véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngVajon tényleg megérett országunk a rendeleti kormányzásra? Kövér László szerint "a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt." (index.hu)

Az első nagy kérdés, vajon most nem olyan, mintha rendeleti kormányzás lenne? A kormánypárt részéről valaki beterjeszt valamit a parlament elé, aztán másfél nap alatt a frakció tagjai megbizottságolják és elfogadják. Igaz, több a macera:

  • be kell terjeszteni a javaslatot, azaz valakinek a nevét kell hozzá adnia, akár mint hivatal, akár mint egyéni képviselő. Ha nagyon sürgős, még azt is ki lehet találni, melyik salátatörvénybe lehet plusz egy pontként zárószavazás előtt benyújtani - ugyebár ez is feleslegesen terhelheti az agysejteket.
  • indoklást is kell hozzá fűzni, ezzel is gürizni kell. És ugyebár az indokolhatatlant is meg kell indokolni, mégha két mondattal is, "azért, mert azért". 
  • bizottság elé kell vinni, ez is idő ugyebár, bár sok vizet nem zavarnak a tagok, maximum az ellenzékiek mondják el a véleményüket. Teljesen feleslegesen.
  • a módosító javaslatokkal is kell kezdeni valamit, bár az, hogy egyes törvények majd szétesnek a sok ilyen-olyan, teljesen logikátlan módosítás miatt, illetve az egységes jogalkotói koncepció hiánya miatt értelmetlen kötelezettséget rónak például az állampolgárokra (lásd ebnyilvántartás), láthatóan a kutyát sem érdekli. Mondjuk valaki eddig is összeszerkesztette egységesbe az összeszerkeszthetetlent is, végül is ezért kapja a fizetését. 
  • a napirendbe be kell iktatni, aztán közölni a frakcióval, mindenki megszavazza, mert különben ejnye-bejnye lesz (gombnyomás-idomítás),
  • aztán a végén még arra is várni kell, hogy a köztársasági elnök aláírja-kihirdesse - szélsőséges esetben még bele is köthet, visszaküldve megfontolásra. Ami szintén érthetetlen és felesleges, mivel minden egyes törvény alaposan megfontolt, hogy is lehetne másmilyen?

Mennyivel egyszerűbb lenne a rendeleti jogalkotás! Fel sem kell fedezni a spanyol viaszt, csak visszaidézni az egykori szocialista gyakorlatot, amikor ugyanezt csinálta az Elnöki Tanács és a Minisztertanács egymással karöltve, az országgyűlés meg elvolt az évi négy-öt törvénnyel való szöszmötöléssel.

"Az életnek azért tanítómestere a történelem, hogy tanuljunk tőle." (Abraham Bram Stoker)

És ami a legtutibb a rendeleti kormányzásban:

  • az van, amit a kormányfő mond, nincs ellenvetés, mert akkor már szedheti is a sátorfáját a kötözködő.
  • meg lehet úszni a bizottságosdit-frakciósdit, és nem kell foglalkozni olyanokkal, mint gombnyomásra oktatás, frakciófegyelem, stb.
  • az ellenzék nem ugathat bele, nem nyújthatna be módosító indítványokat és sajtótájékoztatót is csak utólag tarthatna a témában, amikor már veszett fejsze nyele az ügy,
  • a parlamenti képviselők ráérnének évente kétszer két napig a parlamentben ülni, a személyzetük is malmozhatna egész nap,
  • az átfutási idő is lerövidülne (2-4 óra?), a sebességnek csak a Magyar Közlönyben megjelenés lenne gátja, de akár be lehetne vezetni a 24 órás közlöny-ügyeletet is.
  • ha pedig valami dilettáns megoldást bárki megtámad, akár évekbe is telhet, mire az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi a kritizált paragrafusokat.
  • viszont verhetné a kormány a mellét, bizony mekkora olcsósítást is hajtott végre ...

És mit szólnának mindehhez a választópolgárok? Még a random törvényhozást is nehéz nyomon követni, mi lenne, ha életünk minden apró részletét rendeletekkel szabályoznák? Csak idézzük fel a tavaszi KRESZ-módosítást: április harmincadikán megjelent a Magyar Közlönyben, május elsején már kötelező is volt betartani az új rendelkezéseket, szabálysértési bírság terhe mellett. Hogy mire és miért kellett ilyen gyorsan reagálnia a kormánynak, az sokak számára nem derült ki, ahogy az sem, miért nem lehetett akár csak két-három napot adni a felkészülésre az autósoknak.

Néha-néha még biztos el lehet viselni egy-egy ilyen kormányakciót, de mi lenne, ha ez rendszeressé válna? Kötelező lenne minden este Magyar Közlönyt olvasni, holnaptól mit kell másképp csinálni, milyen iparág szűnik meg azonnal, vagy épp milyen új adószabályok lépnek életbe? Mert ugyebár a törvények esetén van legalább egy-két nap átfutási idő, elfogadják, átküldik a köztársasági elnöknek, az meg aláírja, ennyi idő alatt még a sajtón keresztül is eljuthat a híre a polgárokhoz az új rendelkezéseknek.

Kövér László szerint "érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani (...)" (hvg.hu)

De vajon elég érett ma a politikai kultúra hazánkban a rendeleti jogalkotásra, azaz arra, hogy a mindennapi kihívások gerjesztette ad hoc reagálások ne okozzanak káoszt? Vajon tudna a kormánypárt olyan szintű önmérsékletet tanúsítani, amely garantálná, hogy ne kelljen éjszakánként a közlönyt böngészni újabb és újabb csapdák miatt? Mi lenne, ha nem lenne még egy minimális előzetes ellenzéki meg sajtó-kontroll, amely legalább felhívhatja a kormánypárt potentátjainak figyelmét a legbődületesebb marhaságokra? Ha nem lenne a köztársasági elnök, aki néha-néha figyelmeztetné a jogalkotót, bizony be kéne tartani az alkotmányt még neki is? Némely dologra jobb aludni egyet - de vajon a rendeleti kormányzásban aki megteheti, hogy azonnal, erőből vagy épp dühből intézkedjen, az képes lesz egyet aludni is rá, hogy egész biztosan jó legyen, azaz a választók érdekeit szolgálja az új jogszabály?

Csak reménykedni lehet, hogy (1) a közeljövőben jelentősen változik politikusaink hozzáállása a jogalkotás  és jogbiztonság demokratikus alapkövetelményeihez, (2)  vagy minél később indul be a "vissza a szocializmusba" projekt rendeleti kormányzás alprojektje. És hogy az idei őszi jogalkotási rohamnak még nem része a rendeleti kormányzást lehetővé tevő újabb Alaptörvény-módosítás.

"Azt mondják, hogy azoknak, akik nem emlékeznek a történelemre, az a sorsuk, hogy megismételjék." (Lawrence Lessig)

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr185504957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.09. 23:14:34

Mit mondott volna a témában Kövér "Köteles" László, ha pl Horn Gyula és 72%-os többsége vezeti ezt be? Ugyanezekkel az érvekkel?

vantaan 2013.09.10. 01:41:18

Rendeleti kormányzás? Az mi?
Pl 2011 szeptember 10 -én elrendelem, hogy .... Kövér kommunistából nem lesz demokrata szalonna! Indoklás: .... csak!

vagy

2011 szeptember 11-től minden trafik tulajdonos a trafikját köteles térítés nélkül átadni a bent lévő árukészlettel és a pénztárakban lévő váltó pénzzel a pártunk és kormányuk által kijelölt megbízható keresztény trafikosnak.

No de ez nem a szocializmus lenne!

nandras01 2013.09.10. 02:43:55

ah, a régi jó tvr*
beh' szép is volt, amikor a parlament évente kétszer ülésezett, néhány napig.
azt hiszem, a múlt elkezdődött...

és, ha igazán akarják, akkor csont nélkül átviszik ezt is, és a magyar nép, az istenadta nép, rezzenéstelen arccal ezt is elfogadja - sőt, ha úgy kívánja a big brother, még tapsol is hozzá.
vagy, akár még békemeneten is részt vesz.
orwell ha ezt megérte volna...

