morgás joga 6.jpg"Ha emberszámba vesszük azokat, akikkel a változások történtek, és elmondjuk, hogy nincs más választásuk, megértik. Az állampolgárnak bíznia kell abban, hogy az állam jót akar, akkor is, amikor átalakítja az ember életét." (Balog Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában)

Ha emberszámba vesznek minket - jó tudni, hogy ez a lehetőség is felmerül időnként a kormányzat részéről. És ez leginkább miben merül ki? A manipulálásunkban - jutalom beígérésében, fenyegetésben és büntetésben. Alanyai vagyunk a kormányzati taktikáknak, fehér egerekként kénytelenek vagyunk elviselni a kommunikációs stratégia vegykonyhájából kiáradó álmagyarázatokat (lásd a magyar-azeri "Merjünk buták lenni" nagyüzemi etetést). Asszisztálunk a miniszterelnök páva-táncához: az IMF-levél 10 pontos félremagyarázásához, az "ilyen áron nem kell IMF" harcba hívó kürtszóhoz, aztán a "lesz IMF-megállapodás, de nem úgy" piacnyugtató rádiós beszédig.

Mi, választópolgárok meg ülünk, és nézünk, mint a moziban, bár a többség valószínűleg nem erre a produkcióra fizetett be - nem a hektikus forintárfolyamra, a bizonytalan gazdasági környezetre, az egyre növekvő inflációra, a várható élelmiszer-áremelkedésre, a növekvő adóterhelésre, a döntések halogatására és az ígéretek lebegtetésére. Igen, lesz majd munkahelyvédelmi program, egyszermajdcsak - kérdés, jó lesz-e az nekünk össztársadalmi szinten a "ki tudja meddig tartanak a kedvezmények" bizonytalansági faktor mellett,  erőteljes belső kereslet hiányában. 

És igen, a kormány próbálja magyarázni, milyen jót is akarnak nekünk - nemzeti konzultáció nemzeti konzultáció hátán, és a miniszterelnöktől lassan több levél érkezik a postaládákba mint a gázművektől vagy a kukásoktól. És elhisszük, milyen jót akarnak nekünk? A nagy többség nem. És ez nemcsak a mostani kurzusnak szól - a magyaroknak már nagy rutinja van benne, hogy tudják, a hatalom nem biztos, hogy értük dolgozik, és ha kifogytak a hazai példákból, hát történelemből is tanultak egy párat. 

A magyarok többsége utálja, ha átalakítják az életét, főleg akkor, ha ő ezt nem akarta. Mert vajon hányan adták le volna a voksukat a Fideszre 2010-ben, ha azt hallják: mindenkinek lesz tandíj, a munkanélküli segély csak 3 hónapig fog járni, cserébe fizethetsz az új rendszámodért, megtanulhatod egy rakás úgy nemzeti hivatal nevét, ha ügyet kell intézned, a változó adótörvényekre csak kapkodni fogod a fejed, ezentúl nem kell verned a jegyző asztalát a fogadóóráján, ha valami bánatod van a szomszédoddal (hanem küzdhetsz valami kormányhivatalnokkal) és ha már kifogytak az ötletek, még mindig átnevezhetik az utcát, ahol laksz, aztán futkoshatsz lecserélni az összes papírodat. De jó hír, hogy főzhetsz pálinkát meg ülhetsz (enyhén) ittasan biciklire

Balog Zoltánnal ellentétben a magyarok tudják, van választásuk. Ahogy volt akkor is, amikor négymillió koldus országa voltunk. Mindenki eldöntheti, itthon marad, vagy inkább csapot-papot hátrahagyva lelép ebből az országból. Vajon milyen lehetőségek közül választhat az a teljesen magára utalt, elvált kétgyermekes anyuka, aki öt hónapja nem kap munkát, a panel lakásának törlesztőrészlete majd duplájára emelkedett, folyamatosan zaklatják a közüzemi számlákkal, gyermekeinek apja már rég nem tud fizetni gyerektartást, mert nincs miből? Lakása lassan feleannyit ér, mint a rajta lévő hitel, a bank bármelyik nap kiteheti az utcára (hiába volt bent egyezkedni), a társasház is végrehajtási jogot jegyeztetett be a két szobájára az elmaradt közös költség miatt, a villany kikapcsolása - vissza kapcsoltatásában pedig már nagy gyakorlata van? Vajon bízik ő még ebben a kormányban vagy úgy érzi, a csapóajtót most nyitja ki alatta a rendszer és gyermekeivel együtt zuhan lefelé a nagy semmibe?

De van választása - összecsomagolja a gyerekeit, névházasságot köt és eltűnik ebből az országból örökre. Férjet talál, hiszen sok országban jár jelentős adókedvezmény gyerekek után, mosogatni meg nyelvtudás nélkül is tud valahol. Még az is jobb, mint itthon állami gondozásba adni a gyerekeit és valamelyik hajléktalan szállóra esténként becsekkolni.

A kormányzatnak igenis tudomásul kell vennie, az alattvalók még rendelkeznek a választás szabadságával - nem kell mindenáron elviselniük azt az életet, amit államuk rájuk akar erőltetni. Kezükbe veszik a sorsukat és maguk alakítják azt a továbbiakban. És igen, ha félmillióan emigrálnak (és már nagyon sokan emigráltak is) ebből az országból, az jelentős tétel - van még olyan választópolgár Magyarországon, akinek egyetlen barátja, ismerőse sem hagyta el a gyorsnaszádot?

A gond csak az, hogy aki úgy dönt, itthon marad, az még nem tudja, mire vállalkozik. Mi lesz a kényszerből, végső elkeseredésből, az éhenhalás előtti utolsó pillanatban elhagyott lakások, a kifizetetlen közüzemi számlák sorsa? Miből pótolja a költségvetés az emigráció miatt kieső adót és járulékot? Ki fogja eltartani a politikusokat, közszolgákat meg a nyugdíjasokat? Honnan lesz pénz állami megrendelésekre meg nagy volumenű államosításokra? Meddig kell emelni az adókat, hogy a hátramaradók ki tudják fizetni a változatlan méretű államapparátus költségeit, a felesleges giga-mega beruházásokat? És ha a végén mindenki elmegy, ki marad? Kinek fogja majd elmagyarázni a kormányzat, hogy csak bízni kell az államban, az jót akar?

