morgás joga 6.jpgSürgősen, pár napos határidővel kell az iskoláknak összeírni, hány lovuk van. A cél: egységes állami lovaságazati vagyonkataszter létrehozása. „Ehhez szükséges a lovaságazathoz tartozó állami vagyonelemek teljes körű, egységes elvek alapján történő felmérése, összeírása" – írja a minisztérium.

De nemcsak az iskoláknak kell számot adni a hátas patásaikról, hanem az egészségügyi intézményeknek is. És mindezt mi alapján? A még márciusban elfogadott 1061/2012. (III. 12.) kormányhatározatra hivatkozva, amelyben a Nemzeti Lovas Program feladatait határozták meg, az érintett miniszterek esetén 2012. június elsejei határidővel. A végekre már csak csúszva, a napokban ért le a parancs, így az iskoláknak a nyári szünetben kell megválaszolniuk a kérdést, hány lóval is rendelkeznek - 99%-uk nagy eséllyel nulla közeli számot fog visszaírni, hacsak nem mezőgazdasági profilú intézmény.

A határozatban a kormány felhívja az érintett minisztereket, hogy 2012. október elsejéig értékeljék a lovaságazati vagyonkataszter elemeinek szervezeti működését, és szükség szerint tegyenek javaslatot hatékonyabb megoldások kialakítására.

Kérdés, mit akar az állam a lovakkal meg a lótulajdonos intézményekkel? Vajon mire kellenek a lovak oly hirtelen az államnak, milyen hosszútávú stratégiai céljai vannak az iskolai meg kórházi lovakkal? Besorozzák őket, a katonák meg újra hátrafelé nyilazni tanulnak, hogy Európa rettegjen tőlünk? Mit jelent a "hatékonyabb megoldás", és mit az "egységes elv"? Akinek van, attól elveszik, akinek nem kell, annak meg odaadják,  ajándék lónak ne nézd a fogát alapon? Minden ló egyenlő, vagy lesz osztályba sorolás, igásló, hátasló, versenyló, stb.? És ha kiderül, kevés a ló, lesz lóállamosítás meg lóeinstand, vagy ha ló nincs, jó szamár is? Vajon hány olyan állami általános meg középiskola van, meg kórház, ahol az udvaron ott álldogálnak kikötve a lovak és mélységes nyugalommal zabot majszolnak?

Vajon az összeírásnak van bármi köze ahhoz, hogy a Kincsem Program nem nagyobb célt tűzött ki egytől tízes skálán tízes prioritással, mint a kisiskolások és a lovak barátságának élethossziglani megalapozását? Mely szerint nemcsak a lovaskultúra illetve a leendő lovaskultúra-fogyasztó kitermelése a cél, nemcsak a lovaglás mint gyakorlati oktatás, hanem   „a magyar hagyományokat ismertető, tenyésztési, származási, etológiai, anatómiai, élettani, tartási, takarmányozási, gondozási, ápolási ismereteket tartalmazó elméleti képzés” is?Mindez a 2012/13-as tanévtől kezdve. Ebben az esetben viszont úgy tűnik, kicsit késésben vannak a lovak állományszámlálásával ... (részletesen: A ló másik oldalán)

És ha egyébként is államosítják az iskolákat, a lovak a kiszolgálóhoz (az önkormányzathoz) fognak tartozni, vagy taneszköznek minősülnek és államiak lesznek? És ha már úgyis veszett fejszének tűnik a lovasoktatás szeptemberi bevezetése, vajon ez az egész hercehurca nem érne rá az államosítással egyidőben, naprakész vagyonleltárak összesítésével, nem pedig szünidő alatti pedagógus-hergeléssel-önbevallással alátámasztottan? Plusz ha márciusi a kormányhatározat, miért nem tudták a minisztériumok áprilisban-májusban elvégezni a feladatukat és kiküldeni a leveleket? Mit érdemel az a bűnös, aki addig ült a feladatán, amíg az iskolaigazgatók el nem mentek éves szabadságukra? És miért csak a lovakat kell összeírni, a marhákat miért nem?

Az egészségügyi intézmények esetében még csak-csak érthető a kérdés, bár ott is az államosítással egyidőben a vagyonleltárak alapján ki kellene derülnie, mije is van az államnak. Az idézet kormányhatározat rendelkezik is róla, hogy 2012. április elsejéig a miniszterelnöki megbízott kezdeményezzen egyeztetéseket a nemzeti erõforrás valamint a nemzetgazdasági miniszterrel a lovasterápia hazai terápiás kezelésekbe történõ beépítésérõl, és az egészségbiztosítási rendszerbe való befogadás lehetõségérõl, ám ehhez képest a meglévő intézményi háttér felkutatására csak most, a nyáron tettek lépéseket. Nagy eséllyel azonban a kórházak többségének sincs lova, hol is tartanák őket, vajon a kórtermekben, esetleg a pincékben rögtön a kórbonctan  mellett? Nincs az egészségügyi igazgatásnak egy szaknévsora, amelyben megtalálhatóak a lovasterápiás szanatóriumok, rehabilitációs intézetek, hogy ne idegesítsék például a budapesti belvárosi kórházakat feleslegesen?

Vajon milyen intézmények kapnak még lóösszeírási felszólítást? A kormányhatározat alapján a lókataszter összeállításához információkat a vidékfejlesztési, a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági, a honvédelmi, a         közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti erõforrás miniszternek kell szolgáltatnia. A belügyminiszter nincs a listában, így valószínűleg a rendőrlovak egyelőre megúszták, hogy a nemzeti lovas stratégia részei legyenek. 

Vajon mire számíthatnak még az állami (önkormányzati) alkalmazottak? Ha a lovakkal végeztek, jön majd az őshonos kutya- és macskák, szamarak, aranyhalak, szerencsehozó malacok, áldozati bárányok, turulok, aranyszarvasok leltározása, majd a templom egereinek a számbavétele? És végül majd sor kerül az egyetemekre is, írják össze, hány bálnájuk is van a balneológia oktatásához?

A jelenlegi gazdasági helyzetet ismerve, lehet, hogy inkább a kecskéket kellene számbavenni, azokat legalább lehet fejni?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr74628926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.07.05. 21:15:27

Mi az, hogy sürgősen? Egy iskolának fejből kell tudnia, hogy hány lova van (kb. 99%-nak 0), 5 perc alatt. Ne nevettesd ki magad, hogy neked egy darbaszám közlésére akár a 2 napos határidő is sürgős! Kádárista 2 hónapos ügyintéző vagy? Jó lesz az az adat jövő januárban is? Hol vagyunk: 1912-ben vagy 2012-ben?

pjotr_75 2012.07.06. 10:38:17

Először a lovakat kell összeírni, aztán a szittya íjakat,.. majd megyünk portyázni a nyugati végekre :)
süti beállítások módosítása