véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngSzemünk láttára bontakozik ki a nagybetűs Mesterterv - Matolcsy immáron jegybankelnökként tereli gazdaságpolitikánkat a "sógor, koma, jóbarát" rendszer, az ad hoc jellegű beruházási boom és a kínai modell felé.

Az elnök szerint a nemzeti banknak három fő célt kell követnie, melyből kettő, az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás kipipálva, a harmadik viszont még nem teljesült, ez pedig a kormányzati gazdaságpolitika támogatása, azaz a devizahitelezés visszaszorítása - ennek eszköze lesz az új Növekedési Hitel Program. És mindehhez még hozzátehetjük Orbán Viktor bankszektort államosítással fenyegető nyilatkozatát is, mely szerint 50 százalékos magyar tulajdont szeretne látni a magyar bankrendszerben.

A program első pillére azokat a kisvállalkozásokat célozza meg, akik nehezen és magas kamaton jutnak jelenleg hitelhez: a helyzet javítására "a jegybank  250 milliárd forintos forrást nyújt a kereskedelmi bankoknak a kisvállalkozások hitelezésére nulla kamatozással, forgóeszközhitelre és uniós előfinanszírozásra. A bankok erre 2 százalékos kamatot tehetnek rá. Mindezt  a vállalkozások új hitelekre, lejáró hitelek megújítására, és valamennyi korábbi kötelezettség kiváltására használhatják". A program idén július elsejétől augusztus végéig tart, tehát aki szeretné igénybe venni, készüljön fel vakációjának átütemezésére, mert a keretösszeg a teljes vállalati hitelállományhoz képest nem túl magas ...

vállalati hitelállomány 2012.jpg

A program második pillére a vállalkozások devizahitelének forintosítása, itt a cél olcsó forinthitelek adása, szintén nulla százalékos jegybanki forrással, 250 milliárd forint keretösszeggel.

A növekedési program harmadik pillére a magyar pénzügyi rendszer sérülékenységének csökkentése - és mivel ez Matolcsy szerint a magas devizaadósság miatt áll fenn, ennek csökkentése a cél, forrása pedig a magyar devizatartalék; ezen pillér keretében a jegybank 1000 milliárd forinttal csökkenti kéthetes kötvényeinek állományát  

A jegybakelnök szerint a három lépés kockázatai a tűréshatáron belül vannak és szerinte a korábban becsült 380 milliárd forintos veszteség helyett két éven belül akár nyereséges is lehet az MNB. (forrás: hvg.hu)

Kérdés: vajon milyen paraméterekkel kell rendelkezniük ahhoz a cégeknek, hogy megkapják az extra olcsó hitelt? Szigorúbbak lesznek a feltételek vagy sokkal enyhébbek, mint voltak az eredetileg felvett hitelek esetében? Kell bármilyen elképzelést (üzleti tervet) felmutatni, mire kívánják felhasználni az olcsó forrást, vagy teljesen mindegy, akár be is dőlhetnek vagy túlvállalhatják magukat felesleges, irreális piaci elképzelésekre hagyatkozó beruházásokkal? MNB háttéranyaga szerinta kedvezményes hitelek kizárólag azokban az ágazatokban és azokat a kis- és középvállalati adósokat érjék el, amelyek egészséges üzleti modellel rendelkeznek és növekedni szeretnének" - de vajon mit jelent az, hogy "a kedvezményes hitel ágazat és vállalatméret alapján célzott felhasználása"? Ki dönti el, ki kaphat célzottan és ki nem, nyílt kiírás lesz vagy "banktitok"? Vagy az egész leegyszerűsödik "haver-nem haver" dilemmára?

Rászólnak majd fentről a bankokra, kinek kell a hitelét átkonvertálni és kinek nem, ki juthat olcsó forráshoz és ki nem? Esetleg automatikus lesz a rendszer, akinek ilyen vagy olyan hitele van, az immáron átkerül majd egy másik, számára (az állam szerint) sokkal kedvezőbb konstrukcióba?

"A program (első pillér) keretében kihelyezhető, alacsony kamatozású refinanszírozás maximális mennyisége pedig korlátozott, a hazai bankok teljes vállalati hitelállományának mindössze 4%-a, a kkv hitelállomány 7%-a.

"A program (második pillér) keretében kihelyezhető, alacsony kamatozású refinanszírozás maximális mennyisége itt is korlátozott: a hazai bankok kkv devizahitel-állományának legfeljebb a 15%-a." (MNB háttéranyag, 2013. április 4.)

Ki fogja vállalni a kockázatot, a bankok vagy a költségvetés (azaz az adófizetők)? És hogyan fog belépni erre a piacra a több, mint 50%-os magyar  banktulajdon-részesedés, lesz szerepe ebben a három pillérben? Azt mindenesetre a már említett háttéranyag leszögezi, hogy " a jegybank a hitelprogrammal nem vállal fel vállalati hitelkockázatot. Ennek a kockázatnak a felmérése és kezelése továbbra is a bankrendszer feladata" - de kérdés, a gyakorlatban ez mit fog jelenteni?

Hogyan fognak a kieső jövedelemre reagálni a kereskedelmi bankok? És a Bankszövetség? A háttéranyag szerint "a hitelintézetek programhoz való hozzájárulása a velük való megállapodás alapján úgy valósulna meg, hogy egy átlagos kkv-t jellemző hitelkockázati szintnek megfelelő felár helyett csak – a hitelintézetekkel folytatandó tárgyalás kiindulópontját képező - 2%-ot építenek be a hitelkamatokba. Az alacsonyabb felár miatt kieső jövedelmet azonban kompenzálhatja az adósok javuló fizetési képessége, ami a jóval a piac alatti kamattehertől remélhető".

Vajon hogyan lesz nyereséges a MNB, ez a mesterterv milyen irányba befolyásolja majd a jegybank eredményét, ezt levezette bárki is papíron, valódi számokkal? És vajon mekkora kockázatot vállalnak maguk az adófizetők azzal, hogy a kormányzat mindenáron csökkenti a devizahitelek volumenét? Mert ha mégsem lesz nyereséges a MNB, azt bizony adóforintokból kell megtámasztani ...

Azt már külföldi tapasztalatok bizonyítják, hiába öntik a pénzt vállalkozásfejlesztésbe, ha nincs dinamikusan növekvő belső és külső piac, a beruházási boom eredményeképp létrejött plusz termékek-szolgáltatások a kutyának sem kellenek. És mi van ma, Magyarországon? Az utóbbi öt év alatt a vállalkozások fele eltűnt, és statisztikailag kimutathatóan a belső piac folyamatosan szűkül: 

"A kiskereskedelmi forgalom volumene idén februárban 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezt alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése eredményezte – derül ki a KSH által közzétett statisztikából.

Januárban 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján." (index.hu)

És azért nem ártana egy kiszámítható gazdasági-jogi környezet sem.

A belső piacra tehát nem lehet számítani mint a gazdasági fejlődés motorjára, marad tehát az export - egyre inkább úgy látszik, Zsiday Viktor elmélete igazolódik be, amelyben hazánk kínai ösvényre lépését vizionálta:

  1. devizahitelek teljes eltüntetése a rendszerből (immáron lásd a három pillért)
  2. ha ez kész, a kamatszint levitele 2-3%-ra, a forint meg mehet fel akár az égbe is, ha akar.

