12. 14:36:32

@béla a görög: Nem szívod el az árudat. Tiszta haszon! :-))

Vombatus Ursinus 2013.12.12. 14:37:37

@Trackers: "A sikerek mérőszámait a közvélemény-kutatók, és EÜ adatok statisztikáiban megtalálhatod, összevetheted."
Nosza, hozz már egy ilyen linket!
Egész biztos, hogy nem szokott le egymillió dohányos (30%), csak máshol veszi meg a napi szívnivalót.

goldenhind 2013.12.12. 14:44:55

@Lencsés István:
Elnézést, hogy lepistáztalak...
Nem volt szándékos... na jó de... :)
Akkor mond már nekem meg "Lencsécském", mi az apám f***áért bocsátották ki azt a 2 milliárd dollár értékű kötvényt legutóbb, ha a költségvetés szerinted rendben, nemcsak szerintem nincs rendben, de az elemzők szerint sincs rendben, baromi nagy lyukak vannak rajt, mert pl. ebből a biznicből is túltervezték a bevételt....

goldenhind 2013.12.12. 14:49:51

@Trackers:
Én pediglen nem hiszem el, hogy 30% leszokott, sehol nem olvastam hasonló adatot, pedig nyomon követem a témát... linkelj be, hogy meg tudjuk nézni...

Sir Galahad 2013.12.12. 15:15:50

@tobeor: Szerintem ez nem morális kérdés.

Sir Galahad 2013.12.12. 15:16:26

@belekotty: Miért zavar téged Kertész Nobel-díja?

dukeekud 2013.12.12. 16:18:52

"A fiatalkorúak pedig cigiznek, ugyanúgy mint eddig."

En sem vettem eszre, hogy a 10-16 eves korosztaly kevesebbet dohanyozna. Pont ugy allnak az iskolak, szorakozo helyek, plazak elott es dobozszamra szivjak.
A rendor miert nem kerdezi meg ilyenkor, hogy honan vettek a cigaretat ? A szuleiket miert nem buntetik ?

CSENDES 2013.12.12. 16:47:56

@dukeekud: "A rendor miert nem kerdezi meg ilyenkor, hogy honan vettek a cigaretat ? A szuleiket miert nem buntetik ? "

Már megint csak a rendpárti megoldás lenne a jó? Büntetni a szőlőket, a kik valószínűleg nem is tudnak róla. Nem baj, fizessen a k*va szülő! Lecsukatni nem akarnád?

tobeor 2013.12.12. 16:50:38

@Sir Galahad: Szerintem gyáva vagy válaszolni.

Sir Galahad 2013.12.12. 17:57:48

@tobeor: Szerintem meg hülye volt a kérdés.

Sir Galahad 2013.12.12. 18:00:20

@Vombatus Ursinus: Lehet, hogy nem zavarja - lehet, hogy félreértettem. Lehet, hogy például azt akarta a célzásával mondani, hogy Orbán is ugyanolyan tiszteletet érdemel, mint mondjuk Kertész Imre. Ez is egy vélemény...

tobeor 2013.12.12. 18:08:16

@Sir Galahad: Lásd előző válaszom...

Sir Galahad 2013.12.12. 18:24:59

@tobeor: Beírhatnám én is, hogy lásd előző válaszom, de ugyanolyan gyerekes volna.

dukeekud 2013.12.12. 18:27:39

@CSENDES: Szerintem a tizeneves gyerekek 99%-nak nincs jovedelme, vagyis szinte biztos, hogy szuleiktol kapjak ra a penzt. Ezert kene buntetni a szuloket. Lattam olyat aruhazban, ahol a kb 12 eves gyerek, egyutt valogatta az anyjaval a cigaretakat a penztarnal.

tobeor 2013.12.12. 18:45:56

@Sir Galahad: Tök mindegy mit írsz. Egy sima kérdés elől menekülsz. Szánalmas a gyávaságod, szánalmas a vergődésed.

