morgás joga 6.jpgKevesebbet fogyasztunk, mint egy éve. Hiába az egykulcsos adó, az elmélet, miszerint majd a belső fogyasztás felpörgeti a gazdaságot, hazánk polgárai mégsem költenek még annyit sem, mint tavaly. Sőt, a májusi kiskereskedelmi forgalom 2,5%-os csökkenése bőven lekörözte az uniós átlagot is. És hol fogtuk vissza drasztikusan a kiadásainkat? Leginkább a benzinkutakon, valamint a bútor- és műszaki cikk üzletek (-12,2%) pénztárainál fizettünk kevesebbet. (Központi Statisztikai Hivatal).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben is megjelent a riasztó tendencia, igaz, egyelőre még kisebb mértékben - májusban a forgalom 0,3%-kal csökkent. Az előző évinél kevesebbet költöttünk az iparcikk jellegű vegyes-, a textil-ruházati és lábbeli-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben. És kik a nyertesek?  A csomagküldő és internetes kiskereskedelem, valamint az illatszer-, és a használtcikk-üzletek. Ez utóbbit nemcsak a statisztika igazolja - a turkálók népszerűsége soha nem látott méreteket öltött és az adóhivatal sem véletlenül szállt rá a vaterázókra.

A kereskedők nem várhatnak javulást - az év eleji adóváltozások már megmutatták hatásukat: kiderült, hogy tényleg rosszabbul élünk, mint akár egy éve is. És nemcsak a szubjektív érzetünk okozza ezt az életérzést, hanem a számok is feketén-fehéren igazolják: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint minden családtípusnál, így a kétgyermekesek, valamint a három vagy több gyereket nevelők esetében is csökkentek a reálbérek az év első öt hónapjában. 

A fogyasztás csökkenése aggasztó az egész gazdaságra nézve is - ha kevesebbet fogyasztunk, kevesebb árura van szükség. Ha kevesebb áru kell, akkor - amennyiben a hazai termelők nem tudják a felesleges külföldön értékesíteni - csökken a hazai termelés, kevesebb munkaerőre van szükség, nő a munkanélküliség, a spirál végállomása megjósolhatatlan. Az állam adóprése fokozódik - a vártnál kevesebb forgalmi típusú adó folyik be, de csökken a társasági és a személyi jövedelemadó is, a különféle járulékokról nem is beszélve. Ami nő, az a munkanélküliek ellátására és a közmunkára szükséges pénz mennyisége, bár ez utóbbin lehet spórolni. És ki lehet jelenteni, milyen hihetetlenül kevés pénzből is meg lehet élni. Kérdés, hogy mit szólnak a tizedik emeleti panellakás erkélyén tanyázó kecskéhez a szomszédok. Meg az állatvédők.

Az átgondolatlan januári adóintézkedések - miközben a legnagyobb fogyasztói réteget érintették - olyan folyamatot indítottak el, amely visszafordítására nem biztos, hogy elegendő lesz a bizonytalan kimenetelű munkahely-védelmi programcsomag, amely ráadásul újabb és újabb adóterhekkel (meg illetékeknek nevezett adókkal) párosulva szakad a zemberek nyakába Hiába a propaganda, mely szerint a minimálbér soha nem látott magasságokba tör, ha ez valójában az adóterhek és az infláció oly mértékű növekedésével jár együtt, amely az alacsonyabb keresetű rétegeknél valójában reálbércsökkenést eredményezett.

Igaz, vannak az egykulcsos adórendszernek kedvezményezettjei is, ám láthatóan nincsenek annyian, hogy fel tudnák pörgetni a gazdaságot - mégha nőtt is a fogyasztásuk, a rendszer veszteseinek fogyasztás-csökkenése azt eltüntette. Azt pedig végképp nem mondhatjuk, hogy az adórendszerünk nyertesei azért nem fogyasztanak (ha már nincs szükségük több kenyérre, margarinra, ülőgarnitúrára meg plazma tévére), mert lázasan beruháznak, építkeznek, ingatlanjaik értékét gyarapítják, hiszen az építőipar soha nem látott mélységeben van. Akkor hova lesz a pénz a gazdaságból? Hol fogyasztanak a nyertesek? A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt milliárdok vándoroltak külföldre és vándorolnak folyamatosan napjainkban is - hívhatjuk menekülésnek, vagy elegánsan "adóoptimalizálásnak", a lényeg, hogy a forintmilliárdok nem maradnak Magyarországon. 

A pénzkiáramlásnak hagyományai vannak - elődjeihez hasonlóan azonban a Fidesz-KDNP-kormány sem tudta megoldani, hogy ennek az államadósságunkat meghaladó pénzmennyiségnek akár csak töredéke visszatérjen, sőt, intézkedéseivel újabb kivonási hullámot generált.

Sőt, kormányunk láthatóan azzal a problémával sem tud mit kezdeni, hogy nemcsak a pénz áramlik ki megállíthatatlanul, hanem az adófizető korúak is, akik nemcsak munkájukkal, hanem fogyasztásukkal is aktívan be tudnának szállni a fogyasztás növekedésébe. Ugyan Orbán Viktor rendszeresen tanúságát adja, tudatában van a munkaerő soha nem látott mértékű külföldre áramlásának, de kijelentéseiben eddig még nem jutott annál tovább, hogy 5-6 év múlva majd tömegesen jönnek vissza a fiatalok.  

A Fidesz-KDNP kormánynak egyetlen olyan intézkedése sincs, amely olyan pozitív jövőképet eredményezne az idegen honban szerencsét próbálóknak, hogy visszatérjenek, a szétszakadt családoknak, hogy újra egyesüljenek. És egyelőre azt sem tudjuk elmondani, hogy jobban élünk, mint akár egy évvel ezelőtt. 

Előzmény:

Félmillióan emigrálnak a tündérmeséből

Orbán Viktort mélyen érinti

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr524457195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása