morgás joga 6.jpg

Az adósság-átvállalós bejelentések őszét éljük.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült, az új magyar gazdasági modell pedig, habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti, működőképes. De vajon ez azt jelenti, hogy immáron gazdagok vagyunk, egy olyan államban élünk, amely mindenkivel jótékonykodhat?

 

Miniszterelnökünk az önkormányzati adósságok átvállalása után megígérte, hogy a kormány segíteni fogja az egyetemeket, hogy az önerő híján elakadó fejlesztéseik megvalósuljanak, és szeretné az eladósodott felsőoktatási intézményeket is – azokat, amelyekben a diákok látnak jövőt – kimenteni az adósságból, felkínálni nekik „a tiszta lappal való indulást”. "Az, hogy mi marad és mi nem, mi életképes és mi nem, azt nem a budapesti oktatási államtitkárság íróasztala mellől fogják megmondani, hanem a diákok fogják eldönteni"

Ezzel nem is lenne semmi gond, ha racionális alapokra helyeznék és csak azt az adósságot vállalnák át, ami az állam szűkmarkúsága miatt következett be, azt pedig nem, ami a felelőtlen gazdálkodás miatt. A helyzet azonban várhatóan nem ez lesz - a bármilyen okból megmentésre érdemesnek talált felsőoktatási intézmények a jótékony állam miatt megmenekülnek, a többiek pedig elsüllyednek az adósság tengerében, elküldhetik a diákokat, tanárokat, bezárhatják az egészet úgy, ahogy van, épületestül-kollégiumostul, akár megérdemli az enyészetet, akár nem.

A másik kérdés az, vajon a felvételi keretszámcsökkenés, illetve a "felsőoktatás finanszírozza önmagát" koncepció mennyiben fogja megírni egyes szakok, illetve akár egész intézmények halálos ítéletét. Ha túlárazzák a tandíjat, akkor a kutya sem fog bizonyos helyekre jelentkezni. Ha csak önerős képzés van, sokkal kevesebb diák fog jelentkezni annál, mintha államilag finanszírozott képzés is van. Valójában a keretszámok leosztásával a kormány erőteljesen manipulálhatja a kérdést, ki lesz életerős és ki nem, ki érdemelhet meg adósságkonszolidációt és ki nem. És akkor még nem is beszéltünk olyan feketelistás szakokat üzemeltető intézményekről, mint a jog vagy épp a gazdasági. Azok akár Kínáig is futhatnak diákokért.

És mi hiányzik a rendszerből? Egy korrekt felmérés arról, melyik intézmény eddig hogyan sáfárkodott a rendelkezésükre álló forrásokkal, illetve ténylegesen szükség van-e rájuk. Nem a minisztériumnak, hanem a munkaerőpiacnak. Mert egyelőre csak az erőltetett forráskivonás látszik (lásd a napokban kiderült, a stabilabb intézményeket sújtó hétmilliárdos zárolás), meg az, hogy egyszer majd csak az állam megmentheti azt, aki neki kedves. 

Egy október 25-én készült kormány-előterjesztés szerint az alap- és osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben jövőre 31 340 helyet finanszírozna az állam. Csak az alapképzésben hétezer diákkal kevesebbet vennének fel.

(...) a kormány által propagált területeken is drasztikus lenne a csökkentés: a természettudományos képzésben 4000-ről 2725-re, az orvosiban 3200-ról 2850-re, a műszakiakban 10 600-ról 8800-ra változna a keretszám. Az előterjesztésben a mesterképzési keretszámot a 2012. évi 19 600-ról 15 500-ra csökkentenék. (forrás: eduline.hu)

Egyáltalán, talpon tud-e még maradni bármelyik felsőoktatási intézmény 2013-ban? A tapasztalatok szerint "a Corvinus és az ELTE az állami ösztöndíjasok létszámának drasztikus csökkentése ellenére is fel tudta tölteni férőhelyeit, ráadásul a ponthatárok jelentős csökkentése nélkül, a kisebb intézményektől azonban elszívták a hallgatókat a fizetős képzéseken minimumponthatárt hirdető egyetemek" - és ez a helyzet várhatóan fokozódni fog. Az pedig, hogy ilyen kormányzati lépések után melyik intézmény tud (és mer) majd fejleszteni, még ködbe vész.

