morgás joga 6.jpgSopron újból bebizonyította, jogosult a "hűség és a szabadság városa" címre - bár ezt most nem Magyarország lakói ítélnék oda jelképesen, hanem maga a Fidesz vezérkara.

A város a rangos címet még az 1921 decemberi népszavazás eredményeképpen érdemelte ki, amelynek az volt a tétje, melyik országhoz fog tartozni a későbbiekben. 1922-ben a történelmi eseménynek emléktörvény állított emléket, ekkortól nevezik a várost „A leghűségesebb város”-nak (Civitas fidelissima). Akkor a szavazni jogosult polgárok érdemelték ki városuknak a megtisztelést, ma a város vezetése adott új értelmet a címnek. És nem biztos, hogy utódaik maradéktalanul büszkék lesznek a jelenlegi vezetők tettére.

"Ma Sopron önkormányzata ünnepi rendkívüli közgyűlést tartott, amelynek napirendi pontja a Orbán Viktor Miniszterelnök kormányának és az adósságkonszolidáció létrejöttében résztvállalók irányába szóló megkülönböztetett köszönetnyilvánítás volt. (...)

A Civitas Fidelissima közössége, mely a történelemben oly sokszor bizonyságát adta a haza és a haladás melletti elkötelezettségének, köszönetnyilvánító Díszoklevelet adományoz Orbán Viktor Miniszterelnök, Varga Mihály miniszter, Dr. Matolcsy György miniszter, Dr. Pintér Sándor miniszter, Dr. Lázár János államtitkár, Dr.  Naszvadi György államtitkár, Tállai András államtitkár, Dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselő, és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő részére, akik a  11. 455. 657. 257  Ft adósság átvállalás, történelmi tettének létrejöttét lehetővé tették - fogalmaz a leghűségesebb város képviselőtestülete határozatában, egyben Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése felkéri Sopron polgármesterét, hogy a határozati javaslat szövegével megegyező Díszoklevelet küldje el mindazoknak, akiket a köszönet megillet." (sopron.hu)

Sopron.jpgIgen, jól olvassuk, Sopron díszoklevelében megköszöni azt, hogy a közleményben említett politikusok oly gálánsak voltak és több, mint 11 milliárd forintot adományoztak a városnak az adófizetők pénzéből. És nem a saját bankszámlájukról, hanem az összadófizetői zsebből voltak ily nagylelkűek, hogy végrehajtsák ezt a "történelmi tettet". 

Sopron város vezetése talán korrektebben járt volna el, ha minden egyes adófizetőnek adott volna név szerinti díszoklevelet (kipostázva), hogy lehetővé tették forintjaikkal, hogy a több, mint 11 milliárd, ki tudja milyen minőségű gazdálkodás eredményeképp felhalmozott adósság eltűnjön a büdzséjükből. Mert nem az oklevelet kapók nyúlnak mélyen a zsebükbe, hanem mi mindannyian - mégha mindez úgyis jön át a kampányban, hogy "CSAK A FIDESZ".

Vagy mi, a zemberek félreértettünk valamit és tévedésben élünk, mivel a díszoklevélben megnevezettek valójában a magánvagyonukból dobták össze a település tartozásának 70%-át? Mert ez esetben vitathatatlanul jogos a díszoklevél, elnézést bármilyen kétségért.

Már csak egy utolsó kérdés: mikor lesz hálából törvénybe iktatva újra Sopron hűsége, mint az "első település, aki díszoklevélben köszön meg történelmi tetteket", bizonyságát adva "a haza és a haladás melletti elkötelezettségének"? Bár az önmérsékletük azért példaértékű: a lovasszobrot nem szavazták meg Orbánnak ...

A kép forrása: nemzetijelkepek.hu

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr895118687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabaalint (törölt) 2013.03.06. 08:33:32

Sopron eladósodásának története visszavezethető a Globex ügyre, mikor az akkoriban még sokkal többnek számító 3,6 milliárdot Globex kötvényekbe fektették, akkor amikor már kisbefektetők is jól tudták, baj van, és persze el is úszott a pénz, talán ha 800 millió jöhetett vissza egy ingatlan értékesítéséből sok évvel később. Természetesen a városban mindenki nagyon jól tudja, hogy ugyan büntetőjogilag nem lehetett megtámadni a t. képviselőket, de valójában igencsak benne voltak az ügyben, feltehetőleg zsíros részesedést kaptak belőle, és természetesen ezután nem tisztult meg a helyi politika, ugyanaz a bagázs maradt pártoktól függetlenül. Aztán persze az adósságspirálból egyik ciklusban sem bírtak kimászni, így lett mára 20-30 milliárd körüli adósság ebből, ebben nagy szerepe van az előző és a mostani Fideszes ciklusnak is.

