morgás joga 6.jpgJanuártól a gálánsabb cégek dolgozóit és a gazdagokat soron kívül és hálapénz nélkül gyógyítják a magyar állami egészségügyben, ha a magánbiztosítókon keresztül kérik az ellátást. Egy tavaly év végi jogszabály-módosításnak köszönhetően a magántőke privatizáció nélkül érkezik a jelenleg igen lepusztult rendszerbe.

Mit is jelent ez valójában? Év elejétől a munkáltatók adó- és járulékmentesen vehetnek egészségbiztosítást az alkalmazottaiknak, illetve bárki magánszemélyként is köthet ilyen biztosítást. A módosító javaslatot tavaly karácsony előtt Szijjártó Péter nyújtotta be, ami még magát az egészségügyi államtitkárt is meghökkentette. A biztosítók gyorsan reagáltak az új lehetőségre (főleg, miután az életbiztosítások adókedvezménye megszűnt) és ma már több cég is kínál ilyen "csomagot".

Az új biztosítási lehetőséggel, tehát azzal, hogy valaki plusz pénzért egészségbiztosítást vásárol, az államnak fizetendő egészségbiztosítási járulék szintje nem csökken. Ez mindenképpen olyan extra tétel, ami az egészségügyi finanszírozási rendszerbe kerül, összege pedig attól függ, ki hány éves és melyik biztosítótól milyen - tehát alap, közepes vagy topkategóriás - csomagot vásárol. És mit kap így a biztosítós ügyfél? 24 órás telefonos egészségügyi tanácsadást, szűrővizsgálatokat, pszichológiai tanácsadást, laborvizsgálatokat, mindenféle szakrendelést. Ha többet áldoz, akkor a felsőbb csomagokért ambuláns műtéteket, egynapos sebészetet vagy kiemelt szintű kórházi fekvőbeteg ellátást is kaphat úgy, hogy ezért nem kell várólistára kerülnie és ott akár hosszú hónapokat, esetleg éveket várakoznia. A háziorvosok, gyermekorvosok és üzemorvosok is benne maradnak a rendszerben, az ő beutalójuk kell a vizsgálatok elvégzéséhez, az ellátásra pedig valamelyik magánintézményben vagy közkórházban kerül sor.

Az első ránézésre tökéletesen működő rendszernek azért vannak hátulütői: mi van azokkal, akiknek nem telik ilyen extra szolgáltatásra? Akik eddig sem tudtak vastagra tömött borítékokkal, hálapénzzel manőverezni a rendszerben, akik eddig is némán, türelmesen vártak a sorukra? Akiknek nincs jól prosperáló munkáltatójuk, vagy akik nem tudják zsebből kifizetni a havi 10-30 ezer forintot olyanért, ami eleve is járna nekik?

Az új rendszer hívei szerint a biztosítókon keresztül érkező betegek a volumenkorlátozás miatt eddig kihasználatlan kapacitásokat töltik ki úgy, hogy a várakozási listák ezzel akár még rövidülhetnek is. Az elképzelés tényleg szép, reális is, de az ördög a részletekben rejlik.

Mi van akkor, ha nincs ilyen felesleges kapacitást feltételező "lyuk"? Vagy ha az illetékesek majd arra számítva, hogy a betegek előbb vagy utóbb elunják a várakozást és fizetős kuncsaft üzemmódra váltva extra biztosítást kötnek, direkt hosszabbítják, lassítják a listát? Akkor a listás, egyébként szintén fizetős (csak az államnak, és nem is keveset fizető) betegek még tovább várakoznak? Vajon a térdprotézises műtétre  gyakran 7 évig, a csípőprotézisre 3-4 évig várakozók mit szólnak az új rendszerhez? Bárcsak gazdagabbak lennének?

És mi van, ha a kórházak oda csoportosítják át kapacitásaikat, ahol nagyobb a fizetős kereslet? Ha a "szegényeket" és gyógyítási problémáikat leépítik és a biztosítós "fizetősöknek" szentelik idejüket és erőforrásaikat? Ha a végén bizonyos kezelések csak extra biztosítást fizető betegek  számára lesznek elérhetőek? 

Vajon az OEP hogyan kívánja elkerülni a felemás helyzeteket, csökkenteni a "közbetegek" kiszolgáltatottságát? Vagy teljesen mindegy, mi lesz a kevésbé tehetős páciensekkel? Várjanak, ráérnek? Közben meg szörnyülködünk, milyen sok a csökkent munkaképességű munkavállaló és milyen alacsony az átlagéletkor hazánkban Európához képest?

Immáron teljesen legálisan kerülnek a sor elejére a gazdagok, illetve azok, akiknek a munkáltatója úgy érzi, megéri befektetni az emberi erőforrásba. A törvénymódosítás következménye: ami eddig fekete pénzáramlás volt, annak nagy része a tehetős rétegek számára a biztosítók segítségével most kifehéredve adómentes költséggé változhat. A kevésbé tehetősek pedig vékonyba borítékjaikkal tovább kilincselhetnek egészségükért, ha nem épp az életükért.

 

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr944460551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vukkarak 2012.04.19. 14:00:42

Utálom ezt az eleve is jár kifejezést. Fedezi a befizetett járulék az egészségügyi kiadásokat? Nem. Tehát nem jár. Lehet morogni, de két választás van, vagy fizet mindenki többet és akkor mindenkinek több jár, vagy néhányan és akkor nekik jár több.

De ha ezt a kérdést egy politikus felteszi halott. Ezért sunnyogva csináljuk a B verziót. Mindezt azért mert az egészségügy nem üzlet, meg mert az önrészt nem lehet bevezetni. Ez van.

Dirty Harry 2012.04.19. 14:01:06

A lenti reklámblokk pedig a Generali Egészségprogramot népszerűsíti, csodás együttállás!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.04.19. 14:01:14

Igen, jól látja a post író.Nyilván ez finanszírozási kérdés.

Az egységes vizitdíj is ezt a kérdést rendezte volna, de hát akkor az a nemzetre való rárontás és hazaárulás volt. Lett is hetedhét országra szóló szociális népszavazás és az emberek inkább nem akartak egységesen keveset fizetni. Most akkor majd előreengedik azt, aki többet fizet. Megoldást gondolom kell találni, ha a rendszer nem finanszírozható és a minőség egységesen nem emelhető.

vukkarak 2012.04.19. 14:04:49

Még egy megjegyzés: Az oktatás nem így működik? De. Ki tud nyelvvizsgát szerezni középiskolában? Hát a gazdag gyereke, akinek futja pótórára. Hol jelent pluszt a nyelvvizsga (nem is keveset), felvételi ingyenes képzésre, utána ösztöndíjak, utána állás. Ennyi. Lehetne kompenzálni, de most nem ezek a prioritások, mert háborúban vannak fontosabb dolgok is.

Semper Fidelis 2012.04.19. 14:15:10

Ja, azt meg csak csendben teszem hozzá, hogy én, aki havi százezreket pengetek csak TB járulék címén, ha orvos kell, mehetek magánhoz.

Így fizetem a nem fizetőjét is, és mége gyszer a magamét.

Nem kell a rinya.

room_101 2012.04.19. 14:15:39

Ugyan már elment e a posztoló annakidején szociálisan népszavazni, és vajon mit ikszelt be?
Mennyitvel szokta a borítékot kibélelni és kinek?
Valamint lejött e már a falvédőről, és hallotta e azt a kifejezést, hogy populista?
Ha jól tudom, Marosán et. mondta, nem a zsömle lett kisebb, hanem a pofátok nagy.

euAgWzgmmtq7K 2012.04.19. 14:17:29

"Az első ránézésre tökéletesen működő rendszernek azért vannak hátulütői: mi van azokkal, akiknek nem telik ilyen extra szolgáltatásra? Akik eddig sem tudtak vastagra tömött borítékokkal, hálapénzzel manőverezni a rendszerben, akik eddig is némán, türelmesen vártak a sorukra? Akiknek nincs jól prosperáló munkáltatójuk, vagy akik nem tudják zsebből kifizetni a havi 10-30 ezer forintot olyanért, ami eleve is járna nekik?"

ezt komolyan kérdezed? ha ők is ilyen ellátást akarnak, akkor majd képzik magukat, hogy olyan állást kapjanak, ahol jobb az eü ellátás. vagy mellékállásban megkeresik a rávalót. ha pedig nem, akkor marad nekik az állami egészségbiztosítás, ami egyébként még így is jóval "olcsóbb" a szinvonalhoz képest, mintha piaci áron kellene kifizetniük maguknak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.04.19. 14:29:40

@vukkarak: Minden biztosítás lényege, h az egyes személy befizetése nem fedezi az esetleg rá jutó költségeket (és ez a mostani emelt díj/szolgáltatásosoknál is így van). Egy komoly orvosi beavatkozás költségeit az emberek 99%-a nem bírná finanszírozni, ennek megoldására jött létre a TB, amit 2012 jan 1-vél felszámoltak (miután a 2008-as népszavazással oly sikeresen megvédtek).

Kotkodus 2012.04.19. 14:29:46

lézerjani már rég megmondta: aki szegény az meg is érdemli...

senkit sem hagyunk az út szélén... csak vannak akiket előbb veszünk fel a szekérre...

egyre inkább hasonlítunk az állatfarmra...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.04.19. 14:31:56

@d.hardman: Az állami ellátásban tényleg olcsón lehet meghalni.

Szelid sunmalac 2012.04.19. 14:49:07

Aztakurva! Ilyen a vilagon nincs bazmeg! A mocskos szemet zsidaja! Hat fizet valamiert, aztan meg kap is erte valamit?! Megis hogy kepzelik ezt azok a GDP termelo, dolgoz rohadekok, hogy maguk dontik el mire koltik a penzuket, meg hogy nem foglaljak a helyet a kepzelt betegek elott a rendelokben?! Ez lett a mi szep jo kommenizmusunkbol!

