véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngBeindult a nagy szelektív gyűjtés a fővárosban - ennek első lépéseként több, mint 400 ezer új sárga-kék fedeles kukával lepi meg lakosokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, ezzel 830 ezer családra kiterjesztve a nagy válogatós projektet. Hogy félreértés ne essék, az érintettekhez eljuttatott röplap többször is kihangsúlyozza vastagon kiszedve, hogy az uniós felirattal ellátott tartályok kihelyezése és a szállítás díjmentes (vagyis a szelektív szállítási díj beépül a vegyes szemét elszállításának díjába).

Ha azonban végigolvassuk a hírlevelet kiderül, ingyen vacsora ezúttal sincs, mert egyrészről ugye nem díjmentes, hanem a többi szeméttel együtt fizetjük ki az elszállítást, másrészről pedig az előírás szerinti válogatás jelentős többletköltséget ró a háztartásokra.

Most tekintsünk el attól, hogy

  • alapjogainkkal ellentétes-e, hogy olyan hulladékot gyűjtenek tőlünk, amelyért máshol pénzt kapnánk,
  • amit tőlünk elvisznek, azt más hogyan és milyet profitot elérve hasznosítja, valamint
  • a lehető legelőnyösebb szerződést kötötte-e az önkormányzat a hasznosítást végző céggel (azaz jól sáfárkodik-e az adófizetők pénzével), vagy itt is érvényesül a sógor-koma-jóbarát elv.

Jelen poszt témája, vajon bárki is az illetékesek között számolt-e az emberi tényezővel - azaz azzal, hogy a kukakihelyezési értesítőhöz mellékelt "hogyan csináljuk" felszólítás nem támaszt-e túl nagy elvárást az átlaglakosokkal szemben.

Az első kérdés az, vajon minden ingatlanon el lehet-e helyezni az új kukákat - és itt nemcsak az esztétika a fontos (ez relatív, lehet, hogy valakinek tetszenek a lego-színek a zöldövezetben), hanem az, hogy  rendelkezésre áll-e elegendő hely. Ha valaki járt már Budapest kertvárosaiban az tudja, a nagy családi ház építési láz során tömegével épültek sorházak és önálló bejáratú, zsebkendőnyi telekrésszel bíró társasházak. Ezeknek "lakóegységenként" saját kukája van - és annak idején a típustervekben sokszor még az is be volt rajzolva, hol álljon a kocsi és hol legyen a szemetesedény a pár négyzetméternyi rendelkezésre álló terület optimális kihasználása érdekében. Az új építésű, nagyobb telkekkel rendelkező házaknál viszont a tulajdonosok gondolták gyakran úgy, hogy nem kívánják rontani kuka-látvánnyal a szépen kialakított pázsitos-sövényes kertjüket, ezért beugrókat-házikókat építettek a szeméttároló edénynek. És ezek mind-mind egyszemélyesek, hiszen ki gondolta volna, hogy egyszer majd egy családnak három kukája lesz?

A kertvárosokban érdekes esztétikai élményt fog okozni a kukák látványa - a kötelező átlátszó (gyakran drót) kerítés és a keskeny utcafrontok miatt egy csapásra akár tucatnyit is szemrevételezhetünk. Oké, a szelektív szemét a jövő, de valószínűleg lesz mihez hozzászokni a helyieknek.

A második kérdés pedig az, van-e olyan lelkes polgár, aki követni fogja a számára kiküldött instrukciókat - mert egyelőre úgy tűnik, jelentősen túlbecsülik a lakosok pozitív hozzáállásának szintjét.

Vegyük például a kuka lakcímmel ellátását - ezt az ingatlantulajdonosnak kell megoldania úgy, hogy ne sérüljön, módosuljon az uniós felirat. Igen ám, de adnak hozzá matricát, levakarhatót? Vagy legyen bármilyen festékspray, az is megfelelő? És baj, ha lecsorog? És mi lesz, ha a kuka vissza lesz adva bármilyen okból, ki kell fizetni a festékes kuka árát, mert "rongáltnak" minősül majd?

Ami pedig a legnagyobb terhet rakja a háztartásokra, az a válogatás:

"SÁRGA fedelű TARTÁLY

MŰANYAG- ÉS FÉMHULLADÉK

Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). (...)

