véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngA magyar dohányosok és dohányboltosok ha eddig csak sejtették, ma már tudhatják is, bizony tud még meglepetéssel szolgálni kormányunk. Nem is akármilyennel. 

A legfrissebb,  november 28-i Magyar Közlönyben jelent meg a dohánytermék-kiskereskedelemmel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 453/2013. (XI. 28) kormányrendelet, és extra sebességgel november 30-án már hatályba is lép. Természetesen megint csak az ifjúság és a dohányosok érdekében. Mert az egész sztori róluk szól, nem?

Mi mással lenne indokolható, hogy ezentúl benzinkutaknál meg hipermarketek környékén még véletlenül se lehessen dohányterméket kapni? A belváros sétálóutcája nem gáz, ott kint lehet hagyni a gyereket az üzlet előtt, az nem okoz semmiféle sérelmet, ellentétben a töltőállomással meg a Tesco oldalával. Ott csak igazán káros a felnövekvő nemzedékre. Meg a dohányosok se kényelmesedjenek el, ők is sétálhatnak igazán többet napi szívnivalójuk beszerzése érdekében.

Egy nap késéssel megindokolta az NDN ZRt a döntést - és láss csodát, az nem az ifjúság védelme, hanem a rossz helyet választók vagy éppen szakértelem híján várakozáson alul teljesítőké:

"a forgalmi adatok elemzésekor kitűnt, hogy a legjobban menő 200 trafik viszi el az összforgalom 17 százalékát, miközben a 6300 trafik közül 2500 a csőd határán van, mondták érdeklődésünkre. Mivel a "top200" mind plázában, hipermarketben és benzinkúton működik, ezek kiköltöztetésével akarja a piacot kiegyensúlyozni a kormány. A koncessziós joguk egyébként nem veszik el, így valószínűleg kártérítésre sem lesznek jogosultak amiatt, hogy költözniük kell. " (origo.hu)

Magyarul: aki eredményesen dolgozik/jó helyet szerzett az pusztuljon - kiszűrésükre pedig a legjobb módszer az, hogy kötelező lejelenteni a forgalmat. Ezt valószínűleg ők sem gondolták volna ... Árultak volna pult alól/feketén ukránt, lettek volna betegek, alkalmaztak volna szakértelem nélküli eladót. Mert így, hogy eredményesek, nem kellenek a "Magyarország jobban teljesít" kormányának.

Sorsuk intő jel minden güzünek: ha nincs elég jó kapcsolatuk, bizony ugorhat a főtéri-főutcai-pályaudvari trafik, nincs mese, csak egy gombnyomás és az illetékesek asztalán ott a lista, ki a hónap legjobbja. Aztán már csak meg kell tiltani a legjobb 20-30-nak, hogy továbbiakban ott, ugyanazon üzlethelyiségben dolgozzanak. Mert van 2.500 rosszul teljesítő.

És jöhetnek majd a halódó benzinkutak/CBA-k/pékségek/barkácsboltok, stb. - tessék minden kereskedelmi szegmensben megsemmisíteni azokat, akik jobban teljesítenek, mint az átlag. Ha 2.500 rosszul kalkuláló barátnak rossz, legyen rossz a jobban számolóknak is.

A konkrét szabályokat az új kormányrendelet melléklete tartalmazza:

"2.1. Dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül.
2.2. A 2.1. pontban foglalt rendelkezés akkor minősül megtartottnak, ha a dohányboltok (egymáshoz legközelebb eső) bejáratainak középvonalától számított legrövidebb, szabályos gyalogos közlekedési útvonal hossza eléri vagy meghaladja a 200 métert.
2.3. A 2.1. pontban foglaltakat elkülönített helyre nem kell alkalmazni.
2.4. A 2.1. pontban foglaltakat csak a 2013. november 30. után benyújtott új engedély iránti, illetve az engedély módosítására irányuló kérelmekre kell alkalmazni. Abban az esetben, ha a vámhatóság a 2.1. pontban foglaltak megsértését észleli, azon kérelmezővel (jogosulttal) szemben jár el a jogszabály megtartása érdekében, aki az adott dohányboltra vonatkozó engedély (módosítás) iránti kérelmét későbbi időpontban nyújtotta be a vámhatósághoz." (453/2013. (XI. 28) kormányrendelet, 1. sz. melléklet)

Tehát a légvonal nem játszik, egy-két betonterelővel és labirintussal-sövénnyel meg járdaszakasz kiiktatással máris megoldható a 200 méteres helyzet, ha az önkormányzatnál van haver. Hogy ebben az esetben mi számít elkülönített helynek, rejtély, de biztos van erre is megoldás. Aki pedig ma bérelte ki öt évre az üzlethelyiséget, a kérelmet meg hétfőn akarta beadni a hatósághoz, hát megszívta - és reménykedjen abban, hogy jogszabályi változásra hivatkozva még vissza lehet adni a babaruhát. A "régiek" pedig megnyugodhatnak, a következő rendeletmódosításig semmi gond, lehetnek továbbra is egymás nyakán, csak nehogy bármit is módosítani akarjanak.

Elugrom cigiért Földi-Nagy ARC 2013.jpg

Kép: 2013 ARC kiállítás

Az igazi fekete levest a kormány (Orbán Viktor s.k.) azonban a 2500 m2 kereskedelmi egység vagy benzinkút társ- és albérlőinek szánta. Meg azoknak, akik kényelmi okokból ezekre a helyekre járnak dohánytermékekért, illetve a tranzitforgalomnak.


"2.5. Dohánybolt nem létesíthető olyan építményben, illetve nem választható le olyan építményből, amelyben
a) 2500 m2-nél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzlet (kereskedelmi egység),
b) üzemanyagtöltő állomás (illetve azt kiszolgáló kereskedelmi egység)
működik.
2.6. Dohánybolt nem létesíthető továbbá
a) a 2.5. pontban meghatározott építményhez kapcsolódó (azt kiegészítő) üzletsoron akkor sem, ha az egyébként a 2.5. pontban meghatározott építménytől fizikailag elkülönül;
b) a 2.5. pontban meghatározott építmény rendeltetésszerű használatához biztosított gépjármű elhelyezésére szolgáló területen (parkolóban), ideértve különösen annak járművel vagy gyalogosan használható közlekedési útvonalait, határoló területeit, továbbá az ahhoz kapcsolódó fásított vagy füvesített területeit is;
c) a b) alpontban meghatározott területből bármely célból vagy jogcímen leválasztott (kialakított) területen.
2.7. Amennyiben a dohánybolt (elkülönített hely) a vámhatósági engedély megszerzésekor hatályos
jogszabályoknak megfelelő módon és helyen került kialakításra, de az egyébként nem felel meg a 2.5., illetve a 2.6. pontban foglaltaknak, úgy e helyen dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet legfeljebb 2014. május 30-ig lehet folytatni.” (453/2013. (XI. 28) kormányrendelet, 1. sz. melléklet)

Röviden: aki beköltözött a Tesco, Auchan vagy egy extra nagy drogéria oldalába, esetleg olyan üzletsoron van, amely valami úton-módon összeér egy ilyen építménnyel, netalán a parkolóban vagy a parkjában vert tanyát, illetve benzinkútra könyörögte be magát, na ő immáron kiemelten egészség- és ifjúságveszélyes státuszba érkezett, 2014. május 31-től pedig fokozottan társadalomellenesnek is számít. Lehet, hogy hordoz majd valamiféle nemzetbiztonsági kockázatot is, biztos, ami biztos, de egyelőre ezt még nem nyilatkozta ki egyetlen felelős politikus sem.

Igen ám, de. A gond nem az, hogy a mutyisok irtják a mutyisokat, illetve a "lojális réteg" egy része szívóágra kerül, hanem az, hogy bizony már megint ott tartunk, hogy "jogbiztonság", "tervezhetőség" meg "állam által okozott kár". 

"Augusztus végén a Magyar Hírlap kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a kormány hamarosan módosítja a trafiktörvényt, és megtiltja, hogy a 2500 négyzetméternél nagyobb boltoknak, illetve bevásárlóközpontoknak dohányboltjuk lehessen. A változtatást a gyermekek védelmével indokolták.

A Hvg.hu információi szerint azonban más indok erősebb szerepet játszott. A lap több trafiknyertestől is egybehangzóan arról értesült, hogy a módosítást olyan nemzeti dohányboltot üzemeltető érdekkörök szorgalmazták, amelyek nem bevásárlóközpontokkal vagy hipermarketekkel szövetkezve nyitottak trafikot. A trafikokért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Hvg.hu kérdésére akkor azt válaszolta, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény ilyen irányú módosítása nincs napirenden." (origo.hu)

A minisztériumnak igaza volt - nem a törvény módosult, hanem a kormányrendelet. Bár valószínűleg ez az érdekelteket nem igazán vigasztalja.

 

És mi lesz vajon a már meglévő és megszűnésre kötelezett üzletekkel? Ezek kialakításába elég sokat áldoztak a tulajdonosok függetlenül attól, hogy csókosok vagy sem, ezer éve trafikosok vagy csak az idén vágtak bele a kecsegtető bizniszbe. Hatályban lévő jogszabály és ezen alapuló koncessziós szerződésben bízva vágtak bele a fejlesztésbe-hitelfelvételbe, kötöttek hosszú távra bérleti szerződést, ők most futhatnak a pénzük után. És milyen lehetőségeik vannak?

  • Megpróbálhatnak a lehető legkisebb kár árán megszabadulni a jelenlegi bérleti szerződéseiktől,
  • felkutathatnak olyan új üzlethelyiséget, amely jó helyen van és az egységes megjelenést biztosító berendezési tárgyaikat is be tudják szuszakolni,
  • finanszírozhatják az újabb bérletet-költözést-reklámot,
  • gondoskodni próbálhatnak arról, hogy törzsvevőik megtalálják az új helyen is őket (kérdéses, a külterületi benzinkútról hajlandóak-e átszokni máshova a vásárlók),
  • a hirtelen vásárlóvesztésből eredő likviditási gondokat is át kell hidalniuk valahogy,
  • a végén pedig összesíthetik, mennyi kár érte őket és beperelhetik az államot. Ha a bíróság igazat ad nekik, akkor az adófizetők kamatostul megfizethetnek mindent, akár dohányoznak, akár nem, akár kormánypártiak, akár nem.

Azt még nem tudni, a kormány vajon szándékszik-e őket előre kártalanítani - elébe menve a pereknek, vagy az igazán lojális híveket más módon fogják "kiengesztelni":

"A hipermarketekben és benzinkutakon nyitott dohányboltok között több olyan is van, amelyek a dohánykoncessziók legnagyobb nyertesihez köthetők. Például az ország mind a 19 Auchanjában a felcsúti Mészáros család tagjai és érdekeltségei nyitottak trafikot. A Budaörsi út kivezető szakaszán lévő OMV a Sárkány Centerhez köthető vietnami vállalkozó, a Vimpex-vezér Vu Quy Duong érdekeltségébe tartozó Usayer Bt-é lett, és ugyanebbe a cégcsoportba került a BAH csomóponton lévő OMV kút dohányboltja is. Szintén ez a Vimpex-kör nyithatott trafikot a Mammut bevásárlóközpontban és a Köki Terminálon is.

A Continental-csoporthoz illetve a Tabán Trafikhoz köthető Trafikárium Bt.-nek is van benzinkúton üzemelő trafikja. " (origo.hu)

Ha túljutottunk azon, vajon mennyi kártérítést kell majd kicsengetni az adófizetőknek a legújabb kormány-ötlet miatt, állíthatunk fel összeesküvés-elméletet is a trafikok jövőjéről és a dohánypiac újra-újra-újra-újrafelosztásáról. Le kell szögezni, összeesküvés-elméletet, amely csakis spekuláción (és nem a valóságon) alapszik.

A csúcshelyekről kiebrudalt trafikosoknak bizony új helyek kellenek - méghozzá legalább vagy közel olyan jók, mint amilyenek elhagyására kényszerülnek. Kereshetnek még fehér foltokat (valószínűleg ez lesz a kevésbé csókosok sorsa), de egyszerűbb szétnézni, hogy a jelenleg üzemelő Nemzeti Dohányboltok közül melyek muzsikálnak jól. Adat van róla naprakész, csak meg kell szerezni, utána pedig szövetségest kell találni ahhoz az ütemtervhez, mely azt tartalmazza, hogyan lehet elüldözni ezek tulajdonosait. Például napi többszöri próbavásárlással, arculat-ellenőrzéssel, különféle feljelentések miatti vizsgálatokkal. Ha kifárad a tulaj, esetleg még a koncessziót is elveszik tőle a sok mulasztás miatt, csak le kell nyúlni az üzletet, jutányosan megszerezni a berendezést (vagy bezsúfolni a már meglévő, benzinkútról vagy hiperből származót) - idő pedig van rá, egy-két hónapnyi bőven. És minden költözésre kényszerülő újra tisztában lesz azzal, hol is helyezkedik el a táplálkozási láncban, valamint mennyire lesz az új slágerhelyek kedvezményezettje.

Arra pedig szintén összeesküvés-elméletet lehet gyártani, vajon ez az intézkedés kinek is kedvez, ki nyer vele. Aki tuti nem, az az adófizetők meg a dohányosok.

Gál Dávid Nemzeti egyetértés Arc 2013.jpg

Kép: 2013 ARC kiállítás

Az új 200 méteres és elsőbbségi szabály miatt azonban már holnaptól beindulhat a stipi-stopi: elsőnek kell lenni az új helyeknél és ugyebár egy régi üzlethelyiséget sem lehet továbbvinni engedélymódosítással, ha már a környéket nyitva van más.

A legnagyobb kérdés azonban az, vajon mikor jön majd egy újabb módosítás és az kit nyom majd a víz alá és kinek fog extra profitot eredményezni. Azonban a szektor minden szereplője - akár mutyis, akár nem - kénytelen hosszú távra lemondani olyanokról, mint "tervezhetőség" és "kiszámíthatóság", egyetlen igazi céljuk lehet csak, biztosítsák helyüket a "szedd meg magad" mozgalomban egészen a selyemzsinór megérkezéséig. 

A dohánypiac átrendeződése folytatódik, eközben a feketekereskedelem miatti költségvetési bevételelmaradás már ténynek vehető. És ennek mérséklésére ez a kormányrendelet várhatóan megoldást továbbra sem nyújt.

És végül, de nem utoljára, az építőipar/reklám/tanácsadás/húsfeldolgozás/stb. területén mikor fogják betiltani a legeredményesebben működőket, hogy a rosszabb körülmények között vállalkozók se menjenek csődbe?

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr535666387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.11.29. 06:00:00

Ép elme nyerítve röhög ezeken mikor azt tolják,ők 3 lépésre előre gondolkodó angyali oldaliak,pedig csak analfabéta,sodródó,erkölcs és gerinc nélküli ovisok.Meghaladja a tudásukat a kormányzati munka!

bogel 2013.11.29. 08:20:54

Szerencsére a CBA-ba települt dohányboltok megmaradhatnak a változás mellett is :)

Ló Elemér 2013.11.29. 15:39:55

Július óta adómentesen bagózom, tőlem ott zárnak be trafikot, ahol akarnak. Idióták.

elwood 2013.11.29. 15:51:03

miután mindent elloptak egy idő után már csak egymástól tudnak lopni.

paperboy 2013.11.29. 16:01:03

Kivancsi lennek hany m2 a legnagyobb CBA az orszagban, ami onallo epuletben van.

VilMarci 2013.11.29. 16:08:50

Nagyon elrugaszkodott az a feltételezés, hogy azok, akiket most kidobnak, igazából egyáltalán nem akartak hosszú távon trafikot üzemeltetni, hanem eleve így beszélték meg?

trendo+ 2013.11.29. 16:12:37

A Fidesz már igazi "néppárt", vagyis számos, alkalmasint homlokegyenest ellenkező érdekű csoportokból álló konglomerátum. Ezek egyike-másika jobb érdekérvényesítő potenciállal rendelkezik, mint a többiek. Innentől kezdve pedig az "erősebb kutya élvezi a szerelmet" (hogy polgári illembe nem ütközően fejezzem ki a magamat).
Ha majd a marakodások száma és hevessége elér egy kritikus tömeget, akkor új párt alakul majd.

hekhekhekhekkinen 2013.11.29. 16:19:04

Azt gondolom, a trafik témán ment el a következő kétharmad.
Ha megnézitek, Lázás mester azóta már valahogy nem akkora celeb.
Szóval nem csak én gondolom így.

nnnnnnnn 2013.11.29. 16:39:19

szemét fideszes trafikosok most megszívták. ballibek miért nem örömködnek, úgy tudom ellenzékinek nem lehetett trafikpályázatot nyerni.

s 2013.11.29. 16:48:04

@toportyánzsóti: "kormányzati munka" kifejezés oximoron.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.29. 16:48:40

Azt a 200 méteres szabályt miért nem sikerült tavasszal kitalálni? Csak gondolkodni kellett volna... Persze a többi dohánybolton kívül nem ártana, ha az óvodákat és iskolákat is legalább 200 méterre elkerülnék.

Visionstar 2013.11.29. 16:49:24

Mivel 10 hete leszoktam a cigiről, ezért egy Ft sem megy már hozzájuk! Akár éhen is dögölhet a sok balfasz, akik sírnak, hogy nincs forgalom. Talán nem egymás mellé kellett volna nyitniuk a barmoknak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.29. 16:50:06

@paperboy: Csak nem arra célzol, hogy a plázastop után még egy intézkedés nehezíti a CBA versenytársainak a helyzetét?

sas70 2013.11.29. 16:50:48

Egy idősebb bácsival beszélgettem horgászás közben az élet nagy dolgairól. Többek között a trafik ügy is szóba került, meg az egyéb fideszes ügyletek. Az öreg csak ennyit mondott:
Majd megeszik ezek is egymást, mert úgyis összevesznek a koncon. A kommunisták is azt csinálták. Amikor nem volt elég ellenség, akkor egymást kezdték börtönbe csukdosni. Engem is bezártak, mert 56-ban állítólag összeesküvést szőttem, pedig csak megmondtam a párttitkárnak, hogy egy alkalmatlan, alkoholista fasz. A patkányok is megeszik egymást, ha nincs más élelem, na meg a nagy hal is megeszi a kicsit. Csak én fognék már valami rendesebb halat, mert kezd fázni a lábam...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.29. 16:52:50

A fideszes pofátlan szarháziságnak nincs határa. Ennél aljasabb kormány nem volt még a hazának.