Jóska Pista 2012.04.19. 14:52:18

Ó bazd meg! A gazdagabbak jobbat kapnak mint a szegények? Még ilyet...

SemBoga 2012.04.19. 14:55:11

de miért nem évekkel ezelőtt dobta be orbán a köztudatba ezt a remek ötletet, hogy jobb legyen az országnak?

Szevasztok 2012.04.19. 14:58:04

"Az új rendszer hívei szerint a biztosítókon keresztül érkező betegek a volumenkorlátozás miatt eddig kihasználatlan kapacitásokat töltik ki úgy, hogy a várakozási listák ezzel akár még rövidülhetnek is. "

A lehető legnagyobb balf.szság ez a volumenkorlát.

Attól, hogy egy kórház a kapacitásának csak kb. 50%-ában gyógyíthat, attól még a költségek jelentős része megjelenik a kórháznál (csak a TB-nak nem kell érte fizetni).

Szóval az abszolút elemi érdeke az egész rendszernek, hogy a volumenkorlát miatti üresjáratokat hatékonyan, a betegek gyógyítására használják fel. Ha ez pénzbe kerül és valaki hajlandó ezért fizetni, akkor hurrá. Mindenki örül.

Medgar 2012.04.19. 14:58:22

Fordítsuk meg a kérdést:
Miért fizessek ugyanazért a szolgáltatásért 25 000 forintot 5 000 helyett? A tiszta az lenne, hogy a munkaadói járulék menne az államhoz, a többiről én dönthessek.

A jelen felállás csak a plusz befizetés lehetőségét teremti meg.

Nuuk 2012.04.19. 14:58:37

Aki gazdag, az az ősközösségek kora óta jobb kajákat eszik, jobb szekere/hintója/kocsija van, miért lenne olyan fura, ha jobb egészségügyi ellátást is vehetne magának?

No meg ne legyünk álnaivak! Ma a kórházakban behazudják, hogy mindenki egyenlő ellátást kap, miközben nem. Ennél egy kicsit talán még jobb is, ha fehérítünk a dolgon. Nevezzük nevén a gyereket, és jöjjön egy kicsivel több legális zsé!

ekat 2012.04.19. 14:58:58

Mármint hogy mi az, ami eleve jár azoknak a mondjuk havi négyezer forintot fizetőknek, akik még elmentek a háromszáz forint ellen is szavazni? Én is elmentem, és szavaztam, érte, mert jobban értékeltem volna, ha nem kell magánorvoshoz járnom, ha normális ellátást akarok, de nekik nem kellett jobb egészségügy, nekik jobb így. Akkor
meg lelkük rajta, nekem meg hadd legyen már lehetőségem jobb ellátásra, ha én hajlandó vagyok fizetni. És nehogy már a havi tízezret kifizetni tudó 'gazdag' legyen, ez meg már megint milyen duma?
És hozzátenném, a szervilis borítékozást a leginkább a kispénzűek (idősebbek, műveletlenebbek) művelik, minden normális ember annyira utálja ezt a helyzetet, hogy ha lehet, inkább magánrendelésre megy, ahol tiszták a viszonyok.

SemBoga 2012.04.19. 14:59:20

@Jóska Pista:

van logika a dologban - csak ez a kormány éveken keresztül ellenezte a dolgot és emiatt kapott egy csomó szavazatot

Stringer 2012.04.19. 15:02:59

Jól értem-e.
Ha nem fizetem a drágább, névhez köthetően magánzsebes rendszerbe a plusz összeget, akkor marad az, ami voltaképp semmi?
Tehát, nem, hogy kevesebbet kapok a kötelezően befizetett járulékomért, hanem konkrétan azt, ami esetleg jut.

Mégse nyert Magyarország?
Elveszett a szociális népszavazás?

Kivlov 2012.04.19. 15:05:05

"...vehetnek egészségbiztosítást az alkalmazottaiknak, illetve bárki magánszemélyként is köthet ilyen biztosítást..."

Az a baj, barátom, hogy aki dolgozik, az rég megkötötte ezt a biztosítást, azáltal, hogy havi 20-30at vonnak a béréből EB járulék címszó alatt...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.19. 15:08:28

@Dirty Harry:
köszi az észrevételt ... a morgás jogától független, hogy pont ez a reklám fut rajta

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 15:08:56

@Semper Fidelis: "Ja, azt meg csak csendben teszem hozzá, hogy én, aki havi százezreket pengetek csak TB járulék címén, ha orvos kell, mehetek magánhoz."

Havi 700.000-t keresel???
Akkor miért rinyálsz?

mahet 2012.04.19. 15:11:51

@ekat: Pontosan.

Ezzel is csak az a baj, hogy után a a magándoki suttyomban berendel a kórházba ahol soron kívül ellátnak. Mi a f*sz?
Fizetni akarok bzmeg és számlát kapni róla nem a béna magyar mutyit.

dez01 2012.04.19. 15:11:57

Ez fehéríteni fogja az egészségügyet, illetve a minőséget is javítani fogja remélhetőleg.... Persze az kell, hgoy a NAV hozzáférhessen majd a keletkező adatbázisokhoz.....

Never 2012.04.19. 15:14:03

Bocsánat, de az egészségügy is egy szolgáltatás. Nem dolgozik senki sem ingyen, Patch Adams kevés követőre találna itthon és bárhol máshol (a hippi kommúnák pedig általában kihalóban vannak).

Ha nekem spec az a hobbim, hogy cigi meg sör helyett arra költöm a pénzemet, hogy ne kelljen a görcsökben fetrengő kisgyerekemmel 3 órát várni arra, hogy ultrahangra jusson (példa a gyakorlatból) vagy ne kelljen egy standard szűrővizsgálat miatt a (tényleg) betegekkel teli folyosón órákat várnom (találgatva, hogy vajon melyik betegséget kapom el), akkor hadd fizessek már érte pluszban.

Az alapellátás neve az, hogy alapellátás. A plusz ellátás (egyágyas VIP szoba, soron kívüli ellátás, gyorsabb laboreredmények, pontos időpontra megjelenés) pedig ha sajnos nem része az alapellátásnak (márpedig nem az), akkor hadd legyen mégis elérhető.

Fair? Nem. Szükséges? Igen.

Szelid sunmalac 2012.04.19. 15:14:13

@Kutchek: Egesz egyszeruen azert, mert nekem is orakat-napokat-heteket-honapokat kell varnom, mert a semmiert fizetek/unk rohadt sok penzt

mahet 2012.04.19. 15:16:52

@dez01: hát persze, hiszen aki a magyar átlagkeresetnél többet visz haza az adócsaló. El se tudjátok képzelni, hogy valaki legálisan pénzt keres?

Mutyiország, jó lesz ide a Fidesz.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.19. 15:20:03

Teljesen igazad van
"Immáron teljesen legálisan kerülnek a sor elejére a gazdagok,"

Csak azt felejtetted el megemlíteni, hogy az privatizációs módszer esetén, nem előre kerülnek a gazdagok, hanem csak ők kapnak egészségügyi ellátást.

Szóval remek hogy leírod a rendszer hátulütőit, de a minimális konstruktivitás szellemében írhattál volna valami alternatívát, ami működőképesebbé tenné a rendszert.

pelorata 2012.04.19. 15:21:00

És a hálapénz hezszokott szülészorvosok szerintetetek ebben a szép új rendszerben nem fogják továbbra is várni a borítékot?

dez01 2012.04.19. 15:21:16

@mahet: Én az orvosok miatt gondoltam inkább....

de persze ha mondjuk az egyéni vállalkozó - legyen mondjuk fodrász - havi 60 ezres jövedelemmel még vásárol egy havi 10 ezres biztosítást, akkor persze meg lehet kérdezni, hogy ugyan miből.....

Amúgy pont ma ajánlott nekem 1 ügynök ilyen biztosítást - 90 ezer volt az éves díja 40 éves korban, és 50 ezer volt egy 10 éves gyereké....

Nem a legalitással van a baj, hanem az adóelkerüléssel....

Semper Fidelis 2012.04.19. 15:21:32

@Kutchek: 770 ezret, és azért rinyálok, mert ahhoz képest, hogy befizetek egy valag pénzt, bármi bajom van, mehetek magánba. Azért!

Egyébként senki nem tiltja meg, hogy keressél magadnak jól fizető állást, aztán legalább többen fizetnének magasabb adót, nem? Jaja, irigykedés ingyen van...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.19. 15:23:28

@dr makarenko: Hogyan rendezett volna 300Ft bármit is ?
A 300Ft bevalottan arra kellett, hogy ne járjon a nyugdíjas hobbiból rendelésre.
Semmi köze nem volt semmilyen reformhoz.

Ugyanolyan parasztvakítás volt csupán, mint a lenépszavaztatása.

dez01 2012.04.19. 15:25:17

@pelorata: Várni várhatják, kevesebbet fognak kapni.... a biztosítók gondolo elő fogják írni a szerződésben, hogy hálapénz elfogadni= szerződésbontás.... És ami még jó, hogy aki ilyet köt, az már nem megy magánrendelésre...... tehát a dokik szürke/fekete jövedelme csökeknni fog.... ez itt a lényeg szerintem.

csárli hárper 2012.04.19. 15:31:27

pár éve nem arról volt szó hogy az egészségügy nem üzlet?
és hány ilyen parasztvakító mondat hangzott el akkoriban....

mahet 2012.04.19. 15:31:50

@Semper Fidelis: Ugyan már, szerinted nem jó, hogy az SZJA 80%-át az adózók 3%-a fizeti be? Most miért? Hogy lehetsz ilyen gonosz! Nem látod, hogy többet kérnek?!!! ADJ!

www.vg.hu/gazdasag/adozas/az-szja-80-szazalekat-az-orszag-3-szazaleka-fizeti-meg-341094

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.04.19. 15:34:33

Mondjuk azt nem értem honnan veszi mindenki, hogy az alul fizetett orvos nem fogja tartani a markát.