"Jól látható, hogy mi a végcél. Fellendíteni az ipart (mert a világban mindenhol a gazdaság nagy részét kitevő szolgáltatói szektort alantasabbnak tartják az előbbinél, igazi munkának meglehetősen atavisztikus módon csak az ipari és mezőgazdasági termelést tekintik), sok, közepesen képzett, olcsó munkaerővel (plusz  mérnökök hadával), gyenge devizaárfolyammal, alacsony kamatszinttel. Pontosan a kínai modellt másolják, ahol folyamatosan negatív reálkamatot tartanak, a megtakarítóktól átcsoportosítják a pénzt az állam, és az államon keresztül az erőltetett iparfejlesztés irányába, és ezalatt a devizát is alulértékelten tartják.

A modell tehát erősen exportorientált, alapfeltétele az állami iparfejlesztés, és nagyon alacsony kamatszint valamint alulértékelt deviza. Exportáljuk szét a világot, mint a kínaiak, ez a cél.

A bibi csak az, hogy mindennek az útjában állnak a devizahitelek, mert mindaddig nincs alacsony kamat (és ebből eredően gyenge forint), amíg a forint gyengülése veszélybe sodorja a lakosság és vállalatok nagy részét." (Zsiday Viktor, mfor.hu)

Az exporthoz azonban nyersanyag meg energia kell, ezekben pedig nem igazán bővelkedünk, a hektikus forintárfolyam sem igazán kedvező. Amiben viszont bízhatunk, az Széles Gábor és az ő "madara", melynek röpte igazi álom, „akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs. Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni”. Olyan apróságokkal pedig ne törődjünk, mint a forint árfolyama - hiszen azzal más sem foglalkozik:

„az MNB-nek nincs árfolyamcélja, inflációs célja van” (Matolcsy, 2013. április 4.)

"(...) a forint jelenlegi gyengülése átmenetinek tekinthető, kormányzati reakció csak akkor szükséges, ha az árfolyam tartósan és jelentősen tér el a költségvetésben szereplő 285 forintos euróárfolyam-szinttől." (Varga Mihály, 2013. március 11.)

Egyelőre az már látszik, a vállalkozásoknak csak egy része élhet majd a program adta lehetőségekkel - már csak az a kérdés, ki és mi alapján fogja eldönteni, kinek lesz ezentúl könnyebb és kinek nehezebb.

És a várható folytatás? Egy közlemény már megjelent az MNB oldalán, ma lesz egy elemzői beszélgetés, hétfőn pedig nyolc nagybank vezetőivel tárgyal az MNB vezetése a programról.

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr935194596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.04.04. 14:02:54

Mindent bezagyváltál ide. Tulajdonképpen mi a konkrét problémád?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.04. 14:49:57

@bankvezér: a morgás joga mindenkit megillet. Én így, te egy kicsit rövidebben és másképp ...

bankvezér 2013.04.04. 15:42:45

@morgás joga mindenkit megillet:
Jó, jó... De számomra olyan ez az írás, mint a mezőgazdaság, amelynek mind a négy évszak az ellensége, - vagyis semmi sem jó.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.04. 16:39:34

@bankvezér: a puding próbája az evés, kerülhet a pénz jó helyre és rosszra is, példa van bőven mindkettőre

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.04. 17:00:51

Nem megyünk a Kínai modell felé. Jó lenne, de messze nem az a cél.
Nincsen modell, nincsen terv, ad-hoc intézkedések tömege van.

bankvezér 2013.04.04. 17:08:25

" a puding próbája az evés, kerülhet a pénz jó helyre és rosszra is, példa van bőven mindkettőre."

Na végre valami konkrétum.
A 250 milliárd forint kedvező hitel leginkább a kormánynak kedves cégekhez fog vándorolni. Ez nem kérdéses...
Ez minden kormány esetén így van.

bankvezér 2013.04.04. 17:11:16

@Dörnyei József:
Van modell. Többféle is. Ezért tűnik úgy, hogy ad-hoc intézkedések vannak.

fvipera 2013.04.04. 17:27:42

@morgás joga mindenkit megillet: ha az mfb projektjeit nézem, akkor csak rossz helyre kerülhet. matolcsy megnyitotta az utat simicskának a nagymama lekvárjához. mostantól drága lajosunk szabadon rájárhat az mnb tartakékra

2013.04.04. 23:28:05

Megértem a liberális fanyalgást. Pénz lesz, de már megint nem feléjük fog csordogálni. Bosszantó elismerem. Meg kell szoknotok. Sokáig így lesz!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.04. 23:52:03

@fvipera: Egerszalók? Vajon mennyibe lesz összesen az adófizetőknek az "Irreális üzemeltetési tervek" alapján épült komplexum? Csak a bekerülési költséget képtelen kitermelni ...

"A 2007. július 13-án megnyitott Saliris Resort Spa & Gyógy- és Termálfürdő, valamint a 2010. május 28-a óta működő Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel**** superior mostanra áll a lábán, elegendő likviditással és szobakihasználtsággal, visszatérő és bővülő vendégkörrel nyilvánvalóan életképes.

Amire nyilvánvalóan képtelen, az a bekerülési költség kitermelése. Ezért a komplexum jövője is azon múlik, hogy sikerüljön megszabadítani az irreálisan magas törlesztési tehertől (a hitelösszeg jelenleg 36,7 millió EUR). Az MFB két ágon is érdekelt az ügyben: mint az egyetlen hitelező (2011 végén kivásárolta a CIB-et), illetve mint tulajdonos (2004 óta több lépésben végül kizárólagos tulajdonossá vált)."

www.mfb.hu/aktualis/sajtokozlemenyek/sikerult-megmenteni-saliris-t

bulista 2013.04.05. 00:37:25

@Lindalinda: Ha ilyenek a FIDESZ hívei, akkor tényleg nincs szükségük ellenségekre...

Doctor Klauße 2013.04.05. 00:41:52

@morgás joga mindenkit megillet:
A hitelt a kereskedelmi bankok fogják kiadni, ahogy a kamatot is ők határozzák meg 0-2% között, a jegybank a forrást nyújtja hozzá.

Ezen fölösleges károgni, végre próbál valamit csinálni az MNB, azon kívül, hogy minden héten elmondja hogy "hűdekurvafüggetlen", annak ellenére, hogy MSZP-s tanácsadó alelnöke van, szóval Simor elvtárs kéri a nyolcmilliós fizetését, amit szépen ki is utalt Ciprusba...

Ráadásul végre van valami koncepció, nem csak ülnek a seggükön és ha baj van, fölvesznek egy xmilliárd eurós hitelt...

bulista 2013.04.05. 00:47:54

@Doctor Klauße: Akkor most lehet örvendezni, mert koszos 100.000 ejró felett Cipruson minden ment a lecsóba...

Doctor Klauße 2013.04.05. 01:03:55

@bulista: nekem nincs ott pénzem, de szegény Simort meg Bajnait azért sajnálom...
az offshore-lovagkor vége??

nod20 2013.04.05. 01:10:05

A kereskedelmi bankoknak miért érné meg 2%-ért nem éri meg a bankoknak és megértem őket.

A jegybanknak az a dolga, hogy "hűdekurvafüggetlen" legyen, nem pedig "csinálni valamit".

Nagy koncepció, osszunk szét sok pénzt az majd jó lesz...

Rwindx 2013.04.05. 01:21:17

@nod20: tán mert a forrásköltségük nulla?
Vagy a a szar 2% az smafu? Máshol ez teljesen ok, függetlenül attól hogy nálunk a CHF hitelek esetén a CHF libor és a THM között van vagy 7%.

bulista 2013.04.05. 01:38:50

@Doctor Klauße: Cipruson biztos - de majd keresnek maguknak mások országot...

bulista 2013.04.05. 01:45:02

@bulista: Ja, meg arra is kíváncsi lennék, hogy a Lázár-tesók menyit buktak a ciprusi csődön - mert ugyebár rejtélyes okokból a nemzeti büszkeségünk, a CBA is Cipruson van bejegyezve...

blr 2013.04.05. 03:03:07

@Lindalinda: Agymosott. 0%-on sem vennék fel hitelt olyan környezetben, ahol bármikor elvehetik a tulajdonom (nyugdíjpénztár), betilthatják a tevékenységem (játékgépek), vagy ha másképp nem megy, füstadót vetnek ki (közműalagút-adó vagy hogy hívják), csak azért, mert éppen eszükbe jutott.
Ilyen környezetben ki a halálnak éri meg befektetni?

komplikato 2013.04.05. 03:35:54

@Doctor Klauße: "az offshore-lovagkor vége??"
Lol. 30 offshore országból egy kihúzva, mitől lenne vége? Látod a Lázár tesók, Csányi kartárs vagy a Demján NEM ott tartotta a lovét.

Na de nem is ITT! :D

komplikato 2013.04.05. 03:39:59

@bulista: A CBA két svájci off-shore cégen át adózik. Ettől lehet a CBA ciprusi bejegyzés, de kétlem.

@blr: Erre írtam azt, hogy ha negatív kamat lenne (ami ugye nem is létezik) még akkor is 1000x jobban megéri határon túli céget csinálni az idióta járulék rendszer és a brutális bértömeg miatt. Tehát adtak a sz*rnak egy pofont. Már feltéve ha nem eleve a már létezős és haveri cégek kitömése vagy megmentése a cél ...

@morgás joga mindenkit megillet: Óóóó, ezek összefüggésben álltak volna Meggyes elvtárs élményfürdő komplexumával csak az túl korán lett bukó, vagy ő autodidakta módon volt hülye?

komplikato 2013.04.05. 03:40:54

@Lindalinda: Ilyen egy igazi "hazafi" tapsol az ország tartalékainak szétlopásához. Gratulálok.

karnak 2013.04.05. 04:07:38

@Rwindx: igen , a 2% az smafu, rafizetes, miert is?

a szokasos 4-7%-os marginban (ez igy nem pontos de legyen egyszerubb igy) van a mukodesi koltseg, azaz a bank abbol tartja el magat, az apparatust, az infrastrukturat, es a nem fizeto, bedolt hitelek kockazata is abban van. (azaz azoknak a vesztesege akik tonkremennek es nem tudjak fizetni a hitelt... azzal is kell kezdeni valamit)

ergo ha 2%-on helyez ki forrast, akkor egyszeruen nem termeli ki a mukodesi koltseget, veszteseget termelne, rafizetne egyszeruen szolva.

bizonyos hiteleknel bizonyos fedezeteknel (ovadeki, bankgarancia, ahol kvazi nincs kockazat) nagyobb volumennel elkepzelheto a 2%, de ez rendkivul kirivo, igazabol a vallalkozasok tomegebol senkit sem erint, esetleg azokat akik most is nagyon olcson kapnak hitelt, ok meg olcsobban kapjak.

hogy konyhanyelven is ertheto legyen:

- ha a tejet a kozert 150 ft-ert veszi, es 50 ft-al kell dragabban adnia hogy kifizesse az alkalmazottait, a rezsit, azaz 200 ft a tej;

- akkor ha azt mondod a kozertesnek hogy adok neked allami 100 (vagy nulla) forintert tejet, de csak 20 ft-ot tehetsz ra, nem fogja megvenni, mert minden eladott tejen veszitene 30 ft-ot, hiaba lenne az o boltjaban csak 120, (vagy 20 ft) a tej.

azaz kerdezhetned hogy a 20 ft smafu? igen smafu, szar.

ket dologrol van szo megint:

- egyreszt mint latszik tovabb szitja a bankok es a zemberek kozti ellenallast, hiszen az emberek, meg a mikro-kisvallalkozasok nem ertik a bankok mukodeset, nem ertik mi miert mennyi, hogy miert ne lenne jo 2%-on hitelt kapni, masreszt majd jol bemennek a bankba ahol kerik a 2%-os hitelt a semmire, a bank persze nem ad, az emberek meg csapkodjak az asztalt a rohadt bankok miatt.

(teszem hozza hogy ezert lovagolja meg a kormany allandoan a bank, meg tozsde kerdest, a tudatlansag miatt, es az emberek meg hagyjak magukat megvezetni, ha azt mondja a kormany hogy draga a gaz meg az aram, akkor is az eonra meg az elmure haragszanak, holott a rezsi nagy resze az allamnak fizetett ado.... es sajnos ha holnal azt mondanak hogy draga a kenyer a pekek miatt, siman elhinnek sokan, es elkezdenek megutalni a pekeket egyesek, cikkek szuletnenek a gazdag pekekrol, meg arrol hogy hogyan trukkoznek a liszttel, stb, itt tartunk..)

- bizonyos koroknek es embereknek (lsd fentebb linda kommentjet, aki ugy orul ennek mintha o kapna hitelt) elerheto lesz, de ez okot oromre nem adhat.

semmit nem kellett volna csinalni ezzel, max 4-5%-ot engedni a bankoknak, es kesz lett volna az olcsobb hitel...
de lathatoan nem ez volt a cel csak a hulyeseg es nagyot mondas, hogy NULLA szazalek meg ilyesmi.