Kérjük, NE dobjanak bele

zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba." (Hírlevél, FKF Zrt)

Először is jön a nagy dilemma: mit igen és mit ne. Vajon teljes körű a felsorolás, csak azt lehet, amit nevesítettek? És mi az az "egyéb műanyagnak ítélt hulladék"? A műszálas ruhák mehetnek? És a szétszakadt esőkabát? A tét nagy, hiszen ha a szelektív kukások kiszúrják, hogy valami "nem odavaló" belekerült a sárga kukába, hát bizony normál szemétként ürítik az edényt és kiszámlázzák a plusz költséget. Kérdés, a szolgáltató fel van-e készülve a vitákra, miszerint is "nem is volt olyan a kukában, ami nem belevaló, rosszul látták a kukások" - a bizonyítási eljárás mindenképpen nehézkes lesz, a viták pedig elhúzódhatnak. Ez önálló ingatlanoknál még viszonylag kisebb probléma, hiszen "bűnös" csak egy lehet, ám társasházak közösen használt kukáinál  már a pluszköltségek miatti egymásra mutogatás igazi szomszédháborút indíthat el.

A második dilemma: ha eddig is úgy-ahogy belefért a szelektívesített szemét a vegyes kukába, miért áldozzon bárki is vizet, mosogatószert meg időt-energiát arra, hogy minden szemetet tisztára mosson-szárítson? És vajon tisztának számít a kutya kinyalta joghurtos doboz? És ha csak sima vízzel van elöblítve? Vajon mikortól tiszta egy fólia és mikortól koszos? Vajon nem a drága ivóvíz pazarlása az, hogy a tejesflakont valaki megpróbálja közel sterillé varázsolni? És mi a helyzet a konzervdobozok éles peremével, megérik a strapát? Ráadásul a szelektív kukákat csak négyhetente ürítik, így előfordulhat, hogy a nem teljesen sikeres kimosás után hetekig szaglik a kuka a bejárat mellett.

A papíros kukához rövidebb használati utasítás jár:

"KÉK fedelű TARTÁLY: PAPÍR és italos kartondoboz

Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas. A dobozokat lapítva kell a edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele

élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat!" (Hírlevél, FKF Zrt)

SZELEKTÍV GYŰJTÉS.pngDilemma itt is van, például mit lehet beletenni meg mit nem, illetve megint jön a nagy kérdés, megéri-e az önkormányzat szelektív biznisze a mosogatást, ha belefér a tejesdoboz a vegyes kukába is? Kérdések is felmerülnek, vajon bedobható-e például a hentesek által használt kétrétegű csomagoló anyag? És a papírtörlő? Vajon egy hónap alatt párás időben milyen lesz a papír állaga és télen belefagy-e a kukába? És vajon miért akarja az önkormányzat az iskolák szervezte papírgyűjtéseket teljesen ellehetetleníteni?  Abból legalább pénzt láttak a gyerekek ...

Az elszállítás viszonylagos ritkasága is probléma lehet - oda a szelektivitás, ha már a harmadik héten megtelik a spéci kuka, ráadásul utcánként legalább egy embernek jó memóriával kell rendelkezni ahhoz, hogy tudja, vajon a négyhetes ciklus épp melyik heténél tartanak - ha ő kiteszi megfelelő este az edényeit, a többiek is tudják, másnap van a nagy nap. Ha elfelejtik, bizony szuszakolhatnak kéthavi szemetet a szelektívbe.

A legnagyobb kérdés azonban az, vajon a polgárok hány százaléka fogja úgy gondolni, felesleges hercehurca ez az egész és ugyanúgy kezeli a szemetét, mint eddig. Ha valaki csak egy hétig figyeli, mennyi plusz meleg vizet, mosogatószert meg időt kell áldoznia az újrahasznosítás oltárán és mindezt forintosítja is, lehet hogy afelé billen a mérlege, bizony hagyja a csudába az egészet - időnként beledob valami közel sterilnek tűnőt a sárga-kék kukába és ezzel elintézettnek veszi a környezettudatosság ügyét.

