véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngHa kíváncsi, bárki megnézheti, július elsejétől tud-e dohányterméket vásárolni ott, ahol él - az illetékes minisztérium ugyanis közzétette melyek azok a települések, ahol egyelőre senki sem kíván Nemzeti Dohányboltot nyitni. 

Eddig mi is történt? (előzményposztok elérhetők a tematikus tartalomjegyzékből)

  • az eredeti dohánykoncessziós pályázat 2012. december 15-én jelent meg,
  • a módosított beadási határidő 2013. február 23. volt és
  • több, mint egy hónap kellett az eredménytelenségi hirdetmény megjelenéséhez,
  • azokon a helyeken, ahol voltak jelentkezők, ott az eredményhirdetés pedig április 23-ig fog megtörténni.

1417 településre az első pályázati kiírás folyamán nem érkezett jelentkezés, magyarul itt senki sem gondolta úgy, hogy rentábilisan lehetne Nemzeti Dohányboltot üzemeltetni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többi helyen minden rendben, csak azt, hogy itt tuti nem lesz ebben a körben nyertes.

Tehát ha abból indulunk ki, hogy a kiírástól két hónap kell a pályázat beadására, két hónap pedig az elbírálásra (oké, ez már az egyszer 30 nappal meghosszabbított határidő), akkor az a mai hirdetményt figyelembe véve (bár az nem tartalmaz beadási határidőt, a visszaszámláló sem indult el újra, a konkrét pályázati kiírás sem található a nemzedidohany.hu-n,), a következő koncessziós eredményhirdetés leghamarabb május-június végén várható, onnan pedig még 30 nap szükséges a Nonprofit Zrt-nek, hogy megkösse a tényleges szerződéseket. A legrosszabb forgatókönyv esetén 1417 településen hónapokig nem lehet majd dohányterméket vásárolni, olyan jól sikerült a dohánypiac már most is toldozott-foltozott, többször módosított állami újrafelosztása. Ráadásul az ellátatlan települések között vannak olyanok is, amelyeken nem egy, hanem két koncessziós jog vár gazdára, és például olyan helyeken sem lehet majd cigarettát venni, mint Balatonöszöd vagy Ják.

Ha másodjára sem lesz sikeres a pályázati kiírás, vannak még megoldások, így például az állami mobil áruda, de a járatok útvonalának megtervezése és szervezése, valamint a fogyasztók számára elérhetővé tétele - reklám hiányában - igen időigényes lesz.

Lehet most örülni, hurrá, lesznek füstmentes településeink - de ez sajnos nem így működik. Mert mit is fognak lépni erre a helybeliek?

  • nagyon örülnek a kormány átgondolt piaci lépésének, leginkább azok, akik ezentúl kilométereket utazhatnak, hogy kielégítsék káros szenvedélyüket (már ha van pénzük útiköltségre) - ha pedig végre elindul majd az állami dohányjárat, társaságban szidhatják az új rendszert, míg várakoznak, hogy megérkezzen az utánpótlás.
  • a feketepiac rugalmas, ahol rést talál, ott gyorsan utat tör magának - a helyi megbízottak valószínűleg hamarabb beüzemelik zug-dohányboltjukat, mint ahogy az állam kegyeskedik majd intézkedni, mindenütt lehessen dohányterméket kapni, akár pl. mobilárudákból is. És nem utolsó sorban a feketepiaci dílerekkel a kapcsolattartás sokkal kényelmesebb is, mint hetente egyszer-kétszer a buszmegállóban (vagy valamelyik sarkon) várni, lehetőleg munkaidőben, hogy megérkezzen a dohányjárat - ráadásul a nehezen elérhető  legális termék még sokkal drágább is, mint az illegális. Ebből a szempontból még csak nem is hibáztathatjuk azokat, akik fekete dohányt vesznek - hiszen pont az állam az, aki megakadályozza, hogy könnyen legális termékekhez jussanak. Plusz még káros szenvedélyük "rezsiköltsége" is csökken.

