véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngKiszivárgott a szándék - a kormány a nemzeti trafik után az alkoholkereskedelmet is "nemzeti" rabigába hajtaná:

"A szeszforgalom új szabályozásának lehetséges módjainak kialakításakor messzemenőkig figyelembe kell venni a kormány azon alapvető célkitűzését, amely szerint a társadalom egészségének javítása érdekében, különösen a fiatalkorúak esetében a károsító termékek piacát fokozatosan korlátozás alá kell vonni. Ezen túl szintén kiemelt cél a kereskedelmi célú szeszpiac megtisztítása az adóelkerülő elemektől, különösen az illegális importárú kiszorítása. (...) Ugyanakkor a kereskedelem jelenlegi helyzetében nem tartjuk kedvezőnek az előzetesen számunkra kidolgozásra javasolt, kiskereskedelmi egységekből való teljes kitiltását, mert annak a kívántnál nagyobb mértékű munkaügyi, vállalkozási és egyéb szempontú hátrányos következményeivel kellene számolni." (Magyar Narancs: Irányított felesek, 2013. május 20. 18-19. oldal)

Mit tudunk meg ebből a pár sorból?

    • a kormány célja, hogy rátegye a kezét az alkoholpiacra, lehetőleg ugyanolyan módon, ahogy azt a dohánytermékek esetében tette - tehát a "sima" kiskereskedelmi forgalomból teljes kivonással,
    • fő cél elviekben az egészségvédelem, ahogy a ciginél is, valamint
    • az illegális piac meg az adóelkerülés szoruljon ki a rendszerből.

Az viszont egyelőre nem ismert, hogy a kormány hajlandó-e figyelembe venni a szakértők véleményét, vagy teljesen mindegy, ki mit mond, úgyis az eredeti, teljes kivonásos koncepciót fogják megvalósítani.

Igen ám, de:

  • vajon a trafikoknál számított, hogy tönkremennek a kis üzletek? Nem. Plusz a dohányboltok árulhatnak piát is, tehát már nagyon nem is kellene vergődni Nemzeti Italbolt rendszer kiépítésével, simán csak rá kellene ültetni a dohánykoncesszióra a piakoncessziót. Lehetséges ennél zsírosabb üzlet manapság a kiskereskedelem területén? Ráadásul ezzel a módszerrel még az is ki lenne pipálva, hogy lehetőleg a saját támogatóbázis legyen támogatva.
  • vajon a cigi után majd alkoholt sem árulhatnak a kocsmák? A legegyszerűbb azonnal beszüntetni az összes talponállót, hiszen lényegileg semmi különbség sincs az italbolt és a talponálló között, maximum a hatóságok szemet hunynak majd az utcai fogyasztás felett. Sőt, ha kávét lehet inni a dohányboltban, meg fagyit is nyalható a helyiségben, a felest miért ne lehetne ugyanott ugyanúgy elfogyasztani?
  • és mi lesz a minőségi kereskedésekkel? A drága borokat, pálinkákat áruló üzletekkel? Ők is versenyezhetnek majd, hogy folytathatják-e a tevékenységüket? És hogyan lesznek a rendszerbe beiktatva a helyben fogyasztást, borkóstolást is lehetővé tevő pincészetekkel? Vagy szokjanak le erről az úri mulatságról meg az idegenforgalmi tevékenységükről, és próbálják meg termékeiket eladni valamelyik Nemzeti Italboltnak?
  • ha mégis új rendszert akarnak italboltokra kialakítani, új koncessziókkal, stb., akkor ezzel nem az újdonsült, rendszerkegyelt trafikosokra sújtanának le? A kisboltok úgyis tönkremennek már a cigi teljes meg a pia részleges kivonásával, nekik már nem sok veszteni valójuk van, ígyis-úgyis padlóra kerülnek. Viszont a dohányosoknak annál több - hiszen pont az akár 100%-os árréses biznisz szűnhet meg egy szomszédos Nemzeti Italbolt hatására.
  • végül is kiderült, az új trafikrendszernek láthatólag nem lényegi eleme az ifjúságvédelem - akár iskola mellé is nyitható, sőt a gyermekek számára kurrens termékek is árusíthatók benne, a tizennyolcas karika meg minden, csak nem elrettentő. Plusz nehéz megmagyarázni, a jégkrém meg a fagyi miért tiltott termék a kicsiknek, vagy ha igen, miért kell az utcán rostokolniuk, amíg egy felnőtt megvásárolja a tiltott zónában számukra a hűsítő nyalánkságot. De vajon miért lenne akkor egészségvédő a nemzeti piabolt? Most sem lehet itallal kiszolgálni a 18 éven aluliakat és van például olyan budapesti kerület, ahol éjszaka még a hipermarketben sem adhatnak el alkoholt. Mire fel kellene ennél nagyobb szigorítás, hacsak nem az a cél, hogy a hasznon jól kontrollált személyek zsebébe kerüljön?
  • ALKOHOL morgás joga.jpgés ha már az egészségvédelemnél tartunk, vajon a szabadon főzhető pálinka nem butít, nem öl, és nem dönt nyomorba? Vagy ez csak a zárjegyesre érvényes? Vajon az adómentes terméktől nincs májzsugor, ittas állapotban elkövetett bűncselekmény, családon belüli erőszak, stb.? Vajon mi lehet az oka annak, hogy az adómentes pálinka okozta egészségkárosodásra, egyéb károkra, stb. a költségvetés nem követel pénzügyi fedezetet jövedéki adó, áfa, stb. formájában, annak költsége vajon miért terhelhető rá a társadalom egészére egy az egyben?
  • és vajon ha a kiválasztottak megkapják az alkoholkoncessziót, akkor be lesz majd tiltva a szabad pálinkafőzés? Vagy versenyezzenek az adó nélküli termékekkel, bögrecsárdákkal úgy, ahogy akarnak? Lehet, hogy a korlátozás csak tovább növelné - a ma is kb. 30%-osra becsült - fekete forgalmat, márcsak azért is, mert amellett hogy olcsóbb, még könnyebben el is érhető?
  • mennyibe fog vajon kerülni az új rendszer kialakítása? Ha a dohánycég 450 millióba meg éves szinten több, mint egy milliárdba kerül, akkor a nemzeti italcég mennyit fog kóstálni, ugyanennyit vagy még többet? És miért az adófizetőknek kell kifizetni annak a költségét, hogy max. 7.000 kiskereskedő (vagy ennél jóval kevesebb) szuper-üzlethez jusson? Csak azért, mert ezt már a dohánypiac újrafelosztásánál megtették és a politikusok úgy érzik, ez más kereskedelmi ágazatban is szabadon kivitelezhető, mert úgysem generál népharagot?
  • és a változtatások mit eredményeznek majd jövedéki adó, áfa, járulékok, foglalkoztatás, helyi adó, stb. tekintetében? Vajon költségvetési szinten megéri a "buli", vagy az adófizetők lesznek megint a vesztesek?

És ez csak egy pár kérdés - ráadásul úgy, hogy a trafik-rendszer még nem indult be élesben és valójában senkinek fogalma sincs, az egy hónap múlva bekövetkező változás hova és hogyan fog begyűrűzni:

  • mennyi kis élelmiszerüzletnek kell bezárnia, mert árbevételének több, mint fele átvándorol a szomszédos trafikba?
  • ha sok kis üzlet bezár, az milyen termékek forgalmára lesz még hatással? Ha bezár a kis közért, de a dohánybolt nem árulhat mindent, hol lehet majd olyan apró termékekhez jutni mint elem, fogkrém, WC-papír-zsebkendő meg rágógumi? És ha megnehezítik ezen termékekhez is a hozzájutást, akkor ez hogyan fog kihatni ezen árucikkel gyártóira, nagykereskedőire?

Ha a kormány úgy dönt, lesz koncesszió, nagyon gyorsan cselekednie kell, hiszen a teljes rendszert ki kell építeni a következő választásokig, ha nem kíván kockáztatni.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr855336578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.31. 09:12:39

bár így lenne...

és nem csak arról van szó, hogy már megint címlapon hazudik az index... :x

trazz 2013.05.31. 09:42:52

Megjött a menetrendszerinti 007es narancsdroid is. :D

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.05.31. 09:48:58

Olyan biztosan nem lesz, hogy nem lesznek kocsmák, mert akkor bukná a Fidesz a választást, de majd lesznek "nemzeti" kocsmák.

elwood 2013.05.31. 09:49:36

nem lenne egyszerűbb az áfát utalni egyből a fidesz számlájára ?

akkor is ugyanez lenne az eredmény de legalább nem kéne egy doboz cigiért vagy sörért megkeresni a helyi párt-alapszervezetet.

Roan 2013.05.31. 09:50:45

Az alkohol logikusnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy politikusainkank, leggazdagabb embereinknek különféle érdekeltségeik vannak borászatokban, pálinkás cégekeben. Szvsz ezt csak belengették, de nem lépik meg.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.31. 09:53:20

Én meg úgy tudom, hogy a magyar narancsot hamarosan betiltják a szekrényben karatézó fasiszták.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.31. 09:54:02

@Roan: meg lehet határozni, hogy mely piát kelljen tartani minden egyes nemzeti italboltban ...

sárkányfő 2013.05.31. 10:09:22

Tegnapelőtt földek, tegnap trafikok, közbeszerzések állandóan, holnap és holnapután a többi.

Folyamatban az ország belső gyarmatosítása. Hamarosan már csak annak adnak munkát, aki fideszes. Aki nem családtag mehet árkot ásni közmunkában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 10:29:31

elég pénz van benne, hogy cserébe bevállalja a "botrányt" a kormány.

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 11:44:08

Előbb szerintem még a dohányiparon ütnek egyet a központ kiszállítással. Aztán jöhet az alkohol. De szerintem minden egészségtelen terméket csak a trafikban lehessen árulni. Liszt, cukor, fehérkenyér, cigi, alkohol, kávé stb. Lenne párezer kőgazdag ember oszt ennyi.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.31. 11:47:33

@Csillagszemű Juhász: gyümölcs-zöldség csak az állami földbérlőktől, hús meg olyantól, aki nagyon-nagyon szereti a futballt ...

Emmett Brown 2013.05.31. 11:56:19

kérdés, hogy ez a vendéglátásra is vonatkozik-e majd. mert az tisztának tűnik, hogy ne a Tesco/Spar/Auchan olcsó piáját vegyék a népek, hanem a sansoszan megdrágított "italboltból" vásároljanak.

Fejesrob 2013.05.31. 12:12:10

Egyetértek, az adófizetőknél marad a teljes haszon. Támogatom ezerrel. Hajrá Viktor, csak így tovább.

Hú b+, mit kapok ezért a ballib trolloktól:))))

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 12:13:53

@morgás joga mindenkit megillet: A ZGY egészségileg nehezen magyarázható. De ha már pia és cigi ott van, lehetne minden egyéb káros a trafikban. Bízom benne, egyszer eljön az a pillanat, amikor autót is csak a Nemzeti Autóboltból vásárolhatok, nehogymá a sok multikarvalykizsákmányoló autógyártó márkakereskedője járjon jól. Ezzel párhuzamban a visszaéléseket, külföldről behozott kétes állapotú autókat is kiszorítjuk a piacról. És az állam leszerződik a gyártókkal, csak narancssárga autókra, és így hatalmas kedvezményt érnek el, ami szintén a nép javát szolgálja.

Fejesrob 2013.05.31. 12:20:55

@Csillagszemű Juhász: Fogd fel úgy mint egy forradalom.

Visszakerül minden a magyar néphez.

