morgás joga 6.jpgOrbán Viktor szerint nem véletlen, hogy "a Himnuszban azért van előbb a jókedv, és utána a bőség, mert ez a helyes sorrend. A búval bélelt nem tudja élvezni milliárdjait sem. A vidám lélekkel megáldott a fortyogó cefrének igen örül, mert tudja, hogy benső átalakulás nélkül nincsen se ország, se szobor, se pálinka, se bor, se ember. Ez a feltámadás előfeltétele."

Miniszterelnökünk véleménye szerint a vérzivataros történelmünk állandó ellenpontja is a jókedv, békebeli várainkban is „kedv s öröm röpkedtek”. Vajon miért? A bor forrására utalva kifejtette, "a zagyva cefrét majd a homályos mustot buborékok járják át, illatokat, ízeket ragadnak magukhoz a gyanús löttyből, forradalmat csinálnak a kádban, majd a hordóban, míg nem a moslékszerű lé aranyos borrá érik, tele jókedvvel, bőséggel, örömmel."

Mit is jelent ez valójában, lefordítva hangzatos kampánynyelvből? Először is, ha nem vagyunk vidámak, nem lesz bőség, már a Himnuszban is benne van a helyes sorrend, azaz a vidám lélek az előfeltétele a jólétnek. Ja, hogy sokan ma úgy érzik, rosszul mennek a dolgok, netalán a négymillió szegény közé tartoznak? Nem számít, a jókedv kötelező, hiszen a milliárdos sem élvezi búval bélelten a milliárdjait, a magyar ember meg pláne nem. Onnan fentről ez biztos így van, de honfitársaink többsége azért szeretné átélni ezt az Orbán Viktor által oly lesajnált búvalbélelt milliárdos fílinget.

"Pénzért nem lehet boldogságot venni, de azért inkább sírok egy Jaguárban ülve, mint a buszon." (Francoise Sagan)

A boros folyamat logikáját végigkövetve azért egy kicsit elgondolkodtató, vajon mi most a zavaros cefre vagy a moslékszerű lé állapotában leledzünk? És ha bármelyikben is állunk épp nyakig, vajon mitől lenne jó kedvünk? Hogy nem egyedül tapossuk a trutyit, hanem sokmillió sorstársunkkal együtt? Ez a többség számára még nem ok sem a jókedvre, sem az örömre - legalábbis azon polgároknak, akik az evolúció muslinca-fokozatán túljutottak.  És ha körbevesz minket a homályos lé, vajon a buborékok már elmentek, és ez most a pezsgőfürdő utáni Kánaán (csak valami miatt nem jön át az érzés), vagy még csak az elején tartunk az egész forrongó folyamatnak, és ez után köszönt be a forradalom? Vajon meddig tart még elérni, hogy állunkig érjen az aranyló sárga bor és tele legyünk jókedvvel, bőséggel, örömmel?

És vajon a mai fortyogó cefre láttán mikor önti el vidámság a lelkünket, és mikor érezzük úgy, benső átalakulásunk mértéke már megfelelő a feltámadáshoz? És ha feltámadunk, akkor nekünk mindnyájunknak jó lesz, vagy csak a löttyben úszók kisebb-nagyobb hányadának? És egyáltalán, lesz feltámadás vagy szimplán csak belefulladunk a "moslékszerű" lébe?

Honfitársaink számottevő része egyre elkeseredettebben bámul a zavaros lébe, a vidámság a régmúlt napoké, a milliárdok újraszámolása sem köti le figyelmüket és azt sem hiszik, ha jó a kedvük, akkor majd varázsütésre hirtelen minden jobbra fordul. A napi létbizonytalanság és a kilátástalanság nem fakaszt senki arcán sem mosolyt, a befizetésre váró számlák sem okoznak diszkrét kacagást. Megfelelő mennyiségű bor vagy pálinka elfogyasztása ugyan még előidézhet egy kis "sírva vigad a magyar" utánérzést, de hiába a rövid taps, móka, kacagás, a másnap maximum macskajajt hoz, nem pedig vaskos jóváírásokat a folyószámlán.