(egyebkebt jelenleg a szechenyi beruhazasi hiteleknel az allam ugyanigy olcsobban 4%-on ad forrast, amire a penzugyi vallslkozasok kb 4%-ot tesznek ra, es mukodik.
ergo ha valaki jelenleg nem kap hitelt nem azert van mert draga, hanem mert hitelkeptelen vagy nincs fedezet.)

karnak 2013.04.05. 04:11:23

@Doctor Klauße: nem sokat tudsz az mnb feladatairol, a ra vonatkozo hazai es nemzetkozi szabalyozasrol, simor fizeteserol, ugye.

egyebkent matolcsy biztos megeri a penzet, errol nem szol a fama.

harmadreszt nem lenne ez akkora faszsag ha az lenne a cel mint amit elmondtak es egy kisvarosi fiokvezeto is tudja hogy miert faszsag ez igy, es hogy kene megcsinalni ezt hogy mukodobb es jobb legyen... de nyilvan nem az a cel, csak a parasztvakitas megint.... ami mukodni latszik.

karnak 2013.04.05. 04:22:08

Az eredeti poszthoz a bankrendszer allamositasa (allami szerepvallalas novelese) targyaban:

az allam az mkb helyett megvette a takbankot, azaz takarekszovetkezetet. mi tortent azota? jobb, a hazai vallalkozasok vagy az emberek szamara a takszovok maskepp hiteleznek?

nem, minden ugyanolyan, gondolom x koroknek kicsusszan par mrd ft, de nulla hatasa volt ezen kivul.

majd erdekes lesz ha esetleg tenyleg osszevonjak a kettot es belekenyszeritik a takszovoket a 2% bohockodasba, azok meg vert izzadnak hogy hogy utasitsak el a hitelkerelmeket, vagy csak bedolnek par ev mulva. rettenet, de gondolom akkor is tapsikolnanak egyesek hogy kozpenzbol tonkrebasznak egy nemetek altal mukodokepesse tett szervezetet.. de van ingyenhitel, ingyenebed.

politikus-omm 2013.04.05. 04:33:32

Már rég kéne ilyen program, az az egyetlen baja hogy nem 4x ennyi pénzt osztanak ki.

politikus-omm 2013.04.05. 04:49:46

@karnak: Kurvára nem lesz kötelező 0%-os forrást árulni a banknak ha szerinte szarok lesznek a feltételek.

Lesz bank amelyik rábukik mint tyúk a takonyra.

Niebur 2013.04.05. 05:08:21

@Doctor Klauße:
Vajon mikor fogja megérteni, hogy a 8 milliós fizetést az első Orbán kormány biztosította Járai Zsigmondnak?

politikus-omm 2013.04.05. 05:58:54

Nekem az nem tiszta, hogy minek ehhez a kerbanki 2%?

Miért nem az állam gründol bankot ami csak ennek a hitelnek a kihelyezésével foglalkozna? Egyébként is akart az állam bankot alapítani.

Blogger Géza 2013.04.05. 07:05:14

@politikus-omm: Ingyen mi a fenéért dolgoznának?

Állami bankhálózatot pedig nem lehet kiépíteni egyik napról a másikra, szükség van a kerbankok infrastruktúrájára.

Blogger Géza 2013.04.05. 07:08:45

@blr: Nem is te vagy a célcsoport, hanem komoly vállalkozások. :) Azok pedig erre rá fognak mozdulni, hidd el.

politikus-omm 2013.04.05. 07:13:24

@Blogger Géza: Nem hiszem hogy komoly infrastrultúra kell. 1 azaz 1 db. fiók kell. Ezek vállalkozói hitelek, 1%-kal jobb hitelért a vállalkozó körbefutkossa nagy Magyarországot.
Épp a napokban vonult ki valami apró olasz bank, pl. meg lehetett volna venni személyzettel, tokkal-vonóval.

miketbeszéltek 2013.04.05. 07:25:07

@Lindalinda: "Meg kell szoknotok" .Ha 23 évvel a rendszerváltás után megint ott tartunk, hogy "pártiság" és "oldaliság" dönti el a támogatások sorsát annak Te örülsz?? Szerintem egy hajóban evezünk, és elsősorban embertársaink vannak, akiket nem "oldaliság", hanem a tisztesség (és tehetség) alapján kéne osztályozni! Legalábbis szerintem, de Számodra ez biztosan liberális deviancia:-(

Pan Modry 2013.04.05. 07:30:25

@Lindalinda:
Nekem biztos lesz penzem, en nem a magadfajta szanalmas senki vagyok akik csak mutyiuton tud penzt szerezni.
Hala annak hogy kulfoldon dolgozok, legalabb az adommal sem titeket tomlek.

Szanalmas lehet a tefajtadnak hogy a valos versenypiacon nem tudja megallni a helyet,de ahelyett hogy a kepessegeinek megfeleloen szerenyebben eljen, inkabb kifosztja az allampolgarokat.

Pont olyanok vagytok mint a Gyurcsanyek voltak, ingyenelo buta kis senkihaziak.

Eljen a valodi kapitalizmus!!! (kar, hogy ezert el kellett koltoznom)

gjokkel 2013.04.05. 08:01:48

Vicces, hogy az ellenzéki kommentelők egyből feltételezik, hogy a kereskedelmi bankok, akik egyébként két éve szeretnék Orbánt kibelezve látni, mostantól pont a fideszes cégeket fogják pénzzel tömni...

Egyébként meg mindenki tudta előre, hogy Matolcsy le fog nyúlni 3-4 milliárd eurót a tartalékból. Jobb lett volna, ha simán beolvasztják a költségvetésbe?

Spiro 2013.04.05. 08:03:55

@Rwindx:
Csak azt ne felejtsd el, hogy a bankadó miatt a 7% marge-ból 3% az államé, és a tranzakciós adó is kitesz vagy 0,5%-ot.

Szóval 3,5%-kal lehetne alacsonyabb a THM, ha az előbbiek nem lennének - ez pedig 15 éves futamidő esetén ~35%-kal alacsonyabb törlesztőt jelentene-.

Száguldunk, száguldunk, csak rossz irányba!

politikus-omm 2013.04.05. 08:14:28

@gjokkel: 'mindenki tudta előre, hogy Matolcsy le fog nyúlni 3-4 milliárd eurót a tartalékból.'

- Az úgy volt tartalék, hogy a kerbankok kaptak rá jó kamatot az adófizetők pénzéből+nem forgott a gazdaságban sem a tőke. A sajtó meg úgy próbálja beállítani mintha az adófizetők tartaléka lenne...:) Ugyanolyan akna a 'tartalék' mint a Manyup volt.

gjokkel 2013.04.05. 08:30:12

@politikus-omm:
Persze. Szóval tudtuk, hogy csökkenteni fogják, de senki sem tudta, hogy mire költik.
Szerintem már meg volt előre írva pár világvégét vizionáló cikk a portfolio.hu-n, most meg dobhatják ki, mert ERRE nem gondoltak.

Blogger Géza 2013.04.05. 08:31:02

@politikus-omm: Jó, hát hogy te mit hiszel, az magánügy. Biztos a szabolcsi vállalkozás majd egy budapesti fiókba fog rohangálni... Látszik, hogy lövésed nincs a témához.

politikus-omm 2013.04.05. 08:42:51

@Blogger Géza: Ugyan már milyen vállalkozás az ahol jó hitelért az ügyvezető nem megy fel Bp-re? Hitel nem kell minden hónapban.

Amikor a hiperek tele vannak olyan bótossal, akik ott veszik meg a továbbadandó árut heti szinten? Na ilyen apró válallkozóknak remélem egy fillér hitelt sem adnak majd.

2013.04.05. 08:45:15

Most indítottam egy kisvállakozást. Tudnánk 75 %-os munkahelyteremtő beruházást indítani, 10 embert foglalkoztatva. A maradék 25 %-ra jó lenne ez a hitel. De a az alábbiak valószínűleg nem fogjuk igénybe venni.
A bank és az állam a hitelösszeg és a támogatás többszörösét kéri jelzálogba. A tevékenységünket bármelyik nap államosíthatják, ha úgy van kedvük.
A hitel hiánya valóban nehezíti a vállalkozást, de a jogbiztonság hiánya miatt az se fog vállalkozásba, aki tehetné.
Ennek okán inkább feketén fogok foglalkoztatni tíz embert és számla nélkül fogunk dolgozni. A saját érdekem előrébb van, mint a köz(fidesz) érdeke.

igazi hős 2013.04.05. 08:47:40

@Doctor Klauße: Simor hazahozta a pénzét, most megköszönheti Viktornak a nagy offshore-ozást. Valószínűleg az új munkahelyét is Viktornak köszönheti: ha ő nem rugdossa 2 évig Simort, akkor most az nem lenne EBRD alelnök. Ilyen egy valódi saller, aminek Orbán a rossz végén van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.05. 08:52:43

Pedig ez a lépés mindenképpen jó lépés. Kár ezt tagadni. Az, hogy az eredménye nulla lesz-e vagy pozitív, kérdéses, mert sok mindentől függ, de negatív semmiképpen sem lesz.

igazi hős 2013.04.05. 08:53:40

@Rwindx: Ha kicsit gondolkodnál: mennyire kell jó adósnak lenni, hogy megérje a 2%. Ha csak minden 10. hitel dől be, amin csak a tőke 20%-át bukja a bank, akkor már elfogyott a 2% és semmilyen valódi banki költséget nem számoltam. A nagyon jó adósok eddig is kaptak hitelt, 2 % marzsra pedig kockázatos adósokat senki nem gyűjtene.
"A bank bármikor szívesen ad neked kölcsönt, ha bizonyítod, hogy nincs rá szükséged."

politikus-omm 2013.04.05. 08:56:17

@roli101: ''A maradék 25 %-ra jó lenne ez a hitel. De a az alábbiak valószínűleg nem fogjuk igénybe venni.
A bank és az állam a hitelösszeg és a támogatás többszörösét kéri jelzálogba.''

- A részleteket még nem is lehet tudni(jún 1-től indul be) de tőled már a többszörösét kérik jelzálogba..:)) nyihihi

politikus-omm 2013.04.05. 08:57:44

@igazi hős: Minthogy a tőke nem a banké, nekifuthatsz az elméletednek újra.

hot-spot (törölt) 2013.04.05. 09:01:21

Azt nem tudom milyen modell felé száguldunk,de mint ha az Etióp és a Kínai modell keveredne egy kis Venezuelával és Szomáliával.

2013.04.05. 09:05:37

@politikus-omm: A 75 %-nál biztos, hogy kérik, azt már tudom. A 25%-nál, ami a kedvezményes hitel pedig valószínűsítem, mivelhogy a kockázatot nem tudják a kamatba beárazni a bankok, tehát nagy mértékű fedezetet kérnek. Már most is a teljes hitelösszegnél nagyobb mértékű fedezet kell, pedig most 10 % körül mozog a kamat.

Csetepaté márki 2013.04.05. 09:06:01

Van egy jobb javaslatom, legaläbb akkor csinälja a jegybank, amit az amerikaiak: väsärolja fel az MNB a teljes magyar adossägot nulla kamattal korlätlan mennyisegben, mint az amerikait a FED, oszt kalap-kabät. Märis megsporoltuk a kamatkiadäst, evente 1200 milliärdot, egyenleg messze pozitiv! Van egy papir egy bazi nagy adossägrol, mint az usäban, amit soha senki nem fog kifizetni, penzbe nem kerül, meg bärmekkora lehet. Oszt akkor mi van?

Azt nem lehet? Mert csak? Csak a ti fedezetnelküli kreält penzeteket lehet hitelre kamattal felvenni, sajätot nem? Kamupenzre valos kamat?
Ja, hogy akkor jonnek a dronok meg megdöntik a kormänyt, jön a magyar tavasz, mert diktatura van? Akkor csak egy ötlet volt….

Fejesrob 2013.04.05. 10:08:44

@politikus-omm: Meg is vette a Magnet bank. (Magyar)

Fejesrob 2013.04.05. 10:12:03

Persze fel lehet ezt úgy is fogni, hogy a kormány a devizás lakáshitelesek helyett megmenti a devizás cégeket, akik remélhetően megmentik a devizás lakáshiteleseket.

Viszont ha így fogom fel, nem tudok belőle posztot írni.

Azzal együtt, hogy még az is jobb, ha Orbánék fidesz közeli magyar vállalkozásokat támogatnak, mint külföldieket.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.05. 10:18:11

tök szívás, hogy nem 12% lesz a kamat...
igazi szívás.

Doctor Klauße 2013.04.05. 11:20:36

@Niebur: De Simor volt, aki ragaszkodott hozzá, amikor az ország fele éhen akart halni...

Doctor Klauße 2013.04.05. 11:25:33

@igazi hős: Ez bizonyítja azt, hogy mekkora csúszómászó ez a Simor...
Ha már volt pofája egy ország felelős jegybankelnökeként egy másik országban tartani a pénzét, akkor vállalja a "szomorú" következményeit, ha ott bukik a rendszer
De ez, hogy az utolsó pillanatban visszatáncolog a százmillióival, ez...
szóval a szakmától függetlenül, erkölcsileg 0.

pakandi 2013.04.05. 11:26:28

Üss vissza,nem nyafogni kell,hanem visszaütni!Nyilván erre a megszokott cionista hatalom képtelen,ezek nem harcosok,csak ingyenélők és most,hogy a csap elzárásra került nyafognak Bolgár úrral(nagy szexmester) egyetemben!Édes Istenem,milyen jó látni,hogy a Lenin-fiúk egy kicsi szopásban elhalnak...Nevetségesek vagytok,Bolgár úrral,Wengebussal és Bajnaival együtt.Majd jön vissza az szdsz...Arany apáim,zsidók itt?Soha,összeállhattok,mint a tehenek esőben,de Rátok már a kutya fasza nem kíváncsi!

I_Isti 2013.04.05. 11:28:11

@Doctor Klauße: Majd ha Eltolcsy lemond a fizetéséről, akkor lehet szájalni Simoréról...

fehérfarkas 2013.04.05. 11:29:53

@Doctor Klauße:
Egy évvel ezelőtt Matelcsy még óva intette Simort, nehogy jegybankelnökként akár közvetlenül, akár közvetve pénzt próbáljon pumpálni a gazdaságba, mert a jegynank feladata amonetáris politika, és nem piaci vállalkozások támogatása. És ha megnézem még annak idején Járai jegybenkelnöki tevékenységét, akkor ő is ugyanezt a nézetet vallotta. Számtalanszor kifejelnette a Medgyessy-kormánynak, hogy még csak ne is gondoljanak arra, hogy az MNB pénzt pumpál a kormány gazdasági programjába.
Mi változott? Csupán az, hogy Matelcsy jegybankelnök lett, és ugyanazt csinálja mint pénzügyérként: a főneke szava szerint ugrál.
Független jegybankelnök? Itt Orbánisztánban? Bruhahahaha :D :D :D

Persze a monetáris és a fiskális politika összehangolására alapvető szükség van, de a jegybanki tartalékokhoz csak nagyon óvatosan kellene hozzányúlni, és választási célú fogásokra pedig tilos lenne felhasználni.
És hiába lennének nagyon alacsonyak a forint kamatok, ha a forint árfolyama az egekbe szökik, és emiatt egy liter benzin 700Ft lesz (és akkor a nagy rezsicsökkentés és -10% árcsökkenés helyett + 200% árnövekedés lesz). És mivel már régóta nem vagyunk hatalmas mindent előállító ipari ország, így az ipari termeléshez is számos alapanyagot és félkészterméket külföldről importálunk, amiknek az ára szintén jól megdrágul (mivel azokat Euróban illetve Dollárban kell fizetni).