Egyre többen mondogatják, az egykori hárommillió koldus országából négymillió koldus országa leszünk. A kérdés csak az, vajon kormányunk mit tesz azért, hogy ne így legyen? És amíg bólogatunk, emberszámba vesznek minket, és ha háborgunk egyre romló körülményeink miatt, akkor már a haza árulóivá válunk?

És akik úgy döntenek, van választásuk és lelépnek ebből az országból, azok hazaárulók?

Előzmény:

Orbán Viktort mélyen érinti

Félmillióan emigrálnának a tündérmeséből

A munkahelyvédelem ára

Mit hozhat az ősz?

 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr644756698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.09.07. 19:27:54

@Behajtó70: "A szar helyzetet köszönjétek meg gyurcsánynak meg bajnainak, és a sleppjüknek!"

Mantra ON? Schmittelés darabszámra vagy órabérben fizetendő?

"Ne azon verjétek el, aki pl 2010 ben azonnal leállította a devizahitelezést!"

Ugyan hol?

Azt a szart amit itt 3 nap alatt sikerült a jelen kormánynak csinálnia a büdös életben nem lapátolod vissza a lóba ... ha megszakadsz sem. És ehhez nem kell a bukott és hulla Gy.F. hívőjének lenni.

2llkedő 2012.09.07. 19:28:30

@Behajtó70: "A szar helyzetet köszönjétek meg gyurcsánynak meg bajnainak, és a sleppjüknek!"

Piktort és sleppjét kifelejtetted.

wahur 2012.09.07. 19:33:37

Nincs hitelem.. igaz másom se.. Mégis mennem kell, ismerős kiment bizti őrnek nettó 1000 euró per hó elég jó albija van 600-ért mindenestül.. 200 ver el kajára.. marad kétszáz..
Én még itthon, nem albérletben, télen a csekkek viszik a zseton több mint felét, kajára még jut, de cipőt ruhát ne vegyél..
Ha lenne gyerekem, kb most összekarmolnám magam, hogy hogy járassam iskolába, egyebek..

Lehet itt elmúlt nyolc, húsz évezni.. nem igazán érdekel, látom, hallom mit mond a Vitya.. és jobban hazudik mint egy csapat ötéves a mesedélutánon...
Úgyhogy mind elmehet a búsba

Dr.Bio74 2012.09.07. 19:36:24

@wahur:
Sok sikert és kitartást !

Foxtrotty 2012.09.07. 19:38:52

"A magyarok többsége utálja, ha átalakítják az életét, főleg akkor, ha ő ezt nem akarta"

Ebben egyetértünk. Vissza 3,60-as kenyeret és a 6,20-as sört, meg a szakszervezeti beutalót

NYJetsTD 2012.09.07. 19:42:34

Ahogy elnézem a már nevében is tahó behajtó hozzászólásait, csoda ha még valaki otthon marad. Csak azokat sajnálom, akiknek az ilyen mélymagyar, mélysötétekkel kell továbbra is megosztaniuk hazájukat...

Ppix 2012.09.07. 19:47:29

@Kara kán:
"Naty itten az aggódás, kéjemsépen!
Akkor mennyetek biztonságos országba!
De Kanada pl. már nem hülye, a paraziták nem kének nékie! "

Te is a lényeget ragadod meg tudatlanka. Nyilván azon diplomás ismerőseimre gondolsz akik nem mosogatni mentek ki, hanem szakmabeli állásban robotolnak havi többezer euróért (némelyikük tiz rugót is megkap).
Ha nem is paraziták, de kevésbé tehetségesek pont hogy itt ragadnak. Kérdés hogy velük mi lesz, ha az ország krémjét a rabló politikusok már elüldözték??? Ki fog értéket teremteni. A kényszermunkások, segédmunkások???

komplikato 2012.09.07. 19:49:08

@NYJetsTD: Na ja, de felmerül a kérdés, amit jól megfogalmaztak anno a Gálvölgyi féle Rabszolgasors alternatív befejezésben miután mindenki felszabadult: Ki fog dolgozni?

samugy63 (törölt) 2012.09.07. 19:59:17

Engem sajnos éppen az döbbent meg, hogy még mindig mennyien kitartanak. lehet nem istenítik már a rendszert, de ha nincs jobb érv, hát jön a "gyurcsótányozás", bajnalibázás", csak a lényeg, hogy elkerüljék kimondani, itt és most valami nagyon nem stimmel.
Majd ha lesz (haszon helyett) őszire "háromhuszas" ajró, meg a gázár sem akar a beígért csökkenés irányába mutatni, na akkor majd azért lesz gond, mert azért "gyurcsótány" után lassan 4 évvel már nehéz a dolgokat rákenni.

NYJetsTD 2012.09.07. 19:59:25

@komplikato: Én eddig a hónapig vártam. Leléceltünk. Nem vagyok hajlandó egy ilyen ámokfutást végignézni, nap mint nap a bőrömön érezni. Szépen minden munkaképes emberke eljön, a szittyák meg majd csak néznek, hogy hátrafelé nyilazásból, tündérmeséből, meg rovásírásból még nem lesz gazdasági növekedés.

gnme 2012.09.07. 19:59:54

"És akik úgy döntenek, van választásuk és lelépnek ebből az országból, azok hazaárulók?"

lehet hogy csak azért mennek ki, mert ott támogatják a humalogot, mármint nem 50%-ban mint agyarisztányban

és ottragadnak

direkt

NYJetsTD 2012.09.07. 20:02:38

@samugy63: A háromszáz közeli euró pedig hozz karácsonyra sok szép dolgot: államadósság újra 80% felett, 500 forintos benzin, 7-8%körüli infláció, még több devizás bukta... de azért el kell ismerni, vityáék keményen megdolgoznak ezért a "sikerért"..

komplikato 2012.09.07. 20:03:49

@NYJetsTD: Sajnos nekem sem anyagi, sem egyéb lehetőségem nincs. Elképzelhető, hogy a telet már valami erdőben húzom ki, már ha.

Pan Modry 2012.09.07. 20:09:19

En is elhuztam, utaltam gyurcsant de ugy voltam vele hogy hatha majd vitya jibban csinalja.
Eppenseggel anyagi gondom mo on sem volt, de az orszag fejlodese szimtjen is akartam perspektivat, nem csak a sajat karrieremben.

Amikor lattam hogy vitya es matolcsy elkezd amokfutni, akkor stop loss oltam az eletem, es elmentem. Kulfoldon dolozom, ugyancsak a szakmaban, es eszem agaban sincs hazajonni, max haverokat meglatogatni (csaladnak altalaban megveszem a repjegyet hogy latogassanak meg), de mar lassan a haverok is sokan elmentek, tehat ha talalkozni akarunk akkor olyan varosba kell utaznunk amelyikneksok direkt legikapcsolata van.

dr kíváncsivagyok 2012.09.07. 20:11:11

@productmanager: ""van még olyan választópolgár Magyarországon, akinek egyetlen barátja, ismerőse sem hagyta el a gyorsnaszádot?""

Két Fiam él évek óta külföldön ( nem Orvbán miatt mentek ki ...) már nagyon szeretném ha hazajönnének,...de sajnos két éve azt kell mondanom nékik folyamatosan : " még ne , mert semmi esély munkahelyre , semmi esély vállalkozni " ! Eddig Én csalogattam haza Őket,...most már Én marasztalom kint...

samugy63 (törölt) 2012.09.07. 20:11:46

@NYJetsTD: Viszont gondolj bele, hogy micsoda meggazdagodási lehetőség megint azoknak, akik az infó közelében ülnek és milliárdokat is tudnak mozgatni! Ráadásul ezért még "bennfentes kereskedés" miatt sem lehet eljárni ellenük. A Szeretett Vezető már aggódott, hogy nem csökken a forint árfolyama a tervezett szerint (értsd nyáron belenyomtak a haverok néhány száz megamilkát) hát nyilatkozott egyet, rögtön meg is volt az eredmény. Ráadásul az 'ájemefre" kente a szart amit túlképp maga ... khmmm. Kettős siker!

És akkor erre jönnek emberek, hogy "de a gyurcsótány"... Hát mit ne mondjak, gratula!

NYJetsTD 2012.09.07. 20:12:31

@komplikato: Milyen már, hogy ebben a sikeres, világmegváltó unortodoxiában ezen kell gondolkodnia bárkinek is...

dr kíváncsivagyok 2012.09.07. 20:13:51

@Ppix: "Kérdés hogy velük mi lesz, ha az ország krémjét a rabló politikusok már elüldözték??? Ki fog értéket teremteni. A kényszermunkások, segédmunkások??? 2

Majd a Simlicska....

NYJetsTD 2012.09.07. 20:16:41

@samugy63: nos, szerintem ezek a stiklik már a sírba szállnak kaya ibrahim módra...

dr kíváncsivagyok 2012.09.07. 20:17:04

@Behajtó70: "A szar helyzetet köszönjétek meg gyurcsánynak meg bajnainak, és a sleppjüknek!"

Jó reggelt ! Nem ér már az "elmúttnyócév"
Már az "elmúttkétésfélév " a divat !

Pan Modry 2012.09.07. 20:17:53

@dr kíváncsivagyok:
Igazad van, aki engem kerdez annak azt javaslom hagyja el az orszagot, nemcsak az anyagiak miatt, nekem peldaul nyomaszto ha azok akik az adomat elkoltik teljesen hulyenek neznek.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.09.07. 20:23:51

Hazaáruló lennék? Én még gyurcsányferkó alatt jöttem el--most csak hazamenni nem akarok. Ez lehet ám a dilemma a sok orbán imádónak!

moncayo 2012.09.07. 20:50:02

@dr kíváncsivagyok: Ej, de elnézném simicskát 1x dolgozni. A BV egyik kőbányájában.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.07. 20:58:23

"Az állampolgárnak bíznia kell abban, hogy az állam jót akar, akkor is, amikor átalakítja az ember életét."

Avagy "az ütlegelés folytatódik mindaddig amíg a közhangulat meg nem javul".

komplikato 2012.09.07. 21:10:19

@neoteny: És ismét beugrik az Erik a viking idevágó "Atlantisz nem süllyed" része. :D
A bizalmat ki kell érdemelni ... és el lehet veszíteni.

bucbuc 2012.09.07. 21:23:24

A hatalomhoz kellenek a nyugdíjasok. A választópolgárok közel fele.
Ezért kell nekik a rengeteg lóvé, ami miatt semmi másra nem jut.

Ezért járnak már a szlovákokhoz is dolgozni innen északkeletről, mivel ott ugyanazért a munkáért a szerencsésebbek 3x annyit kapnak.

Igaz ott nem védték meg ilyen sikeresen a nyugdíjakat.

Sőt.

A bulgárok mostanra teljesítették az eurócsatlakozás előfeltételeit (na nem mintha ezt akarnák de mutatószámnak megfelelő).

Ja ők sem csak az aktívakat szopatták, igaz ott nem is a komplett népesség 30%-a nyugger. Meg a választópolgárok fele.

A csőd onnan kezdődik, mikor a választójog elszakad az adófizetési kötelezettségtől, csak idő kérdése.

contractor 2012.09.07. 21:54:39

Az elmúlt hét végén vol szerencsém megtenni a Mo.-Frankfurt távot autóval. Az elmúlt 14 évben mindig megtettem 1-2 szer évente autóval. Emlékszem még három évvel ezelőtt is nagyon sok autó tartott hazafelé, dugig megpakolva minden féle holmival újjal, használtal. Most teljesen megfordult az irány. Magyar rendszámú autók tartanak az országból kifelé és az emberek viszik ami az életükből még megmaradt, hogy valahol új életet kezdjenek. Érdemes megnézni ha van valakinek ideje rá, szombaton vagy vasárnap az M1 autópályán.

dr yetee 69 2012.09.07. 21:57:26

@Behajtó70: Nettó államadósság:
2010 április 30: 18,104 Mrd Ft.
2011 május 31: 20,218 Mrd Ft. (+8%)

Ezen felül elköltöttek 180Mrd (+0,7%) nyugdíjárulékot (a 2040-es költségvetésből), amit nem utaltak el az MNYP-knek, valamint 480Mrd-ot (+1,8%) a MOL pakettre, ami a nettó adósságot szintén növeli (igaz, a vagyont is), mert azt a pénzt már nem tudjuk visszaadni az IMF-nek. Eközben 1,7%-al nőtt a GDP.
Azaz a GDP nagyjából 9%-ával romlott a ténylegesen visszafizetendő, előteremtendő adósságunk 13 hónap alatt, 2010 áprilisa óta. Az MNYP pénzek (1345 Mrd Ft, 5%) bejelentett bevonásával sem csökken az adósságunk a kormányváltáskori szint alá, sőt éppen eléri a 2011 elejit. Felmerül hát a kérdés ki is adósítja el az országot, mert hát mi is az az évi 1,5% az elmúlt év 9%-ához képest?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.07. 22:02:03

@bucbuc:

Érdekes, Gyurcsány idejében is ment, ment ez a nyugdíjasozás, hogy mindenről ŐK tehetnek. Ha nem Amerika, ha nem az EU, ha nem a multik, ha nem a cigányok, ha nem a zsidók, ha nem Izrael, akkor a nyugdíjasok. Fura, hogy akkor Gyurcsány uralmának a garanciája voltak állítólag, most meg Orbáné, állítólag.

És ha én azt mondom, hogy pontosan az a beteg szellem tehet róla (mindenről), ami ezt produkálja?

tableno 2012.09.07. 22:03:32

Ja, a kivándorlók a hazaárulók. Még véletlenül sem azok, akik szétlopják és elkúrják az országot. Ők tiszteletre méltó, kritikán felül álló politikusok és vállalkozók, a Nemzet színe-java!

dr yetee 69 2012.09.07. 22:06:05

@bucbuc: Egy nyugdijas,mire nyugdijba megy,ledolgozott 40 évet,eközben nem kevés járulékot fizetett,tehát ő csak visszakap,ellentétben sokakkal!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.07. 22:09:22

@bucbuc:

Elképzelésed mi? Idős emberek pénzét elbvenni, lakésukból kilökni őket, meszesgödör szélre terleni, belegéppuskázni mind, aztán meszet rá?

Igen?

Akkor majd jó lesz? Egészsgéges gazdag ország? Biztosan az lesz annak aki rabolt, egy ideig.

BIZTOS, hogy ez a probléma? Szerintem egész más, és az ilyen dumák mint a tied azokat segítik akik miatt szenvedsz. Ennek megértéséhez viszont gondolkozni kellene, nem csak mutogatni erre meg arra, hogy ők azok, vigyétek, igen ők tehetnek róla, vigyétek, vegyétek el amije van, öljétek. Ezt sugallod ugyanis.

dr yetee 69 2012.09.07. 22:09:33

@Dr.Bio74: A hazaáruló miért is az?Mert van annyi önérzete,hogy nem tűri,amit itt művelnek vele?Elég szomorú,de ezt köszönhetjük a kormánynak!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.07. 22:12:59

@dr yetee 69:

Ez neki nyilván túl bonyolult. Vádolni, rabolni, ölni egyszerűbb.

Ultracivil 2012.09.07. 22:44:20

A baj ott van, hogy egy csapda helyzet alakult ki.

A korábban "megcsinált" milliárdosok vissza-háláiból újra lesz elegendő plakát, média és miegymás a nagy pártoknak a további felelőtlen ígérgetésekhez, elő és utó hazugságokhoz. Ez majd újra utat fog találni a néphez.

Egy lehetséges, nem hazudozásra épülő alternatíva, egy civil jelölt, vagy független értelmiségi lehet, amely éppen a közvetlen érintettség miatt azonosulni képes a problémákkal és érti az istenadta nép, súlyos helyzetét. Bizonyára teljes erővel keresné a megoldást és valóban a választói akaratot, nem pedig pártja diktátumát szolgálná.
Nyilvánvaló azonban, hogy 22 év korlátlan szabadrablása, saját iparunk és mezőgazdaságunk teljes szétverése után igen-igen fájdalmas lenne a megoldás. Ez óriási lemondásokról szólna, mely az amúgy is mély depresszióba süllyedt szegény és középréteg számára nem lenne népszerű, hiszen nem könnyű permanensen újra és újra az igazsággal farkasszemet nézni.
Választási programban egy gazdasági szükségállapotot meghirdetni öngyilkosság. Mert a nép, felületes, tájékozatlan és emiatt nem érti az őt sújtó problémák gyökerét. Még mindig áthatja a „tündér mesék” happy end-je. Még midig abban az álomban él, hogy a FIDESZ/MSZP/Jobbik/ stb… elő tudja húzni a kalapból a nyuszit és egy csapásra megoldja az ország súlyos problémáit.
Azok, pedig akik nem hazudnak, akik valóban szembe néznének a problémákkal és hozhatnák a megoldást, azok éppen saját gerincességük és korrektségük áldozatai. Így tehát sohasem fogják elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazatokat.

A kör bezárult!

Bármely párt kerül hatalomra csak újra tovább fogja eszkallálni a problémát. Az ígérgetései beváltására újabb hitelek felvételére kényszerül, majd pénzügyi-gazdasági káoszt generál. Ez a spirál mindaddig nő ameddig a végső elkeseredettség, a „minden mindegy” kihajtja az utcára a népet. Ez pedig azért lesz rettenetes, mert nem lesz ideológiai vagy más vezetés, aki esetleg kordában tudná tartani a felszabaduló indulatokat. Csak a tombolás, a fosztogatás és a leszámolás lesz a cél.
Ezt pedig szükségszerűen majd egy katonai rezsim diktatórikus vezetőjének rendcsinálása fogja megtörni.

A kérdés tehát az:
Valamely pártra szavazva hagyjuk tovább, hogy eme pártokba szerveződött, de valójában egyéni érdekeket kiszolgáló „vírus politicus”-ok végképp feléljék gazdaszervezetüket.
Vagy felébredünk végre az álomból, és képesek leszünk megérteni, hogy nagy áldozatokkal romjaiból ÚJRA FEL KELL ÉPÍTENÜNK AZ ORSZÁGOT, olyanok vezetésével, akiknek még van hitelük.

tableno 2012.09.07. 22:59:53

@Ultracivil: illetve van az a lehetőség is, hogy az ember felkerekedik, és keres magának egy normális(abb) országot. Nem egy hősies megoldás, de megoldás.

Foxtrotty 2012.09.07. 23:06:37

@Ultracivil:
"ÚJRA FEL KELL ÉPÍTENÜNK AZ ORSZÁGOT, olyanok vezetésével, akiknek még van hitelük.
"

Hitelük az van, de hogy ki fogja visszafizetni arra még nem tudjuk a választ

Ultracivil 2012.09.07. 23:28:25

@tableno:

Én nem fogok elmenni. Képzettségem, nyelvtudásom, tapasztalatom ellenére.

Nem hagyhatom, hogy gyerekeim, unokáim a világ idegen részébe kerüljenek.
Ez az én földem és ha csak annyi kell a megváltásához, hogy kiebrudaljuk az "elit-et", hát kész vagyok !

