morgás joga 6.jpgA kormány kézi vezérléssel osztja szét az uniós pénzeket. Testület is alakult hozzá, Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NKF, naná, hogy nemzeti), így mindenki számára egyértelmű, kivel kell jóban lenni és nem veszik el a sok bába között a gyerek. Az elnök Orbán Viktor, tagok Lázár János, Németh Lászlóné és Matolcsy György.

A bizottság minden, az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos fontos döntést magához von, megmondja, mi számít kiemelt projektnek, a jóváhagyása kell az operatív programok és akciótervek elfogadásához, valamint elfogadja a 2014-2020 közötti időszakra érvényes eljárási szabályokat. A hab a tortán pedig az, hogy az NKF, tehát személyesen a miniszterelnök dönt minden olyan projektről, amelynek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot.

Az EU-s pénzek elosztásának tehát jogszabályilag is egyszemélyi felelőse maga Orbán Viktor – a nagy projektek esetén vele kell jóban lenni, az érintetteknek az ő bólintását kell kieszközölni bármi áron is. Ez alapvetően nem lenne nagy probléma – végre van valaki, aki nem tud elbújni, akit hibáztatni lehet a döntési folyamatért, a népgazdasági szinten felesleges, az adófizetők pénzét feleslegesen csapoló drága projektekért.

A rendszer azonban komoly buktatókat hordoz, főleg az önkormányzatok esetében:

A projektek szükséges voltát csakis a lobbierő és a szimbolikus kormányzás indokai határozzák meg. A lobbi, kinek milyen befolyása van a miniszterelnökre – polgármesterek, nagyvállalkozók, pénzügyi machinátorok állnak sorba, hogy az ő giga-projektjük nyerjen. Ráadásul a szimbolikus kormányzás kormányunknak olyan, mint lepkének a lámpafény – mágikus vonzereje van annak, hogy minél több teret építsenek át, minél több új szobrot, stadiont avassanak, maradandó és csak baromi drágán felülírható nyomot hagyjanak maguk után főleg úgy, hogy a kormánypárt népszerűsége nincs a topon. A politikai érdekek letarolnak mindent.

A prioritások a politikai, illetve a politikusok és a mögöttük megbújó gazdasági lobbi érdekeit szolgálják. Kinek kell stadion? Annak, aki a VIP-páholyban szeretne feszíteni, aki az egész komplexumot fel szeretné építeni, meg annak, aki az üzemeltetésében, illetve a csapatok állami támogatásában lát fantáziát. A felszínen lehet hangoztatni az akadálymentesítős-esélyegyenlős-zöldítős-örökség- és egészségvédős célokat, a mélyben meghúzódó érdekek sokkal szimplábbak. A fenntartást meg majd állják az adófizetők …

Az elbírálás rendszere magában hordozza a rémisztően előkészített projektek támogatásra alkalmasnak ítélését. A kidolgozatlanság, a tervek nem megfelelő összehangolása, a koncepciótlan összevisszaság a megvalósítás és az elszámolás során üt majd vissza felesleges vagy megvalósíthatatlan projektelemek, drága, gazdaságtalan megoldások vagy éppen szükségtelen, a projekt céljaira tökéletesen használhatatlan tárgyi eszközök beszerzése formájában. Az elfogadott pályázat szentírás, attól eltérni nagyon hosszadalmas és bürokratikus procedúra, egyes esetekben pedig egyenesen lehetetlen, nincs mese, azt kell megvalósítani, amit pár hét alatt összedobott pár, nem feltétlen hozzáértő ember.

A megfelelő előkészítettség hiányában a projektek akár duplájába is kerülhetnek. A pályázat jövőbeli elfogadásának tudata egyáltalán nem segíti a racionális gondolkodást – „írjatok le valamit, úgyis megkapjuk a pénzt” utasítással gyorsan összetákolható egy pályázat és a költségvetése. A támogatási összeg mint hatalmas jutalom gyorsaságra ösztönöz, a kidolgozatlanság pedig később az önrész két, de akár háromszorosára emelkedését is okozhatja, hogy a későbbi uniós büntetésekről ne is beszéljünk. A támogatás csak arra vonatkozik, amire kérték és megítélték – az utólagos tételek mind az önrészt növelik, a kapkodás pedig hibát hibára halmoz: itt egy elfelejtett energiabővítés, ott a vízelvezetés megoldásának elmaradása. A tételek gyorsan egymásra rakódnak, ráadásul evés közben jön meg az étvágy: a járda legyen szélesebb, a szökőkút nagyobb, és kiderül, az egész épület nyáron használhatatlan légkondicionálás nélkül. A közbeszerzés is drága mulatság, a pályázati költségvetés és a tényleges bekerülési költség közötti különbség szintén az önrészt növeli. A rossz szerződések szintén milliókat vihetnek el az adófizetők pénzéből, nem is beszélve a későbbi szakértői költségekről. A rossz munka pedig elnyeri méltó jutalmát – későbbi brüsszeli ellenőrzés a hibákat sok-sok eurós büntetésre válthatja, amit szintén ki kell fizetni.