És igen, a felsőoktatás helyzetét rendezni kell. De biztos van más, korrektebb lehetőség is.

Más kérdés azonban a sportszövetségek adósságának átvállalása - hát tényleg ennyire gazdagok vagyunk, hogy ez a kérdés egyáltalán így, ilyen formában felmerülhet? Orbán Viktor azt is közölte, egy, a Magyar Olimpiai Bizottság által kiválasztott nemzetközi könyvvizsgáló elemzi majd az első körben támogatandó sportági szakszövetségek gazdálkodását, és ennek alapján a kormány rendezni fogja bizonyos szövetségek adósságát.

Miért? És vajon melyek lesznek a "bizonyos" szövetségek? A sikersportágak? Vagy esetleg a már  most is jelentősen támogatott látvány-sportágak? Esetleg nem direktbe, de konkrétan meghatározott futballklubok? És ha már szórjuk a pénz, miért nem kap mindegyik? Most jöhetne a demagógia - deklaráltan nincs pénz például a tanárok fizetésére, vagy akár arra, hogy a mindennapi testneveléshez minden iskolában tornaterem is járjon. A sportszövetségek adósságaira viszont van. És akkor még nem is játszottunk ki olyan adut, mint az egészségügy meg a mentőszolgálat helyzete.

És vajon mi lesz a következő lépés? Kinek az adósságát vállalja át az állam még? Az alacsony színvonalú  menedzsmenttel totyogó, politikai hűbéres állami cégekét? Esetleg nagy adósságot felhalmozó, de "stratégiailag" fontos magáncégekét?

Eközben az adófizetők többsége a saját hitelének törlesztésével is alig boldogul, januártól pedig tovább emelkedik majd a teher a törlesztőrészletet is sújtó tranzakciós adó, valamint a jelzálogot fedezetét jelentő ingatlan kötelezően fizetendő biztosítási összegét jelentősen növelő biztosítási adó miatt. Sovány vigasz, hogy a sportági szakszövetségek vezetőinek már nem lesz álmatlan éjszakájuk a szövetségek adósságai miatt.

Előzmény:

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaródat nyújtják

Orbán Viktor megmutatja?

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr904900077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így csinál a Fidesz szemetet a forintból 2012.11.10. 14:37:53

Az elmúlt napokban, hetekben több olyan kormányzati döntés is született, amely egyre világosabban mutatja, milyen sorsot szán a kormánypárt a hazai fizetőeszköznek.  27-én jelentette be Orbán Viktor, hogy az állam megsegíti a reménytele...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 13:45:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2012.11.10. 12:53:57

"És vajon mi lesz a következő lépés? Kinek az adósságát vállalja át az állam még?"

Demagóg leszek, mert jólesik. A miénket nem.

De ha már? Most "leostobázza" OV azokat, akik azt értik a kijelentésekből (lásd jelek a turulban, hogy a "sápot" szedők (értsd: hitelező bankok)jogai csorbulni fognak, ha az önkormányzatok adóssága átvállalásra kerül.
vajon miért értik így ezek az ostobák, amikor OV már qa bejelentés napján is azt mondta, hogy nem alaptalanul félnek a sápot szedők. Kósa 20% azt mondja, hogy akik a nyereségből profitáltak (értsd: hitelezők), azoknak a veszteségen is osztozni illik.
Depláne, ők mondják meg, hogy mit illik.

kvadrillio 2012.11.10. 13:39:30

"

Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
24 óra |
Belföld
A Vöröskereszt pénzére is ráhajt az állam

Index

2012. november 10., szombat 10:08 |
Címkék
vöröskereszt, orbán-kormány, vagyonkezelés

Húsz év után újraírja a Vöröskereszt működését szabályozó törvényt a kormány, írja a Népszabadság.

