véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngImmáron harmadik napja bizonyítja az országnak a kormány, bizony milyen jó, egészség és ifjúságvédő is az új trafikrendszer. A kevésbé Fidesz-lojálisak számára azonban már világos, a helyzet még mindig csak fokozódik, a pokolban pedig a magyarok lennének a szervezők ...

"A Mennyország az, ahol az angolok a rendőrök, a magyarok a szakácsok, a németek a mérnökök, az olaszok a szeretők és az egészet a svájciak szervezik.
A Pokol az, ahol a németek a rendőrök, az angolok a szakácsok, a olaszok a mérnökök, a svájciak a szeretők és az egészet a magyarok szervezik."

Kiderült, ahogy már a törvényből is látszott, egyáltalán nem volt jogalkotói szempont,

  • hogy oktatási, egészségügyi és gyermekintézmény mellett ne legyen dohánybolt - így minden további nélkül nyílt tüdőgondozó meg óvoda és ifjúsági ház mellett is, de akár rendelőintézettel közös épületben is,
  • és az sem érdekelt senkit, hogy legalább azt figyelembe vegyék, hol laknak az emberek - így míg van ahol 6-8 bolt van egymástól látótávolságra, máshol meg kilométereket kell gyalogolni a szívnivalóért. Mondhatnánk, szívás.

A boltok egy része meg sem nyitott határidőre (ők vajon nem vállalták plusz pontért annak idején? És ha vállalták, lesz szankció ellenük?), viszont van, amelyiket szendvicsember ajánl mindenki figyelmébe, még jó, hogy tilos a reklámozás. 

A sort még lehetne folytatni sok-sok bekezdésen át, rövidre fogva csak annyi: dúl a dilettantizmus. És ez csak a trafikos miatt van így? Nem mindig, és hogy belülről is lássuk a rendszert, íme egy régi-új trafikos morgása.

"Úgy látszik, jó helyen volt a régi trafikom, így körém települtek vimpexes és continentalos érdekeltségű boltok, na ők nem nyitottak ki július elsejével. Ahogy a törvényi előírásoknak sem kell megfelelniük, míg én megvettem a törvény és a koncessziós szerződés által előírt világító táblát a csókos gyártótól aranyáron, több vimpexes dohányboltnál csak egy matrica van felragasztva a bejárat fölé. Igaz, próbáltam a táblát máshol olcsóbban megcsináltatni, kérdezősködtem, de érdekes módon csak egy hódmezővásárhelyi cég rendelkezett azzal a célszerszámmal, ami ezt a speciális kör alakú cégért képes legyártani.

Ugyebár az is előírás - legalábbis a jogszabály agyonmagyarázása alapján, hogy önállónak kell lenni az üzlethelyiségnek (például önálló villanyóra),  de ténylegesen igen sok CBA-s meg benzinkutas Nemzeti Dohányboltnál ez nem így van. Mert mit is csináltak? Pár négyzetméternyi egérlyukat lefalaztak az üzletekből, és véleményem szerint a cinizmus teteje, hogy van, ahol még a mennyezeti világítás is közös. Akkor most tényleg ki akarták szorítani a dohányárut a benzinkutakról meg a „multikból”,vagy igen, ki akarták szorítani, de csak ott, ahol nekik nem tetsző volt a tulajdonos? És ha még ez nem lenne elég, sok helyen licit volt a minimum bérleti díjra meg arra, az árbevétel mekkora hányadát kell majd átadni az ingatlanos multinak, és még az is kérdés volt, az átalakítási költség hány százalékát vállalja át a dohányboltos. Nekem ez nem úgy tűnik, hogy a hazai kisvállalkozók érdekeit szolgálná.

Egyébként a különféle hatóságoknál kedvesek voltak - részben azért gondolom, mert biztos "fentről" is rájuk szóltak, hogy itt most gyorsnak kell lenni, részben meg azért, mert ők sem tudták, ki mennyire csókos, ki kinek a kije. 