Nem értem, ebben mi a probléma.

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 12:30:51

@Fejesrob: Csak annyi, hogy nem a néphez kerül vissza. Párezer kiváltságos nem a nép. Amúgy szép gondolat :)

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 12:32:55

@Fejesrob: És a trafikokban minimálbérre bejelentett szerencsétleneket nem nevezném adófizetőknek.

Fejesrob 2013.05.31. 12:40:28

@Csillagszemű Juhász: Ja, a shopokban, benzinkúton lévő rabszolgákat nyilván annak nevezted.

Fejesrob 2013.05.31. 12:46:06

"Orbán Viktor miniszterelnök kapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) díját a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten."

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.31. 12:49:52

@Csillagszemű Juhász: a minimálbéres rabszolgáknak valószínűleg tök mindegy, hogy hazai Fidesz-közeli, magyar vagy orosz oligarcha, eu-s vagy japán multi vagy épp ki tudja ki zsákmányolja ki ...
bár amikor azt mondják neki, a főnöke a nép, az tutira idegesítő lehet. Meg bicskanyitogató.

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 12:51:34

@Fejesrob: a benzinkúton dolgozó rabszolgák is magyar vállalkozóknak dolgoznak papíron minimálbérért, nem az ÖMV-nek. És őket sem nevezem ezért adófizetőnek. Egy Tesco árufeltöltő több adót fizet mint azok akikkel itt példálózunk.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.31. 12:57:00

@morgás joga mindenkit megillet: ellenben, ha egy felsőbbrendű izraeli állampolgár alkalmaz minimálbérért, az mindjárt más érzés igaz?

te biztosan tudod... :x

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 13:03:43

@morgás joga mindenkit megillet: Én multinál dolgozom, nem érzem úgy, hogy kizsákmányolnak, sőt.

Szelid sunmalac 2013.05.31. 13:05:13

@wmiki: Te Miki! Tapolcan is esik, vagy csak itt van ilyen szar ido? Azok a kurva tudomanyos meteorlogusok mar megint igazat mondtak!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.31. 13:09:56

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: most nem esik ^^

pedig a tudomány sosem téved, mert bizonyítékokon alapszik!
ezt mindenki tuggya, aki felsőbbrendű, értelmiségi, demokrata

repinorbi 2013.05.31. 13:46:37

A Nemzeti Dohányboltoknál szerintem érik a meglepetés.
Aki nem adta be szerdáig a működési engedély kérelmet a NAV-hoz az nem valószínű, hogy július elsején kinyit. Minnél nagyobb a csúszás annál jobban fog hiányozni állam bácsinak a kieső adóbevétel.
Minél nagyobb a csúszás annál több lesz az ideges ember a NDN ZRt.-nél.
Minél több az ideges ember annál több a hiba.
Ha a Nemzeti Dohánybolt rendszere nem indulna el olajozottan, akkor a Nemzeti Italboltoknak már a gondolata is elég gáz.
Azt a törvényi megszövegezést meg elég nehezen képzelem el, hogy mivel fogják a szeszt elvenni a Tescotól, az Auchantól, a CBA-tól, a Coop-tól.
Na persze 2/3-dal mindent lehet.
Repi Norbi

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 13:53:49

@repinorbi: a kereskedők júli 16-ig árulhatnak cigit, tehát a júli 1 még nem akkora gáz. Italt meg el lehet venni. Majd azt mondjuk, hogy skandináv modell. A cigire is ráhúztuk, hogy osztrák modell, ami viszont nem igaz, de jól hangzik.