Az „ingyen” kapott pénz felelőtlen hitelfelvételre ösztönöz. Az önrésznek gyakran nincs fedezete, ám a támogatási összeg csillogása felülírhatja az óvatosságot – az önkormányzatok jó része az önrészbe, illetve annak nem várt növekedésébe adósodott el. Ha pedig az eladósodás eléri a kritikus pontot, a pályázó válaszút elé áll: vagy egyezkedni próbál és nem törleszt, vagy potom áron kiárulja vagyonát, vagy extra adót vet ki, esetleg egyes területeken a szolgáltatásokat teljesen leépíti, vagy fizetőssé teszi. Az adófizetők mindenképpen rosszul járnak – a drága, előkészítetlen projektek miatt számolgathatják, így vagy úgy mennyit is kell nekik fizetni évente feleslegesen akár adóemelés, akár például bölcsődei díj formájában.

Az átgondolatlan projektek legjellemzőbb eleme, hogy a nagy sietségben a kutya sem számolja ki rendesen, mennyibe is fog kerülni a frissen létrehozott valami fenntartása. Hiába lesz öntözőrendszer, a drasztikusan megemelkedett parkfenntartási költségek miatt inkább nem locsolnak és kiég a gyep, a műfüves focipálya négy év alatt leamortizálódik és nincs pénz a cseréjére, a szökőkút működés közben nem annyira szép, mint amennyire drága, a hipermodern könyvtárban pedig napsütés esetén meg lehet főni, mert a légkondicionáló működtetésére már nem futja. A működtetési költségek az egekbe ugorhatnak, az öt éves fenntartási kötelezettség miatt amit nem lehet elsunnyogni, azt ki kell fizetni – tehát más, az adófizetők szempontjából sokkal fontosabb területekről kell a pénzt átcsoportosítani.

Vajon mire számíthatunk a jövőben?

„Egy kormányzati tisztviselő ezt úgy magyarázta: Németh Lászlóné felel a jövőben is az uniós beruházásokért, de Lázár tesz majd arra javaslatot, hogy az egyes régiókban "politikai szempontból mi az elsődleges, minek kell minél gyorsabban megvalósulnia".” [origo]

Ha a beígért „politikai szempontok”, nem pedig gazdasági racionalitás alapján döntenek, hát semmi jóra.

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr154597174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A világ leegyszerűsítésének fokozatai 2012.07.03. 17:19:18

Megmutatom, mi a bajom: Elmondom, hogy történt. 1. Primitívek Vannak azok a kétbites barmok, akik az emberi agy dichotómiák felkutatására való hajlamát a világ összes dolgára képesek alkalmazni. Ők olyanokkal sértegetik egymást, hogy a baloldal me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2012.07.03. 16:29:46

Azért remek kvartettet hoztak össze: Viktor, Viktor jobb keze, Viktor csicskája és a Viktort mozgató oligarcha bábja. Eszem péróm megáll...

lavór 2012.07.03. 16:32:13

De most komolyan, eddig is így volt, nem? Sógor-koma kapta az állami , uniós támogatású megbízásokat.

jakabgipsz 2012.07.03. 16:32:25

És eközben próbálnak Brüsszelben az ellen érvelni, hogy csökkentsék a támogatásokat, mert nem hatékonyan használjuk föl.

tarackos 2012.07.03. 16:33:00

@tarackos: Ilyen mértékű centralizált döntéshozás a kádár rendszerben volt. Kornai erről írta a doktoriját: „A gazdasági vezetés túlzott központosítása”

2012. Magyarország megújul????

Rókakígyó 2012.07.03. 16:35:39

így legalább lesz egy-két ügy, amiknél egyszerűen lehet majd bizonyítani a bűncselekményt és meg lesz az is, akit be lehet érte csukni.

tarackos 2012.07.03. 16:42:42

@Rókakígyó: Nem lesz könnyeb. Ha betartják az eljárásjogot akkor nem lehet belekötni.

erdelyik 2012.07.03. 16:42:54

Újabb gumicsont. 2006 óta a kormány dönt a kiemelt projektekről. Lásd itt: www.sff.hu/13618.hir.Ja_hogy_eddig_is_a_Kormany_dontott

nu pagagyí 2012.07.03. 16:57:38

Biztosan nem ők fogják nyerni a legtöbbet!