Az idő előbb vagy utóbb választ fog adni a kérdésekre és ki fog derülni, mennyire vagyunk érettek a nagy válogatós projekt megvalósítására, ahogy az is, az önkormányzat és cége megfelelően mérte-e fel a lakosok igényeit illetve azt, családonként milyen összeget és mennyi energiát hajlandóak áldozni a "jó ügy" érdekében. Plusz az is, tervez-e bármilyen szankciót az önkormányzat annak érdekében, hogy a lakosokat rászorítsa a mindenáron szelektívre.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr335388078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.02. 23:15:29

Kis gyakorlás után menni fog ez. Németországban hasonló az eljárás és mindenki megtanulta használni a rendszert.

A legtöbb szemét műanyag, második a zöld hulladék, harmadik a papír.

"Hagyományos" hulladék alig marad a szelektívek kiválogatása után...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.07.02. 23:48:03

@Dörnyei József: és ott is mindent el kell mosogatni rezsicsökkentett vízzel meg nem árcsökkentett mosogatószerrel? Mert ebben a konstrukcióban mintha minden budapesti a feldolgozó cég segédmunkása lenne ...

katy27* 2013.07.03. 14:10:02

Nem értem a problémát. Eddig is így csináltad, csak nem jöttek házhoz a szemétért, hanem neked kellett elvinned egy gyűjtőszigetre. Ja, hogy nem? Akkor szégyelld magad.

A tejes dobozt egy-két deci vízzel ki lehet öblíteni (vegyszer nélkül!), úgy, hogy utána semmi szaga nem lesz. Tuti, nálunk a konyhában egy kosárban gyűlik a szelektív hulladék, hetente egyszer visszük el, és sose büdös a tároló. A konzervdoboznak az a titka, hogy azonnal ki kell öblíteni, ha nem szárad bele a cucc, akkor nemhogy mosogatószer nem kell hozzá, de bele se kell nyúlnod, nehogy megvágja a kezed, bőven elég a vízsugár.

A szemét mosogatása egyébként mindenhol nagy dilemma. Németországban pl úgy működik, hogy ami nagyon koszos, azt inkább nem mossák ki, hanem a sima kukába kell dobni, mert több kárt okozna a vízfelhasználás mint amit nyernek a szeméten. Én is ezt az elvet követem, amit könnyű kiöblíteni pl a tejesdobozt azt kimosom, amit nem (joghurtos pohár, olajos flakon), azt a sima kukába dobom.

Mikor melyik kukát kell kitenni: online vagy papír naptár, de szerintem ha nagyon keresel, még okostelefon appot is találsz hozzá.

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.07.03. 14:35:16

A szelektíven gyűjtött hulladék végül ugyanott végzi, mint a nem szelektív kukák tartalma? Ha igen, akkor minek ez a nagy felhajtás?

OkoskaTo:rp 2013.07.03. 14:36:25

A felvetések egy része hülyeség. A környékünkön egy magáncég évek óta végzi a műanyagflakon- és papírhulladék gyűjtését. (Emlékezzünk meg róluk is: Állambácsi most az ő üzleti vállalkozásukat is egycsapásra beszántotta.) A papírhulladék összefagyásával én még nem találkoztam, persze meg lehet öntözni, ha ezt szeretné valaki.

Megjegyzem, nálunk kéthetente ürítették a sárga kukát, és bőven meg kellett taposni. A kék kukára viszont kb. kéthavonta került sor. Hát, ehhez képest az FKF mindkettőt havonta tervezi üríteni.

A szelektív hulladékgyűjtés amúgy a mosogatástól függetlenül alapjaiban ingyenmunka: Ha már nem egy kukába megy minden válogatás nélkül, akkor te a saját idődből vagy kénytelen elvenni ehhez. (Régebben a szelektív szigetig való elhordást is beleértve.)

A társasházak közös kukáira felesleges hivatkozni, ez eddig is ugyanígy működött. Ha valamelyik lakótárs a lakásfelújításából származó sittet valamelyik kukába rakta, és a kukások azt nem vitték el, ugyanúgy az egész ház szopott. Ha valaki már első nap teletömte az összes kukát a soron kívüli lomtalanításával, dettó.

olcso 2013.07.03. 14:38:34

Ha jól tudom, nem tiltja senki, hogy indíts egy vállalkozást, ami a szemét újrahasznosításával foglalkozik. Ha pedig te fizetsz is érte, akkor hozzád fogom vinni a szemetemet. De ha gondolod elég, ha egyénileg viszed el a fizető vállalkozónak, csak lehet, hogy a benya többe kerül, mint amit kapsz érte.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.07.03. 14:52:30

@katy27*:
"Németországban pl úgy működik, hogy ami nagyon koszos, azt inkább nem mossák ki, hanem a sima kukába kell dobni, mert több kárt okozna a vízfelhasználás mint amit nyernek a szeméten. Én is ezt az elvet követem, amit könnyű kiöblíteni pl a tejesdobozt azt kimosom, amit nem (joghurtos pohár, olajos flakon), azt a sima kukába dobom."