A sok csókos új trafikos nyeregben érzi magát, nagy mellénnyel és nulla vállalkozási ismerettel oktatja ki a rutinos szállítókat. Ha ilyen bunkók, vajon hogy tudták megírni a nyerő pályázatokat? Bár ez csak költői kérdés, a vesztes pályázataim láthatóan érintetlenül érkeztek vissza hozzám. (egy régi-új trafikos morgása)

És ha azt hinnénk, a kezdet a legnehezebb, a hírek szerint az új dizájn is borzolja a kedélyeket. Mert hogyan is tartsák távol a 18 éven aluliakat a boltból? Itt nem a dohányért beugró kamaszokra gondoljunk, hanem a babakocsis kismamákra meg a néhány éves unokájával érkező nagypapákra. Szidják a dohányboltokat, mint a bokrot, hiszen a kötelezően becsukott ajtó meg a front-fóliázás miatt kint sem merik hagyni a kicsiket, nehogy elcsatangoljanak. Vagy elcsalja őket valaki. Ez a fóliázás egyébként is egy gáz - hiába van biztonságtechnika, kamera, jó erős világítás, mégis ki voltak téve eddig is a rablásoknak. Most azonban a dohányboltokra van festve a céltábla ... Ráadásul egy lefóliázott ablakokon keresztül a kint lévők nem látják, ha belül nagy a baj, csak magára számíthat az eladó.

Sok trafiktulajdonos most eszmél, naprakész (azaz naponta lejelentett) készletnyilvántartás kell vezetnie - hiába volt ez része annak idején a koncessziós kiírásnak is. Igen, tudomásul kell venni, hogy elviekben le kell jelenteni a dohánytermékekkel kapcsolatos tranzakciókat. Igenám, de a mai napig nincs jóváhagyott rendszer készletnyilvántartásra meg pénztárgépre, tehát előírás ide vagy oda, a probléma nem megoldott. És vajon hogy csinálja az, aki tartani akarja magát a jogszabályi előíráshoz, napi leltározással? Ez barátok között is egy embernek 3-4 óra, de két főnek is kell vagy másfél. Vajon akik agyonnyerték magukat (10-15 bolt egy családon belül), azok hogyan oldják meg? Vagy nekik nem kell, ahogy cégér sem?

Azt is nehéz megértetni egyelőre még az embereknek, vegyenek búcsút a hagyományos trafikos termékektől és szolgáltatásoktól - nincs buszjegy, telefonkártya, rágó, édesség, de még mobiltelefon feltöltés sem. Biztos ennek is van valami értelme, de még a nagy többség nem jött rá. 

Egy biztos, hiába "öreg motorosok" a régi-új trafikosok, ahogy a fenti példa is látszik, nekik is van problémáik bőven, kérdés, kapnak-e például e-mailban tanácsot a Nonprofit Zrt-től? Ha nem, akkor hogyan tovább? Jön az ajánlott levél meg a 30 napos válaszolási határidő? És mi van, ha szóban próbálkozik az, aki már kellően türelmetlen és tanácstalan és nem veszik fel neki a telefont az ügyfélszolgálaton? És akkor, ha azt tapasztalja, már betelt az ügyfélszolgálat hangpostafiókja is?  Végül is Nonprofit cég a zökkenőmentes induláshoz kapott 450 milliót, azóta pedig már az első év koncessziós díjai is náluk vannak ...

Azt eddig is tudtuk, hogy vannak egyenlők meg még egyenlőbbek, kérdés, ha egy lakossági bejelentés érkezik például nem megfelelő cégtábla, üzlethelyiség-kialakítás, stb. miatt a Nonprofit céghez, akkor lesz-e bármilyen következménye. Vagy rájuk nem vonatkozik a törvény sem.

Az ország dohányosainak azonban nemcsak azzal kellett szembenézniük, hogy vagy még nem nyitott ki a koncessziójogos, vagy jó messzire van, hanem az újrapályázásos helyeken egyelőre még nem látszik, mikor lesz újra dohányárusítás. Viszont ha a második kör sem hoz nyertest, akkor szabad az út, majd "a helyi polgármester mondja majd meg, ki árulhat cigarettát." Így legalább végre tiszta víz kerül a pohárba. Ráadásul ezek - többségében - úgyis olyan kis települések, hogy mindenki tudja, ki ki fia, borja. Fesztiválokon meg nem lesz cigaretta, mivel ez tökéletesen megegyezik a törvény szándékával:

"Az NDN Zrt. vezérigazgatója elmondta: ideiglenesen nem lehet kitelepülni a fesztiválokra, csak akkor van lehetőség dohánytermék árusítására, ha a trafikos a fesztivál helyszínére jelenti be a tevékenységét, és erre megkapja az engedélyt.

Gyulay Zsolt kiemelte: a kormány célja ugyanakkor nem az, hogy a fesztiválokra és a fiatalok által sűrűn látogatott helyekre "odatelepítsen az orruk elé cigarettát, hogy minél többet dohányozzanak"." (kapos.hu)

Viszont hatvan régi trafikos csak időlegesen lehet nyugodt, ők méltányossági alapon kaptak december 31-ig szóló fennmaradási engedélyt. 

A puding próbája az evés és sokan azt mondták, hogy mutyi ide vagy oda, nem érdekes, majd ha beüzemelnek a Nemzeti Dohányboltok, akkor az mennyivel jobb lesz össztársadalmi szinten  - de a nagy többség számára valószínűleg még mindig nem világos, vajon miért is jó ez a rendszer az adófizetőknek.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr535389887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.03. 22:00:23

Egy hasznos dolgot már tapasztaltam a saját bőrömön. Néha elszívok egy-egy szivarkát, ha szép idő van (naponta kb. 1 db-ot). Kb. mostanra futottam ki belőle. Újat már nemzeti dohányboltból biztos nem veszek.

Ez a nyár kimarad. Nem baj, biztos nem használt az egészségemnek. :-)

Lesznek még ezzel mások is így, sokan le fognak szokni a dohányzásról...

nandras01 2013.07.03. 22:46:56

@Dörnyei József:
"sokan le fognak szokni a dohányzásról..."

háhogynepersze!
a piáról is milyen frankón leszoktak a zusában.
igaz?

(tudom, hogy kissé sántít a hasonlat, hiszen errefelé nem a totális tiltásról van szó - bár, éppen mostanában van szó egy népszavazási kezdeményezésről, amely szerint minden közterületen teljes tilalmat vezetnének be...-, de ez a "legalább sokan leszoknak" c. érvelés egy oltári nagy marhaság)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.04. 10:07:40

"Vajon mit sikerül bebizonyítania az új trafikrendszernek?"

Azt, hogy felesleges.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.04. 13:22:27

@nandras01:
Eddig kvázi minden sarkon tudtál bagót venni (benzinkút, kisbolt, stb), most meg jó esetben is menni kell érte párszáz-párezer métert.

Akinek este vagy hazaérve elfogy a cigije, és nem a napi 2 dobozos függő, az legyinteni fog, és másnapig nem megy el a trafikba, mert a lustaság nagy úr.

nandras01 2013.07.04. 13:26:55

@Kőmíves Kelemen: a lustaság valóban nagy úr, de szerintem tévedsz.
legyinteni csak az abszolút kocadohányos fog. aki rendszeresen szív, az be fog tárolni annyit, hogy ne éjszaka fogyjon el a bagója.
és miután néhányszor megvette a nemzetiben a baromira megdrágult cuccát, még az is át fog állni a csempészcigire, akiben égig buzog a honfiúi érzés.

a fiugg vagy elképesztően ostobák, vagy benne vannak a csempészbizniszben.
egyik sem szívderítő opció...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.04. 13:28:31

@nandras01:
Én szimplán az ostobaságra tippelek, és a Continentál nyomulására.

Majd Pintér rendet rak a csempészek között "két hét alatt" :)

Emiksz 2013.07.04. 14:05:13

Van egy meglepő magyarázat is a dohányboltok létrejöttére:
emiksz.blog.hu/2013/07/03/fennakadas_673
"-Egy földlakó bejött és vásárolni akar!"

sas70 2013.07.04. 14:07:02

Azt, hogy disznóság volt az egész!
Növeli majd a csempészetet, sőt a csempészett cigin is nagyobb lesz a haszon, tehát még jobban megéri.
Közösségi haszna nincs ennek az egész disznóságnak, ellenben kára annál több!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.04. 14:15:12

hogy hol laknak és van ahol menni kell messzire miért kellett volna, hogy szempont legyen??

Jó hogy ne már mindenkinek vigyék házhoz a cigit, nem??

Aki dohányozni akar menjen oda ahol árulják.

Ppix 2013.07.04. 14:19:52

"Vajon mit sikerül bebizonyítania az új trafikrendszernek?"

Azt hogy lézer janinál nagyobb tahó tolvajt nem hordott még a hátán a magyar anyaföld...

_most_ 2013.07.04. 14:20:44

az új trafikrendszernrk egyértelműen a fideszes korrupció gyakorlatilag végtelen mértékét sikerült bebizonyítania.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.07.04. 14:23:54

Vajon mit sikerül bebizonyítania az új trafikrendszernek?
Amit már jó néhány éve tudunk, a Fidesz egy fél órás óvodai sógyurmázást sem lenne képes kiviteleztetni és amire csak ránéznek összeomlik.