A Fidesz folytatja a nagy projektet, minden levegőt elszív a polgárok elől. Itt csak az virulhat, amit a hatalom közvetlenül kontrollálhat. Eddig csak az adóforintokat passzolták át a holdudvari beszállítóknak, most már a külföldi támogatásokat is. Verseny kizárva, az értékarányosság megállapíthatatlan, nyilvánosság helyett szürke homály.

nu pagagyí 2012.07.03. 17:01:47

@erdelyik: Hogyne, csak korábban nem éltek vele vissza, mint manapság mindennel. Mint ahogy korábban is benne volt az alkotmányban, hogy Magyarország köztársaság és most is, pedig már nem az, nekünk (nép) csak kötelezettségeink vannak nekik (állampárt) csak jogaik.

Deutsch Tamás (törölt) 2012.07.03. 17:02:56

Büdös kommunisták, még jó, hogy nem nektek fogjuk adni!

Netuddki. 2012.07.03. 17:12:00

"A hab a tortán pedig az, hogy az NKF, tehát személyesen a miniszterelnök dönt minden olyan projektről, amelynek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot."

Muhaha! Még talán a számlaszámot is megadja a nyertes pályázónak ahova a jattot utalni kell majd.
Elképesztő mit el nem tűrünk...

Lacdelo 2012.07.03. 17:20:31

@Deutsch Tamás:

Milyen az én adòmbòl dôzsölni?

ősirománszokás 2012.07.03. 17:21:19

Nem tudod mi volt korábban az értékhatár? Most ugye minden ami 1 mrd feletti (ez azért nem csak a nemzetgazdasági szinten kulcsfontosságú projekteket fedi le, és nem kicsit túlzás). Azt még problémásabbnak tartom hogy Kusza Szemen kívül egyik majomnak sincs gazdasági végzettsége, Matolcsy meg kb. tombolán nyerte az övét az alapján amiket sikerült neki művelnie. A végzettségen túlmenően egyik majomnak sincs gazdasági tapasztalata (max Némethnének az OKJ-s papírja mellé), projektek előkészítéséről, értékeléséről és finanszírozásáról. Gondolom a közbeszerzések mellett ezentúl a pályázatok nagy részét is a Közgép nyeri. Hagyománytisztelő egy csapat ez, az a baj a kommunista hagyományokat tisztelik leginkább.

Lacdelo 2012.07.03. 17:23:00

A Fidesznél inkompetensebb, korruptabb és antidemokratàbb pàrt nem volt a Parlamentben a rendszervàltàs óta. :(

MacChicken (törölt) 2012.07.03. 17:26:31

@Deutsch Tamás: Választottál-e már lámpavasat magadnak Tomi?

Lacdelo 2012.07.03. 17:28:33

Orbàn egyetlen normàlis intézkedése, a Kuruc.info betiltàsàt kèrô levele az amcsiktól.

Kàr, hogy a levélben nem említette meg, hogy a Fidesz aktívan kiszolgàlja a Jobbikot és a Jobbik a Fideszbôl nôtt ki. :(

2014-ben a Fidesz a Jobbikkal koalícióra fog lèpni, csakhogy a közpènzt tovàbb tudjàk szivattyùzni ki az orszàgbòl. :(

Lacdelo 2012.07.03. 17:30:03

@MacChicken:

A Fidesz azt is ellopta màr régen. :(

Squid 2012.07.03. 17:33:04

Ez valami olyan szintű sötét középkor, hogy az ember szóhoz sem jut.

Orbán aki SMS-t nem tud írni, fogja elbírálni hova mennek az EU fejlesztési pénzek? Jogászként gondolom pl az informatikát is átlátja érdemben, a Lézerjanival karöltve.

Ez egyszerűen elképesztő és védhetetlen.

Twitter Tomi vajon az igazi vagy imitátor?