*újszülötteknek és heveny amnéziában szenvedőknek: törvényerejű rendelet

egy szavazó 2013.09.10. 11:53:09

„… alkotmányos úton fogjuk megkísérelni a meghatározó többség megszerzését a törvényhozó testületekben, hogy abban a pillanatban, amikor ez sikerül, az államot olyanná formáljuk, amilyen az eszméinknek megfelel.“ Adolf Hitler, 1930

A Reichstag első ülésének legfontosabb feladata Hitler számára a felhatalmazási törvény elfogadtatása volt, ami a rendeleti kormányzás bevezetését, egyben az érdemi parlamenti tevékenység végét is jelentette. (Wikipédia)

És így tovább, és így tovább ...

CSENDES 2013.09.10. 11:58:49

De akkor mi végre van szükség a parlamenti őrségre? Díszmagyarban?

dr Smittpálelnökúr 2013.09.10. 12:08:31

A bajszos bunkó biztosan bepálinkázott, vagy nem vette be a gyóygszerét.

Az meg tiszta röhej, hogy a Horn kormány végéig indokoltnak tartja a törvénykezés jelenlegi rendjét, amikor Hornék bizonyították, hogy lehetséges kétharmaddal úgy kormányozni, hogy nem élnek vissza vele.

Ez a sudribunkó vadparaszt hülyének néz mindenkit. Nyaljátok csak a szaros seggét, fideszes birkák!

Szevasztok 2013.09.10. 12:13:01

"Csak reménykedni lehet, hogy (1) a közeljövőben jelentősen változik politikusaink hozzáállása a jogalkotás és jogbiztonság demokratikus alapkövetelményeihez"

Nem, az már késő...

nem várt fordulat 2013.09.10. 12:18:42

semmi para. első intézkedés, hogy a közszolgálati tévéknek az esti és reggeli híradókban le kell hozniuk az új rendeleteket, ami egyenértékű lesz az aznap megjelent közlönnyel (ami persze nem szűnik meg), az MTI -nek kötelező lesz erre egy külön menüpontot tartani, és minden napi lapnak is le kell hoznia, oszt` jónapot.

Tücsök1 2013.09.10. 12:19:28

@CSENDES: Majd átnevezik Nemzeti Rendeletőrségnek.Gyanítom,hogy a rendeletek hozói alapos védelemre szorulnak majd.Gondos rendelethozó az ilyesmire jóelőre felkészül.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.09.10. 12:24:35

És akkor a Parlament lesz a Nemzeti Rendelőintézet (:

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.09.10. 12:37:07

"...a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után..."

Nem, ezt a rendszert a nyugati parlamentáris demokráciák alkották meg száz évekkel ezelőtt.

s 2013.09.10. 12:43:13

"a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt"

Szerinted. kövérlacafaca. Az a kurva nagy helyzet, hogy ami engemet illet, még soha annyira nem féltem a diktatúrától, mint éppen most. Lehetünk ezzel még páran így. Szóval, ha rám hallgatsz, akkor ez minimum népszavazás. Szavazzon a nép, hogy akar -e rendeleti kormányzást. Ha akar, akkor nézek magamnak és a családomnak egy kellemesebb lakóhelyet Toscanában - mindig is szerettem ott lenni a táj és a hangulat miatt. Bár szerintem nem fog akarni, ennyire még a magyar sem lehet hülye.

Kis ember 2013.09.10. 13:01:47

Érdekes, a napokban idéztem drága nagyapámat, aki a kommunisták minden, a gazdaságtól és a valóságtól elrugaszkodott törvénykezésekor csak annyit mondott:
"Nem leget egy országot rendeletekkel kormányozni".
Mint kiderült, igaza is volt. Ma már, ha élne, csak szomorúan bólogatna a kommunisták (Kövérék) újabb ámokfutására, hogy ő megmondta. :(

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.10. 13:02:12

Fél óráig azon röhögtem, hogy szerinte L'qró is kormányozhatott volna rendeletekkel ('98-tól nincs diktátorveszély, ugye). Az az L'qró, akit a Fidesz többször is diktátorkodással vádolt...

