morgás joga 6.jpg

 

A zenészek még muzsikálnak, szól a keringő, a táncosok a parketten, az éjfél még messze, Hamupipőke sem lépett még olajra.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az  Európai Bizottság javaslatára a tegnapi Ecofin ülésen a kohéziós forrásokból 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től. Magyarország kapott egy „de”-t: mindezt csak akkor fog megtörténni, ha hazánk nem tesz megfelelő lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében.

Margrethe Vestager Hansen, az EU-elnökséget ellátó Dánia gazdasági minisztere leszögezte, hogy a szankciót júniusban hatályon kívül helyezik, ha a magyar kormányzat addig meghozza az elvárt döntéseket.

Szűcs Tamás, az Európa Bizottság magyarországi irodájának vezetője szerint „a kohéziós alapokkal kapcsolatos eljárásnak az a lényege, hogy ösztönözzék Magyarországot a gazdasági egyensúly pályára állítására, nem pedig az, hogy megbüntessék” .

 

pezsgő.jpgA kormány szerint a pohár majdnem tele van. Matolcsy György szerint a döntés ésszerű és európai, illetve a magyar nemzeti érdekekkel összhangban lévő, ráadásul megszüntette azt a kettős mércét, „amit eddig sokan európai barátaink közül alkalmaztak”. Az alkalmazott a megoldás a magyar gazdaságpolitika eredményeinek elismerését is jelenti, így például az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért eredményekét. Plusz pozitívum, hogy a tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország mellett.

Április 15-ig a magyar hatóságok megküldik a konvergenciaprogramot és a magyar strukturális reformprogramot a bizottságnak, így Matolcsy  szerint elvben lehetőség van arra, hogy a szankciókat még a június 22 előtt felfüggesztik.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Magyarország strukturális reformprogramját, illetve a Széll Kálmán-tervben rögzített intézkedéseket maradéktalanul teljesíteni fogja a kormány azáltal, hogy a Széll Kálmán-tervben foglaltak teljesítését mind az idén, mind jövőre 100 % fölé viszi.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a pénzügyminiszterek által szorgalmazott megoldás gyakorlatilag keretbe foglalja a kért kiigazítások idejét, így hazánk kedvező szituációba került tehát.

 

gyógyszer 2.jpg

 

 

Az LMP szerint a pohár tele van, csak épp valami nagyon keserű löttyel: Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt. A döntésen látszik, az unió nem hisz a kormány ígérgetéseinek, hanem kézzelfogható és hatékony cselekvést vár el.

 

gyógyszer.jpg

 

Demokratikus Koalíció (DK) szerint a pohár az orvossághoz kell, és a párt országgyűlési képviselői minden olyan javaslatot meg fognak szavazni, amelyek a visszatérést jelentik a "józan ész politikájához", és ha a gyógyszer bevétele nem történik meg, a DK az Orbán-kormány legelszántabb ellenfele lesz. 

 

 

méreg.jpg

 

 A Jobbik szerint a brüsszeli méregpohár tálalva van, és "egy újabb zsarolásnak lehetünk a szemtanúi". Szerintük a hóhér semmiben sem különb, mint az egykori moszkvai döntéshozók, csak Brüsszelben jelenleg két tucat meg nem választott ember hoz döntést a tagállamok ügyében, nem pedig tizenöt, mint egykor a Szovjetunióban. Orbán Viktor miniszterelnök azt fogja bebizonyítani az EU-nak, hogy brutális megszorítások árán is teljesíti a közösség diktátumait, de jobb lenne, ha a kormány inkább átgondolná az ország EU-tagságát, és hagyjuk ott a poharas tálcát úgy, ahogy van.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő nyíltan is felvállalta álláspontjukat az Európa Parlament plenáris ülésén kérdésével: "maradt-e Magyarországnak bármi oka arra, hogy az EU tagja maradjon"?

 

 

Most már csak a kormányon múlik, mi lesz az ország poharával:

  • tud-e olyan perspektívát határidőben felmutatni hazánkkal kapcsolatban, amely hatására a szankciót visszavonják? 
  • mi lesz, ha a kormány képtelen lesz meggyőzni az uniós döntéshozókat és január egytől ténylegesen is elzárul a kohéziós alap pénzcsapja? Lesz B meg C terv, vagy csak az "ahogy esik, úgy puffan" stratégia bevállalása történik utánam a vízözön felkiáltással?
  • vajon hogyan védi ki a kormány az olyan honfitársaink nyilvános megjegyzéseit, akik szerint a pénzt adók csak olyanok, mint a gyarmatosítók és semmivel sem jobbak, mint az egykori totalitárius diktatúrák vezetői?
  • mi, az emberek, hogyan fogjuk megélni a következő másfél év sztahanovista tempójú deficit-csökkentést, milyen azonnali intézkedéseket fog generálni a 100% feletti teljesítés?
  • mi lesz, ha mostani, felfüggesztett szankciót eredményező "kétharmados tagállami támogatásunk" lejjebb csökken? Ha a bizottság erősen jobboldali túlsúlya megváltozik?
  • mit remélhetünk, ha a bizottság elolvassa és mérlegeli a legfrissebb OECD ajánlásokat? Lesznek további feltételek, kiegészítések, újabb és újabb követelmények, esetleg erőteljes ajánlások?

 

méreg 2.jpg

 

Egy biztos, bármi is van abban a pohárban, és bármit is fognak még beletölteni az elkövetkező másfél évben, nagyon rossz szájízzel fogunk utólag gondolni rá. És nem valószínű, hogy a pohár tartalmának hurráoptimizmust tükröző kommunikációja ezen sokat változtatna.

 

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr964315974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása