véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngIdén ősszel végre elérkezik a nagy pillanat - kiderül, valójában kire-mire megy el az a rengeteg pénz, amit szociális juttatások címén a legkülönbözőbb intézmények adnak az embereknek.

A kezdeményezés jó, a kérdés az, vajon miért csak most? Miért volt fontosabb például a hazai kutyák összeírása annál, hogy tisztán lássunk, van-e alapja annak a kijelentésnek, hogy "van olyan, aki százezreket kap segélyből és nem is dolgozik"? Mert az ebek összeírása ugyebár már megtörtént, a szociális juttatásoké csak november 15-től történne, amennyiben a kormány jóváhagyja az illetékes minisztérium előterjesztését.

"A tervek szerint az önkormányzatok, a járási kormányhivatalok és egyéb költségvetési szervek a saját kezelésük és irányításuk alatt álló támogatásokról, segélyekről szolgáltatnának rendszeresen adatot. A szükség esetén taj számot, életkort is tartalmazó adatokat így a központi nyilvántartás kezelné, ahonnan egyébként bármelyik adatot szolgáltató szerv információt is kérhet. Vagyis egy önkormányzat tájékoztatást kaphat arról, hogy az általa támogatottak milyen egyéb, állami juttatásban részesülnek." (napi.hu)

Az új nyilvántartás kihúzhatná a méregfogát annak a városi legendának, hogy "egyesek segélyből élnek", illetve igazolhatná, egyesek tényleg segélyből élnek. Mert ugyebár ma ilyen-olyan szociális alapú juttatásokat különböző intézmények adhatnak, így például a központi költségvetés, a társadalombiztosítás, a foglalkoztatási alap, a gyámhatóságok meg az önkormányzatok is - ha valaki kreatív és jó érdekérvényesítő képessége van, bizony megtalálhatja az utakat a különböző forrásokhoz. 

Kérdés, a rendszerbe fel kell-e majd tölteni az összes juttatást, így például szerepelnek-e majd benne:

  • pénzbeli ellátások (idős és aktív korúak járadékai, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, átmeneti segély, temetési segély)
  • természetben nyújtott szociális ellátások (családi szükségleteket kielégítő gazdálkodást segítő támogatás, köztemetés, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, adósságkezelési szolgáltatás)
  • szociális szolgáltatások (falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, közösségi ellátások, támogató szolgáltatás, utcai szociális munka, nappali ellátás)

Akit érdekelnek a 2013. évi szociális juttatások részletesen, az utánanézhet például a minisztérium tájékoztatójából.            

Egyes ellátási formáknál a forintosítás várhatóan nem lesz egyszerű - mert míg a közgyógyellátás értéke viszonylag könnyebben kiszámolható, addig a falugondnoki vagy épp az adósságkezelési szolgáltatás kedvezményezettenkénti lebontása már valószínűleg nehezebb feladat lesz. Viszont ha ezek kimaradnak a nyilvántartásból, akkor megint csak nem kap tiszta képet egyetlen hivatal és a központi költségvetés sem, mire megy el az a rengeteg pénz.

"A családtámogatás keretében összesen 800 milliárd forint kifizetés volt 2012-ben, ebből 446 milliárdot a kincstár, 364 milliárdot pedig a tb-alap biztosított. Ebben van a családi pótlék, a tgyás, a gyes és a gyed is, egyik itt, másik ott. Az önkormányzatok összesen 129 milliárd forintot fizettek ki egy sor jogcímen tavaly, zömmel rászorultsági alapon gyermekvédelemre. A foglakoztatási alap is folyósított támogatást aktív korúaknak, valamint felnőtt- és szakképzésre összesen 43 milliárd forintot. Ez összesen 972 milliárd forint, a költségvetési kiadások mintegy tíz százaléka." (napi.hu)                                                             

Ha tehát végre megvalósul a rendszer, és a szereplők is képesek azt feltölteni adatokkal (magyarul kiigazodnak a saját nyilvántartásaikon és az adatokat személyre és ellátás típusra lebontva képesek is átadni), akkor jövő év elejére már lehet is tudni, valójában ki húz hasznot a jelenlegi káoszból.

Az ugyan nem világos, hogy a kormány a "segély helyett munka" zászlóra tűzésével egyidőben miért nem lépte meg ezt a nyilvántartásfelállítást, de hát jobb későn, mint soha. Ha pedig azt nézzük, mikorra érkeznek meg az első olyan eredmények, amelyek alapján például megállapítható egyes juttatások hatásfoka, illetve a személyenként koncentrálódó ilyen-olyan juttatások mennyisége, akkor kiderül, intézkedésre már csak a választások után lesz módja bárkinek is, aki hatalomra kerül. Tehát ha a cél

  • az adófizetők pénzének elköltésének racionalizálása, erről elmondhatjuk, ebben a ciklusban nem történt meg, a késlekedés pedig sok-sok milliárd veszteséget is okozhatott a választóknak,
  • ha pedig a szociális juttatások erőteljes megnyirbálása ("nézzétek meg, Gipsz Jakab is mennyit kapott, fújjj"), akkor arra már nem lehet sort keríteni a választások előtt (ki is merné ezt felvállalni ilyen időszakban?)

A kormány részéről tehát érthető, hogy így, kampányidőszakra halasztotta az adófizetők pénzének racionálisabb elköltésének programját - egyrészről választási ígéretei között szerepelhet az "ezentúl senki nem vehet fel érdemtelenül pénzt" ígéret, másrészről viszont nem kell konfrontálódnia azokkal, akik csak e juttatások segítségével maradhatnak felszínen, sőt el is lehet hallgatni, nyertessége esetén milyen azonnali intézkedéseket kíván foganatosítani ezen a területen.

A központi nyilvántartás e mellett viszont hatalmas segítséget nyújt majd a kampányüzenetek megfogalmazásában és a szavazatok maximalizálásában, hiszen lehetőleg olyan juttatások kedvezményezettjeit kell célkeresztbe állítani, akik kevesen vannak és azoknak kell többet ígérni, akik többen. És itt bizony csak egy számít, a darabszám, hiszen egy gazdag szavazat a fülkében pontosan ugyanannyit ér, mint egy szegény.

Ha a kormány ezt az intézkedést regnálásának első évében megtette volna, csak gratulálhattak volna a választók, így azonban az összeesküvés-elmélet pártiak azt a következtetést is levonhatják, a cél az, hogy a kampány finisére legyen egy olyan adatbázis, amely alapján a populizmus és demagógia a leghatékonyabban csúcsrajárható, valamint a közös belső ellenség mérnöki pontossággal kiszámítható és propagálható.

forrás: napi.hu

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr745467973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.20. 17:05:50

A drasztikus megnyírbálás alapvetően fontos, de kizárnak tartom, hogy a Fideszt meg is teszi ezt a választások előtt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.20. 17:51:20

Szerintem meg pont meg fogja tenni a megnyirbálást a választások előtt.
Ugyanis a Fidesz-szavazók nagy része nem érintett ebben, viszont nekik kurva jól hangzik, hogy a segélyeket visszavágták.

Az adatbázis felállitásával egyébként nagyon egyetértek, még a megnyirbálással is.
Csak az a bajom, hogy megint fűnyiróelv szerint lesz megcsinálva, átesve a ló túlsó oldalára.

aszora 2013.08.20. 19:44:02

@Kőmíves Kelemen:
Nem valószínű, hogy fűnyíróelv itt szóba jöhetne,hiszen éppen az a lényeg, hogy egy helyen látszik, ki milyen támogatásokat kapott eddig, és aha tizedik helyen jelentkezik valamiért, akkor már láthatják, hogy ő már sok mindent kapott máshonnan, tehát ha maximálják az igénybevehető összes támogatást, akkor ez megtakarítás,de éppen hogy nem a fűnyíró elv szerint.

aszora 2013.08.20. 19:47:05

A poszt kérdésfeltevésére válaszolva pedig: azért nem csinálták előbb, mert először kiadás és deficit növelést szerettek volna :) De azt nem lehetett, utána pedig a manyup pézekkel kívánták kibekkelni a ciklust, de az meg kevésbek bizonyult, így kb. 2012-re látta be a kormány, hogy valami egyebet is csinálni a különadókon kívül a kiadási oldallal is. Ha felkészülten indulnak neki a ciklusnak, akkor nyilván előrébb lennénk minden tekintetben, de hát ez nem így történt :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.20. 20:01:01

@aszora:
A fűnyiróelvnél arra gondolok, hogy kitalálnak egy "47ezres" határt, és afölött senki semmit.
Pl valaki ezen a segélyezési határon van évközben, de emiatt már iskoláztatásit vagy tüzifa támogatást nem kaphat, holott mindkettő elég kritikus pont a mélyszegényeknél.

(félreértés ne essék nem a csak segélyből élőket védem, hanem ez a kormány még semmiben nem tudott szakértői döntést hozni)

aszora 2013.08.20. 20:40:15

@Kőmíves Kelemen:
Hát egy maximális támogatási összeg meghatározása teljesen jogos lenne szerintem.
Különben mivel indokoljuk,hogy valik kap havi 70 ezret,más meg mondjuk csak 20-at,aki pedig minimálbérét dolgozik és nincs semmi támogatása,az rosszabbuljár mint egyes segélyezettek?
A nagy tétel úgyis a gyes, gyed tégyás és családi pótlék, az ezen felüli összegből lehetne max pár 10 mrd-ot megtakarítani az indokolatlan kifizetések megszüntetésével.
Az igazi kérdés számomra inkább az, hogy mi lesz a sorsa a megtakarításnak, lesz pl. adó vagy járulékcsökkentés vagy stadionfejlesztésre, pályáztatásra megy majd a pénz? :)

lavór 2013.08.20. 21:59:04

Minél hamarabb nyirbálja csak meg. Minél több embert haragítanak magukra, annál többen mennek el ellenük szavazni, csak azért is. És mindegy lesz, kire., csak ne rájuk.

gombosg 2013.08.20. 22:04:35

Érdekes módon a közbeszerzések átlátható adatbázisát egy évtizede nem tudják megcsinálni. Az már túl bonyolult volna. :)

Kristl 2013.08.20. 22:06:16

@aszora:

Nyugdíj... Itt többet is meg lehetne takarítani.
Pl ingyen utazgatás, kórházi kezelések halma, 110k nettó feletti nyugdíjak visszavágása...

Aztán ott van az állami cégek/szervezetek vezetőinek középvezetőinek bére.
Valamint a "szociális juttatásként" kezelhető prémium, utazási támogatás, lakhatási támogatás ugyanezeknél.

Nem akarom a segíjeseket védeni, de szerintem az aprópénz ami oda elmegy ehhez képest.

Meg a simicska-segíj is megérne egy misét.

Kristl 2013.08.20. 22:16:44

@(Nemzeti Dohánybolt) THY Rokk *n* Troller:

Aztán csapjuk hozzá a "adókedvezmények" köreit is.
Ki milyen "adókedvezményt" vehet és vesz igénybe. Különösen a 500k huf nettó fizu felett, állami vezetőknél.

Archenemy 2013.08.20. 22:25:21

@lavór: tehát jól értem, te azért akarod, hogy a kormány meglépjen egy racionális lépést, mert akkor népszerűtlen lesz, és leváltják?

igazi háborús logika.

Gribbin János 2013.08.20. 22:51:35

@Kristl: Az alaptörvény 7. módosítása szerint (hetek óta ezen dolgozom...) az új nyugdíjrendszer teljesen átlátható, kiszámítható és prognosztizálhatóan növekvő lesz. Mindenki annyi ezer forint nyugdíjat fog kapni, ahány éves. Így pontosan lehet majd tudni, hogy mikor és mekkora emelésben fog részesülni.

Az új alaptörvénybe azt is beleírtam - és ilyen egyetlen ország alaptörvényében sem szerepel! -, hogy az állam az emberi élet végső határáig garantálja a nyugdíjasoknak a járdák, lépcsők, aluljárók, sőt a liftek térítésmentes (azaz ingyenes) használatát. Ingyenes lesz továbbá alaptörvényi szinten megerősítve (hogy ne mondjam: kőbe vésve) a köztéri parkok padjainak ülésre való korlátozhatatlan használata.

Schmitt Pál megígérte, hogy tervezetemet minden erejével támogatni fogja. Én ebben nagyon hiszek, és ez ad további alaptörvény-szerkesztő munkámhoz mérhetetlen energiát nekem!

Rátóti Mutyikos 2013.08.20. 22:58:08

@aszora: "Hát egy maximális támogatási összeg meghatározása teljesen jogos lenne szerintem."

hat igen elvegre a szocialis juttatasokat nem azert adjak-kapjak, mert vki raszorul, hanem mert... tenyleg a fidesz szerint miert is?

mikoze annak egy exhas plafonnak, hogy egy 30eft-os ozvegyi nyogdijas elerte a plafont, hogyha a kozgyogy + lakastamogatasaval elerte ezt a plafont, de telen a futesi segely hianyaban meg fog fagyni a sufnijaban?

JT_Biopower 2013.08.20. 23:08:16

"ezentúl senki nem vehet fel érdemtelenül pénzt"

És mint tudjuk, a senkik mellett vannak valakik is ;)

na4 2013.08.20. 23:10:33

Szociális juttatásokat drasztikusan megvágni, ingyenélöket kirúgni!

P.T 2013.08.20. 23:30:54

Konkrétan gyermekes családok tudják azt megjátszani hogy segélyből élnek. A gyerekeket mindenki megsajnálja - ezt használván ki - mindenhonnan beszedik a megélhetési szülők a pénzt ( fehérek is) és nyugodtan élnek csak a gyereknek nem jut.
A gyerekes szülőktől meg soha egyik kormány sem mer megvonni semmit. Arról nem is beszélve hogy szinte lehetetlen eldönteni hogy ki megélhetési szülő, vagy ki az aki tényleg a szeretetből szül mégegyet.
Pl anyuka apuka külön lakcím. Apuka kapja a 22500 Ft foglalkozást helyettesítő támogatást, anyuka meg kapja mondjuk a 3 gyerek után a 80 ezres családit, illetve az előző pasitól a 30 ezres gyerektartást. Már 130 ezer Ft fölött tartunk úgy hogy gyerekeknek ingyenétkezés, ingyenutazás, ingyen tankönyv. Szóval röhögve kijönnek belőle és senkinek nem kell dolgoznia.
megelhetesiszules.blogspot.hu/

Bolsi Buster 2013.08.21. 00:00:56

''Ha a kormány ezt az intézkedést regnálásának első évében megtette volna, csak gratulálhattak volna a választók, így azonban az összeesküvés-elmélet pártiak azt a következtetést is levonhatják, a cél az, hogy a kampány finisére legyen egy olyan adatbázis, amely alapján a populizmus és demagógia a leghatékonyabban csúcsrajárható, valamint a közös belső ellenség mérnöki pontossággal kiszámítható és propagálható.''

Ez mind igaz csak azt nem szabad elfelejteni hogy az alternatíva nem a tündökletes Krőzus király hanem csak a löttyedtfaszú alkalmatlan maszop....

HaCS 2013.08.21. 03:02:15

Ne essünk már át a ló túloldalára!
Akárhogy is nézzük az adatok gyűjtése igenis jó!
A kifizetések racionalizálása igenis jó!

A rossz(jó)indulatú feltételezések meg egyelőre fikciók.

"Ha a kormány ezt az intézkedést regnálásának első évében megtette volna, csak gratulálhattak volna a választók..."

Ilyen meg egyszerűen nincs!
A világ nem 4év-ciklikus.
Ha valami hasznos az 1. évben, az hasznos a 3. vagy a 4. évben is.

Lássunk már túl a saját szemüvegünkön!

lobster thermidor 2013.08.21. 05:15:17

A stadionépítéseket, és a Közgép versenyeztetés nélküli kistafírozását kellene megnyirbálni!

Gregbíró 2013.08.21. 05:47:32

Több mint ezer milliárdot költünk évente a cigányokra, és ebben még nincs benne a kár amit okoznak. Gyilkosságok, rablás lopás iskolák, kórházak közterek élhetetlenné tétele. Meg kell szüntetni a segélyezést, egyedüli támogatható cél hogy elhagyják az országot.

lavór 2013.08.21. 06:16:47

@Archenemy:

Egy háború teljesen jót tenne ennek az országnak. Egyébként nem lehet megélni segélyből... A lajstromba vétel után mi jön? A csillag majd a táborok? A kifizetésekről mai is pontos lista van. Ezért kell 200.000 felesleges közalkalmazott, hogy nap mint nap egyik táblázatból a másikba vezetgesse át.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 07:55:27

"Mikorra időzíti a kormány a szociális juttatások megnyirbálását?"

A fociális juttatásokra kell a pénz :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 07:57:21

"Idén ősszel végre elérkezik a nagy pillanat - kiderül, valójában kire-mire megy el az a rengeteg pénz, amit szociális juttatások címén a legkülönbözőbb intézmények adnak az embereknek."

A nagy kérdés inkább az, hogy miért, eddig nem lehetett tudni? Jobb helyeken ez közönséges hűtlen kezelés, sikkasztás, soroljuk, lenne.
Ezért tart itt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 07:58:37

@lavór: Csak óvatosan, ők is így kerültek hatalomra.

artz100 2013.08.21. 08:11:15

@P.T: Azért nem röhögnek annyira mint ahogy te elképzeled azon több mint 130.000 Ft/ 5fő/hó pénzen.

Meg lehet próbálni.

lavór 2013.08.21. 08:13:30

@ColT:

S ez is lesz a vesztük.

2013.08.21. 08:18:31

Mielőtt még nagyívű következtetéseket levonna bárki, ez az egyablakos és az elektronikus ügyintézés felé tett következő lépés lesz. magyaryprogram.kormany.hu/ A Magyar Államkincstárnak már évek óta van egy ilyen (többé-kevésbé működő) online adatbázisa, idén július 1-től ügyintézéshez nem kérhető az ügyféltől a Magyar Államkincstártól kapott juttatásról igazolás. Persze mivel a rendszer elég lassú és kevesen is vagyunk köszönettel elfogadjuk a hozott igazolásokat azoktól, akik nem olvassák el a tájékoztatót erről. Mellesleg mielőtt a segélyek korlátozását vizionálnák egyesek, elárulom, hogy az egyedülállóság tényét már nem kell igazolni, pusztán az, hogy valaki egyedülállóként kapja a családi pótlékot elegendő igazolásnak számít július 1-től. Az Államkincstár meg nem nagyon kér semmit, mert kemény ezer forint a különbség havonta, szóval gyakorlatilag bárki kérheti a családi pótlékot egyedülállóként.

Van továbbá egy Foglalkoztatási és Közfoglalkoztatási Adatbázis, ami a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők ellátásairól tartalmaz adatokat, sajnos ez sem valami jó. Amolyan interface-nek szánták, amelyen keresztül a közfoglalkoztatók, a munkaügyi kirendeltségek és az önkormányzatok adatokat szolgáltatnak egymásnak, de erre a feladatra tökéletesen alkalmatlan.