CSENDES 2013.09.10. 13:03:01

@s: Dehogynem. Olcsóbb is, kevésbé macerás is, átlátható renccer. Fő az átláthatóság.
na meg a rezsicsökkentés.

kvadrillio 2013.09.10. 13:19:36

2Óriási méreteket öltött Miskolcon a tetvesedés, hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője."""

nembajj ! A TETVESEK ??? ÚGY SEM JÁRNAK GOLFOZNI, KASZINÓKBA, DE MÉG 5-6 CSILLAGOS SZÁLLODÁKBA MSEHHH !

STADIONOKRA KELL A PÉNZ MOST !
NEM TETVEKRE !!!

felcsutisuttyo 2013.09.10. 13:20:37

a Köteles László minden áron forradalmat akar? cSAK JÁRTASSA POFÁJÁT..... MEGKAPHATJA , DE AKKOR Ő LESZ AZ ELSŐ AKIT FELLÓGATNAK! eZ TUTI!

Lasombra 2013.09.10. 13:22:15

hosszú utat tettünk meg 2010 óta.
akkor még durva ötlet lett volna, ma már komolyan foglalkozni kell a gondolattal. cikkek, blogbejegyzések születnek róla.
a békát is lassan lehet élve megfőzni.

szép volt, fijjug!

ex-dr. vuk 2013.09.10. 13:29:03

"Ha a Kover beszel, annak folyik a szr a szajabol.."
Hofi

Ma is aktualis.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.10. 13:30:02

Ennek a félig komcsi, félig náci söpredéknek elment a maradék esze is. :(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:44:18

@nandras01:

Évente átlag pár tv született akkoriban, ezek is szinte mind a költségvetéssel kapcsolatban, ahhoz ugyanis a korabeli jog szerint nem volt elég a tvr.

Persze ennek se volt semmi jelentősége. Parlamenti bizottségok nem voltak. Frakciók sem, még MSZMP-frakció sem. S vita sem volt. Csak előterjesztés és szavazás. Az első halvány viták az 1985-ban kinevezett parlament ülésein jelentek meg, mivel bekerült pár "nem-hivatalos" jelölt is akkor.

Kubában ma is így működik. A röhej az, hogy az ostoba nyugat-európai és amerikai balosok éljenzik a kubai modellt és "bázisdemokráciának" keresztelték el.

nandras01 2013.09.10. 13:54:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: így volt, tanúsítom :)

interpelláció viszont akkoriban is volt. igaz, hogy az interpelláció, a válasz és a viszontválasz pontos szövege is előre ki lett adva, még az újságíróknak is, akik a tudósításukat azután adták le, hogy ellenőrizték, hogy valóban és pontosan az hangzott el, amit előre megkaptak.

nem kell sokat várni, hogy visszatérjenek azok a régi, szép idők...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:11:07

@nandras01:

Nem tud visszatérni az a módi, mert az eleve egy más típusú rendszert feltételez.

Egy részről, 1948-1990 között eleve nem volt valódi választás, hiszen nem volt mi között választani. Más részről meg eleve nem a parlament volt a hatalom fő szerve, hanem a párt, ez benne volt az alkotmányban.

Ez utóbbi egyébként nagyon érdekes dolog. A kommunisták mindig ostorozták a parlamentáris demokráciát, de sosem mondtak le róla, mindegyik kommunista országban volt formálisan parlament és választások is. valahogy igényelték a komcsi vezetők ezt az egyébként teljesen értelmetlen színjátékot.

szuperkrumpli 2013.09.10. 14:20:03

A sok narancsos geci még ennek is vidáman tapsol mondván, hogy "Úccsincsen demokrácija és Viktor a legokosabb Eerópába"!

sas70 2013.09.10. 14:58:43

Pedig milyen olajozottan mentek a dolgok a cuclizmusban! Leszóltak a pártközpontból és már ment is a dolog. Lacika ezt tudja, ott dolgozott!

komplikato 2013.09.10. 15:18:22

@Szevasztok: Azt hiszem mindenféle reménykedés és fotel ellenállás ideje lejárt Kövér kijelentése után. Úgy látszik a komcsi vér nem válik vízzé ...

komplikato 2013.09.10. 15:19:48

A másik blogban, ahol Hitlerhez hasonlították Kövért, nem ok nélkül ugye, ott nem csak Kövér seggét védték be a trollok, de még Hitlerét is többször.

Ez azért mutat valamit.

Ianas 2013.09.10. 16:37:48

Úgy vélem, aki a fikuszra szavaz, az csupán a hazáját, a jövőjét, a szabadságát és a kommunizmus diktatúrája elleni 40 éves küzdelmet árulja el.

Mert most újra építjük a szocializmust, kedves elvtársak.

Éljen a Párt.

Éljen a Vezér.

Vagy fordítva, mit tudom én.

Ianas 2013.09.10. 16:40:43

"a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt."

Egyébként Dagadt tökéletesen igazat mond: a VESZÉLY elmúlt, hiszen nem lehet veszélynek nevezni a diktatúra de facto megvalósulását.

Köszönöm az ellenérveket, hogy "dehát itt járathatod a szád, és nem visz el a fekete autó".

Minek? Tehetek ellenük bármit? Nem. Amíg pedig nem, addig maximum a paranoia veheti rá őket, hogy vegyenek pár halottaskocsit, és üzembe állítsák. De ezek sokkal arrogánsabbak annál. Még a paranoiához is teljesen hülyék.

Netuddki. 2013.09.10. 16:42:32

Télleg, a lacikát meghívták az esküvőre?

Netuddki. 2013.09.10. 16:45:01

@Ianas: "Köszönöm az ellenérveket, hogy "dehát itt járathatod a szád, és nem visz el a fekete autó"."

Óóóóó! Ez nem ellenérv, figyelmeztetés. MÉG nem visz el, de ha sokat jártatod...
Mellesleg én már alig várom...

mim 2013.09.10. 17:03:18

Nem egy nagy dolog megfejteni a lényeget:
Rendeletekhez nem kell 2/3-ad.
És megkerülhető a parlament is.

Vagyis a parlament szerepének gyengítése a lényeg, aminek több oka lehet.
- nem tuti a 2/3-ad a következő ciklusban
- az igazi döntéshozó(k) nem tudják folyton kontrol alatt tartani a parlamenti képviselőket
- további lépéselőny az ellenzékkel szemben, akik eddig a törvényhozás napján értesültek a tevekről (vagy esetleg pár nappal előtte), de innentől a rendelet kihirdetése utáni napon kezdhetnének reagálni

Egy csökkentett jelentőségű parlament a parlamentáris demokrácia megrendülésével jár. Már így is elég kevesen gondolják, hogy működik.

Le_Penseur 2013.09.10. 17:28:47

Két évtizednyi tévelygés után szépen visszasétálunk az egypárt rendszerbe és a szocializmus nemzeti színű pántlikás változatába. Remek.

tükörfúró 2013.09.10. 18:05:30

@komplikato: Mit mutat? Hogy van párszáz elkötelezett unatkozó szélsőorbánista megszállott csicskájuk, aki minden blogon és minden fórumon 10-15 kitudjahány néven a szekerüket tolja?
és ezen trollok ha maguk nem is nácik, "szemethunynak" a nettó bűncselekményeket leíró vérnáci uszítóknak, a 10-20 igazán véres, gyakran nem is fidesztroll de sokkal inkább még a jobbik jelenlegi politikájánál is sokkal-sokkal szélsőségesebb elemeknek.
Mivel ez a "netmag" mindehol, minden blogban, kommentoszlopban, stb-stb megjelenik, látszólag különböző neveken és regisztrációkkal, ugytünik hogy rengetegen vannak, markáns véleményt képviselnek, azonban ez enyhén szólva is túlzás.

Szociknak vége 2013.09.10. 18:16:25

Az volt már hogy DIKK tatúra?

tükörfúró 2013.09.10. 18:24:52

@Le_Penseur: Ez egyfelől azért történik, mert mi soha nem is akartuk elhagyni tömegesen azt a rendszert, másfelől tulajdonképpen az összes volt szoc- ország közül talán mi váltottunk legkevésbé.