Fideszmaffia takarodj, Orbán takarodj.

sas70 2013.11.29. 16:54:07

@$$$=$$$: Hát ja, bár attól, hogy nekik szar, nekem még nem lesz jobb! Vagy mondjam azt, hogy aki mutyizik, azt ki is mutyizhatják. Nekem attól sem lesz jobb.

prolee 2013.11.29. 17:07:03

Na! Ez kifejezetten jó hír! Kezd már rothadni a Fidesz-klientúra.:)))
Trafikosok és balatoni vállalkozók felőlem mind megdögölhetnek.
Nem dohányzom.

room_101 2013.11.29. 17:07:42

Jól van, irtják már egymást a nemzeti komenisták.

Reggie 2013.11.29. 17:09:03

Duborog a mutyi, de nem tudom sajnalni a halal kufarjait.

keriévi 2013.11.29. 17:09:14

Saját emberek alól kihúzni a talajt? Nem értem! Azok az emberek már rengeteg kenőpénzt fizettek. Nem fogják ezt csak úgy lenyelni! De Isten nem ver bottal!!! :-)

s 2013.11.29. 17:20:22

A dohány újra elosztása folyik. Nem is az a kérdés lassan, hogy hol lehet cigit venni, mert az már a faszt sem érdekli. Az a kérdés, hogy hol lehet puskát venni, meg lőszert bele. Mert az a fontos.

Jesus on the cross 2013.11.29. 17:30:51

Az a baj ezzel az országgal,na meg a lakosság java részével,hogy nem tudja,aki meg tudta elfelejtette,hogy honnan is "jöttünk" és túlságosan elnyugatiasodott a gondolkodás.. A politika mindig is ilyen volt ... Szélhámos,korrupt,velejéig romlott. Ami változik az(ok) az ember(ek) a generációk és valahogy egyre másra amnéziába merülnek,vagy fel sem ébrednek.Nem akarok politizálni,de aki tisztességesen meg akar élni,az kövesse a politikusok példáját és mutyizzon azt és ott és ahol,na meg amikor csak tud,mert tévedés azt hinni,hogy a tisztesség azt jelenti,amit magukat tisztességesnek valló emberekkel elhitetnek. Nem attól leszel tisztességes,ha befizeted az adót,vagy nem lopsz,hanem attól leszel tisztességes,ha tisztességgel csinálod azt,amit. Jó példa erre megint csak a politika. Senkit nem buzdítok semmire,ellenben akinek nem tetszik a rendszer lépjen ki belőle,vagy legalább is ha teheti ne legyen a részese. És akkor élhet.TISZTESSÉGGEL!
Aki nem hiszi nézze meg a politikát és akik abban foglaltatnak. És igen is a költségtérítés az jár.És hülye lenne nem felvenni,ha már "tisztességgel" teszi érte a dolgát.Mindenkinek Békés Karácsonyt ;)

Emil Cziljak 2013.11.29. 17:34:01

Óh ti magyarok nem tanultok sohasem !?
Ez a színpad nektek ! Kenyeret és cirkuszt a népnek. Kenyér nincs mert az a hatalomé. A cirkusz is az övék és ti vagytok a bohócok és a közönség is egyszerre.
Kik tudtak a gyűlölt multikhoz beférkőzni egy trafikkal ? Akinek volt pénze és összeköttetése. Betolták őket oda. Hogyan ? Kérsz Nav baszogatást ? Nem ? Adj neki teret.
Elnézzük az ÁFA csencselést a beszerzuet árok árfolyam korrekcióját a kölcsöntőke visszafizetést és még egyebeket amit a kiugrott NAV-os feszegetett. De benne volt a "Stratégiai Szerzédsekben" , hogy ezt csak egy politikai nyereség ! Az állam ( nem orbáni értelemben, hanem mi ) a "társadalmi igény, az európai normák és a megbízható üzleti környzet " nevében igen is fog , méghozzá bődületes ( a koncessziós futamidő* garantált haszon*késedlmi kamat ) összeget fizetni a csüngő hasú cigó haverjának a másik csüngőhasúnak is ! Ja még egyet a kártérítés nem minősül bevételnek. KI
i van ez találva. Utálom , de el kell ismernem , hogy tolvajként és rablóként nagyon ügyesek a fijjjúk ! És semmi gátlásuk. Hol vagytok már a Hagyó féle húszmillió NOKIA dobozban-tól :-)
Kommunikátorként pedig abszolút vernek mindenkit. Veletek hülye magyarok még a szarról is elhitetik, hogy arany.
Ehhez tényleg egy ilyen hülye nép kell !
Ne sajnáljátok magatokat , mert egy cigó kiismert benneteket. Mindig is parasztnak ( dolgozó )tekintett benneteket a cigányság és a zsidóság ( a here )benneteket. Mint a méheknél.

Szociknak vége 2013.11.29. 17:36:54

'Természetesen megint csak az ifjúság és a dohányosok érdekében. Mert az egész sztori róluk szól, nem?'

Az eredmények azt mutatják hogy igen.

Visionstar 2013.11.29. 17:42:40

Akkor valami nagyon rosszat tett fidesznek az a felcsúti gázszerelő, ha kibasszák a hiperekből a bandáját.

toportyánzsóti 2013.11.29. 17:45:34

@$$$=$$$: 1-es leülhetsz,reménytelen agyhalált lábon hordó.

toportyánzsóti 2013.11.29. 17:46:57

@Brúsz Pringstein: Télleg aztat mutatják narancsvakegér.

Szociknak vége 2013.11.29. 17:48:48

Humornak sem rossz hogy itt sírnak a nagyáruházi trafikokért akik ezekért ekézték a kormányt fél éve.

