morgás joga 6.jpgNemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mondta Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában: amíg nem tudjuk, hogy mink van, és milyen állapotban, addig "mindenféle gazemberségek lehetségesek, addig bizalmatlanság van". Márpedig az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve.

"Ha egy beteg nem bízhat abban, hogy tudja, mi történik vele; ha az egészségügyi kormányzat nem tudja, hogy a pénz, amit ad, eljut-e a beteghez és valóban a gyógyítást szolgálja, vagy egy lobbicsoport kasszájába megy; ha nem tudjuk, hogy a fenntartásban milyen plusz források vannak, vagyis, ha nem átlátható a rendszer, akkor nem lesz bizalom, gazdaságosság, és a rendszer nem lesz finanszírozható - vagy hihetetlenül alul-, illetve felülfinanszírozott lesz, ahogyan most - magyarázta a miniszter. Ehhez szükséges a nemzeti vagyonleltár, egészségügyi kataszter létrehozása. "

Nemzeti vagyonleltárunk lesz a "gazemberségek" ellenhvg.hu

 

  • Vajon az illetékes miniszter fenti mondatai azt jelentik, az intézményfenntartóknak-tulajdonosoknak nincs "használható", felelősségteljes gazdálkodás keretében összeállított és aktuálizált leltáruk? Hogyan készítettek éves beszámolókat, jelentéseket, gazdálkodási terveket, ha eddig azt sem tudták, milyen eszközökkel rendelkeznek? Hogyan vettek fel hiteleket, készítettek felújítási-beruházási terveket, hogyan számoltak be a különböző tulajdonosi bizottságoknak, közgyűléseknek?
  • kik ezek a volt tulajdonosok, túlnyomó többségében kormánypárti önkormányzatok? és vajon az ő gazdálkodásuk alatt "mindenféle gazemberségek lehetségesek", és a miniszter szerint a pénz "lobbicsoportok" kasszájába ment? Vajon Balog úr felkutattatja a bűnösöket, pellengérre állítja a "gazembereket"?
  • vajon ha államosít az állam, akkor nem részletes, az utolsó szegre is kiterjedő leltár alapján veszi át az eszközöket? És alapvetően nem az kellene lennie első dolgának az új tulajdonosnak, hogy felméri az épület állagát, számba veszi az eszközöket és átvilágítja az addigi gazdálkodást? Miért olyan rendkívüli az átadás-átvétel leltára, hogy rádióműsorban kell bejelenteni, mint nagy horderejű, korszakalkotó eseményt, mint a felelős gazdálkodás újonnan felfedezett alappillérét?
  • vajon miért van szükség hirtelen arra, hogy minden egyes vagyontárgy értékét újra megállapítsák, nem elfogadva az eddigi leltárakban foglalt értékeket? Vajon hány szakértőt kell országszerte alkalmazni arra, hogy felbecsüljék az intézmények jelenlegi forgalmi értékét, az épületek állagát, piacképességét, stb. figyelembe véve? Vajon másképp fognak viszonyulni miniszteriális szinten egy ősfás park közepén, méregdrága telken álló kórházhoz, mint egy vidéki lepukkant intézményhez?
  • vajon a vagyonleltár egyik célja az, hogy a bármire is használható, forgalomképes ingatlanokat kivonják a rendszerből, azaz eladják, privatizálják? És mi lesz a sorsa az "olcsó" forgalmi értékű intézményeknek? Maradnak és pusztulnak tovább?
  • vajon a vagyonleltár párosul egy műszaki felméréssel is, mely intézményekre kell a közeljövőben költeni és minimum mennyit azért, hogy használható maradjon, a gyógyító munka pedig emberi körülmények között folyhasson?
  • vajon a leltározási kényszer kifullad az ingatlanok felbecslésével, vagy számba veszik a kurrens eszközöket és megpróbálják azok használatát optimalizálni? Esetleg az lesz a vége, hogy egyes, kicsi lobbierővel bíró kórházaktól átcsoportosítják az eszközöket a jobban helyezkedőkhöz? Lesznek majd kiürített "szegény-kórházak" és gazdagon felszerelt "VIP-kórházak"?
  • vajon a leltározáson kívül elemzik majd az intézmények gazdálkodását hatékonysági szempontokból is? 
  • elérjük-e vajon azt, hogy a központosítás eredményeképpen a várólisták régiónként ugyanolyan hosszúak legyenek és csak azok várjanak a szükségesnél többet, akik szombathelyiek lévén mégsem akarnak alföldi kórházba menni egy műtétért?