Hát erről van szó :)
Szerintem meg a tejesdobozt is nehéz/nem éri meg kiöblíteni, ezért azt is dobják a sima kukába? :)

Mellesleg a tejesdobozban alumíniumfólia van belül, az már nem fémnek számít?

spinat 2013.07.03. 15:04:41

akkor összefoglalva a lényeges különbsége egy német és egy magyar között az, hogy ha a német egy problémával kerül szembe, akkor elkezd gondolkodni, hogy miként is oldhatná meg, a magyar meg azon kezdi el törni a fejét, hogy hogyan lehetne minél hosszabb listát készíteni, hogy miért is nem lehet a dolgot megoldani.

Ha máshol pénzt kapnál a szelektált hulladékért, akkor miért dobod ki a kukába. A mi megy bele, mi nem problémáját is meg lehet oldani 5 perc gondolkodással.

És nem, a németek sem mosnak ki mindent, hanem a szemétgyüjtö cég mossa ki. És Németországab sem kötelezö a csoamgolóanyag szelktív gyüjtése, viszont akkor a nagyobb kukára lesz szükséged, ami drágább.

2013.07.03. 15:05:39

Némely felvetés hülyeség, miért bajaz, hogy amit eddig és régóta bevágtam a kukába, most valakinek hasznot hoz? Ha nagyon zavarna, összegyűjteném magamnak a szemetemet, és félévente eladnám nagy tételben. Ki teszi ezt meg? mert meg lehetne. Szóval ez botorság. Ami reális, hogy az emberek nehezen szoknak hozzá. Fosabb környéken eleve hülyeség az egész, a nyolcbites proli nem fogja felfogni a dolgot, kuka, szemét azt csá, tovább nem lát. Nálunk a házban mindenki képes szelektálni, kivéve egyetlen fiatal párocskát, akik a sárgába simán belerakják a macskaalmot, zsömlét, tojáshéjat, vagyis a tök vegyes szemetet. A macskaalmot, ha még egyszer meglátom a szelektívben, a nyitott felső ablakukon fogom beszórni.

Plumper_ 2013.07.03. 15:09:35

f@szom abba most komolyan, hogy én a kupakot is leválasszam a flakonról, mert egyik papír, másik műanyag, míg naponta ezertonnaszám okádják a szénmonoxidot a levegőbe az amcsi és ázsiai gyárak!! azt kéne megoldani először, mert jelenleg úgy néz ki, hogy gyerekfogkefével suvickoljuk egy csordányi elefánt latrináját.

2013.07.03. 15:18:25

@Plumper_: Jogos, de azért a kupak leszedése nem egy nagy művelet, mikor iszol belőle, akkor is megteszed:) Kis lépés ez, de ha jól leterjed, akkor jelentős tudatformálás lehet belőle, és engem speciel nem érdekel, hogy valakik ebből megtollasodnak (mert meg, az biztos), az a lényeg, hogy apró lépés a környezettudatos életmód felé. A gyárak majd leállnak, ha elfogy a fosszilis tüzelőanyag, azt a 100 évet még ki kell bekkelni sajnos. Ha meg kitalálsz valami jó otthoni szisztémát, nem nagy pluszmunka, én betettem egy műanyag kosarat a mosogató alá, abban van két zacsi, az egyik a sima szemét, a másik a papír, a kosárba a zacskók mellé meg megy minden műanyag és fém.

kori58 2013.07.03. 15:19:58

Hát, nem tudom.