Sir Galahad 2013.12.13. 08:15:44

@tobeor: Jól van, látom, küzdesz bizonyos kihívásokkal a megértés terén, ezért lemegyek a te szintedre, és elmagyarázom.

Ha átalakítanak valamit (jelen esetben a dohánykereskedelem rendszerét), akkor annak mindig lesznek vesztesei, meg nyertesei. A nyertesek szerint a dolog morálisan rendben van, a vesztesek szerint meg nincs. Az egy hülye kérdés tehát, hogy a dohánypiac átalakítása morálisan rendben van-e. Az értelmes kérdés az, hogy az átalakítás összességében hasznos volt-e vagy sem.

A WHO által adott kitüntetés a szerző által belinkelt cikk tanúsága szerint azt jelzi, hogy igen. Ha szerinted nem, vitatkozz tovább az ENSZ egészségügyi világszervezetével.

Lencsés István 2013.12.13. 11:51:15

@goldenhind: Nem vagyok " .... Lencséske .... " , azaz tanulj meg olvasni . Miért nem mered kiírni hogy fasz ? :O Ja , hogy fosol , azért nincs neved se. :D Azért bocsátják ki , hogy még több legyen a bevétel . Elemzőnél kérdéses milyen . Ilyen nincs , hogy " .... biznic .... " .

@belekotty: Nem vagyok " .... Piftike .... " , azaz tanulj meg olvasni . Igen , leírtam . Igen fáj , azért próbálsz személyeskedni név nélkül ( azt amúgy nem lehet csak megsúgom . :) ;) :D :D :D + :D ) , és nem is tudsz a témával kapcsolatban mit reagálni . :) ;) :D

Kolb Ace 2 2013.12.13. 12:38:50

@Trackers:

"Egy büdös szót se ejtettél arról, hogy a dohányzás kb 30%-kal visszaesett, ami szerintem elég jó mutató."

Milyen 30%? Ja, hogy az adóbevételben... A különbség meg a neppernél vásárol az aluljáróban, feleannyiért, adózatlanul. Faszomanyádba fidesz!

dobzse.laci 2013.12.13. 13:10:14

@Vírusbácsi:
A 10%-ot kizártnak tartom.
Az addiktológiai világszenzáció lenne, Lézer Gekko orvosi Nobel-díjat kapna érte.

Addiktív szerek betiltásának eredményeit pedig már láthattuk az USA-ban a háború előtti szesztilalomnál, az oroszoknál ugyanennél, valamint jelenleg is a kurva sokba kerülő és értelmetlen, valamint erdménytelen drogháborúkban.

Amúgy meg ez nem a cigiről szól, hanem a mindennapi kiskerről. Ha cba mellet kapsz cigit, akkor minek mennél el a teszkóig.
Azért nem gyenge, hogy két fogathajtó gyerek az egész fideszmaffiát csicskáztatja :)
Csuti vajda hogy' viseli?

Vombatus Ursinus 2013.12.13. 15:03:38

@Lencsés István: Kedves Lencsés István, az ön szellemi állapota rohamosan romlik. Eddig is hülye volt, de mára elérte egy 1.0-ás szöveggenerátor beta verziójának a szintjét.

goldenhind 2013.12.13. 15:14:17

@Lencsés István:

"Azért bocsátják ki , hogy még több legyen a bevétel ."

Az államkötvényt???
Hogy aztán berakjuk a szekrénybe és tudjuk fizetni a kamatokat utánna?

Azt hiszem befejezem most... :DDD

Lencsés István 2013.12.13. 16:26:20

@Vombatus Ursinus: Semmi baj nincs a szellemi állapotommal . Az a hülye , aki mondja .

@goldenhind: Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Nincs rá kamat . Persze hogy befejezed , mert a tényemmel szemben nincs érved . :) ;)

Vombatus Ursinus 2013.12.13. 16:53:35

@Lencsés István:
Kedves István!