Egyébként pedig látszik az egészen, hogy nincs komolyan végiggondolva, mert Matelcsy éves szinten 285 Ft-tal kalkulálja az Euró középárfolyamát, ami egyre inkább csak a vágyálom kategóriba tartozik és nem a realitáséba.

Doctor Klauße 2013.04.05. 11:31:41

@karnak: Alapból a függetlenség nem teljesült, a többiről már fölösleges vitázni is...

dadddd 2013.04.05. 11:36:32

Szerintem bármilyen intézkedésnek örülni kell, ami valamennyit javít a vállalkozók helyzetén. 23 év alatt nem sok ilyen volt. Én reménykedem, hogy sikeres lesz a program. Sokkal inkább támogatandó ez az irány, mint hogy az Audiba, a Mercibe, a Coca Colába, stb. öntsük a pénzt.

fehérfarkas 2013.04.05. 11:36:38

@Doctor Klauße:
El kell keserítselek, Simicska, Nyerges, Csányi, Demján cégeinek is vannak ciprusi számlái...

...ugye nem akartok mag a ciprusi bankokban a pénzüket elvesztett NER oligarchák részére könyöradományokat gyűjteni?
Ha igen, akkor ott CÖF, és a tagjaiból meg a Fidesz szimpatizánsaiból gyűjtsön nekik :D

Doctor Klauße 2013.04.05. 11:40:19

@fehérfarkas: Már mióta 5-700 forintra kalkulálták a benzinárakat a "szakemberek", aztán kb. ugyanannyiba kerül, mint tavaly...

Ha Simor meglépett volna egy hasonló programot, én vele értettem volna egyet, nem Matolcsyval, de meg sem próbálta

Arról viszont, hogy a rendszerváltás óta ki mit mondott akkor és mit cselekedett később egy Biblia méretű könyvet össze lehetne állítani, de egészen fölösleges...

Doctor Klauße 2013.04.05. 11:44:11

@fehérfarkas: Most azt hiszed, nekik vagyok a híve?
Ha kint volt a pénze, ugyanúgy vállalja, mint Simor, nincs kettős mérce
Viszont ők azért más pozícióban tették, azt tegyük hozzá...

Kérdéses, hogy mennyire hiteles, amikor valaki az ország pénzügyi stabilitásáról papol, miközben nem bízik a hazai pénzintézetekben...

Niebur 2013.04.05. 12:00:04

@Doctor Klauße: 1.Nem ragaszkodott hozzá, egyébként úgy emlékszem,lemondott volna a fizetéséről.
2. A kérdés ellen az európai jegybank emelt kifogást, mert az MNB. függetlenségének megsértéseként értelmezte.
3. Akkor miért is volt az MNB elnökének ekkora a fizetése?

fehérfarkas 2013.04.05. 12:04:37

@Csetepaté márki:

1. a FED az magánkézben van és nem államiban
2. az USÁ-nak van a világ legerősebb hadserege
Gondolom ebből érted, hogy miért tehet meg olyat az USA, amit sem mi, sem mások nem tehetnek meg.

Ugyanakkor mi az EU tagjai vagyunk, ami még most a válságos időszakában is a világ 2. legerősebb gazdasága, és legnagyobb felvevőpiaca. Ráadásul földrajzilag is Európa közepén, és az EU szélén (= szomszédaink közt vannak EU-s és nem EU-s országok egyaránt), rajtunk megy át Balti-tenger és a Földközi-tenger, valamint az Oroszország és Dél-Európa közti útvonalak. Tagjai vagyunk ezen kívül még az IMF-nek, OECD-nek, NATO-nak, stb-nek...

...vagyis a fentiekből következik, hogy a földrajzi helyzetünket és a tagságainkat ki kellene használni, és nem pedig azon szervezetek ellen "szabadságharcolni", amelyeknek a tagjai vagyunk. Talán akkor sikeresebbek lennénk, és nem pedig nevetség tárgya (még a törökök is a görögök meg a bulgárok mellett minket emlegetnek harmadiknak, hogy miért jó, hogy nem tudtak belépni az EU-ba,
amikor már a törököknek is ciki vagyunk, és a görögökkel meg a bolgárokkal hoznak egy kalap alá minket akkor érdemes lenne elgondolkozni, hogy nagyon nagy a gáz).
"Tündérmese" és "unortodoxia" helyett a realitás felismerésére lenne szükség.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.04.05. 12:21:14

"És hogyan fog belépni erre a piacra a több, mint 50%-os magyar banktulajdon-részesedés, lesz szerepe ebben a három pillérben?"

Úgy, hogy mostantól minden extra forrást az MFB és a cukimuki takszik fognak szétosztani. Nem kell a külföldi részt csökkenteni, elég ha a magyart emeljük - gondolja most OV.

Együtt 2014 különítmény 2013.04.05. 12:24:18

" Orbán Viktor bankszektort államosítással fenyegető nyilatkozatát is, mely szerint 50 százalékos magyar tulajdont szeretne látni a magyar bankrendszerben."

magyar = állami?

Elég laza logikával van ez a blog összefércelve

igazi hős 2013.04.05. 12:30:56

@politikus-omm: Te se értetted meg az elhangzottakat: az MNB nem vállal kockázatot, ezt Kuszaszem mondta a saját szájával. Akkor vagy Alaptörvényben rögzítik az időben történő törlesztést vagy a kockázat a kereskedelmi banké lesz. Aki csak innen kezdve csak névleg közvetítő.
Pont azért kell ker. bankot bevonni, mert az MNB-nek se ügyfélminősítési, se kockázatkezelési gyakorlata nincs. (Sőt lassan már szakembere sem.) Az lenne a legrosszabb, ha ténylegesen az MNB lenne a hitelnyújtó és a ker. bank tényleg csak közvetítő lenne fix díjért: akkor mindenki, bármilyen üzleti tervvel kapna hitelt, a ker. banknak minden hitel bevétel, a bedőlő hiteleket meg majd kifizetjük mi az adóinkból. Ezt te sem gondolhatod komolyan - már ha elgondolkodsz egyáltalán.

igazi hős 2013.04.05. 12:37:41

@Doctor Klauße: "utolsó pillanatban" 2010-ben történt.

Csetepaté márki 2013.04.05. 12:52:44

@fehérfarkas: "1. a FED az magánkézben van és nem államiban"

Ezt eddig is tudtam. Es? Akkor?

"2. az USÁ-nak van a világ legerősebb hadserege
Gondolom ebből érted, hogy miért tehet meg olyat az USA, amit sem mi, sem mások nem tehetnek meg."

Komoly erv. Vagyis komoly, de nem erv.