És bár miniszterelnökünk róluk nem szólt, sokan nem kívánják megvárni, hogy a zattymattyból mi lesz, aranyló bor vagy savanyú lőre. A várakozások negatívak - a GVI-szakértői és a Tárki idei kutatásai összecsengve állítják, a magyarok migrációs potenciálja 20 éves csúcson van. És ez mit jelent? Annyit, hogy az emberek egyre intenzívebben növekvő aránya nem jókedvből tervez rövidebb- vagy hosszabb külföldi munkavállalást  - idén már minden ötödik magyar felnőtt (azaz a potenciális adófizetők ötöde) tervezi a külföldi letelepedést. Az ok? Ahogy Móra Ferenc mondaná, "üres fejjel lehet megélni, üres gyomorral nem". És bár abban ugyan igaza van miniszterelnökünknek, hogy pénzért nem lehet boldogságot venni és búsan még a milliárdos vagyon sem az igazi, de ha van pénzünk, sokkal szélesebb körben és nem utolsó sorban sokkal jobb helyeken tudunk boldogság után keresgélni.

Az, hogy ez a kivándorlási hullám  hosszabb távú exodus, vagy csak múló fellángolás, az nagy eséllyel annak a függvénye, a jelenlegi moslékszerű valamiből mikorra mi lesz. Egy biztos, az aktív adófizetők távozásával az itthon maradottak löttye egyre zavarosabb lesz és a taposás is egyre kilátástalanabb - az adófizetők távozása okozta költségvetési bevétel-apadással a most még jókedvűen bőséget váró honfitársaink kilátásai is egyre rosszabbak lesznek. És egyelőre nyoma sincs annak, hogy a kormányzat azon törné a fejét, mily módon kívánja visszafordítani, vagy legalább megállítani az emigrációs folyamatot.

Végül, de nem utolsó sorban, vajon mikor lesz törvénybe iktatva a kötelező jókedv? És ha nem lesz mindenki lelke vidám, akkor oda a bőség, a búval béleltek pedig a nemzet elárulói?

forrás: fidesz.hu

Előzmény: Orbán Viktor juhokat számol

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr754845575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Idült szem-fül betegségtől szenved a magyarok többsége 2012.10.13. 12:19:06

Nem azt látják, amit hallanak, és nem azt hallják, amit látnak. A kórképet már ebben az 1959-ben népszerű viccben is feljegyezték: * Egy vidéki parasztbácsi böngészi a feliratokat a klinika folyosóján, de sehogyan sem tud eligazodni. Végre egy orvoshoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2012.10.13. 09:26:17

A tablettásbor kipisilése előtti állapotban vagyunk.

Éhes_ló 2012.10.13. 10:15:14

A halott beszart.
A jóléti állam azelőtt összeomlott, hogy elérhető közelségbe került volna és a példaképeink is egyre gyorsulva zuhannak velünk együtt.
A kilábalás, növekedés, reálbér emelkedés mára az építendő szocializmushoz és az elérendő kommunizmushoz vált hasonlóvá.
Aki minimális szinten is ért a gazdasághoz, az tudhatja, hogy uzsorások csapdájába estünk 35 évvel ezelőtt. Nem egyedül.
A "fejlett világ" minden erőfeszítése egyre nagyobb mértékben szolgálja a láthatatlan "befektetőt". Innen már csak raszkolnyikov receptje mentheti meg a világot.
Vagy az sem.
Ezért bárki aki a megoldás tuti receptjével házal, hazudik.
Nem vagyunk versenyképesek az indiai, kínai, indonéz, koreai bérekkel.
De leszünk, ha a minket egyre alaposabb leckékben részesítő "befektetőkön" múlik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.13. 10:59:59

annyira jó lenne mindenkinek, ha miniszterelnökünk egy csendes szobában a Himnuszról vagy amiről csak akar elmélkedne, és nem "kormányozna"...

veracity 2012.10.13. 11:03:45

Nem mennek az adófizetők innen sehova! Jön az MSZP új gazdaságpolitikája, a New Deal, és be lesz vezetve a 3 kulcsos szja az orbáni, szemét egykulcs helyett. Majd jól megadóztatjuk a szemét kezdő informatikusokat (350 ezer bruttó, ha bejelentik, már élősdi gazdagnak számít), meg a középiskolai igazgatókat! Igazságosabb jövedelem újraelosztást akarunk! Adózzanak csak a mocsok gazdagok!