Továbbá a járási hivatalokban a kormányablakok indítása októberre van ütemezve, azok gördülékeny működéséhez is szükséges lenne a működőképes rendszerre. Az előzmények alapján nekem nem túl sok bizalmam van benne, egyrészről a külön-külön létező nyilvántartások eltérő formátuma miatt hatalmas munka lesz az egységes rendszer kialakítása, másrészről ha el is indul, várhatóan messze alábecsülik majd a hardverigényt és iszonyatosan lassú lesz. Persze az eddigi Kormányablakokban több ügyintéző volt mint ügyfél, de azok csak kádergyerekek sportállásai voltak. Ha a járási rendszer elindul, akkor nem lesz más lehetőség, az összes ügyfelet odaterelik és látva az egész előkészítésének folyamatát, nem sok jót nézek ki belőle.

P.T 2013.08.21. 08:19:13

@artz100:
Ha robogóra illetve a tankolására van pénzük hogy az 1 km-re lévő boltba is azzal menjenek, illetve cigi, pia, kábeltévé minden van, de közmunkáról elmegy táppénzre akkor azért olyan rosszul nem érzik magukat.
Lehet neked kevés a 130 az öt főre, de másoknak meg maga a gazdagság. Arról nem is beszélve hogy 130 az input aztán ezért a pénzért meg sem kell mozdulni... úgy ha nem kell gályázni érte azért nem rossz pénz nem?
Az igaz hogy ennyi pénzből gyereket nevelni becsületesen nem lehet, de az ilyeneknek nem is célja. A gyerek megvan szakad koszos ruhában is zsíroskenyérrel, a lényeg az hogy a szülőnek legyen dohánya meg kábeltévéje.
Szóval röhögve kihozható 130-ból a megélhetés, ja hogy a gyerekek isszák a levét? Azt senkit nem érdekel..
Tömegek élnek itthon a családi pótlékból.

♔batyu♔ 2013.08.21. 08:25:05

Ha pedig nyilvánosságra hozzák, ugyancsak te fogsz ajvékolni, hogy a kormány rasszista.

Nagyon jól tudod te és a "kollégáid" is, kikre mennek el a támogatás. De ha mégsem, állj oda egy önkormányzathoz segélyosztási napon.

artz100 2013.08.21. 08:48:08

@P.T: Fogalmad sincs hogy a segélyben részesülők kik lehetnek.
Segélyt kapó=/=cigány.

Ebből indulj ki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.21. 08:52:26

Miért futtat az Index ilyen heccblogokat, amik a juttatások megnyirbálását követelik, mikor lesz már kimondva, hogy összeesküvés áldozatai vagyunk?

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/08/benne-vagyunk-teveben-ii.html

Az emberek úgyis tudják!

P.T 2013.08.21. 08:54:10

@artz100:

Falugondnok vagyok, tudom hogy kik lehetnek a segélyben részesülők. És azt is tudom hogy cigány vagy nem cigány, mindkettő megtudja azt oldani hogy meg lehessen élni a segélyből. Többnyire ezt úgy teszik hogy a saját gyerekeiken spórolják ki. Egyes esetekben a cigány jobban megbecsüli a gyerekét mint némely nemcigány. De az viszont biztos hogy az igényekből egyik szülő sem ad lejjebb. Olyan nincs hogy cigi meg tv nincs!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 08:59:09

@lavór: A miénk, ha ugyanezzel a hozzáállással valami másik fullhülyét juttatunk hatalomra! Mert értelmes ember az egész magyar politikában nincs...

high up! 2013.08.21. 09:10:04

@Gregbíró: "Több mint ezer milliárdot költünk évente a cigányokra"

Jaj de hülye vagy te. Úgymond szociális segélyezés címszó alatt én 200 milliárd ft-ot találtam a költségvetésben. Nem többet És ebben benne van a lumpen magyar is, meg a hótcsóró fehérbőrü nyugdíjas is.

Azonkívül itt rinyál mindenki hogy húbameg segélyből élnek, oszt milyen jól, miközben ki a fax látott már segélyeseket nem vályogházban meg panelban lakni? Senki.
Aki meg csak segélyt kap, de mégis a Rózsadombon lakik, az meg nem a segélyből vitte odáig.

lavór 2013.08.21. 09:12:33

@ColT:

És milyen igaz. Bár mindkét "nagy" párt többször bukott, mégsem tanult a magyar belőle. Vajon mi is lehet a megoldás... :)

Elijah_Baley 2013.08.21. 09:32:10

monnyuk kevés a meló, nem csak itt, nyugaton is, ott is a lumpenproletárok tömegét a szociális ellátó tartja fenn, be kéne látni, a technikai civilizáció ezen fokán már kurvára nincs szükség annyi munkaerőre mint a szántóskapálós éhenhalós korszakban.
kapjanak segélyt, oszt üljenek a seggükön és bámulják a nótatévét ha csak ennyi becsvégy szorult beléjük, jó az nekik.

lavór 2013.08.21. 09:40:25

@ColT:

Viszont a mostani nagy pártok sem, akkor patthelyzet?