Az ön ámokfutása a blogokban megerősíti azt a véleményem, hogy ön egy kényszeres hazudozó, egy ostoba niemand, aki arra veri ki a farkát, hogy néha valaki egyáltalán válaszra méltatja az ön baromságait. Gyakorlatilag megrekedt azon az óvodás szinten, amikor úgy hívják fel a figyelmet magukra a gyerekek, hogy meghúzzák a lányok haját, vagy állandóan rosszalkodnak, hogy végre rájuk is figyeljen valaki. Önnek szar lehet úgy élni, hogy gyakorlatilag mindenki hülyének nézi, de ez is lehet életcél, mert valóban nem néz ennyi ember hülyének valakit itt a blogszférában, mint önt. Ezen kívül engedje meg nekem, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy ön egy stílustalan tahó.

Köszönöm, hogy elolvasta a soraimat.

Lencsés István 2013.12.13. 16:58:18

@Vombatus Ursinus: A tény nem ámokfutás . Én SOHA nem hazudok . Minek verném a farkam , ha van menyasszonyom ? :O :D Szóval ki is hazudik ? :O :D Ráadásul te fosva , szóval ennyi , de nem baj legalább röhögök sírva . :D :D :D + :D A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság . Én jól élek , és jól érzem magam , ne irigykedj . :) ;) :D Nem érdekel , hogy sok anonim mit gondol rólam , pláne hogy a rólam kialakított véleményük ( véleményed ) hazugság . Van mit . :) ;) :D

Vombatus Ursinus 2013.12.13. 17:05:15

@Lencsés István: Miután most kiverte a farkát, kérem törölje bele szépen a kezét a menyasszonya hajába, ne kenje össze a billentyűzetet...

délioldal 2013.12.13. 17:10:25

Észrevettétek, hogy a Lencsés nevű ápolt úgy bővíti a szókincsét, hogy felcsipegeti a rá aggatott jelzőket és legközelebb azzal vág vissza? Szerintem ő egy mesterséges intelligencia béta verziója.

Vombatus Ursinus 2013.12.13. 17:13:53

@délioldal: 150 szavas szókincse van., már évek óta. Nem fejlődik sehova.

goldenhind 2013.12.13. 19:17:03

@délioldal:
Azzal a béta verzióval óvatosan...
Ez egy elfeledett algoritmus lehet csak szerintem, nem hiszem, hogy megérte a frissítést...

délioldal 2013.12.13. 19:33:17

@goldenhind: @Vombatus Ursinus: Azt hiszem igazatok van. Érdekes, hogy amikor a tényeit kérem, hogy bizonyítsa, mindig lefagy és ugyanazt ismételgeti. Gyanús volt, de akkor ezentúl inkább nem is várok túl sokat tőle...

Vombatus Ursinus 2013.12.13. 20:53:24

@délioldal: Szerintem már a kutyája is be tudja ide gépelni a faszságait. Lehet hogy Bodri kommentel helyette.

tobeor 2013.12.13. 22:24:59

@Sir Galahad:
Komolyan mondom, már lassan én szégyellem magam helyetted.

Pontosan tudod, ismétlem PONTOSAN TUDOD miről beszélek, de nyomod a süket dumát, csak hogy megúszd az igazi témát.

Szégyen... tolvajok pártfogója vagy... egy becsületes ember talpáig nem érsz fel... még a fideszes ismerőseim is képesek elismerni ez micsoda gyalázat volt... még a a fideszes vén fábry is elismeri nyíltan... de meg dumálsz összevissza.

megvetlek.

Sir Galahad 2013.12.14. 06:53:53

@tobeor: Igen, így szokott lenni: ha nincs ellenérv, jön a személyeskedés meg a sértegetés. Semmi baj. Vess csak meg nyugodtan! Ha emiatt esetleg rosszul aludnék este, majd szólok.

tobeor 2013.12.14. 10:31:43

@Sir Galahad:
:D
Érv? Ugyan mire? Hogy menekülsz a kérdés elől? DDD
Mutasd meg szépen, hol válaszoltál a kérdésemre?
Hogy bírsz a tükörbe nézni? Hogy lehetsz ennyire gyáva? Komolyan mondom, még fideszes mércével is...