"A GFK Hungária Piackutató Intézet egyik 2012-es elemzése szerint tavaly érezhetően megnőtt a dohánytermékek feketepiaca, legalábbis megfordult a korábbi csökkenő tendencia. Az illegális dohánytermékek piaci részesedése a becslések szerint 2012-ben elérte az 5,8 százalékot az egy évvel korábbi 4,2 százalék után. A GFK szerint a feketekereskedelem hagyományosan leginkább a legszegényebb Szabolcs, Borsod és Hajdú-Bihar megyékben burjánzik (a hazai dohánytermelés jelentős része is itt koncentrálódik), de a déli megyékben - Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna - is egyre inkább teret nyer. A legtöbb külföldi, nem adózott cigaretta még mindig ukrán, illetve fehérorosz eredetű, de a déli megyékben a Szerbiából érkező cigaretták terjednek." (origo.hu)

  • a kieső forgalom az állam számára kieső adóbevétel, az illegális dohánykereskedelem viszont tovább erősödik - a tüdőrák meg az adómentes cigitől is pont olyan, mint az adózottól, kezelése pedig ugyanúgy terheli a költségvetést, hacsak a honatyák elő nem írják, az egészségügyi ellátás feltétele névre szóló áfás számla a betegséget okozó termékekről - a passzív dohányzás miatti tüdőrákosok ebben az esetben duplán pórul jártak.
  • tovább terjed a "hobbikertészkedés", azaz a "nevelj magadnak dohányt" mozgalom. Aki rájön, nem is olyan nehéz palántához jutni és felnevelni (állítólag dézsában erkélyen is lehet), ha lehetősége van, valószínűleg kiterjeszti az üzletet és nemcsak magának termel, hanem másoknak is, aki pedig a legkönnyebb utat választja, az egyszerűen maga szüretel más dohányföldjén. Lesznek olyanok is, akik nincsenek kertészvénával megáldva vagy egyszerűen csak a lehetőségeik nem adottak a saját termesztéshez, ők is olcsón (adómentesen) juthatnak vágott dohányhoz, akár az internet segítségével is. Bár a saját dohánytermék is jövedéki terméknek számít és alapvetően adóköteles, a kormány részéről hangulatjavító kampány-megoldás lehetne "az 50 kg házi termesztésű adómentes dohányt az 50 liter adómentes pálinka mellé" akció (olvasói ötlet)

"A vágott dohányt áruló férfi szerint legfeljebb két-három éve érdemes így árulni a vágott dohányt. Az ok egyszerű: "Bolti áron, normális fizetésből már a zacskós dohányt sem lehet kifizetni". Szerinte a bolti dohánnyal megegyező minőségű dohány az övék is - ő állítólag "a földekről vásárolta fel" -, csak egy picit erősebb. Így a dohány kilója 5-6 ezer forint, a boltban viszont ugyanennyi vagy 28 ezer lenne - magyarázza. Az interneten árult dohány minősége - akárcsak a boltban kaphatóké - nagyon különböző lehet, de általában erősebbek, mint a bolti dohány." (origo.hu)

A többiek, akik nem dohányoznak vagy épp maradnak a legális dohánytermékeknél, joggal moroghatnak, a kieső adóbevételeket máshonnan kell majd pótolni, plusz finanszírozni lehet a NAV illegális piac elleni szélmalom harcát is. 

Természetesen nemcsak a fenti több, mint 1400 településen lesz várhatóan gond a dohánytermékek beszerzése - hiszen az sem biztos, hogy minden egyes koncesszió nyertessel szerződést tud kötni a nemzeti dohánycég, mint ahogy az sem, hogy akikkel szerződést kötött, azok július elsején be tudják indítani a boltot, illetve nem mennek csődbe az elkövetkező 20 év alatt. Ráadásul a pályázati kiírás arra sem ad garanciát, hogy a Nemzeti Dohányboltok területileg a népsűrűséghez igazodva fognak kinyitni - a jövedelmezőséget mint elsődleges szempontot figyelembe vevő kereskedők várhatóan a településközpontokban koncentrálódnak majd, sok-sok kilométeres bumlizásra kényszerítve azokat, akik a perifériának számító övezetekben laknak-dolgoznak. Az pedig, hogy az eleve sok látogatót vonzó plázákban-szupermarketekben nem nyitható üzlet, végképp sok dohányos életét meg fogja keseríteni, nem is beszélve az olyan rendezvényekről, mint például a Szigetfesztivál.