Eztän következik egy földrajzlecke, amit akademiai diszdoktorival is nehezen lehetne cäfolni, de a temähoz nem sok köze van.

"Talán akkor sikeresebbek lennénk, és nem pedig nevetség tárgya (még a törökök is a görögök meg a bulgárok mellett minket emlegetnek harmadiknak, hogy miért jó, hogy nem tudtak belépni az EU-ba,
amikor már a törököknek is ciki vagyunk, és a görögökkel meg a bolgárokkal hoznak egy kalap alá minket akkor érdemes lenne elgondolkozni, hogy nagyon nagy a gáz). "

Szerintem meg lassan az lesz ciki(vagyis mär regota az, nem kicsit, nagyon), ami az unioban zajlik.

"Tündérmese" és "unortodoxia" helyett a realitás felismerésére lenne szükség.

Fel van ismerve a realitäs:van, aki csödbe megy, van, aki häromszor akkora adossäggal a legjobb ados. Annak ellenere, hogy senkinek nem fizeti ki az adossägät. Ugyanarra a penzre, ugyanakkora adossägra van aki pengeti a kamatokat, mäs meg egy büdös buznyäkot sem. Mindez az union belül, persze.
Nevetseges foscsombek az egesz, egy globälis penzügyi csaläs. Lehet älmodozni a "sikeressegröl", de a realitäs felismeresere lenne szükseg.

fehérfarkas 2013.04.05. 13:04:31

Matolcsy mostani jegybankelnöki nyilatkozataival és intézkedéseivel kapcsolatban a pár hónappal korábbi mondatait idéz, amikor még gazdasági miniszter volt (és Simor volt még a jegybankelnök):

„...a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni” - Matolcsy György 2012.01.03.

"A jegybanki arany- és devizatartalék a magyar gazdaság külső stabilitása védelmének eszköze, és mint azt a neve is mondja, tartalék, tehát nem használható fel fejlesztési vagy államadósság csökkentési célokra - ezt az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke, illetve erre hivatkozva a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 15 . §-a expliciten meg is tiltja." - Matolcsy György 2012.02.28.

Felkérem mindazon fideszdroidokat, akik pár hónapja még egyetértettek Matolcsyval mint gazdasági miniszterrel, azok most szépen álljanak tükör elé és mondják szépen azt: "Nem vagyok átverhető!", "Nem vagyok átverhető!", "Nem vagyok átverhető!" - és imádkozzanak azért, hogy a jövőben tényleg ne lehessenek átverhetőek :)

Na, akkor most ezek után felkérem a fideszdroidokat, hogy egyszerre próbálják megvédeni érvekkel Matolcy mostani és pár hónappal ezelőtti álláspontjá!

megint 2013.04.05. 13:05:42

Második pillérnél olyan dolgokon rugózik a cikk írója amiről még fogalma sincs, talán várjuk meg a végét, nekem ez a része így elsőre nem tűnik rossz megoldásnak. Talán Gyurka legjobb húzása lehet, csak tényleg azok jussanak hozzá akiknek szüksége van rá.

fehérfarkas 2013.04.05. 13:14:01

@Csetepaté márki:

Ennek ellenére mégis az unortodox tündérmeseországból ment félmillió magyar abba a válságban levő nyugat-európai országokba és nem fordítva. Azért én szeretnék olyan fizetést és majd ha öreg leszek nyugdíjat kapni, mint a válságban elvő nyugat-európai országokban van.

Valóban az EU-n belül is válság van, de EU tagként mi ennek megoldásáért semmit sem teszünk, sőt fikázzuk, megszegjük a játékszabalyait, és "szabadságharcolunk" ellene. Ráadásul miközben fikázzuk az EU-t és "szabadságharcolunk" ellene, aközben pedig az EU-s támogatásából újítjuk meg az útjinkat, csatornahálózatainkat, iskoláinkat, panelprogramunkat, stb + még a vállalkozások támogatásainak jelentős része EU-s forrásból történik.

Kakimaki0123456789 2013.04.05. 13:18:56

@Fejesrob: Nem az MNB folyositja a hitelt, hanem egy kereskedelmi bank. Kisebb forras-kamattal valoszinuleg kockazatosabb ugyfelek hiteleit is kivaltja majd; de elsosorban az alacsonyabb kockazatu hiteleket valtja majd ki.

Ez azt jelenti hogy a bajbajutottakan nem fog segiteni, az eletkepeseken fog.

Doctor Klauße 2013.04.05. 13:21:01

@Niebur: a mandátumának lejártáig azt a fizetését kapta meg, Matolcsy az új szerződés szerint már csak a maximumot, a 2milliót kapja, erről törvény van

ezekre az európai uniós gittegyletekre szerintem pedig már egyenesen ciki hivatkozni, annyira nevetségesek a kettős mércéjükkel
de ha nem hinnéd el, lásd az ellenzék is leszokni látszik róla

remélem egyszer ugyanez megtörténik a külföldről, négyfalközt generált antiszemita rémhírekkel, hogy a magyarországi zsidók rettegnek Budapesten

politikus-omm 2013.04.05. 13:28:30

@igazi hős: Te nem érted. Mivel a kerbank itt csak közvetíti a hitelt, mert nincs saját pénze az üzletben, minden kockázat az MNB-é.

politikus-omm 2013.04.05. 13:35:26

Felmegyek a hivatalba,

Rájavágok ja zasztalra, Elmondom hogy éhen fogok halniiii!

Pógármester csak azt kérem,

Egy kis hitelt adjon nékem,

Hadd tudjak a kocsmába elmenni,

(de)hadd tudjak egy fröccsöt inni, bánatomat elfeledni,

Szeretnék egy picit boldog lenniii!

fehérfarkas 2013.04.05. 13:39:33

@politikus-omm: "Te nem érted. Mivel a kerbank itt csak közvetíti a hitelt, mert nincs saját pénze az üzletben, minden kockázat az MNB-é."

Szerinted miért nyilatkozta ezeket pár hónappal korábban Matolcsy még gazdasági miniszterként? Tán pár hónappal ezelőttnem értett a monetáris politikához? Lehet, de akkor miért őt választotta ki Orbán jegybankelnöknek? Várom a szíves válaszodat :)

„...a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni” - Matolcsy György 2012.01.03.

"A jegybanki arany- és devizatartalék a magyar gazdaság külső stabilitása védelmének eszköze, és mint azt a neve is mondja, tartalék, tehát nem használható fel fejlesztési vagy államadósság csökkentési célokra - ezt az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke, illetve erre hivatkozva a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 15 . §-a expliciten meg is tiltja." - Matolcsy György 2012.02.28.

politikus-omm 2013.04.05. 13:41:56

@fehérfarkas: Mittudomén, biztos az aggódókat nyugtatta. Mindig azt kell mondani amit kell, akkor amikor kell.

A lényeg hogy ez a pénz egyértelmüen MNB forrás.

mim 2013.04.05. 13:42:34

Semmi trükk nincs:

Közgép és társaiba fog menni a pénz. A túlárazott gyorsan és rosszul elkészített beruházások pedig a Fidesz kampányt erősítik.