Ha azt akarod, hogy a prof műtsön, az akkor is kérni fogja a borítékot, ha a biztosító miatt hamarabb is kerül sorra a beteg.

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 15:35:30

@Semper Fidelis: Havi 660.000-nél már életbe lép a járulékfizetési korlát. Ergo fizetésednek kevesebb hányada megy a tb-be, mint annak aki pl. 100.000 vagy 600.000-t keres.

Amúgy meg, a 300 Ft-os vizitdíjjal megoldották, hogy az unatkozók ne a rendelőbe járjanak melegedni.
Ha ehelyett szívesebben fizetsz egy biztosítónak is plussz tízezreket, akkor grat.:)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.04.19. 15:36:30

@Trompf: azért annál kicsit több. Mert az orvos idejét sem lopta, államilag támogatott gyógyszert sem váltott ki és a többi.

Bár persze reformnak is túlzás hívni, viszont első lépésnek szerintem jó volt. (lett volna)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.04.19. 15:40:28

Egyébként az egészség a világ minden részén üzlet. Másképp nem is működik - illetve úgy működik csak, mint nálunk.

ursus artos 2012.04.19. 15:42:47

Ha privatizálva lett volna az egészségügy, akkor a gazdagokat nem gyógyították volna meg hamarabb?

okoskodo.peti 2012.04.19. 15:44:59

Basszus ekkora hazugságot mint ez a poszt.
Havi 5000-ért majd csipőprotézis műtét fog állni bármelyik bizotsito...hahaha..ne röhögtess már.
Arról van szó, hogy a ma is pénzért magánszolgáltatónál megvásárolható ellátást, most biztosításnak álcázzák. És így generálnak a magánszolgáltatónak mesterségesen forgalmat. Miközben egy fizetős ellátás. Ennyi. Szó nincs protézisről, meg komoly műtétekről. Adómegkerülés az egész.
Posztoló hülye, nem kicsit..nagyon

orient 2012.04.19. 15:45:03

Azért hozzátenném hogy a legtöbb nyugati országban ez így megy hozzáteszem sikerrel! Én utálom a mostani kormány intézkedéseinek a 80%-t, de ez kivételesen jó. Az egészségügy problémái nem oldódnak meg maguktól mert mindenki külföldre megy. Ha a szegény ember is szeretne bármilyen ellátást kapni a jövőben ahhoz bizony kell a tehetősebbek pénze. Én rendben voltam a vizitdíjjal is, de azt is leháborogta a nép. Most van egy új ötlet ez ellen is megy a lázadás, magyarul mindenki szeretné ha nem változna semmi, csak ezzel az a gond hogy a mostani rendszer már most is katasztrofális és változás nélkül tényleg emberek fognak kezelés nélkül maradni.

Tehát szerintem abba kell hagyni a lázongást és örülni hogy valami változás lesz ebben a halott rendszerben is, mert a fidesz semmihez sem mer nyúlni, ha meg igen akkor meg le vannak ugatva. Nem biztos hogy ez a legjobb megoldás, de ebben legalább nem mindenki fizet csak akinek van, és ettől még másoknak nem lesz rosszabb, hanem hosszútávon valószínűleg javulni fog a helyzet ahogy a vizitdíjjal is javult volna.

Szelid sunmalac 2012.04.19. 15:45:32

@Kutchek: Szamszerusitsd kerlek a kisebb hanyadot, majd tedd melle, hogy a 100e-t kereso nominalisan mennyit dob be a kozosbe, aztan tedd egymas melle a kettot. Sejted az eredmenyt?

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 15:50:00

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ilyen alapon az egykulcsos adórendszerben a csóringereknek nem 16%-ot kellne befizetni, hanem 99%-ot, csak azért, hogy NOMINÁLISAN annyit dobjon a közösbe, mint egy gazdagabb.
Lőjünk ki mindenkit, aki kevesebbet keres mint 600.000! Rohadt élősködők!!!

Már elnézést, de ha a kormányunk egykulcsos adórendszere igazságos, akkor a járulékokat is így kéne tekinteni!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.19. 15:52:06

@Trompf:
szerintem az OEP-nél pattog a labda ... aki szakmai szabályokat sért, pl. direkt hosszabbít várakozási listákat vagy leépíti a "közbetegeket", annak csapjon oda. Egy jó ellenőrzési rendszerrel sokat tudnak tenni az új rendszer társadalmi elfogadottságának érdekében

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 15:53:36

Sok rohadt paraszt.
Azoknak akik itt ugatnak a százezres nagyságrendű befizetésekről csak azt tudom mondani, fogják a be a pofájukat és örüljenek a nagy fizetésnek.
Nehogy azt képzeljék már, hogy mondjuk egy vesetranszplantot, vagy egy nyitott szívműtétet jobban megérdemelnek, mint az átlag magyar.
Egy csípőprotkó műtét így is 100 ezernél kezdődik zsebbe.

Elijah_Baley 2012.04.19. 15:58:20

amúgy valaki használja ezt a dolgot? nekem csak annyi tűnt fel h 30év felett többe kerül a biztosítás mintha havonta eljárnék magánrendelésre...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.04.19. 16:03:46

További híreink: Mikulás nincs, a reklámok hazudnak, a politikusok csalnak, a víz nedves.

ekat 2012.04.19. 16:08:43

@De gustibusaut bene, aut nihil: Ém speciell szeretném, de mikor a Medicover-t megkérdeztem pár éve, kiderült, hogy egy volt betegségem kizáró ok. Nehogy már még kockázatot is vállaljanak! :-)
Az Unionnak vagy kinek a feltételei nem derülnek ki a honlapjukról, meg meg még nem kérdeztem őket. Nem szeretnék semmi különlegeset, szerintem az alapnál eggyel drágább érdekelne, azaz hogy hamar és lényegi várakozások nélkül lehessen vizsgálatokra menni, ennyi.

dez01 2012.04.19. 16:09:26

@okoskodo.peti:

Igen.. Limitek vannak benne.. Asszem 1.5 milla a komoly műtét.... ami persze édeskevés.... És utána leülnek veled újratárgyalni a díjat....

De kiegészítésnek akkor is jó lenne ez a rendszer - a magánrendelést ki tudná váltani.

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:12:27

@ekat:
És mit gondolsz az igazságos, ha több hozzád hasonló is akad, akkor a szegények mindig eggyel hátrébb kerüljenek a listán miattatok?
Vagy úgy gondolod, hogy egy már hónapok óta műtétre váróval közlik, hogy bocsi, de te becsúsztál helyette és neki később cserélik ki a protkóját miattad, majd lesántul, és így hal meg talán?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.04.19. 16:15:14

@Trompf: Neked ez a véleményed, nem is fogod vissza.
Én viszont orvos ismerősök véleményére alapozom, hogy a sok 300 Ft, ami az intézménynél maradt sokat segített. Ha egy megyei kórházba egy nap 5 000 ember bemegy (annyi biztosan) akkor évi 450 mFt körüli összegről beszélünk. Konkrétan lehetett látni, hogy mit újítottak, szereztek be belőle. A szociális népszavazás szerintem óriási hiba volt, nagy kár volt érte. De végülis meglett a 2/3-ban mérhető eredmény, úgyhogy megérte, hiszen nem az ország számít, csak a fiesz.

nu pagagyí 2012.04.19. 16:18:14

@morgás joga mindenkit megillet: Az új rendszer célja, hogy a felsőbb rétegeknek ne kelljen az aljanéppel érintkezni. Ehhez előbb-utóbb szétválasztják a szegénykórházat a csilivili fizetős kórháztól.

ekat 2012.04.19. 16:18:34

@Salemi boszorkány: Nem foglalkoztam a dolog ideológiájával, nem tudom, ki és hogyan szerevezi meg, és nem is érdekel. Semmi problémám azzal, hogy a kötelezőbe a fizetésem arányában jóval többet fizetek, mint a közmondásos (igazából vagy papíron) minimálbéres had, és ezért ugyanazt a szolgltatást is kapom. De ha ezen felül pluszban fizetek pluszszolgáltatásért, akkor már hadd ne szégyelljem magam, ha minőségibb ellátást kapok.

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:20:14

@ekat:
Akkor miért nem mész magánkórházba?
Legalább ott nem tolakodnál mások elé!

ekat 2012.04.19. 16:21:37

@Salemi boszorkány: Ha lenne annyi pénzem, mennék is, nem én tehetek arról, hogy itthon hajlamosak minden minimálbér felett keresőt gazdagnak titulálni.

Vakmacska 2012.04.19. 16:22:10

Kicsit azért félrement ez a dolog, a cégek főleg járóbeteg-ellátást vesznek a dolgozóknak, annak nagy részét meg a biztosítók létező magánrendelőkbe terelik. A fekvőbeteg-ellátás kevésbé van ezekben a biztikben benne (vagy ha mégis, akkor pénzt adnak a betegnek, nem mindig ellátást), ahol mégis kórház és állami és fekvőbeteg, ott a biztosítók szerint EDDIG nem volt még sorállás, se prioritás, volt kapacitás. Hogy mi lesz pár év múlva, ha ez a rendszer elterjed, az más kávéház, de most nem itt a gond - legfeljebb még ott, hogy világ végén lévő cég nem tudja hova irányítani a munkavállalót mert a biztosítónak ott nincsen ellátási pontja.

nu pagagyí 2012.04.19. 16:25:32

@ekat: Az a kérdés mi az alapellátás. Félő, hogy azt egyre ócskásítják majd. Folyóson tárolt betegek, gyógyszer helyett ráolvasás. Kelleni fog a kapacitás a kedves betegre, mert abból lesz pénz.

