morgás joga 6.jpgKormányunk új szlogeneket vetett be a tandíj védelmében: "nagyobb felelősségvállalás", "minőségjavítás", "piac igényeinek figyelembevétele" - pedig az egész nem más, mint annak elmaszatolása, hogy a hatalom egy fillért sem óhajt költeni az új generációra, cserébe viszont államosítja a felsőoktatási intézmények gazdálkodását, gazdasági vezetőknek pedig minisztériumi delegáltakat nevez ki.

Azzal ugyan tisztában vannak, hogy a teljes tandíj bevezetését nem tehetik meg, hiszen mégsem ezt ígérték a választáskor, sőt, 2008-ban a legharcosabban ők támadták a tandíjat. És mi a megoldás? Mutatóba állami ösztöndíj meg részösztöndíj-tenger, ami ugyebár eddig sem aratott valami nagy sikert, pláne úgy, hogy azért is alá kell írni az éveket, nincs pardon.

A 2013-ban felvehető hallgatók száma az előterjesztés szerint

Felsőoktatási szakképzés (az egyetemeken, főiskolákon folyó kétéves, gyakorlatorientált képzés)

- állami ösztöndíj: 200

- részösztöndíj: 1300

Alapképzés (hároméves egyetemi vagy főiskolai képzés)

- állami ösztöndíj: 7710

- részösztöndíj: 37350

Osztatlan képzés (öt- vagy hatéves képzés: orvos, gyógyszerész, fogorvos, állatorvos, építész, művészeti képzés)

- állami ösztöndíj: 2380

- részösztöndíj: 2360

Mesterképzés (az alapképzésre ráépülő kétéves képzés)

- állami ösztöndíj: 16 000

Doktori képzés

- állami ösztöndíj: 1300

A fentiek alapján 2013-ban az alapképzésben az állam csak 10 ezer diák tanulmányait finanszírozza jövőre teljes mértékben, 40 ezer leendő hallgató pedig részösztöndíjat kap (nekik csak a képzési költség felét fizeti az állam, az összeg másik felét vagy a hallgatónak kell megfizetnie, vagy ehhez diákhitelt vehet fel). A részletes számok még váratnak magukra.

Egy valamiről nem szólt azonban a sajtótájékoztató: mindezt miből fogják finanszírozni évek múlva az adófizetők. Mert igaz ugyan, hogy ma egy veréb eltűnik a költségvetésből, azonban évek múltán nem túzok-bevétel jelenik meg helyette, hanem jelentős kiadás: az egyre nagyobb mennyiségű diákhitel kamatait - elviekben - támogatja majd a költségvetés, ahogy az állami szolgálatba szegődők helyett pedig vissza is fizeti majd. Az ígéretek szerint. És akkor még nem is beszéltünk a fizetésképtelen ügyfelekről meg a bedőlő hitelekről, amik szép sorban majd szintén az adófizetőket fogják terhelni. 

A kormányszóvivő azt is kijelentette, a Diákhitel 2. fenntartható - kérdés, mi az ára, mennyire fogja megterhelni 5-10 év múlva a költségvetést. Egyelőre a kormány még nem áll elő ilyen számításokkal, és az is kétséges, hivatalosan le fogják-e írni, hogy a mai bejelentés hány milliárd forintos kiadást jelent pár év múlva. Mert nem keveset, az biztos.

És vajon a szereplők hogyan fognak reagálni az új helyzetre?

  • az intézmények törhetik a fejüket, miből fogják fenntartani magukat, hány oktatót bocsássanak el - de mivel ez a változás szeptembertől esedékes, egyelőre valószínűleg leköti őket, hogy a drasztikus elvonások után miből fizetik ki a decemberi fizetéseket és hogyan oldják meg a muszáj-szénszünetet. Ráadásul a tervek szerint a nyakukba minisztériumi csinovnyikokat neveznek ki gazdasági vezetőknek, így a gazdálkodási kérdések teljes egészében azok irányítása alá kerülnek.
  • a már a felsőoktatásban tanuló diákok örülhetnek, még a rendszer kedvezményezettjei, bár azért félhetnek, rajtuk is egyre nagyobb nyomás lesz. Akik pedig alapképzésről továbbmennének mesterképzésre, azok most elgondolkozhatnak, ha úgy fordul a szél és megint változik a kormányzati akarat, honnan is fogják előteremteni a félévenként cirka 3-400 ezres tandíjat (vagy ennél többet, esetleg kevesebbet, attól függően, milyen szakon tanulnak). Mert az biztos, hogy nem a McDonalds diákmunka órabéréből ...
  • a HÖOK mint érdekvédelmi szervezet is végre hallatja a hangjátnépszavazást kezdeményeznek a tandíjmentes felsőoktatásért. A téma a Fidesznek ismerős lehet, csak most a másik oldalon vannak, és akár szó szerint be is idézhető az indoklásba az egykori Orbán Viktor beszéd:

"Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 26 ezerrel csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Csak a hírre, kedves Barátaim! Több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány, hogy hátat fordít nekik, menjenek Isten hírével. Nem törődik velük, nem adjusztálja őket, nem pallérozza a gondolkodásukat, nem fektet be a jövőjükbe. Én arra szeretném kérni a fiatalokat, hogy a következő egy hétben jöjjön meg az önbecsülésük! Ehhez egy érvvel tudom őket hozzásegíteni. Mert azt látom, minthogyha a kormányzati propaganda nem lenne teljesen hatástalan, és az egymással való szembefordítás jegyében egyre többen kezdenek azon gondolkodni, hogy tényleg én, akinek a gyereke sose jár majd egyetemre és főiskolára, és magam sem jártam, tényleg nekem kell fizetni, mondjuk, a magamfajta emberek gyerekeinek a taníttatását? És ha a fiatalok nem fognak talajt, ha nem állnak a két hátsó lábukra, és nem fogadnak el egy nagyon tisztelettudó, de önbizalomtól duzzadó, önbecsülésről valló pozíciót, akkor ez az érv el fogja őket söpörni. 

Az ellenválasz pedig úgy hangzik, hogy miután valóban, jó esélyük van arra, hogy magasabb állásba jussanak, hiszen ezért tanultak, bár a diplomás munkanélküliség elég nagy Magyarországon, de valahogy a végén mégis csak elvergődnek majd odáig, és az is igaz, hogy az átlagnál majd többet fognak keresni, bár ez sem mindenkire igaz, mert egy pedagógus ezt nemigen mondhatja el magáról. De a többség mégis, és ezt az jelenti, hogy több adót is fognak fizetni. Egy fiatal öt és fél év munkában eltöltött idővel az akkor fizetett adó többletével visszaadja a köznek azt, amibe az ő egyetemi és főiskolai tanulmánya került. Kvittek vagyunk. Megsegítettük egymást. A fiatalok kaptak az összmagyarságtól egy esélyt, hogy tanuljanak, ezt a magyarok egy befektetésnek tekintik, a fiatalok éltek vele, és aztán visszafizetik. Életük végéig tizennégyszer fogják visszafizetni. Az mindenkinek jó, nem?Mindannyiunknak! Ez mindannyiunk érdeke."  ( Orbán Viktor, 2008. március 3. )

És még ez is hozzáfűzhető:

"A tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságotelbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni." 2008 március, Orbán Viktor

A HÖOK azt is bejelentette, hogy a jövő héttől egyetemi megmozdulások is várhatók, amelyek formájáról valószínűleg a pénteki választmányi ülésen döntenek

  • az adófizetők valószínűleg vérmérsékletüktől és anyagi lehetőségüktől függően fognak a kérdéshez állni:
    • van, aki örül, na erre se fog többet költeni a költségvetés, aki akar tanulni, az igenis fizessen
    • van, aki erősen vulgáris szavakkal ad hangot annak a véleményének, miszerint jelenleg a parlamentben olyanok ülnek, akik ingyér szerezték a diplomájukat, sőt, a legtöbbnek a gyereke is államilag támogatva tanul plusz annak idején a tandíjmentességért kampányoltak, tehát teljesen elfogadhatatlan a felsőoktatás fizetőssé tevése, pont ettől a parlamenttől.

politikusok diplomája blikk.hu.jpgforrás: blikk.hu

Blikk.hu: "Így törlesztenék a felvett diákhitelt a kormánytagok. A tabló mutatja, hogy ha a kormánytagok ma végeznék az egyetemet, az mennyibe kerülne, és mennyi ideig fizetnék a rá felvett diákhitelt. A törlesztést az első állásukból kapott keresetük alapján számoltuk ki. Aki nem a szakmájában helyezkedett el, annál a képzésének megfelelő állás átlagkeresetéből kalkuláltunk. Az ábráról hiányzik Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, mert neki nincs diplomája"

    • van, aki erősen elgondolkodik a Fidesz új generációval kapcsolatos szlogenjein meg a fiatalok itthon tartásán meg azon, vajon lehet-e még egyáltalán hinni a kampányszövegeknek - hiszen hatalmukban áll egyik nap ezt mondani, a másik nap meg azt cselekedni
    • a felsőoktatás előtt álló fiatalok szülei valószínűleg csak akkor ikszelik majd be a kormánypártokat legközelebb, ha a rendszer kegyeltjei - vagyis meg tudják fizetni a tandíjat és örülnek, hogy a gyermeküknek hirtelen megnő az egyetemre bejutás esélye. Mert lassan a kutya sem fog továbbtanulásra jelentkezni, szabad lesz a pálya, már a legalacsonyabb pontokkal is be lehet kerülni akár kurrens képzésekre is.
    • a reálszférában dolgozó HR-esek elgondolkodnak, vajon pár év múlva honnan szereznek majd bizonyos területeken megfelelő tudású szakembereket? Ha csak a minimális pontszámmal bejutott, de apu által három-öt évig tandíjat kiperkált végzősök kerülnek ki a munkaerőpiacra úgy, hogy sokat az egyetem sem mert tőlük követelni, nehogy még az a kevés fizetős diák is eltűnjön a rendszerből, hát a munkáltatók nem biztos, hogy repesni fognak az örömtől. Viszont soha nem lesz aktuálisabb a fiatalokat marasztaló reklámfilm életérzése. Kérdés, erre a nemzedékre gondolt-e a Fidesz, mint felelős nemzedékre.
  • a közeljövőben felsőoktatásba jelentkezők eldönthetik, fizetnek vagy megszöknek.
      • Ha tehetségesek, irány külföld, ösztöndíjakkal, az se biztos, hogy többe fog kerülni, mint az itthoni tandíj+megélhetési költség. És a tapasztalatok azt mutatják, sok egyetem érdeklődik a magyar tehetségek iránt (dánok, németek és amerikaiak is), és már van olyan középiskola, ahol a végzősök 30%-a idén be sem adta hazai felsőoktatásba a felvételi kérelmét. Hát ők azok, akik nagy eséllyel nem fognak hazajönni és itthon adót fizetni.
      • Azt is eldönthetik, ha nem a kormány által oly előszeretettel emlegetett és szerinte piacképesnek tartott műszaki, természettudományi, agrár, informatikai és egészségtudományi képzésekre akarnak jelentkezni, akkor hova tovább, és mindez majd mennyibe kerül. Esetleg várnak valamiféle génsebészeti beavatkozás lehetőségére, mégse a humán tárgyakat szeressék meg a közgazdaságtan se érdekelje őket. Az pedig egy cseppet sem vigasztaló, hogy vezetőink szerint mindenkinek van lehetősége tanulni - igen van, csak örökre eladósodik. Aztán meg hallgathatják, milyen felelőtlenek is voltak, hogy eladósodtak.
      • vérmérsékletüktől és szüleik tapasztalatától függően azt is eldönthetik, vajon elhiszik-e, amit a kormány mond, miszerint ha majd az államnál helyezkednek el a végzés után, a törlesztőrészleteket az állam átvállalja, a piaci szférában pedig ezt a lépést a vállalatok számára adókedvezmény biztosításával teszik vonzóvá. Jogszabály ugyan erről még sehol (nem mintha számíthatnának arra, hogy módosítások nélkül meg tud élni a rendszer legalább 4-5 évet), a kormányszóvivő szerint a konkrét részletek pedig még kidolgozás alatt állnak. Magyarul: valószínűleg sokakban fel fog merülni a kérdés, vajon valaha is bárki is segít-e nekik törleszteni, vagy az állam otthangyja őket magukra úgy, ahogy vannak, adóssággal a nyakukban. Biztatási kár miatti igényüket meg majd benyújthatják az épp regnáló kormánynál.

Kérdés, a keretszámok drasztikus megvágásától miért is javulna a minőség - az intézmények foggal körömmel fognak ragaszkodni ahhoz, hogy aki egyszer már beesett az ajtón és hajlandó fizetni, az jó sok ideig ott is maradjon és félévente utalja a tandíjat. Buktatás kizárva - még a végén elmegy a delikvens és miből fogja magát finanszírozni az egyetem, főiskola? Új diák nem lesz helyette másod- vagy harmadévben - és így a rendszer bekódolja magába, hogy az aranytojást tojó tyúkot bármi áron is az akolban kell tartani. Kit érdekel a színvonal? Inkább az legyen a béka feneke alatt, minthogy megszűnjön az intézmény.

A "nagyobb felelősségvállalás" sem igazán jó szlogen - fel tud mutatni a kormány olyan statisztikát, miszerint csak azok hagyják ott a felsőoktatást, akiknek úgy tartja kedvük? Nem lehet, hogy olyanok is, akiknek például nem volt megfelelő információjuk arról, hogy amilyen szakra jelentkeztek, az valójában mit követel tőlük vagy épp mit ad nekik? Esetleg személyes körülményeik változása miatt el kellett menni dolgozniuk, gyereket szültek, stb.? És egyébként, miért is csak a diák az egyedül hibás abban, ha kimarad, lemarad? Hiszen elképzelhető az is, hogy már a középfokú oktatás sem nyújtotta számára azokat az alapokat, amik szükségesek lettek volna a felsőoktatásban.

És mi változik még?

  • három bizottságotalakítanak az egyetemek pénzügyi helyzetének rendezésére:
    • Naszvadi György a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az egyetemek adósságrendezési kérdéseit,
    • Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az egyetemi uniós projektek önrész-átvállalását,
    • Varga Mihály tárca nélküli miniszter pedig az egyetemi ppp-beruházások kiváltását tekinti át.
  • a 2014-2020 közötti időszakban az európai uniós támogatási projektekből majd ezer milliárd forintot fordítanak a felsőoktatás fejlesztésére - ez egyelőre inkább csak óhaj, mint tényleges lehetőség.
  • államosítják az egyetemek gazdasági irányítását, az egyetemi kancelláriák vezetőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára a kormány nevezi ki - ezzel teljesen sarokba szorulhatnak a rektorok, illetve az egyetemi tanárok, kutatások, stb., az intézmények önállósága pedig végleg megszűnhet, hiszen csak arra fordíthatnak pénzt, amit a minisztérium delegáltja engedélyez - bár a részletek még nem ismertek, de akár teljes szakok, karok, kutatási projektek tűnhetnek el a süllyesztőben, ha az nem tetszik a hatalmon lévőknek.
  • külön ösztöndíjat alapítanak az élsportolóknak és edzőknek, hogy tehetségüket ne külföldön, hanem az egyetemi sport felvirágoztatására kamatoztassák. Ez valószínűleg majd növeli a minőséget és piacképességet, különben miért most jelentették be?

 

És ha már a sportnál tartunk, felmerülhet még a kérdés: vajon a költségvetés, különféle állami cégek meg a TAO miért a látványsportokat támogatja százmilliárdos nagyságrendben, miért stadionok épülnek meg műfüves pályák, akár szükség van rájuk, akár nem? A futball miért nem tarthatja el önmagát és a felsőoktatásnak miért kell? És mikor lesz majd az, amikor az 1%-ot egyházak helyett a felsőoktatásnak lehet felajánlani?

És miután egy árva kukk sem hangzott el arról, az új keretszámok hogyan fogják megterhelni a költségvetést, ha a kormány nem számol, legalább az ellenzék szakpolitikusai számolhatnának, mibe is fog kerülni ez a nagy "takarékosság" az adófizetőknek. Még az unokáink is fizetni fogják a Diákhitel 2-ből eredő tartozásokat ...

 

A lényeg, hogy "a kormány célja a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelése". Legalábbis ez a címe a KDNP közleményének.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr344950991

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.07. 09:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Felsőoktatás: jön a tandíj, meg a fal 2012.12.06. 19:00:03

Nyilvánosságra kerültek a 2013. szeptemberben induló felsőoktatási évfolyam állami finanszírozási keretszámai. Bár a hivatkozott cikkben elég zavarosan vannak összedobálva a számok, az világos, hogy a már eleve igen súlyos vágást hozó 2012-es évhez (az...

Trackback: Kicsinálják az egyetemeket 2012.12.06. 18:27:59

A brutális, Európában példátlan mértékű tandíj általánossá tétele csak az egyik csapás. A második a felsőoktatás finanszírozásának ugyancsak drasztikus megkurtítása. A harmadik a kancellárnak titulált pártkatonák kivezénylése az oktatási intézményekbe,...

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.06. 17:10:13

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2llkedő 2012.12.06. 17:50:52

@batgirl: "nono..a gestapóval kapcsolatban, még eszébe juthat valakinek valami!"

Gestanyó, meg a gest gyerekek?

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 17:53:58

Orbán Viktor, 2008:

"A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes - én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek
...
Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.
...
Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.
...
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem tudom, Önök közül kik azok, akik elgondolkodtak a tandíj távlatosabb következményeiről. A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik."

Köszönjük Viktor!

nwp 2012.12.06. 17:54:36

"A futball miért nem tarthatja el önmagát és a felsőoktatásnak miért kell?"

Ennél azt hiszem jogosabb kérdést nem is lehetne feltenni.

Flasztimill 2012.12.06. 18:03:07

Én már 10 évvel ezelőtt sem értettem, hogy a labdarúgásra honnan a francból van pénz és ki a francot érdekel egyáltalán, míg a kórházak falairól hullik a vakolat és az egyetemeken a tanárok önköltségükön nyomtatnak vizsgalapot a sarki fénymásolóban!?

owlkin 2012.12.06. 18:26:38

hazudtok, nyomoroncok, ne kezdjétek el, mert csak más malmának hajtjátok a vizet, már 2006-ban be kellett volna fizetni ezt a pénzt, és minél tovább tologatjátok, annál többet kell majd legközelebb megszorítani, nyeljétek le azt a pár decit, akkor basztátok el nem most, ha megint megvétózzátok, csak még esélytelenebb lesz később az egész felsőoktatás, rövidlátó surmó magyarok.

Ianas 2012.12.06. 18:28:34

Totálisan le kellene cserélni a politikai palettánkat. Úgy, hogy aki most a parlamentben van, a továbbiakban legfeljebb ládagyárban dolgozhasson, persze nem minimálbérért, hanem közmunkában.

Fahrenheit451 2012.12.06. 18:34:07

A fidesz úgy látszik szisztematikusan átjátsza a fiatalok egy részét a jobbiknak.Ész hová mész.De akkor ne csodálkozzanak ha e miatt nőni fog majd az antiszemitizmus.Mindenki tudja mi miatt..

futuretech 2012.12.06. 18:42:23

@morgás joga mindenkit megillet:
"@Kiszámoló: ha jól értelek, akkor a diákhitel full ráfizetés az adófizetőknek ...
"Az állam, aki meg akarta spórolni a 2,5 milliós tandíjat, kamattámogatásra kifizet ugyanezen idő alatt 5,7 millió forintot plusz az egyetem évei alatt már további 481 ezer forintot.""

Plusz még a diák is kifizeti a 2,5 milliót és az 1,3 milliót a 2% nem támogatott kamatrész után.

Mindezt a Kiszámoló 65 éves korig történő egyenletes törlesztést feltételezve kalkulálta.

owlkin 2012.12.06. 18:44:06

@Ianas: amikor valamire azt mondjuk, hogy nem fenntartható, akkor az a gyakorlatban azt jelenti, hogy hitelt kellett felvenni rá, amire nincs fedezet, ami ugye az idő múlásával és a kamatokkal megfejelve egyre több pénzt jelent. Vagyis, ha már annak idején szüksége lett volna MAGYARORSZÁG kormányának plusz pénzre (teljesen lényegtelen ezen a ponton, hogy ki szerint voltak ezek az emberek tolvajok vagy jó emberek), hogy működtesse a felsőoktatást, akkor ez a költség 6-7 év alatt nyilvánvalóan magasabb, mint annak idején, ráadásul akkoriban ellenzékben mindenkit átbasztak (természetesen csak akit tudtak :) ) a palánkon és azt mondták, hogy ez nem SZÜKSÉGES, miközben az.
Nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kéne, de a jelenlegi ellenzék pontosan ugyanezt próbálja meglovagolni, amellyel ugyanúgy kárt okozna az országnak, mint anno az ellenzék 2006-ban.
Azonban a csel az az egészben, hogy ettől teljesen függetlenül erre a pénzre szükség van továbbra is.
Tehát ha hőbörögsz, azzal semmilyen módon nem segítesz a hazádon, csak elnapolod a mai teendőket holnapra, a politikusok pedig előbb vagy utóbb beszorulnak a satuba, egyik irányból a külföld fogja követelni a kölcsön adott pénzt, a másik oldalról meg a folyamatosan elégedetlen, nyomorék magyar kispolgári réteg fog követelőzni mindenféle fenntarthatatlan dologért, és várja az állami messiást, akinek puszta jelenléte (legalábbis addigra) elpusztít minden cigányt és egyéb nemmagyart ebben az országban.

mahnovist 2012.12.06. 18:53:27

Az egy dolog, hogy Orbánék még a politikusok közül is kimagaslanak hazudozásban, cinizmusban, gátlástalanságban.

Ami lényegesebb, hogy rá kéne döbbenni: a kapitalizmus nemhogy adni, már ígérni sem tud egyebet, mint növekvő nyomort, kiszolgáltatottságot, embertelenséget:
www.anarchoinfo.hu/aktualitasok/k2009.html

Az oktatásról egy mély elemzés kicsit más szempontból:
thinkingandrioting.blogger.hu/2012/09/14/oktatas

2llkedő 2012.12.06. 18:59:11

@owlkin: "Nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kéne, de a jelenlegi ellenzék pontosan ugyanezt próbálja meglovagolni, amellyel ugyanúgy kárt okozna az országnak, mint anno az ellenzék 2006-ban."

Az anno ellenzék most hatalmon van. Tehát hazudtak reggel, délben, meg este, csak hogy hatalomra kerüljenek. Lehet, hogy nem csak Gyurcsány a hibás az emúttnyócévért?

owlkin 2012.12.06. 19:02:56

@félázsiai 2llkedő: ki mondta itt egy szóval is, hogy nem hibás az akkori ellenzék ? az olvasással vannak gondjaid, vagy szeretnél felcímkézni ? és ha akkor nem csak a kormány volt hibás, akkor most is dögöljön meg a szomszéd tehene, jó magyarosan ?

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 19:05:37

@owlkin: Kezdetben mondjuk elég lenne ha beismernék, hogy hibáztak és nem néznének tök hülyének minket.

ex-leprás 2012.12.06. 19:07:50

jól néznek ki azok a 15-16 évek a nevek mellett. kábé reális is, ha nem a diákhitelre gondol az ember...
talán navrának kicsit sok, de fazéknak viszont kicsit kevés! ;)

Almandin 2012.12.06. 19:14:04

Nem szeretem ezt a kormányt, de most egyetértek a létszámcsökkentéssel. Ezt már 8-10 éve meg kellett volna tenni. Az elmúlt 10 évben ontották az egyetemek-főiskolák a diplomásokat, akiknek túlnyomó többsége nem tudott a tanult szakmájában elhelyezkedni, álláshiány miatt. A tehetség helyett a protekció emelt magas pozíciókba embereket. Az is probléma, hogy elveszett a nem diplomás szakmák becsülete, pedig jó szakemberekből hiány van az országban. Emberileg senki nem lesz attól kevesebb, hogy nincs diplomája! Viszont ha diplomával csak WC-pucolói állást kap valaki, nagyon megkeseredett ember válik belőle. Ma sok a diplomás árufeltöltő, takarító, akár itthon, akár pl. Angliában vendégmunkásként. Nem az irigység beszél belőlem, én is diplomás vagyok. Viszont azt látom, hogy sok fiatalt, meg főleg a szüleiket egyszerűen a rangkórság viszi a felsőoktatásba, mert alsóbbrendűnek tartják a nem diplomás embereket.

Netuddki. 2012.12.06. 19:19:37

Az általad belinkeltek ezt szerintem annyival elintéznék, hogy:
- De hát ez nem is sok, 2 havi fizetésemből simán kiperkálnám...

Netuddki. 2012.12.06. 19:21:31

@Almandin: "Nem az irigység beszél belőlem, én is diplomás vagyok."

Hozzászólásod alapján ezt erősen kétlem...

2llkedő 2012.12.06. 19:21:49

@owlkin: Itt most arról van nagyba szó, hogy egy hazug, arrogáns, hatalommániás vezeti az országot.

Ha most helyesnek tartod azt, amit tesznek, 2006-ban miért nem tartottad helyesnek? És ha helyes volt 2006-ban, amit leszavaztatott az akkori ellenzék, akkor ki alkalmas a kormányzásra és ki nem? Gyurcsány vagy Viktor? Bajnait nem is keverem bele.

2llkedő 2012.12.06. 19:25:48

@Almandin: "Emberileg senki nem lesz attól kevesebb, hogy nincs diplomája!"

Emberileg nem, viszont tudásilag igen. És egy kapát is másként fog egy tanult ember, mint egy tanulatlan. A tanulatlan elvégzi a begyakorolt cselekedeteket, a tanult pedig elgondolkodik, hogyan lehet jobban csinálni? "A tudás hatalom."

con 2012.12.06. 19:29:48

@dr. Félázsia CopyPaste: Ezek szerint mégis van értelme a tandíjnak, csak sajnos 25-30 évvel korábban kellett volna bevezetni. ;-)

dr. Félázsia CopyPaste 2012.12.06. 19:32:54

@con: hát igen, látszik, hogy a komcsik valamit nagyon elszúrtak, kiművelték maguknak az ellenzéküket :) De Viktor nem követi el ugyanezt a hibát! :)

Airgüzü 2012.12.06. 19:52:22

Sajnos egyre többen vesszük észre, hogy itt a nemzet tudatos leépítése; a szürkeállomány eltüntetése, a kezdeményezők elkedvetlenítése, a tehetségek elherdálása, az anyagi források kivéreztetése, a fiatalság elűzése, a vállakozások, cégek ellehetetlenítése és a demokrácia lábbal tiprása folyik. Ennél kisebb fokú nemzetronátésrt is mindenképpen számonkérésnek kellene következni, nem elég, hogy a sok hazugság, a korábban kommunikáltakkal homlokegyenest elérő javaslatok, indítványok, átszervezések és törvények révén majd leváltja a választó a mostani diktatórikus rezsimet. Már akkor fel kellett volna zúdulni, amikor saját képükre formált, nem nemzeti konszenzuson alapuló alaptörvényt tákoltak, amit ahogy a szél fúj, ahogy pillanatnyi érdekeik megkívánják, úgy toldoznak-foltoznak.
Lassan minden napra jut egy zaftos botrány, egy a demokratikus jogainkat sértő intézkedés, egy újabb megszorítás (ami ugye egyáltalán nincs, csak mindenki éhenhal lassan), egy fidesznyik (pl. Zsiga Marcell, Schmitt Pál stb.) valamilyen visszaélése, kivételezettsége. Az ország erkölcsileg, hangulatilag, gazdaságilag, lelkileg romokban. És ne elmútnyócévezzenek, mert ők az eltelt két év alatt többet rontottak, ártottak, bomlasztottak, mint a szintén közutálatnak örvendő elődeik. Szerencsére, már a kép- és hangfelvételek mindent őriznek, könnyű lesz őket szembesíteni az összes hazugságukkal!

2llkedő 2012.12.06. 19:54:18

@Airgüzü: "mint a szintén közutálatnak örvendő elődeik."

El kellene kezdeni végiggondolni, hogy kiknek is köszönhető ez a közútálat.

makacs szennyeződés 2012.12.06. 20:20:07

amit most egyetemre jelentkezőként tennék:

diákhitel felvesz, egyetem elvégez, lelép országból nyugat fele.

ennyi.

diplomaosztón megszavaznám magamban 1/1-es többséggel, hogy mégsem vagyok köteles visszafizetni a kölcsönt.
sajnálom, legitim a döntés, hisz én hoztam, és egyezik a wc-mben kifüggesztett alapelveimmel is, azt pedig lett volna alkalma elolvasnia a felcsúti betegnek, ha utólag egyeztet a hörcsögömmel egy korábbi időpontot.
és így tovább.

makacs szennyeződés 2012.12.06. 20:22:00

különben meg kitűnően elvan ez az ország képzett emberek nélkül, ez teljesen világosan látszik.

makacs szennyeződés 2012.12.06. 20:24:54

@Tíz kicsi indián: "Tanárként arra buzdítottam a diákjaimat, hogy nyugodtan írja alá a röghöz kötést, aztán amint végzett az egyetemmel, irány külföld. Mit csinálna a kormány?"

ennyi az egész.

JosephSmith 2012.12.06. 20:37:31

Azt várom, hogy mindjárt jön a köcsög Blogger Géza, és megmagyarázza, hogy a Viktor nem is egy akkora köpönyegforgató elmebeteg szarházi, mert máshogy kell érteni, amit akkor mondott...
Szerintem ezek polgárháborút akarnak.

Ianas 2012.12.06. 20:41:01

@owlkin: Az érvelés jó volna, csak van egy bökkenő. A felsőoktatás nem áll önmagában. Sőt, az állami (LEFARAGHATÓ állami) kiadásoknak elég kis részét teszi ki. Ellenben a felsőoktatásban végzett emberek adják az SzJA bevételek (vagyis a fő bevételi forrás) 90%át.

Ellentétben pl. a nyugdíjasokkal, akik nem adnak semennyit, legfeljebb szavazatot. Szóval mondjuk a dolog elég jól fenntarthatóvá lenne tehető pl... Mivel is? Átrendezéssel?

Ja, hogy utána nem szavazzák meg az illető pártot újra?

Szopi.

Ianas 2012.12.06. 20:45:06

@makacs szennyeződés: Nyugat felé nem tudsz meglépni a diákhitel elől... :(

buszozzál vissza félázsiába, gyökér 2012.12.06. 20:58:25

A megvalósuló Orwellország újabb fejezete.

Ahol a felcsúti orbajugend, és a korrupt szar foci fontosabb, mint a felsőoktatás.

Hülyeország, idióták országa.

Ianas 2012.12.06. 21:04:55

@Almandin: Nem tudom, de szerintem ez az érvelés sántít. Legalábbis nem támasztja alá a tandíj bevezetését.

Az, hogy fizetni kell, nem fogja kiszelektálni a tehetségeseket, csak a gazdagokat.

Ez persze részben megoldja a büfészak-problémát, mert ahhoz csak annyi kell, hogy kevés ember járjon az egyetemre, az viszont nem, hogy azok tehetségesek is legyenek.

Úgy érzem, hogy a jó szakemberek értéke sosem csökkent le. Aki értékes munkát végez, azt jobbára megfizetik.

A gondot csupán az jelenti, hogy nincs munka... És ezen nem segít az, hogy szűkítik a keretlétszámokat, hiszen ez csak generál némi plussz munkanélkülit, akik így is, úgy is gondot okoznak az államnak, ha egyetemre járnak, legalább esély van rá, hogy egy későbbi, virágzóbb időszakban el tudjanak helyezkedni a kevésbé jó diplomával is.

És emellett bármilyen meglepő: van, akit tényleg érdekel a klasszikafilológia.

Uebermensch 2012.12.06. 21:12:34

Hülye, aki tanul. De aki nem, az az is marad. Függetlenül a tandíjtól.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 21:16:02

@Ianas:

"Totálisan le kellene cserélni a politikai palettánkat. Úgy, hogy aki most a parlamentben van, a továbbiakban legfeljebb ládagyárban dolgozhasson, persze nem minimálbérért, hanem közmunkában."

- De kukkolni nem kell őket ugye?

hu.wikipedia.org/wiki/Eg%C3%A9szs%C3%A9ges_erotika

www.youtube.com/watch?v=alX7M98NZk4

Almandin 2012.12.06. 21:17:53

@kovi1970: Érdekes, hogy sokan csak arra tudnak gondolni, hogy csupán egy nem diplomás gondolkodhat úgy, mint én. Ráadásul nem a diplomát akartam ezzel leértékelni. Valójában pont azzal értékelődik le egy diploma, hogy fűnek-fának osztogatják.
A munkaerőpiacon ma sincs szükség több felsőfokú végzettségű emberre, mint 20 éve, viszont nagyságrendekkel nagyobb a diplomások aránya. Kb. 10-15 éve beengedtek a felsőoktatásba egy csomó embert, de ennek a munkanélküliségi statisztikák javítása volt a fő oka. Azonban így csak elodázódik a probléma, ugyanis az illető nem 18, hanem 23 évesen lesz pályakezdő munkanélküli. Sajnos ma már nincs egyenes arányosság a diploma (sőt, a jeles diploma) és a későbbi anyagi-karrierbeli kilátások között.
Sok olyan ismerősöm van, aki diplomával munkanélküli, vagy kulimunkát végez, valamint sok olyan is, akinek "csak" egy szakmája van, de nagyszerűen megél belőle. Régebben azért taníttatta egy paraszt, vagy munkás a gyerekét, mert évtizedekkel ezelőtt valóban "többre vitte" a diplomás ember. Ma erre nincs garancia, csak a régi berögződések erősek.
Egyébként egy jó ékszerész, cukrász, stb. kb. ugyanolyan értékes munkát végez a társadalmi hasznosság szempontjából, mint egy mérnök, vagy jogász. Van olyan eset, hogy egy fiatal pl. az ékszerészet iránt érdeklődik, azt szeretné csinálni, de az értelmiségi szülők kényszerítik, hogy felsőoktatásba menjen. Ennek egyszerű presztízsokai vannak. Az a szülő, aki diplomásként lenéz mindenkit, aki nem az, nem bírja elviselni, ha a gyereke nem végez egyetemet. Pedig sok ember nem is alkalmas az egyetemi tanulmányokra. Pl.: nincs elég esze és/vagy kitartása hozzá. Attól még nem hülye, de ez is mutatja, hogy nem mindenkinek való az egyetem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 21:18:44

@Almandin: Ebben is van valami.
DE:

- Miért így? Miért azonnal? Miért azok, akik négy éve népszavaztattak ellene (hitelesség)?

ex-leprás 2012.12.06. 21:20:42

sokáig nem éreztem jogosnak, hogy azt mondogatják, ha valami nem úgy alakult, ahogy kellett volna, hogy több száz év hátrányban vagyunk demokrácia felfogásban.
aztán mostanában elképzelem, mi lenne angliában, ha egy david cameron által gründolt, az ő szülőfalujában, valójában egy sokadrangú porfészekben létrehozott focisuli kapná az adókedvezményes pénzek javát, mely abszolút értékben is igen jelentős bevételnek számít. (és ennek a focisulinak a vezetője, nevezetesen a falu polgármestere szerezné meg a környező - és a távolabbi - földek szintén java részét.) és mi lenne, ha még ezzel párhuzamosan elkezdené hirdetni az angol kormányfő, hogy az egyetemi képzést önfenntartóvá kívánja tenni, miközben pár éve még a tandíj ellen kampányolt, továbbá a diákhitel magasztalása közepette nemzetközi fórumokon a hitelezést, mint pénzügyi eljárást kritizálná...

az angol demokrácia ugyan nem köztársasági berendezkedésen alakult ki, de ezt a fajta feudális és önkényes politizálást nem tűrné meg. más kérdés, hogy egy brit miniszterelnöknek ilyen pitiánerség nem fordulna meg a fejében.

dr kíváncsivagyok 2012.12.06. 21:26:29

@Almandin:
Te észkombájn...és a több tízezer érettségizett , akik nem tudnak egyetemre menni anyagi okok miatt ,...mit fog csinálni ? Hol lesz munkája és milyen munka szakma nélkül ??
Ebből az következik , hogy középiskola sem kell ?? Szerinted ?? Ettől már csak egy lépés , hogy általános se kell....
Aztán jön a kőkorszak !

Almandin 2012.12.06. 21:26:59

@Ianas: A klasszika-filológia egy nagyon értékes tudomány, én sose néztem le a bölcsészeket (ami ma sajnos divat). Viszont nem is kell belőlük sok. Magyarországon ma 4-5 ilyen diplomás elegendő kb. Ezért, akit ez érdekel, gondolja meg, hogy elvégzi-e a szakot, vagy megtartja hobbinak és egy piacképesebb végzettséget szerez-e.
Ingyenes felsőoktatási helyek pedig ma is maradtak, csak kevesebb. Ha visszagondolunk a kilencvenes évekre, hasonló volt a helyzet, de akkor még kevesebben tanultak tovább középiskola után, ezért nem volt annyira húsba vágó. A Horn-kormány idején volt egy pár éves tandíjas időszak. Pont a Fidesz törölte el 1998-ban.
Amit a munkahelyekről írtál, teljesen igaz.

Almandin 2012.12.06. 21:34:41

@dr kíváncsivagyok: Érettségire valóban szükség van a mai világban a többség számára. Sok munkahelyre egyébként elég egy érettségi, vagy érettségi plusz OKJ. Pl.: recepciós, titkárnő, üzletkötő, pénztáros, bolti eladó, biztonsági őr, taxisofőr...
A legjobb stratégia szerintem ma az, ha valaki egy szakközépiskolában érettségizik és szakmát szerez, utána, ha sikerül neki, elvégez valami egyetemet-főiskolát. Ha a diplomájával nem talál állást, a szakmájával talán sikerül. Többen csinálták ezt az ismeretségi körömben.

Almandin 2012.12.06. 21:36:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ilyenek a politikusok. Nem az elvek fontosak nekik, hanem a hatalom. A magánnyugdíjpénztárakkal ugyanezt eljátszották.

Tormássy Félix 2012.12.06. 21:40:32

@Almandin:
Nem vagyok alapból tandíj ellenes. A mostani létszámcsökkentés azonban egyszerűen nem védhető. Nem védhető mert esélyük sincs az érettségizőknek (és a következő években érettségizőknek is csak korlátozottan) felkészülni a változásra. Ezzel befejezettnek lehet nyilvánítani a hazai oktatás szétverését.

Almandin 2012.12.06. 21:46:09

@Torma Gedeon: Nem könnyű ez a helyzet. Ha csökkentik az ingyenes felsőoktatásban tanulók létszámát, akkor sok ember úgy érzi, nem hagyják őt (vagy a gyerekét) kibontakozni, ha sokan kapnak diplomát, rengeteg lesz a képzett munkanélküli, meg a diplomás árufeltöltő.

MaCS_70 2012.12.06. 21:53:32

Halihó!

Nem csak a keretszámokkal és az állami költségvállalással van itt baj.

Legalább ekkora probléma az iskolák önállóságának teljes elvétele, a választott rektorok háttérbe szorítása az apparatcsik kancellárokkal.
A szóvivő éppen most volt oly drága kifejteni, hogy a rosszul gazdálkodó egyetemek és főiskolák miatt van erre szükség.
Erre csak két kérdésem lenne:
1. Mit csinálnak akkor azok a pénzügyi biztosok, akiket odaültettek a felsőoktatási intézmények gazdasági vezetőinek a nyakára, akik hozzájárulása nélkül szó szerint egy ceruzaelemet sem lehet venni? Ők akkor mire jók? Ők aztán a minisztériumot képviselik, gyakran ész nélkül.
2. Mi van az eleve jól gazdálkodó intézményekkel? Náluk miért kell kirúgni a jól működő gazdasági vezetőt?

Ha ezt megcsinálják, azaz a saját embereiket ültetik az egyetemek/főiskolák élére, ténylegesen megszűnik az egyetemi függetlenség Magyarországon.

Üdv: MaCS

Tormássy Félix 2012.12.06. 21:59:29

@Almandin:
Azért (is) érezhetik úgy, mivel folyamatosan azt hallhatták, hogy a diploma és még sok más dolog is jár.

Viszont, azon is érdemes gondolkodni hogy a hazai diplomások aránya alatta van az EU-s átlagnak. Igaz, a gazdaságunk fejlettsége is.
Mindenképpen a gazdasági fejlődésben látnám az előrelépést, hogy minél kevesebb diplomásnak kelljen árut feltöltenie. Igaz erre mostanában a totális leépítés (szellemi, társadalmi, gazdasági, erkölcsi, stb.)időszakában nem látok esélyt.

2012.12.06. 22:06:19

@owlkin:

És mondd!
Hallottál már az ADÓ nevű szerintem is rettenetesen misztikus állami bevételi forrásról, ami bármilyen hihetetlen nem nevezhető pl. hitelnek? ;)

Lord Snow 2012.12.06. 22:07:39

@MaCS_70:

1. Pénzügyi biztos = Párttitkár. Segít eldönteni, hogy ki/mi van velünk, ki/mi van ellenünk.

2. ----> 1.

Bonyolultabb dologra gobdoltál?

rohadjmegARCgeci 2012.12.06. 22:24:05

Kibaszott szánalmas ez a foci buzzancs kerti törpe az erőltetett focistáival együtt.Ez az ország sosem termelt ki egyetlen normális focistát sem most,sem a múltban és a jövőben sem fog.Az egyetlen kivétel a Puskás Öcsi volt,és lehet hogy ő is brazil volt eredetileg és csak azért volt jó focista.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.12.06. 22:46:01

Már elnézést, de megint csak nem nevezzük nevén a gyereket, hasonlóképpen, mint példáiul a magánnyugdíj-pénzárak vagyonának ellopásánál (einstand)

Ez nem részösztöndíj.

Ez résztandíj.

@Almandin: a pályakezdő munkanélküliek között a diplomások száma és aránya a legkevesebb. Lehet ezen lamentálni, hogy ez miért van így (például azért, mert kit hogyan számolnak pályakezdőnek), de a statisztikákból az derül ki, hogy a 8 általános és a középiskolát végzettek aránya a legnagyobb. És most ez utóbbi pont nőtt is, és már több, mint 50%-al több a pályakezdő munkanélküliek száma, mint 2010-ben.
A Fidesznek 2006-ban valamiért (azt ugye tudjuk miért) roppant fontos volt a pályakezdő munkanélküliek száma, de most úgy látom, hogy mára már elfelejtette őket (mint sok minden mást is egyébként). Kíváncsi lennék a plakáton szereplő srácra mostanában adná -e a nevét egy hasonlóhoz? Lassan időszerű :-)

Bővebben írtam erről, a bejegyzést időnként frissítem is:

forgalomkorlatozas.blog.hu/9999/12/31/a_gyogyszerem_mar_ketszer_annyiba_kerul_-

subtotal 2012.12.06. 23:42:12

Csak egy kérdés: ha az állam és állampolgár között létesült szerződés nem teljesül neadjisten (nuku törlesztés, nuku magyarországi munka), akkor a követelés mennyi idő után évül el? 5 év mint más adóhiány esetében?

s 2012.12.07. 00:16:26

Akinek az emlékezete képes felidézni a négy évnél régebbi dolgokat is, az most előkeresi az apósától kapott 75%-ra lefőzött vegyesgyümölcs pálinkáját, és egy hajtásra letol belőle vagy két decit. Vár egy kicsit, rápihen, aztán folytatja, ameddig az üvegben még van. Itt ugyanis más már nem nagyon fog segíteni.

A fiataloknak szóló intelmeim pedig a következők. Ti ne igyatok. Menjetek ki az utcára vascsövekkel, és mutassátok meg ennek a felcsúti faszparasztnak, hogy elmúltak a régi szép idők. A fidesz már nem fiatal és nem is demokrata. Egy rohadt, velejéig romlott csürhe. A fiatalok Ti vagytok, és demokraták leszünk valamennyien, de most még nem lehet, mert van egy kis dolgunk. Előbb el kell zavarnunk a diktátort a gecibe.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.07. 00:17:10

Röghözkötés kapcsán egy orvostanhallgató ismerősöm megkérdezte, hogy az akárhány évbe a Mc Donald's is beleszámít, vagy muszáj orvosként ledolgozni.

Nem mindegy mondja, mert a mekiben a pénz havi 30-al több, ha előléptetik, akkor meg akár a duplájára is felmehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.07. 00:37:23

Profi sportra egy fillér állami támogatást sem lenne szabad adni. Ha valaki nem tud megélni a sportból, akkor dolgozzon másik szakmában.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.07. 00:46:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ilyen jól fizet a Meki? Én azt hittem, hogy minimálbér körül lehet ott keresni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.07. 01:03:38

@MaCS_70: Pénzügyi ellenőröket már 2010 óta folyamatosan küldenek a legtöbb ellenőrre, több helyen az ő jóváhagyásuk kell a nagyobb beszerzésekhez.

A probléma az, hogy ezek a kívülről érkezett emberek beülnek majd egy irodába, ami vagy az egyetemen vagy a minisztériumban van és fogalmuk sem lesz az egyetemi életről. Például nem tudják, hogy az X témában a 800 ezres beruházás mekkkora összegeket fog hozni vagy hogy ki az a 10 ember az adminisztrációban, aki valakinek a haverja/rokona és simán helyettesíthető lenne 2 másikkal.

Az egyetemek pénzügyi problémáin 5 fontos lépéssel jelentősen javítani lehetne:
- elfelejteni, hogy ki kit hozott az egyetemre
- kitenni az összes politikus/politikaközeli óraadót, akinek nincs tudományos fokozata
- adminisztratív dolgozók számának csökkentése, főleg a diákokkal nem találkozókra gondolva, mert nevetséges, hogy több titkárnő van némelyik 100 fős egyetemi karon, mint egy 1000 fős nagyvállalatnál
- a felsőoktatási törvény szigorú betartatása a képesítési követelmények és az oktatók foglalkoztathatósága szempontjából
- nyugdíjon túl csak a minimum habilitált oktatók továbbfoglalkoztatása

A minőségi oktatói gárdára magasabb normatíva jár, ezért az öreg, tudományos fokozat nélküli oktatók csak foglalják a státuszokat és csökkentik a bevételeket. A fiatal PhD-s oktatókra bónusz is jár 2 évig, de ezt nem használják ki, mert a legtöbb helyen fontosabb a status quo fenntartása....

2012.12.07. 01:25:40

@s: A gyáva és engedelmességet nem érdemlő ember mondja, hogy "előre!", a hiteles vezető úgy szól, hogy "utánam"!
-- Miként a jó szónok sose mondja, hogy "az ország a mienk!", csak azt hogy a tiétek!

2012.12.07. 01:32:35

@Távmunkás: Ezekkel az elvekkel csak az a baj, hogy nincs, aki végrehajtsa őket. És persze nagyon nehéz nem kiönteni a csecsemőt a fürdővízzel. A tehetséges diákját mentorló prof ugyanolyan korrupt lenne, mint az unokaöccsét protezsáló miniszter? (Illene persze sokaknak eldönteni, hogy oktat vagy igazgat, különösen pártpolitikusoknak.) Marha nehéz a határokat világosan meghúzni. Az egyetemi mentalitás megtörése a piac és a nemzetközi tudomány követelményei között egyszerű (meg kell nézni a külkapcsolatokkal rendelkező tanszékeket), míg állami erőszakkal kontraproduktív, sőt, a rosszat még rosszabb váltja fel.

ezu 2012.12.07. 04:12:30

Mondjuk azzal semmi bajom, ha kérnek pénzt az egyetemi oktatásárt (én is fizettem mindkét gyerekem diplomájáért és mégcsak jó kamatozású, hosszútávú kölcsönt se kaptam rá), de az való igaz, hogyha a focit és a fociklubokat tudják támogatni (persze már amelyiket, a kedvenceket, messze nem mindegyiket még a profik közül sem), akkor talán ezt is illene. De inkább egyiket se!

Bal 2012.12.07. 04:21:54

@dr kíváncsivagyok: Legalább megpróbálnátok túllépni a zsigeri reakción, és gondolkodni egy kicsit.

Bárki felveheti a diákhitelt, így anyagi okok miatt senki sem fog lemaradni. Legalábbis nem a tandíj miatt.

Ha az illető fél a hiteltől mert úgy látja, hogy a diplomájával nem tud majd elhelyezkedni és normálisan keresni, akkor bölcsen is teszi, ha nem kezdi el.

Bal 2012.12.07. 04:30:48

@Ianas: Nézzük a pozitív következményeket is. A felsőoktatás minősége javulni fog attól, ha a diák úgy érzi, fizet, hogy ott legyen.

Ha minden hónapban megkapod a számlát arról, hogy ötvenezer forintért ücsörögsz a padban, amit esetleg a szüleid szednek össze arcuk verejtékével, esetleg te magad másodállásban, vagy a hozzá tartozó kölcsön egy bankszámlán növekszik ijesztő mértékben, akkor biztos, hogy elsősorban nem a bulizás fog a fejedben járni, hanem erős motivációt fogsz érezni arra, hogy kihozd a maximumot a dologból.

Sőt, követelni fogod, hogy jól tanítsanak. A vásárló szemével fogod felmérni a lehetőségeket: máshol jobb az ár-érték arány? Akkor átmegyek oda. A diákok maguk nyírják majd ki az életképtelen szakokat, hiszen csak azok jelentkeznek majd, akiknek van esélyük, hogy megélnek belőle.

Ez egy akkora erő, hogy akkor is megéri a tandíj, ha történetes az állam inkább ráfizet, mint nyer vele.

7919nünü 2012.12.07. 04:44:53

"A futball miért nem tarthatja el önmagát és a felsőoktatásnak miért kell?"
Hát milyen kérdés ez!? Küldj ki 22 diplomást a pályára, hogy ők szórakoztassák az embereket, aztán meg is tudod a választ. :) Egyébként meg a FIDESZ szavazótáborában a foci sokkal jobban izgatja az embereket, mint a szellemi tőke.
Viccet félretéve: nem értem a Diákhitel reklámozását. A válság óta a felelős és átgondolt hitelfelvételt szajkózzák. Egy egyetemista honnan tudna ebben a kérdésben felelősen dönteni, mikor azt se tudja, hol és mennyiért fog dolgozni. Én felvettem két évre, és 10 évig fizettem vissza :(

Neonknight 2012.12.07. 06:45:59

Ami ingyen van az annyit is ér. Az ingyenes (értsd: államilag finanszírozott) felsőoktatás mit eredményezett?
Mesterségesen felduzzasztott létszámokat, az egyetemek a fejkvóta miatt sokkal több hallgatót vesznek fel mint amennyinek valaha is diplomája lesz (egyes szakokon 10szer annyit is). Ezekre a hallgatókra megy el az állam pénze, emiatt a hibás logika miatt kell 10szer akkora egyetemi infrastruktúrát fenntartani mint amekkorát a ténylegesen végzett és használható diplomát kapott hallgatók száma indokolna. A felsőoktatás sajnos rég nem az oktatásról szól, hanem arról, hogy különböző szervezetek hogyan tolhatnak minél több pénzt át az állami közösből magán zsebekbe. Haverom felesége dolgozik egyetemi pályázatokkal foglalkozó cégnél, ő mesélte, hogy elképzelhetetlenül nagy pénzeket talicskáznak ki legálisan.

Neonknight 2012.12.07. 06:55:08

@Torma Gedeon: "azon is érdemes gondolkodni hogy a hazai diplomások aránya alatta van az EU-s átlagnak"

Ez igaz, de ahhoz hogy nyugaton ez az arány fennálljon az kellett, hogy rengeteg bevándorló vendégmunkás végezze el a kulimunkát amit a nyugati diplomások nem végeznek el.

pl.: Lehet nagy a diplomások aránya Angliában, mert van bőven lengyel vendégmunkás aki elvégzi a húsipari hentesmunkát. Ugyanúgy a német arányokat is az javítja, hogy nincsenek rászorulva az alantasabbnak titulált munkák elvégzésére, mert azt megcsinálja a török meg a magyar vendégmunkás. Ezzel szemben nálunk mindenki diplomát szerez, a kulimunkát meg senki sem szeretné vállalni (a középfokú szakmák oktatása is eléggé mélyponton van, bár a középiskolákban még mindig jobb hatásfokkal működik az oktatás mint az egyetemeken). Így lettünk mi a diplomás betanított munkások országa.

mahet 2012.12.07. 07:24:10

@Bal: ha kicsit megpróbálnál túllépni a fidesz által kiadott ostobaságokon akkor megértenéd, hogy nem a tandíj a fő probléma, hanem a mértéke és az hogy a Fidesz egy köpönyegforgató utolsó fosdarab.

A fidesz az MSZP kormányzás alatt annyi kárt okozott az országnak a hatalomrakerülés érdekében, hogy az megbocsájthatatlan és értelmes ember nem szavaz a Fideszre soha. Mondom ezt úgy, hogy a havi nettóm óriásit emelkedett ennek az idióta bagázsnak köszönhetően, de kénytelen vagyok elhagyni az országot miattuk.

Persze vannak jó ötleteik is, de mivel közben folyamatosan az asztalra szarnak nekem már kezd elegem lenni belőlük, nem akarok egy olyan országban élni ahol a vezetőink átlagos IQ-ja nem éri el a 80-at.

Ja.. még egy probléma... a cégünktől átlagosan havonta 2 ember távozik külföldre és hónapokig kell embert keresni a helyükre, ha egyáltalán találunk. Hamarosan bezár a cég és mennek egy országgal délre vagy északra. Remek lesz. Viszont cserébe lesz 4-5 szép új stadionunk, hogy kifizessük a foci-rajongóknak, hogy 2006-ban szétverték nekünk - közpénzen - a várost.

ezu 2012.12.07. 07:34:15

@mahet: Nem is a bolsik okoztak kárt a kormányzásuk alatt az országnak, ez nyilvánvaló. Hanem az ellenzék.

Hihetetlen primitív duma. Talán egy talponállóban lesz rá vevő! Próbáld ott!

mahet 2012.12.07. 08:03:12

@ezu: nem mondtam, hogy az MSZP jól kormányzott.

Amúgy primitív dumával lehet Magyarországon szavazatot szerezni, nézd meg a Fideszt... mintha 6 évesekhez beszélne.

Tormássy Félix 2012.12.07. 08:16:28

@Neonknight:
Igaz.
Még azzal a kiegészítéssel, hogy itthon erősen fogynak a munkahelyek ami szintén nem segít.

ezu 2012.12.07. 08:16:41

@mahet: Kárt kizárólag az tud okozni, aki vezet egy országot. Az ellenzék ugathat, a karaván meg halad. Ez alaptétel.

A bolsik szövege legalább annyira primitív. Az volt ötven éve is, meg az ma is. És az meg tény, hogy a nyomor mindig az ő tevékenységük következménye. 1938-ban Európa első felében voltunk az átlagkeresetben (lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/otka0810/peldak.htm), de ez igaz volt a háború után is közvetlenül. Ma talán megelőzünk három-négy államot. Az első a bolsik első kormányzása alatt jött létre, mikor a mögöttünk lévő olaszok (spanyolok, stb.) elhúztak és ma három-négyszeresét keresik, mint mi. Vagy a németek a kétszeres előnyüket ötszörösre változtatták.

A második 2002-2010 közt keletkezett. A 2003-ban még átlagosan 2.000 dollárral kisebb GDP-t produkáló tótok és a még kisebbet produkáló lengyelek, mára elhúztak mellettünk keresetben is. (Meg az észtek, litvánok, stb.)A tótok ma harminc százalékkal többet visznek haza, mint a magyarok, pedig 2002-ig nőtt az addig is meglévő különbség a javunkra.

Szóval az eredmény minősít, messze nem csak a duma. Mert az egyformán primitív mindegyiknél. Az eredmény meg a bolsik tehetségtelenségét mutatja. És akkor még jóindulatú voltam, és nem azt mondtam, hogy a nagyobb pénzéhségét.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.12.07. 08:20:49

@Almandin: Tényleg nem mindenkinek való az egyetem, de ahogy valaki korábban leírta, a tudás hatalom. Ha valakinek felsőfokú végzettsége van, könnyebben tud bármilyen helyzethez alkalmazkodni, és kevésbé ül fel ilyen-olyan dumáknak. Különösen, ha nyelveket ismer, és máshonnan is tud információkat szerezni, mint, teszem azt, a magyar televízióból. És könnyebben is mozdul. Saját döntéseket hoz. Ez teszi veszélyessé a mindenkori szűklátókörű hatalom számára. Viszont ugyanezért értékes polgára bármelyik országnak.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.12.07. 08:23:26

@mahet: Az egész világon a megfelelő munkaerő hiánya lesz a legnagyobb probléma. (mivel világszerte kevés gyerek születik)Ilyen körülmények között oktatást leépíteni nem egy előremutató dolog. (hogy PC legyek)

Ianas 2012.12.07. 08:30:51

@Bal: Ez nagyon életszerűtlen. Sok ember most is a szülein élősködik, függetlenül a tanulmányi eredménytől. A kognitív disszonanciára játszani amúgy sem feltétlenül nyerő.

Nekem az a véleményem, hogy egy tehetséges, értelmes ember tanul akkor is, ha nem kell fizetnie, de nem tanul, ha nem tud fizetni, vagy ha mondjuk az ideje nagy része elmegy azzal, hogy megszerezze a pénzt.

Félreértések elkerülése végett: valószínűleg meg tudja tanulni a kötelező tanrendben található elemeket, de pl. nem lesz már ideje kutatni (TDK), vagy komolyabb diplomamunkát írni, plusz tárgyakat felvenni.

Szerintem az államnak az egyik legfontosabb létcélja a tehetségeket felkarolni, akár azon az áron is, hogy lesznek élősködők.

Tényleg. Mire való különben az állam? Már a rendőrség-tűzoltók-hadsereg háromság fenntartásán kívül, ha nem arra, hogy a közeljövő generációinak biztosítson lehetőséget a fejlődésre, tanulásra? Mert ugye valljuk be, ez a három szervezet nem igényel ekkora adókat.

Ja igen! Tudom már! Az inaktívak fenntartására, a fiatalok kárára. (Értsd: végtelen milliárd nyugdíj, lefaragás a felsőoktatásban.)

Ne haragudj, de ez rohadtul nem indokolható ilyen álpszichológiai maszlaggal.

ezu 2012.12.07. 08:31:13

@miriamele: Ma is legjobban a szakmunkások hiányoznak mindenhol. Nem véletlen, hogy a hentes ismerősöm, tíz éve Németországban dolgozik, bár soha nem költözött ki végleg. Hegesztőt meg nem igen találsz itthon se, pedig nettó kétszázat bármelyik megkeres, de, ha jó akár négyet is. Egy friss diplomás büfé-ruhatár szakon bruttóban keresi azt a kétszázat, de még a közgazdász fiam, is csak hat év után keresett nettó kétszázat. A hegesztő meg félévvel a vizsga után és 19 éves korában, nem 24-ben kezd.

cnt 2012.12.07. 08:55:16

@ezu:

tessék szíves lenni végre azt észrevenni, hogy aki nem Fidesz-szavazó, az nem feltétlenül álnokiliberálbolsevikszocialistakommunista.

Vö. "jobboldali liberális".

A közgazdász fiad miért nem ment hegesztőnek inkább? Keresett, megbecsült szakma, a fentiek szerint.

És hol mindenhol hiányoznak legjobban a szakmunkások? Ebben az egy kérdésedben mennyi gumikifejezés van egyszerre?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.07. 09:05:44

@morgás joga mindenkit megillet: bocs a késői reakcióért.

Ami azért fontos, hogy a pénz időértékével nem számoltam és egy viszonylag szélsőséges példát vettem alapul.

Az minden esetre látszik, hogy nem spórol jelentősen az állam, csak időben szétporlasztja ugyanazt a kiadást.

kivéve, ha leesik az alapkamat 2%-ra.

kzoltana 2012.12.07. 09:07:06

Kósa Lajos biztosan nem plagizált a diplomamunkájában, az egyetemet pedig ingyen NEM végezte el, csak járt oda 5 évet.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3457_a_batrak_igazsaga

2llkedő 2012.12.07. 09:25:31

@ezu: "Kárt kizárólag az tud okozni, aki vezet egy országot. Az ellenzék ugathat, a karaván meg halad. Ez alaptétel."

Ez egy nagyon primitív leegyszerűsítés.

Ez a Nevem 2012.12.07. 09:30:37

Mostmár látjátok ki a legnagyobb HAZUG ma magyarországban?!Úgyhívják, hogy Orbán Viktor.

Bal 2012.12.07. 09:44:07

@mahet: majdnem minden betűddel egyetértek, de olvass vissza: a legtöbben azt képzelik és sérelmezik, hogy akkor csak a gazdagok tudnak majd egyetemre járni.

A képzésed kifizetted amúgy, mielőtt kimész? Én már jó pár éve külföldről nézem a műsort, három magyar diplomámért és doktorimért cserébe eddig úgy kétszázezer forintot adóztam, amiből pár százalék mehetett oktatásra.

873ujr3rk 2012.12.07. 09:51:41

@ex-leprás: "sokáig nem éreztem jogosnak, hogy azt mondogatják, ha valami nem úgy alakult, ahogy kellett volna, hogy több száz év hátrányban vagyunk demokrácia felfogásban."

olvasván a minap megjelent jaksity írást index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/12/01/diktatorok_kezikonyve/ arra gondoltam nem a demokrácia az alapprobléma

az alap gond inkább az, hogy nálunk egyszerűen nem alakultak ki dinasztiák, családi vagyonok, több generáción átívelő tulajdonosok. a háborúk lenulláztak minket, a kommunisták duplán lenulláztak minket majd a "rendszerváltás" megint nullázott.
hiányzik a tulajdon tisztelete, a vagyon mint jó értelemben vett eredmény tisztelete, a munka tisztelete. az emberek nem akarnak döntéseket hozni, nem szoktak hozzá. azt tanulták az elmult legalább 60 évben, hogy a jó/gonosz király megmondja mi lesz - ad egy picit, elvesz egy picit de alapvetően nem változtat semmin. nagy baj senkit nem érhet. márpedig tulajdon, "dinasztiák", felelős döntések nélkül nincs értelme demokráciáról beszélni. a többség kb vagyontalan, nincs mit megvédenie, nincs mit féltenie, jót pedig az államkirálytól kap.

dr. Bértollnok 2012.12.07. 09:55:27

A nyakunkra küldött fidesz csinovnyikot végképp nem értem...
Most is itt székel, immár két éve egy költségvetési főbiztos, aki a kormány jobb, vagy bal keze. És nem azért van itt, mert rosszul gazdálkodunk, mi egy fillér adósság nélküli intézmény vagyunk, ellenben elég nagyok, hogy eltartsunk egy-egy csinovnyikot, aki a jelek szerint most hoz magával még egy embert...
Ja és mit csinál a mostani ide delegált főbiztos? Minden 5 millió feletti kifizetést ellenjegyez. Az elmúlt két évben még egyszer sem, ISMÉTLEM EGYSZER SEM kötött bele egyetlen esetben sem az ügymenetünkben, viszont van egy nagyon kellemes irodája, amit igen színvonalasan felújítottunk és berendeztünk neki. Ha van ilyen főbiztosi állás, szerintem pályázzátok meg! Jó fizetés, nulla felelősség és még a rektor is előre köszön. Mist a gazdasági főigazgató vagy rektorhelyettes (intézményfüggő) is megbízható káder lesz. Gratulálok! Gondolom, ettől kevesebb lesz az egyetemeken a fűtésszámla és olcsóbb lesz a víz-csatorna költség...

dr. Bértollnok 2012.12.07. 09:58:50

Ha a diákok elindítják az action-t, akkor szerintem sokan fognak csatlakozni. Én biztos ott leszek. Betelt a pohár! És nem azért mert én személy szerint érintett vagyok, hanem mert a gyerekeim azok! Olyanok pedig kérem sokan vannak ebben az országban.

Bal 2012.12.07. 10:03:57

@Ianas: ez nem a kizárólagos indok, amit írtam, hanem egy agyonhallgatott, noha szerintem masszívan pozitív nyeresége a tandíjnak.

Amikor a 300 forintos vizitdíjat bevezették, az orvos-beteg találkozások száma harmadára csökkent. Ennyit tesz az, hogy az amúgy jelen lévő költséget személyessé tették. Az oktatás jelen problémája nem a kiváltságos, TDK-zó legjobbak "megfogása": azok ebben a rendszerben is ingyen tanulhatnak, és várhatóan amúgy is külföldön fognak boldogulni.

Viszont szerintem te is tucatjával tudod sorolni a rokonokat és barátokat, akik vidékfejlesztési diplomával cipőboltban eladók, amúgy meg valójában buták egy főiskolához is. Nekik szól a tandíj. Lehet továbbra is bohóckodni, de kizárólag saját zsebre. Ez bizony emeli a polgár öntudatát és felelősségérzetét.

Persze a rinyálók nagy részének valójában épp ez a megemelkedő felelősség és kockázat az, ami nem tetszik. Kádár alatt könnyebb volt.

mahet 2012.12.07. 10:07:51

@Bal: annyit kell (vissza)fizetni amennyit használok belőle? :)

De mondom, én támogatom a tandíjat, vizitdíjat... sőt tulajdonképpen minden ingyenes dolgot megszüntetnék.

Ami ingyenes azt nem becsülik, túlhasználják stb

dr. Bértollnok 2012.12.07. 10:21:24

@Bal:
Egyrész egyet tudok érteni Veled, noha két gyermek (egyik most egyetemista, aki majd a mesterképzést fizetheti, a másik egyetemre készül) okán érintve vagyok: nem a tandíjjal van a probléma. Igen, legyen tandíj, pozitív hozadékai is vannak a dolognak.
Óriási különbség a szociális népszavazáson elbukott és a mostani tandíjtervezet között az összegen túl, hogy azt többlet forrásként kapták volna meg az intézmények, míg a mostani a kimaradó állami forrást pótolná. Az előző egy lassabb és részleges költség áthárítást eredményezett volna, most meg teljes kihátrálást. Az előző lehetőséget adott volna a megújulásra, a mostaniban csak rombolást látok. AZ a baj, hogy Magyarországon kicsi a fizetőképes kereslet a versenyképes tudásra. Kereslet van, csak ismétlem, nem fizetőképes. A diákhitel program ezt csak elkendőzi. Emiatt bármilyen összehasonlítás a fejlettebb nyugattal, nem működőképes.

Az, hogy valaki nem a diplomája, végzettségének megfelelő munkát vállal, az sok ismeretlenes egyenlet eredménye. A diákok szerintem 50%-ban aszerint tanulnak tovább, hogy mi az érdeklődési körük,mihez van (talán) tehetségük és legfeljebb csak 50%, hogy utána mi lesz, hogyan boldogulnak.
Ha csak az utóbbi dominálna, akkor nem kellene művészképzés pl.
Benne van hát a pakliban, hogy a cipőboltban lesz eladó, az is, hogy boldogtalan lesz. Ez egy vállalható mellékhatás a társadalom számára. Szerintem a tandíj erre csak kicsiny részmegoldás lesz.

s 2012.12.07. 10:40:36

@Olbrin Joachim: A történelmi tapasztalatok . . . igen. A régi rómaiknál az idősek eldöntötték, hogy ki ellen kell vonulni. A középkorúak kiokoskodták, hogyan lehet az ellenfelet legyőzni. A fiatalok pedig odamentek és megverték, akit kellett, úgy ahogy kellett. Működött a dolog. Nekem ezt mondják a történelmi tapasztalatok.

ezu 2012.12.07. 10:46:33

@félázsiai 2llkedő: Mondod te. De te nem vagy abban a helyzetben szellemileg, hogy ilyesmit meg tudj ítélni.

ezu 2012.12.07. 10:48:23

@cnt: Tudom. Én se vagyok fidesz szavazó, de rájuk nem elviekből nem szavazok. A bolsikra elvből nem. Annyit ártottak az országnak, hogy azt magyar ember nem tudja megbocsátani nekik.

ezu 2012.12.07. 10:50:20

@kzoltana: Szörnyűűűűűűűű!

Te jó isten! És akkor mi van? Nem választották meg ezredszer polgármesternek, mert nincs egyeteme?

Intelli 2012.12.07. 12:47:20

És most mit tegyünk? Meg lett szavazva a 8 millió tuskó országában a zorbán, kétharmados többséggel, ennyi...

További jó fasszopást!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.07. 17:00:17

@Olbrin Joachim: A tehetséges diákját mentorló professzor korrupt lenne? Nos, egy tehetséges diáknak nem kell hátszél, ha az ellenfelek nem a korrupt miniszter protezsáltjai...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.07. 17:01:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mennyi az a hosszabb táv? Mert hosszabb távon az orvosok is jól keresnek, csak az elején kell a rezidenseknek az ösztöndíj az éhenhalás ellen.

Bal 2012.12.08. 00:33:17

@dr. Bértollnok: a "fizetőképes kereslet" kifejezés nem igazán alkalmazható a felsőoktatásra. Ez nem egy plazmatévé, sokkal inkább hasonlít egy lakáshitelre vagy egy befektetésre, ahol a fogyasztást előrehozzuk, hogy később megtérüljön. A fizetőképesség az oktatás után dől el, amikor a diáknak a diplomája birtokában ki kell fizetnie a képzése költségét. Ha nem képes több értéket termelni, mint amennyibe a képzése került, akkor eleve elhibázott volt oktatni. A fizetőképességet maga az oktatás ténye kell garantálja. Az állam ebben semmilyen szerepet nem játszik: attól, hogy közös kalapból megy a számla, az állampolgároknak sem több pénze nem lesz, sem fizetőképesebbek nem lesznek semmilyen értelemben.

Nem hiszem azt sem, hogy valamilyen munka szeretete és a megélhetés konfliktusban áll egymással. Művészre is szükség van, és a tehetséges művész - színész, festő, basszusgitáros - kiválóan meg is él a munkájából.

A probléma inkább azzal van, hogy sokan nem képesek reálisan felmérni a képességeiket, és megpróbálkoznak egy művészi pályával, noha nincs hozzá elegendő tehetségük. Elegendő alatt itt azt kell érteni, hogy a megélhetéshez benne kell legyen abban a felső x százalékban, akit az ország még képes eltartani. Ha az országban öt működő zenekar van, akkor csak akkor menjen karmesternek valaki, ha csak négy tehetségesebb fiatal van nála. Ha egy diák úgy választ, hogy tudja, hogy nem fog megélni belőle, akkor nem hiszem, hogy mentesítenünk kellene a következmények alól.
süti beállítások módosítása