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 00:27:16

@Ultracivil:

"Nem hagyhatom, hogy gyerekeim, unokáim a világ idegen részébe kerüljenek."

Az csak neked idegen, a gyerekeidnek (ha elég kicsik kikerülésükkor) és az ott született unokáidnak már nem.

"Ez az én földem"

Aki pedig állampolgáráságot szerez valamilyen más országban, annak "a földje" lesz az (is).

"ha csak annyi kell a megváltásához, hogy kiebrudaljuk az "elit-et", hát kész vagyok !"

Ami után jön az új elit és záros határidőn belül ugyanolyanná válik mint a kiebrudalt elit.

parandroid 2012.09.08. 00:46:05

@Behajtó70: akkor én most nem értek valamit.
index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/06/majdnem_szazszazalekos_az_idei_hiany/

kérnék egy 2 (ha nem túl megerőltető, legyen három) bővített mondatból álló eligazítást azt illetően, hogy erről hogyan és miképpen tehet a bajnai és a feri (merthogy a komment logikája alapján nem is lehet vitás, hogy benne van a kezük, és biz' isten én is szeretném látni mind az öt ujjat). nagyon hálás lennék a felvilágosításért, mert ezek szerint még nem vagyok ideológiailag eléggé képzett. pedig nagyon szeretnék én is egy ilyen rózsaszín szemüveget.

hála s köszönet.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 00:53:26

@ByA:

Tegyük fel hogy nincs semmilyen társadalombiztosítás: sem nyugdíj, sem eü.

Van négy gyereked, akik mind belökik a jövedelmük 20%-át neked meg az anyjuknak, akik nyugdíjba mentetek 60 éves korotokban és eléltek 65-ig.

Vagy van egy gyereked, és te meg az anyja 65 helyett 75 éves korotokig éltek.

No akkor az egyszem csemetéd jövedelmének milyen százaléka szükséges ahhoz hogy te meg az anyja képesek legyetek ugyanolyan színvonalon élni mint az előző esetben? A 80%-a; és háromszor annyi ideig.

A géppuskázást a korfa (demográfia) végzi; semmilyen mértékű felháborodás nem változtatja meg ezt a tényt. Egy elöregedő társadalomban, ahol ráadásul a produktív versenyzőkből egyre több száll ki a megnyerhetetlen játékból azáltal hogy máshová távozik, szükségszerűen szopacs azoknak aki tb-re (nyugdíj, eü) támaszkodva kell élniük. Persze a mindenkori kormányzat megígér mindent a nyugdíjasoknak, de hogy abból mennyit tud betartani -- és meddig --, nos az erősen kérdéses.

Rajmundd 2012.09.08. 01:08:46

@Ultracivil: Jó a hozzáállásod, meg Részben jó meglátásaid vannak. A probléma abban áll, hogy leállt a gazdasági növekedésünk, és GDP arányos államadósság most újra az egekbe szökhet nagy valószínűséggel,

DE most már NINCSENEK TARTALÉKAINK,
-3000 mrd Ft. magánnyugdíjpénztár nincs
-Bankrendszerünk ki van fosztva
-Nincsenek külföldi működőtőke beruházások.
-Nem jut az országunk megfelelő tőkeforráshoz, se külf. se belföldről.

>Jó, még húzzuk egy darabig, de szerintem az összeomlás, elkerülhetetlen.

DE! NE aggódj. Az egész világgazd. össze fog omlani, a Dollár mögött is hatalmas az államadósság, és ha megrendül benne a bizalom... akkor vége. Szerintem ilyen egyenlőtlenségek, hogy Off-Shore cégek milliárdosai, közben meg Görögo. 6 napos munkahét, meg eladott szigetek, stb stb.
Környezetszennyezés, korrupció mindenütt!

Most mit látunk? A HATALOM Bástyái épülnek ki szépen, amit RADIKÁLISAN LE FOGNAK ROMBOLNI. mindenhol.

Ez nyilvánvaló, hogy a mai világgazd. erőforrás elosztó rendszer FENNTARTHATATLAN!
Mit fog okozni mindez?
>tartós recesszió
>élelmiszer ár boom
>járványok pusztítása, éhínség
>> A PÉNZ (mint érték) PUSZTULÁSA, el fog pusztulni, majd a megfelelő, pusztán csereeszköz funkcióban újjászülethet.

>> Kb. 2020-ban kezdődik majd el a mai embertelen pénzközpontú világrendszer radikális lerombolása.
Elértéktelenedik végre minden Off-shore Dollár milliárd, és persze minden ország államadóssága is.

És akkor végre meg fogunk szabadulni mi is minden anyagi nehézségtől, és végre tiszta lappal, emberszeretettel, testvériséggel vezérelve Egy Új Világot és benne Új Országot építhetünk fel!

Mindenkinek tanácsolom, hogy készüljön fel erre: az összeomlásra, tartalékoljon élelmiszert, mert amit leírtam egy nagyon valószínű forgatókönyv.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 01:10:54

www.klaus.cz/clanky/3178

We did not expect that people would be so unwilling to take on the responsibility for their lives, that there would be such fear of freedom, and that there would be such trust in the omnipotence of the state.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 01:17:18

@Rajmundd:

"végre tiszta lappal, emberszeretettel, testvériséggel vezérelve Egy Új Világot és benne Új Országot építhetünk fel!"

Mindegyik, a Felvilágosodást követő forradalom lényegileg a "szabadság, egyenlőség, testvériség" zászlaja alatt kezdődött... és mindegyik a terrorhoz vezetett, majd diktatúrába torkollott.

Rajmundd 2012.09.08. 01:41:25

@neoteny: Ez így nem, vagy csak részben igaz. Nem tudom pontosan mire, lehet a francia forradalomra gondoltál és a jakobinus diktatúrára, dehát annak is vége lett a 18. sz végén, Robespierret lefejezték, és az emberek követelték a forradalom lezárását és a terror végét.

Emellett beindult az ipari forradalom is, ami fellendítette a gazdaságot, megalapozta a modern társadalmak berendezkedését, és Jólétet hozott.

Márpedig tudjuk azt, hogy a DEMOKRÁCIÁHOZ JÓLÉT KELL.
jólét nélkül nem megy.

Várunk valamire, ami a gazd.i növekedést beindítaná világviszonylatban, de nincs egyelőre biztos forrása ennek.

Egyébként is a szélsőségek egyre látványosabbak az élet minden terén. Ezeket a biztos jeleket, az Összeomlás jeleit ma már mindenki érzékeli.

Összeomlás > Megtisztulás > Megújulás.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 01:53:29

@Rajmundd:

"lehet a francia forradalomra gondoltál"

Arra is.

"az emberek követelték a forradalom lezárását és a terror végét"

Érdekes történelemszemlélet; a Thermidori Reakció "az emberek" követelése volt? És a Fehérterror?

Mindenesetre nemsokára jött Napóleon aki lehetőséget adott sok-sok francia számára hogy életét adhassa a gloire-ért.

"Összeomlás > Megtisztulás > Megújulás."

Mutass egy történelmi példát erre, kérlek.

Dr.Bio74 2012.09.08. 07:05:39

@dr yetee 69:

Valalhol melléfutottál a kommentemnek, de nem baj.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2012.09.08. 08:13:09

@Behajtó70: "Feritek miért nem állította le még 2008ban sem?" - Miért? Volt még hülye aki devizában vett fel 2008-ban? Mellesleg ha Feriék leállították volna, akkor sírt volna Lázár hogy nem bocsájthat ki devizakötvényt? Akkor lenne jó a dumád ha nem Lázár városa lenne az amelyik alegjobban el van adósodva devizában.

párnalárva 2012.09.08. 08:22:47

Rajmundd

Szerintem nem kell 2020-ig várni.
Az az érzésem a világgazdaság 5 éven belül megy a levesbe.

2llkedő 2012.09.08. 08:25:56

@Behajtó70: "Ne azon verjétek el, aki pl 2010 ben azonnal leállította a devizahitelezést!"

A devizahitelezésnek nincs problémája, csak akkor, ha elszáll az árfolyam. Ezexerint Piktor számít 350 Ft-os euro árfolyamra?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 08:36:42

@félázsiai 2llkedő:

"A devizahitelezésnek nincs problémája, csak akkor, ha elszáll az árfolyam."

Ha nem áll fenn az árfolyam-elszállás lehetősége, akkor miért van szükség devizahitelezésre?

2llkedő 2012.09.08. 08:43:43

@neoteny: Mert jóval kedvezőbb a kamatja. Szerinted anno miért választották a forinthitel helyett? Csak egy kicsit gondolkodni kell!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 08:45:31

@félázsiai 2llkedő:

"Mert jóval kedvezőbb a kamatja."

És miért jóval kedvezőbb a kamatja?

2llkedő 2012.09.08. 08:46:58

@neoteny: Mert a devizák stabilabbak, mint a forint. (általában)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 08:49:36

@félázsiai 2llkedő:

Pontosan; tehát mert nagy a valószínűsége annak hogy elszáll az árfolyam.

2llkedő 2012.09.08. 08:50:35

@neoteny: Azaz Piktor tudja, hogy el fog szállni az árfolyam?

rókafogta 2012.09.08. 08:53:07

@félázsiai 2llkedő: "Ne azon verjétek el, aki pl 2010 ben azonnal leállította a devizahitelezést!" -Azon verjétek el a port aki miatt ott tart az árfolyam hol tart.Tíz húsz forintos árfolyam ingadozást még a leghülyébb is beleszámolt és azzal még mindig sokkal olcsóbb volna mint a jó magyar Ft hitel.De senki nem számolta az idióta barmok napi Ft bedöntését.Gyurcsány a hibás! Viktor a jóra való szent aki senkit nem hagy az út szélén. A hülyéknek meg Nemzeti Wc papírt osztogat, Matolcsi siker gazdaságával(szarral összekenve). Körülbelül annyit is ér,tűzzék a homlokukra a A Nemzeti felirattal kifelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 08:55:18

@félázsiai 2llkedő:

Nem; a hitelezők tudták hogy esély van az árfolyam elszállására, ezért követeltek magas kamatlábat a forinthitelekért, ill. nyújtották a devizahiteleket alacsonyabb kamatért... hiszen a hitelfelvevő vállalta az árfolyamelszállás kockázatát.

A szempont az, hogy "[a] devizahitelezésnek nincs problémája, csak akkor, ha elszáll az árfolyam" állítás körkörös logika: ha nem száll(hat) el az árfolyam, akkor forintban is lehet hasonló kamattal kölcsönt felvenni, tehát célját veszti a devizahitel.

2llkedő 2012.09.08. 09:06:47

@neoteny: Nézz körül, hogy az Európa Banknál, vagy a svejci banknál mi a kamat.

"ha nem száll(hat) el az árfolyam, akkor forintban is lehet hasonló kamattal kölcsönt felvenni, tehát célját veszti a devizahitel."

Látod, Te is érted.
Mi a megoldás? Nam a megtiltás, hanem az árfolyam stabilizálása, azaz a gazdaság rendbetétele.

A devizahitelezés megszüntetése a szabadság korlátozása.

samugy63 (törölt) 2012.09.08. 09:15:07

@neoteny: A forintkamat azon egyszerű oknál fogja a sokszorosa az € vagy a svájci frank kamatnak, mert a jegybanki alapkamat rohadt magas. Magyarországot csak külső forrásból lehet finanszírozni, de mert más érdekes nincs bennünk, a külső forrás csak magas kamatra hozza ide a pénzét.
Ez az ördögi kör.
Orbánék pedig soha nem látott mértékben megemelték a kockázati felárat (hülyébbek kedvéért csak nagyon magas összegű biztosítással lehet fedezni a megbízhatatlan magyar állampapírt) így aztán lassan a kutyának sem kell még magas kamat mellett sem az állampapír.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.09.08. 09:17:33

Fideszről és vezéréről: a szar akkor is szar marad, ha tejszínhabot teszünk a tetejére...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 09:18:21

@félázsiai 2llkedő:

"Nézz körül, hogy az Európa Banknál, vagy a svejci banknál mi a kamat."

Ez hogy' jön ide?

"Látod, Te is érted."

Én bizony értem; nem is vettem fel devizahitelt, mivel nem devizában volt a jövedelmem és nem voltam hajlandó bevállalni az árfolyam elszállásának kockázatát.

"az árfolyam stabilizálása, azaz a gazdaság rendbetétele"

Ezzel csak az a probléma, hogy a forint leértékelődése több okból is hasznos lehet a mindenkori kormányzatnak:
- növekedik a foglalkoztatottság az exportra termelő ágazatokban (mert olcsóbbá válik a munkaerő)
- javul a külkereskedelmi mérleg (kevesebb import, több export)
- a kormányzati forint-hiteleket könnyebb kifizetni elinflálódott forinttal

"A devizahitelezés megszüntetése a szabadság korlátozása."