A lap szerint az új törvény előírná, hogy a Vöröskereszt működését, vagyonkezelését, gazdálkodását a jövőben egy öttagú felügyelő testület ellenőrizné. Ennek tagjait a kormány, az Állami Számvevőszék és a küldöttgyűlés delegálná. Ez a pont lényegében felszámolná a szervezet önállóságát, írja a lap közelebbről meg nem nevezett szakemberekre hivatkozva."

..hmm.... EZÉRT MONDOTT LE HABSBURG gYÖRGY, MERT ÍGY MÁR NEM TUDJA A SÚLYOS MILLIÓKAT LENYÚLNI TOVÁBB ?????!!!!!

talicskás munkásember 2012.11.10. 13:43:06

Az állam egyre csak azt sulykolja a fejekbe, hogy nem kell előre gondolkodni, nem kell a lehetőségeket mérlegelni, nyugodtan adósodjatok csak el a gatyátokig, majd segítünk rajtatok, ha megszorultok, lásd devizahitelesek, önkormányzatok, kisebbségek. A "segítünk" persze minden esetben a dolgozó réteget jelenti, az ő adóforintjukból futja a többiek "dorbézolására".

CSENDES 2012.11.10. 13:44:12

@kvadrillio: Hát, szerintem egyszerű vagy, mint a minta.

OkoskaTo:rp 2012.11.10. 13:51:14

Aki könnyelműen élt, és adósságot csinált, annak az adósságát vállalja át az állam. Akinek megtakarítása volt (pl. manyup), annak a pénzét vállalja át az állam. Ilyen egyszerű a képlet.

CSENDES 2012.11.10. 14:00:08

@OkoskaTo:rp: :-))

Azért sajnos ez ennyire nem egyszerű.
Mertnézzük csak: az egyetemek adósságát (ami a zárolások miatt keletkezik- kb 1 milliárd) azt nem vállalja át az állam.
A kórházak adósságát (szintén ugyanezen okból keletkezve) nem vállalja át a kormány.
Állítólag a harmadik negyedév óta nem fizetnek a költségvetési szervek szállítókat (ezt nem vállalja át az állam)

belekotty 2012.11.10. 14:23:14

Szép fejezet cím lesz majd a történelem könyvekben a következő:

"Késői kommunista restauráció magyar kísérlete az Európai Unióban."

Kámasuka 2012.11.10. 14:29:28

Húbazz ez tényleg morgósblog.

Végigolvastam de minek. Azt írod hogy van akinek átvállalják az adósságát, van akinek nem.

Meg hogy rosszol csinálják(???) te jobban tudod hogy kéne(???). Mindez persze egyetlen adat vagy érv nélkül.

Baszki ehhez képest qrva hosszút írtál.

Mr Neanderthal 2012.11.10. 14:34:46

sajnos a "moral hazard" fogalmarol lemaradtak a gazdasagi "szakembereik"

Fimbulwinter 2012.11.10. 15:04:49

Az egy dolog, hogy az állam adósságokat vállal át. De végül fog-e pénzt adni, az egy teljesen más kérdés.

Jofiu 2012.11.10. 15:58:40

"Kinek az adósságát vállalja át az állam még?"
Hát pont a devizahitelesekét.
És akkor majd egy csomagban tárgyal a hitelezőkkel, hogy fijjúk, de hát ti sem gondoltátok komolyan, hogy ezt a sok szart képesek lesznek visszafizetni? Leírjuk felesbe és megy a szekér tovább ahogy volt? Na?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:27:31

Pedig teljesen profi dolog.

Felajánlja, hogy egyben kifizeti, persze nem eredeti áron.

Nem nagyon értem, ebben mi a probléma, az egész világban elterjedt adósságrendezésre.

Mindenki jól jár, a bankok is. Rengeteg önkormányzatnál ugyanis futhatnának a pénzük után.

Azért érdekesek ezek a bloggerek. Amikor a bank szinte a legszemetebb módszerekkel (kezelési díj devizában, hogy azt is meg lehessen növelni) kihasználja saját ügyfeleit, semmi probléma, minek vett fel kölcsönt, megérdemlik.

Aztán amikor az ügyfelek összeállnak (ezt csinálja most Orbán az önkormányzatok szempontjából) ettől persze jól meg is erősödnek, hiszen egy ember tárgyal, az már probléma, szegény bankok.

