morgás joga 6.jpgMiközben Matolcsy tízéves tervét ismerteti a Heti Válaszban a magyar gazdaság feltámadásáról és kijelenti, a költségvetés rendbe lett téve, a Standard & Poors a befektetésre ajánlott és spekulatív kategóriák alsó határát jelző BB+ besorolásból eggyel lejjebb minősítette hazánkat. 

'Az új osztályzatra a cég az eddigi negatív helyett stabil kilátást állapított meg, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését. A Standard & Poor's megerősítette egyben a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság B szintű osztályzatát." (index.hu)

És mi vár ránk? Az S&P előrejelzése szerint

  • a magyar GDP értéke az idén 1,2 százalékkal esik vissza, jövőre pedig "nyomott ütemben", 0,8 százalékkal növekedhet reálértéken,
  • 2013 után, középtávon 1,7 százalékos éves átlagnövekedés lesz,
  • 2013-ban és 2014-ben sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani a magyar államháztartási hiányt, ám 2014 után ez már nehezebb lesz, tekintettel az alacsony növekedéssel jellemzett környezetre,
  • a nettó államadósság-ráta 2012 végére a hazai össztermék 73 százalékára csökken, utána azonban - ha nem gyorsul a gazdasági növekedés - 71 százalék körüli szintre beállva stagnálhat. (forrás: index.hu)

 

A BB+ kategóriában eddig klubtársunk volt Románia valamint a Fülöp-szigetek és BB besorolásúak például Ciprus, Törökország, Macedónia és Montenegró, valamint Jordánia, Guatemala és Costa Rica.

hitelminősítők besorolása 2012 november 23.jpg

forrás: index.hu

Azt azonban még mindig nem lehet elmondani, hogy elértünk a gödör mélyére - igenis, vannak még lehetőségek lefelé is. Nemrégen a Fitch Ratings is megígérte, karácsonyig felülvizsgálja a magyar adósbesorolást  (az eredmény várhatóan nem lesz pozitív) és láthatóan a Moody’s sem akar felfele módosítani a megítélésünkön.

"a növekedés igen fontos eleme annak, hogy megforduljon Magyarország adósságtrendje, ezért olyan tartható költségvetési politikára van szükség, amelynek révén az adósság és a hiány tartósan csökkenő pályára kerül" (Alpona Banerji,hvg.hu)

És mi a válasza a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a leminősítésre? 

"Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola. (...)

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le." (kormany.hu)

Tehát az egész minősítősdi buli csak a spekulánsokat szolgálja, nem kell rájuk odafigyelni, a kormány által választott út a tökéletes. Mert a jövő nem a spekulánsokról szól, hanem az országokról és a termelésről (a közlemény arra nem tér ki, hova is lett hazánkban a termelés?). A jövőben pedig kik is fogják minősíteni hazánkat? A minisztérium szerint (az eddig oly nagyon megvetett) multik. És láthatóan az illetékeseket cseppet sem érdekli, hogy azért még vannak olyan piaci szereplők (befektetők) szerte a világon, akik adnak a minősítők véleményére. Plusz üzletszabályzatuk alapján vannak olyan helyek, ahova már nem fektethetnek be. Például hazánk.

Matolcsy eközben kinyilatkozta - ezúttal tízéves - álmát az erős nemzetstratégiai célokkal kapcsolatban:

"Tíz éven belül érjük el, hogy az államadósság 50 százalék alatt legyen, deficit helyett többletet mutasson a költségvetés, tartósan dinamikus növekedés legyen (4,5 százalék stabil, 5-7 százalék kiugró mértékkel), teljes foglalkoztatottság legyen, bővüljön a népesség és a globális versenyképességben az első húsz között legyünk" (mfor.hu)

És mit kell mindezért tenni szerinte?

  • folytatjuk a már eddig megkezdett megújulást (járások? oligarchák? államosítások? kiszámítható adópolitika? naponta, ad hoc jelleggel változó törvényi szabályozás?)
  • a célok eléréséhez magas termelékenységet eredményező beruházásokra van szükség olyan hagyományos ágazatokban, mint a feldolgozóipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság (földtörvény birtok- és piacra lépési korlátokkal? állami földbérletek kiosztása? sorra bezáró húsüzemek? élelmiszerekre "versenyképes" 27%-os áfa? plázastop?)
  • fejleszteni kell a kreatív iparágakat az IT, a nanotechnológia, a bionika, anyagtechnika és a geotermális energia területein (és mi van a kreatív tanácsadással, hirdetéssel? meg a szektoradókkal? és a képzett munkaerő elvándorlással meg a kiszámítható üzleti környezettel?)

És mindezt miből?  

"Ehhez 2014-2020 közötti várhatóan 7000 milliárd forint körüli uniós forrásokat, közel azonos értékű költségvetési és monetáris forrásokat, valamint az ezekhez társuló 15 ezer milliárdos üzleti és családi beruházásokat állami programokkal érdemes összekötni" (mfor.hu)

A családi és üzleti beruházásokat különösképpen szereti a kormány, pláne ha az egyben a piac teljes átrendezését jelenti, egybekötve a régi családi és üzleti beruházások taccsra tételével. MIndezt úgy, hogy a piacátrendezés költségét az adófizetők állják.
És mi lesz az eredmény Matolcsy szerint? Maga a Kánaán ...
  • a jelenlegi 16 százalékos beruházási ráta 25 százalékra emelkedik (lehet, hogy egyszer még majd eljön a kiszámítható üzleti környezet korszaka is hazánkban? anélkül ez a folyamat elképzelhetetlen ...)
  • a foglalkoztatás 65 százalék felett lesz (teljes foglalkoztatottság? mint a szocializmusban? vagy kényszermunkával? és honnan lesz munkahely? vagy a minimálbér megspórolása érdekében a  közmunkások családi, üzleti vállalkozásokhoz kiközvetítésével?)
  • dinamikus gazdasági növekedés (4,5 százalék stabil, 5-7 százalék kiugró mértékkel?)
  • és ha jól megy a gazdaság, jó a politika, jön a népesedési fordulat (szaporodunk majd, mint a nyulak? márha lesz még itthon még bárki is, aki biológiailag képes népesedni ...)
És igen, mindehhez Matolcsy szerint a költségvetés már rendbe van téve.
És a nemzetközi versenyképességünk? Miniszterünket egy cseppet sem zavarja, hogy ez a mutató rendkívüli mértékben romlott az elmúlt év, azaz az ő regnálása során – míg hazánk tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, idén 12 helyet rontva, jelenleg a 60. helyre süllyedtünk, az Európa Unió 27 országa közül pedig a 23. legversenyképesebb tagállam vagyunk (a teljes rangsor és felmérés angolul itt), köszönhetően többek között olyan területeken megfigyelhető negatív tendenciáknak, mint a tulajdon védelme, a jogi intézményrendszer és korrupció, a kormányzati intézkedések átláthatósága és kiszámíthatósága, a szabad bérmegállapodás sérülékenysége (pl. "elvárt bér"), a képzett munkaerő kivándorlása, a hitelekhez hozzáférés, stb.
 
Igen, innen szép nyerni - a szakértők előrejelzései ellenében. De vajon ez az a verseny, ahol az utolsókból is tudnak elsők lenni? És azzal, akinek hathatós közreműködésével egyelőre a gödör mélységeivel ismerkedünk?
 

Már csak az a kérdés, ez a 10 éves terv ("nemzetstratégiai cél") kinek szól? A hazai és külföldi befektetőknek, politikusoknak? A forintárfolyamnak? A még mindig Fidesz-hívőknek megnyugtatásul, nem kell várniuk a mennyország kapuján belépésig, hogy jó legyen, érdemes összeszorítani a fogukat, dolgozzanak, adózzanak és reménykedjenek? Vagy egyszerűen csak egy újabb kampány-szöveg, ami túl hosszú ahhoz, hogy egy busz hátuljára lehessen ragasztani?
 
Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr134922911

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nézegess elvakult vásárhelyi fideszes hívőket! 2012.11.24. 19:21:10

Nincsenek rá szavak: a nőknek Matolcsyra nedvesedett a bugyija, a hímek a szavaiból merítettek férfierőt. Matolcsy zagyvaságainál csak a közönség odaadása volt elképesztőbb. Fanatizált arcok Vásárhelyen 2012 novemberében 10+1 képen. A Mester, akinek sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2012.11.24. 16:39:22

Képviselő funki:

Ha leminősítenek, előrehozott választás kell!
2012.11.24. 15:13 K. Funky

2008. július 28.

"Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül - írja közleményében Tállai András.

Mint emlékeztet, a sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált - zárul a dokumentum." (Forrás: fidesz.hu)

2012. november 23. (Tizenegy hónappal azután, hogy a Standard & Poors bóvli kategóriába sorolta Magyarországot.)

"Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Standard & Poors péntek esti döntésére, amellyel az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium úgy fogalmaz: ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, amelyek gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben - teszik hozzá."

röhögő 2012.11.24. 16:40:46

De most ne legyen még előrehozott választás. Sőt! Inkább nyerjenek még négy évet, akkor tuti államcsőd lesz és talán ez a birka nép észhez tér és fellógatja Orbánt.

1055 2012.11.24. 16:50:22

S&P? Ja emlékszem már! Ők ajánlották
A Lehmann Brothest remek befektetésnek
2008 őszén.

dennisthemenace 2012.11.24. 16:51:12

@röhögő: Az allamcsodbol ez az orszag mar nem allna fel tobbe.

ayatollah 2012.11.24. 16:54:17

@röhögő: nyerjenek de csak feles többséggel. ha 2/3-dal nyernek megint eladják az egész országot Simicskának még az államcsőd előtt. így talán marad belőle pár morzsa

1055 2012.11.24. 16:58:53

@röhögő: Gratulálok. Azért szurkolsz hogy államcsőd legyen . Arra nem gondolsz azzal a retardált agyaddal hogy milyen hatása lenne az itt élő emberek életére? Csak azért hogy a OV megszívja , mert az neked úgy tetszene. Gyökér.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.24. 17:01:15

Azt Mondta Matolcsy, hogy nem lehet komolyan venni a minősítőket.

Az a Matolcsy aki most lett a legrosszabb gazdasági miniszter EU-ban (nah jó a második legrosszabb).

2012.11.24. 17:06:19

Ha tévedés áldozatai vagyunk, akkor miért nem felfele minősítettek minket? Mindegy, csak költői kérdés.

Mária 2012.11.24. 17:27:00

@dennisthemenace:

"Az allamcsodbol ez az orszag mar nem allna fel tobbe."

