morgás joga 6.jpgMilyenek vagyunk, mi magyarok? Ha kívülről látnak minket, vajon szimpatikus országnak a szimpatikus népe vagyunk, csikós, gulyás, gyógyfürdő, vagy csak egy - enyhén szólva - érdekes kis nép valahol Európa perifériáján, ahol szabad a pálinka- és sörfőzés, híresen pesszimisták és sok olyan tudóst adtak a világnak, akik nem hazai pályán érték el nagy sikereiket?

Vajon a választott vezetőink kavarta viharok öregbítik hírünket karakán nép bizonyítékát nyújtva, újabb turistákat és befektetőket csalnak hazánkba, vagy csak a szenzációhajhász tévéstábok látogatnak meg minket egy-egy székházfoglalás, túldimenzionált ünnepi beszéd vagy gárdaavatás erejéig?

 

Vajon az átlag-választópolgárokat büszkeséggel tölti el,

  • hogy a kormányzat már a tüntetési-demonstrálási képességüket is kétségbe vonva költségtérítéses bértüntetőket importál, és a legnemzetibb ünnepünkön meg sem lehet számolni a szél lobogtatta lengyel zászlókat? Vajon eszükbe jut az egykori szlogen, Márciusban Újra Kezdjük? Vagy a régi május elsejék, amikor a tribün előtt mosolygó, zászlót lengető ezrek vonultak és este nézték a "Felvonulók kérték"-et?
  • Európa egyik legnagyobb hatalmú, kétharmados felhatalmazású kormányfője dupla-fenekű beszédeket tart, kifelé mindent megígérve, befele mindent letagadva? Hogy miközben hívei előtt a gyarmatosítás ellen tiltakozik, a meggyanúsítottaktól pénzt kér, ráadásul magas rangú uniós tisztségviselőket oktat ki demokráciából és diktatúrából? Olyan kormányfő, aki nyíltan megmondta, ne a szavait hallgassák, hanem azt figyeljék, mit cselekszik?
  • bolthely.hu kicsi.jpgkétharmados többséggel megválasztott parlament nagyjai akár jogszabály-változtatás árán sem engedik frakciót alapítani a 3%-os törpéket, vezetőjüket pedig ügyészségre citálják ünnepi beszédéért? Vajon mit gondolnak ott távol, Európában, mi okból lehet ennyire veszélyes egy évekkel ezelőtt lemondásra kényszerült, önmagát a népszerűségi listák sereghajtójává és politikai süllyesztőbe juttató ellenzéki politikus? Akiből most hathatós kormányzati segítséggel a demokrácia mártírja lesz?
  • a sokat emlegetett ügynökkérdést az a kormánypárt sem hajlandó tisztázni, aki eddig fennen hirdette, végre tisztába kellene tenni a múltat? Hogy - bár bizottság lesz -, de valójában marad minden a régiben, egymás zsarolása, túl magasra törők nyilvános megalázása, apák, nagyapák miatti vegzálása, nyilvános szipogás-bocsánatkérés, majd egy-két éves politikai parkolópálya a hetedízigleni bűnökért?
  • a civilizált világ napi írott és elektronikus sajtójában, blogbejegyzéseiben velünk foglalkozik, de nem sikereink, világra szóló eredményeink miatt, hanem azokat a pofonokat elemzik sorban egymás után, amelyekbe időről időre belerohannak nagyjaink? Meg a betonfalat, amelyről mindig visszapattanunk? És amely partizánakciók, gyarmatosításellenes tettek háttere és ideológiai töltete szinte felfoghatatlan a Montesquieu tanain felnövekvő demokráciákban?
  • nap mint nap újabb vizsgálatok indulnak ellenünk, hol az Európa Bizottság, hol a Velencei Bizottság csóválja a fejét és küldi vissza a jogalkotóinkat az alapvonalra átgondolni az átgondolatlan törvényeinket? Hogy képtelen a parlament Európa-komfort egyházügyi, bírósági és nemzeti bankról szóló törvényt kreálni, miközben a korrupciós listán egyre lejjebb csúszunk, jogrendszerünk pedig egyre kiszámíthatatlanabb?
  • a hazai közbeszéd legfőbb témája a Fidesz prominens képviselőinek kommunikációjában, nyílt leveleikben felszínre kerülő probléma, a kormányzathoz szorosan kapcsolódó oligarchiák és zöld bárók harca? Hogy egyszerűnek tűnő vidéki beruházás nagymértékű belassulása esetén is azt kell találgatni, milyen politikai és gazdasági potentátok ütközete áll a háttérben?
  • nemzeti ikonunk, sport-példaképünk és államfőnk menekül a nyilvánosság elől, doktori címe és disszertációja romokban, a vádak szerint a több, mint 200 oldalas dolgozatából már csak 15-20 oldal maradt, aminek még nincs meg az eredeti írója, és terjedelmileg maximum egy középiskolás házidolgozat szintjét éri el? Úgy, hogy mindeközben bármilyen méltatlannak is találtatik majd, élethossziglani apanázs jár neki érdemei elismeréseképpen?

blog.mamazon.hu.jpgNem valószínű, hogy az a 2010. évi kétharmad többsége erre az előadásra vett jegyet, és a beharangozó programfüzet sem utalt arra, hogy az első felvonás végén az emberek 90%-a szerint majd rossz irányba mennek a dolgok, és csak 8% érzi úgy, minden tökéletes. Egyelőre nem vastaps-gyanús a színdarab.

A kérdés csak az, mit gondol rólunk a civilizált világ, hogy tekintetnek ránk, ha külföldre megyünk akár turistaként, akár munkavállalóként. Hisznek nekünk, elfogadják kérdéseikre adott válaszainkat, vagy csak azt hiszik el, amit a gyakorlatban teszünk? Esetleg sajnálnak minket, de azért nem annyira, hiszen mi választottuk meg parlamentünket? Kivel azonosítanak minket, a lengyel import-tüntetőkkel együtt csápolókkal, a kormányzat mellett békemenetelőkkel, vagy azokkal, akik pártpreferenciája ismeretlen, akik politikai árváknak számítanak és fogalmuk sincs, hogyan tovább?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr614326569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsákNorisz (törölt) 2012.03.20. 08:48:16

Nagyon jó a cikk, de alapvető hibákat tartalmaz.
Elfelejt kritikát megfogalmazni a horn és a gyurcsány korszakról. Nem beszélve az idióta antall józsefről.
Nem mintha attól a dolgok megváltoznának a jelen időket tekintve, de így lenne kerek a történet.
Orbán garázdálkodásában benne van az elmúlt nem "nyócév!", hanem a teljes 22 év(!) minden politikai kudarca, amiben teljes mértékben részes az EU is!
A jelenlegi hazai politikai elit az MSZMP tiltott-támogatott-tűrt értelmiségi ellenzékéből, tartótisztekből, tartottakból, aparátcsikokból, a felnövő másod és harmadgenerációs retyerutyákból áll össze szó szerint: Összefonódva, politikai hatalmat meg-, és leosztva egymás között hosszú,hosszú időre. Olyan ez, mint egy rossz házasság. A férj egy kicsit veri az asszonyt, az asszony egy kicsit félrekefél, megy a tányérdobálás, a kurvaanyázás, aztán meg majd együtt söröznek a hétvégén a pikniken, mikor megjön a segély.
Szegény szomszéd, azaz a nép meg kapkodja a fejét.Kinek adjon igazat?