Aj Újzélandiak egyenesen beintettek a bankoknak, meg lehet nézni, hol vannak.

Nincs az megírva sehol, hogy a bankoknak tilos csatát veszteniük, csak az ügyfeleknek.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:30:34

@talicskás munkásember: Kurva hülye érv, ugyanis így kevesebbet fizetsz te is mint adófizető. Gondolod, hogy az önkormányzati kölcsönt Józsika a holdon fizette volna vissza?

Még annyi előnye is van a dolognak, hogy a bankok nem fognak felelőtlenül hiteleket adni önkormányzatoknak.

Le kellene már arról a hülyeségről szokni, hogy a hitel fontos és az visz előre. Persze, amíg be nem dőlsz, addig igaz ez.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:32:23

@belekotty: Ez nem kommunista restauráció, hanem kőkemény kapitalista megoldás. Úgy hívják, hogy hitelértékesítés.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.10. 16:39:18

@Anti Anyag: húúúúú de jó, kifizethetjük az összes státusztérkövet meg szökőkutat, aztán lesz még egy-két már a megnyitáskor csődközeli látványfürdő is. És még örülhetünk, hogy diszkont áron kapjuk meg a sok felesleges, drága, fenntartásuk tekintetében pénznyelő beruházást ... (későbbi fenntartásuk már most előkészíti a következő adósságkonszolidációt ...)

az pedig végképp nem világos, a sportszövetségek eladósodásához mi köze az adófizetőknek. Főleg, ha még látványsport-pénzeket is tolják beléjük. A futball mondjuk nem lehetne ugyanolyan önfinanszírozó, mint a felsőoktatás????

megvalaszolok 2012.11.10. 16:44:02

@Anti Anyag: Pedig a hitel hasznos és fontos. Előre is visz, ha átgondoltan és termeléshez veszed fel.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:44:21

@morgás joga mindenkit megillet: Mi az hogy, kifizethetjük?

Miért, mit gondoltál, ki fizeti ki? Te nem valamilyen önkormányzat területén laksz?

Na persze, legközelebb helyhatósági választáskor ne azt nézd ki nácizik jobban, hanem azt, hogy ki gazdálkodik jobban és akkor nem lesz felelőtlenül térkő azért, hogy pár környékbeli szavazatát megvegyék a többiek rovására.

Igy van, ha lehet diszkontáron, épp erre törekszenek Orbánék és épp miattad. (OK, a költségvetés miatt).

Mit gondolsz, a bank nem a lehető legnagyobb nyereségre törekszik? Vagy a te képviselődnek (mert Orbánék azok), erre már nincs joga?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:46:59

@megvalaszolok: Igen ez így van, de önkormányzatoknál általában ritka az ilyen megfontolt gazdasági típusú hitel.

A legtöbbje működésre és presztizs beruházásokra vette fel. (Ha a miatt megnyerem, majd valahogy megoldom, ha nem, legalább lesz mivel baszogatni az utódomat, legfeljebb kihagyok egy ciklust).

nyomasek 2012.11.10. 16:50:03

A f@sz kivan ezzel a sok kommunista ökörrel. Ha hülye módra valaki felveszi az uzsorahitelt a rossebnek kell állandóan kihúzni a sz@rból? Azért hogy legközelebb is barom módjára eladósodjon?
Menjen csődbe az önkormányzat, árverezzék el a községházát, zárják be az iskolát, bölcsödét! A község választói meg kérjék számon a hülye polgármestertől.

megvalaszolok 2012.11.10. 16:56:09

@nyomasek: Iskolát? Bölcsődét? Ahol gyerekek vannak? Miről tehetnek szegény gyerekek?
A polgármester úrnak, a képviselőtestületnek vagyoni felelősséggel kellene tartoznia. Csak sajnos ilyen soha nem lesz.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 16:59:47

@nyomasek: Ez nem kommunista megoldás, az akkor lenne, ha Orbánék az eredeti összeget akarnák egyben visszafizetni.