Költői kérdés: Életedben csak egyszer végig bírt futni az agyadon BÁRMI kapcsán, hogy a fidesz lopott, hazudott, csalt, lenyúlt?

Nyomorult...

Sir Galahad 2013.12.14. 11:49:26

@tobeor: Érv mondjuk arra, hogy a dohánypiac átalakítása (azzal együtt, hogy a történetnek nyilván voltak vesztesei is, akik ezt bánják) a WHO értékelésével szemben igenis káros volt a magyar társadalom egészére nézve.

Kérdés? Értelmes kérdésekre szívesen válaszolok, a hülye kérdésekről meg megmondom, miért hülye. Azt ne várd, hogy hülye kérdésekre is válaszoljak - illetve válaszolhatok, ugyanolyan hülye, gyerekes választ adhatok, de azt meg minek?

A költői kérdésre meg azt tudom mondani, igen, a Fidesz sem becsületesebb, mint bármelyik másik párt: lop, csal, hazudik, mint az összes többi. És? Mi következik ebből? Ha van egy intézkedésük, ami összességében pozitív, azt ettől még el lehet ismerni - mint ahogy az ENSZ egészségügyi szervezete is tette.

Az egyébként nem tűnt fel, hogy én nem sértegetlek? :)

pamut 2013.12.14. 12:20:37

@Sir Galahad: Látom úgy teszel, mintha nem értenél magyarul. Sebaj segítek, az eredeti kérdésem magyarul volt, és érthető volt: "Szerinted a dohánypiac államosítása, majd a trafikok, koncessziók kiosztása morálisan rendben volt?"

Te meg itt azóta kened a szart... ja, nem is, így a sokadik kérdésre már csak kibírtad nyögni, már nem volt hova hátrálnod, de mintha a fogad húzták volna... bocs hogy számodra kellemetlen, neked kötelezően kerülendő témára kérdeztem rá...

Sir Galahad 2013.12.14. 12:30:40

@pamut: Sokadjára is azt tudom válaszolni, hogy a kérdésed hülye kérdés. Mint minden átalakításnak, ennek is vannak vesztesei meg nyertesei, és érdekeik szerint jónak vagy rossznak tartják morális szempontból. Én egyik érdekcsoporthoz sem tartozom, én azt nézem, hogy össztársadalmi szempontból milyen hatása van a dolognak, és az - mint a WHO elismerése is jelzi - pozitív. Az, hogy a Fidesz ugyanolyan párt, mint a többi, se nem jobb, se nem rosszabb, ettől független dolog. Számomra ez a téma sem "kerülendő", elmondtam róla a véleményem, de ha valaki nem akarja érteni, arról nem tehetek.

tobeor 2013.12.14. 12:45:41

@Sir Galahad: Hülye kérdés rákérdezni, hogy morálisan milyen megítélés alá esik a lopás?
Te kit hülyítesz, mert engem nem, de te saját magadnak ezt komolyan bebeszélted?

Ja, és ha eddig nem tudtad volna:
érdek =/= morál

ha az lenne, akkor a sima rablásra, zsebtolvajlásra sikkasztásra is rá lehetne fogni, hogy csak az tartja rossznak morálisan akit lenyúltak, aki meg nyert rajta, azaz a rabló, a szerint jó morálisan.

ha te ezt a hülyeséget komolyan gondolod, akkor a politika zabkását csinált az agyadból. sajnálom. kicsit el kéne gondolkodnod magadról.

tobeor 2013.12.14. 12:59:41

@Sir Galahad:
Tudod mit?
Feladom.
Full reménytelen.
Képtelenség hogy mi egy azon fajhoz tartoznánk.

Sir Galahad 2013.12.14. 13:20:51

@tobeor: Tekintve, hogy a felsorolt dolgok (lopás, rablás, zsebtolvajlás, sikkasztás) össztársadalmi szinten károsak, ezeket morálisan el lehet és kell ítélni. A dohánypiac átszervezése össztársadalmi szempontból (legalábbis, ha a WHO-nak hinni lehet) hasznos, ezért nem lehet ugyanebbe a kategóriába sorolni.

Sir Galahad 2013.12.14. 13:24:11

@tobeor: Egyébként szerintem sem tartozunk egyazon fajhoz. Te egybites orbánfóbiás vagy, aki az időjárás-jelentésre is csak azzal tud reagálni, hogy a kurva anyját a Fidesznek. Gondolkozni, objektíven nézni a dolgokat nem vagy képes. De ha így érzed jól magad, egészségedre, engem nem zavar.

tobeor 2013.12.14. 13:49:42

@Sir Galahad: bazdmeg, és csak össztársadalmi szinten lehet valami káros? ha csak egy embert/családot vernek át, nyúlnak le az nem kár? hogy ezrekről ne is beszéljek...

a whos kamu hülyeségedet meg sulykold az elvátrsaidnak, a who-nak gőze sincs a politikához,pláne nem a magyar helyzethez, meg a magyar feketepiacról sem, vakíts már ezzel az ostobasággal másokat.

tobeor 2013.12.14. 13:52:43

@Sir Galahad: Provokálunk, provokálunk, de ennyire aljasul? :) Ha valaki itt egybites az te vagy, és nem csak szellemileg, de főleg morálisan. minden tisztességes ember sugárban hány attól aljasságtól, attól az állam-irányított nagyipari lenyúlástól, amit a trafikok terén műveltek.
szánalmas mivé nyomorított téged az Orbánlavod.

Sir Galahad 2013.12.14. 15:41:00

@tobeor: Látod, ez a te bajod a WHO-val: "a who-nak gőze sincs a politikához". Szerintem nem is kell, hogy legyen, épp az a dolga, hogy politikai elfogultságtól mentesen, objektíven ítélje meg a dolgokat. Ha már neked nem sikerül...

tobeor 2013.12.14. 20:21:32

@Sir Galahad: jól van, hoztad a kötelező Szíjjártó-taktikát, ügyes vagy :)

Sir Galahad 2013.12.16. 08:23:05

@tobeor: A vége részedről erősen gyengére sikerült, ezért nem kapsz dicséretet, de még bögrét se.

tobeor 2013.12.16. 08:56:23

@Sir Galahad: Látod magadból indulsz ki, hisz te a trafikért hajtasz.

Azért a tényeket szögezzük le: a Becsület ott kezdődik, ahol az ember elítéli a lopást. Meg a lenyúlást, meg a tömeges lenyúlást, és az államvezérelt pofátlan és nyilvánvaló lenyúlást.

Épp ezért te kívül esel a becsületes és tisztességes emberek halmazán. Hallgatsz, félrebeszélsz, terelsz. És ahogy a költő mondta: vétkes közt cinkos aki néma.

Lencsés István 2013.12.16. 12:14:59

@Vombatus Ursinus: Látom nem tudsz olvasni , vagy csak nem érted ( ezen sem csodálkoznék .... ) hogy minek verném a farkam , ha menyasszonyom van ? :O :D A ténnyel amit a témával kapcsolatban írtam tudsz valamit kezdeni vagy csak személyeskedsz ? :O ( Amúgy azt nem lehet név nélkül , megsúgom . :) ;) :D Szívesen ! :D )

Celtic 2013.12.17. 12:18:57

@délioldal: Hat, kerdes, atmenne-e a Turing-teszten. Sztem inkabb egy papagaj utogeti a csorevel a billentyut.

De szorakoztato :)

Celtic 2013.12.17. 12:22:25

@Trackers: Esetleg egy linket? Ritkan olvasok ujsagot vagy a neten hireket, lehet, hogy azert maradt ki ez eddig nekem, de veletlenul sem hallottam rola, hoyg "xy kozvelemenykutato intezet szerint 30%-a a dohanyosoknak leszokott"

Perzse az lehet, hoyg 10 haverom dohanyzott, abbol harom abbahagyta, tehat magan kozvelemenykutatasom szerint 30%-a leszokott.

