véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngÚj bűnbak jelent meg a hivatali közleményekben, a "piaci elégtelenség". Ki gondolta volna, hogy  itt Magyarországon, 2013-ban, sok-sok évvel az uniós csatlakozás után ez a hiánygazdaság legsötétebb napjait időző kifejezés újra divatos lesz?

Nézzük például azt a tájékoztatást, ami megmagyarázza a trafikosoknak, az online adatszolgáltatás kötelező ugyan szeptember elsejétől, de "piaci elégtelenség" miatt nem büntetnek az elmulasztása miatt még egy hónapig:

"A Nemzeti Fejlesztési Miniszter, mint Koncesszióba Adó utasításának megfelelően az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság tájékoztatja, hogy a dohánytermék-kiskereskedők nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségére a dohánytermék-kiskereskedők által vezetendő nyilvántartásokról, valamint a dohányboltban forgalmazott egyes termékekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről szóló 244/2013. (VI.30.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) részletszabályainak megfelelő nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettség 2013. szeptember 1. napjától változatlanul terheli a dohánytermék-kiskereskedőket azzal, hogy a minősített készlet-nyilvántartási és adatszolgáltatási rendszerek megrendeléseinek teljesítésében jelentkező piaci elégtelenség miatt 2013. szeptember 30. napjáig nem kerül sor a kötelezettség elmulasztása esetén a Koncessziós Szerződés 45.) pontjában szabályozott jogkövetkezmények alkalmazására." (nemzetidohany.hu)

A közleménynek nincs dátuma - vajon mikor vallotta be a hivatal önmagának és feletteseinek, hogy bizony ez a rendszer vasárnap nulla órakor nem tud elindulni, bármire is kötelezi őket a jogszabály? És mi van a tájékoztatás mögött: vajon az ND rendszere teljesen készen van, csak valami apró "piaci elégtelenség" gátolja, hogy mégsem lehet hozzá csatlakozni? És az ND időben minősítette a tuti biztosan minden adatszolgáltatási igényt kielégítő készletnyilvántartó rendszereket, csak a forgalmazó cégek "piacilag elégtelenek"?  

 

Hasonló "piaci elégtelenség" tapasztalható az online pénztárgépek szeptember elsejei kötelező bevezetésével kapcsolatban is:

"(...) Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a múlt héten jelentette be, hogy egyelőre eltekintenek az érintettek bírságolásától, mert „a pénztárgépcserére kötelezettet nem érheti joghátrány, ha a piaci elégtelenségek miatt nem tud géphez jutni". (index.hu)

Bűnbak ebben az esetben is a "piaci elégtelenség". Tehát: a kormányzati elképzelésekkel és határidőkkel minden rendben, a hivatalok teszik a dolgukat, az olajozottan működő rendszerben a homokszem a "piaci elégtelenség". És ezek után vajon mi lesz a soron következő intézkedés? Reszkessenek a bűnösök, azaz a gyártók-forgalmazók? Azok a szabotőrök, akik nem tudják teljesíteni a tőlük elvárható ütemet és lehetetlenné teszik a kitűzött határidők teljesítését, jelentős költségvetési bevételkiesést okozva ezzel? Mi lesz a büntetésük, szégyentábla, pellengér, "kormányzatilag megbízhatatlan" minősítés? És vajon lesz "piaci elégtelenséget" okozók adatbázisa is?

És mi a kormányzatilag legkézenfekvőbb megoldás? Vesszen mindenki, aki piaci elégtelenséget okoz, legyen közérdekűvé nyilvánítva minden, ami elégtelen, majd az állam jobban csinálja? De mi lesz, ha már állami tulajdonú a szervezet kormányzatilag kinevezett vezetőkkel, és immáron nem lehet az elégtelen ellátást a piacra fogni (lásd tankönyvek)?

Vajon meddig lehet bújtatni az alkalmatlan  közszolgákat, mikor következik el a pillanat, amikor egy miniszter bevállalja és lefejezi az általa javasolt-kinevezett jelentős károkat okozó felelős vezetőket? Azokat, akik ténylegesen hibásak a rendszerek működésképtelenségéért, a határidő mulasztásokért, a költségvetési bevételek elmaradásáért? Csak az online pénztárgépek üzembe állításából az idén 90 milliárd forintot remélt a kormány ... 