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr894516101

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mondjátok meg Júliának... 2012.05.16. 23:02:46

 A pécsi Egyetem eredmény nélkül zárta le a vizsgálatot Gyurcsány Ferenc dolgozata ügyében. A DK szerint "megdőlt a plágiumvád". Az MN szerint "Gyurcsányt nem tisztázták".Közben (nem) mellesleg kiderült:nem igaz, hogy Gyurcsány...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2012.05.16. 16:33:19

" A KAPITALIZMUS AKKOR MŰKÖDIK, HA VAN ERKÖLCS." No, ezt is lehetne leltározni nálunk. Viszont van egy csodálatos gyógy és lélekfürdő Makón, jót tenne mindenkinek az egészségének. www.hagymatikum.hu
További szép napot !

kvadrillio 2012.05.16. 16:36:57

Az, hogy meg akarják szÜntetni az orvosválasztást, KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT NÁLAM.
IDIÓTA EÜ.KORMÁNYZATTAL, AMELY MEGÖLI, KALODÁBA ZÁRJA A BETEGEKET, NEM ÉRDEMES KOMMUNIKÁLNI, MERT CSAK IDŐPOCSÉKOLÁS.

MILYEN LOGIKA VAN ABBAN, HOGY HA MAGÁNORVOSHOZ MEGYEK, MEHETEK AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN BÁRHOVÁ, HA VISZONT ÁLLAMI ORVOSHOZ, NEM MAGÁNHOZ, AKKOR CSAK A VÉCÉMHEZ LEGKÖZELEBB ESŐHÖZ ?????!

kvadrillio 2012.05.16. 16:40:33

Megemésztették a dohányzási tilalmat

LG

2012. május 16., szerda 15:33

|

A közforgalmú helyekre vonatkozó dohányzási tilalom érvénybelépése óta ötödére csökkent ezeken a helyeken a dohányzással kapcsolatos szabálysértések aránya. A lakosság egyre nagyobb része tartja be a szabályokat, de az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szerint népegészségügyi szempontból még kedvezőtlen a helyzet."

LEHET VISZONT PÁLINKÁT-BORT VEDELNI HEKTÓLITYI SZÁMRA, MERT AZ NEM OKOZ TÜDŐRÁKOT CSAK MÁJRÁKOT !!!!!

...támogatva ezzel a bor-ésd pálinkarendeket meg az ezen meggazdagodó PÁLINKA-MAFFIÁT !

Kotkodus 2012.05.16. 16:41:55

jogos kérdések, azonban nem hiszem, hogy megválaszolásra kerülnének...

viszont lesz egy cég, amelyik garantáltan jól jár a felméréssel és valószínűleg meghívással kerül kiválasztásra az az 1 pályázó...

ja és a végén bevezetnek még valószínűleg egy "ellátási hozzájárulást", amely nem lesz azonos a "vizitdíjjal", csak ugyanúgy fog működni és nagyobb értékű lesz.

a forradalomnak biza nagy ára van...

tényleg; valaki esetleg el tudná mondani, hogy egy átlagember mit nyer azon, ha véletlenül megnyerjük ezt a forradalmat?

tarackos 2012.05.16. 16:54:45

Ez tényleg érdekes. Vajon mi a pérót csinál Szócska leltár nélkül? Vagy csináljuk aztán majd meglátjuk mennyi lesz a vége? Mondjuk nem is nézek ki belőlük többet...

kvadrillio 2012.05.16. 17:04:45

Sebtapasz, vagy szike?
2012.05.15. 12:20
Avagy mire jó a piaci alapú egészségbiztosítás?