Squid 2012.07.03. 17:39:41

@Deutsch Tamás: Komoly kérdés egy nem kommunistától:

Mennyit kell még lopni? Csányi vagyoni szintje a cél? Még nincs meg? Hol a határ? Mikor lesz elég és mikor fogtok magatok politikában tartásán kívül teszemazt az országgal és a magyarokkal foglalkozni?

aVs 2012.07.03. 17:52:21

"Ez alapvetően nem lenne nagy probléma – végre van valaki, aki nem tud elbújni, akit hibáztatni lehet a döntési folyamatért, a népgazdasági szinten felesleges, az adófizetők pénzét feleslegesen csapoló drága projektekért."

hova gondolsz?
Unortodoxiában nincs olyan, hogy népgazdasági szinten felesleges projekt.

Az alábbi linket is csak úgy véletlenül találtam. :-)
gepnarancs.hu/2011/12/bazmeg-tovabbi-670-millioert-veszunk-ujabb-stadion-belepteto-rendszert/

Drága Tomikám megkérhetlek, hogy ezt a szart vidd el innen Brüsszelbe magad után?
És raktározd a padlásodon!

erdelyik 2012.07.03. 17:56:03

@nu pagagyí: Hát két ilyen butaságot egy kommentben ritkán lehet olvasni. A gyurcsány kormány nem élt vissza a pályázati forrásokkal? Te mennyit foglalkoztál pályázatokkal? Én már hosszú évek óta. És imádom, ha valaki a köztársaság hiányát emlegeti. Mondd már, Dánia, vagy Magyarország államformája a jobb? És kérlek azt is sorold fel, hogy milyen jogodat vette el az új alaptörvény. Ezek persze költői kérdések, könnyebb alap nélkül vagdalkozni, mint értelmesen érvelni.

AbuBakr 2012.07.03. 18:18:08

mert eddig hogy volt? tombolán sorsolták ki az eu támogatásokat?
megsúgom, eddig is a kormányközeliek, haverok, cimbik sógorok, vadásztársak kaszáltak, ahogy most is
meglepődnél mennyi átfedés van a szocik idején nyerők és a most kaszálók közt...
a különbség csak az, hogy engem éppen úgy kerülgetett az okádhatnék akkor is, akárcsak most....

puffatag 2012.07.03. 18:35:00

@erdelyik: az előző kormányok nem éltek vissza a pályázatokkal, voltak tolvajok persze, de ezek egyénileg nyomultam, orbán rendszere a korrupcióra épül, pl. a fejlesztési pénzek gazdája az egyik főmaffiózó nyerges zsolt ÁLLATORVOS testvére, órákig lehet sorolni a kormányzati korrupciót... az alaptörvény sokmindenben korlátozza az egyén jogait, csak egy példa, amitől felrobbanok: magyar művészeti akadémia néven kizárólag jobboldali művészek megkapták a vigadó 20 milliárdos épületét ingyen, ezenkívűl milliárdokat működésre és ezt beleírták az alaptörvénybe

Squid 2012.07.03. 18:38:14

@erdelyik: @AbuBakr:

Menjetek orvoshoz, komolyan!

Gyurcsány és az MSZP azért van ott ahol van mert ez NEM mehetett tovább. 2010-ben kidobták őket, és nonfaktorrá váltak, keressetek új ellenségképet mert a szociknak annyi.

A Fidesz pont azért van 2/3-al ahol van, mert változást és minőségi országépítő kormányzást vártak el tőlük.

Ez speciel az elmúlt 22 év egyik legnagyobb hibája volt..

Vagy esetleg ti úgy gondoljátok, hogy a tökig eladósodott hódmezővásárhely polgármesterének és egy jogász végzettségű 1 napot a versenyszférában el nem töltött miniszterelnöknek kell dönteni ki mire kap pénzt? Ők mindenhez értenek?

