morgás joga 6.jpgMajd a megátalkodott, feleslegesen telefonálók kevesebbet fecsegnek
, mondta Patay Vilmos fideszes országgyűlési képviselő tegnap, amikor megkérdezték az új telefon-adóval kapcsolatban. Vagyis a Széll Kálmán 2.0 népnevel is, ha eddig nem tudtuk volna. Mert hát az ő családtagjai is szoktak feleslegesen beszélgetni, vallotta be még pluszban, bár az új telefon-adóról láthatóan még őt sem tájékoztatták.

Tényleg ez lenne a megoldás gazdasági bajainkra, az állam részéről minden telefon-percről 2 Ft sápot lehúzni, az állampolgárok részéről pedig kevesebbet telefonálni? Valaki kiszámolta ennek a népgazdasági egyenlegét?

Mi is a logikus fogyasztói álláspont? Akkor is kevesebbet telefonálok, ha egyébként megtehetném, a "fene fog fizetni pluszban". Van más megoldás, skype, chat, hangosan vagy írásban és sok e-mail szolgáltató és közösségi oldal is biztosít beszélgetést az épp rendszerben tartózkodó felhasználók között. Ezeket használni adóelkerülés? Nem, ezek eddig is rendelkezésre álltak, csak maximum nem szerettük őket annyira. Most majd jobban fogjuk. A szolgáltatók is gyorsan fel fogják fedezni ezeket a lehetőségeket (van rá két hónapjuk, hogy bemutassák, milyen rugalmasak és innovatívak) és népszerűbb lesz majd a mobilnet és egyéb okostelefonos internetes szolgáltatások (már vannak is a piacon ilyen konstrukciók) annál is inkább, mivel ezekkel a lehetőségekkel nemcsak az ügyfélkörüket tartják meg, hanem jelentősen csökkentik a rájuk háruló telefonadó-adminisztrációt is.

Az élet utat tör magának, a spórolós adófizetők dühét és találékonyságát pedig végképp nem szabad alábecsülni.

Más kérdés, az állam mit bukik a fogyasztási szokások megváltozásán - minden egyes el nem telefonált (megspórolt) percen 27% áfát. Amennyiben 30 forintos átlag-percdíjjal számolunk, akkor ez az összeg percenként mínusz 8,10 Ft., tehát ha valaki eddig átlagosan négy percet beszélt, és most leredukálja három percre, akkor gyakorlatilag megkárosítja a költségvetést, hiszen az adó bevezetése előtt a 4 perc miatt 32,40 forintot fizetett ki áfában, most a 3 percre áfára-plusz adóra 30,30 forintot fog áldozni. A népnevelés sikeres (Patay képviselő úr elégedett lehet), a befizetett összadóbevétel viszont drasztikusan csökken. Durva számítások alapján, 30 forintos átlag-percdíjak mellett ha a kedves "fecsegők" több, mint 20%-kal csökkentik a telefonvonalon lógásukat, már kevesebb bevétel folyik be a költségvetésbe az új adóval, mint előtte anélkül. Ezt pedig az egyéb lehetőségek kihasználásával igen könnyű elérni, sőt, túlszárnyalni sem egyenértékű a Mount Everest megmászásával. És a helyzet ismeretében az ismerősök valószínűleg azért sem fognak haragudni, ha karácsonyi-szülinapi jókívánságok ezentúl SMS helyett neten érkeznek, zenélő-animált képeslap formájában.

Természetesen vannak, akik sokkal már nem tudják redukálni telefonos számlájukat, ők általában azok a "feltöltősök", akik előre kifizetik a beszélgetéseik díját. Ki ne ismerne olyan családokat, ahol a gyerekeknek csak azért van telefonjuk, hogy a szülő tudja, merre járnak, biztonságban vannak-e és ha hazaérnek, le tudják jelenteni, megérkeztek és feltegyék a nagy kérdést, mit ehetnek ebédre. Az új adó őket sújtja a legjobban, hiszen eddig sem maratoni beszélgetéseket folytattak, hanem alap családi kötelékek mellett bejelentkeztek-instrukciókat vártak és osztottak. Az ő esetükben a "népnevelés" valójában a kapcsolatok hidegüléséhez vezet, rövid, pattogós kérdésekhez, egyszavas válaszokhoz. Csak beleférjen az egész napi mondanivaló egy vagy két percbe.

A láthatóan ki nem dolgozott új adó hordoz még kérdéseket:

  • mennyibe fog kerülni a szolgáltatóknak a számlázó szoftver módosítása, és a szükséges fejlesztést meg tudják oldani július 1-ig? Egyáltalán, fizikailag kivitelezhető egy jelentős mértékű beavatkozás valamint adminisztratív rendszer kialakítás ilyen rövid határidővel mind a szolgáltatóknál, mind az adóhatóságnál? És vajon ennek a "felesleges", kormányzat által kikövetelt beruházásnak a költségét milyen ütemben fogják a fogyasztókra hárítani?
  • mi lesz a külföldi székhelyű szolgáltatókkal? (lásd például Digifon)
  • ki fogja állni azt az adóterhet, ami a számlát befizetni elfelejtőket terhel eredetileg? A szolgáltató lejelenti a NAV-nak, hajtsa az be? Vagy a szolgáltatók kötelesek ezt az adót behajtani klienseiken? És ki fizeti meg az ezzel kapcsolatos többletköltségeiket?
  • hogyan és mennyit fizetnek majd például azok, akiknek biztonságtechnikai rendszere távfelügyelethez van bekötve, és a riasztóközpont rendszeres időközönként bejelentkezik a felügyelethez? Ezen rendszerek működését drasztikusan megdrágítja, illetve az ilyen szolgáltatók működését, valamint a szervezett vagyonvédelmet ellehetetleníti, ha minden egyes bejelentkezésért 2 forint adót kell adni a költségvetésnek. És ezt tudni fogják azok is, akik szeretik, ha egy vagyonvédelmi rendszer nem jól működik.
  • ezentúl megszűnnek majd olyanok, mint a "családon (cégen) belül ingyen" csomag? 
  • és vajon a cégek, akik eddig alacsonyabb díjjal kalkulálhattak (10-12 Ft/perc), ők hogyan fogják kigazdálkodni az akár 20%-os telefon-költségnövekedést? 
  • vajon mi lesz a betelefonálós műsorok sorsa? és az SMS-re alapozókkal? Vajon a "lét a tét"-be beleszólási kényszer erősebb lesz, mint az adófizetési kötelezettség fenyegetése?
 
És ezek még csak az első kérdések ...
 
 
 
Előzmény itt
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr114470085

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az elmúlt két év sikere: öt új adó 2012.04.24. 21:17:19

Aki azt gondolta volna, hogy a kormány az utóbbi időben – a plágium-ügy árnyékában – esetleg tétlenkedett volna, nagyot tévedett. A Széll Kálmán terv 2.0-ás változatának bejelentése komoly csattanó minden bizonytalankodónak. Idézzük há...

Trackback: Íme, Országházunk imbecillis lakói 2012.04.24. 17:03:54

Megmondom őszintén, hogy én általában is nehezen értem azokat az embereket, akik nem túl jó anyagi körülmények között élnek, és mégis képesek tíz percet, negyedórát sokszor felesleges dolgokról beszélni.  Patay Vilmos, gombaszakértő Fogalmam si...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2012.04.24. 15:33:57

Meddig tűrsz még gyáva magyar, mi kell, hogy kézbe vedd a sorsod?
Asszisztálsz a törpe seggszájúnak, közben tönkre megy a hazád, az életed, a családod?
Ennyire gyáva, pipogya alak vagy jobb a megalázottság, a földbe döngölés, kiszipojozás?

Nem kell fideszes módra TV székházat felgyújtani, tankot lopni, de azért tehetnél már valamit a jobb sorsodért.

Orbán Gyurcsány takarodj, s a haza fényre derül, de neked is tenned kell érte most azonnal!

2012.04.24. 15:41:49

Nem mintha egyetértenék ezzel az újabb adóval (sőt), de szerintem túl van ez dimenzionálva. Most őszintén arcizma sem rezdül az embereknek egy 2 forintos percdíjemelés hatására. Nem hiszem hogy ettől jelentősen csökkene a lebeszélt percek száma, de majd kiderül.

smokedoc 2012.04.24. 15:43:24

nem számít, hogy a háború nem igazi...
vagy ha az is, a gyozelem nem fontos.
A háború nem azért van hogy megnyerjük,
hanem hogy folyamatos legyen.
Egy hierarchikus társadalom csak a
szegénységre és tudatlanságra épülhet. -Orwell.

debreceni.blog 2012.04.24. 15:45:55

„Ez a két forint percenként nagyon könnyen átlökheti az országot azon a bizonyos határon. Ez volt Matolcsy utolsó feladata, amit rá Orbán kiszabott, tisztán látható a szándék, ahogyan a miniszterelnök oda fogja lökni utána a jobb kezét a farkasok közé, hátha akkor megnyugszanak. Nem lesz elég…”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/2147_a_mor_megtette._a_mor_mehet

Asztalos Gábor 2 2012.04.24. 15:46:08

csak azt felejted el, hogy a kevesebb telefonálással megspórolt pénzt úgyis elkölti a polgár, így ugyanúgy lesz áfabevétel.

És emiatt nem fog érdemben csökkenni a fizetős telefonálás, csak esetleg az eddig is díjmentes fog visszaszorulni, amiből úgysem volt áfabevétel

technikailag meg egyszerűen megvalósítható, hiszen a díjmentes beszélgetést jelenleg is számolják.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.24. 16:03:42

Ezekután füstjelekkel kommunikálok!

szita szita péntek 2012.04.24. 16:25:31

Szerintem sem ez a két forint fogja megváltoztatni az életvitelt. Ugyanakkor bennem is felmerült kérdés: Mi számít ilyenkor? A hívó vagy a hívott fél szolgáltatója? Ez igazából a határt átlépő hívások esetén lehet érdekes.

Dour ® 2012.04.24. 16:27:14

@_zulu_:
Te csak a 2Ft-ot látod?
+ az "ingyenes lebeszélhetőség" után is lehet csengetni.
Be vagy szűkülve.
Azért remélem csekken is fizetsz majd mindent egyebet.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.04.24. 16:27:57

Fasztolcsynak, BóvliViktornak, meg ennek a vén húgyagyú Pataynak itt üzenem, hogy most húztam fel a telefonomra a Vibert, a WhatsApp-ot, meg a Skype-ot!

Ezek használatából ti egy Ft telefonadót sem fogtok kapni, hogy elbasszátok stadionokra, meg beletömjétek a saját, meg a Nyerges és a Simlicska zsebébe!

Remélhetőleg a nemzet valódi együttműködése segítségével mind a börtönben fogtok megrohadni rövid időn belül!

Atrox 2012.04.24. 16:28:05

"mennyibe fog kerülni a szolgáltatóknak a számlázó szoftver módosítása, és a szükséges fejlesztést meg tudják oldani július 1-ig?"

Egy telekommunikációs ség fejlesztési / tesztelési osztályán dolgozom. A válasz az időtartamra: 6-9 hónap a megvalósítás. 6 hónap a kockázatos, 9 hónapba már beleférhet tervezéssel, teszteléssel, üzembe állással együtt.

Ha felteszzük, hogy a telefonálások összesített időtartama tényleg elég drasztikusan - mondjuk legalább 10%-kal csökken, de ezt most nem tudhatjuk - akkor a telekommunikációs cégeknél elbocsátások várhatók. Fasza lesz...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.24. 16:32:47

@_zulu_: @Asztalos Gábor 2:

Heti szinten az a pár forintos benzináremelés sem sok.
Csak éppen 2 évvel ezelőtthöz képest másfélszer annyiért tudom megtankolni az autót...
A havi 10e Ft-os előfizetésemben van 400 perc lebeszélhetőség. Ha ez "fizetős" lesz, akkor durván 10%-al megemeli a havi előfizetést.
Nem sok, mi? (ostobák)

Rwindx 2012.04.24. 16:35:55

@Atrox:
Ha számlázáskor a percdíjra, SMS díjra rádobni x illetve y egységet egységesen nálatok 9 hónap fejlesztési és tesztelési, üzembeálllítási idő, akkor már értem miért olyan magasak már most is a mobilszámláim...