Sokak fantáziáját megmozgatta, hogy a korábban is létező, de alig elterjedt egészségbiztosítás teljesen elszámolható, illetve a munkavállaló által cafeteria-juttatásként kérhető lehetőséggé vált. Műtéti várólistákon való előzésről, csípőprotézis soron kívüli behelyezéséről, a hálapénz megszűnéséről szóltak a hírek. Utánanéztünk, hogy helytállók-e az illúziók, s pótolható-e a piaci egészségbiztosítással az, ami hiányzik az állami ellátásból.

Kaphatunk-e végre európai minőségű szolgáltatást a havi plusz biztosítási díjért? Fél év és néhány cég piacra lépése – illetve egy-két korábban is aktív biztosító erősödő piaci aktivitása - után egyelőre úgy tűnik fel, felesleges túlzó illúziókat táplálni. Négy cég konkrét termékeit megvizsgálva, megállapíthatjuk, hogy sajnos szó nincs semmilyen műtéti várólistán előzésről, hálapénz eltörléséről és hasonlóról.

Érthető módon az összes biztosításból hiányoznak a kicsit is drága beavatkozások. Minden biztosító relatív olcsón adható termékkel akart megjelenni a piacon, amit az emberek hajlandóak még kifizetni a kötelező állami biztosításon túl. Ennek azonban az az ára, hogy egyik biztosítás sem tartalmaz komoly műtéti lehetőséget, de még olyan esetek is ki vannak zárva a biztosítási események közül, mint például a fertőző betegségek, a védőoltás, az ápolás, a hospice-szolgáltatás, a terhességgel összefüggő költségek (kivéve néhány speciális csomagot), a szövetátültetés, a fogászati ellátás, az elvonókúra, vagy a fekvőbeteg ellátás.

Amit a legtöbb csomag tartalmaz, nem több mint egy egyszerű járóbeteg ellátás, illetve egy jól körülhatárolt éves szűrővizsgálati csomag, amelynek zömét az állami rendszerben is elérhetjük általában soron kívül, igaz valószínűleg kényelmetlenebb körülmények között.

Lássuk az egyik szolgáltató csomagját, s azt, hogy mire is terjed ki egy egészségbiztosítás.
Minden nagyobb beavatkozás továbbra is csak az állami egészségpénztáron keresztül érhető el, az ott érvényes játékszabályok szerint. Így a legegyszerűbb epekő-műtétre is ugyanannyit fogunk várni, amennyit eddig és egy fillérrel sem csökken a hálapénz mértéke.
A reklámok szerint akár ötezer forintért is köthetünk ilyen biztosítást, ami igaz, ha 18 évesek vagyunk, de a kor előrehaladtával , amikor már esetleg szükségünk is lenne a biztosítás szolgáltatásaira, a havi tarifa meredeken emelkedik, gyorsan elérve a tíz-húszezres havidíjat. A biztosítók pedig eleve kizárják a már ismert betegségeinket a támogatott ellátási körből, sőt, ha az egészségi állapotunk nem elég jó, nem is szerződnek velünk.

Egy negyven éves férfi havi biztosítási díja 8-25 ezer forint között változik, biztosítótól és módozattól függően. Az egyik cég szolgáltatási táblázata bemutatja, milyen szolgáltatásokat kapunk a pénzünkért, illetve mennyivel több szolgáltatást nyújtanak a nagyobb csomagok. Nem szeretnénk azt állatíni, hogy egy CT vizsgálatnak, vagy különböző diagnosztikai szolgáltatásoknak ne lenne valós értékük, ugyanakkor azt érezzük, hogy számos valós problémára még nem ad valós választ a piaci alapú egészségbiztosítás. A fent említett szolgáltatási skálára a privát egészségügyi szolgáltatók már berendezkedtek, most e fölé kerül egy biztosítás alapon történő finanszírozás: eddig is lehetőségünk volt soron kívül ultrahangra menni 10 ezer forintért, vagy MR vizsgálatot kérni privát rendelőben 30 ezer forintért, ahogy a különféle menedzserszűrések is elérhetőek a legtöbb privát rendelőben.