Mondjuk amennyit a népszerüségük azóta esett, biztos ez a cél...:)))

béla a görög (törölt) 2013.11.29. 18:01:23

nem csak újak nem nyílhatnak ezeken a helyeken vagy ezek 200 méteres körzetében?

végül is leszarom, most már egymást szopatják, egymást szívatják - csak szopassák is szépen.
------------
tudjátok fideszes hittársak 'mindenki annyit ér amennyije van'. ti most tönkre lesztek téve hogy szolgáljátok a nagy CBA Lázár testvért. a nagy magyar felső tízezernek szüksége van a ti pénzetekre is. kuss pofa be - add oda a pénzed. törvény van róla. :D
-------------
én csak röhögök rajta.

fehérfarkas 2013.11.29. 18:03:24

Megkérem azon bloggereket és kommentelőket és hivatalnokokat, kormánytagokat, állami alkalmazottakat, NDN Zrt vezetőket, akik a dohánymutyi ügyben akárcsak eufemisztikusan is utaltak arra, hogy itt szakmailag átgondolt dologról van szó, azok most azonnali hatállyal mondjanak le, hagyják abba a jelengeli munkjukat, és menjenek el havi 47.000 Ft-os közmunkára. Bár a szkami hozzáértésükhöz még ez a pénz is sok. Ezért inkább ők fizessenek havonta 470.000 Ft-ot be az államkasszába.

Valójában soha nem volt szó szakmaiságról a dohánymutyi ügyében. Csupán az évi 500 milliárdos konc megszerzéséről. Most pedig marakodnak rajta a csókosok. Úgy, ahogyan azt tavasszal nagyon sokan megjósoltuk. Mondjuk nem volt nehéz ezt megjósolni, mert csak ismerni kellett a fideszmaffia mohóságát: minél többet lopnak, annál mohóbbak lesznek - és amikor már a tisztességes piaci szereplőket kinyirták, akkor utána egymással fognak leszámolni.

Mr. Waszabi 2013.11.29. 18:12:39

El nem tudom képzelni, mi okozhatta ezt a hirtelen változtatást. Talán reklamáltak az állítólag-nem-fidesszel-egyeztetett-pályázók, akik rábasztak a koncesszióra?
Minden esetre, leültetném pár évre azokat, akik a törvényt és a mostani döntést meghozták. Konkrétan Recsken dolgoztatnám őket. Nemhogy pazarolják az adófizetők pénzét, de hűtlen kezelés alapos gyanúja merül fel ténykedésük kapcsán.
Például, nálunk van egy tesó áruház, amelynek arculatát megbontották egy nemzeti dohánybolt kedvéért. Pontosabban, nem kedvéért, hanem egy csomó lóvét fizetett ezért az új sütetű trafikos. Csak az eloxált alu-ajtó több száz rugóba fájt. Értsd, az áruháznak volt beltéri üzletsora, lehetett volnba ott is a trafik, ám Lázár faszJankó törvénye miatt a tesó felülírta saját brand-szabályait és engedett az épület közepén egy nemzeti-barna éktelenséget vágni. Az ilyesmi nem hogy nincs ingyen, hanem sokkal inkább iszonyat sokba fáj.
Állambácsi - azaz, valójában, mi, adófizetők - meg kifizetjük egy Lázár és társai, haverjai által át nem gondolt döntés és vállalás anyagi következményeit. Már jövőre.
Én meg azt mondom, hogy az anyjuk picsáját, amelyiknek nem volt érzéke arra, hogy mikor, melyik kölyköt kell megfojtani szülés közben, a nemzet érdekében. Sajnálom az anyukájukat, hogy ily szemeteket hoztak a világra. Kár volt a fájdalomért is, amit rájuk áldoztak. Vannak emberek, akiknek sosem kellett volna megszületniük - Lázár János az egyik ilyen. Akiket még nemzetközileg említhetnék hasonló viszonylatban, nos, Adolf Hitler, Joszip Viszarionovics Sztalin, etc. És még sokan mások. Nemzetáruló szarháziak, károkozók, ez közös jellemzőjük. És még nem is estem túlzásokba, csak objektíven értékelem ennek a szarházi bandának a "teljesítményét".
Úgy gondolom, hogy aki minden közgazdasági ellenvetést "unortodxiával" meg egyéb hazugságokkal igyekszik védeni felelős beosztásban, ám végül nem tudja azt megvédeni, az ülje le károkozása következményeit. Lázár János van a soron, ez az ő projektje volt.

fehérfarkas 2013.11.29. 18:14:01

@Online Távmunkás: "Csak nem arra célzol, hogy a plázastop után még egy intézkedés nehezíti a CBA versenytársainak a helyzetét?"

Lehet, hogy ez már nem is trafikmutyi, hanem CBA mutyi? Pontosabban Coninental-CBA mutyiról van szó, aminek a plázastop volt az első felvonása, a trafikmutyi a második, és majd hamarosan jön a harmadik felvonás?

Azért azt furcsállom, hogy a Nemzet Gázszerelője elveszti az Auchan-os trafikjait.
Szegény Mészáros Lőrinc 2006-ban még a csőd szélén állta a vállalkozása, és a kormnyváltásig a nyilvános céginformácios adatok alapján nem messze állt az éhenhalástól, mert olyan kevs bevétele volt. A kormányváltás óta 3,5 és fél év alatt pedig dupla annyi vagyont (6,9 milliárdot) halmozott fel mint a főgonosz Gyurcsány 2 évtized alatt a Motimmal, Altussal és egyéb cégeivel összesen (3 milliárdot). Most mi lesz szegény Mészárossal? Újra meg kell tapasztalnia a szegénységet?

DarthVader 2013.11.29. 18:15:41

@$$$=$$$: örömködünk, vaze', örömködünk erőssen, én pl fetrengve röhögtem.. :)

Szociknak vége 2013.11.29. 18:17:30

@fehérfarkas: Milyen 500 mrd?

Miért esett a maszop 5%-ot a trafikmutyi óta?

Szociknak vége 2013.11.29. 18:18:57

@fehérfarkas: Jöhetnek a céginfó adatai, makika.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:21:52

@Mr. Waszabi: 'Az ilyesmi nem hogy nincs ingyen, hanem sokkal inkább iszonyat sokba fáj.
Állambácsi - azaz, valójában, mi, adófizetők - meg kifizetjük egy Lázár és társai, haverjai által át nem gondolt döntés és vállalás anyagi következményeit. Már jövőre.'