Az világos, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnek van értelme. Az is világos, hogy ha 3 kukát kellene a kertben tárolnom, az nagyon nem tetszene nekem.
Az, hogy a magyar lakosság mennyire ért meg a szelektív hulladékgyűjtésre, ha azt sem lehet elérni, hogy ne legyenek illegális szemétlerakók, és ne dobják el a szemetet az utcán, vagy éppen ki a kocsi ablakon a csikket, az kérdéses.
Persze minden út megtétele az első lépéssel kezdődik, de én ott ezt nem erőltetném, ahol a jelenlegi szelektív gyűjtők környéke most is egy hányadék.

Porcelán az elefántboltban 2013.07.03. 15:29:20

@Plumper_: ezek a szemetek fontos ipari nyersanyagok megfelelően feldolgozva. A papír közismert pl. budipapír, füzetek, szórólapok lesznek belőle és ennyivel kevesebb fát kell kivágni. PET palackokból pl. műszálat gyártanak a textiliparnak, amit egyébként kőolajszármazékokból gyártanak. Az aluminium ára az egekben és mi magyarok igazán bőséges ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen derekas környezetszennyezést tud okozni a bányászata és előállítása. Lehetne még sorolni, de a legfontosabb, hogy a magyar szemét a magyar földet teszi tönkre, a magyar légteret szennyezi elégetve.

egyhatosmotor 2013.07.03. 15:29:51

Szarni kell erre a hülyeségre, majd elviszik a szemetet kenyába vagy nigériába, legyen az ő gondjuk.

olcso 2013.07.03. 15:32:18

@kori58: Megmondják, hogy melyik nap viszik el, szóval elég aznap előhozni, a többi napon pedig bárhova elteheted azt a Qkát. A lényeg a lassú haladás : )

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.03. 15:33:27

Valamiképp fel kell lendíteni a pesti vízfogyasztást, ezzel a csatornahasználatot. Főleg utóbbi drága. Ez lehet a cél.

Ráadásul még keresnek is a hulladékon a cégek - nekik kéne fizetni nekünk érte, plusz a munkáért, amivel szétszedjük, előkészítjük.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.03. 15:35:43

A fémgyűjtő edénybe belerakhatom a vasszöget meg a kiszedett szőlőoszlopot is?
Papírgyűjtő nem kell, valamivel begyújtani is be kell. Műanyagot nem használunk, az üveget meg rejtélyes okból továbbra is közterületen gyűjtik majd.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.07.03. 15:40:19

@spinat:
"akkor összefoglalva a lényeges különbsége egy német és egy magyar között az, hogy ha a német egy problémával kerül szembe, akkor elkezd gondolkodni, hogy miként is oldhatná meg, a magyar meg azon kezdi el törni a fejét, hogy hogyan lehetne minél hosszabb listát készíteni, hogy miért is nem lehet a dolgot megoldani."

Nem, a magyar szembesül azzal, hogy tulajdonképpen TILOS piszkos palackot bedobni a palackok közé ÉS TILOS bedobni a normál szemetesbe is...

Tehát mindenképpen ki KELL mosni a palackot (vagyis vizet kell pazarolni), mert különben TILOS dolgot csinál...

A különbség az, hogy a németeknél ez a dilemma fel van oldva - nálunk meg nincs, tehát az egyszeri pógár sz*rik bele...

ekat 2013.07.03. 15:42:59

Nálunk egy ideje szelektív szemétgyűjtés van (részünkről nem mosunk el semmit, egyikbe a vizes PET-palackokat visszük le, másikba a szórólapokat/újságokat, minden egyéb rendes kuka), és mindig is kint álltak a kukáink a ház előtt. (Szép látvány.) Úgyhogy most már olyat is láttam, hogy a hajléktalan urak azt is felborogartják és kiszedik a PET-palackokat. Persze nekik mindent szabad, nekünk meg kuss.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2013.07.03. 15:56:18

én a mosogatás végén a mosogató vízben elmosom, és nem öblítem folyó, tiszta vízben ezeket a dolgokat, így kellően tiszták lesznek. annyira úgy sem kell ragyogniuk, mint egy étkezésre használt eszköznek, tehát nulla mennyiséggel fogyasztok több vizet.

egyhatosmotor 2013.07.03. 16:01:10

@mooncat: fujj, igénytelenül álló vízben mosogatsz, mint a parasztok?

