morgás joga 6.jpgMár csak pár hónapjuk (de lehet, hogy csak hetük) van eldönteni a szeptemberben elsős és ötödikes diákok szüleinek, hittant vagy erkölcstant választanak gyermekeik számára, heti 1 órában. Igaz, a tantárgy oktatásáról sok mindent még nem lehet tudni és a rendelet sem jelent meg, ám a szülőknek határozniuk kell, mit is akarnak csemetéik számára, mily módon alapozzák meg erkölcsi nevelésüket. Mert ugyebár a jelenlegi hatalom szerint az az erkölcsi nevelés, amit a család ad otthon, az nulla - nem elégséges ahhoz, hogy jó alattvalókká váljanak.

„Az etika csak a társadalom kifogása. Ködös és gyarló.” (Blood Plus c. japán anime)

Milyen lehetőségek vannak? Először is az állami erkölcstan - egyelőre mindenféle tájékoztatás nélkül, bár a lelkesebb szülők a médiából azért próbálkozhatnak ismeretszerzéssel, mit is fognak a gyermekük fejébe tömni 8 éven keresztül.

"A kerettanterv az első négy évfolyamon a nemzeti öntudatra nevelést, hazafias oktatást is kiemelt ügyként kezeli, és az szorgalmazza, hogy a tanárok mutassák be a nemzeti ünnepek történelmi hátterét, segítsék az „érzelmi azonosulást”. Az állampolgárságra nevelés fő célja, hogy a tanuló „megértse a szabályok fontosságát”, „kövesse a közösségi hagyományokat”, de a tanároknak feladata az empatikus képességek fejlesztése, a családi szerepek megtanítása. Illetve többek között ezen a tanórán ismerkedhetnek meg a környezettudatos szemléletmóddal, megtanítják őket különbséget tenni valóság és a tévében látottak között, az információs eszközök (pl. internetről letöltés) felelősségteljes használatára.

Felső tagozaton már továbbléphetnek a tanárok. Miközben továbbra is hangsúlyozniuk kell „a normakövetés fontosságát”, erősíteni kell „a saját népük és kultúrájuk értékeihez való kötődést”, meg kell mutatni nekik, hogy az emberek különböző véleményeket vallanak, nyitottá kell tenni a gyerekeket más népek kultúrája iránt. Ekkor tanulják meg az alapvető szabadságjogokat, vitakultúrára nevelik őket, megértik, hogy a család egyben tartása sokszor nehéz, hogy „a szexualitás a párkapcsolatok fontos eleme”, egyben megismertetik velük „a művi terhességmegszakítás lelki és fizikai veszélyeit”. A legfőbb irányokat tisztázó dokumentum mellett az alsó tagozatok számára a kerettanterv 16, a felső tagozatok számára 18 oldalon keresztül részletezi a módszertant: hogyan kell a meséket felhasználni a jó és rossz közti különbség illusztrálására, hogyan lehet építeni a gyerekek személyes élményeire, hogyan lehet a különféle készségeket (pl. empátia, párbeszédképesség) továbbfejleszteni.

Az egyházak, mint a hittanórák szervezői maguk állítják össze a tantárgy keret- és helyi tantervét." (hvg.hu)

Oké, ha az államit választják,vagy kapnak egy etikatanárt, vagy egy olyat, akit egy 60 órás gyorstalpaló hatalmaz fel arra, hogy 8 éven keresztül tanítsa a tárgyat heti 1 órában, a szabadságjogoktól kezdve a szexen át a környezetvédelemig meg a nemzettudatig. Összehasonlításul: nyelvet csak negyediktől kell tanítani heti 2 órában, tehát hetedik év végére ül végig egy diák ugyanannyi nyelvórát, mint etikát, és egész általános iskola alatt csak cirka 25%-kal lesz több nyelvórája, mint etika. Ha idegen nyelven megszólalni nem is tud, álmából felköltve is el tudja majd sorolni a regnáló hatalom összes magatartási vágyálmát - de vajon miben különbözik mindez a kisdobosok 6, vagy épp az úttörők 12 pontjától? Csak a "szocialista" szót kell eltávolítani , egy-két szót átfordítani (Népköztársaság - magyar állam, stb.) meg a karriertervet módosítani a megfelelő párt tagságára, mint legfőbb célkitűzésre.