*

Hanem?

Mi történne?

kerekes pereces 2012.11.24. 17:28:53

@dennisthemenace: Volt már ez az ország államcsődben.
en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default
Csak a XX. században Magyarország már kétszer volt csődben.
Mindkétszer természetesen a Horthy-rendszerben, gazdasági világválságban.
Hasonló a helyzet most is.

1055 2012.11.24. 17:31:47

@kerekes pereces: Meg 2008-ban csak akkor nem mondták be a rádióban. A többi kritérium mind megvolt.

kerekes pereces 2012.11.24. 17:33:34

@1055: Miért, akkor sem fizettünk a hitelezőinknek? Nem ezek az információim. Gond nélkül újrafinanszírozta magát az állam az IMF segítségével. Most az IMF már nem is akar tárgyalni.

Kerek négyszög 2012.11.24. 17:37:24

@ayatollah:
Senki nem mondja meg előre, hogy lesz-e újra 2/3. Éppen ezért minden mozdíthatót el fognak lopni 2014 -ig. Az a biztos alapon.

Mária 2012.11.24. 17:38:15

@1055:

Gúglizz rá az államcsőd szóra, mielőtt legközelebb a szádra veszed, és nem fog mindenki rajtad nevetni, hogy gondolkodás helyett az előre gyártott fideszes paneleket ismételgeted.

Ringlósztár 2012.11.24. 17:43:00

Nálam elég lenne kormányprogramnak, ha valaki megígérné, hogy hatalomra kerülése esetén ennek a minősíthetetlen bandának minden döntését és intézkedését visszacsinálja, az általa építtetett szobrokat elbontja, az átnevezett közterületeknek visszaadja az eredeti nevét.

Liberálész 2012.11.24. 17:43:17

Az SP egy hiteltelen szar liberális banda.

bigthereal 2012.11.24. 17:43:42

"Még vannak, akik adnak a minősítők véleményére."

azok elég hülyék...

bigthereal 2012.11.24. 17:44:33

@Ringlósztár: "az átnevezett közterületeknek visszaadja az eredeti nevét"

mint marx meg vörös hadsereg?

tényleg ezt akarod?

Nge Swazili Mbeko 2012.11.24. 17:45:19

@1055: Elmész te az anyád picsájába az ötkommentes fideszkomcsi dumáddal.
Már hányadik nicketeket kell elővenni, baromarcú, genetikailag sérült pribékek?

kerekes pereces 2012.11.24. 17:45:58

@Liberálész: Akkor is ezt mondtad volna, ha véletlenül felminősítették volna az országot?

reszeg tengeresz 2012.11.24. 17:46:34

Ja, ezek a hitelminositok szortak a Lehman papirjai egy nappal a csod elott AAA minositessel, es allitottak, hogy a fak az egig nonek. Teljesen lenyegtelen, hogy hova minositenek minket, ezeket a minositoket ma mar sokan leszarjak.
Amugy meg, amiota bovliban vagyunk olcsobban finanszirozzuk magunkat a piacrol mint elotte, es meg a CDS-unk is kisebb. :D
Nem veszed eszre - ez a blog ironak szol - hogy nyitott kapukat dongetsz, es leszarja mindenki, hogy mi tortenik?

Egy evvel ezelott ti rinyaltatok folyamatosan allamcsodrol, de aztan megsem lett! Szar ugy mi? Utolso szemet hazaarulo gecik vagytok ti mind!

Nge Swazili Mbeko 2012.11.24. 17:47:08

@bigthereal: Jól van, derék bolsevik. A gáz az, hogy kábé az egész világ ad rá.
Addig meg dúdolgasd az Internacionálét ( amúgy fideszesen, csendesen, szerényen.)
Hülye.

Nge Swazili Mbeko 2012.11.24. 17:48:08

@reszeg tengeresz: Hajrá, előre a fényes úton.
Az ország nyomorog, te szemét hazaáruló.

reszeg tengeresz 2012.11.24. 17:52:39

@Nge Swazili Mbeko: mondtam azt, hogy fenyes a helyzet, es hogy most jo?! Nem! Nektek ennyire egybites az agyatok? Vagy a bajnai-gyurcsany-szarhazy fele tarsulatot szereti valaki, vagy a fideszt? Ezen az egy tengelyen tudtok gondolkozni es kesz? Ruhellem a fideszt is mint a szart, csak nekem nincs szemellenzom, es nem elmult 2 evet nezek, hanem elmult 10et, amiert itt tartunk.
Amibol viszont a leginkabb elegem van, az a rohadt libsi duma, amibol az ilyen irasok is mint ez szuletnek, es akik meg mindig visszasirjak az elozo szemetlada fereg bagazst!

1055 2012.11.24. 17:53:40

@Nge Swazili Mbeko: Hej te bunkocska te drága...

Kerek négyszög 2012.11.24. 17:54:13

@reszeg tengeresz:

"Utolso szemet hazaarulo gecik vagytok ti mind! "

Íme a keresztény alázat valódi arca. Mindig kibújik a szög a zsákból.

Amúgy meg a nyugat fikázásáról valahogy Rákosi ugrik be.

kerekes pereces 2012.11.24. 17:55:37

"Amugy meg, amiota bovliban vagyunk olcsobban finanszirozzuk magunkat a piacrol mint elotte"
Sajnos ez nem igaz.
www.akk.hu/benchmark1.ivy
Nezd meg a benchmark adatokat, rendkivul emelkedo tendenciaban vagyunk.
2010-06-01 es a mai nap kozott igy alakult a benchmark:
www.akk.hu/xml/charts/cache/CDB63068CA4FC83FE13608814983B787.mscxml

Kivancsi vagyok, ez a leminosites hogyan fog hatni a hozamra, sok jora nem szamitok.

azerbandzsán 2012.11.24. 17:58:50

Kíváncsi vagyok, hogy az Ambi&Pooooooooor szellentését hogyan értékeli majd a Fing Ratings.
A másik nagy hitelminősítő a Toalet Kacsa kedvetlenül (moody) reagált, viszont Irina Ivascsenko - az IMF magyarországi főnöke - tapsikolt örömében, és jó alaposan befújta magát kedvenc Garnier (ejtsd: Ganyé) parfümjével.

1055 2012.11.24. 17:59:06

Hű de nagy lett itt mindjárt a libbant felháborodás!
Méghogy a Feriék alatt államcsőd ? Amikor dübörgött a gazdaság? Az a helyzet libsikék hogy akkor fizetésképtelenné vált az állam és az IMF-hez kellett szaladgálni pénzért.Még 20% ra sem lehetett eladni az állampapírt most meg a 7 is sok. A tények makacs dolgok , ezt már Virág elvti is megmondta. Biztos ismeritek az urat hiszenegy családban vagytok.

Kerek négyszög 2012.11.24. 17:59:15

@reszeg tengeresz: Az a szemétláda féreg bagázs nem hozott visszamenőleges törvényeket, nem félemlítette meg az értelmiséget, nem fenyegette a magántulajdont, nem zsarolt meg 3 millió embert, nem iktatta ki az AB-t, gazdasági növekedést hozott az országnak stb...stb...

Húúú de szemétládák voltak

kerekes pereces 2012.11.24. 17:59:46

@kerekes pereces: Egy kiegeszites: 2012.02-nel frisebb adatok nem szerepelnek a kimutatasban. Nem tudom megmondani miert, egyszeruen hiaba szursz ra, nincs adat.

kerekes pereces 2012.11.24. 18:02:48

@kerekes pereces: Ez szoftverhiba lesz, modositott lekerdezessel mukodik.

Mindenesetre megkovetem magam, iden csokkeno tendenciat mutat a hozam.
www.akk.hu/xml/charts/cache/E5E02111E6201F59FEE0BB7D12A0F21C.mscxml

Ettol fuggetlenul kivancsi leszek, hogy hogyan fog alakulni a kovetkezo napokban.

Nge Swazili Mbeko 2012.11.24. 18:03:01

@1055: Bezony, most elárultad magad, bolsevik. Ez is egy kommancs nóta.
Váltsál nicket. Biztos van még egy pár letárolva.

reszeg tengeresz 2012.11.24. 18:03:25

@kerekes pereces: a chart vege pont hogy lefele torik...
Az emelkedes pedig sokkal jobban volt szinkronban azzal, hogy iden a gorogok korul allt a balhe, tavaly pedig az USA koruli mizeria dobta meg mindenhol.

Legyszi a chartra rakjal ra egy roman, egy cseh, es egy francia vonalat is (mondjuk az 1-5 eveseket) es valahogy ugyanott lesznek a kiugrasok.

Azt tudom, hogy a hulyeknek el lehet adni, hogy mindenrol matolcsy tehet, - bar tenyleg egy elmebeteg barom - de azert van egy hatar, ami folott nem kene.

@kerek négyszög: hol is irtam le, hogy en azt kepviselnem?

kerekes pereces 2012.11.24. 18:04:33

@reszeg tengeresz: Igen, ezt en neztem be, elismerem, tevedtem most.

Kerek négyszög 2012.11.24. 18:04:58

@1055:

Figyu jobbantka! Az az időszak amire te utalsz, valamiről nevezetes nem? Mintha Németország, az EU legerősebb gazdasági hatalma -7% -os mélyrecesszióban lett vola nem? Hááát valami akkor csak történt a világgazdasággal nem?

Amúgy meg az IMF hitel azért kellett, mert a Járai pártkatona elvtárs mindössze 17 Milliárd eurót volt képes a jegybankba felhalmozni.

reszeg tengeresz 2012.11.24. 18:06:31

@kerek négyszög: kezdjuk ott, hogy ezt meg sem tudtak volna tenni, mert nem volt 2/3uk.
De mivel az orszag olyan kurva elegedett volt veluk, ezert elertek, hogy viktoreknak teljhatalma legyen...
Szeritned, ha ok jok voltak, akkor miert szenvedtek ekkora vereseget?

mrZ (törölt) 2012.11.24. 18:11:57

Szeretném megérni hogy még ennél is lejjebb rontsanak. Senki ne vegye a magyar kormánypapírt. Akkor talán megáll a jövő felélése.
Pedig dehogy.
Mert az új mnb elnök (az új tagokkal) simán megveszi az újabb és újabb kötvényeket, és így még 10x évig is kihúzzák.

1055 2012.11.24. 18:12:08

@kerek négyszög: Meg vagyok győzve. Csak a Feri. De tényleg. Vagy először a Gordon , aztán másfél év múlva a Feri.

Macropus Rufus 2012.11.24. 18:14:03

@reszeg tengeresz: talán azért mert volt egy jó ellenzékükaki felhergelte ellenük a népet. Most 2 Bokros csomagnyi (index.hu) megszorítás van és senki nem lázadozik. De pl. volt valami tandíj ellenes kirohanás is. Most meg van tandíj.
Sajnos sok embert meghülyítettek és annak ez lett a vége: 2/3.
És ha jól csinlja a Fidesz akkor 2014-ben is nyerni fog, részben azért mert a választási törvényeket átírta, részben azért mert sok ember még most is birka módjára elmúltnyócévezik. Pedig ezeknek a megszorításoknak a gyökere a 32%-os kulcs eltörlése. A többi hab a tortán. a 32%-k kapásból 600-700milliárddal kúrtította a kölcstégvetést. Ezt próbálják foltozni, de nem hosszútávú bevételekkel, csak ideiglenesekkel, amik arra a költségvetési évre elegek. Ez nem tetszik senkinek. Szóval az elmúlt nyóc év azért jobb volt.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.11.24. 18:15:52

1. Matolcsy egy balfék

2. Aki pediglen hisz még a hitelminősítőknek az után, hogy a 2008-as bukás előtti napon a Lehmann Brothers-t és társait még mindig AAAAA ++++++ kategóriában tartották, az ugyanolyan balfék, mint a fent nevezet nemzetgazdasági miniszter úr.

Macropus Rufus 2012.11.24. 18:16:00

@mrZ: az új mnb elnöük első dolga az lesz, hogy hozzá nyúl a devizatartalékhoz. És akkor 2014-ig nem is kell hitel. Viszont nincs is semmi a kasszában. Aztán ha még is nyer valaki (bár szerintem ennek kicsi az esélye), akkor lesz egy üres kassz. Lehet hitelt felvenni és kezdődik minden ott ahhol 2002-ben: a mocskos rohadt kormány, eladósítja a nemzetet. ÉS a sok birka magyar meg megint be fog dőlni nekik. Ez ilyen.

reszeg tengeresz 2012.11.24. 18:17:04

@Macropus Rufus: "Fidesz akkor 2014-ben is nyerni fog"

Ez nem a fideszen all.
Amig a gyurcsany, bajnai, tamas gaspar miklos, kunczemaci, meg a tobbi hasonlo fattyu az alternativa, addig a matolcsy meg az orban a padlast is lesoporheti, akkor is ok nyernek. Ilyen egyszeru. Nincs alternativa.

Az meg, hogy a kisebbsegben levo ellenzekre fogd a szadesz-szoci szerencsetlenkedest, az mar rohej. Ez mar nagyon az alja.

Macropus Rufus 2012.11.24. 18:19:02

@közlekedési bűnöző: lehet igazad van, de ha ennek a minősítőnek hisz még sok befektető is, akkor mi a helyzet? :o
Mert sajnos ez a szitu: ők lehúznak minket a pénz meg kimegy innen, és nem érdekli, hogy a S&P egy szar, hiszen látkák Matolcsy és a kormány hozzá nemértését. Tehát ha még nincs is igazuk, a kormány viselkedése miatt sokan elhiszik nekik. :(

1055 2012.11.24. 18:22:18

@Nge Swazili Mbeko:
Te meg minősítetted magad a kultúrált hozzászólásoddal senkiházi.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.11.24. 18:22:22

@Macropus Rufus:

"de ha ennek a minősítőnek hisz még sok befektető is, akkor mi a helyzet? "

Az, hogy hülyék a befektetők. Persze tudom, hogy akkor is náluk van a pénz és ők irányítják a gazdaságot. Ez sajnos tény marad.

Mindenesetre ez is mutatja, hogy észt pénzen venni nem lehet.

Macropus Rufus 2012.11.24. 18:24:14

@reszeg tengeresz:
nézd én azt láttam és emléxem, hogy az a bizonyos nyolc év alatt olyanokért tüntettek amikért most nem. Majd mindegyik ilyen megmozduláson 1-2 fidesz poltikus is megjelent. Kedvencem a tandíj: most hol van az a sok balhézó akik pár éve még kint tüntettek az utcán a tandíj ellen? Mert most van. Ráadásúl nem is pici. AMikor a Gyurcsányék feldobtál a röghözkötést, mindenki anyázott. Most van. És hol vannak a tüntetők? És sorolhatnám még. Lehet nem volt jó, de a mostni 2 évhez képest az volt az aranykor. Nekem pl. 2011 januájában 11ezer nettóval csökkent
a bérem. Azóta volt egy közel 6-7%-os reálbér csökkenés megtoldva egy 25-30%-os áremelkedéssel. A forintgyengülésről már ne is beszéljünk. Lehet, hogy rossz volt 2010 elött, de akkor ez ami most van micsoda? Mind1. Nem akarok senkit meggyőzni, mert az elmúlt évtizedekben megtanúltam, hogy a népünk egy rikta makacs valami, soxor még a saját kárán sem tanúl.

2llkedő 2012.11.24. 18:28:05

@reszeg tengeresz: "Amig a gyurcsany, bajnai, tamas gaspar miklos, kunczemaci, meg a tobbi hasonlo fattyu az alternativa, addig a matolcsy meg az orban a padlast is lesoporheti, akkor is ok nyernek. Ilyen egyszeru. Nincs alternativa."

Mindig van alternatíva, amíg még demokrácia féleség van.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.11.24. 18:31:29

@félázsiai 2llkedő:

"
Mindig van alternatíva, amíg még demokrácia féleség van. "

Ja. Ha le akarod váltani a Fideszt, akkor az MSZP meg a Jobbik az alternatíva. Szerintem mindegyik felejtős. Meg a Fidesz is. Szóval tököm tudja kire kellene szavazni legközelebb...

Mr. Waszabi 2012.11.24. 18:32:11

A GDP mutató sajnos csak a "normális" piacgazdaságra berendezkedett országok reális gazdasági mutatója, ahol a a piaci szereplők fogyasztása adja a fogyasztás nagyobbik hányadát, nem pedig az államszervezeté. Ugyanis az elfogyasztott javak a piaci szektorban jövedelmet, megtérülést hoznak várhatóan (ezért fektetik be ugye a dellát), míg állami fogyasztás esetén ez nem szempont általában, nálunk meg különösen nem az.
(tud valaki tartósan többletes, szufficites állami költségvetésről? én nem tudnék hirtelen egyet sem megnevezni, talán az észak-európai országok.)
Nos, Magyarországon nem a piaci fogyasztás dominál, hanem az állami, egyre inkább. Gondolom, nem kell magyarázni, hogy ez megtérülés nélküli pénzköltésről szól. A GDP alakulását elfogyó gazdaság mellett erősödő állami funkcionalitás, beruházások ellensúlyozzák, amik piaci alapon épp a megtérülés esélytelensége miatt nem jöttek vagy jönnének létre. Ez borítékolható gazdasági bukást jelent, a kérdés csak a mikor. Nem jelenti a jövedelmezőség emelkedését, csupán elherdált pénzt, amit hitelből kénytelenk finanszírozni, vagy erőszakkal elvett javakból. Itt tartunk most, mivel állítólag a hitel a fő ellenségünk. Szerintem viszont a hitelt rosszul, jövedelmezőség nélkül elköltők az ellenségeink, akik tutira gazdasági noymorba süllyesztik az országot, de immár nem csak az államszervezetet, hanem a piaci szereplőket is.
Innen lesz szép nyerni - majd egyszer.
Görögország minta példája a fentebb leírtaknak, ahol 3 éve még a magyar GDP 2,5szeresét állította elő 10 millió ember, csak éppen hitelből volt finanszírozva az a fogyasztás, nem pedig termelésből, ahol a megtérülés egy erős kontroll.
Ezért jelen helyzetünkben én nem helyeznék a GDP alakulására hangsúlyt, még akkor sem, ha teljesül, mivel nem gyárépítést, munkahelyteremtést, termelékenység növekedést tükröz, inkább a termelékenység, vállalati tőke és beruházások volumenének mutatóira, mert ez tükrözheti a gazdaság valós helyzetét, alakulását, ettől függ az életszínvonal valós változása is.

Mr. Waszabi 2012.11.24. 18:42:41

Sajnos jellemző, hogy azok a magyar vállalkozások, amelyek politikai kapcsolatok alapján állami megrendelésekből tőkésednek fel, többségükben nem szoknak át a versenyszférába, nem vetik meg ott lábukat, hanem megmaradnak az állami csöcsön. A kényelem nem stimulálja őket piaci termékek, szolgáltatások kifejlesztésére, hatékonyságra, sőt, igazából hátráltatják a valódi piaci verseny kialakulását. Ez nem szolgálja az ország érdekét, az bizonyos.
Vö. pl. TriGránit - Vegyépszer fejlődése közti különbséget. Vagy mondhatnám a Közgépét.

Bambano 2012.11.24. 18:53:48

Ritkán szoktam kuszaszemmel egyetérteni, de most igen. A hitelminősítőket régen el kellett volna zavarni a rákba. Nekik nem az az érdekük, hogy igazat mondjanak, hanem az, hogy a rájuk hallgató befektetők pénzt csináljanak. Ha shortolni kell az országot, akkor majd leminősítenek, shortolnak, kaszálnak.

Nem véletlen, hogy az eu is akar egy hitelminősítőt magának, hátha annak több köze lenne a valósághoz.

regress 2012.11.24. 18:54:35

míg itt egymást basztatjátok/teljesen feleslegesen/viktor jókat röhög a markába.akarom mondani reiszol.azért van mindi zsebben a keze.eddig a felesége volt a jobbkeze,most a jobbkeze a felesége

Kerek négyszög 2012.11.24. 18:54:58

@1055: "Meg vagyok győzve. Csak a Feri. De tényleg. Vagy először a Gordon , aztán másfél év múlva a Feri. "

Jaaaaa, innen ez a rettegés.
Ok, már értem.

afaszombamáncsakugyan 2012.11.24. 19:00:43

Rohadtul romlik a forint!

egy kicsit bővebben:

Rohadtul nem romlik a forint, pedig annyira szeretnénk! Mi lib-szoc biznyákok!

Squid 2012.11.24. 19:01:09

HA jót mondanak, haverok..

Ha leminősítenek, ellenségek..

Tök fura! :P

Mondjuk egy ilyen mélyhülye gazdasági kormányossal mit vár bárki is?

afaszombamáncsakugyan 2012.11.24. 19:20:41

A szocialisták meg a millák növelni akarják a személyi jövedelem adót!

Az a programjuk, hogy megint 32 % legyen az szja. Nagyszerű!

Mondjátok, ezek normálisak? Vagy csak idegi hulladékok?

dr. Balta$ár 2012.11.24. 19:20:42

HITvány (alkalmatlan+gerinctelen) bűnöző banda

mafiakormányzás van Magyaro.-on...

nem lesz ennek jó vége, 3 éve mondom

1012 év feudalizmus + fides mafia = álamcsőd + belháború

a rencer pontos neve: feudális náci kommenyizmus ...

téridő 2012.11.24. 19:26:05

Ismeri valaki?
"...Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…

Ady Endre

NN 1902. január 31. "

flippant 2012.11.24. 19:42:15

Imádkozzunk Istenhez, hogy e leminősítés újabb és újabb megszorításokat kényszerítsen a bábkormányra amit a büdös nyugger agymosott mszp-fideszes fülkeforradalmárokkal fognak megfizettetni.

2012.11.24. 20:07:43

Most már papírunk is van róla, hogy milyen "jól" teljesít a kormány. Igaz, januárban is volt papírunk, sőt, tavaly decemberben két papír is jutott.

A harmadik megszorító csomag - amit Matolcsy-csomagnak hívnak, pedig igazából Orbán-csomagnak kellene - dacból született. Egy sértődött óvodás döntései mozgatják a magyar gazdaságpolitikát. Kire is emlékeztet engem... hm... ja igen, a szép emlékű Fletó csapkolódott így pl. 2009. március 9-én este.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.11.24. 20:17:03

Matolcsytól függetlenül azt gondolom, hogy ez a leminősítés tényleg indokolatlan volt. Ennyire rosszul nem állunk, nem véletlen, hogy ezen már Londonban is meglepődtek.

Egyre inkább az az érzésem, hogy legalább részben igaz, amit már többen felvetettek a hitelminősítőkkel kapcsolatban: az USA őket használja fel az EU gazdaságának gyengítésére a tagállamok indokolatlan leminősítésén keresztül. Itt lenne már az ideje egy uniós hitelminősítőnek is, de szokás szerint totojáznak vele, talán nem is alapítják meg végül.

Azokat a kommentelőket pedig, akik mégtöbb büntetést követelnek Magyarországnak (mert nem a kormányt büntetik, hanem minket basszameg) sötét barmoknak tartom.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.24. 20:30:07

Zsebretett kezekkel a tökeivel játszva, pökhendien, lépett be a tárgyalásokra, meg is botlott az ország nemzeti szégyene.
A leminősítés miatt megint szívni fogunk.
A világ nem erre a kis majomra hallgat, hanem a közismert minősítőkre.

Ez a csürhe már 100x annyit lopott mint elődei.

Orbán az Isten áldjon meg, takarodj már a jó büdös fenébe és/vagy a p.csába!
Még van egérút!

dennisthemenace 2012.11.24. 20:32:46

@Mária: Egy balkani nyomortelep lenne, mondjuk, mar majdnem az is. Hosszu tavon akar meg is szunhetne.

Liberálész 2012.11.24. 20:46:51

@Köszi az újabb égést, szégyent bóvli Orbán!: attól, hogy sok helyütt ismételed egyazon baromságot, még nem lesz igazad. Vagy a libsiknél a mennyiség a fontos?

ayatollah 2012.11.24. 20:56:34

@Liberálész: Neked meg egy kommented nincs amiben ne libsiznél, még a nicked is bazmeg, hülye frusztrált barom

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.11.25. 06:58:15

@dennisthemenace: Költözz át Romániába, annak az országnak jobbak a mutatói.

2llkedő 2012.11.25. 07:48:19

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
"Azokat a kommentelőket pedig, akik mégtöbb büntetést követelnek Magyarországnak (mert nem a kormányt büntetik, hanem minket basszameg) sötét barmoknak tartom."

A kórmány szabadságharca pedig csak minket büntet bassza meg, a kórmányt nem. Ezért kellene egy hatalmas pofon Piktor és tsa-inak, hogy felébredjenek végre, és őszintén elmondják, hazudtunk reggel, délben, este, meg még az álmaikban is, aztán jó lenne valami nem tündérmesén alapuló gazdaságpolitikával előállni. Ha ez megtörténne, senki nem követelne több büntetést.

1055 2012.11.25. 17:15:09

@kerekes pereces: Tehát szerinted:

- Ha már a kutyának sem kell a magyar államkötvény , az nem baj mert felvehetünk az IMF -től 5000 Mrd -t és
máris tudunk tovább finanszírozni. Így kell ezt csinálni , mi a gond ezzel?

- Ha nem kell felvenni a kölcsönt mert el lehet adni az államkötvényt az meg maga a csőd.
Ne próbálj meg IQ tesztet kitölteni mert nagyon gáz lesz az eredmény.

kerekes pereces 2012.11.25. 22:20:47

@1055: Mindkét esetben (államkötvény és IMF-hitel) az állam hitelt vesz fel valakitől.
Az nem mindegy, milyen kamattal, hiszen a hitelt vissza kell fizetni.

Államkötvényt elvileg mindig lehetne eladni, ha hatalmas hozamot ígérünk rá, de akkor visszafizetni nem fogjuk tudni.

A populista politikusok nem szeretik az IMF-et, mert ő csak úgy tud kölcsönadni alacsony kamatra, hogy közben megmondja, mit csináljon az állam, ami alapján az IMF bizonyítottnak látja a visszafizetést is. Erre azért van szükség, mert az IMF-hitel pont a legeslegutolsó mentsvár, akkor kell oda fordulni, amikor már a piacon nem lehet értelmes hozammal államkötvényt eladni.

Mindennek megvan az ára, az állam finanszírozásának is.

Ringlósztár 2012.11.26. 14:14:58

@bigthereal:
Nekem jobban tetszik, mint Horthy.

1055 2012.11.26. 17:14:51

Igen. Még azt megírnád hogy melyik az az ország amelyik IMF hitelt vett fel és ez
megoldotta a problémáját? Magyarországot nehogy írd mert most éppen azt fizetjük vissza amit az általad leírt zseniális módon a szocik felvettek. És ma pont ez a gond .

kerekes pereces 2012.11.27. 12:09:15

@1055: Mondjuk Lettország.
www.imf.org/external/np/ms/2012/112612.htm
"Following real GDP growth of 5.5 percent in 2011, growth is expected to exceed 5 percent again this year despite recession in the euro area. Labor market conditions are improving. The unemployment rate fell from 16.3 percent at the beginning of the year to 13.5 percent at the end of the third quarter, despite an increase in participation rates. Real wage growth remains restrained. Consumer price inflation has declined sharply, easing to 1.6 percent at end-October after peaking at 4¾ percent in mid-2011. Robust export growth is expected to keep the current account deficit at about 2 percent despite recovering import demand."
"As a result of present and past efforts, euro adoption in 2014 appears within reach."

kerekes pereces 2012.11.27. 12:11:42

@1055: Amúgy azt ne feledd el, hogy soha nem az IMF-hitel mint pénzforrás oldja meg a problémát, hanem az, hogy a gazdasági analfabétákat felváltják azok, akik értenek is a gazdasághoz.
Azért fáj nekünk az IMF-hitel visszafizetése, mert a GDP csökken, a refinanszírozás drágább, a kormány intézkedései nem indították be a gazdaságot, épp ellenkezőleg.
Úgy nehéz ám visszafizetni a hitelt, hogy a hitelt adó megmondta, mit kell tenni ahhoz, hogy visszafizessük, mi meg ehelyett az asztalra szartunk. Magunkat okolhatjuk csak amiatt, hogy szívatjuk saját magunkat.

kerekes pereces 2012.11.27. 12:15:25

@1055: www.imf.org/external/np/sec/pr/2012/pr12314.htm
Lettország 15%-nyi felvett IMF-hitelt a határidő előtt visszafizetett, ez esetükben 211 millió EUR volt, azaz körülbelül 60 Mrd forint.
Mivel korábban fizettek vissza, a kamatteher is kisebb lett sokkal. Azaz összességében megint jól jártak.

De biztos az IMF, a zsidók, a londoni brókerek, a palesztinok, sőt még a tibetiek is tehetnek arról, hogy ez nekünk nem megy, mindenki ellenünk játszik. Véletlenül sem ám mi tehetünk róla...nem, nekünk ellenség kell!

1055 2012.11.27. 18:15:30

Most nem mondod komolyan hogy a lett 60 Mrdos hitelt hozod ide példának ? Alig több mint 1% a magyar IMF hitelnek.

kerekes pereces 2012.11.27. 18:35:08

@1055: 60 Mrd Ft-nyi a mostani reszlet, amit ido elott fizettek vissza; a hitel teljes osszege tobb, mint 1 Mrd EUR. Igen, ez valoban kisebb, mint a magyar hitelosszeg, de az o gazdasaguk merete is joval kisebb es nem epitenek eron felul joleti allamot. Felelos gazdalkodasnak hivjak ezt.

1055 2012.11.27. 19:58:16

Hogy egyet is értsünk valamiben : a jóléti állam építésével kapcsolatban igazad van. De 4 évente választás van
ugye .

kerekes pereces 2012.11.27. 20:11:16

@1055: 4 évente választás van, de még mindig kétféle választásunk van: a népi szocialisták meg az urbánuc szocialisták közül választhatunk. Persze a társadalom számára ennyi elég is, nem igazán hiszik el például azt, hogy létezik jobboldali liberalizmus is, számukra mindenki, aki nem konzervatív, az ballibsi. De a beszűkült politikai légtérben ez már csak így megy. Az LMP zöldpártiság nem lett volna rossz, de egyszerűen elrontották azzal, hogy sötétzöldek, átestek a ló túloldalára. A 4K és a Milla elvileg a facebook-demokrácia híveit gyűjti össze, bevallom, voltam Milla-tüntetésen, és több volt a nyugdíjas, mint a fiatal, és a retorikájuk is inkább a középkorú és idősebb lévő korosztálynak szólt. A fiatalokat mindez nem érdekli, aki egy kicsit is jobban akar élni, elköltözik Nyugat-Európába. Újító gondolat így nem igazán lesz ebben a társadalomban, így aki még szavaz, az egyfajta álválasztáson vesz részt 4 évente.

1055 2012.11.27. 20:24:29

Ja Lettországgal kapcsolatban még annyit: hitelt sem vettek fel erőn felül
elintézve vele a költségvetést jó előre,
és lehet hogy nem örömködtek azon hogy ez milyen jó lesz mert az utánunk következő kormánynak nem lesz semmi mozgástere.
süti beállítások módosítása