repinorbi 2013.05.31. 14:08:28

@Csillagszemű Juhász:
Na ez valóban így van. Nem is erről lenne szó, hanem arról hogy mi van az új "zöldfülű" nyertesekkel, akik vállalták a július 1-es nyitást a pluszpontokért. Én most is árulok dohányt, de már látom a vásárlókon, hogy a célegyenesben már készletezni fognak mert, abban nem bíznak, hogy a Nemzeti Dohányboltok időben elindulnak.
Az MSZP meg minden bizonnyal számon fog kérni a NDN ZRt.-n minden egyes nem kinyitott nyertest.
A környékünkön lévő nem kinyitott nyertest meg én fogom majd számonkérni. Ha kell fel is jelentem. És ez csak a kezdet.
Szemet szemért.
Senki ne gondolja, hogy egy piacot csak úgy át lehet venni!
Persze akkor is résen leszek amikor piros betűs ünnepen ki fog nyitni. Ha alkalmazott lesz a pult mögött már készítheti is a pénzt a bírságra.
Amúgy van nyertes ismerősöm és már láttam az új szállítási szerződésekből is. Ha egyszer 100%-on 3 magyar és 3 külföldi cég osztozik akkor piszkosul nehéz lesz betartani mindenkinek az elvárását.
Elvárás a 40% magyar érdekeltségű dohánygyár.
Elvárás a 30% magyar gyártású termék.
Van magyar gyárnak is külföldi készítésű cigarettája.
Elvárás a 240-es "zsebcsomag" megjelenés.
És persze van olyan gyár amelyik szeretne 40%-os polcrészt.
Akinek a suliban gyengén ment a matek az most hasba is szúrhatja magát rögtön.
És a Philip Morrisnál még csak ma van a "nagy megbeszélés"
Repi Norbi

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.31. 14:25:27

Nem kell itt megállni! Cipőt a cipőboltból! :)

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 14:29:25

@repinorbi: majd kinyitnak, és árulnak addig jégkrémet. :) Amúgy tényleg érdekes a helyzet. Hallottam olyan nyertesről, aki az önkormányzathoz ment be érdeklődni, hogy ő most akkor mit csináljon, kitől kell majd cigit vennie. A gyártók meg érthető módon próbálkoznak minél nagyobb láthatóságot elérni. Szerintem, mivel a BAT gyárt itthon cigit, őket talán tekinthetik magyar cégnek is. Azonban még ott van a PMI, Imperial, JTI és ugye a magyar Continental a maga nagyon jó termékeivel. A matek, ahogy mondtad nagyon érdekes lesz.

sárkányfő 2013.05.31. 14:30:08

@Fejesrob: Ez nem forradalom, hanem rablás, és nem a magyarokhoz kerül, hanem a maffideszhez.

Te nap mint nap bizonyítod, hogy nem magyar vagy, hanem maffideszes, ezért örülsz minden zsákmánynak, amit a maffidesz nyúl le a magyaroktól.

kifordított nagyanyó 2013.05.31. 14:33:29

Képesek rá de fideszbirkák reakciói:Ááá ugyan ők ezt meg nem csinálják.De ha mégis akkor az úgy jó.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.31. 14:38:12

@Csillagszemű Juhász: ezért utálom a multizást - nem a tulajdonos tőkeeredetétől függ, hogy ki hogyan viszonyul a humán erőforráshoz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.31. 14:38:14

Egyébként röviditaloknál támogatnám a skandináv modellt, vagyis az éttermeken kívül csak egy állami tulajdonú bolthálózatban árulják.

Csillagszemű Juhász 2013.05.31. 14:40:54

@Távmunka blog: ez érthető, csak ugye nálunk a trafikok leosztása után nehéz elhinni, hogy az egészség megőrzése lenne a fő szempont.

Emmett Brown 2013.05.31. 14:45:39

@Távmunka blog: az lesz a tuti, amikor melegkonyhához kötik az italeladást. mint most az iskolák melletti helyeken.

Szelid sunmalac 2013.05.31. 15:22:12

Nem lenne egyszerubb jegyre adni mindent? Az egeszsegunk megorzesenek erdekeben persze...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.31. 16:38:04

@Emmett Brown: Tényleg, ezért árul hamburgert, spagettit és hasonló bonyolultságú kajákat manapság a legtöbb lerobbant talponálló is.
süti beállítások módosítása