Ha pedig nem a végrehajtók a felelősek és nem is a "piaci elégtelenség", hanem azok, akik mertek nagyot álmodni, és úgy hoztak intézkedéseket, hogy azok már a megjelenésük pillanatában is irreálisak voltak, ők képesek lesznek valaha is ezt bevallani, levonni a következtetéseket és legközelebb nem elkövetni ugyanezeket a hibákat? Vagy egyszerűbb az elégtelen piacot hibáztatni és akár államosítani is, rövid úton megoldva az "ellátási zavarokat"?

Addig is, amíg nincs jobb bűnbak, ismételgessük a szót, "piaci elégtelenség" ...

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr745488901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.02. 14:19:40

@poszt: "Jól" halad a dolog ... főleg ahhoz képest, hogy már áprilisban be kellett volna kötni a pénztárgépeket.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.02. 15:46:49

A "piaci elégtelenség" egy fokkal rejtélyesebb, mint a SZABOTÁÁÁÁÁZS, és az elvtársak közül sem kell senkit felelősségre vonni...

Le_Penseur 2013.09.02. 20:33:34

Már megint a sötétben bujkáló szabotőrök!
:D

RaveAcE 2013.09.03. 01:39:45

Ebből is látszik, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

M. Péter 2013.09.03. 01:57:44

"Vajon meddig lehet bújtatni az alkalmatlan közszolgákat, mikor következik el a pillanat, amikor egy miniszter bevállalja és lefejezi az általa javasolt-kinevezett jelentős károkat okozó felelős vezetőket?"
Mi lenne, ha maga a miniszter mondana le?

dekol84 2013.09.03. 02:57:11

@M. Péter: Mi lenne, ha maga a miniszter mondana le?

És mi lenne, ha a köpcös focihuszár fostalicska zorbán mondana le és takarodna vissza a qrva anyjába, ahonnan idepottyant nekünk?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2013.09.03. 07:02:57

Majd ccactus, Vidéki, MACISAJT, Ándi bácsi megmagyarázza hogy ez így van jól, Kim Jong Un pedig örömködik egy kicsit a libsik ajvékolásának. Szóval beáll a komment áradat szokásos folyama.

lobster thermidor 2013.09.03. 07:12:43

Hoffmann Rózsa párttitkárnő még ennél is tovább ment, amikor arra hivatkozott, hogy 200 évvel ezelőtt milyen kihívásokkal kellett a közoktatásnak megküzdenie, ehhez képest az smafu, ha a heti öt testnevelés órából néhányat az udvaron vagy a tanteremben kell tartani, vagy ha egy napot késik a diákoknak névre szólóan érkező, fele arányban ingyenes tankönyvcsomag.
Kedves Rósza elvtársnő!
Csak szólok, hogy ez a 21. század. Sok mindenre lehet hivatkozni, de az ökör vontatta szekerek időszakát már egy kicsit meghaladta Európa. Bár ahogy Magyarország állapotát nézem, nálunk lassan már ökrök sem lesznek, mert a fidesz, azokat is szétosztogatja a hűbéreseinek.

2013.09.03. 08:23:16

Az a jó vezető - pártállástól függetlenül - aki képes elismerni a hibáit. Mivel hibátlan ember nincs, a vezetőink pedig nem ismerik el a hibákat, ezért szar vezetők és jellemtelen emberek vezetik az országot. És mivel fejétől bűzlik a hal, ezért az összes káder tőlük látja, hogy semmit beismerni, mindig valamilyen ellenségre kenni a hibákat. Ez az unió, a szabotázs, a piaci elégtelenség. A diktatúrák mindig az ellenség keresésében járnak elől. Mert ha van ellenség, akkor minden hülyeséget meg lehet etetni az emberekkel, még a diktatúrát is.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.03. 08:46:57

Istenem, most mi lesz az Első Négyéves Tervvel???

sas70 2013.09.03. 09:11:21

Ha az evtásak tanultak volna közgazdaságtant, akkor tudnák, hogy a "piaci elégtelenség" mitől van. Mert ez a kurva piac nem úgy működik, hogy vezényszóra azt mondom, hogy holnaptól legyen magyar narancs! Persze lehet kapni, csak drága, kicsi, sárga és savanyú! De mint tudjuk, a teremtő akarattal mindent el lehet érni, még a magyar narancsot is!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.09.03. 09:16:27

El akarjátok terelni a figyelmet Szíriáról, mi?

Kim Jong Un 2013.09.03. 09:22:06

Nem unalmas mar ez? Libas ennyire jol fizet azert, hogy a trafikokon ragodjatok libsik?

2013.09.03. 09:36:58

@Kim Jong Un: Keresztapád Észak-Koreában nem tanított meg a közgazdaságtanra?
Pedig neki milyen jól megy.
Ha atomrakétát akar, meglesz. Ha a nép beledöglik is. Szó szerint.
Amerikával, mint ellenségképpel mindent el lehet adni Észak-Koreában. A nép nagy része tényleg elhiszi, hogy azért kell éhen halnia, mert különben az USA elpusztítaná az országot. És azért kellenek az országot elzáró szögesdrótok, mert oda menekülnének a dél-koreaiak a keserves életük miatt ami a kapitalizmusban van.

hot-spot (törölt) 2013.09.03. 09:57:44

Nem tudom ki hogy van vele,de én szeretem a piacokat.:D

Kim Jong Un 2013.09.03. 10:01:12

@roli101: a libajnainal nagyobb veszely most nincs az orszagra nezve.

hot-spot (törölt) 2013.09.03. 10:02:56

@Kim Jong Un: Nem tűnik annyira veszélyes fazonnak.
Egyet hiányolok csak vele kapcsolatban,hogy nincs kőcce.
Vagy van már neki?
Eh,lusta vagyok utána olvasni...

Lencsés István 2013.09.03. 11:05:35

Most nincs hiánygazdaság MAGYARORSZÁG - on .

legeslegujabbkor 2013.09.03. 16:41:56

@Lencsés István: Ne aggódj, már jó úton vagyunk. Megteremtik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.03. 23:16:25

Már várom, mikor derül ki, hogy a szabotázsok mögött a Piaci Elégtelenség áll.

legeslegujabbkor 2013.09.04. 14:55:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
A Piaci Elégtelenség felelős az e-útdíj bevezetésének szabotázs akciójáért, és persze a tankönyvek is ezért nem találkoznak a szülőkkel.

legeslegujabbkor 2013.09.04. 14:58:02

@Lencsés István: Mi a véleményed az új, kötelezően választható történelem tankönyvről?

nandras01 2013.09.04. 15:03:04

@legeslegujabbkor: lencsés elvtársnak nincs történelemkönyve.
neki tényei vannak.
ja, meg neve.

Valóraváltógép 2013.10.18. 09:19:06

Neked először magyarul kellene megtanulni, mielőtt cikket írsz az idegen nyelvekről. :)
Egyébként meg hogyhogy ki a hibás? A diák. Ha kevés az iskola, tanuljon mellé, vagy ne akarjon diplomát, vegye tudomásul hogy se esze, se tehetsége, se sokat dolgozni nem hajlandó érte, akkor mégis miért lenne jó élete? Nem jogosítja fel rá semmi, nem is akar teni érte, akkor nem jár neki.

@Kim Jong Un: Miféle veszély? Nem való politikusnak, egymás után csinálja a szarvashibákat. Mondjuk szerintem direkt, a fene akarná ezt az országot vezetni a nagypofájú, mindenért hisztiző, segghülye népével, meg a mutyizós tempójával együtt. Azok bizony ti vagytok, nem a kormány.
Ahelyett hogy megköszönnék a mostaniaknak, hogy még hajlandóak rá. :)) Lehet hogy legközelebb már nem is lesznek, aztán megehetitek Bajnait. Főve.

Valóraváltógép 2013.10.18. 09:19:47

Na, én beszélek. Szóval teNNi. :DDDD
süti beállítások módosítása