Az nem kérdés hogy te fizetni fogsz maszopcsicska.

De, témára visszatérve: Döntsd már el hogy a haverod vagy az állambácsi fizetett, mert 2 mondat alatt belekeveredtél.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 18:23:22

@Brúsz Pringstein: Latom nem erosseged az erto olvasas. Pont, hogy senki nem sajnalja oket. Sot! Orommel nezzuk, ahogy mar a sajat seggnyaloival baszik ki a kormany, mert mindenki massal mar kibaszott.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:26:33

@Szelid sunmalac: Húha, akkor 4/5öt kapnak ha a másokkal kibaszás ennyit erősített rajtuk idén.

Most már a saját magukkal kibaszásban reménykedők is a fideszre szavaznak.

Mr. Waszabi 2013.11.29. 18:28:00

@Brúsz Pringstein: ez kevés lesz ide, fideszcsicska. Itt csak a fidesz ténykedett, senki más. Ezért szar ügy, ha valaki minden döntést, hatalmat kisajátít magának, senkivel nem egyeztet, nem kérdez - a felelősség is az övé lesz, 100%-ig. Lázár tehát felült a szopórollerre, önként és dalolva, ennek okán senki másra nem kenheti a saját hülyeségét. Pech.
Hülyének lenni alapvető emberi jog, de sokan visszaélnek vele:) Ez tavaszig szépen megszopatja saját magát, ellenzéki ténykedés nélkül is. Akárcsak a másik nemzeti gyöngyszem - Matolcsy. Szép baleset mind a kettő.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:29:44

@Mr. Waszabi: Ezért szar ügy?

Figyelted a 2013mas pártpreferenciákat? Eddig 5%-ot hozott a trafikmutyi a fidesznek. De hoz még többet is. Nyehehehe.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 18:32:08

@Brúsz Pringstein: A szazadveg fuggetlen meresei szerint? De ha igy is van, az azert van, mert az emberek tobbsege ugyanolyan egysejtu vegleny, mint te, aki vigyorogva zabalja a szart a kedves vezeto seggebol, amig meg finom meleg.

Mr. Waszabi 2013.11.29. 18:33:11

@Brúsz Pringstein: édeske, nagyon hülye vagy. Elhitted, amit ezek hazudtal a gazdaság száguldásáról. Hiba volt. Pénz ugyamnis csak addig és annyiban van az államkasszában, amit és ameddig be tud szedni a gazdaságból. Aki agyonveri a gazdaságot alig pár év alatt, annak álla felkopik. Majd megnézem az arcodat, amikor a te bankszámládat is államosítja a főnököd. Remélem, akkor is ilyen hatalmas lesz:) Majom.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:38:47

@Mr. Waszabi: Nyehehe, mintha törökzsoltit hallanám de már Attila se hiszi amit mond....1,2,hár' taknyoncsúszás közeleg.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:39:19

@Szelid sunmalac: A Tárki szerinti is teccik. Nyehehe.

prolee 2013.11.29. 18:42:38

@Mr. Waszabi: Jujjujjujjujjuj!
Lézer Jani perelni fog. Nem szereti, ha aszongyák, hogy szebb hely lenne a világ nélküle..... (Pedig az lenne.)

prolee 2013.11.29. 18:45:25

@Brúsz Pringstein: Tegnap óta nem sokat okosodtál.... :(

prolee 2013.11.29. 18:48:55

@Szelid sunmalac: Egyszer már szopás volt a közvéleménykutatás. :)
Persze, attól még nyerhetnek - pl. én is Fidesz szavazó vagyok, épp azért mert rühellem őket.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 18:49:10

@Brúsz Pringstein: Felreertesz! En drukkolok, hogy ketharmaddal nyerjen a fidesz. Meg negy ev, es ko kovon nem marad. Akkor talan megtisztul az orszag. Ha meg nem, mosolyogva fogom nezni, ahogy a tavaszi szello lengeti az olyanokat, mint te...

pravda 2013.11.29. 18:52:27

Szerintem nem szerveznék ki a cimbik alól az üzletet, másról lehet itt szó.
Lehet jövőre az ital is koncessziós lesz és inkább azt árulnák a jó helyeken.

Szociknak vége 2013.11.29. 18:54:31

@Szelid sunmalac: 2010ből emléxem erre a szüvegre, hihihi.

Mr. Waszabi 2013.11.29. 18:58:21

@Brúsz Pringstein: Nyehehe, hiába erőlködsz, a fidesz maga alatt vágja a fát. A disznósagaikba ugyanis nem engedtek senki beleszólni, így tény, hogy maguk akaratából hajtottak végre minden szopatást, amit a nép benyelt. Pech. Hülyének lenni alapvető emberi jog, de ezzel sokan visszaélnek. Például te is. Nem irigyellek. Azért nem lehet kellemes, amikor a sajátodat kapod be, csupán, mert hülye voltál. De megérdemled, az hét szentség:)
Ha rajtam múlik, fogsz még matatni Recsken:)
A közvélemény kutatások egyelőre 48-52 %-os fidesz többséget mutatnak. És ez még nem tény, csak közvéleménykutatás. Ezek 2002-ben is a fidesz győzelmét mutatták, aztán végül orbitális szopás lett a vége. Szóval, ha a mostani előrejelzésekből indulunk ki, nos, ezek szerint sem lesz kétharmad sehogy sem, ami elég nagy szopás a jövőre nézve. Nem lesz naponta törvénymódosítás és így tovább, és így tovább. Ellenben leültetik mindazokat, akik nem tudják módosítani a törvényeket 48 órán belül.
Mondom, hogy szopni fognak, csak te vagy olyan hülye, hogy még mindig nem látod ezt át. De nem baj, vigasztald magad azzal, hogy hülyének lenni alapvető emberi jog. Talán megúszod ennek mentén Recsket. Ha mégsem, akkor így jártál:)

Szelid sunmalac 2013.11.29. 19:17:49

Rohadtul nem tetszene, ha mostani ritka szar helyzet konzervalodna egy nem ketharmados kormannyal. Ha ugyanis barki nyer, de nem ketharmaddal, akkor ennek az orszagnak szep lassu kinhalalban lesz resze.
Ezert en a fideszre szavazok. Mindegy hogyan, de el kell ernie a ketharmadot!