Na, majd a háromkulcsos meggyőzi a magyarokat, hogy érdemes itthon maradni és itt adózni. Mert három a magyar boldogság!

Először három kulcs, utána jókedv és aztán a bőség! Köszönjük MSZP, köszönjük Bajnai, köszönjük millások!

Le_Penseur 2012.10.13. 11:27:56

@veracity:
"Köszönjük MSZP, köszönjük Bajnai, köszönjük millások!"

Gondolom kávézaccból vagy csirke vérből jósolsz! Mi vár még ránk ha az mszp, Bajnai vagy a millások számottevő politikai erővé válnak?

veracity 2012.10.13. 11:58:59

@Le_Penseur: Én megyek a millás tüntetésre! Megmutatjuk, hogy mit kíván a magyar nép! Adóztassuk meg a gazdagokat! Akkor majd mind óhazatérnek a mérnökeink meg az orvosaink! Mert tudják, hogy a milla mellé kell állniuk!

Milla, Bajnai, MSZP, DK! És SZDSZ! Mert a diktatúra sem véreztetheti ki a magyar szabadságot! A milla megszünteti a demokrácia deficitet, Bajnai helyreállítja a média szabadságot! Megmondták ezt már Amerikában is!

Én hiszek a fejlett világ tanácsadóinak, akik azért mégiscsak többet tudnak mint a fecsúti klottgatyás paraszt!

Megyek, mert tudom a millások egy új, modern ország felépítését akarják! A Milla a jövő, meg az Amerikában tanult Bajnai, együtt az MSZP három kulcsával!

Nem teccik a rendszer, nemteccik!
Három kulcs tetszik csak! Jer Osszián, napfényes ígéreteiddel! Én melléd állva éljenzek!

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.13. 12:06:55

Köcsög Orbán még nem hallott Maslow piramisáról.

Le_Penseur 2012.10.13. 12:20:56

@veracity:
"Milla, Bajnai, MSZP, DK! És SZDSZ!"
Kisgazdapárt, mdf, jobbik kimaradtak!

A milla jelenleg arra sem elegendő, hogy a parlamentbe kerüljön. Bajnairól fogalmunk sincs, mit fog bejelenteni, ha egyáltalán bejelent valamit. Az mszp lehet, hogy be sem kerül a következő parlamentbe, amilyen erőtlen jelenleg. A dk gyakorlatilag nem létezik, csupán GyF szakköre. Az szdsz halott, ment a levesbe a többi halott párt mellé.

Ezektől sajnos nem kell félnie a jelenlegi kormánypártoknak, mégis mindent elkövetnek annak érdekében, hogy esélye se legyen bármelyik pártnak a következő választásokon.

profilo 2012.10.13. 12:31:15

@veracity:

Szívemből beszéltél barátom!

Én hiszek az MSZP feltámadásában. Hiszem,hogy tanultak a régen elkövetett hibáikból és most már magabiztosan meg tudják ismételni őket.
Hiszek a Bajnai-MSZP-Milla Szentháromságban is.Régen nem bíztam bennük,ám azóta megváltozott a véleményem,de az nem,hogy mindig igazam van!Bajnai az igazi követendő Messiás!!
Tudom,mert követtem már egy párat!
És ne aggódjatok a jövő,a holnap miatt! A mai nap is egy holnap, ami miatt tegnap aggódtál.