Ebben teljesen egyetértünk; de a szabadságnak része az is hogy ne kelljen vállalnom a másik döntéséért a felelősséget (ti. hogy ne az én adópénzemből "mentsék meg" azt aki -- szabadon -- olyan döntést hoz ami rossznak bizonyul számára).

samugy63 (törölt) 2012.09.08. 09:23:31

@neoteny: Az nagyon magas olasz államadósság éppen azért nem olyan problémás mint a magyar, mert belső adósság. Ellenben magyarország (az állam is!) elsősorban devizában van eladósodva, tehát nettó hülyeség, hogy az infláció jót tenne az államadósságnak. Nagyon is árt neki.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 09:26:35

@samugy63:

"Magyarországot csak külső forrásból lehet finanszírozni"

Ha ez így van akkor a helyzet reménytelen és posztnak van igaza: az egyetlen választás az marad ha elhúz aki teheti. Ami még rosszabb helyzetet állít elő.

Máté 25:29 Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van.

Már két évezreddel ezelőtt is felismerték az öngerjesztő visszacsatolást... ;)

sityak 2012.09.08. 09:32:09

hazaáruló kivándorlók...:-)
ja, elmegy az értékteremtő réteg, kit fognak szipolyozni ezentúl?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 09:32:54

@samugy63:

"Ellenben magyarország (az állam is!) elsősorban devizában van eladósodva, tehát nettó hülyeség, hogy az infláció jót tenne az államadósságnak."

www.realdeal.hu/20120529/hungary-selling-forint-bonds-locally-to-pay-back-forex-denominated-debts-abroad/

Hungary used forint-denominated debt to finance the repayment of as much as 360 billion forint ($1.5 billion) of foreign-currency debt this year, state news service MTI said, citing Gyula Pleschinger, state secretary at the Economy Ministry.

The country, which has 5.5 billion euros in maturing debt this year, has the resources to repay this debt, Pleschinger said, adding that the government didn’t want to use up its reserves given the unfolding European crisis, MTI reported.

Magyarul: a kormány forintban adósodik el hogy visszafizesse _most_ a devizahitelének egy részét, amely forint-hitelt visszafizethet elinflálódott forintban (ha azt az utat választja).

drolt 2012.09.08. 09:37:15

Többen mentek el külföldre a környezetemből (barátok, ismerősök, szomszédság), mint ahányan itt maradtak. Ki egyedül, és 'csak' dolgozni, ki családostúl, de majd visszajövök, és néhányan 'hátra se nézek' felkiáltással. A célország általában Németország és Anglia.
Még egyik se jött haza. Mert van munka, jövedelem, lakhatás, de ami a legfontosabb van jog- és közbiztonság.
És itt? Itt mi van?!!!! Hazaszeretet, a magyar nyelv szépsége... De vajon mi a fontosabb? A családom, a megélhetésem, a 'közbiztonságom' vagy a telefonadó, a telekadó, a svájci frank ALAPÚ hitel?

2llkedő 2012.09.08. 09:37:53

@neoteny: "Ez hogy' jön ide?"

Szerinted semmi köze a kettőnek egymáshoz?
Mármit a deviza hitel kamat és az maga a deviza kamata között?

"- növekedik a foglalkoztatottság az exportra termelő ágazatokban (mert olcsóbbá válik a munkaerő)
- javul a külkereskedelmi mérleg (kevesebb import, több export)
- a kormányzati forint-hiteleket könnyebb kifizetni elinflálódott forinttal"

És megugrik az államadósság.

" de a szabadságnak része az is hogy ne kelljen vállalnom a másik döntéséért a felelősséget"

Ebben is tökéletesen egyet értünk!

Kooppaany 2012.09.08. 09:45:59

Nem tud mindenki elmenni! Nem elmenni kell! - Összefogás, összedolgozás, együttműködés, egymás érdekeinek és szükségleteinek kölcsönös figyelembe vétele mindenütt szükséges. Ezek nélkül külföldön sem lehetsz sikeres. Mi annyira kulturálatlanok és elvadultak vagyunk, annyira nem fogjuk fel, melyik országban milyen helyi sajátosságok, összefüggések, viszonyrendszerek vannak, hogy már kezd egyenesen égő lenni a mostanában külföldön nyomorgó, a képességein alulteljesítő honfitársaink sora. Sajnos, nincs más út: itthon kell boldogulni: közösségeket létrehozva, beszélgetve, egymást segítve, és az állammal és politikájával nem foglalkozva (annyira). Mert hiányzik az legelemibb politikai kultúra is.

2llkedő 2012.09.08. 09:49:35

@Kooppaany: Amit leírtál, az mind szép és jó, csak ahhoz fel kellene adni az előítéleteket. Azaz meg kellene tanulni szeretni.

trey82 2012.09.08. 09:59:37

@Rajmundd: igy van a demokraciahoz jolet kell. nekem mai aron kb. 2 milliard forint vagyoni jolet az a hatar ami felett mar ugy erzem reszt tudnek venni a demokraciaban. de azert haremet is tarthassak, az egy kardinalis pont nalam

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.09.08. 10:01:23

@Behajtó70: te fasz, hodmezovasarhely, esztergom?
ket fideszes varos, fasza hitelekkel :]

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 10:02:00

@Kooppaany:

"kezd egyenesen égő lenni a mostanában külföldön nyomorgó, a képességein alulteljesítő honfitársaink sora"

Érdekes. Én Mo-n is viszonylag jól kerestem; ahol meg vagyok, nem pedálozok túlságosan... így csak a kétszeresét keresem mint Mo-n -- és a háromszorosa marad meg nettóban. Mindemellett másfél év alatt három projectet fejeztünk be készre (piacra került a termék), tehát "alulteljesítés" nem igazán történik (azt nem is említve hogy páros lábbal rúgnának ki ha "alulteljesítenék").

Szóval nem világos hogy milyen "nyomorgásra" meg "alulteljesítésre" gondolsz ami _neked_ lenne égő.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.08. 10:15:49

@neoteny:

Köszönet ás hála. Vannak arról is híreid, hogy lélegezni miért egészséges, nem lélegezni mennnyiben jelent veszélyt, vagy, hogy ha leszakad a plafon mialatt az ember a szoba közepén áll, az miért lehet probléma forrás, továbbá, hogy 99 fokos vízbe nyúlni árthat a kézbőrnek és ha igen, mi ennek a valószínűsíthető oka?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 10:24:01

@ByA:

Úgy érted amit írtam az közismert, tehát triviális?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.08. 10:30:13

@Kooppaany:

Nem azért nem megoldás a külföldre húzás mert aki elhúzott netán nem lesz sikeres. Ilyen is van de ez mellékkörülmény. Személyes szempontból lehet ez megoldás, de ha egy fórumon az ország helyzetéről beszélgetünk, akkor értelmetlen megoldásként utalni azt ami eleve csak egyének szempontjából lehet az, a saját helyzetükre nézve lehet az, de az ország szempontjából minden csak nem az. Egy ország, egy közösség egy bizonyos számú/arányú létszmácsökkenést kibír, de mindig van valahol egy pont amikor fönnamaradésa szempontjából az eltávozások tömege maga a baj, az összeomlását fölgyorsító, garantáló tényező. Szóval megoldásként beszélni arról, ami kegyelemdöfés lehet a közösségnek, legföljebb a halál nyújtotta „megoldás” (vagyis a problémának mindössze olyan értelmű eltűnése, hogy helyette a semmi van), legalábbis furcsa.

Szóval gondolkozhatnának azok, akik ezt a szót ilyen értelemben fölkapva kezdik mostanában használni. Rosszul használják.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 10:34:34

@ByA:

Akkor viszont nem értem hogy milyen beteg szellem tehet mindenről ami "ezt" (a nyugdíjasok produktívakhoz való arányát?) is produkálja?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.08. 10:38:12

@neoteny:

Nem arra utaltam, hanem sokkal szélesebb értelmben vett beteg szelmre. De nincs most erre több időm, vár a munka, bocs, hagyjuk.

2llkedő 2012.09.08. 10:40:37

@ByA: "akkor értelmetlen megoldásként utalni azt ami eleve csak egyének szempontjából lehet az, a saját helyzetükre nézve lehet az, de az ország szempontjából minden csak nem az. "

Egyszer élünk! És az életet élni kellene. Akik elmennek, azok ezt szeretnék. És ha látnának valimi reményt arra, hogy itt is tudják élni az életüket, akkor nem mennének ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 10:44:39

@ByA:

Nem szép dolog a másikat izgalomba hozni aztán otthagyni... ;)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.08. 10:58:45

@félázsiai 2llkedő:

Ez így van. Természetes, hogy mindenki azt csinál ebben az ügyben, amit jónak lát. Csak ha az ország dolgairól beszélünk, ezt ne nevezze senki megoldásnak. Az, hogy valaki elmenéssel (ha bejön) javít helyzetén, neki jó, de a megoldás szónak ehhez nincs köze, nagy hiba úgy alkalmazni – mert csak a zavart növeli a fejekben – mintha lenne.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.09.08. 11:06:36

@neoteny:

Tényleg, de már így is túl sokat lógtam és ciki lesz, ha folytatom. Akkor guminőnek/vibrátornak jó lehet ez, hogy mégse maradj egészen úgy:

www.kibulizottorszag.net

Nem pont ugyanaz, de szerintem bőven kapcsolódik ahhoz, hogy értem azt szélesebb értelmben, hogy beteg szellem. Majd megtalálod hol.

2llkedő 2012.09.08. 11:08:17

@ByA: "Az, hogy valaki elmenéssel (ha bejön) javít helyzetén, neki jó, de a megoldás szónak ehhez nincs köze, nagy hiba úgy alkalmazni – mert csak a zavart növeli a fejekben – mintha lenne."

Szerintem pedig éppen ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendjén, és esetleg az elvakultak is elgondolkodnak azon, hogy vajh' hol lehet a hiba? Nek kellene-e a régi modellt eldobni, és egy újat felépíteni? A régi modellben nincs esély, tehát kénytelen a saját életével (meg a családjáéval) foglalkozni, és a lehetőséget kihasználni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 11:12:39

@ByA:

"ha az ország dolgairól beszélünk"

"Az ország" egyénekből áll. Csak olyan "megoldások" jöhetnek számításba amik lehetőséget nyújtanak az egyénnek hogy a saját dolgait sikeresen végezhesse -- és ezáltal hozzájáruljon "az ország dolgainak" sikeréhez.

tableno 2012.09.08. 11:13:40

@félázsiai 2llkedő: A keletnémeteknek egyszer már bejött a "lábbal szavazás" stratégiája...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.08. 11:17:38

@ByA:

Volt már szerencsém olvasni; valóban jó elemzés, számomra különösen mert nem voltam Mo-n a rendszerváltáskor.

Andrzej Łobaczewski "Political Ponerology: A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes" érdekes teóriát állít fel a "beteg szellemmel" kapcsolatban.

pyxys 2012.09.08. 16:27:56

@Rajmundd: az ipari forradalom jólétet hozott. jah, de kinek is? és milyen következményekkel? irtózatos környezetszennyezés, nyersanyagok eszetlen tékozlása... ezek mondanak vmit? és tatott eddig. mindig is furcsáltam, hogy hogyan lehet ennyi ostoba ember, aki mind azt hiszi, hogy az Föld nevű űrhajon, ahol véges mennyiségben állnak rendelkezésre nyersanyagok (az élethez szükségesek is!) ott mindenki arra épít, hogy majd a gazdasági növekedés (értsd a nyersanyagok szemétté alakítása) a végtelenségig folytatható. tényleg nem gondolkodtok?
"vitya" ahogy itt becézgetik meg a matolcsy és persze az egéyz klán olyan károkat okoz magyarországnak, hogy azt évszázadok allatt sem lehet majd helyrehozni. sajnos, mi meg ezt hagyjuk nekik.
birka nép vagyunk, fogalmam sincs mire vár magyarország lakossága. elmenni nem hazaárulás, itt maradni és asszisztálni az ország tönkretételéhez, na az a hazaárulás.

egypasas 2012.09.08. 20:58:56

Behajtó 70!

Ezen a papagájszövegen kívül tudsz mást is?
Vagy csak írsz, de nem olvasol?

dr yetee 69 2012.09.09. 15:49:00

@Kooppaany:

adózónál marad elvonás
Szlovákia 76,8% 21,4%
Egyesült Királyság 73,8!% 26,2%
Magyarország 51,5% 48,5%

dr yetee 69 2012.09.09. 15:57:47

@Kooppaany: Próbáld megértetni ezt az ország vezetőivel,akik sportot űzve osszák meg a népet!
süti beállítások módosítása