HA a szocik ellopták a lét akkor a Fidesznek is lehet? Nanemá! A szar akkor is szar ha piros szegfű van beleszúrva, vagy narancsszínűre van lefestve.

erdelyik 2012.07.03. 18:53:00

@puffatag: Miért érze azt, hogy brosúrákkal szemben kell vitatkoznom? Méghogy nem volt gyurcsányék alatt egyéni döntés? Órákig tudnám sorolni. Mint ahogyan azt is, hogy milyen politikai háttérrel mennek most a pályázatok.
Az mszp-s pályázati rendszerben volt olyan kiemelt projektötletünk (egyházi projektről van szó), amit úgy támogatott volna a kormány, hogy a fővárosi szocialista vezetés is támogatja. ott pedig konkrétan megmondta az egyik erős ember, hogy mekkora összeget kér a nokiás dobozba. Mondano sem kell, nem lett kiemelt projektünk.
A helyzet két éve sokat változott, bár nem mondhatnám, hogy nincs a rendszerben korrupció. Az viszont tény, hogy nem a mai gumicsont az, ami korruptabbá teszi a rendszert.
És eddig csak az operatív programokról beszéltem, de arról még nem, hogy a vidékfejlesztési pályázatok konstrukcióját eleve úgy állították össze, hogy azon nagyot lehessen kaszálni. Volt olyan LEADER csoport vezető, aki konkrétan közölte velem, hogy azokkal a projektjeinkkel pályázhatunk csak, amelyek neki hasznot hoz, amit az ő tervezője tervezett, az ő műszaki ellenőre felügyeli, az ő kivitelezője végzi a munkát. és természetesen valamennyi résztvevő leadja neki az 1 %-ot. Az illető a kormányváltás után eltűnt, de 2008 és 2010 között milliárd forint feletti pályázati forrást osztott. Lehet számolni. Az illető egyébként egy szocialista államtitkár mellett volt osztályvezető korábban.

AbuBakr 2012.07.03. 19:06:57

@Squid: javaslom gyakorold az értő olvasást... nagyon nem megy neked

puffatag 2012.07.03. 19:17:44

@erdelyik: a fidesz nagyságrendekkel többet lop, mint az mszp, ez tény, kár vitatkozni... 8-10 ember kezében van az ország, ezek mindegyike a bibó kollégiumba járt a grazi ápolttal együtt... leggátlástalanabb bandatag simicska, az elmúlt 2 évben 300 milliárd megrendelést nyert, már nem indulnak ellene cégek

atila68 (törölt) 2012.07.03. 19:17:46

Halálos!
Nyolc év után feltűnt.

"A demokráciában az a baj, hogy a hülyék is szavazhatnak.
Az internettel az a baj..."

Bebes 2012.07.03. 19:18:25

@erdelyik: "könnyebb alap nélkül vagdalkozni, mint értelmesen érvelni."

Ebben teljesen igazad van, úgyhogy érvelj értelmesen a mellett, hogy ha ez szerinted gumicsont, mert eddig is így volt, nem változik semmi, akkor mi szükség volt új kormányrendeletre?

atila68 (törölt) 2012.07.03. 19:19:05

@puffatag:
Kedves puffatag!
Nem kenyerem blog fórumként történő használata, de erősen javaslom, hogy keress egy táblázatot az állami tulajdon privatizációjáról kormányonkénti bontásban.

Lacdelo 2012.07.03. 19:22:22

@erdelyik:

Mièrt nem tetted meg a feljelentést az àllami korrupcióval szemben a szocik alatt?

Akkor még a demokràcia lètezett és a bírósàg és az ügyészsèg, közmédia sem volt közvetlen pàrt írànyítàs alatt. :(

Amint làthattuk a korrupt szocik bilincsben lettek elvezetve az Mszp kormànyzàsa alatt. :(

Tovàbbà nem làtom a halvàny esèlyèt se, hogy fideszest vezessenek el bilincsben, illetve jogerôsen elitéljenek az m1 hiradójàban fôhírkènt beszàmolva.

Az egyètelmû Fideszhez hùzàsod alapjàn mèg ha igaz is a story-d, akkor se hiszem el. Szerintem te csak koholt vàdak alapjàn és/vagy csalòdàsból mert nem a javadra ítéltek mocskolod a szocikat.