Bretschneider detektív 2013.07.04. 14:26:01

A barátomnak volt egy csomó vállalkozása.
Büfét vitt egy modern irodaházban, éttermet egy műemlék-épületben és van egy saját tulajdonú bárja is.

Az irodaház kihalt, a büfét bezárta. Az éttermére szemet vetett az egyház (ill. tőlük bérelte), a bárjából előbb a játékgépeket majd a dohányosokat, most már a cigit is kitiltották. Mivel eredetileg könyvelő, elment egy takarékszövetkezethez dolgozni. Alig egy hónapja. Most leépítik az államosítás miatt. Ez három éve, dióhéjban.

Bretschneider detektív 2013.07.04. 14:28:35

Ma olvastam Blikkben, hogy Schwartzenegger Pesten vett szivart. Aztán meg Londonban. Aztán megint Pesten látták. Lehet, hogy nem is ő volt, hanem a T-2000-es (vagy milyen modellt) küldték vissza még az utolsó szabadon felvásárolható szivarokért?

hopptarisznya 2013.07.04. 14:32:34

Akik most nem nyertek koncessziót, örüljenek! Ugyanis a cigit folyamatosan drágítani fogja a kormány.

Elijah_Baley 2013.07.04. 14:33:43

minden házban, ahol a lakóközösség 50%+1 fideszhű, nyílt egy cigibolt.
a libbantak meg így jártak...

Bretschneider detektív 2013.07.04. 14:37:21

@doggfather: Az a néhánynegyven kilométer anyósomnak meg se fog kottyanni.

Bretschneider detektív 2013.07.04. 14:39:01

@Bretschneider detektív: Ja, az irodaházban addig többnyire állami hivatalok voltak. Aztán a járásosítás, átszervezések miatt kiürült. Még a NAV is elköltözött az épületből. A polgármester bérleményébe.

azbesztos 2013.07.04. 15:05:15

Az új trafik-rendszer bebizonyította, hogy az ifjúságot védi, tiszta helyzetet teremt, véd a bolsi mutyik és adócsalások ellen, megakadályozza az ország kirablását, tehát nagyszerűen bevált. Ráadásul rendkívül igazságos, mert sok ezer olyan régi trafikosnak, akik legalább 15-20 éve ezzel foglalkoztak, garantálja, hogy üzletet kapnak. A tolvajbanda pereputtyának, a még egy jó pályázatot is megírni képtelen suk-sükülő bolsiknak viszont a fidesz fityiszt mutat.

Atrox 2013.07.04. 15:13:43

@doggfather: A dohányosokért én sem ejtek könnyet, de pont azért velük tesznek próbát, mert ebben a kérdésben megosztott a társadalom. Ha ez lecsillapodik, akkor majd jön valami más. És lehet, hogy a cigi téged hidegen hagy, de jön majd az ital, az édesség, a pékség, stb. És akkor majd neked is azt mondja valaki: ha kenyeret akarsz enni, akkor menj oda, ahol árulják. És lehet, hogy akkor majd a hozzád legközelebb eső "Nemzeti Péksütő" 3 faluval odébb lesz...
Egyébként meg ha egy rendszer azért nagyjából normálisan működik, a szolgáltató és a vevő is megtalálja a számítását, azt minek szétbaszni?

rohamcickány 2013.07.04. 15:33:11

@Dörnyei József:

Nekem pl. ez a mutyi adta meg a kezdőlökést... 3 hete tiszta vagyok :)

Szaracén 2013.07.04. 15:41:50

Az eredeti mondás:

Mennyország: Angolok a rendőrök, németek a szervezők, svájciak a szerelők, olaszok a szeretők, franciák a szakácsok.

Pokol: Angolok a szakácsok, németek a rendőrök, svájciak a szeretők, olaszok a szervezők, franciák a szerelők.

De a cikkben szereplő is aranyos...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.04. 15:52:40

@Atrox: "És lehet, hogy a cigi téged hidegen hagy, de jön majd az ital, az édesség, a pékség, stb."
Tipikus libsi "jön majd a dunábalövés" duma.
2014-ben már senki nem fog emlékezni a "trafikmutyira", úgyhogy ez már kifújt, lehet lapozni.
Amúgy meg az olyan dohányosok, akik kidobják a csikkeket az autóból, tényleg dögöljenek meg...