A gúnyolódóknak azt üzenem:
Naná, hogy normális vagyok! A hangok is megmondták!

gigacherry 2012.10.13. 13:01:37

Életünk minősége, boldogságunk sokkal kevésbé függ a körülményeinktől, mint a hozzáállásunktól, attól, ahogy a dolgokhoz viszonyulunk - mondja sok bölcs ember. Én igazat adok nekik. Ha tőlük hallom, hogy pozitívan kell állnom a dolgokhoz, úgy érzem, igazuk van. Ha mindezt a miniszterelnökömtől hallom, aki korlátozni akarja a jogaimat és országunkkal hazardírozik, hát... Legszívesebben elküldeném melegebb éghajlatra.
"Életedet a szokásaid, környezeted, örökséged és a sors formálják addig, amíg nem veszed kezedbe az irányítást. Rajtad múlik, hogy olyan életet teremts magadnak, amilyet akarsz." - mondják mások. A mostani kormány ezt a lehetőséget veszi el tőlünk. Még a "gazdagoktól" is. Amit az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi. Több marad a fizetésünkből az adó levonása után, de ennél még jóval több az a pénz, amit átterel az állami nyugdíjkasszába a magán helyett, így elveszi tőlünk az öngondoskodás lehetőségét. Akinek kevesebb lett a nettó fizetése, annak azért (is) rosszabb. Folytonos létbizonytalanságban tart bennünket, senki nem tudhatja, mit hoz a holnap. Nem lehet tudni, mire készül, és amire készül, annak mi lesz a következménye ránk nézve. Az ország lakosságának egy részét pedig ab ovo megtűrt idegenszívűnek tartja, mert nem értenek egyet a szabadságharcával. Meg sem próbál bennünket "idegenszívűeket" a saját oldalára állítani, rólunk lemondott, ki tudja mi a terve velünk? Mitől legyünk jókedvűek, miniszterelnök úr?

veracity 2012.10.13. 13:41:21

@gigacherry: Attól legyél te is jókedvű, hogy visszatér a politikába a Milla élén Bajnai! Lesz aki leváltsa a gondjaidat szaporító, napjaidat megkeserítő szabadságharcos Orbánt!

Ő majd az idegenszívűek kedvére tesz!

Bajnai majd létbiztonságot teremt számodra, tudhatod majd mit hoz a holnap! Ami egyik kezével ad, azt adja a másikkal is!

Visszaadja nekünk az öngondoskodás lehetőségét a három kulcsos adó segítségével!

Ab ovo lehet tudni mire készül és annak mi lesz a következménye! Munkát, kenyeret, libát és kacsát! Az M1-en is!

Annak is jobb lesz, akinek kevesebb lesz a fizetése!

Bajnai nem korlátozza a jogaidat, még embertársaid orrának térbeli helyzete sem korlátozza, így senkit sem kell elküldened melegebb éghajlatra!

Együtt a Millásokkal!

gigacherry 2012.10.13. 13:46:06

@veracity: Mi is a bajod a Millával és embertársaid orrával tulajdonképpen?

magyar ember teli szájjal 2012.10.13. 14:17:58

@Le_Penseur: Az adókulcsokról igazat szólt, csirkebéltől függetlenül. Sőt, ha LMP lesz akkor rutinszerű vagyonosodási vizsgálatok is lesznek, mert az még igazságosabb.
De Orbán egy széteső EU-ból tutkó kilép. Szóval van itten választék.

Le_Penseur 2012.10.13. 14:45:18

@magyar ember teli szájjal:
Ez a nyugat és EU ellenes populista politika sajnos tényleg elvezethet oda, hogy kilépünk, vagy teljesen a perifériájára szorulunk az EU-nak. Az EU ráadásul nagyon komoly gondokkal küzd, kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy egy 9 milliós, politikailag és gazdaságilag súlytalan tagállammal vesződjenek.

gigacherry 2012.10.13. 15:52:03

@nyuszikirály: Szerinted az EU zaklat minket?
süti beállítások módosítása