De mesélhetnék az "ipari parkról" is, ennél bénább helyi politikusok nincsenek máshol az országban (ez alatt az összes párt helyi embereit értem, nem csak az aktuális Fidesz).

CSENDES 2013.03.06. 08:33:46

"hogy a több, mint 11 milliárd, ki tudja milyen minőségű gazdálkodás eredményeképp felhalmozott adósság eltűnjön a büdzséjükből"

Mi az, hogy ki tudja milyen adósság?

"Az önkormányzat működési egyenlege 2007-2009-ben még pozitív volt, de 2010-ben a működési bevételek már nem nyújtottak fedezetet a működési kiadásokra, ezért félmilliárd forintnyi működési forráshiány keletkezett - írták, hozzátéve, hogy a működési jövedelmet jelentősen csökkentette a kamatkiadások növekedése.
Az ÁSZ-dokumentum szerint Sopron múlt év végi pénzintézeti kötelezettségéből 10 milliárd forint fejlesztési célú, forint alapú kötvény, továbbá - a múlt év végi árfolyamon számolva - 3,8 milliárd forint svájci frank alapú fejlesztési célú kötvények kibocsátásából, 1,5 milliárd forint fejlesztési célú, hosszú lejáratú hitelek felvételéből, és 1,4 milliárd forint a költségvetési év végén ki nem egyenlített folyószámlahitelből keletkezett."

Úgyhogy, igenis lehet tudni, milyen az a gazdálkodás.

CSENDES 2013.03.06. 08:35:16

Elnézést, forrásmegjelölés hiányzik (Hír24, ÁSZ jelentésből készített cikke)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.06. 13:46:00

@CSENDES: ebből az látszik, mennyi hitelt vettek fel minek a keretében (például fejlesztési célú kötvénykibocsátás), de azt nem, hogy ténylegesen mire ment el a pénz. Az, hogy működési forráshiány, bármit jelenthet: például presztizsberuházás csak viszi a pénzt, kellően át nem gondolt, alapvetően szükségtelen beruházás kötelező fenntartása, stb.

Az államnak kutya kötelessége lenne, hogy mielőtt bármit is átvállal, kiderüljön, a felhalmozott tartozásból mennyi a szükséges, és mennyi a földi hívság meg kiszervezés és túlszámlázás. Na ez az, ami nem történik meg - a pazarlást szentesíti, sőt, jutalmazza a rendszer. Mert mi a fenének például még egy szökőkút? (a példák nem konkrétan Sopronra vonatkoznak, hanem csak úgy általában jellemzőek lehetnek ...)

Az pedig külön érdekes, ha nincs pénz a működésre, miért kell fejlesztésre hitelt felvenni (kivéve, ha pl. a cél energiatakarékosság)? Hogy még több legyen a működési hiány, ha a fejlesztés eredménye is beüzemel? Mert sokszor az elsőre jó ötletnek tűnő uniós beruházás önrésze növekszik meg drasztikusan, illetve a későbbi fenntartási kötelezettség viszi el a "tudtuk de nem sejtettük" százmilliókat. Lásd például fürdők, túl nagyra méretezett szociális létesítmények, stb.

Szociknak vége 2013.03.06. 13:47:28

Irtó nagy különbség, hogy az állam átvállalja az önk. adósságát, vagy évente adja a pénzt a kamat törlesztésére az önk-nek.

Az önk. adósság is államadósság.

A genyó nemzetközipénzpiacok bezzeg nem engedik el az adósságunk 70%-át pedig megérdemelnének érte egy magyar állami kitüntetést..:) Vagy írhatnának legalább egy dísztávratot hogy mi vagyunk a legjobb ügyfelük..:)

collateral collector (törölt) 2013.03.06. 14:30:31

Önszopás közpénzből. A fidesz eladósította az országot.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.06. 14:39:57

Hűség, vagy hü-lye-ség.

Minden adófizezőnek oklevelet, mert az adósságot nem a kormány és pláne nem Orbán Viktor vállalja át, hanem... na vajon ki? Csak nem a zemberek? Meg kéne kérdezni Szijjártót, ő a nagy zemberszakértő.

regress 2013.03.06. 15:08:03

ez nem hűség ,ez seggnyalás.javaslom az oklevelekhez mellékeljenek 2-méter selyemzsinórt.mert akkor min fognak lógni?

fog- és Bulawayo magiszter 2013.03.06. 15:14:47

@collateral collector: ebben csak az a vicc, hogy a baloldal szánalmas törmeléke az önkormányzatok megmentését követelte rikácsolva, amíg Orbán nem hozta nyilvánosságra ilyetén terveit.