Még semmit sem tudunk arról, ténylegesen hogyan fog üzemelni a rendszer júliustól, de abban már most biztosak lehetünk,

  • a fogyasztási szokások jelentősen átalakulnak,
  • az új rendszer egyértelmű nyertesei a 450 millió forinttal megtámogatott és az összes koncessziós díjjal gazdálkodó Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt valamint a szervezett bűnözés lesz,
  • míg a vesztesek a fogyasztók valamint a költségvetés, így közvetve az összes dohányzó és nem dohányzó adófizető.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr365183147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigthereal 2013.03.29. 23:33:23

"1417 településen senki sem akar Nemzeti Dohányboltot nyitni. Hová vezet ez?"

talán leszoknak végre a cigiről, és a gyerekeikre költik az árát...

nandras01 2013.03.30. 01:59:50

@bigthereal: hát persze, hiszen a szenvedélybeteg arról ismerszik meg, hogy ha nem jut a szerhez, akkor a homlokára csap és jó útra tér.
így volt ez amerikában is az alkoholtilalom idején.
igaz?

azt hiszem, hogy kegyednek igen nagy marhának tetszik lenni...

vizsla_barat 2013.03.30. 03:18:07

majd lesz egy ciprusi off-shore ceg amelyik szallit a kisboltba vagy kocsmaba dohany jellegu termeket internetrol rendelve.

kistukesz 2013.03.30. 05:38:22

'99-ben az első idióta kormány alatt, miatt, leszoktam a cigiről. Az idei évtől amíg ezek a nagyeszűek lesznek nem iszok alkoholt sem.
Felmutatom a hosszabbik ujjamat nekik, még ha 131 ezerbe kerül is!

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.30. 05:42:00

Még szerencse, hogy legalább pálinkát főzhetünk.

azekezetnelkulitelseolvasom 2013.03.30. 05:45:17

Tehát ennyi település van ma Magyarországon, ahol szinte teljes mértékben a feketepiacról szerzik be a dohányárut?

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2013.03.30. 05:54:39

A törvényt nem kommentelem, mert nem tudom, de két dolog biztos: 1. nőni fog a feketepiaci beszerzés. 2. csökkenni fog a dohányosok száma. Összességében csökkeni fog az eladott dohánytermékek száma, és ez jó. Bár a rendszer kidolgozásának nem ez volt az elsődleges célja (mármint a fentiek), de összességében mégis a jó irányba változtatja meg a (szenvedély)betegek számát szerintem.

Medvegyev 2013.03.30. 06:40:02

Ez egy dupla nulla értékű, előzetes felmérés nélküli szabályozás, 1417 település az a 3200 magyar település majdnem fele.

Aki ettől boldog, gondolja már meg, hogy főként a kis falvakban nem lesz cigaretta.

Ha a dohányosok elmennének szavazni teljes számban, erős meglepetés születne.

nemsirunk 2013.03.30. 07:02:22

Méghogy nem lesz dohánybolt??? Dehogynem. Majd rendeletben kijelölik azokat, akiknek kötelessége lesz az előírt árukészletet tartani és forgalmazni, természetesen hatósági árakon. Lehet hogy ezt egyből az alkotmányba is beleírják, rögzítve a nyitvatartási időket, az eladók létszámát, a pult magasságát és szélességét stb.

Kb ez a "megoldás" illeszkedik Orbán eddigi intézkedéseinek sorába. Lehetőleg mindent közvetlenül állami irányítás alá kell venni, nem tűrhető el semmiféle egyéni döntés lehetősége.

TBone 2013.03.30. 07:16:51

Azokon a településeken majd a Coop, CBA és Reál boltok mentességet kapnak kellő "koncessziós díj" megfizetése ellenében

Mo21 2013.03.30. 07:44:56

Csak két megjegyzés. Ez nem a kormány átgondolt terve, hanem konkrétan Simicska és köre által kitalált és megvalósított rendszer.
Vidéki Fideszesek panaszkodnak, hogy még a megyei elnökök sem tudnak segíteni sok helyen a helyi vállalkozóknak, hogy trafikhoz jussanak, mert Lajosék Pestről megmondják kié lehet az engedély. A trafik ügy a legjobb bizonyítéka a foglyul ejtett állam megvalósulásának. Ez azt jelenti, hogy magáncégek (maffia csoportok) képesek a törvénykezést az állami apparátust saját szolgálatukba állítani. Persze sok ilyen eset van. Ami még legdurvább az a hulladékgazdálkodás einstandja a korábbi szolgáltatóktól. Gyakorlatilag kisajátítás. Ezt csak azért csinálják, mert az egész üzleg két lépésben Lajosékhoz kerül. De a villanyoszlopok államosításának terve is ebbe a sorba tartozik. Ott Lajost zavarja, hogy másé rajta lévő plakáthely.

nu pagagyí 2013.03.30. 08:00:33

Az egész trafik buli arra kell, hogy az olajszőkítéshez hasonló illegális aránybányát biztosítson a hatalom védelmében működő maffiózóknak. Pintérnek már van az ilyesmiben gyakorlata, Lázár meg hozza a buliba a dohánygyárát, amelyik a zárjegy nélküli cigiket biztosítja.

biobender 2013.03.30. 08:00:35

@Kirándulás: Hat akkor elore az allami alkoholmonopolium fele! Grat nertars, a lajos is igy gondolja!

Fejesrob 2013.03.30. 09:18:39

@Mo21: Ehhez a hulladékhoz annyit, hogy létezett idáig is egy hulladék maffia, sok helyen az osztrákok pénzével.

Szóval ha ez maffia, akkor itt annyit történt, hogy kiszorították az osztrákokat, nem véletlenül akarnak menni az EU-hoz.

Boka1 2013.03.30. 09:36:28

@Fejesrob: bosszúból mi meg ellopjuk a John Deere traktorjaikat!

Fejesrob 2013.03.30. 09:39:45

Tudom, hogy szubjektív, de amit hosszú kínlódásokkal éveken át nem tudtam elérni, most végre elértem, 5 hónapja nem dohányzom, így már leszarhatom, lesz a a közelünkben dohánybolt.

Köszönhetően Orbánéknak.

Fejesrob 2013.03.30. 09:40:40

@Boka1: Abban bízom, az egy figyelmeztetés volt, takarodjanak a magyar földekről.

Persze valószínűleg nem az volt.

nemsirunk 2013.03.30. 09:52:01

@Fejesrob: Nálunk idén pontosan a duplájára emelkedett a hulladékszállítás díja. Természetesen leírhatatlan boldogsággal tölt el a tudat, hogy nem gonosz osztrák-német cégé a haszon, hanem végre Magyar Ember lopja a pénzemet.

bigthereal 2013.03.30. 10:25:33

@nandras01: rosszul gondolod, és még illetlen is vagy...

a dohányzás nem (szenvedély)betegség, hanem szimplán rossz szokás, egy káros szenvedély, mint a csúnya beszéd vagy a köpködés az utcán...

sok embert ismerek, akik egyik napról a másikra abbahagyták, ha betegség lenne, nem tudták volna így megtenni.

orbán legnagyobb érdeme, hogy hatékonyan tett a dohányzás ellen, ami tökéletesen idióta, értelmetlen, káros és nagyon drága szokás

talán ezekkel a lépésekkel még azokat is rá lehet venni a leszokásra, akik eddig makacsul költik a pénzüket erre a szarra, és sajnos legnagyobb számban a munkanélküli, alacsonyabb iskolázottságú rétegek közül, aki nélkülöznek, de cigit tudnak venni.
ez nem azt jelenti, hogy a jobb módúak, orvosok, ügyvédek, vállalkozók nem cigiznek, de az arányuk messze alatta van a szegények arányánál

cigizni többszörös igénytelenség

ezen gondolkodj el, marha barátom...

fd 2013.03.30. 10:57:43

@TBone: ami alól a Lázár testvérek automatikusan felmentést kapnak?

Flankerr 2013.03.30. 11:02:07

Aki dohányt akar otthon termeszteni (mindegy milyen mennyiségben), és nem tradicionális dohánytermesztő vidéken él, ne reménykedjen. Érzékeny a talajra, és főleg nagyon-nagyon napsütés igényes, amit ha nem kap meg, akkor ment a levesbe.

nyelv-ész 2013.03.30. 11:03:50

A cigiről leszokás nehézségeiről az alábbi történettel adóznék:

Kollégám kétgyermekes családanyaként tavaly telesírta a fél munkahelyet, hogy az elmaradó fizetésemelések és az emelkedő árak miatt lassacskán nélkülözniük kell, holott ő is, meg a férje is dolgozik, nem lopják a napot. Miután megkérdeztem,, mennyit költenek ketten egy hónapban cigire, csak legyintett, hogy az semmi, fejenként alig egy doboz naponta, miért kéne azon spórolniuk...?

Azért csak kiszámoltam neki, hogy egy hónapban 42 darab ezrest költenek erre a kis semmiségre.

Le is szoktak mindketten igen hamar.

Kacat · http://portal.qonqr.com/recruit/home/ddy 2013.03.30. 11:06:20

@bigthereal: akár igazad is lehetne. Ha jól sejtem nem nézted át az eredménytelenségi listát. S -bár semmi közöm hozzá, de- abban is biztos vagyok, hogy nem vidéki kistelepülésen élsz/éltél.
Ez nem úgy működik hogy fogják magukat és leteszik. Ez nem úgy megy, hogy mondod (akárki mondja), hogy ez mekkora igénytelenség, s szemlesütve hajigálják ki kukába a cigarettát. Nem fogják, s nem is fogják megérteni az indokaidat. Ez nem divatkérdés. Elcseszett egy ábránd azt hinni, hogy a dohányosok számát ez az egész bohóckodás csökkenteni fogja.
Fentebb írta valaki, h ezek a települések ezek szerint eddig is feketén szerezték be a cigit. Javarészt igen, mert olcsóbb, s még akkor is jó ez sokaknak, ha tudottan rosszabb a minősége, mert nincs pénz. Hiába látod a kényelmes otthonból, hogy a megoldás az lenne, ha nem bagóznának, odakint ez más értékkel bír.
Egy rakat határmenti települést fedeztem fel a listán. Nos ők könnyű helyzetben vannak. Megoldják ők ezt hidd el, méghozzá rettenetesen könnyen, s ez a megoldás nem azt fogja jelenteni, -amit egy jövőbeli Fidesz táblázatban/plakáton már látni vélek- hogy drasztikusan visszaszorítottuk a dohányzást!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.30. 11:20:12

@bigthereal: márpedig kőkemény szenvedélybetegség, fizikai és mentális függőséggel. Ismerek én is pár embert, aki így-úgy abbahagyta, aztán újra is kezdte a jó részük.

bigthereal 2013.03.30. 11:37:18

@nyelv-ész: a legnagyobb igénytelenség, ha valaki családanyaként cigizik, mert ezzel mintát ad a gyerekeinek, akik utánozzák, és maguk is természetesnek veszik, hogy cigiznek, mert anya és apa is azt teszi...

és valóban nem számolják ki, és fogalmuk sincs, mennyi pénzt füstölnek el, amit csak értelmesebb dolgokra fordíthatnának.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.30. 11:38:36

Ezt bírom... aki sokat markol, keveset fog.

Illetve, a feketegazdaság elleni harc fontos eleme a tranzakciós adó, ami miatt mindenki egyre inkább kápéban bonyolítja, amit csak tud.

bigthereal 2013.03.30. 11:39:29

@Kacat: de vissza kell szorítani, és az, hogy a szórakozóhelyeken nem lehet, már hatalmas lépés!

kiemelt nemzeti érdek, hogy kevesebb dohányos legyen, és hogy a fiatalok ne szokjanak rá!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.30. 11:39:43

Mondjuk azzal egyetértek, hogy nem baj, ha nem lehet cigit kapni, csak az a baj, hogy ha az állam nem álszenteskedne, akkor simán-lazán be lehetne tiltani az árusítást - na persze, akkor nem lenne az a baromi bevétel, ami eddig volt belőle. (Mondjuk így is kevesebb lesz :D )

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.30. 11:41:49

@Kirándulás: " 2. csökkenni fog a dohányosok száma."

Mitől csökkenne?
Csak nehezebben fognak tudni bagót venni.

Mondjuk röhögök rajta, mert ha magától nincs annyi esze, hogy leszokjon...
...pedig menynivel több marad sörre a cigire költött pénzből ;)

bigthereal 2013.03.30. 11:43:09

@Before: és ez jó?

a 80-90-es években még reklámozták is, mindenhol lehetett füstölni, az osztályfőnököm akkora függő volt, hogy órán cigizett...

nem is kapott tisztelet tőlünk

a társadalmi szemléletet kell megváltoztatni, de annyira beleivódott az emberekbe a komenizmusban, hogy ez a legtermészetesebb dolog, hogy máig nehéz kiirtani.
a gyerekek meg alig várják, hogy cigizhessenek, mert attól nagyok lesznek, leginkább ezt kell megakadályozni!

nandras01 2013.03.30. 12:00:49

@bigthereal:
"a dohányzás nem (szenvedély)betegség, hanem szimplán rossz szokás, egy káros szenvedély..."

aha, érem. szóval a dohányzás nem szenvedélybetegség, hanem szenvedély - betegség nélkül.
ügyes.

azért addiktológusként ne próbálj elhelyezkedni, mert érhetnek meglepetések.
te, kedves barátom, vagy végtelenül naív vagy, ha azt hiszed, hogy orbánt fikarcnyit is érdekli a dohányosok egészségi állapota, vagy érdekelt vagy a bizniszben, vagy csak egyszerűen egy fideszdroid.
nem tudom melyik a rosszabb opció.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.30. 12:01:33

@bigthereal: miért lenne jó? Egyszerűen csak az állításodat vitattam. Amúgy teljesen egyetértek, a világ egyik legundorítóbb szokása.
Ez egyébént nem komenyista ármány, ugyanilyen teljesen elfogatott és természetes dolog volt a dohányzás az egész világon az 50-60-70-es években...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.30. 12:30:57

@bigthereal: Ausztriában többen dohányoznak, mint nálunk, biztos visszaüt náluk is a kommunista múlt:)

bigthereal 2013.03.30. 12:33:59

@morgás joga mindenkit megillet: linkelnél erre adatot? kissé bizarr állítás

egyébként ausztria is a szovjet megszállási zónában volt, csak hatalmas szerencsével és okos politikával függetlenné tudtak válni.

a dohányzás igénytelensége a komenizmus igénytelenségével vetekszik

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.30. 12:53:12

@bigthereal:
egyrészről itt találsz adatokat:
www.tobaccoatlas.org/uploads/Images/PDFs/Tobacco_Atlas_2ndPrint.pdf

ffi nő
47,7 45,1 Ausztria
42,7 33,5 Magyarország
a 98. oldalon kezdődnek a táblázatok konkrét számokkal

Másrészről még itt is kutakodhatsz:
www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/EN_WHS2012_Full.pdf,
a táblázatok a 110. oldalon kezdődnek:
ffi nő
47 45 … … … … … … Ausztria
43 33 Magyarország

mindkét szervezetnél vezet Ausztria ...