Brix 2013.08.21. 09:49:12

Demagóg, fidesz-kormány 3 év alatt teljesen leépítette a szociális rendszert. Jelenleg 280 ezer ember semmilyen ellátásban sem részesül Magyarországon, és teljes kiszolgáltatottságban éli az életét, elérhető közmunka nélkül. Orbán nagypolgári elitje pedig éli az életét, a többi adófizetőtől összeharácsolt pénzekből. A családi adókedvezmény miatt szinte adót sem fizetnek, csak élősködnek az államon. Jól mutatja a fidesz-ideológia lényegét, hogy Tömjén Zsóti mimiszterelnök-helyettes 19,7 millió közpénzt vitt haza 2012-ben, miközben 0 adót fizetett! A nagypolgári és fidesz-oligarcha elit dőzsöl a közpénzekből, 50 ezer magyar gyerek meg éhezik...

artz100 2013.08.21. 09:56:08

@P.T:
Érdekes én meg nem így tapasztalatom, pedig elég régóta (a gyakorlatban) foglalkozom ezzel a problémával.
Vannak simlisek ez kétségtelen, de rengeteg a valóban rászoruló ember.

Elijah_Baley 2013.08.21. 09:57:14

@Brix: az elit meg a nagypolgár mind ilyen, összeharácsol egy rakat pénzt oszt dőzsöl belőle... korábban a földesúr, a szegény parasztok emg éheztek
azt is mondhatnám, ez a világ rendje, nehezen vetkőzünk le sokévezredes viselkedésformákat :)

Bolsi Buster 2013.08.21. 10:07:41

@Brix: 1. Olyan hogy elérhető közmunka nélkül olyan nincs. Olyan van hogy vki nem vállalja.

2.'Orbán nagypolgári elitje pedig éli az életét, a többi adófizetőtől összeharácsolt pénzekből.'

...:DDD A felső középosztály adójából fizetik a közmunkást is. Bár új hogy nagypolgárnak nevezitek a bérből fizuból élőket.

3.'A családi adókedvezmény miatt szinte adót sem fizetnek, csak élősködnek az államon. ' - a jövőben a gyermekteleneknek nyugdíjuk sem lesz, sem itt sem nyugaton, legfeljebb az önkéntes manyupból, helyesen.

4. 'Tömjén Zsóti mimiszterelnök-helyettes 19,7 millió közpénzt vitt haza 2012-ben, miközben 0 adót fizetett!'

- Hát hogyne. Ennek csak az áfája 6 millió, ha elköltik.

$pi$ 2013.08.21. 10:08:35

@high up!: "Jelenleg hatalmas összegeket költ az állam szociális jellegű támogatásokra, ezek hatásfoka azonban nem mérhető, mert nem lehet tudni, hogy ki és mennyit kap. A családtámogatás keretében összesen 800 milliárd forintot fizettek ki tavaly, 446 milliárdot a kincstár, 364 milliárdot pedig a tb-alap biztosított (ebben benne van a családi pótlék, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyes és a gyed is). Az önkormányzatok összesen 129 milliárd forintot fizettek ki egy sor jogcímen 2012-ben, zömmel rászorultsági alapon gyermekvédelemre. A foglalkoztatási alap is folyósított támogatást aktív korúaknak, valamint felnőtt- és szakképzésre összesen 43 milliárd forintot. Mindez összesen 972 milliárd forint, a költségvetési kiadások mintegy tíz százaléka."

moszkvicssluszkulcs 2013.08.21. 10:17:07

Én pl azt nem értem, hogy egy asztmás miért utazik ingyen. Azt meg pláne nem, hogy egy kísérője is ingyen teheti ezt...

Kivlov 2013.08.21. 10:20:43

Ezt a lépés régóta várat magára. "nincs ingyen ebéd..." Illetve nem kellene, hogy legyen.

lavór 2013.08.21. 10:28:38

@$pi$:
Hmm... Mennyi stadion kijönne ebből!

$pi$ 2013.08.21. 10:30:44

Magyarországon nem az kap segítséget, aki rászorul, hanem az, aki jogosult rá. Szórjuk a pénzt számolatlanul.

Magyarországon a segély olyan átláthatatlan, hogy egész megyék álltak rá a segélyen élésre. Évtizedeken keresztül senkit sem érdekelt, hogy ki mennyit is kap, miért kapja, meddig kapja.

A népes családok hozzászoktak, hogy a segély jár, ha sírnak és követelnek, akkor még növekszik is.

Magyarország az az ország, ahol nem éri meg dolgozni, mert aki dolgozik, attól elvesznek, aki henyél, annak meg adnak.