A nép felmerülő társadalmi, gazdasági problémáira nem adnak hiteles választ, megy a mismásolás, a ködösítés. Egy a fontos! A hatalom birtokosai csak is és kizárólagosan ebből a körből kerülhetnek ki!
Miért hibás az EU? Ott is csak politikusok vannak. Ne higgye senki, hogy ott talpig úriemberek és úrhölgyek vannak, a becsületesség mintapéldányai. Ők is csak emberek és hatalomvágyók. És nagyon szeretik a pénzt! És a pénznek nincs szaga.
Az EU létrejöttét két dolog motiválta:
A mindenkori, két háborúban is porig rombolt és mégis vezető hatalommá váló, újból és újból megerősödő Németország politikai-gazdasági ellenőrzése és féken tartása, mert az érdek ezt diktálta. És a gyarmatait vesztett Ny-európai államok gazdasági megerősítése.
A Kelet és Közép európai államok bevonása ebbe a körben már csak a politikai és gazdasági ellenőrzés kibővítése volt, kihasználva a SZU szétesését. Úgy is mondhatnánk, hogy a gyarmatosítás új formája. Előírt szabályozások (PL: sertés és marhatartás, Nemzeti Bank (mondom: NEMZETI!))alárendelése az eu központi bankjának, stb, stb, stb nem hiszed? Mitől drágább a tojás? Mert már stresszmentes tyúkok tojják! Ja! Aztán meg Ázsiából jön a kitudja mi tojta tojás millió szám, EU-s matricával honosítva. De csak a hozzánk hasonló végekre. Láttál már kínai árust Berlinben? Vajon miért nem?), amelyek csak és kizárólagosan a nyugati hatalmak érdekeit szolgálják, az ő versenyképességüket védik, hogy a jóléti államhoz szoktatott ottani birkák ne bégessenek zavaróan. Mindig tele legyen az etetőtál. Még olyan áron is, hogy beáldozzák az újonnan csatlakozottakat, vagy a gyengébb "szegényebb rokon" érdekeit. Lásd hazánk vagy a görögök!

Persze erre helyi származású helytartók is kellenek! A nagy családi tányérdobálásba így avatkozik be a nagybácsi, támogatva az egyik felet, ledorongolva a másikat. Nem elég kiszolgálni a nyugatot, de azt az ő szájuk íze szerint kell megtenni. Orbán bűne az, hogy neki kiszolgálni muszáj ezt az elvárást, hiszen ő is a család tagja, de a maga módján szeretné. Most egy kicsit betart a családtagoknak, most egy kicsit ő akar lenni a családfő, kicsit most kokettál a szomszédokkal, hülyítve őket. Most jöhetnek a nagybácsi által küldött "szenzációhajhász tévéstábok", hiszen megrendelésre jönnek, és lehet mocskolni az országot, lehet mocskolni a családfőt.

Magyarország ebben nem egyedülálló jelenség, csak most ő van porondon.

Volt már itt hiszti Jörg Haider miatt, anno Ausztria ellen, vagy volt már porig alázva Svájc, a náci számlák miatt, míg át nem utalták az egész összeget a "tudod kiknek". Csak erről nem nagyon volt híradás Magyarországon.

Úgyhogy Magyarország jelenlegi EU-s megítélése is csak egy ilyen hiszti része. Majd Orbán megy vagy felveszi az országra kényszerített újabb gyarmatosítást jelentő IMF hitelt.

Igen, mert ez van. Nem kell, de ránk kényszerítik. És a végén még úgy állítják be, mintha orbán könyörögné ki. Mert ez is a műsor része.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.20. 11:30:59

@CsákNorisz: "Nagyon jó a cikk, de alapvető hibákat tartalmaz.
Elfelejt kritikát megfogalmazni a horn és a gyurcsány korszakról. Nem beszélve az idióta antall józsefről."

Továbbá Kádárról, Horthyról, Ferenc Józsefről és Károly Róbertról.

sörtelen 2012.03.20. 15:12:47

@Fedor: Én megmaradnék a cikk dicséreténél.
Caroberto annyiban vonható az ívbe, hogy nélküle nemigen olvasnánk magyarul CsákNoriszt.
Valamit valamiért :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.20. 15:22:22

@sörtelen: Ha nem esett volna le: nem a poszttal van bajom...

sörtelen 2012.03.20. 16:08:56

@Fedor: Abszolúte leesett. Miazhogy! De valahogy egyet kellett értenem, anélkül, hogy magyarchuckot megbántanám. Nem problémamentes feladat.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.03.20. 20:45:21

Szerintem kifogástalan mormogás.

nemzeti ratyi · http://nemzetiratyi.blog.hu/ 2012.03.22. 07:25:05

nemzetiratyi.blog.hu/

Egy mese:

Volt egyszer egy ország, abban az országban volt egy falu, abban a faluban lakott egy család, annak a családnak volt egy féleszü gyereke, a Viktor. Düddő volt a Viktor. Beszólt a szomszédoknak. A barátai is furcsák voltak. Albánok, Ukránok, Irániak. Csupa kedves, családcentrikus ember. A szülei érezték, hogy baj van vele, de valahogy mégis megbocsátóak voltak vele. „Büdös a gyerek, dehát a mienk.”-szokták mondani szülei. Apukája kavicsbányász, anyukája pálinkafőző. Egyszerű emberek.

Legjobb barátja a Lázár volt, aki a parasztolimpián mindig elhozta az aranyat. Náluk volt leginkább családi vonás a „ Dózsa György unokája vagyok én” érzés. Már a nagyapja is paraszt volt, de az legalább dolgozott a földön, míg ez a paraszt Audival járta a mezőt, és elvitte a kis Szijjártót, aki állandóan ugyanazt ismételgette, csak a tagadó alakból néha átváltott állítóba és vissza, attól függően, hogy mit kellett hazudnia. Genetikailag volt kódolva benne a hazudozás. A hitelességét pont ez adta. Ő maga el is hitte. Annyira topa volt szegény, hogy nem vette észre maga körül az embereket. Csak mondta, csak mondta...

Viktor fiatalon házasodott. Elvette Tokaj császárnőjét, a szőlőtőkék koronázatlan gyöngyszemét, Tündér Iluskát, aki a borvidék tulajdonjogát birtokolta. Szabadidejükben focimeccsre jártak, és kéz a kézben szürcsölték a tokaji nedü árán vett drága olasz és spanyol borokat.

Viktor szerint a demokráciát csak azok értik, akik nem abban nőttek fel. Albán barátai sokat meséltek neki a demokráciáról. Itta szavaikat. Ész nélkül tette hitévé az Ukrán barátai gondolatait a szabadságról és a tradicionális demokráciáról. Az iráni egyenjogúság pedig szabályosan lenyűgözte. Nem vette észre szegény csórikám, hogy hülyére veszik.

Ahogy öregedett egyre inkább elrugaszkodott a valóságtól. Eleinte csak tíz-tizenöt centire távolodott el a földtől, később azonban már jóval távolabbra került a realitások talajától. Követői, akik vakon hittek neki, még az elhihetetlent is elhitték. Ügyesen cselezte ki a jogi akadályokat, elhúzott a jobb szélen, majd beadta középre. Ezek meg bevették.

CsákNorisz (törölt) 2012.03.22. 09:03:05

Egy mese:

Volt egyszer egy ország, abban az országban volt egy város, abban a városban lakott egy család, annak a családnak volt egy féleszü gyereke, a Fleto. Düddő volt a Fleto. Beszólt a magyaroknak. A barátai is furcsák voltak. Ájrópaiak, amerikaiak, "tudod kik". Csupa kedves, toleráns, demokratikus ember. A szülei érezték, hogy baj van vele, de valahogy mégis megbocsátóak voltak vele. „Büdös a gyerek, dehát a mienk.”-szokták mondani szülei. Apukája lumpenproli, "akit többször elítélték kisebb bűncselekmények elkövetéséért, gyakori és túlzott alkoholfogyasztása és rendszertelen munkaviszonya pedig nehéz életkörülményeket teremtett a család számára." Anyukája háromműszakos melós. Egyszerű emberek.

Legjobb barátja a Szanyi Tibike volt, aki a lumpenproli olimpiáról mindig elhozta az aranyat. Néha verseny nélkül is. Náluk volt leginkább családi vonás a „ Megyünk lopni” érzés. Már a nagyapja is proli volt, de az legalább még dolgozott , míg ez a szarházi Audival járt plázázni, és elvitte a kis Lendvai Ildit, aki állandóan ugyanazt ismételgette: nem lesz gázár emelés, nem lesz gázár emelés, csak a tagadó alakból néha átváltott állítóba és vissza, attól függően, hogy mit kellett hazudnia. Genetikailag volt kódolva benne a hazudozás. A hitelességét pont ez adta. Ő maga el is hitte. Annyira topa volt szegény, hogy nem vette észre maga körül az embereket. Csak mondta, csak mondta, míg szembe nem jött vele a 2/3-d.

Fleto fiatalon házasodott. Elvette a villafoglaló Apró-klán császárnőjét, a bankbetétek koronázatlan gyöngyszemét, Klárácskát, aki a nagypapa által harácsolt vagyon tulajdonjogát birtokolta. Szabadidejükben nyugatra jártak, és kéz a kézben szürcsölték a magyar emberek verítékén vett drága olasz és spanyol borokat.

Fleto szerint a demokráciát csak azok értik, akik nem abban nőttek fel. Példát is mutatott 2006-ban, hogyan kell érteni. És most Ő és hívei azt az albánt mocskolják, aki tőle tanulta a demokráciát. Ész nélkül tette hitévé a Brüsszeli barátai gondolatait a benszülöttektől elvárt viselkedésről, feltétel nélküli megalázkodásról. A Bandi féle egyenjogúság pedig szabályosan lenyűgözte. Nem vette észre szegény csórikám, hogy hülyére veszik.

Ahogy öregedett egyre inkább elrugaszkodott a valóságtól. Eleinte csak tíz-tizenöt centire távolodott el a földtől, később azonban már jóval távolabbra került a realitások talajától. Szerencsére nagyot esett, pofára, de nem elég nagyot. Követői, akik vakon hittek neki, még az elhihetetlent is elhitték. Még az öszödit is. Most CD-n árulja. Ügyesen cselezte ki a jogi akadályokat Fittelina ügyben (is!), néha egy-egy elkúrás után elhúzott a szélsőbal szélen, majd beadta . Ezek meg bevették. Tövig.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.03.22. 09:44:25

Csak azt nem értem, miért kérdés ez?

Olyan, mintha egy fizikus nézné a lejtőn leguruló golyót, és szomorúan konstatálná, hogy gurul lefelé. A másik fizikus meg azon vitázna, hogy a piros vagy a narancs lejtőn gurul jobban lefelé.

Igen. Ezek vagyunk most, a megfigyelt jelenség egyértelmű.

Az igazi kérdések így hangzanak:
- jó-e, hogy ezek vagyunk?
- miért vagyunk ilyenek? Nem "ők", hanem "mi" - sőt, ha azt is figyelembe veszem, hogy mit vagyok képes megváltoztatni, a helyes kérdés: miért vagyok ilyen ÉN?
- mit és hogyan tudok ÉN tenni annak érdekében, hogy ne ilyen legyen, ha nem tetszik a jelen állapot? Ebbe NEM tartozik bele a "többiek felvilágosítása", alias nyilvános nyavalygás és szájkarate.

Szerintem. Kicsit részletesebb fejtegetés a Millás tapasztalatok fényében emerre található: hajnalvilag.blogspot.com/2012/03/egy-fovel-tobb-egy-alommal-kevesebb.html

Doberdo 2012.03.22. 11:48:08

@CsákNorisz: Ne haragudj, de kéretlenül szeretnék reagálni a részletes és néhány helyen alappal megírt kommentedre. Ennek
ellenére az Ausztriát és Svájcot illető részt egy kicsit elnagyoltnak, ill. hamisnak tartom. A fent említett országok nem egészében cselekedtek az európai elviség ellen, hanem csak egy-egy esetben voltak bírálhatók. Szegény magyar szavazók viszont előre tudhatták volna, hogy mi vár 2/3 megszerzése esetében a fideszes
zsákmányszerzők által uralt országunkra.
Ezt nem vettük észre, mert nem figyeltük sem a tendenciákat, sem pedig a "jó
vezérünk" ? eddig is tudott beteg hozzá állását. Most pedig soha nem látott
válság elé néz az országunk, mert a beton sajna megkötött....