Asztalos Gábor 2 2012.04.24. 16:36:43

@Kőmíves Kelemen:

igen ez átlagban 10% növekedés. Hívhatnánk 37%-os áfának is.

De emiatt nem fog 20%-kal visszaesni a beszélgetés, és ha vissza is esne, az itt elköltött pénzt másra fordítva az állam áfabevétele nem csökken, vagyis teljesen hülyeség a posztban folytatott rinyálás.

zolika78 2012.04.24. 16:36:55

"Ki ne ismerne olyan családokat, ahol a gyerekeknek csak azért van telefonjuk, hogy a szülő tudja, merre járnak, biztonságban vannak-e és ha hazaérnek, le tudják jelenteni, megérkeztek és feltegyék a nagy kérdést, mit ehetnek ebédre."
Erről csak annyit, hogy mikor gyerek voltam még nem volt mobil. És mégis túléltem. A szüleim is. Sőt, talán még jobb volt, hogy a szüleim nem csesztettek állandóan.
De hát elkényelmesedtünk...

Tenoce · http://www.deezer.com 2012.04.24. 16:39:55

A percalapusag es a 27%-os Afa miatt ne 2, hanem inkabb 3 Ft/perccel lehet kalkulalni.

Atrox 2012.04.24. 16:42:09

@Rwindx: vannak olyan díjcsomagok, konstrukciók, ahol például most nem is kell nézni a perceket. Rengeteg egyedi megállapodású szerződés létezik, flották, nagyvállalati partnerek. Ne csak a bárkinek kiajálható legegyszerűbb csomagokban gondolkodj...
Minden egyes díjcsomag és kiegészítő esetén - ezek összes száma több ezer - újra kell gondolni a dolgot, hogy egy sima fejlesztés megoldja-e az össze problémát. Ott vannak a most létező különböző kedvezmények problémái. Hidd e el, nem oldja meg. És ha például neked rosszúl megy majd ki egy számla, Te fogsz a leghangosabban hőbörögni...

Bélabáttya (törölt) 2012.04.24. 16:44:28

Az első időkben, pár hónapig csökkenni fog a csevegés, majd fél-egy év múlva megszokják a népek és boldogan csevegnek majd tovább.

Eddig csak tesztként, érdekességként volt a laptomon voip-telcsi. Most majd beüzemelem...
És nem állok vissza a mobilra fél év múlva. Ezeknek...?

Atrox 2012.04.24. 16:46:17

@Rwindx: ja, és természetesen nem lehet x egységet rádobni a percdíjakra - már ahol van egyáltalán percdíj - mert nem a percdíjak változnak, hanem ez egy ettől független érték lesz, ami eddig nem létezett. Dolgoztál már fejlesztőként, ismered milyen egy meglévő, kiba nagy szoftverbe belegányolni? És utána biztosítani, hogy tökéletesen működjön? Gondolom nem...

Teszt.Elek 2012.04.24. 16:48:46

@Ébresztő magyar, elég volt, az ellenzék nagy szar!: Meséld már el nekem, ugyan mit tegyen a magyar, ha egyszer a kormány is szar, meg az ellenzék is szar, de polgárháborút se szeretnél?

Majd nekiállunk sipákolni mi is, hozzád hasonlóan, mert az aztán garantáltan megoldja a problémát.

Te "mit tettél a jobb sorsodért"? Már az értelmetlen spammelésen túl?

@Atrox:
Nem igazán látom, miként lehetne ezt idén, főleg ilyen kis határidővel megvalósítani. De ezen nem igazán kéne meglepődjünk.. Matolcsynak soha nem volt erőssége a matek.

Ami a visszaesést illeti, a mai árak mellett 2Ft/perc még a sokat telefonálók esetében is "elenyésző" növekedés.

Nyilván nem a 10 forintos percdíjak, meg az ingyenes hívások mellett, hanem mondjuk az alapvető élelmiszerek horror áraihoz képest. Az egész havi többlet ebből az adóból alig teszi ki egy család reggelijének az árát. (kenyér, tej, vaj, felvágott).

Eleinte persze a hiszti miatt vissza fog esni valamennyit a dolog, de végül az emberek elfelejtkeznek majd arról a plusz párszáz forintról a számlán és telefonálnak tovább mint korábban.

Engem maga az adó, vagy annak mértéke a fentieknél fogva nem igazán zavar.. az ad-hoc adók rendszere ami mostanában működni látszik viszont már annál inkább.. Egyszerűen kiszámíthatalanná vált a gazdasági környezet, mert nem tudhatom, hogy nem fognak-e holnaptól egy újabb adót bevezetni attól függően, hogy a parlamentbe menet milyen ingerek érték nagyra becsült és igen nagyon tisztelt, jóságos és igazságos führerünket.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.24. 16:49:02

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:
..sszameg, elfelejtettem válaszolni. :)
Irom a választ most.
(kösz hogy szóltál)

fagzal 2012.04.24. 16:51:19

Az van, hogy a 30Ft-os percdíjhoz képest a 2Ft nem nagyon érezhető. Más kérdés, hogy én már csak bosszúból is kevesebbet fogok telefonálni :)

BTW, szerintem nincs olyan szó, hogy "leredukál".

Silent Bob 2012.04.24. 16:53:25

@fagzal: A 0 forintos (pl flotta, vagy családi csomag) percdíjhoz képest viszont eléggé.

Rwindx 2012.04.24. 16:53:32

@Atrox:
Ha rosszul jön ki a számla, az biztos hogy hőbörögni fogok. :)

Ennek szvsz nem a lefejlesztése lesz a macerás, hanem a konstrukciók újrahangolása, azt pedig vélhetően nem a fejlesztési osztály fogja elvégezni.
Na jó, nem kötözködök, én más területen fejlesztek, nem látok bele mit csináltok pontosan. Ettől még a mobilszámláim nagyok...

Rwindx 2012.04.24. 16:55:51

@Atrox:
"Dolgoztál már fejlesztőként, ismered milyen egy meglévő, kiba nagy szoftverbe belegányolni? És utána biztosítani, hogy tökéletesen működjön? Gondolom nem... "

Inkább ne gondolj semmit.

inebhedj - szerintem 2012.04.24. 16:59:42

Ez nem ennyire egyszerű.

Egyfelől korántsem minden telefonos szolgáltatás percdíjas, jelentős részük másodperc alapú. (Különösen az üzleti előfizetések.)

Másrészt a hálózaton, előfizetésen, flottán, családon, stb-n belül 0 Ft-os szolgáltatásokkal és azok kezelésével a 2 Ft-os plusz percdíj nem kompatibilis.

A mindössze 2 Ft-os percdíj emelés pl. az én előfizetésem esetén havi bruttó 4200 Ft-ról havi bruttó 6700 Ft-ra emeli a telefonszámla összegét, ami egyrészt több, mint 60 %-os emelést jelent (vö.: 10 %-os növekedés), másrészt éppen azt a két szolgáltatást szünteti meg (cégen belül 0 Ft, illetve másodperc alapú számlázás), amiről a szolgáltatói szerződésem szól. Ebben (cégek, flották, stb.) az esetben tehát a Szolgáltató önhibáján kívül ugyan, de nem tudja nyújtani a szerződésben meghatározott szolgáltatást, azaz jogilag is probléma merül(het) fel, ergo nem csak a fentebb már említett technikai, de a jogi feladatokat is meg kell oldani.

Az ügyfelek jó eséllyel nem fognak átállni sokkal kevesebb szolgáltatást jóval kedvezőtlenebb árkonstrukcióval kombináló szerződésekre, azaz új szolgáltatási rendszereket és új szerződéseket kell megalkotni.

Ez mindenképpen idő és munkaigényes feladat, ami viszont, éppen ezért - legalábbis az első időben - nem feltétlenül eredményez elbocsátást a szolgáltatóknál.

bárisnya 2012.04.24. 17:13:48

Telenoros vagyok, 5 forintos percdíjért hívom a vezetékes (Matáv) vonalakat. Én hívom vissza az otthonin a kölkem, miután bejelentkezett úgy, hogy megcsörget.
1. Ha az ötből hét lesz, az hány százalékos adóteher?
2. Mennyiért intézhetünk bármit ezután a közszolgáltatók (és bárki más) automata telefonközpontjain keresztül, kényszerűen végigvárva a senkit nem érdeklő reklámjaikat stb.?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.04.24. 17:20:42

Meddig tűrsz még gyáva magyar, mi kell, hogy kézbe vedd a sorsod?
Asszisztálsz a törpe seggszájúnak, közben tönkre megy a hazád, az életed, a családod?
Ennyire gyáva, pipogya alak vagy jobb a megalázottság, a földbe döngölés, kiszipojozás?

Nem kell fideszes módra TV székházat felgyújtani, tankot lopni, de azért tehetnél már valamit a jobb sorsodért.

Orbán Gyurcsány takarodj, s a haza fényre derül, de neked is tenned kell érte most azonnal!

kkkchris 2012.04.24. 17:25:10

aki viszont nem céges, nem beszél olyan sokat... kíváncsi lennék egy nem átlagra hanem lakosság versus flotta statisztikára.. lehet kiderülne hogy a szívás csak a cégeket érinti, a lakossági csomagok jó része 1-300Ftal megússza.

Az a bajom hogy plusz adó plusz pénzt vesznek ki a zsebemből viszont nem olyan sokat (legalábbis én nem beszélek fölöslegesen), még flottán belül sem, hogy azt mondjam hogy inkább szívok a gyors akksimerüléssel, az akadozó kimaradó hangminőséggel, hogy nincs mindenhol jó 3G, etc...

Asztalos Gábor 2 2012.04.24. 17:25:14

"Az ő esetükben a "népnevelés" valójában a kapcsolatok hidegüléséhez vezet, rövid, pattogós kérdésekhez, egyszavas válaszokhoz."

Mekkora címeres faszság már, hogy percenként 2 ft-os emelés miatt majd a kapcsolatok elhidegülnek!

kkkchris 2012.04.24. 17:30:19

@Sunyi Orbán az EU-ra fogja az új megszorításokat !: miért nem ez az igazság? 2010-ben volt megbeszélés az EU-val hogy ne kelljen tűzzel-vassal betartani a 3%-ot mert most nem olyan idő van (gazdasági környezet). Nem kaptuk meg az engedélyt. Pénz kell, bárhonnan. Azt hogy hogyan próbálnak pénzt szerezni az miatt én is elküldöm őket 3.14csába, de alapvetően ki van adva az utasítás, 3% és kész.

Érdekes szám hogy a görögöknek fejenként 10millát toltak forintban, EDDIG. Nekünk fejenként 2.5milla az adósságunk. Sajnos nekünk nincs olyan jelentőségünk ami miatt annyira fontosak lennénk (nem vághatjuk taccsra az eurót, etc).

niklex 2012.04.24. 17:55:54

A skypot és whatsappot használók adókerülőknek fognak minősülni, és a NAV büntetéssel tetézve hajtja be az ott telefonált adóösszeget! :-)

2012.04.24. 17:57:54

Nem hiszem, hogy változnának a fogyasztói szokások, a jelentős benzináremelkedés sem okozott tömeges elfordulást az autótól. Én takarékos vagyok, a telefont rövid, célzott beszélgetésekre használom, nem csevegésre, ezért éves szinten max pár száz forintot fognak rajtam. De eddig magamnak nem telefonáltam, most viszont már szabadságharcosnak érzem magam, ha nem telefonálok, kivettem x forintot a kúrmány zsebéből :-)))
És nem azért, mert nem tudnám kifizetni, hanem az elv miatt. Elkúrunk valamit, kiosztott sallerokról és kokikról álmodozunk, azután az elkúrás árát behajtjuk a lakosságon és Brüsszelre mutogatunk. Sosem hittem volna, hogy lesz még egy kormány, amelyik kártékonyság tekintetében méltó utódja lesz Gyurcsányéknak.

ojcabojca 2012.04.24. 18:04:38

A hívó és a hívott fél is fizeti az adót?

Ami 2012-ben 2 Ft, az 2013-ban mennyi lesz?

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.24. 18:10:44

Facebook, msn, skype.

Holnaphúzcsrya és a debil főnére meg rohadjon rá az a szarhalom, amit összehoztak.

Épelméjű 2012.04.24. 18:24:31

érdekes felvetés, mi lesz az ingyenesen hívható számokkal? Pl sok csomagnál be lehet állítani számokat ingyen hívásra.

Szerintem ott nem lesz adó, tuti nem lesz.
Ha mégis, abból kibaszott nagy gebasz lesz:)))

Tuti adó nélküliek maradnak azok a hívások, más nem képzelhető el.

Gera 2012.04.24. 18:41:23

Csak azért van még vezetékes telefonom, hogy ingyé beszélgessek a 250 kmre élő édesanyámmal napi kb fél órát. Persze tkp. eddig is luxus volt, lett volna ennél jobb megoldás, de a végső lökést a lemondás felé ez az adó adta meg. Majd megoldom neten. A fatáv örülhet...

Épelméjű 2012.04.24. 19:01:01

@Gera:

tuti ingyenes marad ami eddig is ingyenes volt, tuti.

histar007 2012.04.24. 19:06:02

Az Áfa jó meglátás. Azt fizettük eddig is. Amúgy nem vicces, hogy 2 forinton megy a vita? Nézzük már meg, hogy mennyit telefonálunk egy hónapban! Az átlag szerintem max órát kimenő irányban. Az már vagy 240 forint havonta, majdnem 3000 forint évente... Az valakinek biztosan megfizethetetlen...
Majd most jönnek az okosságok, okostelefonok. Simán megéri venni egy ilyet és kiadni érte 50-60 ezer forintot. Erős használat mellett akár már 5 év alatt is megtérülhet.
Amúgy ki tudja fejből az aktuális percdíjait? 30Ft az átlag. Most majd lesz 32. 6% emelkedés. 4-5 az infálció. Vagy majd 6%-al kevesebbet kell beszélni, havi 120 perc helyett majd 113 at.
Ezt át kell gondolni...

Pályaelhagyó autóversenyző 2012.04.24. 19:09:25

kedves gazdasagi analfabeta orszagellenes f.szkalapok! (beleertve a gazdasagi elemzok jelentos szazalekat)

ha 20%-al kevesebbet koltesz telefonalasra, akkor majd tobbet koltesz masra. nincs itt semmifele afa veszteseg, az afat mindenkepp fizeted, ha itthon elkoltod a penzed. az meg a sok nyavalygas kozben nem eletszeru, hogy a fel tarsadalom hirtelen

1, felhalmoz
2, kulfoldon meg egy gomboc fagyit vesz telefonalas helyett
3, hirtelen kisebb afaju termekre koltene a penzt, pl elkezdene olvasni

gratulalopk mindenkinek, akinek ezt nem sikerul 17,2 mp alatt belatni

ui. matolcsynak se menne magatol
ui2. a bejegyzesbol idezni csakis forrasmegjelolessel :D

boyob 2012.04.24. 19:12:30

Megbeszéltük a családdal,a vezetékes vonalat lemondjuk(havi 4000 Ft volt,ennek az áfa tartalmát már csak bottal üthetik Matolcsy meg Orbán Mekk mesterek),és a mobilra sem lesz előfizetés júliustól.

Plusz adók,még kevesebb adóbevétel,nesze nektek Mekk mesterek.
Mekk-mekk. :)

Jöhetnek az új adók szeptembertől. :)

Kivancsi 2012.04.24. 19:18:36

en feltoltom 200.000 ft-al a telefont meg az ado elott azt remelem kibirom a kovetkezo valasztasig vagy az uj forradalomig...
hatha eltorlik?
:):)):):)

boyob 2012.04.24. 19:21:15

@Kivancsi: az is nagyon jó,sőt remek! :)
Kurucos mentalitás kell az országunkat megszállt labancok ellen!

Moan 2012.04.24. 19:23:42

Nem úgy lesz, hogy minden megkezdett perc után 2Ft?
Mert három hívással a másodpercalaú számlázás mellett bizony 1 perc alatt 2-3 havernak simán elmondom melyik kocsmában ülök. :) Na most az eddig mondjuk volt 25Ft... Most ugye az lesz 29-31 Ft...
Ez nekem valahogy nem jön ki 6% emelésnek. :)

Moan 2012.04.24. 19:26:53

Mellesleg már csak azért is, de tuti sokan lesznek, akik hirtelen teljesen átvariálják a telefonos szokásaikat. Ilyen IP alapú dolgot csak egyszer kell megcsinálni aztán működik az szépen.
Főleg a cégek esetében, ahol spórolni egyáltalán nem lehet, csak úgy, ha ezt megoldja. Tuti sok cég át fog állni. A titkárnőnek , meg az üzletkötőnek tökmindegy milyen technológia van a kagyló másik oldalán.

boyob 2012.04.24. 19:28:49

Mekk mesterek ezek,nem egyebek.

Felemelték az áfát 25-ről 27re,oszt kevesebb áfa folyik be.
Bevezetnek már minden lófax adót,oszt a bevétel egyre kisebb lesz. :)
A végén lesz majd 100 féle adó és 0 adóbevétele az államnak,az jó lesz? :)

Kabbe (törölt) 2012.04.24. 19:29:47

nálunk a cégnél ma a főnök már ukázba adta, hogy a Skype "elsajátítása" kötelező.
ennyit erről.
de ott van a MSFT Lync szolgáltatása is a a felhőben.
ostobák....a világ azért még előre fog menni...a magyarok nélkül.

glinolid 2012.04.24. 19:40:44

@Asztalos Gábor 2: Kevesebb beszéd --> kevesebb ÁFA, kevesebb 2 Ft. Kevesebb bevétel a szolgáltatónál kisebb adóalap. A megspórolt pénzt, lekötöm külföldi ingatlan alapban, EU-ból rendelek bármit vagy kisebb ÁFA tartalmú termékre költöm, csak azért is.

Moan 2012.04.24. 19:43:11

@glinolid:

...és természetesen külföldi bankszámla.. Ezt kifelejtetted. :)

multi84 2012.04.24. 20:02:30

@_zulu_: hát akkor kicsit számolj utána, van egy 3 fős család 3 mobil 1 vezetékes telefon. Havonta mindegyiken összejön átlagban a 2 forintokból 350 forint nem sok ugye. Ez éves szinten 16800 forint nem oszt nem szoroz ugye csak két forint nem pénz az. Nah akkor menjünk tovább a 3 főnek van ugye bankszámlája jön a tranzakciós díj az se lesz sok de az is eléri majd ezt a havi 350 forintot, ez 12600 forint. Ott tartunk hogy 29 600 forint már el is ment az éves költségvetésből. Jah hogy közben volt ilyen mint 27%-os áfa jah hogy terveznek még plusz 5 új adót(és még van ami eszembe se jut így hírtelen). Ha az összes új adó "CSAK" 200-300-400 forintot vesz majd ki mindenki zsebéből(havonta) számolj utána mennyit is érnek azok a néhány forintok aztán lehet kijön egy laza 100-150 ezer persze a fizetésed nem fog nőni mivel a kereslet sem ő amit a munkád által megtermel a cég mivel adóra költöd minden forintodat. És akkor még nem volt gázárnövelés víz villany benzin kenyér stb stb...

bpbp78 2012.04.24. 20:13:29

@histar007: mókás, mert a telefonadó "csak" 3000 ft évente + internetadó "csak" 3000 Ft évente, meg a csekkadó "csak" 3000 ft évente...ez így együtt pontosan "csak" 9000 Ft-tal több évente, mint, amennyit egyáltalán ki akarok kifizetni ennek a dilettáns, hozzá nem értő bagázsnak. Másrészt meg hogy jössz te ahhoz, hogy más pénztárcájában turkálj?! Örülj neki, hogy te nem érzed meg majd ezeknek a sarcoknak az összegét, de rajtad kívül még élnek páran ebben az országban...

Kivancsi 2012.04.24. 20:15:04

majd valamelyik kulfoldi szolgaltato rarepul a magyar piacra nyom valami joarasitott csomagot, hogy meg roomingban is occsobb lesz mint itthonrol!!
ki fogad velem?

Moan 2012.04.24. 20:17:49

@Kivancsi:

Jó lenne, de amíg a magyar Voda leányvállalat sokszorosát keresi rajtunk, mintha osztrák színekben tenné ugyanezt, addig nem hiszem. Hacsak nincs valami okos helyi a nagy cégeknek nem igen érné meg...

niklex 2012.04.24. 20:18:48

Igaz a hír hogy a FIDESZ a következő népszavazási kérdéseket kezdeményezi:

1. Egyetért Ön azzal hogy az ÁFA kulcsa 25% helyett 27% legyen?
2. Egyetért Ön azzal, hogy a telefonálás minden percéért 2 Ft adót kelljen fizetni?
3. Egyetért Ön azzal,hogy a gépkocsi biztosításai után adót is kelljen fizetnie?
4. Egyetért Ön azzal,hogy csekkes és átutalásos költései után adót is kelljen fizetnie?

Azt hiszem, a népszavazás eredménye a nemek győzelmét fogja hozni, újabb népszerűségi pontokat hozva a FIDESZnek a kormányon levő és csak sehová sem vezető megszorító politikát folytató...juj,elnéztem a naptárt,bocsi

telkoe 2012.04.24. 20:19:13

@Asztalos Gábor 2: Ki kellet meg izzadni egy kis konnyfacsaro rinyat a csaladokrol is, hat most eppen ezt sikerult.

Kivancsi 2012.04.24. 20:20:02

@Moan: majd jonnek a romanok? vagy szlovakok? lengyelek? kinek kellenek a nagy szolgaltatok a labancoktol?
a kuruczok mindig joban voltak a lengyelekkel!! :):)

Gera 2012.04.24. 20:21:43

Ha napi fél órát telefonálok, akkor ez a 2 forint áfával (mert gondolom azt is kell rá fizetni) évente kb 30 rugóra jön ki.

glinolid 2012.04.24. 20:22:36

@multi84: Számold hozzá az önkéntes nyugdípénztári plusz befizetéseket az mnyp-k megszüntetése okán, ami alapból 20-20 eFt. Plusz törlesztőrészlet emelkedése, amit megint csak a fidesznek köszönhetünk. Plusz üzemanyag, baleseti adó és még csak most jön a fizetős egészségügy és mindezt 50%-os elvonás mellett.

Lakatos Baltazár 2012.04.24. 20:22:59

nálam ez a videó kiverte a biztosítékot.

Lakatos Baltazár 2012.04.24. 20:24:12

Emellett teljes logikai gubanc - ha rendrebassza a fecsegőket, akkor nem fog ki neki adót fizetni. így dióhéjban. idióta

Moan 2012.04.24. 20:38:15

@Kivancsi:

Nos azt tényleg nem tudom, milyen nagyobb külföldi szolgáltató van, amelyik független a nagyoktól.

Kivancsi 2012.04.24. 20:43:28

@Moan: majd jon a NAMEF:
Nemzeti Allami Magyar Egyesitett Fecsego mobilszolgaltato...
azt igeri aki atkot hozza az Xevig percado mentes!
Na erre beindul bicnic!
:):):)

lutria 2012.04.24. 20:57:29

Arról nem is beszélve ha az emberek kevesebbet telefonálnának akkor nemhogy az állam nem kapja meg a 2 forintokat,de a 30Ft percdíjak utáni adókat sem,a telefontársaság sem kapja meg a percdíjakat,ezért csökken a bevétele/nyeresége (emiatt kirúghatnak dolgozókat is)és mint kevésbé nyereséges cégnek akár a tőzsdei árfolyamát is csökkentheti.

uZsoNNa 2012.04.24. 21:13:21

Leszarom mi lenne jo, leszarom hogy tonkremennenek a tel.tarsasagok ha kevesebbet beszelnek!
Ha akarok orakat telefonalok, es kifizetem a +2Ft/percet. Mert nekem ez igy jo. Nem erdekel a mobilnet, ha egyszer otthon van a "kabeles". Nem erdekel az okostelefon, ha amire kell egy telefon azt tudja a buta is.
Nem fogom a melos e-mailekkel a hajam hullatni egesz nap, csak mert megtehetnem...
En telefonalni akarok, es fogok is. Ameddig anyagilag birom, addig meg senkinek semmi koze hozza, mennyit!
Ha meg mar nem birom penzzel, hat ahhoz is csak a szamlat kiallitonak lesz koze...

mojoking77 2012.04.24. 21:16:14

Segitek. Egeszen pontosan 0%-nyi hivascsokkenes varhato. En sem beszelek, kevesebbet, te sem fogsz, masok sem fognak. Lehet sirni, es atkozodni (en is szidom azert magamban oket-bar a kotelezo meg +10%-os adoja sokkal jobban faj), majd fizetni tovabb. A telekom szektor nagyon szepen termel (en is resze vagyok, ezert van nagyjabol sejtesem rola), epp azert, mert az emberek szeretnek dumalni. Ha az eddigi havi 5-6000 forint helyett 6-6500 lesz, na bumm. Senki sem fog harom negy alkalomnal tobbszor probalkozni EDGE alapu Skype-on, az nem az igazi, inkabb mar most szolok. Birkak vagyunk es kesz. A nehany baromarcu, aki kepes tenni is erte, meg eppen vakarja a fulet, hogy " Jo-jo elzavartuk a fergeket, de lehet, hogy megsem jon el a kanaan?"

tede 2012.04.24. 21:21:35

Látható a 2 forintos vergődésből is, hogy a magyar nem szeret adót fizetni. Senki nem szeret persze, de vannak kultúráltabb népek, ahol nem illik olyasmivel dicsekedni, hogy ki és hogyan kerüli ki az adót, mert csak na. Ez az egyik ország a kevésből, ahol az adócsaló a király. Visszaköszön ez minden adó fogadtatásában amúgy.

Arról meg mindenki elfelejtkezik, hogy az ágazati különadókat kivezetik majd. Azt meg illene a szolgáltatóknak a verseny szellemében díjcsökkentés formájában visszaadni a fogyasztóknak.

ügyfélszolgálatos 2012.04.24. 21:21:40

Azért vicces, hogy ez a Patay köcsög lekapcsolta a honlapját, nehogy a Zemberek elmondhassák a véleményüket róla. Gyáva féreg.

mojoking77 2012.04.24. 21:23:43

@tede: Latom nem porog a blog ugy ahogy kellene, a szerzo gyorsen elovett egy kamu nick-et, es gerjeszti az indulatokat feleslegesen ;)

Kivancsi 2012.04.24. 21:24:53

valamelyik nagy kijon majd szlovakiaban a magyar rooming csomaggal!

mert? miert is ne?
neki itt vagy ott folyik be a zseton?
ugyanaz!!
csak azert csinalnak, hogy kibasszanak Vikivel!

- minden magyarorszagon kivulrol inditott hivas a legdragabb percdijjal!
- a Magyar oldalrol inditott rooming meg perc-adon kivul lesz! es meg olcsobb is! :)
- kulfoldi bankszamlarol fizeted majd ki
- sot minden magyarorszagi kuncsaftanak megajanljak a lehetoseget majd be lehet faradni a szlovak eloszamhivos kartyaert

bekaphatjak es szamolgassak csak a csokkeno beveteleket es adokat!
:):):):)

2012.04.24. 21:27:11

@_zulu_: Nem a 2 Ft a lényeg! (Ámbár egy kedvezményes 20Ft-s percdjnál ez már 10% emelés), hanem az elv, hogy semmi máson nem jár drága szeretve tisztelt vezetőink esze, mint hogyan lehet, és kiről lehet még egy bőrt lenyúzni. A gk. tulajok mellett most már jönnek a telefonálók, majd a netezők, aztán aki tud járni, majd aki nem, és így tovább...

lavór 2012.04.24. 21:31:52

Apropó... Volt már?

"Feleslegesen fecsegők".
Kinek mi köze hozzá, ki mennyit beszél vagy fecseg a saját pénzén?
Az állam nem támogatja, úgyhogy kuss... és finom voltam. Ilyen idióta indokot csak ebben az országban lehet kimondani felelős politikusoknak.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.04.24. 22:05:39

Na, nalunk a csaladban 2en is fizetnek havi 3500Ft-ot, hogy egymas kozott ingyen beszelhessenek. Osszejon napi legalabbi felora. Nekem 11Ft a percdij, raadasul a munkatarsaimmal + csaladdal ingyen beszelek, ezek napi atlag 1 ora beszed.
A beszelgeteseim egy jelentos resze kevesebb mint 30 masodperc (Itt vagyok a boltba, mit vegyek? Tejet? Milyet? Ok...).
Ezenkivul szuleim-tesomek kozott olyan magan-flotta csomag van ami szinten havi parezer forintert egymas kozott barmennyit ingyen.

Na a 3500Ft-os elofizetes kb 5-6000-re fog felmenni. Az munkahelyi telefonszamla meg havi szinten +10 rugo. Es most bazmeg ne jojjon senki azzal hogy ja azt majd a munkaltatom kifizeti. Mert akkoris havi 10rugoval lesz kevesebbje arra hogy nekem fizetest/jutalmat budipapirt a ceges budiba vegyen.

Velemenyem szerint a legnagyobb baj ezzel az, hogy olyan szerzodesekbe kondiciokba avatkozik bele amihez semmi koze nem lenne. Emeljek meg az afajat 40%-ra, aztan jolvan. Meg az is jobb lenne.
Nehezen tudok nem arra gondolni, hogy ennek egyik mellektermeke (ha nem fo celja) az uj allami mobilszolgaltato bevezetese, piacszerzese, megpedig azaltal, hogy a megszokott szolgaltatok, konstrukciok evek ota (jol?) mukodo szerzodesekbe erovel belenyul.

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2012.04.24. 22:06:23

@_zulu_: Nekem társkártyám van, ami azt jelenti, hogy ingyen beszélünk egymás között. 1000-1500 perc egy hónapban összejön. Így már 2000-3000 Ft az a két perc. Kártyánként fizetünk havonta 2500 Ft-ot. Ezután jóval többet.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.04.24. 22:23:02

Arról se feledkezzünk meg, hogy zuhanni fog a telekom cégek nyeresége, akik ezt nem fogják hagyni, tehát majd jól árat emelnek.

Köszönjük, kormány.

komplikato 2012.04.24. 22:23:45

Szeretnék gratulálni az új felületéhez a blognak, az előző részleteiben szebb volt ... de kifolyt tőle a szemem.

jjoey 2012.04.24. 22:29:32

@Ébresztő magyar, elég volt, az ellenzék nagy szar!: a magyarok hátán szántani lehet, csak legyen nemzeti színű az eke...

jjoey 2012.04.24. 22:31:25

@Atrox: nekem spec az a kedvező helyzetem van, hogy a 2ft-os adó "csupán" 40%-al emeli a telefonköltséget. szted? mert sztem előbb én rugok ki 2 embert, ktgcsökkentés miatt, utána meg majd nálatok mennek.
1mila + 2 mhely kell már

lionking 2012.04.24. 22:45:40

@bárisnya: tényleg!!!
Ha felhívom a mobilszolgáltatóm INGYENES ügyfélszolgálatát, akkor az majd fizetős lesz-e vagy az tán marad-e ingyé?
Másik:
Hibabejelentő. T. vezetékes számán vártam én már 45 percet és utána bont kezdtem elölről.

UPC ügyfélszolgálatáról legendák szólnak pl a Homáron is, hogy mennyire nem lehet intézni gyorsan ott se semmit, de eddig legalább ingyen várt a jónép.

A 06-80-as zöldszámokkal mi lesz majd???
és még számos dolog ami hirtelen nem is jut eszembe de tuti hogy sorolhatnánk mert van még ilyen

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.24. 22:57:56

@mojoking77:
eddig nem hergeltem kamunick-ken senkit, és nem is fogom ezt tenni a későbbiekben sem. Ha nem pörög, hát nem pörög ...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.24. 22:59:29

@komplikato: köszönöm:) apróbb fejlesztést hajtottam végre Portfolio blogger tárgyban ... a régi szerintem is szebb volt, ez viszont olvashatóbb. Úgyhogy még hosszú, rögös út vezet a tökéletességhez ...

Netuddki. 2012.04.24. 23:05:54

"átlag-percdíjak mellett ha a kedves "fecsegők" több, mint 20%-kal csökkentik a telefonvonalon lógásukat, már kevesebb bevétel folyik be a költségvetésbe az új adóval, mint előtte anélkül."

Mit lehet erre mondani? Hát ilyen az élet Babolcsai néni...

manager2008 2012.04.24. 23:27:30

@Asztalos Gábor 2: Sajnos ez így van. Elváltam, addig volt feleség céges, csoportos csomagon belül ingyen beszéltem a gyermekeimmel. Most jelentősen megugrott a számlám, a gyermekek sem hívnak , mert nekik is. Most hasonló lesz mindenkinél, ez tuti.

manager2008 2012.04.24. 23:34:01

@Kivancsi: Ez tuti hogy így lesz. Mikor?
Mindenki szépen átsattyog, vesz egy kártyát és passz.
Telefonom van már egy pár, az egyik hazai lesz a régi számmal azon fogadom a hívásokat, a másik szlovák, stb. és azon hívogatom akit kell, + skype - IPAD, okostelefonról, asztali gépről

Atrox 2012.04.25. 08:24:54

@jjoey: kár egymásnak esni azzal kapcsolatban, hogy ki szív nagyobbat. Ez az egész telefon adó egy szokásos nagy átgondolatlan faszság kormányunk részéről. Nem is tudom, miért gondolják azt, hogy csinálnak egy baromsággot és arra nem reagálnak az emberek, a piac, a vállalatok, hanem minden marad a régiben.

Egyébiránt én meg csak egy mezei IT-s vagyok a cégnél. Sajnos a percdíjakba és hasonló üzleti dolgokba pontosan zéró beleszólásom van :(

Egyébként ez az adó érdekes jogi problémákat is felvet majd szerintem. Főleg a hűségidős szerződések esetén, ahol elvileg fix dolgok voltak garantálva. És bár ezt a többletköltséget nem a szolgáltató, hanem az állam rója majd ki a végfelhasználóra, azért kiváncsi vagyok hogyan fognak reagálni azok az ügyfelek, akiknek még van például 1,5 év hűségidejük egy olyan csomagra, amely havi 3000 ingyen lebeszélhető percet tartalmaz. Mert vagy ki fogja pengetni szó nélkül 1,5 éven át a +6000 ft-ot (ha letelefonálja az egészet), vagy felbontja a szerződést és akkor fizet mondjuk 80000 ft kötbért. Persze megteheti azt is, hogy nem telefonál, de attól még az előfizetés alapdíját fizetnie kell 1,5 évig, függetlenül attól, hogy egy percet sem fog ezek után letelefonálni. Én úgy érzem, ennek az embernek például nincs lehetősége olyat választani, amivel megúszhatja a szívást. És mindezt önhibáján kívül kell megtennie, tehát az állam egy nagy rőfösre ráhúzta.

vernarancs 2012.04.25. 10:19:33

Ezzel a lendulettel meg kene szuntetni a kepviselok allami mobil elofizeteseit. Fizessenek mindent sajat zsebbol.

telkoe 2012.04.25. 15:09:02

@manager2008: napi 30 perc a gyerekkel havi 1800 Ft tobblet. Tokeletes kifogas hogy emiatt nem tud a gyerekkel foglalkozni.
süti beállítások módosítása