Kerek négyszög 2013.11.29. 19:24:21

@Mr. Waszabi:
"El nem tudom képzelni, mi okozhatta ezt a hirtelen változtatást. "

Volt már nyöszörgés korábban is, és említve lett a mostani megoldás is.

Mint tudjuk a trafikmutyi a narancskomcsik alsóbb szintű talpnyalóinak lett kitalálva. Oda is dobni kellett egy kis koncot. Csak az a tetű magyar nép nem hordja a pénzét a madzsarok zsebébe. Hát most majd odabasznak a kollégiumi haverok.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 19:27:14

@kvadrillio: Te beteg vagy ember! Neked tenyleg a zsidok a problemad? EVENTE nyulnak le tolunk EZERMILLIARDOKAT a valasztott kepviseloink!

Kerek négyszög 2013.11.29. 19:30:59

@Brúsz Pringstein:
"Nyehehe, mintha törökzsoltit hallanám de már Attila se hiszi amit mond....1,2,hár' taknyoncsúszás közeleg. "

Na, 2006-ban is az ilyen beteges magabiztosságból lett a nagy csalódás. Szerintem 2014-ben megismétlődik minden, lesz ismét utcai gyújtogatás. A NAV-os lopásokból meg fizethetik orbánék ismét a terroristákat.

Kerek négyszög 2013.11.29. 19:33:43

@kvadrillio:

MAGYARORSZÁG EURÓPA LEGANTISZEMITÁBB ORSZÁGA. AZ EGÉSZ VILÁGON ÍGY TUDJÁK.

IGAZ IS.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 19:38:24

@Kerek négyszög: Ne legyen. Elmondom megegyszer. Magyarorszagnak egyetlen eselye van, ha valaki ketharmaddal nyer. Annyira bebetonozta magat a maffia es annyi ketharmados torvenyt hozott, hogy forditani a dolgokon csak ketharmaddal lehet. Ez volt a celjuk, es ezt el is ertek. Az ellenzeknek (akar az osszesnek egyuttveve) eselye sincs ketharmadot szereznie. Nem maradt mas, csak a fidesz. Lassu doglodes, vagy gyors halal. Ez a kerdes. Most meg nem lesz gyujtogatas. De negy ev mulva, ha igy mennek a dolgok, talan lesz.

Szociknak vége 2013.11.29. 19:40:47

@Kerek négyszög: '2006-ban is az ilyen beteges magabiztosságból lett a nagy csalódás.'

- Jól is járt az ország...hehehe, mondjuk Orbán qrva jól járt a Maszopnak ott volt vége, most már csak agonizál. 2014 után is ezt fogja tenni, csak már nem 10% támogatottsággal mint most hanem 5tel.

Mr. Waszabi 2013.11.29. 19:42:54

@Kerek négyszög: Hát, a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb. Számos kollégám egyszerűen leszokott a cigiről, csak úgy, magától, Másik részük meg teherbe esett, azért szokott le. Tehát csak a saját környezetemben mintegy 80%-os dohányfogyasztási csökkenésről tudok beszámolni. Közben egy doboz Marlboro ára 1020 Ft környékére kúszott fel. Véletlenül, ugye.
Az volt a nettó hülye, aki elhitte, hogy az árusítóhelyek megbolygatásával nem fog csökkenni a fogyasztás. Illetve, nem tudhatni, hogy hülye volt-e, mert valójában azt hazudta, hogy a fogyasztás csökkenését kívánja ezzel a törvénnyel elérni. Elérte kihirdetett célját, tehát valójában a fidesz kormány első valódi sikeréről beszélgetünk. Ez valós, számokban mérhető, nem úgy, mint a foglalkoztatási adatok körüli hazugságaik:)
Csak azt nem értem, hogy ezt a csökkenést miért nem tervezték be a költségvetésbe, ha eleve ez volt a törvény célja? Vagy Lázár csak blöffölt a törvény indoklásában? Nem szép, ha egy magát nemzetinek aposztrofáló politikus hazudik. Mondhatni, felveti a hiteltelen hazudozó, korrupt politikus rémképét. Nem valami vonzó esemény.

Mérges 1234 2013.11.29. 19:43:19

Én ott dobtam le a láncot, hogy egy Fidesz párti ember, frankón elmagyarázta, nekem, hogy ez miért nagyon jó. És miért minden eszköz megengedett, még a diktatorikus, jogállammal nem összeegyesztethető lépések is, ahhoz, hogy a régi dikttúrűval leszmoljunk.

Még az is mondta, hogy ő figyel, olvas és egyáltalán nem elfgult, minden jel arra mútt, hogy soha iyen jó kormányunk nem volt még, és Orbán Vikotor az évszázad politikusa.

OMG...

Olyan ideg vagyok, hogy felrobbanok. Me kellene neki csinálni egy határidős munkát, de lehet kibaszok vele s egy napal a határidő előtt bejelentem, hogy semmi sincs kész, az ilen állat megérdemli, nekem meg ilyen hülye pnze sem kell.