Atrox 2013.07.04. 16:09:17

@dr. Kóser Malac: Muhaha, most nagyon félrelőttél, barátom. Libsi, lol :)
Csak, hogy megértsd, még egyszer leírom: szarok a dohányra, felőlem meg is szűnhetne az egész világon. De ennek így semmi értelme nem volt. Ez ellen felhozni azt a libsi dumát igen szegényes érvelési képességre vall. Ja, és igen, sokan fognak emlékezni rá 2014-ben is, csak ez valóban nem fog semmit változtatni, mivel az ellenzék egy rakat akaratgyenge nyomorék, akik valóban nem jelentenek nagy veszélyt a Fideszre.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.04. 16:18:15

@Atrox: Akkor mi volt a duma az édességgel, meg pékséggel stb...?
Rettegjünk? Libsi tempó ez, barátom.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 16:42:48

@doggfather: elvileg az osztrák rendszer volt a minta, ott az új trafik nyitásánál szempont, hogy a ne legyen másik trafik a szomszéd házban és legyen megfelelő kereslet a környék lakosságszáma alapján.
És a 20. század elején is tagadtak meg magyar dohánykoncessziót azért, mert 60 méterre volt egy másik bolt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 16:47:56

@azbesztos: Sok ezer régi trafikos??? Nagyjából ezer nyertes van, a trafikok jelentős részét a Continental, a Coop, a Vimpex és a CBA vitte el, nem is beszélve a fideszes képviselőkről és családjaikról.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 16:49:37

@azbesztos: És persze az adócsalás elleni védelemről kicsit korai beszélni, hiszen még se jövedéki adót, se áfát nem kellett befizetniük.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.04. 17:08:21

@dr. Kóser Malac: Akarsz fogadni köcsög? Arra, hogy a szeretett vezetőd a következő takarékszövetkezeti rablás után találni fog újabb és újabb ágazatokat, amikre rá akarja tenni a mocskos mancsát?

Libsi rettegés a logikus gondolkodás?

Akkor te egy rohadt agyhalott náci vagy, akinek kell egy vezér, hogy tudd valakinek a seggét nyalni.

Milyen érzés, hogy a nyelved orbán seggében tartod?

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.07.04. 17:15:16

Három mondat van, ami böki a csőrömet ebben az egyébként jó cikkben:

1. "és az sem érdekelt senkit, hogy legalább azt figyelembe vegyék, hol laknak az emberek - így míg van ahol 6-8 bolt van egymástól látótávolságra, máshol meg kilométereket kell gyalogolni a szívnivalóért"

Ez kétélű. Egyrészt a koncessziósok így meg fogják enni egymást, másrészt pedig ha ez valóban nehezíti a beszerzést, akkor szintén nem feltétlenül baj.

2. "Itt nem a dohányért beugró kamaszokra gondoljunk, hanem a babakocsis kismamákra meg a néhány éves unokájával érkező nagypapákra."

Aki ilyen korú gyerek jelenlétében rágyújt (mert a többség sajnos megteszi), attól eleve el kéne venni a felügyeleti jogot. A nagyobb gyerek pedig eleve rossz példát lát maga előtt, sokkal rosszabbat, mint amikor a vegyesboltban veszi a bagót a felmenője.

3. Azt is nehéz megértetni egyelőre még az embereknek, vegyenek búcsút a hagyományos trafikos termékektől és szolgáltatásoktól - nincs buszjegy, telefonkártya, rágó, édesség, de még mobiltelefon feltöltés sem.

Pardon, azért az újságosokat - ahol ezek a cuccok nagyrészt kaphatóak - nem zárták be a cigi kihalása miatt, továbbá a posta már eljutott oda, hogy ott már rágó és édesség is kapható, de ugye ez egy másik súlyos történet...

worxland 2013.07.04. 17:30:30

@nandras01: "a fiugg vagy elképesztően ostobák, vagy benne vannak a csempészbizniszben."
Optimista vagy. A mondatod úgy helyes, hogy a vagyot kicseréled ésre.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.04. 17:38:08

@Dörnyei József:
Gratulálok, csak így tovább!
Én nemrég találtam ki, hogy nemzeti italboltokat is kéne szervezni, nem zörögne az a sok üveg az ABC-kben.
ABC = alapvető élelmiszer
Sem a dohány, sem a szesz nem alapvetőek. Érted?!
Engem nem érdekel, hogy annyi sanyarú, nélkülözésekkel teli év után a Fideszhez közeli vállalkozóknak is csurran-csöppen valami. Morzsák ehezz ahhoz képest, amit a liberálbolsevisták az 1990-es gengszerváltás után elloptak. Állítólag 120 milliárd dollárt menekítettek ki az országból. Az összeg pontosságában nem vagyok biztos, de mondjuk úgy, hogy az ellopott, kisíbolt, elsikkasztott pénzből az utolsó centig vissza lehetne fizetni a magyar államadósságot.

Ezek után én azt sem bánom, ha a liberálbolsevista tolvajoknak a hátából szíjat hasítanak.

worxland 2013.07.04. 17:38:24

@dr. Kóser Malac: "2014-ben már senki nem fog emlékezni a "trafikmutyira", úgyhogy ez már kifújt, lehet lapozni."
Nem mindenki aranyhal, hogy 5 perc múlva ne emlékezzen semmire. Nyugodj bele, szeretett vezéredék tesznek róla, hogy az ellenzéki bagázs 2014-ben irodaház méretű molinókat írhasson tele a jelenleg regnáló agyhalottak emberbarát tetteivel. Az elmúlt tizenegy évben mindkét párt elérte, hogy Torgyán Józsira és barátaira megfontolt és bölcs államférfiakként emlékezhessünk.

nandras01 2013.07.04. 17:42:10

@azbesztos: először jót röhögtem a humorodon, csak a szmájlit hiányoltam a szösszeneted végére.

aztán megnéztem a hozzászólásaidat.
jesszusmária!
te komolyan mondtad, amit mondtál!

worxland 2013.07.04. 17:42:53

@Kara kán: "Ezek után én azt sem bánom, ha a liberálbolsevista tolvajoknak a hátából szíjat hasítanak" - Érdekes világképed van. Szerinted csak a liberálbolsik isznak és bagóznak? Aki milliárdokat lopott, azt szerinted ezek az intézkedések mennyire sújtják? Nem láttam még Gyurcsányt 12 éves Swiftben az utolsó törött Munkását szívni. Bajnait sem. Meggyót sem. Szólj, ha végre tényleg a tolvajokon csattan az ostor. Jó lenne látni.

esztád 2013.07.04. 17:42:54

@rohamcickány: @Dörnyei József:

Nekem pl. ez a mutyi adta meg a kezdőlökést... 3 hete tiszta vagyok :)

Én is:-) Régóta próbálom letenni, de nem a tapasz segített hanem az eltökélt szándék, hogy én nem gazdagítom városunk trafikosait:-)

nandras01 2013.07.04. 17:45:50

@worxland: azt nem lehet.
az ostoba nem él meg a feketepiacon.

worxland 2013.07.04. 17:49:34

@nandras01: Dehogynem, ha ő hozza a törvényeket és felügyeli a rendőröket. Vizoviczki vagy Capone sem kapott Nobel-díjat fizikából.

xvxvxv 2013.07.04. 17:56:11

@azbesztos: apád is ilyen hazug, gerinc nélküli féreg volt, mint a bolsevik fajtád? bazd meg, elképesztő ez a hazudozás, amit képesek vagytok folytatni. milyen emberek vagytok tik?

legalja szaremberek vagytok.

zobod 2013.07.04. 17:56:14

Majd megszokjátok.

sdaniel 2013.07.04. 17:57:01

@no-night: A 3. pontra reagálnék: A Lapker szeptembertől elkezdi ritkítani az Inmedio-t nem is kicsit,most kezdtek el felmondani az alvállalkozóiknak.Nem csodálom,mivel a bevétel 75% a dohánytermékekből származott.Szóval ne csodálkozz ha hirtelen nem lesz újságos se a sarkon.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.04. 18:00:23

@worxland: Nyugi van. "szeretett vezéremék" pár évtizede már nem aktívak... :P

worxland 2013.07.04. 18:03:40

@zobod: 23 éve szokjuk.
Először: lehet kicst lopni? Lehet.
Aztán: lehet sokat lopni? Lehet.
Majd: lehet iszonyatosan sokat lopni? Lehet.
Végül: lehet mindent ellopni? Lehet.
Most pedig: lehet, hogy amit már egyszer elloptak, azt újra ellopjuk? Lehet.
Közben végig: lehet, hogy a tolvajt megbüntessük? Nem lehet.

worxland 2013.07.04. 18:05:08

@dr. Kóser Malac: Te, azt mondták már, hogy Viktort a szélsőjobb sem szereti? Nem kapnak ők sem a zsíros falatokból.

azbesztos 2013.07.04. 18:09:36

@Online Távmunkás: De legalább nem a Tesco, az Auchan, a Spar, meg a többi multi. Ezeknél a pénz itt marad.