Még a ruszkik is nagyobbat léptek, pedig ott is a titkosszolgálat informális magja vette át az örökös és megdönthetetlen "demokratikus hatalmat", még ők is nagyobbat "váltottak" hisz a rendszer kemény maggja kezdett belülről rothadni, szétesni, peresztrojka, glasznoszty, stb.

A rossz hír az, és ez az oroszokon és kínán is jol látszik (ahol "hivatalosan" elmaradt a kapitalista átmenet, csak épp a gyakorlatban már rég vége a szocializmusnak), hogy hívjanak bárhogy egy rendszert, legyen bármiféle irányítás, oda, abba a kiváltságos-helyzetünkbe visszamenet a mai világban nincs.

Pláne egy ilyen kis országnak egyedül.

A központositott irányitás az átkosban egy hatalmas világbirodalom része-nyúlványa volt, ami képes volt valamiféle alacsony szintű "jólétet", feljődést, elviselhető és kiszámítható életet teremteni tömegek számára.
Ipar, mezőgazdaság, kereskedelem, szállítás, lakhatás, stb.

Egy jelenlegi abszolut hatalmu magyar kormány az csak rémtettekre vetemedhet bármiféle abszolut rendszer keretei közt, másra egyszerűen nem futja.

Egy csavart, egy villanykörtét, egy sor alapvető szükségleti cikket és élelmiszert nem tudna jelenleg előállítani a magyar gazdaság, még akkor sem, ha minden gyárat ujra államosítanának, és minden nyugaton kitanult szakembert és vezetőt "túszul ejtve" megpróbálnánk a know-how-ra a gyár, a termelés működtetésének ismereteire is szert tenni.

A valóságban még ez sem működne, a nyugati multik nem hagynák ezt ennyiben, és jól is tennék, mert a humanitárius katasztrófa napok kérdése lenne, sem áram, sem viz, sem élemiszer, sem semmiféle közszolgáltatás nem működne, a magyar gazdaság nemhogy önálló meg bullshit, hanem nincs, gyakorlatban nem létezik.

Magyarország koldusállam melyet a világgazdaság erős hatalmai etetnek, lakatnak, fűtenek rá. Dolgozgat is nekik valamit, de a helyzet nagy vonalakban akkor is ilyesmi.

Ha a multik leállnak, lekapcsolnak, kivonulnak, a bankok becsuknak, kimennek, a pénz elértéktelenedik, a forintot az utcán lehet összeseperni, a bankok nem nyitnak ki, az emberek nem mennek be ingyen dolgozni, itt 2nap alatt mindennek vége.

birkakhoz 2013.09.10. 18:50:32

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Inteligencia kulonbsegbol fakad az Amokfutasa bar nem voltam egy HORN PARTI DE NAGY A KULONBSEG ! UNDORITO HAZUG EMBEREK VANNAK A FIDESZBEN ES EGYALTALAN NEM JOBBOLDALI KONZERVATIV PART CSUPAN MEGNEZTEK ES IGY LEHET SZAVAZOKAT JOL MEGTEVESZTENI MERT ERRE A KET SZORA VEVOK! VEGRE FELKELHETNENEK EZEK AZ EMBEREK ES UGY KENE ELZAVARNI ORBANTBES HORDAJAT HOGY SOHA TOBBET HATALOM KOZELEBE NE KERULHESSENEK SOHA! KELL VISZONT EGY VALOBAN JOBBOLDALI KONZERVATIV PART!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.10. 18:57:38

@vantaan:

Ugyanakkor egy már meglevő törvényt csak törvénnyel lehet változtatni.

Tehát ha egyszer törvény mondja ki, hogy Laci buta, akkor ezt rendelettel nem lehet felülírni, legalább is az n+1-edik módosításig.

legeslegujabbkor 2013.09.10. 19:12:45

@mim: "Egy csökkentett jelentőségű parlament a parlamentáris demokrácia megrendülésével jár. Már így is elég kevesen gondolják, hogy működik."

Azért nem fog feltűnni, mert már most sem tudja teljesíteni a feladatát, mert nem az országgyűlés hozza meg a törvényeket viták során. Lecsökkentették a létszámát 200-ra, a következő módosításkor már elég lesz megyénként 1 küldött is.
süti beállítások módosítása