A kisdobosok 6 pontja 

  1. A kisdobos hűséges gyermeke a magyar hazának.
  2. A kisdobos szereti és tiszteli szüleit, nevelőit, pajtásait.
  3. A kisdobos szorgalmasan tanul és dolgozik, segíti társait.
  4. A kisdobos igazat mond és igazságosan cselekszik.
  5. A kisdobos edzi testét és óvja egészségét.
  6. A kisdobos úgy él, hogy méltó legyen az úttörők vörös nyakkendőjére.

Az úttörők 12 pontja 

  1. Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte.
  2. Az úttörő erősíti a népek barátságát, védi a vörös nyakkendő becsületét.
  3. Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.
  4. Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.
  5. Az úttörő ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.
  6. Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik.
  7. Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.
  8. Az úttörő igaz hű barát.
  9. Az úttörő bátor és fegyelmezett.
  10. Az úttörő szereti és védi a természetet.
  11. Az úttörő edzi testét és óvja egészségét.
  12. Az úttörő úgy él, hogy méltó legyen a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.

És mi lesz majd azokkal a gyerekekkel, akik fittyet hánynak a tanárra, és nem figyelnek oda? Ha másképp látják az épp kitárgyalandó mesehősök jó és rossz cselekedeteit? Vagy ha vitatják a tanár erkölcsi magaslatait, ha úgy látják, aki nyal, az halad, aki meg nem, az hátrányban van? Ha az kap ötöst, akinek az anyukája bejárkál a tanárokhoz? Ha egyszerűbb kollektíven büntetni valamilyen apró malőrért, mint kideríteni, ki is a tettes? Lesz bukás, évismétlés, ha nem megfelelő erkölcsi érzékkel bír a gyerek? Esetleg nyarat elrontó utóvizsga? És mit tegyenek majd a szülők, ha nem értenek egyet az állami erkölcstannal? Gyomlálják ki a gyerekből az épp aznap hallottakat? Tanuld meg fiam, de ne fogadd meg?

És a szülők majd mondhatnak véleményt a tisztelt pedagógus erkölcsi értékrendjéről, pellengérre állíthatják majd világnézete vagy családi élete miatt? Ha valaki erkölcstant tanít majd, lehet szingli? És elvált? Vagy kötelező a férj-feleség-minimum két gyerek-kutya-macska felállás?

Vajon ezekre, meg a többi, szülők által felvetett a kérdésekre már a beiratkozáskor, illetve a negyedikesek esetén május vége felé választ tudnak adni majd az iskolák? Vagy egyszerűen csak kapnak a szülők egy táblázatot itt-ott ikszekkel, hátha az útmutatást ad, mit aggodalmaskodnak annyit, vegyék tudomásul, az állam mindig jót akar?

"Egy ember erkölcsi magatartása rokonszenven, neveltetésen és szociális kapcsolatokon és szükségszerűségeken kell hogy alapuljon; semmi vallásos alap nem szükséges. Az ember igazán rossz úton haladna, ha a halála utáni büntetéstől való félelem vagy jutalom reménye korlátozná." - Einstein, New York Times Magazine „Religion and Science", 1-4. o. (1930. november 9.); Berliner Tageblatt (1930. november 11.)

Igen ám, de mi lesz a kényszeregyházasított gyerekekkel? Azokkal, akik még világi iskolában kezdték, aztán hipp-hopp egyszer csak arra ébredtek, valamelyik felekezet átvette az irányítást a tanulmányaik felett? Nekik lehet majd erkölcstant választani, vagy kötelező a hittan? Ha a hittan kötelező, ahhoz mit fog szólni az ombudsman? És az Alkotmánybíróság, ha ugyan lesz még joga bármihez is hozzászólni?