Igen, van miért s lehet gyűlölni a szocikat, de a Fidesz is kurva hülye, aki ezt nem látja az maga is retardált.

kvadrillio 2013.11.29. 19:56:51

@Kerek négyszög: jahhh....főleg ez a Zoltai Andrea antisemita TOLERANCIA-BAJNOK nem bír magával és mindenkit LE KÖCSÖG-KURVÁZIK !!!!!

sutyerák 2013.11.29. 20:01:26

orbán Magyarország pestise,-
ez van.
-jóccakát mkinek!

fehérfarkas 2013.11.29. 20:04:41

@keriévi: "Saját emberek alól kihúzni a talajt? Nem értem! Azok az emberek már rengeteg kenőpénzt fizettek. Nem fogják ezt csak úgy lenyelni! De Isten nem ver bottal!!! :-) "

Akkor majd jönnek az újabb kiszivárgott hangfelvételek. Zuglóban is amiatt szivárgott ki a 100 milliós visszaosztás, mert a cégvezető úgy érezte, hogy őt a palánkon átb@xták, és egyáltalán erről volt szó. Az meg muris, hogy Zuglóban a fideszes polgi és alpolgi egymás ellen jobban harcolnak, mint a kormánypárt és az ellenzék. Egy másik pesti kerületben pedig most rúgtak ki fideszes képviselőket és alpolgármestereket a pártból, mert a fideszes polgival odáig mérgesedett el a helyzet.

prolee 2013.11.29. 20:12:44

@kvadrillio: kvadrillio az a mocsok, akitől nem akarok több kommentet olvasni.
Kurvajó ez a rendszer. :))))

prolee 2013.11.29. 20:19:13

@Mérges 1234: Igen, van miért s lehet gyűlölni a szocikat, de a Fidesz is kurva hülye, aki ezt nem látja az maga is retardált.

Hát ezért kell eltüntetni mind a kettőt.
:)))

prolee 2013.11.29. 20:21:00

@fehérfarkas: Oszlik-foszlik-bomlik-rohad.
:))))))))
Hurrá!

Megoldó 2013.11.29. 20:23:26

Én a névre szóló töltényeket osztogatnám el újra meg újra, de csak a sorrend miatt, hogy kit előbb, kit később...

_most_ 2013.11.29. 20:24:37

miután az kőbe vésett alaptörvény is naponta változik, már nem lepődök meg semmin a fidesszel kapcsolatban, most két eset lehetséges, vagy ennyire ostobák, hogy nem jutott eszükbe, hogy a forgalmasabb helyeken lévő trafikok forgalma nagyobb lesz, vagy ennyire korruptak, és valamelyik fideszes oligarcha kedvéért kellett megint átírni a törvényt.

martineden 2013.11.29. 20:35:37

@Brúsz Pringstein: Szerintem te estel a fejedre.Aki a csuti cigany valagat nyalja az csak hulye lehet

Parajpuding 2013.11.29. 20:39:55

Orbán építette bandarendszer ragasztója a félelem, a gyávaság és a pénzéhség.
Most a fideszes-trafikosok rádöbbennek, ha a felette álló(k) érdekei úgy kívánják, bármikor hátbaszúrják, kihajítják, cserbenhagyják, vagy kisemmizik. Az egész erre a hierarchiára épül. És ez alól senki nem kivétel. Lázár, Rogán, Matolcsy, Semjén és az összes többi sem. Ők is egy pillanat alatt kerülhetnek a lefolyóba, ha a rangsorban felettük álló(k) úgy döntenek. Talán egyedül Don Sutyi kivétel, mert Orbán (és mindenki más) is a zsebében van. Mint ahogy anno sokan J.E. Hoover zsebében. Kiszállni, vagy szembefordulni, vagy kritizálni nem lehet büntetlenül. Így működik a maffia(kormány).

martineden 2013.11.29. 20:42:31

@kvadrillio: Ennyire utalod az arabokat hogy mindig ezeket a szegeny semitakat ekezed?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.29. 22:31:10

@fehérfarkas: Azért Mészáros cége 2010-ben még közbeszerzések nélkül összeszedett 850 millió feletti bevételt, akkor sem volt kicsi.

kisvagány 2013.11.30. 07:57:25

Nem értem miért nem változtatják vetésforgó szerűen az üzlethelyiségeket a koncesszió tulajdonosok között mondjuk hetente, vagy még jobb lenne naponta.:-) Így minden trafiküzemeltetőnek lehetne benzinkutas/szupermarketes jó forgalmú napja és vidéki eldugott helyen töltött hitvány bevételű veszteséges is. Hosszútávon a minden trafikos közel egyformán profitálhatna.
Ne legyenek igénytelenek! Ugyanezt az elvet alkalmazzák a közbeszerzésre, az uniós pénzek elosztására stb... ! Tehát eddig mondjuk a zsíros állami megrendelések javát a Közgép kapta. Jó lenne ha a következő sokmillllliárdos megbízás hasznát más cég fölözhetné le, a Közgép meg vehetne teherautókat és munkagépeket azután "kubikolhatna" éhbérért. Hétfőtől pedig én szeretném beszedni az útdíjat az országban egy hónapig, mert így kompenzálhatnám, hogy a vállalkozásom eddig mindig csak fizetett az úthasználatért, pedig volt olyan szakasz aminek a megépítéséért járó pénzt sajnos nem sikerült megkapni...
Vannak további ötleteim is. Nem mindenkinek jutott például csinos feleség/izmos testű férj. Ez is tarthatatlan. Cserélni kell még majd az ország lakosainak egymás között autókat, a budai villákból pedig költözzenek néhány napra a tulajdonosok előbb panelba utána putriba, és ki kell próbálják a hajláktalanságot is mindenkinek. Mindenből jusson egyformán!! Ki kell "egyensúlyozni" a társadalmat, el kell osztani újra a javakat! Hajrá Fidesz, meg tudjátok csinálni!!
Félre téve a tréfát, ezek idióták, és a következő választást is megnyerik majd. Sírni tudnék...

Kolb Ace 2 2013.11.30. 13:15:05

@Online Távmunkás:

Meg az utakat, lakóházakat is, nem? Így van, vegyen mindenki hamisított cigit az illegális "rejtett erőforrás" árusoktól, az aluljárókban!

Kolb Ace 2 2013.11.30. 13:16:48

@sas70:

A fidesz a kommunista utódpárt, tehát érthető a párhuzam. Pontosabban a jogfolytonosság.

Kolb Ace 2 2013.11.30. 13:19:07

@béla a görög:

Elvileg ezek Orsós Viktor felcsúti haverjai, azt nem értem ezek hogy eshettek ki a pixisből.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.30. 14:44:45

@Kolb Ace 2: Ha a türelmi zónák nem lehetnek az iskolák mellett, akkor a dohányboltok miért?

Az az ország szégyene, hogy a feketézőket sehol sem büntetik, csak a bejelentett cégeket és a hajléktalanokat ellenőrzik, az aluljáróban, pályaudvarokon árusító bűnözőket nem.
süti beállítások módosítása