azbesztos 2013.07.04. 18:10:39

@xvxvxv: A bolsiknál aljasabb szaremberek nincsenek, lásd Göncz Kinga, Tabajdi Csaba, Bokros Lajos. Te is közéjük tartozol?

azbesztos 2013.07.04. 18:11:38

@nandras01: Megijedtél az igazságtól? Pedig az igazság szabaddá tesz.

worxland 2013.07.04. 18:14:21

@azbesztos: Az mivel jobb nekünk, hogy a német/francia milliomos helyett a magyar adócsaló milliomos gazdagodik? Aki a kastélyát be nem jelentett román segédmunkásokkal építteti fel, a duplagarázsában szlovák rendszámú luxusautók állnak, nyaralni/pénzt költeni a világ másik oldalára megy és a bankja Seychelles-en van. Mennyi jut abból neked meg nekem?

zobod 2013.07.04. 18:27:53

@worxland: szabályozottabb lett a dohány kiskereskedelem, kevesebb helyen, és több utánajárással lehet cigarettát venni. Élvezeti cikk, káros is, kit érdekel ez a szektor, felőlem lehet konc amin marakodni lehet. Aki dohányzik, az meg majd megszokja hogy most így tudja csak szenvedélybetegsége tárgyát beszerezni.

worxland 2013.07.04. 18:35:45

szabályozottabb:= több szabállyal ellátott. Nem jobb szabállyal.

azbesztos 2013.07.04. 18:36:50

Ilyen "magyar" milliomos csak a bolsi között volt, de ez most nem az ő idejük. A külföldi nem mind adócsaló, de hazafi és azért viszi el a pénzünket. Ez tiszteletre méltó, de nem nekünk.

worxland 2013.07.04. 18:49:54

@azbesztos: Simicska név mondd valamit? Vagy a mindigsikeres Közgépben csak rendes-dolgos magyar munkásemberek vannak, akik délután ötkor megpödrik a bajuszukat és mennek haza trolival a panelba, hogy megnézzék este a robbanós Orionon a HírTV-t, hogy képben legyenek abban, milyen gazemberségek történtek az "elmúltnyolcév" során? A nekik kifizetett sok lé az hová került? Merthogy a köz vagyonába nem, az tuti.

azbesztos 2013.07.04. 19:06:44

Simicska Lajos neve sokat mond, az ország egyik legtehetségesebb vállalkozója, üzletembere. A Bajnai meg az ország legpofátlanabb tolvaja. Simicskánek nem xége van? nem fizet adót? Ezt a hülyeséget honnan veszed? Korábban ti nokiásdobozban szedtétek be a kizsarolt suskát, elvtrási különadót, el sem tudod képzelni, hogy vannak tisztességes emberek?

worxland 2013.07.04. 19:52:38

"Korábban ti nokiásdobozban szedtétek be a kizsarolt suskát," - Mi? Ha olvastad volna, miket írtam eddig ide, nem kevertél volna bele a másik tolvajbandába.
"legtehetségesebb" és "tisztességes": egy milliárdosnál ezek a jelzők igen nagyfokú tájékozatlanságot mutatnak.

ubu1 2013.07.04. 20:53:28

@Kőmíves Kelemen: Vagy éppen elönti a szar az agyát és az asszony meg véletlenül átesik a család vak komondorán...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.04. 21:24:49

@azbesztos: Az Auchan áruházakban a felcsúti Mészárosok nyitnak trafikot, a Tesco-ban is sok helyen van dohánybolt.

A CBA-t miért nem sorolod fel a multiknál? Az is multi, jobban szeret Svájcban adózni, mint Magyarországon és van 278 dohányboltjuk.

Ppix 2013.07.04. 21:42:54

@azbesztos:
tehetséges persze. állami pénzek lenyúlásában.
soha nem csinált még tisztességes vállalkozást, csak lopott, a viktorral karöltve.
szánalmas vagy haver, véded a tolvaj gazdáidat...

terca 2013.07.06. 17:32:18

Sok mindent felvet a fitnessz-kormány gondolkodásmódja.
Mint hátrasorolt, megbélyegzett állampolgár (lassan fel kell majd varrnom a kabátomra egy tüdőrákos operációról készült képet, vagy egy füstben úszó félholdat) egyetlen dolgot hiányolok az un. trafiktörvényből: mégpedig a gazdaságilag megalapozott logikát.
Mivel jól hangzó, transzparensekre varrható jelmondat a védjük meg a társadalmat a dohányosoktól, lassacskán kamaszkorom füstölgő budijába szorulok vissza (szegény anyám kergetett ki onnan is a seprűvel). Letámadhatnak frusztrált homoszexuálisok, hogy 9 méterre dohányozzak a megállótól is, mert keverik a prostituáltakra vonatkozó törvényi szabályozást a füstrendelettel.
Mekkora öröm lesz annak a kis gyökérnek, ha a közterületekről is kitiltanak.
Remélem, adót azért fizethetek majd.:)