Amúgy, ha így lesz, akkor hülye lesz, vagy állami alkalmazott, aki minimálbérnél többet jelent be. A járulékáért nem kap semmit, viszont a megspórolt adóból és járulékból benevezhet egy magánbiztosítóba.

dez01 2012.04.19. 16:27:26

@nu pagagyí:

Ez most is így van... hülye és alkalmazott jelent be többet... Ez az ország egyik legnagyobb baja, túl sok a potyautas....

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.04.19. 16:28:29

Engem az érdekelne, hogy a parlamenti képviselők miért kapnak extra 'VIP' egészségügyi ellátást? Azt hiszem, hogy a SOTE van kijelölve és mindig készen áll egy doki, hogy fogadhassa a kedves potyázni kívánókat. Gyomor forgató! :(

ekat 2012.04.19. 16:30:13

@dez01: Ó, én még hülyébb vagyok, még a kiadott lakásomat is leadóztam.... európainak is érzem magam inkább, nem magyarnak. :-)

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:30:47

@ekat:
Nem érdekel, hogy gazdag vagy-é, vagy sem és lexarom mennyit keresel, de ha más elé akarsz tolakodni, akkor fizesd ki az egész műtétet ill. járóbeteg szakellátás árát.
Szerintem az a befizetés még az előzetes vizsgálatok:CT,rtg, laborvizsgálatok árát sem fedezné.
Te tényleg azt hiszed, hogy havi 17 ezer forintért előrevesznek egy gerincműtétnél, ahol csak az implantátum ára cirka 210 ezer+ csontcsavarok+csontcement+egyebek+ az orvosok, műtősök, altatósok bére+betegszoba+nővéri felügyelet.

ekat 2012.04.19. 16:32:31

@Salemi boszorkány: Már miért hinnék ilyen hülyeséget? Nem én tehetek a Te tévképzeteidről...

MacChicken (törölt) 2012.04.19. 16:33:48

"nem tudják zsebből kifizetni a havi 10-30 ezer forintot olyanért, ami eleve is járna nekik". Mi jar? Kinek? Mi van? Bammeg, 22-23 eve mar kapitalizmus van, ha jol tudom. Majd jo, hogy nem az fog hoborogni, hogy esetleg elobb sorra kerulok plusz penzert, akinek amugy is en fizetem az ellatasat. Hol a faszban elsz te?

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:36:49

@ekat:
Hááát, te kérdezted, hogy a közepes biztosítás mennyi.
Ha pajzsmirigy vizsgálatra vágysz, akkor a nyaki UH és az izotópos vérvizsgálat is drágább lenne ennél:)

Friss A. (törölt) · http://egypercsincs.blog.hu/ 2012.04.19. 16:37:35

Sajnos az egész kérdéskör ennél jóval komplexebb. Nem igazán lehet erről -- ahogy semmilyen szakmai kérdésről -- pusztán populista alapon vitázni. Ez a "mi jár kinek", meg "bezzeg a gazdagok" kifakadások másra nem jók, csak a tények további elkendőzésére. Ha egyetlen okot kellene megjelölnöm (amit nem lehet), hogy miért döglődik az egészségügy (illetve miért döglött már jó rég óta) az nem más, mint az OEP lenyúlása. Az OEP-et pedig nem a poltikusok nyúlják le elsősorban, hanem a kedves orvosok, páciensek, és a gyógyszer illetve segédeszköz forgalmazó cégek EGYÜTT. Ez van. Ha legalább mindenki csak annyit venne igénybe, ami ténylegesen jár nekik, és nem tülekednének azért, ami szerintük jár nekik, akkor talán -- nem kevés átalakítással -- fenntarható lenne a jelenlegi szolidáris alapon működő egészségügyi rendszer. Mivel azonban itt mindenkinek jár minden, ezért ezt el lehet felejteni. Ahogy becsületkassza is csak ott létezik, ahol a pénzt ténylegesen be is dobják.

ekat 2012.04.19. 16:37:58

@ekat: Ha a német éveim alatt kint biztosítottam volna magam, mint ahogy nem, akkor az havi kb. 90.000 forintomba került volna átszámítva. És ebben sem lett volna minden benne, de gondolom, ennyibe kerül egy európai színvonalú, normálisan megfizetett személyzettel ellátott egészségügy fenntartása.
Itt viszont mindenkinek jár a gerincműtét havi ötezerért, ebből is látszik, hogy mennyivel jobban állunk, mint a németek.

dez01 2012.04.19. 16:39:06

@ekat: Hát..... túl kevés van belőled...

Nekem az volt a jó, amikor a 3. gyerekünk születésekor jött a Gyurcsány különadója, és onnantól a bruttó fizum (járulék nélküli bruttó) 52%-át kaptam csak kézhez.... Na az nagyon fájt.....

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:39:41

@ekat:
Ez téged zavar?
Akkor menj vissza németbe.

dez01 2012.04.19. 16:40:48

@Salemi boszorkány: Ha van biztosításod, akor a biztosítód ki fogja fizetni az egészet...... utána majd veled leboltolja - ha tudja....

dez01 2012.04.19. 16:42:44

Ja és felhívom a figyelmet a gyerekesek handycapjére.... Nekem pld. a család biztosítása a jelenlegi ajánlattal kb. 370 ezerbe kerülne évente....

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:42:47

@dez01:
Nekem nincs biztosítóm, nem tudok havonta plusz összegeket felvállalni a sima levont járulékokon felül.

Elijah_Baley 2012.04.19. 16:43:02

@ekat: hát, nekem is kb ennyi jött le, csak mivel ritkán járok szűrővizsgálatokra, nem hiszem h megérné havi szinten fizetni a nem kevés biztosítást...

ekat 2012.04.19. 16:43:35

@dez01: Hát azért vagyunk jópáran, csak nem mi vagyunk a többség. Abba a különadóba én is belefutottam életem legjobban fizető munkahelyén, de mivel az akkor már tény volt, én inkább a sok maradéknak örültem. :-) Sajnos a válság kitörésekor ők is sokallották, és elküldtek. :-)
Persze tényleg vicc volt a bruttómnak egészen pontosen a felét kézhezkapni.

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:43:51

@dez01: az köbö 3 havi fizetésem , köszi:)

ekat 2012.04.19. 16:45:37

@Salemi boszorkány: Szerintem itt Téged zavarnak dolgok, engem ugyan nem. Tenni szoktam a boldogulásomért, nem a fenekemen ülve acsarkodni meg irigykedni. De kinek-kinek ízlése szerint.

különvélemény 2012.04.19. 16:46:29

"Ez mindenképpen olyan extra tétel, ami az egészségügyi finanszírozási rendszerbe kerül, összege pedig attól függ, ki hány éves és melyik biztosítótól milyen - tehát alap, közepes vagy topkategóriás - csomagot vásárol."

Tévedés, az biztosítási díj nem az államkasszába kerül, hanem a biztosítókhoz.
A lóvé csak közvetve, ha megbetegszik az ügyfél, jut el az eü kasszába.

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:48:06

@ekat:
Szerintem meg te egy egy nagy rakás fos vagy, aki lenézi a szegényeket, ennyi.

Már hogyne zavarna, hiszen te akarsz mindenki elé kerülni a sorban.
Majd szólj ha vakbél műtét kell.

ekat 2012.04.19. 16:48:18

@De gustibusaut bene, aut nihil: Én viszont sajnos lassan ötven vagyok, és ráadásul boldog - minél tovább és minél egészségesebben szeretnék élni a továbbiakban is. :-)

ekat 2012.04.19. 16:50:17

Ez a hozzászólás is Téged minősít, nem engem.

Állítsuk meg a ......... 2012.04.19. 16:56:25

@ekat: Bocsi, hogy tegezni mertelek bácsika:)

budai zöld 2012.04.19. 16:58:16

Miért is jobb / fairebb rendszer az, amikor mindenki ugyanazt az elégségesnél gyengébb ellátást kapja, miközben az egészségügy tönkre megy az alulfinanszírozottságban és a hatékonytalanságban?

Miért rosszabb ennél, ha megengedjük, hogy aki akar, több pénzt nyomjon bele az _állami_ egészségügybe - miközben persze valamit kapnia is kell a pénzéért?

Annyit azért szögezzünk le, hogy egyelőre nem fullos egészségbiztosításról van szó, hanem leginkább diagnosztikai vizsgálatokról. Fizethetek többet azért, hogy spóroljak egy kis időt (többet tudjak dolgozni), miközben a biztosító semmi kockázatot nem vállal, mert igazi betegségek tényleges kezelését egyelőre nem fedezik ezek a biztosítások.

Valószínűleg még ennél is jobban tönkre kell mennie az egészségügynek ahhoz, hogy politikailag felvállalható legyen egy két szintű (alap állami + magán) egészségbiztosítási rendszer az _állami_ egészségügyben.
Cseheknél, szlovénoknál is van már, mégsem ment bele tönkre az ország, lázadás sem tört ki, várható élettartam sem zuhant.

Momina 2012.04.19. 17:21:47

@vukkarak: Nagyrészt egyetértek Veled, de a nyelvvizsga részben pont nem. Anno középiskolában két nyelvvizsgát szereztem, könyvtári könyvekből tanulva, iskolai nyelvórákon odafigyelve, külföldi tévécsatornákat hallgatva, önerőből. Kispénzű szüleimnek csak a nyelvvizsgadíjat kellett kiköhögni. Egyszer. Pótvizsgát nem. A nyelvvizsgához nem gazdagság kell, hanem akarat, meg szorgalom. (Meg persze tanulásban akárhol máshol is.)

kandel 2012.04.19. 17:40:01

teljesen felesleges aggodni. inkabb orulni kell ennek az uj rendszernek. itt nemetorszagban tokeletesen mukodik, a ket betegcsoport (privat es allami) jol megfer egymas mellett es a privatbol nagyobb elonyt huzo korhazak es klinikak jobb felszereltseget az allami biztositott betegek is elvezik.

Nem Penny hajója 2012.04.19. 17:40:29

Nincs semmi baj a magánbiztosítók bevonásával, szerintem ez egy jó lépés.

Mondjuk nekem rémlik valami olyasmi, hogy néhány évvel ezelőtt még pont a Fidesz ágált a magánbiztosítók ellen, meg naponta mondta Szíjjártó elvtárs, hogy az egészségügy nem üzlet blablabla... De ez végül is mindegy, rövid az emberek memóriája.

Mária 2012.04.19. 17:56:33

@kandel:

Németországban:

"a privatbol nagyobb elonyt huzo korhazak es klinikak jobb felszereltseget az allami biztositott betegek is elvezik."

Magyarországon:

"A privátból nagyobb előnyt húzó kórházak és klinikák jobb felszereltségét SEM az állami biztosított betegek, SEM a privát betegek NEM élvezik, mert az állam a privát betegektől az előresorolásért pluszban beszedett pénzt ELLOPJA."

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 17:59:11

@Nem Penny hajója: Na igen.

1. A magánnyugdíjpénztár gonosz. Meg kell szüntetni.

2. Az egészségpénztár jó. Be kell vezetni.

A kettő között egyetlen aprócska különbség volt-van: a magánnyugdíjpénztárakban már összegyült 3000 milliárd bezsebelhető lóvé; az egészségbiztosítók még csak most kezdenék gyűjtögetni a "megmentendő" vagyont.

873ujr3rk 2012.04.19. 18:01:05

azért korrektebbnek tűnik mint a férgek zsebét tömni, kávéval, itallal megszerezni a jogot arra, hogy egy széken szundikálhassak a kórházban fekvő gyerek mellett, és elláthassam a nővér munkáját . mindezért természetesen elvárják h hálás is legyek..

kandel 2012.04.19. 18:01:45

@Mária: te nagyon pesszimista vagy maria. az elobb meg hozza akartam egy mondatot tenni, de aztan kitoroltem. kb. azt, hogy lesz atmeneti ido amikor nem mukodik rendesen, de par ev mulva amikor beindul biztositas, a korhazakat vegre felszerelik az ellatas rengeteget fog javulni.

freesleep 2012.04.19. 18:04:36

el tudom képzelni, hogy sokan választanának ilyen biztosítást a tb helyett. de akik meg tudják fizetni, eleve sok tb-t fizetnek már

freesleep 2012.04.19. 18:10:31

igazából nem is látom, milyen pluszt ad a biztosítottnak, amit nem lehet egyszeri hálapénz + amúgy is fizetett tb-vel megszerezni. sokkal kevesebb ez, mint ami manyup volt anno. ráadásul mi lesz, ha egy kormányzat a nyakára lép, mint ez a manyupnak?

Semper Fidelis 2012.04.19. 18:15:59

@dez01: Jaja, minding megkapjuk, mi bejelentett normálisan keresők, hogy kussoljunk, örüljünk, hogy fizethetjük a többi ember gyógyíttatását.

Mindenki képezheti magát, hogy többet kapjon, a többi csak szánalmas szövegelés.

Amúgy meg ugathattok, volt már ajánlatom Brüsszelbe és New Yorkba is, nem fogadtam el, de ha egyszer mégis, akkor még ennyi befizetésem sem lesz itt...

Nem hogy megköszönnék, hogy van aki beletolja a kottát (még ha nem is önszántából), hanem még rúgnak is egyet az emberbe. Tetű burzsuj! Többet mer keresni mint én!

Deres · http://textura.blog.hu 2012.04.19. 18:18:27

Hurrá!

Kezdődik a rendszerváltozás. Lassan majd rájön a magyar, hogy nincs ingyen ebéd.

emzéperiksz 2012.04.19. 18:22:04

Ennek a biztosítósdinak az a legnagyobb baja, hogy nem biztosít mindent. Nézzétek meg a konstrukciókat, soron kívül mehetsz bizonyos vizsgálatokra, járóbeteg kezelésre, esetleg egynapos műtétre?
De mi van, ha infarktusod van, rákod van, komoly műtét kell? A csodálatos Medicover honlapján meg lehet nézni, hogy egy lóf@sz van a szádba, egy rendesebb műtétet már a magánbiztosító meg a cuki kis magánklinika nem vállal be, visszadobnak az SZTK-ba, ahol fizetheted a hálapénzt meg a többit.
Ha normális lenne a szolgáltatás, és tényleg MINDEN gyógyászati esetet biztosítanának a magánbiztosítók, akkor amúgy nagyon jó lenne egy ilyen szolgáltatás. De egy drága beavatkozást eszük ágában sincs finanszírozni :(

nu pagagyí 2012.04.19. 18:28:55

@Nem Penny hajója: Az előző reform a szolidaritási elv megörzése mellett terelte volna a járulékokat magánbiztosítóba. A biztosítók versengtek volna egymással, ki tud jobb szolgáltatást biztosítani. A biztosítottak között kockázatközösség lett volna. Úgy kell elképzelni, mint a kötelező gépjárműbiztosítást.
A magánbiztosító azért lényeges, mert jobban tudja védeni az érdekeidet az ellátóval szemben, mint ahogy jelenleg az állami biztosító az állami kórházzal szemben teszi.

csodalámpa 2012.04.19. 18:33:06

@Salemi boszorkány: most komolyan ennyire frusztrál idegbeteg lesz valaki, ha nem tud kifizetni egy egészségbiztosítást? Te mindenkire acsarogsz, akinek jobb/nagyobb autója/lakása/nője van, mint neked? Az egbizt jellemzően nem az életmentő műtétekről szól, emiatt nem fognak szegényemberek halomra halni, mert a szemét egbizt-tel rendelkezők befurakodnak eléjük.....ez egy nagyon jó szolgáltatás, jó ha van és meg tudod engedni magadnak (nem szívesen vágom beléd a kést, de nekem a cégem fizeti...) tudod bkv-val is el lehet jutni A-ból B-be, de ennyire gyűlölködni azok iránt, akik mindezt egy BMW-vel teszik, nos az 50-60 évvel ezelőtt volt divat. Szerintem ne égesd magad itt tovább :)

csodalámpa 2012.04.19. 18:35:01

@emzéperiksz: az rohadt drága lenne, és kb. senkinek nem tudnák eladni, és csak makkegészséges emberek köthetnék meg...egyik biztosító sem jótékonysági intézmény...

Makkasz 2012.04.19. 18:36:21

Borzaszto, valaki olyan minosegu munkat vegez, hogy cege az adok befizetese utan meg egeszsegugyi ellatast is vesz neki (emiatt nem veszi igenybe az allamit, amire egyebkent befizet sokat o is es cege is). Micsoda szemetseg.
Dogoljon meg.

freesleep 2012.04.19. 18:39:15

@csodalámpa: ezért aztán konkrétan nincs mit eladniuk....

Makkasz 2012.04.19. 18:40:45

@emzéperiksz: egy jo biztositas a draga amerikai rendszerben is kb. 40.000 Ft/hobol jon ki. En havi 200.000 Ft/ot fizettem azert a szarert amit egeszsegugyi ellatasnak mondanak Magyarorszagon. Gyurcsany meg azt akarta, fizessek vizitdijat (300 Ft lol), meg hogy szamlat allit ki nekem az egeszsegugyi intezmeny az ellatasrol. Rohejes. Egyszer voltam 2 napig korhazban hasmenessel.

Makkasz 2012.04.19. 18:46:12

@emzéperiksz: csak azt akartam mondani, a biztositonal annyit kap[sz, amennyire kotod a szerzodesed, es megfizeted. A sorbanallas nelkuli natha vizsgalatra is van ertelme fizetni, meg a szervbeultetesre is, kinek mi eri meg. Az allami rendszerben nem te dontod el milyen szolgaltatast valasztasz (mennyiert), hanem az egyforma szar van, akkor is ha boduletes osszeget lehuznak rolad.
Nekem kb. allando monitor (amit egy doki nez a rendeloben allapotomrol), ingyenes hazhozjovos vizsgalat es ellatas, eletmodtanacsadas, masszirozas, udulesi beutalok, visszaterites ha megsem lettem beteg, tappenz, stb.
jarnanak egy normalis magancegnel havi 200000 ert.

freesleep 2012.04.19. 18:47:46

@Makkasz: jó, de a tb-t ebben a rendszerben továbbra is fizetned kell

emzéperiksz 2012.04.19. 18:48:58

@Makkasz: "En havi 200.000 Ft/ot fizettem azert a szarert amit egeszsegugyi ellatasnak mondanak Magyarorszagon" - ehhez kb. havi 3 millió forintos fizetésed kell legyen. Hát mit mondjak? Ennyiből ott kezeltetheted magad, ahol akarod szerintem.

csodalámpa 2012.04.19. 18:49:50

@freesleep: hát, fene tudja, van akinek megéri, hogy a várólistás szakrendelésekre (UH, reuma, orthopedia, stb.) egy-két nap alatt bekerüljön, mindenféle utánjárás nélkül, csak egy telefont kell megengedni, vagy PET-re ne kelljen várnia hónapokat, ha kórházba kerül, VIP elhelyezése legyen, etc. Én már pár szolgáltatást használtam belőle, nekem tetszett. Ha nekem kéne fizetni, lehet, hogy eggyel alacsonyabb csomagot választanék, de szerintem kötnék ilyet.

nu pagagyí 2012.04.19. 18:49:55

Szerintem van helye a Fidesz féle luxus biztosítónak is, ha csak a magánszférára korlátozódik. Ha viszont közpénzből fenntartott intézményekbe tolja be a pofáját, az a luxusbiztosítás nélküli betegek egyre szarabb ellátását fogja maga után vonni.

Kíváncsi vagyok egyébként, mikor bukkan fel az államosított kórházak környékén Simicska újonnan grundolt cége a központosított beszerzések haszonélvezőjeként. Ő fogja az utolsó csapást mérni a normál betegek ellátási szinvonalára.

emzéperiksz 2012.04.19. 18:53:29

@nu pagagyí: "Ha viszont közpénzből fenntartott intézményekbe tolja be a pofáját, az a luxusbiztosítás nélküli betegek egyre szarabb ellátását fogja maga után vonni."

Épp az a lényeg, hogy a közpénzből fenntartott intézménynek fizet a biztosító a szolgáltatásért. A közpénzhez így magánpénz is társul, tehát az intézmény már nem csak közpénzből lesz fenntartva. Ha pedig több pénze van, mert megy bele magántőke is, akkor nyilván a betegek ellátási színvonala is nőhet úgy általában véve is. Nem gondolod?

Makkasz 2012.04.19. 18:55:16

@emzéperiksz: Nem egeszen, de kozel.
Es akartam eu. biztositast kotni (mert nem csak eu ellatasrol van itt szo, hanem biztositasrol!), de nem lehetett. Senki sem akar 10 milliot kifizetni egy mutet miatt. Egyszeruen nem volt lehetoseg. Egyedul ING arult valamit, de az keves volt.
Nyugodtan te is add hozza amit munkaltatod fizet, mert azt is neked kell megtermelned a munkaddal.

vitamax 2012.04.19. 18:55:59

Ez egyedül ugy lenne tisztességes ha választhatok,hogy mit fizetek,De ha a magánbiztositást választom,akkor ne kelljen fizetnem a tb-t,

freesleep 2012.04.19. 18:57:28

@csodalámpa: én a helyi sztk-ba másnapra kaptam reumaidőpontot sima tb-vel is

emzéperiksz 2012.04.19. 19:00:34

@freesleep: Anyukámnak meg rákkal három hónapra akartak tüdő CT-re, és hat hónapra csontizotópiás vizsgálatra időpontot adni.
A szövettanra egy hónapot várt, mert nyáron újult ki a daganat, és akkor a doktor urak nyaralnak, nem érnek rá dolgozni.
Az az érzése az embernek, hogy olyan későre adják az időpontokat, hátha nem kell már elvégezni a vizsgálatokat.

emzéperiksz 2012.04.19. 19:02:30

@Makkasz: Azért az átlag nem ennyit fizet, hanem kb. 10-20 ezer forint között valahol. A szolgáltatás meg az állami rendszerben nem a befizetett összegtől függ, mint egy magánbiztosítónál, mindenkinek ugyanaz jár, aki sokat keres, a szolidaritásból finanszírozza a semmit vagy keveset keresők ellátását is.

Macskond 2012.04.19. 19:02:52

De utálom már én is az ilyen "kommenista egyenlősdit". Írta itt fentebb valaki hogy jelnlegi nem túl brilliáns kormányuk végre tudott hozni valami értelmes rendeletet.
Ha az én időm többet ér mint amit az extra biztosításra be kell fizetni, akkor hadd fizethessek már, és ha már fizetek érte, hadd kapjak már érte valamit, például leginkább azt, hogy ne kelljen várni.
A történet onnan indul, hogy "miniszterék" megnézték hogy X pénz van a kasszában akkor abból 1 évben max y darab csipőprotézisre futja. Ezért csinálatak volumen korlátot, ami peresze egy "kibaszás" ahhoz képest hogy korábban annyit csináltak amire volt kapacitás. (ugye kevesebbet nem lett a TB amit levonnak, viszont a protézis, a fizetések, rezsi költésgek többek lettek)
Szóval igy lett feles kapacitás. Ha ezt privát biztosítással ki lehet használni az gazdaságilag is jó a kórháznak is, és bármilyen meglepő is, a TB biztosítottnak is, mert aki saját plusz pénzéért soron kivül megcsináltatja magát, az nem növeli a TB-sek előtti sort.
Megsúgom, hogy akinek megvolt rá a pénze az eddig is megelőzött, viszont elvette a volumenkorlátban kiszabott helyek egyikét, igy akinek nem volt pénze eddig méghátrább került.

Nem árt már végre észrevenni, hogy lehetne egy kis megbecsülést adni azoknak aki dolgoznak, (nem minimálon) ezért fizetnek, horribile dictu, akkor ne az legyen már hogy még "hunyászkodnia" is kelljen a panelproli előtt, mert merészelt jól keresni és abból n+1-szer több adót fizetni, és gyakorlatilag az Ő ellátását is fizetni.
Lehet ennek a rendszernek is hátulütője ami a cikkben felemlegetésre kerül. De hogy a mostaninál jobb, (még ha nem is tökéletes), az bizonyos. Legális többlet pénz kerül a rendszerbe amire annak nagy szükséges van.

freesleep 2012.04.19. 19:03:55

@emzéperiksz: sajnálom édesanyádat.
de ugye nem gondolod, hogy erős rákkockázattal, sokszövődményesféle betegséggel, vagy meglévő betegséggel köthet valaki megfizethető áron biztosítást? irigylem az optimizmusodat

freesleep 2012.04.19. 19:05:58

@Macskond: miért jobb, ha fizeted a tb-t - mondjuk havi 50-100ezret - és ezen túl még egy puszbiztosítást? nem lenne jobb, ha választható lenne a magánbiztosító egyedileg kalkulált áron? még olcsóbbnak is kéne lennie.

Mária 2012.04.19. 19:06:03

@873ujr3rk:

"azért korrektebbnek tűnik mint a férgek zsebét tömni, kávéval"

Nem az orvos zsebébe megy a pénz, hogy európai színvonalon újratermelje a munkaerejét, hanem a politikusok és a kormányközeli cégek vezetőinek magánszámlájára vándorol majd.

Az orvos legalább gyógyított a hálapénzért cserébe. Nem nettó 140-ből élt ötvenévesen, hanem nettó 300-ból.

Vagy lehet, hogy tévedek, és a magánbiztosítottak pénzéből az orvosok bérére is visszaosztanak?

Vagy szerinted ha a politikus jár jól a magánbiztosított betegekkel, és az orvos meg marad ott, ahol a közalkalmazotti bérek vannak, akkor a pluszba beszedett pénzért a politikus fogja frissen, fitten, kipihenten, a kifizetetlen számlák miatt nem aggódva megműteni a perforált vakbeledet?

Makkasz 2012.04.19. 19:06:59

Csak azert kommenteltem, mert arra kar irigykedni, aki vesz maganak plusz ellatast, es emiatt az allami, mindenkinek jaro egy reszet nem is veszi igenybe. Ne kaphasson senki jobb ellatast az irigyseg jegyeben?
Egyebkent szerintem kell a kozos tb, es abba befizetett penz alapellatasert, pl. gondolj bele, ha kozeli rokonaidnak is meg kell kotnod es fizetned eu biztositasat (pl. szulok), hogy ok is kapjanak hasonlot mint neked van.

emzéperiksz 2012.04.19. 19:07:11

@freesleep: Nem ezt gondolom, hanem azt akartam csak mondani, hogy hosszú a várólista, és sokat kell várni. Amúgy kiverte a balhét, és kapott időpontot korábbra, mert hely az van, csak a dokik nem akarják felírni, betenni a beteget, mert a tb nem finanszíroz elég vizsgálatot. Amúgy ha lenne rendes kétpilléres rendszer, el kellene vállalniuk a biztosítóknak minden ügyfelet, az olyat is, aki rákos, legfeljebb pár kockázatot kizárnak, de pl. ha eltöri a lábát, azt azért kezelhetné egy magánbiztosító is, nem?

Mária 2012.04.19. 19:09:12

@kandel:

Igen, NAGYON pesszimista vagyok.

Volt szerencsém suttyó kölyök koruk óta figyelemmel követni a Fidesz alapító tagok megannyi színeváltozását.

Realista vagyok, nem számítok tőlük semmi jóra.

freesleep 2012.04.19. 19:10:03

@emzéperiksz: ki hogy szeretné. én pl törött láb meg effélék miatt nem kötnék magánbiztosítást, viszont ha cukorbeteg lennék, ami miatt nekem megérné biztosítást kötni, egy magánbiztosító biztos jókora felárral vállalna

emzéperiksz 2012.04.19. 19:13:14

@freesleep: A biztosítást kockázatkezelésre van, olyan esetekre, amelyek még nem következtek be. A cukorbetegséged mellé még beszerezhetsz más betegségeket, amelyekre viszont jó lehet a biztosítás.

Mária 2012.04.19. 19:16:24

@csodalámpa:

Én a helyedben nem azon aggódnék, hogy a szegények nem kapnak majd rendes ellátást, hanem azon, hogy ki fogja zsebre tenni a VIP ellátásban reménykedő, többet fizetők pénzét, és mivel fogja kiszúrni a VIP ügyfelek szemét az extra pénzért cserébe.

Itt van a dög elásva, nem ott, hogy jajjmilesz azokkal, akik egyébként is szar ellátást kaptak a kis pénzükért cserébe.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.04.19. 19:17:37

Nekem nincs bajom, hogy pénzért jobb egészségügyi szolgáltatást vehetünk magunknak. Azonban azt elvárnám a közszolgáltatói orvoslásban maradóktól, hogy a "szegényeket" is normálisan lássák el. Mint pl. volt egy ilyen eset, hogy egy fiatalember torok tályogját nem kezelték, és a szerencsétlen megfulladt.
Legyen már alapkövetelmény az orvosoktól a megbízhatóság. Az orvosi eskü?! Ja, de tudom, pénz beszél, a kutya ugat. Azonban úgy látom, hogy a sok lóvé sem garancia semmire, hiszen a maguknak sok pénzt megszavazó képviselők ordenáré gazembereknek bizonyultak. Azt hiszem, nemcsak a finanszírozással van gond az egészségügyben, az emberek is erkölcstelenebbek vagy ki vannak égve. :-(

gothikaaaaaaaaaa 2012.04.19. 19:18:53

@vukkarak: azt gondolom ha a 40 évből dolgoztam 20, a Tb-be fízetek rendesen, és nem volt még komolyabb műtétem - beavatkozásom, akkor igen is a befízetett pénzemből jár az ellátás.

2012.04.19. 19:24:34

az a helyzet is előfordulhat, hogy a biztosító, akinek fizetsz, nincs szerződésben a kórházzal/orvossal, akihez menni akarsz. Akkor mi lesz?
Igaza van a fentebb szólónak is, hogy a biztosító úgy tűnik nem orvossal, hanem intézménnyel köt szerződést és az extra pénz nem vsz hogy a közvetlen betegellátásban részt vevőkhöz fog jutni. Inkább infrastruktúra fejlesztésre, ami látványos és jobban vonzza a beteget. Nem is látja és nem is érdekli a beteget hogy az orvos képzéséhez járulnak-e hozzá vagy hogy több szabadideje legyen az önképzéshez.

Archenemy 2012.04.19. 19:27:18

Ugye azt is be lehet látni, hogy egy audiban ülve nagyobb eséllyel élsz túl egy ütközést, mint egy kispolszkiban, vagy netán gyalog.

EZ IGASSÁGTALANOSSÁG A SZEGÉNY EMBEREKKEL SZEMBEN, MERT AZ AUDI SOKKAL DRÁGÁBB!!!!

Mongyonle!

lioliom 2012.04.19. 19:36:52

Ez minden jobban működő ország egészségügyében így van.Van az alapellátás a tb-ért és az pluszt azt a plussz-é fizet aki akarja.Én örülök neki.Nekem megér kb havi 5.000.-ft-ot a jobb ellátás!Így egyszer 5 és nem minden alkalommal a doki zsebébe,hogy ne köpjön le.

JohnHenry 2012.04.19. 19:39:26

egészséget a gazdagoknak!

Pszt! 2012.04.19. 19:45:40

Hagyjuk már ezt a "jajderosszlesz a szegényeknek" rinyálást. Ugyanolyan lesz a szegényeknek, mint most, csak aki hajlandó áldozni az egészségéért, annak lesz jobb. Egyébként ez a szegénység is viszonylagos. Az úgymond szegények is nyomják az 50-100 ezreket a doki zsebébe egy műtétkor, aki meg full szegény, azon nem lehet segíteni. Sajnos!

soproni1 2012.04.19. 19:45:43

Végre egy jó ötlet.más kérdés, hogy a magyar orvos tud-e úszni, ha megfizetjük !

Elijah_Baley 2012.04.19. 19:50:26

@lioliom: gondolom húszéves vagy és nincs szükséged több ellátásra mint amit a mezei pénzbedobós háziorvos tud adni, mert különben az az ötezer inkább tizenöt és húsz, de ne törődj vele :)

nu pagagyí 2012.04.19. 19:51:26

@emzéperiksz: A pénzes betegek elszívják a jobb orvosokat, nővéreket. A nem pénzesekre marad a selejtje.

Magánbiztosítás alapján magánkórházba menjen akinek van erre pénze, a TB-től meg kapja meg a normatíva összegét, mint magánember, a tényleges kezelés számlája alapján visszatérítésként.

gothikaaaaaaaaaa 2012.04.19. 19:55:47

@nu pagagyí: szinte minden eü intézet állami kézre kerül.a biztosítok velük kell szerződést kössenek, így azért remélem mindenki számára vonalazódik a jövö ellátási rendszere.

soproni1 2012.04.19. 19:58:13

Legszebb magyar szó az INGYEN .

preston 2012.04.19. 19:59:18

én nagy összegeket fizetek adókban, sőt még egészségügyhöz is van picike távoli közöm és sokkal nagyobb irtózattal nézek az e.ü. ellátásra , mint mások.szivesen fizetnék 5-20 ezret havonta, ha meggyőző érveket hallok. egyébként a fogsebészem ,,beutalására,, kinyitottak egy egész kórházi szárnyat, hogy ct-n a beültetéshez megvizsgáljanak és hiszek a fellelhető tartalékokban.ami a diagnózisokat illeti, már ezek rendszeres ingyenes látogatása is sokat jelent, ha soron kivül mehetek, mert igy elég sok baj megelőzhető. persze, teljes körű biztositás volna jó-

gothikaaaaaaaaaa 2012.04.19. 20:06:34

@lioliom: de a tényleg jobb ellátás nem havi 5000-be fog kerülni. hát ez a lényeg.
5000-ért kapsz a laborra egy héten belül időpontot, meg másnap röngent.

gothikaaaaaaaaaa 2012.04.19. 20:09:56

@soproni1: nem akar mindenki mindent ingyen.
senki nem hülye- na jó sokan nem hülyék- tudjuk mitől működik az eü-.ellátás, de azárt had ne akarjak a tb-vel együtt havi 30-40 ezereket fízetni, hogy másnapra kapjak laborba időpontot.

Elijah_Baley 2012.04.19. 20:10:25

@soproni1: lexebb az ingyér, de ez se rossz :)

emzéperiksz 2012.04.19. 20:11:57

@nu pagagyí: "A pénzes betegek elszívják a jobb orvosokat, nővéreket. A nem pénzesekre marad a selejtje."

Miért? A hálapénzes borítékos mostani rendszerben talán nem így van? Hol élsz te, apuskám?

A te általad javasolt rendszerben lennének szép, modern magánkórházak a pénzes betegeknek, meg lepukkant közkórházak a szegényeknek, ugyanabba az intézménybe nem járna szegény és gazdag. Mit gondolsz, a jó orvosok, nővérek melyik intézményben dolgoznának?

Szerintem, ha a biztosító beszáll pénzzel a közkórházakba, és ott ebből a pénzből vesznek modernebb felszerelést, jobb eszközöket, abból a szegényebb beteg is részesül.

soproni1 2012.04.19. 20:14:56

@gothikaaaa: én minden dolgozómnak kifizetem a kb. 8 ezret. Sajnos az alapproblémát nem oldja meg, hogy cigizünk piálunk, sportolunk. Azt a teljesen fizetős ellátás oldaná meg.legalább a következő generációnál. Másik probléma az orvosok minősége.

Szélmalomharcos 2012.04.19. 20:20:55

Ingyenes egészségügyi ellátás, 3,60-as kenyér, panellakást mindenkinek, nyugdíj 55 éves kortól: ezekkel van a pokolba vezető út kikövezve. Pedig milyen jól hangzik ugye ... csak nem működik a gyakorlatban. Lesz belőle a balkáni egészségügy meg a csillagászati államadósság, ismerjük a történetet.

Larry Silverstein 2012.04.19. 20:44:45

Jó lesz ez így. Aki jót akart, eddig is vagy magánba ment vagy borítékozott, PLUSZ vonták tőle a rendes TB-t is. A középosztály ezen szopott rendesen. Én fizetek de a link orvosokat akikhez nem járok tartsa el ak akarja.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.04.19. 21:10:45

Érdekes hogy mindig azok ágálnak az osszunk meg mindent és senki sem kapjon többet a másiknál rendszer mellett akik igencsak keveset tesznek a közösbe.
Jó lenne egy olyan program amibe be lehetne írni a fizetést és megmutatná mit kapna azért ha mindenki csak annyit tenne be. Sokan elcsendesednének, főleg a leghangosabbak.

soproni1 2012.04.19. 21:33:54

@De gustibusaut bene, aut nihil: Anno Kádár et. Híres mondata volt: ajándèkba kaptuk a szovjet elvtársaktól, tehát nem ingyen !

