morgás joga 6.jpgA kormány megvédi a trafikokat. Hogy ettől a hírtől most majd a trafikosok meg az oda rendszeresen belátogató dohányosok megnyugszanak, vagy épp ellenkezőleg, görcsbe rándul a gyomruk, az csak rajtuk múlik - meg azon, milyen tapasztaltaik vannak: mi lett azokkal a dolgokkal, amit eddig megvédett a kormányunk. 

A parlament ma várhatóan elfogadja a megvédés legújabb módját, ez most  éppen az árulható termékek bővítése. Igaz, az eredeti cél, a fiatalok védelme és egészségének megőrzése már valahol a homályba vész - de ki is gondolhatta komolyan, hogy tényleg az volt a piac-újrafelosztás indoka, ami az eredeti törvény bevezetőjében meg indoklásában szerepelt? Vagy azt, hogy a jelenlegi árrés mellett csak dohányból megélhet egy üzlet?

A koncepció most már örökre megváltozott - eltűnt az "500 dohányos már el tud tartani egy trafikot" szöveg, Előkerült viszont a "korábban élő és virágzó trafikhálózat modernebb formában újraélesztése" mint kormányzati elképzelés - ez viszont ott hibádzik, hogy hagyományos trafik-termékek kimaradtak a listából. Továbbra is érthetetlen, miért nem lehet az ital mellett ropit, csokit meg csipszet árulni, de a buszjegy és telefonkártya-feltöltés, valamint az apró ajándéktárgyak (vetkőzős toll, műanyag játékok, stb.) kiebrudalása is érthetetlen. És ha már retroban gondolkodunk, ott van az örökemlékű trafikos slágertermék, a kacsintós pénztárca is ...

Az MSZP módosító törvényjavaslat formájában fel is vetette, itt lenne az ideje a névváltoztatásnak (és nem kellene talán Nemzeti Dohányboltnak nevezni azt, ahol piát, üdítőt, lottót meg újságot is árulni fognak), legyen egyszerűen csak Nemzeti Vegyesbolt a kötelező felirat, a termékkör pedig bővüljön ki az alábbiakkal:

"i) kenyér, péksütemény,
j) tej, tejtermékek,
k) cukor, édesség,
l) hús, húskészítmények,
m) tea, kakaó, fűszerek,
n) levesporok, szószalapok,
r) sós ropogtatnivalók,
g) étolaj, zsír
p) méz, lekvár,szörp,
q) főzési kiegészítők,
r) száraz tészta, rizs," (A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosításáról T/9863 számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslat.)

Nem ördögtől való ötlet lett volna, hiszen ha kávét lehet majd kapni, akkor teát miért nem? Ha üdítőt meg ásványvizet igen, akkor szörpöt miért nem? És igenis, ha már a törvényalkotó (azaz a kormány javaslatára a kormánypárti képviselők szükséges többsége) bevallotta, hogy a trafik-koncepció az eredeti elképzelések szerint eleve halálra ítélt valami volt, akkor át is lehetett volna nevezni annak, ami ténylegesen megszületik majd július elsejétől: Nemzeti Pia- és Cigibolt Lottózóval. Mert az igazi dohány a piából lesz, nem pedig a dohányból.

És azt is kimondta végre Lázár János, miért tiltották ki a plázákból, a szupermarketekből és benzinkutakról a dohánytermékeket (igaz, utólagos miniszteri jogszabályalkotásnak felérő értelmezéssel):

"A legfontosabb cél (...), hogy a fiatalkorúak ne juthassanak cigarettához, és mivel az eddigi tapasztalatok szerint a forgalmasabb bevásárlóközpontokban vagy benzinkutakon könnyebben vásárolhattak dohányterméket a 18 éven aluliak, "nem cél, és különösen nem öröm, ha a trafikok ilyen helyen nyitnának meg"(...) "Az más kérdés persze, hogy hol lehet trafikot nyitni: mindenhol, ahol a törvény ezt megengedi". (Lázár János, origo.hu)

Tehát akik eddig olyan helyre álmodták Nemzeti Dohányboltjukat, amely bevásárlóközpontban vagy benzinkúton volt, hát szálljanak magukba - csakis a fiatalok miatt lett úgy csűrve-csavarva az eredeti "önálló üzlethelyiség" fogalom, hogy ennek eredményeképp kiszorultak a legforgalmasabb helyekről. Hogy ez magában hordozza a választópolgárok legalább 30%-ának felesleges bosszantását, kit érdekel? Majd megtanulják a dohányos állampolgárok, gondolkodjanak előre. Például ne egyesével, hanem kartonszám vásárolják a cigit - de mi van, ha ez viszont már nem a körülményesen megközelíthető, gyakran parkolóhely mentes, cserébe legkevésbé sem akadálymentes övezetben történhet meg? Nagy eséllyel tért hódítanak majd a sokkal rugalmasabb, akár házhoz is járó feketepiaci dílerek. Adó- és járulékmentesen.