BHJ-962 2013.03.30. 13:04:54

@bigthereal:
"a dohányzás igénytelensége a komenizmus igénytelenségével vetekszik "

Egy ilyen sz@r ügybe,mint a cigizés belebonyolítani a "kamenizmust",mit mondjak nagy bravúr.
További sok sikert,előre a lenini úton,jöhet a gyúcsán-patásbajnaizás is.
Fogadókészek vagyunk:-)

nyelv-ész 2013.03.30. 13:11:32

@bigthereal: Ausztriának csak a keleti része volt szovjet zóna, és az is csak 1955-ig.

lavór 2013.03.30. 13:50:38

Hát így járt a mélyen tisztelt állam. Mint a szerencsejáték adóztatásával. Pont egy fillér adót nem tud beszedni, majd ezt is megoldja a magyar az állam nélkül, feketén. Talán még jobb megoldás lenne, ha betiltanák a dohányzást is. Minek az a bevétel az államnak? Tök felesleges.

Kacat · http://portal.qonqr.com/recruit/home/ddy 2013.03.30. 14:47:20

@bigthereal: Ez a hír nem arról szól, hogy hogyan kellene visszaszorítani a cigarettát. Ez a törvény sem arról szól. Ez nem más mint színtiszta haszonlesés.
Ellenben ha már belehoztad ezt a nézőpontot azt azért tudd, hogy nem a tiltás, a megvonás illetve a beszerzési nehézségek előidézése a megoldás. Ezzel nem lesz kevesebb dohányos, sőt rákényszerítik az embereket arra, h silányabb minőségű fekete dohányt szívjanak vagy épp külföldről szerezzék be szintén feketén ugyanazt amit eddig is szívtak. Ez pedig senkinek nem jó.
Hidd el, az emberek megoldják hogy hozzájussanak a napi elfüstölnivalóhoz.

egysmás 2013.03.30. 15:17:08

@bigthereal: jaja!

Azért nem heroinozik, füvezik, meg kokózik senki, mert nem lehet a boltban kapni ezeket a szereket...

Ha nem lesz a boltban cigi, akkor majd nem dohányoznak!

vasgyuszi 2013.03.30. 20:18:00

@Fejesrob: "...Köszönhetően Orbánéknak. ..."

Akkor nem a saját akaraterődnek? Ennyire nem lehetsz szemellenzős pöcs? Húzd ki a fejed a vitya seggéből, bár neked már úgyis mindegy ;)

Celtic 2013.04.01. 20:07:33

@Before: +1. En is masfel ev nemdohanyzas utan kaptam vissza ra :( Azota se tudok ujra leszokni. Mocskos egy fuggoseget okoz :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.01. 21:40:09

@bigthereal: "a dohányzás igénytelensége a komenizmus igénytelenségével vetekszik"

Ezt honnan a fenéből gondolod? Apám az ötvenes évek elején már 40 éves volt, és nagyon erősen dohányzott. A hatvanas évbek eljén meg leszokott róla.

A dohányzás nem az igénytelenségből fakadó igény. A nikotinnak élettani hatása van, ami jobban okolható a dohányfüggőségért, mint az igénytelenség. Manapság meg kimondottan az "igénytelen" elit költ sokat a drága dohánytermékekre, miután a szegény "igénytelennek" nincs rá pénze.

repinorbi 2013.04.02. 15:55:07

Ha március 29-én írták ki újra a pályázatot, akkor előtte egy héttel vehették észre, hogy valami nincs rendben. Tehát március 22-én sikerült végre sorba rakni a pályázatokat.
Azért a 31750 Ft-os pályázati utalásomért dolgozhatnának egy kicsit gyorsabban is. Ha pedig csak a sorba rakás 30 nap volt, akkor a kiértékeléshez mennyi idő kell???
A pályázat átolvasása kb. 55-60 perc, és akkor még mélyebben bele sem néztél. Kiváncsi vagyok, hogy hány ember végzi a pályázatok kiértékelését.
Az én olvasatomban 15633 munkaórára van szükség. Ha 20 munkatárs dolgozik vele akkor 1 nap alatt 20x8=160 pályázatot értékelnek ki.A szombatokat és vasárnapokat nem számolva 40 munkanap van ápr. 23-ig. Tehát 6400 pályázatot képesek kiértékelni. Namármost: vagy 50 embert kell az ügyre ráállítani vagy előre meg van a végeredmény.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.02. 18:12:51