Hentesező 2012.04.20. 06:46:13

Frankó, rászabadítanak egy csomó lóvét az egészségügyre, anélkül, hogy tudnák ki, mikor, milyen feltételekkel, és főként mennyiért használhatja azt föl államilag fenntartott intézményekben. így aztán vannak kérdésék:
- labort ki fizeti?
- altatást, az ott hasznmnált eszközöket?
- mi va, ha szövődménye lett a biztosító páciensének és bekerül az intenzívre? kinek a pénze és kinek a helye ketyeg ilyenkor?
- mennyiért bérli a biztosító a kórházat, az eszközt, és a dokit?
- És a főportás meg a mosodás bére ebben benne van, vagy az ketyeg a tb-ből?
Érdekeltté tettek egy csomó embert a lopásban, és a tb-finanszírozott ellátások lerohasztásában, és adtak hozzá láthatatlaná tévő köpönyeget. Csak remélni lehet, hogy ellen fognak állni a kísértésnek.

nitro1 2012.04.20. 08:06:54

Az oké, hogy a volumenkorlátozás miatt a technikai eszközökön vannak üresjáratok, na de a már így is túlhajszolt egészségügyi dolgozók hogy fogják a munkájuk minőségromlása nélkül a rendelési időn kívül fogadni a fizetős betegeket? Nem ismerem az állapotokat belülről, ezért kérdezem.

lioliom 2012.04.20. 08:56:59

@gothikaaaa: Ez nem csak erről szól.Olvasd el a generali vagy az uniqa ajánlatát.Egy csomó szűrés is benne van.Aki ment már úgy az SZtk-ba orvoshoz szakrendelésre,hogy bocsika Én nem vagyok beteg csak szűrésre jöttem/Nőgyógyi,fogászat,szemészet,sebészet,urológia/,és még sorolhatnám,az tudja miről beszélek.Jó esetben csak lehánynak,de rosszabb esetben még ki is oktatnak,hogy a valóban betegtől veszed el a drága doktor idejét.Na meg a magánbetegektől,a kávézástól a telefonálástól és a nővérke csöcsörészésétől.Úgy gondolom,remélem ez ebben az esetben nem így lesz.Ez az alapcsomag,de hiszem,hogy ha már baj van akkor is használható lesz valamelyik csomag.Mert akkor már tényleg a zsebedbe kell nyúlni,ha nem akarsz bemurdelni az államiban.

lioliom 2012.04.20. 09:00:12

@De gustibusaut bene, aut nihil: nézd meg az ajánlatokat a biztosítóknál és utána mondj véleményt.Én megnéztem.És sajnos már többször 20 vagyok.Örülök,hogy legalább a stílusom alapján nem néznek annyinak.Mondták már mások is.Még telefonban is.És Én pont a korom miatt akarok változást.Mert,ha ez így marad ,nem sok van hátra.De a 20 éveseknek sem.Szép napot!

Állítsuk meg a ......... 2012.04.20. 09:48:46

@csodalámpa:
"@Salemi boszorkány: most komolyan ennyire frusztrál idegbeteg lesz valaki, ha nem tud kifizetni egy egészségbiztosítást? Te mindenkire acsarogsz, akinek jobb/nagyobb autója/lakása/nője van, mint neked? Az egbizt jellemzően nem az életmentő műtétekről szól, emiatt nem fognak szegényemberek halomra halni, mert a szemét egbizt-tel rendelkezők befurakodnak eléjük.....ez egy nagyon jó szolgáltatás, jó ha van és meg tudod engedni magadnak (nem szívesen vágom beléd a kést, de nekem a cégem fizeti...) tudod bkv-val is el lehet jutni A-ból B-be, de ennyire gyűlölködni azok iránt, akik mindezt egy BMW-vel teszik, nos az 50-60 évvel ezelőtt volt divat. Szerintem ne égesd magad itt tovább :) "

Kis majom.
Neked az mániád, hogy rád mindenki irigykedik.
NEM ÉRDEKEL A VAGYONOD, SŐT AZ SEM HOGYAN SZEREZTED.
Te úgy érzed, hogy neked hamarabb jár egy ct, vagy egy szövettani vizsgálat, mint nekem, akkor húzz el nyugodtan külföldre.
Ha úgy érzed, hogy neked több jogod van meggyóGYulni a rákból, mint egy szegény embernek, akkor is húzz el külföldre.
Bár én kötve hiszem, hogy ott ki tudnál fizetni egy komolyabB beavatkozást.
De te annyira minőségi és magas szintű munkát végzel, hogy csak úgy kapkodnak utánad:)

Állítsuk meg a ......... 2012.04.20. 10:44:42

@Kínai cuccok tesztje:

Érdekes, hogy azok mennyire beképzelten tudnak vicsorogni/ugatni, akik állítólag sokat tesznek be, holott lehet, hogy ők jóval kevesebbet tettek le az asztalar azért a pénzért.

Alal 2012.04.20. 11:30:03

@Salemi boszorkány:
Ez mindig így lesz. Kicsit a többkulcsos-egykulcsos adóhoz hasonlít a vita, tipikus jobboldali-baloldali ideológia ütközés ez (nem magyar politikai terminológia szerint!). Egyik fél azt mondja, hogy szolidárisnak kell lennünk, mindenkinek ugyanaz jár, a másik azt mondja, hogy aki többet fizet, többet kapjon. És általában a szegényebbek támogatják az egyiket, a gazdagabbak a másikat – ez természetes, hisz minden szentnek maga felé fordul a keze, hát még az embereknek… nem hülyék. A két ideológia ellentétes egymással, és mind a két oldalnak megvannak a jogos érvei. Viszont ha csak az egyik oldal érveit vesszük figyelembe, akkor a másik felet teljesen elidegenítenénk, és ezzel a „lázadásukat” kockáztatjuk. Vagy a szegények törnek fel szegénylázadásba (elég szélsőséges példa, tudom), vagy a finanszírozásban fontos szerepet betöltő gazdagabbak vonják meg a pénzügyi támogatásukat (legális vagy illegális módon – pl. adóelkerülés), ami megint csak a szegénynek lesz rossz – na ezért kéne találni egy köztes megoldást.

Meg kell határozni azt a „mindenkinek járó minimumot”, amit a kockázatközösség vállal. Ez az állam, a TB feladata. Akik több pénzt keresnek meg legálisan, leadózva, azok nagyobb részt vállalnak belőle. Kiveszik a részüket a közösségvállalásból - arányosan. Itt az államnak fontos szerepe van, hogy mindenkitől behajtsa a pénzt, és ellenőrizze, hogy valóban annyit fizet be, amennyit kell. Jó eszköz erre az, hogy csak azokat engedi a másik szintre belépni, akik bizonyítani tudják, hogy legális jövedelemből képesek azt fenntartani (tehát ne mehessen oda a minimálbéren bejelentett, de zsebbe pénzt kapó adócsaló).
Viszont ha teljesítette a közösség felé vállalt kötelességét, akkor miért ne kaphatna extra szolgáltatást az extra befizetésért? Ha hajlandó többet áldozni az egészségéért, akkor kapjon jobb ellátást. Nem eléd ugrik, mert nem az állami listába áll be, viszont az állami ellátást is támogatja a pénzével. Az állami szolgáltatásoknál mindenkinek jár az ellátás, csak nem jut annyi, amennyit szeretne – ez van, sz@r az élet, ezt el kell fogadni. Ezt mindenki tudja, csak nem mindenki hajlandó szembenézni vele.

Jóska Pista 2012.04.21. 13:41:17

@Salemi boszorkány:
"Te úgy érzed, hogy neked hamarabb jár egy ct, vagy egy szövettani vizsgálat, mint nekem, akkor húzz el nyugodtan külföldre.
Ha úgy érzed, hogy neked több jogod van meggyóGYulni a rákból, mint egy szegény embernek, akkor is húzz el külföldre."

Nem kell elmenni. Már évekkel ezelőtt is befizetted az árát, és azonnal soron kívül elvégezték a vizsgálatot. A PET-CT-ért valami 200 ezret fizettem, apám bypass műtétje valami 2 millióba fájt.

A különbség csak annyi lett, hogy lehet erre ma már biztosítást kötni bizonyos feltételekkel. A mi családonknak ez pl 700 ezerbe fáj évente. (2 felnőtt, 2 gyerek)

Ezt a szegény de becsületes jómunkásember dumát meg felejtsd már el, pont az ellenkezője igaz.

lüke 2012.04.24. 17:15:45

majd, ha a magán kórházakban szakmai potentátok lesznek!
köztudott, hogy a magán biztosításban a kíhúzott pénznek és felesleges beavatkozásnak nincs határa(a világon mindenütt)
javaslom
az
- evidence based medicine-t az
- uptodate-t
-state of the artot

MO-n pedig a
- fogorvoslás, és a
- szülészet
magán úton, magánbiztosítók nélkül is müködik
elötte tanulmányozni

lüke 2012.04.24. 17:19:00

@lüke:
- evidence based medicine-t az
- uptodate-t
-state of the artot
a beavatkozások elött tanulmányozni

@Jóska Pista: már Ausztriában is biztosíthatod magad, havi 300€-ért

Mohai Edit 2019.12.18. 15:47:53

@dez01: Kedves hozzaszolok! Kerlek, valaszojatok hogy valoban igaz-e, hogy akinek nincs bejelentett lakasa, fuggetlenul attol, hogy egesz eleteben fizette a TB-et, es nyugdijas, idos beteg ember, MIERT NEM KAP orvosi ellatast? Idos cukros baratnomet feltve kerdezem Onoktol.
Valoban igy van-e, mert aggodom erte mivel cukros es 70 eves mar. Haziorvosa kozolte vele, nem tudja ellatni, mert nincs bejelentett lakas, holott a varosban el miota megszuletett. Idokozben alberletben lakik, ahol nem jelentkezhet be, mert a foberlok nem engedik.
Mi ilyenkor a teendo?

Tisztelettel varom a valaszokat.Koszonom.

Mohai Edit 2019.12.18. 15:48:28

@dez01: Kedves hozzaszolok! Kerlek, valaszojatok hogy valoban igaz-e, hogy akinek nincs bejelentett lakasa, fuggetlenul attol, hogy egesz eleteben fizette a TB-et, es nyugdijas, idos beteg ember, MIERT NEM KAP orvosi ellatast? Idos cukros baratnomet feltve kerdezem Onoktol.
Valoban igy van-e, mert aggodom erte mivel cukros es 70 eves mar. Haziorvosa kozolte vele, nem tudja ellatni, mert nincs bejelentett lakas, holott a varosban el miota megszuletett. Idokozben alberletben lakik, ahol nem jelentkezhet be, mert a foberlok nem engedik.
Mi ilyenkor a teendo?

Tisztelettel varom a valaszokat.Koszonom.