Mondjuk, en ket embert ismerek, aki leszokott, de azok meg 2011-ben. Igaz, ugy sodortak, szoval az nem mervado, hogy a gyenge holland dohanybol mennyit szivsz, valoszinuleg konnyebb rola leallni, mint az aldott Multifilterrol (hottziher, hogy nemcsak a nikotin van benne, ami a fuggoseget okozza...)

Celtic 2013.12.17. 12:26:55

@Lencsés István: Ha egyszer huzamosabb idore osszekerulsz egy novel, rajossz, hogy idonkent az emberek nagy resze akkor is magahazo nyul. Majd meglatod.

Ha van allando tarsad, max ritkabban nyulsz magadhoz, de olyan nincs, hoyg sose. Utazz el pl. egy hetre, 4-5 nap kornyeken mar gondolkodni sem tudsz a hormonok miatt. Vagy kinlodsz, vagy megoldod.

demindegy, en vagyok a hulye, hogy probalom veled megertetni az embereket.
Nem, nem mentel at a Turing-teszten, van meg hova fejlodnod.

Lencsés István 2013.12.17. 12:42:33

@Celtic: 1 . Ékezetek használatát tanuld meg . 2 . Kötőszóval ( ha ) nem kezdünk mondatot . 3 . Huzamosabb ideje egyet vagyok egy nővel . 4 . Akinek nője van és magához nyúl , ott problémák vannak . 5 . Kötőszóval ( de ) nem kezdünk mondatot . 6 . Mondatkezdés nagybetű . 7 . De mindegy külön van . 8 . Aki né nélkül kommentel , az csak emberszerű lény , nem ember . 9 . Neked van hova fejlődnöd még . 10 . A témával kapcsolatban leírt tényemre te sem tudtál reagálni , ez is téged minősít . :) ;) :D

Celtic 2013.12.17. 13:28:02

@Lencsés István:
10. nem irtal tenyt.
Ezutan 1-9 hiteltelen, billentyuzetkoptatas.

Egyebkent, ha mar magyar:

" A témával kapcsolatban leírt tényemre"

"A témával kapcsolatban általam leírt tényre"

Magyarban olyan nincs, hoyg "tényemre".

Van meg hova fejlodnod :)

En azert az anyamat nem kevernem ide, meg ha 25+ eve egyutt is vagy vele. Ideje lenne leszakadni a koldokzsinorrol.

délioldal 2013.12.17. 14:37:08

@Celtic: Ne zavard össze szegényt ilyenekkel, hogy Turing teszt, mert lefagy és elkezdi automatikusan kijavítani a helyesírásod. Igaz, hogy szegénykémnek rosszul programozták és kevés a memóriája, hogy befogadja a javításokat, de még nem merült le az aksija és ne aggódj, nem adja fel. Nem rossz egyébként. Egész jól elszórakozom rajta. Már szinte előre tudom, hogyan reagál arra amit írok neki. Valószínűleg csak 1 bites.

Celtic 2013.12.17. 15:05:42

@délioldal: Pszt, meg ne tudja...en sem a vita kedveert kezdtem csevejt vele, csak kicsit ki akartam kapcsolodni munkaidoben.

délioldal 2013.12.17. 16:49:58

@Celtic: :D Vitázni nem is lehet vele. Ahhoz nem elég fejlett. Csak sablon mondatok ismételgetésére programozták.

Lencsés István 2013.12.18. 10:14:58

@Celtic: Az ékezetek használatát tanuld meg , ha ez nem változik , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Én csak akkor kommentelek , mikor tényem van . Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;) Tényemre van a MAGYAR - ban . Neked még jobban kell fejlődnöd , hisz ilyen sincs , hogy . : " .... hoyg .... " . Menyasszonyomról írtam , nem az anyámról . Köldökzsinorról már akkor levágnak mikor születünk , de te ezt se tudod , mert olyan hülye vagy . :D

Celtic 2013.12.18. 13:03:15

@Lencsés István: Kar, pedig szorakoztattal :(

Nem baj, majd neha olvasom, ahogy masnak reagalsz.
süti beállítások módosítása