Nálad se innék egy pohár vizet...

szofter 2013.07.03. 16:07:43

Itt (nem Budapest) még ezek a szelektív szigetek vannak, és ott a papíros kukára a "nem szabad" rovathoz van írva a Tetra Pak doboz. Mi változhatott, hogy most már az sem baj, ha fémes a belseje?

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2013.07.03. 16:09:37

@egyhatosmotor: ha ennyire érdekel, leírom neked, hogyan mosogatok: bepakolok a mosogatóba tisztasági sorrendben, hogy az kerüljön először a kezembe, ami a legkevésbé koszos (pl. az általad emlegetett pohár). a szivacsra nyomom a mosószert, egy kis vizet engedek rá, majd ezzel elmosom pl. a poharat, majd leöblítem folyó vízzel, ami csak az öblítés idején folyik (és közben áztatja a koszosabb cuccokat, és gyűlik), majd kirakom a poharat a szárítóra. majd ugyanígy járok el a többi eszcajggal is, ha szükséges, valami zsírosabb, akkor többször is elmosom újabb adag mosogatószer hozzáadásával. tehát nem állóvízben mosogatok, hanem folyóban, ami megáll.

egyébként meg ki hívott... :)

olcso 2013.07.03. 16:11:20

@egyhatosmotor: Nincs mindig a zsebedben egy igényesen elmosott pohár igényesen becsomagolva?? Ez alapfölszerelés...

Abba meg tölthetnéd azt az ásványvizet, aminek az árát így megspórolja. : )

egyhatosmotor 2013.07.03. 16:11:53

@mooncat: na, túlvagyunk a fölös körökön, akkor felugranék egy kávéra :D :D

egyhatosmotor 2013.07.03. 16:14:45

@olcso: nincs nálam pohár, de erről is a vótmá hülye bringások tehetnek :D

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2013.07.03. 16:15:37

@egyhatosmotor: egy 1,6-os motorral nem gyors ez a tempó egy kicsit? ;)

egyhatosmotor 2013.07.03. 16:17:37

@mooncat: á, csak kávé, semmi rohanás :D Jóindulatom jelül még nescafe-s bögrét is viszek :)

olcso 2013.07.03. 16:18:54

@mooncat: Nekem 2,3-as van, én mehetek??

Elijah_Baley 2013.07.03. 16:19:28

én azért, biztos ami tuti alapon az újsit is elmosom mielött a szelektívbe dobnám...

cirrmurr 2013.07.03. 16:20:33

@morgás joga mindenkit megillet: "Mert ebben a konstrukcióban mintha minden budapesti a feldolgozó cég segédmunkása lenne "

Igy van !

Egy 99 ftos ásványviz árában 20 Ft a pet palack +kupak + cimke. 27 Ft az adó amiben a környezetvédelmi dij is benne van (index cikk) . Én már fizettem, abból foglalkoztassanak embereket a válogatásra mosásra. vagy -27Ft palackonként. Egyszer megfizettetik a környezetterhelési dijat majd ÉN gondoskodjak a válogatásról.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2013.07.03. 16:25:08

@egyhatosmotor: az én saját készítésű bögréim mellé egy reklámbögrével? ugyan már.
@olcso: 1,6+2,3=3,9 ketten talán már érnétek valamit. :D

egyhatosmotor 2013.07.03. 16:27:47

@mooncat:

pfff, le lettünk oltva... :D

@olcso: találj ki valamit és vágj neki vissza :D :D

cirrmurr 2013.07.03. 16:27:48

@olcso:
Naivgyerek:-)

Nyissál hulladékkezelő vállalkozást.
Ja csak megbizást nem kapsz a Várostól,mert azt a Haverok kapják.Na nekik piszkos a meló ugyhogy csak szépen mosogasd a palackokat.

Igazad van egyébként a Holdon ahol te élsz mindenféle vállalkozást lehet nyitni ami önkörmányzati hatáskörben van merta Holdon nincs korrupció.
Itt a Földön meg trafik-törvények vannak.