Mindezekből csupán annyit nem értek, hogy mi a cédrusmagvas salátából finanszírozzák majd az egészségügyi dolgozók bértömegét, ha kevesebb jövedéki adót szeretnének a tüdő-rákunkból beszedni?
Hogy mennyi szemetet, mérget, romlott árut zabáltatnak meg velünk (áruházban vásároltat), hogy mennyire nem törődünk emberi értékeinkkel, hogy miért éhezik annyi gyermek ma ebben a táncoslábú országban, arról, s mindezek megoldási javaslatairól bősz hallgatás van, mert ezeket nem lehet egy közhelyes szlogen helyett selyemzászlókra varrni.
:)
De jól esett ezt leírni.

Mert én már csak ilyen dühös-morgós vagyok:
mert nem örülök, ha kihasználnak
nem örülök, ha döntenek helyettem (lassan már azt is megszabják, hogy bal kézzel vagy jobb kézzel töröljem ki, mert a jobbkezes a biztos, mivel a balkezes törlés bizony szennyezett alsóneműhöz, az több mosópor felhasználásához vezet, ami a tőkeáttétel nagysága miatt a költségvetésben halmozott hiánynövekedést generál)-
S nem örülök, mert örültem a rendszerváltásnak, örültem az EU-nak, a NATO-nak, bárminek örültem.
Most a visszarendeződést látom, ahol a csapból is lassan hős vezérünk csobog, mint egyszer régen, tán egy másik életemben.
Jön a gondolatrendőrség is lassan, meg az újbeszél.
Már ha egyáltalán marad gondolat a pompás iskolarendszerünkből kikerülő, bulizó-kockuló gyermekeink elképesztő kis agyacskáiban: remélni tudom csak. Igen,maradt bennük tettvágy, elhivatottság, hogy a tolvajnemzedék kihalása után legyen erejük megváltoztatni és gyarapítani azt az országot, ahova álmodtuk őket egy szerelmes, csodálatos hajnalon. Hogy elég reményt adjon egy szép napfelkelte, vagy egy mély tekintet számukra eddig elképzelhetetlen nehéz helyzetekben is.

Mert fontosak. Egyenként mindegyik, a Tiéd, az enyém, az övék, függetlenül a bőre színétől, a vallásától, politikai beállítottságától, és attól, hogy dohányzik-e.
No nem azért, hogy a meg nem ért nyugdíjamat fizettessem velük, dehogyis.

Hogy miért?

Mert így lenne helyes.

repinorbi 2013.07.08. 10:14:20

Mit sikerült bebizonyítani?
Tele vagyok „érdekes” történettel:
A környékbeli új trafikok nyitva tartása igen rövid, árukészlet nincs, az ajtó tárva nyitva.
Én mint helyi, régi trafikos nem nyertem , de például a szemben lévő Trafikos a pénztárgép szalag alapján nem is ebből a városból való.
Egy kisszéken ül a néni nyitott ajtónál. A Tabán lánc része. Amikor bementem, akkor árulta el.
Csak Continental terméke van.
Az üzlethelyiséget ki sem festette. / A takarítás is lemaradt./
Az üzletében nincs víz, mosdó, wc.
A másik konkurencia egy roma családé.
Ők felvették az akciós hitelkeretet, és a boltfelújítás helyett vettek egy zsír új WW Passatot, meg egy BMW-t. A boltot amúgy kifestették, de a felújításnál itt meg is álltak.
8-tól 16-ig vannak nyitva hétköznap, szombaton délig, vasárnap semmi.
A szállítói pletykák alapján a múlt héten az egyik szállító 4.30-kor kezdett a tachográf szerint és este 20 körül halálra gázolt egy kerékpárost a nagy sietségben.
Egy másik szállítóhoz infarktus miatt hívtak mentőt. Ő életben maradt.
Ha valaki megkérdezné, hogy milyen érzés 30 fokban dolgozni egy csukott ajtós dohányboltban, akkor azt mondanám, hogy az a hülye állat, aki ezt kitalálta és megszavazta az dolgozzon így.
Repi Norbi
süti beállítások módosítása