Magyarok, akik azért fizetnek, hogy mások gyereket csináljanak. Magyarok, akik "magyaroknak" nevezik azokat, akik őket úgy hívják, hogy "a magyarok".

$pi$ 2013.08.21. 10:36:51

@lavór: "Hmm... Mennyi stadion kijönne ebből!"

Ebből barátom körülbelül évente 900 stadion jönne ki. Ha beleszámolod azt is, amit a vállalkozók tettek hozzá, akkor évente kábé 300.

De persze ebben még egy sor dolog nincs benne, nincs benne nyilván az ingyenes iskolai étkeztetés, az ingyentankönyv, a tb-t nem fizetők orvosi ellátása (hú, az szép számla lehet ám), a munkanélküli segély, a közmunka... tudod... sok minden kedvezményes vonatjegy... mindenféle.

Ez nyilván lehet olyan 2000 milliárd forint évente (nem számítva a nyugdíjasokat, akik *valaha* dolgoztak).

Szálatlanul.

Nem úgy mint a stadion, azt számolgatjuk egy éve, nézegetjük, felemlegetjük, jól elviccelődünk rajta, acsarkodunk, mérgelődünk, követelünk, sajnálkozunk, elhatárolódunk... tudod, ahogy kell.

$pi$ 2013.08.21. 10:37:54

@$pi$: Szálatlanul = számolatlanul. :) Beakadt a mesterséges intelligenciám. :)

lavór 2013.08.21. 10:46:32

@$pi$:

Végül is igazad van, a stadionok sokkal fontosabbak. A nyugdíjakat sem kéne fizetni, felesleges pénzkidobás.

$pi$ 2013.08.21. 11:01:40

@lavór: "Végül is igazad van, a stadionok sokkal fontosabbak."

Ezt egy büdös szóval nem mondtam. Úgyhogy ne próbálj meg hangulatot kelteni ellenem ilyen gusztustalan módon.

Ha azt atetű stadiont nem építették volna fel, akkor minden segélyezett cirka 1 fillérrel többet kaphatna havonta. Akkor befognátok a pofátokat? Akkor megnyugodnátok?

Kötve hiszem, akkor jönne a következő, a következő, a következő. A végén a zoknit lehúznátok a lábamról merthogy arra a borsodi népes családnak nagyobb szüksége van mint nekem, hiszen én dolgozok, nekem van fizetésem, ugye?

"A nyugdíjakat sem kéne fizetni, felesleges pénzkidobás."

Ne keltsd a hangulatot hazugságokkal: odaírtam, hogy a nyugdíjakat nem számolva. Mocskos hangulatkeltés amit művelsz...

Hoppá, van "Tőle nem akarok több kommentet olvasni", de jó. :)

lavór 2013.08.21. 11:10:43

@$pi$:
"Hoppá, van "Tőle nem akarok több kommentet olvasni", de jó. :) "

Kár, hogy az éhezés, a nincstelenség egy ilyen opciótól nem tűnik el. Bár sokan nem vesznek róla tudomást.

saci02 2013.08.21. 11:29:36

@Puskát kellett volna hozni:

'4. 'Tömjén Zsóti mimiszterelnök-helyettes 19,7 millió közpénzt vitt haza 2012-ben, miközben 0 adót fizetett!'

- Hát hogyne. Ennek csak az áfája 6 millió, ha elköltik. '

Ezzel csak nem azt akarod mondani, hogy akkor, ez rendben is van igy?!?!!?

komplikato 2013.08.21. 14:07:59

@P.T: Ha 130+80-ból kijön szerinted 2 felnőtt és 3 gyerek "röhögve", akkor te nem tudsz számolni ... vagy ott tanultad ahol Matolcsy.

komplikato 2013.08.21. 14:09:03

@P.T: 130.000+22.800 csak én meg írni nem tudok.

komplikato 2013.08.21. 14:16:51

@Puskát kellett volna hozni: " 1. Olyan hogy elérhető közmunka nélkül olyan nincs. Olyan van hogy vki nem vállalja."

Érdekes, mert a szám adatokból meg kb. úgy néz ki, hogy van X db közmunkás akiknek úgy kell szétosztva a közmunkákat, hogy 6-12 hétig ez, utána amaz kapja meg, így gyakorlatilag a 2/3-a nem kap két ciklus között se munkát, se pénzt. Ráadásul eleve előző évben 80%-ban 4-6 órás melók voltak, 2013 elejéről meg volt róla hír, hogy egyáltalán nem lesz 8 órás.
És akkor ott van a sok rinyálás, hogy a közmunkák jó részét 4-5x annyi emberrel csináltatják, mint kellene, mert így jön ki lepapirozva, hogy húúúú de sok ember vissza van vezeteve "a munka világába".

Az egész egy nagy átb*szás.

komplikato 2013.08.21. 14:25:28

@$pi$: "Ezt egy büdös szóval nem mondtam. Úgyhogy ne próbálj meg hangulatot kelteni ellenem ilyen gusztustalan módon."

VERSUS

"Ha azt atetű stadiont nem építették volna fel, akkor minden segélyezett cirka 1 fillérrel többet kaphatna havonta. Akkor befognátok a pofátokat?"

:D
No comment.

aszora 2013.08.22. 13:10:57

@Rátóti Mutyikos:

"mikoze annak egy exhas plafonnak, hogy egy 30eft-os ozvegyi nyogdijas elerte a plafont, hogyha a kozgyogy + lakastamogatasaval elerte ezt a plafont, de telen a futesi segely hianyaban meg fog fagyni a sufnijaban?"

Ezt kérdezd meg pl. attól a minimálbérestől, aki dolgozik, a fizetése több, mint felét elvonták, és nem biztos hogy tudja fizetni télen a fűtésszámlát...

Nem lehet a támogatást az igényekhez és szükségletekhez növelni, mert

- nincs annyi pénz, mint amennyi igény
- éppen ezért amit az egyiknek adsz, azt valaki mástól elveszed
- ha az aktív dolgozók/adófizetők egy jelentős része sem jön ki a jövedelméből, akkor előbb/utóbb (inkább előbb) ők is betegek/rászorultak lesznek, szóval még több az igény, és még kevesebb az elosztható jövedelem
- a rászorultaknak álljon érdekében, hogy saját maga is tegyen valamit a helyzete javításáért (pl. minél magasabb volt táppénz %, annál több ember volt táppénzen :), minél magasabb a segély, annál kevesebb ember tanul/keres munkát stb.)
- ki fogja azt felmérni, hogy kinek milyen igénye jogos, ez mennyi munka/pénz/energia, amit hasznosabb munkára is fordíthatunk, és mindjárt több lehet az elosztható jövedelem
- mindenkinek minden problémája nem mások problémája, ha pl. valamelyik menő színész/zenész/táncos nem fizetett járulékot és most 15 ezer Ft a nyugdíja, és nem tud fűteni, akkor felőlem meg is fagyhat, a saját jövedelemmel más terveim vannak, mint a linkelők problémáinak megoldása.

Remélem ennyi elég. :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.08.22. 15:41:42

Poszthoz: attól félek ez a blog is kezd "oldalt választani", és elmenni a pártkatona irányba. Eddig szerettem benne, hogy semleges maradt, de ez most valahogy megdőlni látszik.

A kormánynak épp az lett volna az érdeke, hogy minél előbb lezavarja ezt az átalakítást, hogy utána legyen ideje kompenzálni a sértetteket. Mert a politika ötödik alapszabálya szerint (hasznos infó következik, tessék örülni):

Ha megütöd a potenciális szavazódat, aztán adsz neki egy ezrest, lehet, hogy még rád is fog szavazni, mert pénzt kapott tőled.
Ezzel szemben bárkire fog szavazni, csak rád nem, ha ELŐBB adsz neki egy húszezrest, AZTÁN ütöd meg, mert megütötted.

És ez kivételesen olyasmi, ami ciklusokon át is hasznos lehet, és előremutató dolog, csak jól kell használni. Az országnak amúgy is az a legnagyobb baja, hogy a kormányok nem hajlandóak a négy évüknél hosszabb távra tervezni...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 19:31:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Biztos vagyok benne, hogy meglépik még a választások előtt.

Csak szerintem csendben, és a bukásuk után rá lehet kenni az új kormányra.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 19:52:06

@Kristl:

"110k nettó feletti nyugdíjak visszavágása..."

- Miért is? Mert valaki egy életen keresztül tisztességesen fizette a járulékot, ezért most rásütjük a luxusnyugdíjas bélyeget és jól kibaszunk vele, egyúttal a többi járulékfizetőt is arra ösztönözzük, hogy jövedelmét titkolja el? (SZJA vonzat!)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 19:58:15

@P.T:

"Szóval röhögve kihozható 130-ból a megélhetés,"

- Nem hozható ki.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 20:03:52

@King of Shadows:

"A kormánynak épp az lett volna az érdeke, hogy minél előbb lezavarja ezt az átalakítást, hogy utána legyen ideje kompenzálni a sértetteket."

- Kompenzáció. Na ez egy szitokszó! Minek megnyirbálni pl valamit, ha utána kompenzálunk? Miből kompenzálunk?.....

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.08.25. 00:46:41

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hangerőből, ugyanis nem lóvéra gondoltam, hanem melldöngetésre. A ciklus elején lezavarod a ... kellemetlen dolgokat, aztán üvöltözni kezdesz, hogy még egyszer nem fog a zunió, az IMF, a ... "mindegy kicsoda" ilyet csinálni, mert Te (személyesen) megvéded a zembereket. Így a választásokra simán elfelejtik, hogy pénzt vettél el tőlük, és azt fogják hinni, hogy az ellenség csinálta.

Ez mindig működik, és ingyen is van...
süti beállítások módosítása