CsákNorisz (törölt) 2012.03.22. 12:45:59

@Doberdo: Köszönöm szíves hozzászólásodat! Ezért vagyunk, hogy kiegészítsük egymást, így kerek a világ!
Amint látod, én már nem hiszek semelyik "oldalnak " sem. Nem védem Orbánt, viszont bosszant az a "baloldali" demagógia, ami a jelenleg regnáló Orbán ellen megy. Mint a fenti mese esete mutatja, bármelyik politikus behelyettesíthető a keretszövegbe. Nem hinném, hogy szerencsés lenne az ország, ha Fleto váltaná Orbánt. Talán csak pár tízezer haszonélvező, akik most nagyon is kínlódnak, de itt nem (csak) róluk van szó, ha nem az országról. Sajnos a politikai emlékezet igen rövid, 1-2 évben mérhető. Ezt kimutatták. "Szegény magyar szavazók viszont előre tudhatták volna, hogy mi vár 2/3 megszerzése esetében a fideszes
zsákmányszerzők által uralt országunkra." - Írod. De! Ha előre tudták volna, akkor lett volna 2/3? Bizonyára nem. Ez olyan, mint volt:Nem lesz gázár emelés.. Dehogynem lett!
Most az Orbánt szidjuk, előtte meg Gyurcsányt. Visszatérve az első jegyzetemhez. Hogy mennyire volt mondjuk bírálható Heider, az nézőpont kérdése. Ha van demokrácia és ha van tolerancia, ha tényleg olyan erős a demokrácia, akkor egy ilyen kis jelenséget simán el kellett volna viselnie.
Mivel sem erőszakkal, sem fegyverrel nem élt, az átlagtól eltérő véleményét el kellett volna fogadniuk a nagy EU-nak, mint egy másfajta véleményt. Mivel felléptek ellene, az már nem demokrácia, hanem diktatúra valamilyen formában. Svájc esete, a potya pénzlenyúlás iskolapéldája. Feltételezéseken alapult és mivel Svájc hajthatatlan maradt igen erős nyomással avatkoztak be, mondjuk úgy a belügyeibe. A 168 órás cikk után, Amiben egy vezető balos leplezi le Merkel Orbán ellenes szándékát, már nincs kétségem az EU "demokratikus" szándékairól.

kori58 2012.03.22. 13:50:59

Ki a fene kényszerít bárkire, bármit, különösen hitelt. Ha valakinek nem kell, ne vegye fel.

Ha valaki nem akar Eu tag lenni, lépjen ki- ha meg nem akar kilépni, akkor meg biztos jó neki.

Doberdo 2012.03.22. 16:59:06

@CsákNorisz:Kedves CsákNorisz Uram! Általában igazad van, de én fenntartom, hogy Orbán mindent meg akart és továbbra is meg akar változtatni. Jó lenne, ha a szándékaiban több lenne a
bölcs előrelátás, megvalósításban pedig
nem lenne nyilvánvalóan "magyarellenes".
Ha úgy tetszik simán rá lehetne bizonyítani a nagyon nagy kárt okozó
hanyag kezelés tényállását. Az ismert
2/3-os arány, valamint a már korábban hosszú időre elfoglalt főhatóság miatt
erre persze semmi esély nincs.Nem vitatom, hogy a korábbi kormányzat sem
volt hibáktól mentes, de Bajnai igyekezete kétségtelenül üdítő színfolt volt az ország palettáján. Ezt még akkor is fenntartom, ha esetleg bizonyítani lehet, hogy gazdasági
ügyekben felróható magatartást követett
el.(Utóbbiban én személy szerint kételkedem.)

Putyilov gyári melós 2012.03.27. 00:02:00

Néhány kézenfekvő magyarázat Orbán Viktor elmúlt két éves ámokfutásának mozgatórugóiről és Magyarország nyugati kapcsolatrendszerének hidegháborús szintre való lefagyasztásának lehetséges okairól:

"Kinek az ügynöke MA Orbán Viktor?"
undox.net/blogforum/15-kinek-az-uegynoeke-ma-orban-viktor.html
süti beállítások módosítása