Lesznek kisebb tételek, amiket önkormányzatoknak (fideszeseknek) továbbpasszolnak, ill. egy minimális egyébb tétel, amin a többi párthoz kapcsolódó, vagy politikailag független vállalkozások majd jól összeverekedhetnek.

Jó terv a Pártnak, de rosz az országnak.

Reszelő Aladár 2013.04.05. 13:52:27

Az egész 2 hetes jegybankktvény a legnagyobb vicc. Ez nem volt más mint a bankadó kompenzálása Simor úrtól a bankoknak.
Ha jól értettem egyidőben 4500 milliárd forint csücsül a jegybankban jelenleg 5% kamaton. Gyors fejszámolás 225 milliád kamatkiadás. Ha pedig veszteséges az MNB, akkor a költségvetés fizet január elején. Ez az összeg pedig vetekszik a bankadóval.

A megoldás? Töröljük el a bankadót, és kérjük meg a bankokat, hogy hitelezzenek? Akik vagy megteszik, vagy nem. Ha nem, akkor a szektor nyeresége 400-500 milliárd is lehetne, ami már egészen elfogadható. Ezért cserébe még kockáztatni sem kell. De szeretnék én is bank lenni.

Amúgy meg élvezet hallgatni, hogy mindenki Közgépezik. Anno persze a Strabag is ingyen aszfaltozott... De az legalább még hazai sem volt...

fehérfarkas 2013.04.05. 13:58:13

@politikus-omm:

"Mittudomén, biztos az aggódókat nyugtatta. Mindig azt kell mondani amit kell, akkor amikor kell.
A lényeg hogy ez a pénz egyértelmüen MNB forrás. "

Az aggódokat nyugtatta? És mivel? Hazugsággal? Vagy inkább most hazudik? Szerinted a piacok hogyan fogadják, ha a gazdaságpolitika vezetője a képükbe hazudik (akárcsak megnyugtatás céljából is)? Görögország a példa rá mi van akkor, amikor kiderül a piaci finanszírozók számára, hogy a kormány átverte őket a palánkon.
De köszönöm az őszinteségedet, hogy beismerted, hogy a Fidesz-kormány hazudik.

Egyébként pedig szerinted az MNB pénze és a tartaléka honnan van? Csak úgy a semmiből keletkezik? Vagy a csurkapista féle elképzelésed van róla, hogy annyi pénzt nyomtat, amennyit csak akar? Csurkának Volt ez a 90-es évek elején az MDF-kormány idején a javaslata, amit Antall József miniszterelnök teljes joggal élből elutasított.
Bár a mostani Fidesz nagyon jó úton halad ahhoz, hogy Csurka egykori javaslatát valóra váltsa. Ezektől még ez is kinézem.

politikus-omm 2013.04.05. 14:01:35

@fehérfarkas: Persze hogy hazudik, honnan jössz a kiscsoportból?

Amúgy engem rohadtul nem érdekel hogy hazudik e amíg jönnek az eredmények.

Együtt 2014 különítmény 2013.04.05. 15:05:26

@morgás joga mindenkit megillet:
De azért a séma mégiscsak tőletek származik:

külföldi = privát = jó
versus
magyar = állami = rossz

A "privatizáció" jelszó sokszor a magyar állami tulajdon átjátszását takarja külföldi állami tulajdonba például az energiaszektorban, tehát még csak nem is privatizáció

Kakimaki0123456789 2013.04.05. 15:15:52

@Együtt 2014 különítmény:
Ezt senki sem mondta:
külföldi = privát
azt sem hogy
állami = rossz
sem azt hogy
privát = jó

de a blog szellem kb osszefoglalhato ebben:

allami = politikailg iranyitott = rossz

Es azert rossz mert tapasztalatok szerint a mostani politika rovidtavu populista politikai celokat szolgal, lehetoleg mas penzebol. Elobb hitelbol azutan ha ez elfogy, a kovetkezo generaciok rovasara.
Na nem mintha az elozo kurzusok alatt ez sokkal jobb lettek volna a helyzet, kiveve talan Bajnait.

A te velemenyed a tipikus jobboldali fobiakat tukrozi, amiket igyekszel a nem-jobboldali nem-kulfoldfobiasok szajaba adni.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.05. 15:35:51

@Együtt 2014 különítmény: nem szólsz az államiból áron alul magyar privátba sémáról, pedig ott is lehetne mit keresni, lásd pl. spontán privatizáció ...

és van még egy gond az államival (illetve a "túl nagy vállalattal"), egy régebbi poszt szól róla (ez mindenhol probléma, nemcsak hazánkban, az alapelmélet sem magyar)
morgasjoga.blog.hu/2012/03/19/erkolcsi_kockazat_avagy_a_nagyvallalatok_csapdaja

igazi hős 2013.04.05. 16:48:54

@politikus-omm: Ezt honnan szedted? Az MNB forrást biztosít a hitelhez. Próbáld megérteni a következő mondatot (innen származik: www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Sajtoszoba/Sajtoszobakozlemenyek/hatteranyag_20130404_hu.pdf)
"Az MNB a hitelintézetek bevonásával
Növekedési Hitel Programot kezdeményez, melynek során átmeneti jelleggel, korlátozott mennyiségben, kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt
nyújt kereskedelmi bankok számára.
A program keretösszege 250 milliárd forint, a jegybanki hitel
kamata 0%."
Egy szó a lényeg számodra: refinanszírozás. Az MNB a bankoknak ad hitelt, nem a vállalkozóknak. Tovább magyarázzam, ezt már egy ötödikes is érti?

karnak 2013.04.05. 17:33:22

@politikus-omm: kurvára nem, miért tenné, ha nem teszik kötelezővé, magyarázd már el, mert mint 20 éve pénzügyi szektorban dolgozó biztos hülye vagyok.

karnak 2013.04.05. 17:39:34

@politikus-omm: @Doctor Klauße:
mint írtam nem kötelező, hacsak az állami tulajdon miatt nem kötelező.

nem bukik rá senki mert nem éri meg a 2% és pont.

másrészt azért nem az mnb csinálja mert a bukott hitelt a bank nyeli be, és mindig van bukott hitel.

egyebkent van allami bank, mfb, finansziroz az mv zrt is, csak nincs apparatusuk erre.
nem sokat tudsz arrol hogy hogy mukodik egy bank, gondolom szerinted csak bemegy az ember, kitolt ket papirt, es kap penzt a semmire? persze.

egyébként van ilyen program évek óta, csak nem 2% hanem 8 ahogy írtam, ott az állam 4%-on ad forrást, egy csomó pénzt ki is nyomtak, de aki nem kap hitelt nem azért nem kap mert drága, hanem mert nem hitelképes.

karnak 2013.04.05. 17:44:23

@politikus-omm:

te tenyleg sem olvasni sem tudsz sem nem ertesz hozza, de nagyot mondani meg okoskodni az megy bmeg.

az mnb null közeli kockazatot vallal, ez a lenyege.

a hitelt meg ugyanugy a kerbank adja, o donti el, kinek, ki tudja visszafizetni, kinek eleg jo a fedezete, stb. ha rosszul dont es buko a hitel, akkor az mnb-nek a toket meg vissza kell fizetnie.
süti beállítások módosítása