@repinorbi: egy normális táblázattal már az első iktatásnál kibukik, hova nem adtak be ajánlatot (gondolom a kiértékelőknek is így, területenként adják át) - nekik ennyi idő kellett hozzá. A többi pedig már a "tudtuk, de nem sejtettük" kategória - tudtuk, hogy sok munka van vele, de nem sejtettük, hogy ennyi. Azt kétlem, hogy mélyen belenézzenek bármibe is, de még így is szükséges az az idő, amit írtál. Mert az értékelő sem gép, pisil közben, telefonál, netezik meg nézi a hó szállingózását ...

Egy nagy szerencséjük van, nem lehet fellebbezni a döntés ellen, így semmit sem kell indokolni (melyik pont miért annyi), és a kizáró okokat sem kell annyira komolyan venni, az üzleti terv minőségéről nem is beszélve

repinorbi 2013.04.04. 07:30:01

"Tudtuk, de nem sejtettük." Egy bármilyen versenyen, vagy pályázaton a zsűrinek vagy a bíráló bizottságnak a szakmai elitből kell kikerülnie. Kiváncsi lennék arra, hogy a kiértékelőnek van-e bármilyen szakmai kompetenciája a kereskedelemhez? Ez a munka a kereskedelemnek egy speciális , szakosodott része. Az egyik oldalról el kell tartania egy vállalkozást, a másik oldalról pedig be kell szedni az államnak 500 milliárd ft. bevételt.
A pályázattal kapcsolatban a vásárlóim szinte minden nap kérdezik, hogy van-e már eredmény. Szurkolnak is legalább ezren. Kérdezik, hogy izgulok-e az eredmény miatt? Hát persze. De tudom azt is, hogy a környéken nem véletlenül alakult ki az, hogy csak mi maradtunk. Ehhez a munkához nagyon maszívnak kell lenni, mind fizikailag, mind idegileg. Nem árt ha érzéked is van hozzá, meg tőkéd, és nem lehet az IQ-d 110 alatt. Kell némi tapasztalat, mert már az első héten kirabolnak, vagy megtalálnak a trükkös tolvajok. Nem vihetsz egyszerre egynél több boltot, mert ha kezelésre szoruló betegséged van akkor egyszerre 2-3-4-5 boltot nem tudsz felügyelni. Ha alkalmazottra bízod, akkor egy napi 300000 vagy 400000 Ft bevétel bárkit megszédít. Ha megveszed az árut és széles választékod van akkor először a gépbe kell bevételezned az árut és csak utána rakhatok ki. Cigaretta áremelésnél időnként ugyanazon a vonalkódon kétféle ár van. Az újságnak minden nap másik ára van. A főzött kávé meg a cukor vonalkód mentes. Ha tartod az üveges sört és valaki visszahozza a korábban vásárolt üveget, de cigarettát szeretne vásárolni akkor mit csinálsz?
Na szóval aki csókost esetleg most a Fidesz helyzetbe hoz annak nem lesz annyira arany élete. Én sem pályázok olyan állásra amihez nem értek!

MÁKOLÓ 2013.04.05. 18:13:16

@repinorbi: Részemről kapsz egy lájkot!
Jól látod! Én egy zöldfülű pályázó vagyok, és fingom sincsen, vajon akkor járok-e jól ha koncessziót nyerek, vagy ha sem.

repinorbi 2013.04.24. 09:29:13

@morgás joga mindenkit megillet:

Tisztelt Szerkesztő!

Április 22-én este jelent meg az a lista, amelyben a nyertesek nevét közölték. Mostanra már elég sok hírportál kinyomozta, hogy kik nyerték agyon magukat.
Tessék szépen egy elvárható komoly cikket írni, mert én már nagyon szeretnék hozzászólni ehhez a témához.

Tisztelettel:
Repi Norbi
süti beállítások módosítása