Üdv a Bolygón.

olcso 2013.07.03. 16:35:27

@cirrmurr: Hát lehet, hogy kicsit naiv vagyok, de azért nem hiszem, hogy segítene rajtunk az, ha nem gyűjtenénk szelektíven a hulladékot. Főleg, hogy azért nagy pénzedbe nem kerül elmosni (pl esővíz vagy akármi játszik). De sajnos igazad van :S

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mi 70ezer a kukaürítésben évente...

olcso 2013.07.03. 16:37:14

@egyhatosmotor: @mooncat: Föladom, egyébként nem szeretem a kávét. : )

cirrmurr 2013.07.03. 16:41:03

@olcso:Igazad van, a szelektiv gyüjtés nem marhaság, de itt Banánköztársaságban még ezt is megutáltatják az emberrel, mert aki tájékozott látja ebben is a jobbágyositást ezért megutálja még azt is ami jó.

Itt valahogy mindennek a butitott , szivatós verziója jelenik meg ami a világon müködőképes.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.07.03. 16:50:35

@cirrmurr:
"a szelektiv gyüjtés nem marhaság"
Persze hogy nem. Faluhelyen már régen csinálják, hogy ami papír illetve éghető az megy a kályhába, ami szerves és az állatok megeszik az megy az állatoknak, ami szerves, de az állatoknak sem kell, az megy a komposztálóba (ganaj), és ami végképp nem használható, az megy a szemétbe...

BSz 2013.07.03. 16:57:51

@zséroskenyér: Amellett, hogy ez drága, nem is hatékony, azaz nagyobb a CO2 lábnyoma, mintha egy üzem tisztítaná a hulladékot...

Egy nagy üzem mindig is jobban oldja meg a vízgazdálkodást / tisztítást, mint 1000 háztartás külön-külön. Ráadásul úgy kezdik a műanyag feldolgozást, hogy belevágják egy vízzel teli nagy kádba az egészet.

BSz 2013.07.03. 16:59:20

és amit nem lehet megenni / állatokkal megetetni, elégetni, komposztálni, azt félretesszük, mert jól jöhet még valamire :-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.03. 17:41:15

Régóta morgok emiatt én is. Természetesen nem nyakig mocskosan dobom a szelektívbe ezeket, de a világ legnagyobb baromságának tartom tisztára mosni a hulladékot háztartási körülmények között. Amit megnyerünk (nyilván társadalmi szinten) a szelektív gyűjtéssel, annak jó részét kidobjuk a víz és energiapazarlással. A begyűjtött hulladékot így is, úgyis átmossák többször is, ipari körülmények között, ipari hatékonysággal.

kisf 2013.07.03. 18:56:56

Egy csöppet túl van lihegve a dolog...
1. Az elöblítés nem sterilre mosást jelent!Ez nagyon kevés vízzel is megoldható. (A németek is így csinálják...:)) )
Ez azért kell, hogy egyrészt ne büdösödjön a kuka, másrészt az ipari mosó se biztos, hogy meg tud küzdeni vele.
2. Ami túl szutykos, az a kukába. Egyébként a palackok egy részét (mosogatószeres, ilyesmi, egyébként is kiöblíti az ember, pl. utolsó kézi mosogatáskor).
3. AZ MÁR RÉGEN VOLT, hogy a válogatottakat összeöntik, az sem volt teljesen igaz.(MOst is egy kocsi viszi el, de külön fakkokba öntik.
4. A PET palack fontos nyersanyag, egy időben Kínába ment egész EU-ból nagy tételben, most inkább helyben feldolgozzák.
5. A TETRA-PACK és társaira van MÁR feldolgozó technológia, de nem tudom, hogy nálunk foglalkoznak-e vele (Felpépesítik, elválasztják komponensekre, stb.)
6. A söröskupakokra (fém, belül gumiszerű anyag), erre is van már technológia (a svédek már használják..:)) )
Bocs, kicsit hosszú lett...

Augustin 2013.07.03. 22:21:51

@morgás joga mindenkit megillet:
"és ott is mindent el kell mosogatni rezsicsökkentett vízzel meg nem árcsökkentett mosogatószerrel?"

Igen, de nem mindnehol csinálják. Sokan tesznek rá. Nálunk muszáj, mert egy erdő mellett van a lakóövezetünk, és ha nem mossuk el a cuccokat, a rókák seperc alatt szétszedik a szemeteszsákokat és szelektálnak....

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.07.03. 22:36:46

@ekat: ismerek olyat, aki ezt problémát úgy előzte meg, hogy mindig a használt pelenkát rakta legfölülre. Mondjuk náluk akkor épp volt otthon bőven ...
süti beállítások módosítása