És mitől védi meg kormányunk a trafikosokat még? A dohánygyártóktól. Igaz, ezt már megtehették volna az elmúlt években is, de eddig a kormány a füle botját sem mozgatta arra, hogy az adóemeléssel párhuzamosan folyamatosan csökkent a dohánytermékek árrése, köszönhetően a gyártók kvázi monopolhelyzetének.

"De tény az is, a kormányzatnak megvannak a jogi eszközei arra, hogy előírja a minimális kiskereskedelmi árrést" - hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy Olaszországban, Franciaországban kötelezően 10 százalékos, Spanyolországban 8,5, Ausztriában pedig csaknem 13 százalékos árrést írtak elő. Azaz "ha a dohánylobbi a kiskereskedőknek adott alacsony árréshez való görcsös ragaszkodással reméli ellehetetleníteni a trafikrendszert, akkor ki kell ábrándítanom őket: ennél jóval nehezebb feladattal is megküzdöttünk már" (Lázár János, origo.hu)

Ha megvannak az eszközök, akkor eddig miért nem élt vele? 

A kormány láthatólag nem azt az utat választotta, hogy jogilag szabályozza az árrést és a mostaninak akár háromszorosára emelje azt, megoldva ezzel a kiskereskedők helyzetét (csökkentve a dohánygyárak profitját), hanem az eleve veszteséges dohány-kiskereskedelemhez hozzáadta az alkoholt, a kávét, az energiaitalt meg a szerencsejáték-termékeket - gondoskodva arról, hogy az új dohányboltok közelében lévő kis üzletek könnyen csődhelyzetbe kerüljenek.

Igazi magyar megoldás, a nagyok talpon maradnak, a kicsik meg lehúzhatják a rolót.

És mi a várható eredmény?

  • Az adófizetők pénzéből 450 millió ment el csak a piacújrafelosztást szervező cégre,
  • a dohánygyárak profitja marad,
  • az árrés marad,
  • az új Nemzeti Pia-Cigiboltokkal versenyezve a kisközértek megpróbálnak felszínen maradni úgy, hogy a rentabilitásukat fenntartó termékek esetében komoly versenytársakat kapnak, akár a szomszédos üzlethelyiségbe,
  • munkahelyek és egzisztenciák kerülnek veszélybe,
  • az érintett fogyasztók felesleges hergelése kampányidőszakban,
  • a feketepiac megerősödik,
  • a fiatalok meg pontosan ugyanúgy be fogják szerezni a szükséges dohánymennyiségüket, mint eddig, hiszen kreatívságban ez a korosztály eddig sem szenvedett hiányt.

kép forrása: retronom.hu

Előzmény:

Az alagút vége  cigifüstbe burkolódzik

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr85087000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti Pia- és Cigibolt Lottózóval 2013.02.18. 19:55:36

A kormány megvédi a trafikokat. Hogy ettől a hírtől most majd a trafikosok meg az oda rendszeresen belátogató dohányosok megnyugszanak, vagy épp ellenkezőleg, görcsbe rándul a gyomruk, az csak r

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénkujon 2013.02.18. 20:29:40

remélem, narancsot is árulhatnak majd a nemzeti trafikok:D

vénkujon 2013.02.18. 20:31:01

és első. idióta, későnkelő trólok.:)

vanRob 2013.02.18. 20:42:56

@vénkujon: Narancsot KELL árulni, nem kérdés.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2013.02.18. 21:28:24

@vanRob: :)
csak azért, mert elsőre valami még nem világos, nem jelenti azt, nincs mögötte rendszer

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.02.19. 07:15:19

De csak azért, mert valami századszorra átnézve sem világos, még nem jelenti azt, hogy van mögötte rendszer.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.19. 08:38:25

Az eredeti cél már akkor elveszett, mikor tényleg elkezdtek foglalkozni a témával komolyan.

kakasszem 2013.02.19. 12:01:53

Ha már piát árulhatnak remélem a sok züllött kocsmát be lehet zárni!!
süti beállítások módosítása