Ezt inkább konszolidációnak lehet nevezni, jó pár ember ilyenekből gazdagodott meg. Nyilván Orbán is a költségvetés csillapítására használná, amiben elég jelentős az önkormányzatok adóssága.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.10. 17:04:10

@Anti Anyag: és mi van azokkal az önkormányzatokkal, akik nem adósodtak el? Az ő lakosaik is fizethetik más polgármesterek helytörténeti emlékkönyvbe bekerülését szolgáló akciókat ...

ráadásul az önkormányzatok többsége már jó ideje fideszes ... (vagy hat éve), ez pedig a nagy uniós beruházások időszaka is egyben. Jah, hogy a szocik kormánya tette lehetővé? Túl sok méz volt a madzagon? Lehetett volna addig nyújtózni, ameddig a takaró ér, önmérséklet, stb. Csak meg kell nézni a legeladósodottabb önkormányzatok listáját, kiknek is fog most segíteni valójában az adósságkonszolidáció. Ez is csak a következő választási kampány része (nehogymá kibukjon, melyik mostani polgármester pazarolta el a lakosok pénzét, sodorta csőd szélére a várost/falut, a végén még nem rá szavaznának ...)

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:06:04

@megvalaszolok: Azzal együtt ez azért nem teljesen az önkormányzatok hibája. Ha az állam alulfinanszírozza őket, adósságot fognak felvenni.

Az állam pedig 20 éve csinálja azt, hogy egyre kevesebb forrást, bevételt biztosít, miközben egyre több feladatot nyom hozzájuk.

Ez és a hatalmas adósságok arra kényszerítik az önkormányzatokat, hogy a lakosokat sarcolják.

Orbánék terve viszont úgy menti fel az önkormányzatokat, hogy globálisan még kevesebb adósságot is kell visszafizetni. Több előnye is van ennek:

1. Ugyan egyben kell rengeteg pénzt visszafizetni, de jóval kevesebbet.

2. A felszabadult (kisebb) önkormányzatok "előlről" kezdhetik, azaz pld. munkanélküli programokat indíthatnak be, elvégezhetnek apró, de számukra fontos fejlesztéseket, pld. vízelvezetők tisztítása.

3. Nem kényszerülnek a lakosság megsarcolására, így nagyobb az esélye, hogy a fideszesek (ott) maradnak.

nyomasek 2012.11.10. 17:06:11

@megvalaszolok: Majd elviszi másik településre a kedves szülő. A hülye polgármester a hülye pártjával meg szépen a szemétdombra kerül. Legyen már végre valami eredménye a politikusok ámokfutásának!

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:09:29

@morgás joga mindenkit megillet: Nincs olyan önkormányzat, amelyik nincs eladósodva, vagy nagyon kevés.

A politikai pártokat nyugodtan kivehetjük, a gazdálkodás minősége embertől függ és nem politikai iránytól. A nagy önkormányzatok vannak a legjobban eladósodva és legtöbbje MSZP-s korában adósodott el.

Nincs is jelentősége ennek, mert mint írtam, az önkormányzati eladósodás mögött nagyrészt a mindenkori állam áll. Azaz nem a polgármester vagy a testület a hibás.

megvalaszolok 2012.11.10. 17:10:29

@Anti Anyag: Akkor vegyünk egy mai orvost. Ő is fogja a kevés fizetésére, ha hitelt vesz fel és eladósodik? Ennyi erővel, mindenkinek vállaljuk át az adósságát. El kell fogadni, hogy kevesebb pénz jár. Ilyenkor pedig kevesebb kiadás kéne. Csak ugye ezt senki nem szeretné bevállalni.
Más dolog. Miből lesz ez kifizetve? Meddig szorongatják még azt a 1-1,5 millió termelő embert?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:12:44

@morgás joga mindenkit megillet: Azzal együtt az ilyen érveknek nincs is létjogosultsága, hiszen meg kell oldani.

Jelenleg olyan helyzet van, hogy a bank már nem hitelez, vagy csak nagyon drágán, az önkormányzat akár saját, akár az állam, akár az elődjei hibájából csak vegetál, nem képes betölteni feladatát.

Orbán mindenképp igen jó megoldást talált.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:15:11

@megvalaszolok: Az önkormányzat nem olyan mint az orvos, mert az önkormányzat te és az összes adófizető.

Azaz kénytelen vagy megmenteni.

Ha minden orvos hatalmas lakáshitelt vett volna fel svájci frankban, majd jön a hitelválság és becsődől, őket is megmentette volna a kormány. Ugyanis nem csak az önkormányzat, az orvos is létfontosságú.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.10. 17:15:36

@Anti Anyag:
módszer: annyit költünk, amennyire van fedezet. Már régen kiborult volna a bili, ha nem működési hitelt vettek volna fel.
És még akkor ott van a sok felesleges beruházás mindig, van olyan önkormányzat, amely polgármestere több, mint 400 fekvőrendőrt rakatott ki pár év alatt. Mi a fenének? Érdekelt a lengéscsillapító bizniszben? És akkor ne is beszéljünk a sétálóutca-projektekről ott, ahol soha, senki nem sétál. Ráadásul jó drága szökőkúttal. Van, ahol kettővel is. Minek?

megvalaszolok 2012.11.10. 17:19:52

@Anti Anyag: Szerintem pedig az orvos házát elárvereznék és földönfutó lenne. Az önkormányzatnak is annyit kéne költeni, amennyi van. Szökőkút, sétálóutca nekem aztán nem kell.
Mellesleg arra a kérdésre valaki válaszolhatna, miből lesz ez kifizetve?
Egyszer el kéne kezdeni a kiadást csökkenteni. Addig itt nem lesz változás.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:19:57

@morgás joga mindenkit megillet: Ebben neked tökéletesen igazad van.

Nálunk is régebben a szocialista, most pedig a fideszes önkormányzat fekvőrendőrökkel operál. (Többek között ezért is, tehát azért nem kifejezetten a fekvőrendőrök miatt, szavazok én most nálunk a Jobbikra).

De a kormány nem állhat le a szavazók előtt magyarázkodni, hogy bocsesz, itt most azért nincs orvos, azért nincs ároktisztítás, stb., mert a 20 év alatt elkúrták, vagy Horváth az MSZP-s, Szegedi a fideszes elkúrta.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.10. 17:20:40

@Anti Anyag: a helyzetet tény és való, hogy meg kell oldani. De bűnhődjenek a vétkesek, és ne dicsőüljenek meg. Orbán megoldása a pazarlók túlélése is egyben. És ha még államcsődöt is okoz ...

morgasjoga.blog.hu/2012/11/09/orban_viktor_megmutatja

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:23:17

@megvalaszolok: Nem, ha az összes orvos bedőlne, te fizetnéd ki a házának a hitelének jó részét.

Nézd, amíg egy önkormányzati testületet az alapján ítélnek meg, hogy a pártjában mekkora demokraták vannak és milyen szépen rendbe tette a lepusztult helyen lévő kis parkot, amelyet aztán a választások után négy hónap múlva rendesen tönkre is tettek, addig sajnos ez van.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:24:26

@morgás joga mindenkit megillet: Ezzel teljesen egyetértek, nem csak annak kellene a következménynek lennie, hogy megbukik.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 17:26:51

@morgás joga mindenkit megillet: Az a gond, hogy egy önkormányzatnak elég sok joga van, hiszen a helyi lakosok választják meg, tehát központilag nem nagyon lehet őket korlátozni. Ha elkezdik rögtön jönnek a demokraták, hogy az állam kommunista, mert szabályozza az önkormányzatokat, stb. Mennek Brüsszelbe, azok pedig mint láttuk már nem nagyon veszik a fáradtságot ahhoz, hogy több száz oldalt olvassanak magyar rendeletekből, egy oldalt nem nagyon olvasnak el, tehát igazat is fognak nekik adni.

megvalaszolok 2012.11.10. 17:28:30

@Anti Anyag: Hát ebben Neked van igazad sajnos.

Niebur 2012.11.10. 17:39:09

@kvadrillio: Talán tovább kellett volna olvasni a cikket. Abban ugyanis az is benn van, hogy a Vöröskereszt bevételeiben az állam csak töredékben van jelen, a döntő többség különböző adományokból áll. Ehhez a kormánynak semmi köze, csak szokás szerint ezt is elakarja tüntetni.

vladimir964 2012.11.10. 17:49:55

A4-es rajzlapomat hasonló típusú Audira cserélném...