Elhiszem, hogy a szocik alatt is volt korrupció, de most a Fidesz alatt teljesen intézményísetettèk és a 100 milliós nagysàgrendbôl 100 milliàrdos nagysàgrend lett. :(

A Fidesz 1000-szer több pènzt lop el, mint a szocik és ràadàsul pofàtlanul annak tudatàban, hogy Fidesz vezèrkara fedezi ôket mindenben.
A hír szerint màr Orbàn szemèlyesen irànyítja a korrupciót. :(

pyxys 2012.07.03. 19:27:44

én azt nem értem, hogy akik azal érvelnek, hogy az mszp is lopott, azok hogyan gondolkodnak?! attól, hogy azok is loptak, attól mostmár a fidesznek felmentése van? basszus az országot és a benne lakókat teszik tönkre _mindketten_! megáll az eszem ezen az érvelésen, komolyan. nem lehetne egyszer, csak egyszer ebben a k.rva életben, hogy ne lopjanak senkik? azt kell mondjam, hogy sajnos igaza volt gyurcsánynak, hogy k.rva egy országban élünk. a morbid az, hogy egyszer mondott politikus igazat, mindjárt ki is csinálták érte. bravó, hajrá magyarok. ez a kancsaldzsó az újnapoleonnal olyan gyorsan visz a nyomorba minket, mint még soha senki.

Lacdelo 2012.07.03. 19:31:27

Azèrt az durva, hogy vannak mèg olyan elemek az orszàgban, akik a Fidesz korrupciójàt mentegetik és visszafelé mutogatnak, hogy a szocik is ezt tették.

A szocik megbûnhôdtek, a Fidesz meg meg fog bûnhôdni.

Ha a szocik lesznek az egyetlen alternatíva (Jobbik az gazdasàgi és tàrsadalmi összeomlàs) a korrupt, inkompetens és antidemokratikus Fidesszel szemben a 2014-es vàlasztàsokon, akkor zokszó nélkül ràjuk szavazok.

A Fideszt meg kell buktatni Magyarorszàg èrdekèben.

Lacdelo 2012.07.03. 19:35:13

@pyxys:

Olyan pàrt soha sem volt, van, lesz amelyik ne lett volna valamilyen mèrtèkben korrupt.

Azonban a Fidesz minden mèrtèket felül mùl. Màr mindent kiloptak, ami mozdíthatò. :(

puffatag 2012.07.03. 19:38:05

@atila68: az mszp és az mdf is privatizált, nyilván voltak kétes ügyletek... a fidesz államosít, majd ellopja a vagyont, ez megy most is...2002-ben az elbukott első választási forduló után többszázmilliárd értékben privatizáltak 2 hét alatt... legismertebb az előtte magyar nemzeti vagyonként ajnározott 12 állami gazdaság esete, ezeket többtízmilliárdért kistafírozták, majd a bukásukkor privatizálták fideszeseknek a piaci érték kb. 5%-án...a grazi ápolt szülőfaluja környékén 2002-ben privatizált állami gazdaság 2003-ban 180 hektárt adott el lévay anikónak a piaci ár negyedéért... reggelig sorolhatnám, 20 éve figyelek, neked kéne tadatokat olvasgatni, csak szelektíven keresel

collateral collector (törölt) 2012.07.03. 19:38:45

Magyarország testéből el kell távolítani egy hatalmas rákos daganatot. Úgy hívják, Fidesz.

puffatag 2012.07.03. 19:45:22

azon gondolkodom, hogy polt pot péterrel mit lehet majd kezdeni, mert amíg ő a legfőbb ügyész, meg fog akadályozni minden felelősségre vonást....a filozófusokat besározták, megrágalmazták, másfél év alatt nem találtak semmit, most rágódnak rajta, mit tehetnének még... becslésem szerint milliárdot meghaladó összegbe került a nyomozás, pedig tudták, hogy nem találnak semmit

puffatag 2012.07.03. 19:47:01

@collateral collector: 5, 9 és még több évre ott vannak a hatalmat blokkoló pozicíókban

Lacdelo 2012.07.03. 21:12:33

@puffatag:

A fülke forradalmat lassan màr csak igazi forradalommal lehet megbuktatni. Sajnos. :(

Én màr abba se vagyok biztos, hogy a vàlasztàsokat nem fogjàk elcsalni.

Putyin is 98%-ot kapott Csecsenföldön a "demokratikus" vàlasztàsokon. :(

atila68 (törölt) 2012.07.04. 17:59:02

@puffatag:
Annyit kértem keress egy táblázatot.

sörtelen 2012.07.11. 09:03:02

Ha angolok lennénk,már régen fogadni lehetne az orbánrendszer utáni évek bírósági eljárások leggyakoribb jogi kategóriáira. A "hűtlen kezelés" dobogós lesz, az biztos.
Hogy' fog nézni az a sok ezer önkormányzati képviselő, meg bizottsági tanácsadó... A nagy buli polgármesterség sötét oldala is elő fog jog jönni.
süti beállítások módosítása