Tibi Tomi 2013.03.06. 15:39:01

Elkezdődött. Nem hittem, hogy nálunk megtörténhet ilyen, de megtörtént. Nem Orbán lesz az első modern diktátor. Csak még Európában nem láttunk ilyet. Csak azt nem értem, senki nem kezel itt minálunk távcsöves puskát? Na de nem baj, eljön majd annak is az ideje. Amúgy meg úgyis lógni fognak mind.

Sanyi az alvégről (törölt) 2013.03.06. 16:01:03

Ha jól tudom, még lovas szobor is szóba
jött.
Igen! Lovas szobrot Orbánnak!!
Meg kötelet...

Taurus1047.5 2013.03.06. 16:04:09

Mint soproni, elhatárolódok ettől. Ugyan is: Mint azt előttem is írták, a Globex-ügy (még egykori Fideszes vezetés alatt, csak másik polgármesterrel) robbant ki, azután jött egy darab MSZP-s ciklus, aminek a végén igaz még mindig szarul álltunk, de az adósság is csak maximum a fele volt az ez után, a Fodor (Fidesz) polg.mester úr által az előző ill. mostani ciklusában felhalmozott adósságnak, melynek nagy részét a kormány most "magára" vállalta. Persze Fodor úr az MSZP-re mutogat, mert előző 4 év...Bocsánat, előző 4 évben is Fodor úr volt a polgármester, akkor most miről beszélünk?
Továbbá: Amikor az MSZP-sek alatt megépült Petőfi téri mélygarázsról kiderült, hogy beázik (és a város már akkor is sz.rban volt), Fodor úr felszedette az egész teret és egy teljesen újat alakíttatott ki a helyén (zenélő, meg mindenféle színekben pompázó szökőkúttal) 100 millió körüli összegből. Kérdem én: Minek? Csináltatták volna meg garanciába a beázást, aztán kész. Ja: amúgy még mindig folyik a mélygarázsba a víz, a mai napig.
Ja és nem régiben azt hangoztatták még kormányszinten is, hogy több terhet nem rónak az emberekre, de azért a városvezetés megszavazta az ingatlanok után fizetendő adót (csak persze nem ingatlanadónak nevezik, nehogy valaki a nevéből rájöjjön, hogy miről van szó).
De tudjátok mit? Nem érdekel. Pontosabban annyira érdekel, hogy szeretem (imádom) szülővárosomat Sopront , aki elődeimet majd' 100 évvel ezelőtt (faluról) befogadta és munkát adott nekik és sajnálom, hogy így elzüllesztették ezt a kis várost. Szívesen lennék polgármester és megpróbálnék rendet rakni, de 1. akkor be kellene állnom a politikai sárdobálásba és 2. talán még a korrupcióba is. Így maradok politikától mentes civil szervezetek tagja és segítője, aki már egyik lábbal külföldön van, csak a szíve visszahúzza másik lábát szülővárosa és szülőföldje talajára.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.03.06. 16:06:53

@Sanyi az alvégről: A lovasszobrot meg utcaátnevezést csak gúnyból mondta erre a helyi MSZP.
Szerintem inkább egy buszjárat számát kellene átszámozni OV aktuális születésnapjára, kevesebb költség, kevesebb felfordulás, mint az átnevezgetés.

OftF 2013.03.06. 16:12:25

@Sigismundus: Azt majd, ha lesz troli!

OftF 2013.03.06. 16:13:47

Na de most majd aztán figyeljünk, hogy hogy halad a város dolga, nem lennék meglepve, ha egy év múlva még mindig szarban lenne.
Ugyanis nincs garancia arra, hogy még egy ilyen (jogtalan) könnyítés mellett is megváltozna az irány...

Taurus1047.5 2013.03.06. 16:25:42

@OftF: Ez tény. A polg.mesteri hivatalban amúgy is sokan voltak eddig is, most hogy aztán megalakult a járási hivatal is, még többen lesznek... Én legalább is nem tudnám, hogy ezek után hogyan jön ki kevesebből a város, esetleg hogy hol fog megszorítani... Mert arra biztosan szükség lesz. Amit még nem hangoztat a város: Több biztonsági szolgálatos ismerősömmel beszélgettem már, akik azt mondták, hogy utóbbi időben szemlátomást több lett a bevásárlóközpontokban az olyan egyének jelenléte, akik valószínűleg Kanadából lettek visszaküldve. A közbiztonság is romlott valamennyire, több utcai támadásról hallani, pl. szintén ismerőssel történt (egy hölgy), hogy őt három másik nő, feltehetőleg Kanadából visszatoloncoltak (vagy azokhoz hasonlóak) verték meg egyik este az utcán. Amit még el tudok képzelni: adósságért cserébe befogadás. Simán kinéznék a kormányból ilyen feltételeket és simán kinézném a puhány "kettőt sem szól" polg.mesterünkből, hogy csak bólogatott a kormánynak, hogy rendben! úgy lesz! befogadjuk!
Közben ezek az emberek elfoglaltak egy, a Lőverekben (=zöldövezet) lévő bezárt szállodát, ahol a wc csészéket kibontották a falból, mert "pénz", de emiatt meg a szoba közepére intézik a dolgukat. Több tízen lehetnek ott, a rendőrök nem tesznek semmit. Az épületből meg kitépik a kábelokat, stb.stb., züllesztik az egész épületegyüttest, mely a Lőverek első igazi szállodája volt már jóval a II. vh. előtt. Persze, a rendőrök helyében már én is félnék odamenni...

CSENDES 2013.03.06. 16:59:16

@morgás joga mindenkit megillet: Alapvetően a 2011 évi cikk is azt emelte ki,hogy annak ellenére állította a soproni önkori,hogy a működésből ered a hiány, hogy ilyen magas összegű, fejlesztési hitelből eredő adósságot halmozott fel. 2099-2011 között.

CSENDES 2013.03.06. 17:03:14

@CSENDES: Bocs, 2009-2011 között természetesen

brumeszkosz 2013.03.06. 17:05:14

@Tibi Tomi:

Sajnos nem fog lógni egyikse a lámpavason, de éhen fogunk dögleni!!!
Erre szavazott a 2/3-ad. De ők is éhen fognak dögleni...he he...

CSENDES 2013.03.06. 17:29:46

@brumeszkosz: Legszebb öröm a káröröm, hiszen minket is érint ez az ökörség.

CSENDES 2013.03.06. 17:30:36

@brumeszkosz: Legszebb öröm a káröröm, hiszen minket is érint ez az ökörség.

regress 2013.03.06. 18:41:52

@Sanyi az alvégről: a lovasszobrot a szocik javasolták,de azok a hálátlan ,geci fideszesek nem szavazták meg

soproni1 2013.03.06. 19:09:29

Múlt héten voltam Ausztriában. Majdnem bocsánatot kértem a nemzet nevében 1848-ért. Megint ők jártak jól. 1921-ben meg mi a francért kellett az őseimnek hiperaktívkodnia ? Ma lenne egy jó kis osztrák egzisztenciám. Csak átjönnék lovasszobrot fényképezni. Amúgy meg nem a kormány vállalta át az adósságot, hanem 10 millió magyar, meg párszázezer államkötvény tulaj. Mindegy, végülis az olimpikonok sem köszönik meg a horror pénz, amit az adófizetőktől kaptak....

ditty24 2013.03.06. 20:35:25

Igen, lovasszobrot Orbánnak! Pónilovat a diktátor alá! Azután majd az összes magyar városba, a beolvasztott Lenin szobrok anyagából, már amit még nem loptak el a gipsyk.

Kepan 2013.03.06. 20:44:27

Koppány szenvedése egy vígjáték lenne ahhoz képest, amit Államalapító I. Szent István vagy Mátyás király rendeltetett volna el ezzel a népnyomorító bandával szemben...

JT_Biopower 2013.03.06. 21:31:13

Lovasszobrot neki! De a ló legyen felül!

qwertzuiop1 2013.03.07. 13:48:01

@CSENDES: (és mindenki más)
Nem tudom, olvastátok-e az ÁSZ jelentést, amire hivatkozol? A hir24 _véleménye_ nem érdekel. Tessék már a forrást megnézni!
53. oldal, fennálló kötvénytartozások, kibocsátás dátumával (részlet):
"2006.07.21 9,9 M CHF
2006.07.28 6,4 M CHF"
Ezen túl, az összes többi felvett hitel vagy tervezett fejlesztésre, vagy a mélygarázsra (tudjuk ki, és milyen konstrukcióval vállalta be), vagy KÖTVÉNYTÖRLESZTÉSRE ment el.
Ja! A választások (amin leváltották Walter Dezsőt) 2006 októberében voltak. Biztos "így volt elegáns" hitelt felvenni, hogy a törlesztés majd más baja legyen.
süti beállítások módosítása