Nem ússzuk meg ezen túl az állami rendszerrel való érintkezést sem. Az Union Biztosítónál például a beutalót továbbra is a házi orvosunktól kell kérnünk, így továbbra is be kell vállalnunk a várakozást a rendelőben. Ahogyan az éves keret is maximalizálva van minden biztosítási eseménynél, úgy az egészségbiztosításnál is csak egy nem túl magas éves keretig élvezhetők a kiemelt szolgáltatások, ami nem jó hír a betegesek számára.

A piaci alapú egészségbiztosítás egészen biztosan fejlődni fog a következő években, hiszen a teljes magyar egészségügy kényszerszerű átalakuláson megy át (remélhetően egy finanszírozhatatlan struktúrából egy hosszú távon fenntartható rendszer irányába, de ez nem ezen írás témája). Teljesen egyértelmű, hogy a piaci biztosítások fejlődése nem lesz független az állami egészségügyi ellátásban bekövetkező változásoktól. Legközelebb megvizsgáljuk, hogy Európa többi országában mitől működik jól vagy rosszul az egészségügy.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!
1 komment
Címkék: egészségbiztosítás biztosításid díj biztosító kötelező állami biztosítás várólista műtét menedzserszűrés

Ajánlott bejegyzések:

Az olcsó euróutalás titka
Hiteladósból gettólakó
Visszalépjek, vagy se? - Nyugdíjkalkulátor a Pénzkérdés blogtól

A bejegyzés trackback címe:
penzkerdes.blog.hu/api/trackback/id/4512469
Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.
pdw 2012.05.15. 14:39:50
Pedig jo otlet lenne, en szivesen aldoznek ra a cafeteria keretembol.

nahát..., nahát..., SZÓVAL A HÁLAPÉNZ MEGMARAD, CSAK MÉG TÖBB PÉNZT HÚZNÁNAK KI A ZEMBEREKBŐL !
HA MEG MÁR VAN BIZONYOS BETEGSÉGE, AMIT UGYE NEM IS RÉG FELTÉRKÉPEZTEK MINDENKIRŐL, AKKOR MÁR NEM IS KÖTNEK BIZTOSÍTÁST A ZEMBERREL !

AKI EZT KITALÁLTA RABSZOLGATARTÓ VAGY GYARMATOSíTÓ GÖRÉNY ???????

freesleep 2012.05.16. 17:39:07

hogy mi a leltár? a csontváz a szekrényben és az állami vagyon légifényképezésének keveréke.

nu pagagyí 2012.05.16. 19:36:58

Újabb pótcselekvés, ellesznek vele a hátralevő két évben.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.16. 19:38:06

kezdjük azzal, hogy a 2010-es kormányváltáskor tízezer számra kellett gyártaniuk a minisztériumoknak az átadás-átvételi papírokat.

folytassuk azzal, hogy az egészségügyi államtitkárság csaknem egy évig azt hajtogatta, hogy amíg nem látnak valós képet, addig nehéz bármit is mondani.

emlékezzünk meg arról, hogy a kórházak átvétele - ami jelenleg is zajlik - idején az (volt) a fő kommunikációs elem, hogy összesíteni kell a kórházakról az információkat (pl. a szerződésállományukat), mert addig nem hozható felelősségteljes döntés.

na tehát: lassan két éve zajlik (ld. még Tarlós demszkyzését) a kormányzati kommunikáció a háromborítékos vicc első borítékja alapján: "fogd az elődödre".

lassan jöhet a második, "kérj még időt" fázis, hogy mihamarabb eljuthassunk a harmadikhoz...
süti beállítások módosítása