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.11.10. 17:55:27

hajrá állami dolgozók :)

hajrá egyetemisták, az vicces lesz ha ti döntetek el bármit is (a bulizás közbeni borosüvegen kívül, ami magatokba döntetek) bruhahaha

hajrá értelmisssség

megvalaszolok 2012.11.10. 17:59:10

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: Sok egyetemista ért legalább annyit a gazdasághoz, mint kedves minisztereink:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 18:09:50

én akkor kaptam gellert, mikor Szijjártó bejelentette, hogy támogatjuk anyagilag északvitnámot, vagy a délit, nem is emlékszem, de mindegy is.

Mi támogatunk mást?? amikor mi is támogatásra szorulunk??

vattafakk?!?!

De ezek szint ilyen gazdagok vagyunk.

l_andras 2012.11.10. 18:31:26

@morgás joga mindenkit megillet: Nekem is ez jutott aszembe, visít a fidesz, hogy "elmúltnyolcév" és eladósított ország, közben meg részben ők adósították el a polgármestereikkel (lásd Esztergom). Röhej.. mint ahogy az is, hogy nem lehet felelősségre vonni a hülye, dilettáns politikusokat.

komplikato 2012.11.10. 18:32:06

@nyomasek: "A f@sz kivan ezzel a sok kommunista ökörrel. Ha hülye módra valaki felveszi az uzsorahitelt a rossebnek kell állandóan kihúzni a sz@rból?"

Hahaha. Tegnapig azt hittem, hogy ez a durva. De nem!!!

A Rogánt kitüntették, leírom nagybetűvel is KITÜNTETTÉK a "közpénzek hatékony felhasználásáért"!
Szarrá eladósított az ötödik kerületet és kitüntették érte! Érted???
Ennek az országnak annyi, ha ekkora hülyeséget szemrebbenés nélkül meg lehet tenni, akkor hagyja mindenki a fenébe. lehet tobzódni a fórumokon, meg morogni a buszon, de ha ennyire hülyének lehet nézni a lakosságot, akkor a lakosság megérdemli! :(

komplikato 2012.11.10. 18:40:22

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: Endi csináld már a hülye Cyborg epizódot, mert sose lesz pénzed elkezdeni valami normális Kickstarter projektet!

megtorolom 2012.11.10. 18:56:55

Hogy kiét? Talán az övékét! Hogy ez valóság vagy nem? Döntse el mindenki saját elmélete szerint. Én ,ehhez nem tudok semmit hozzáfűzni!
www.youtube.com/watch?v=0wivMmZPUu4&feature=related
Új honfoglalók! Ez a cíííme!Na!

megtorolom 2012.11.10. 19:41:01

Na, mi ez a nagy csend?

Csacsicska 2012.11.10. 19:46:22

Mi lenne, ha a választásokon induló képviselőknek – önkormányzati képviselőtől kezdve a parlamenti képviselőig – még a megválasztása előtt kauciót kellene letennie. Mondjuk egy önkormányzati képviselő-jelöltnek 1 millió forintot, egy parlamenti képviselő-jelöltnek 50 millió forintot. (Az összegeken lehetne finomítani.)

És ha megválasztják, akkor legalább ezzel a kaucióval felel minden döntéséért, szavazatáért? Ha a szavazata alapján csődbe megy az önkormányzata, oda a kauciója. Ha kárt okoz az általa megszavazott törvénnyel, lesheti az 50 millióját?

Először is megritkulnának a jelöltek, mert a kauciót többnyire össze kellene gyűjteniük. És ehhez olyan forrásokra lenne szükség, akik megbíznak bennük – akik kockáztatják a pénzüket a képviselő döntéseiért. Persze lehetne részletesen szabályozni a dolgok menetét (nehogy már a Közgép egyedül indítson 362 országgyűlési képviselőt, stb.), de egy ilyen kaució talán helyettesíthetné a kopogtató cédulákat is…
süti beállítások módosítása