Ha az egyházi hittant választják a szülők, akkor reménykedjenek, olyan felekezethez tartoznak, amelyik ezt meg is tudja oldani iskolai keretek között. Ma cirka 27 államilag elismert felekezet van, vajon mindegyik tudja biztosítani a hittantanárt kellő számban és kellő helyen? Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek nem? Vasárnapi iskola? Városilag összevont hittan este hétkor az imaházban, a plébánián vagy a kultúrban? És hogyan fogják megoldani az órarendet, hogy mindenkinek megfelelő legyen, az összes szóbajöhető hittantanárnak meg etikatanárnak is? És vajon a hittantanárok, bár nem tantestületi tagok és nem tartoznak a KIK alá, betekinthetnek majd az osztálynaplókba, nyaggathatják a gyerekeket más tantárgyban szerzett jegyeik miatt? És a hittannal együtt kötelező lesz istentiszteletre is járni, adakozni a felekezetnek, kegytárgyakat vásárolni meg részt venni annak egyéb rendezvényein és egyszer majd az esküvőt is ott kell megszerveztetni? Vajon a hittant célja egyben az is, hogy új fogyasztókat csatornázzanak be a hitpiacra?

És még mindig ott van a nagy kérdés, a KIK meg bárki, aki hozzáfér a KIK adatbázisához, mit fog kezdeni majd a  családilag kényszer-bevallott felekezeti adatokkal? Lesz országos meg egyéni nyilvántartás, ki zsidó ki hites, ki meg egyszerűen csak olyan alak, aki nagy valószínűséggel "hitvány ateista"? Lesz új pedagógus-sztereotípia, a "hájas, lúdtalpas tehát buta" gyerek után a "buzgó, jó keresztény, tehát okos", és mindez államtitkári szinten propagálva?

Az pedig már csak egy plusz kérdés: mindez mennyibe is kerül az adófizetőknek?

Ajánlott olvasmány: Az egyházakat is bosszantja a kormány bénázása, hvg.hu

Előzmény: 

Hány lista egy élet?

Kötelező erkölcstan vagy hittan - indul az átprogramozás?

Kötelező hinnem?

Államhit, akár akarod, akár nem

Etika, vagy amit akartok

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr165053431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szórakoztató Képes Erkölcstan 2013.02.21. 11:14:04

Minden értelmes embernek látnia kell jelleggel elindult a Szórakoztató Képes Erkölcstan és etikaoktatás blog.  Célja, hogy játékos, szórakoztató és könnyed stílusban vigye át azt az általános emberi erkölcsi tudást, amit máshol vagy egyáltalán nem...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.31. 10:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.30. 23:02:50

Európa megint lealázta, helyretette a gonosz törpét!

Orbán mekkora bőr van a pofádon, ilyen világ közutálat okán nem kéne már eltünni a p.csába?

A nemzeti szar fokozódik!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.30. 23:05:55

Én azért örülök, hogy mire a gyermekeim iskolások lesznek, ez a társaság már nem fog regnálni és talán normálisabb garnitúra jön helyette.

zembertelen 2013.01.30. 23:10:38

Orbán - Semjén vs. Erkölcs - hittan

J.W. Booth 2013.01.30. 23:17:01

Ilyen erővel Ron Hubbard műveit is oktathatnák. Xenu helyett Gyurcsányt kell csak írni, a megváltó szcientológia helyett pedig fideszt.

Ez még elmenne, ha ennél nagyobb baromságot ne csinálnának a fiúk. De, sajnos csinálnak.

Dr.Bio74 2013.01.30. 23:21:28

Nem értem, hogy kerül egy kalap alá az erkölcstan a hittannal?
Másrészről az erkölcstanról,lehet egy réteg akinek nem ártana, de szerintem az erkölcstan nem óraszámban tantervként tanítandó, hanem az erkölcstannak kell a nevelés keretének lennie, azaz napi percnyi tettekben kellene konzekvensen alkalmazni, számon kérni. Nem pedig elmondani, hogy mi az erkölcsös (valaki szerint) oszt, holnapra olvassátok el, pá.

Napkutya 2013.01.30. 23:34:57

Római katolikus vagyok. Lehet köpködni, de szerintem semmi gáz sincs a hittannal, -már, ha nem egy agyatlan, tekintélyelvű barom akarja sulykolni a bekeseredett hülyeségét.

(Nekem, sajnos ez jutott, -de, ettől még, ez a dolog szerintem jó.) Ma már, nagyon profi, nyitott, fiatal és értelmes papok vannak, akik szépen tanítanak.

Vonzanak a megismerésre, -és nem kényszerítenek.

A baj azzal van, ahogy ez a kormány kezeli ezt a dolgot. Olyan, mint a N. Geographic csatorna Magyarországon.

5-10 éves, unalomig mantrázott dolgokat ismételnek orrvérzésig, -ráadásul, az adás tekintélyes része önreklám.

No, ez a gáz.

Apropó, mi a l.faszt csinál a KDNP a FIDESZ-mellett? Mert, ezt pl. akár helyre is tehetnék, ha akarnák..

Szerintem...

Dr. Verőköltő 2013.01.30. 23:40:41

két kérdésem van!
1. ki mondja meg mi erkölcsös vagy nem! (nekem pl. semmi bajom a pornófilmmel nagymamámnak már lehet)
2. nem akar az állam eltakarodni a kurva anyjába a magánéletemből? a hálószobámból? a gyerekszobánkból??

Napkutya 2013.01.30. 23:47:23

@Dr. Verőköltő: TE mondod meg mi számodra az erkölcs. Vagy én.
Mindenkié a sajátja.

Ez ÍGY van jól.

A gyerekszobából, pedig igenis takarodjon az Állam, akárki van kormányon!

Az a szülők dolga.

Napkutya 2013.01.30. 23:55:14

@Napkutya: "Vagy én a magamét."

Ez így pontos. Elnézést!

christophe 2013.01.31. 00:12:56

@Napkutya: 1980-ban jàrtam hittanra,sajàt akaratbol,nem voltam ràkènyszeritve,szemben a mostani gyerekekkel,hadd dontse màr el a szulo,hogy mikènt neveli a csemetèjèt..

ui.:10ève nem jàrtam templomban,karàcsonyi beszèd,helyett kortesbeszèd,na ott valami elszakadt...;

Napkutya 2013.01.31. 00:45:50

@christophe: Alighanem, nincs köztünk véleménykülönbség. Szerintem is, a szülő dolga!

Más. A politizáló papok nálam is kiverik a biztosítékot. Majd egy évvel ezelőtt, hétvégén, a szüleim városában mentünk el templomba.

A pap "elvtárs" olyan lendülettel ismertette a kormányszóvivői álláspontot, hogy azzal a mondandója akár vezércikk is lehetett volna a honi kormánysajtóban.

Néztünk egymásra hülyén a párommal, aztán megsajnáltuk szegényt.Értelmes ember. Esket, keresztel, temet.
Éveket áldozott az elhivatottságának.

De, TÍZ év múlva, mégis, mi a bánatos keservet fog gondolni magáról?

Muzsikok közt 2013.01.31. 01:28:41

Mi ez a picsogás?

Blogger nem járt iskolába? Az iskola szívás, nem kötelező.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 01:31:50

@Zuckerbrot: a szívás nem kötelező, vagy az iskola?
ha valaki 16 éves koráig csak elsős, akkor 10 évet fog végigülni hittanon/erkölcstanon, akár akar, akár nem ...

Muzsikok közt 2013.01.31. 01:34:38

@morgás joga mindenkit megillet: Eddig azon picsogtál, hogy kötelező a hittan.

Tessék most már nem az.

Amit a nyelvórák számáról írsz az is hazugság, napi egy nyelvóra minimum van, de jobb helyeken több is.

Nyihaha.

Muzsikok közt 2013.01.31. 01:39:02

@morgás joga mindenkit megillet: Bár abban egyetértek hogy nem hiszem hogy nagy hatékonysággal lehet erkölcstan órát tartani, mert ebben a példamutatásnak van egyedül értelme, de ártani nem fog heti 1 órácskában.

Nekünk mindennapos hittan volt + vizsga minden év végén belőle. Vállaltam, egyházi gimi. Nem lett belőle károm, minden végzős elit egyetemeken tanul.

Nem kell abból élnie mint neked, nem esik ki a kapa a szájából 2 mondat után mint kegyelmednek.

Mehehehe.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 01:40:45

Az erkölcstannal, mint olyannal semmi gond nincsen. Talán sokaknak új, de az iskoláknak nemcsak oktatási, hanem nevelési feladatai is vannak. Így volt ez már Comenius idejében is, így volt Klebelsberg és a bolsik idején is. A kérdés az csak az, hogy miféle erkölcsökre nevelik a gyerekeket: a szemkilövetés jó vagy rossz?

A hittannak és főleg a judeosemjénizmusnak viszont semmi keresnivalója az iskolákban, inkább focizzanak helyette a gyerekek.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 01:46:03

@Zuckerbrot: NAT - negyediktől heti két nyelvóra. Erkölcstan vagy hittan (választható, mást én sem írtam soha), első osztálytól heti 1 óra. Számolj.

Muzsikok közt 2013.01.31. 01:49:05

@morgás joga mindenkit megillet: A NAT a kötelető alap.

Több mint 10 éve sem volt már jobb helyeken napi egy nyelvóránál kevesebb, bár a legjobb helyeken mindennap volt erkölcstan is.

Viszont attól hogy te ilyen helyekre a lábadat be nem teheted, ne irigykedj mert az kínos. Szvsz.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 01:50:32

@Zuckerbrot: jah, és a nagyon elit sulidban arról nem volt szó, hogy nem nézzük le a másikat, esetleg ócsároljuk, de először azért rendesen, szövegértelmezve elolvassuk, amit írt, mert különben csak beégünk és fizetett trollnak néznek minket???

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 01:54:14

@morgás joga mindenkit megillet: erősen túldimenzionált dolog a nyelvoktatás. Akinek szüksége lesz rá, az már óvodában elkezd ismerkedni legalább egy idegen nyelvvel, ha nem már a bölcsőben. A többiek az életben nem fogják használni semmire.

Persze ez nemcsak a nyelvvel van így, más a kémiát nem használja semmire, mert valljuk be, le lehet élni egy polgári életet is alapvető iskolai kémiai ismeretek nélkül is. Mint ahogy iskolai angol nyelvtudás nélkül is. (Nyilván nem azt mondom, hogy ne tudja, mit jelent a stop.)

Aki meg akar tanulni külföldiül, az menjen el fél évre külföldre, és tízszer jobban meg fogja tanulni a nyelvet, mint itthon tanulná heti 5 órában 12 éven át. Legyen rá lehetőség, persze. A fakultációk rendszerét kellene kiterjeszteni. Ötödiktől napi 1 vagy akár 2 óra.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 01:56:19

@Zuckerbrot:
Cukorfalat, ajánlott olvasmány számodra a NAT: az egyenlő színvonal miatt negyediktől 2 óra nyelv, az iskola ha többet akar, kerítse elő rá a pénzt valahonnan. Csak ne az államtól. Lehet egyházi forrás mondjuk, de akkor az a veszélye, hogy sok olyan lesz, mint te. Olyanok, akiknek napi egy hittannal (vagy erkölcstannal?) sem lenne normális vitakultúrájuk ... Kár lenne beléjük az adófizetők pénze, nem gondolod?

Muzsikok közt 2013.01.31. 01:56:55

@morgás joga mindenkit megillet: Nyihaha.

De igen volt róla szó de máig imádom a takonygerincü fajtádat ekézni, gyarlóság meg minden.

Hol is hallgathattuk ezt hogy ne legyen hittan, ne legyen erkölcstan(ami ugye szintén keresztény alapú)? Kinek a slágere ez? Mikor vert ez Mo-n gyökeret?

Bízzuk a TV-re? Vagy az Index hirdetőire? Szeretnéd mi? Meggyülik a bajod ebben a mucsai országban.

Nyehehee.

hungarisztan 2013.01.31. 01:58:01

@Negyvenértelmiségi:
Persze, irodalom, fizika, ének, rajz, biológia, történelem stb. nélkül is le lehet élni egy életet. Sőt, még tesi nélkül is.

Medve anyám.
Nem mondok semmit.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:00:12

Hajrá klerikális konzervatív euroszkeptikus értelmiség!

1. Ami a judeolibbant értelmiségnek nem tetszik az az országnak jó.

2. Aki a judeolibbant értelmiségnek nem tetszik rossz ember nem lehet.

3. Aki a judeolibbant értelmiséget irtja még ma velem lesz a paradicsomban.

Ámen.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:00:35

@Negyvenértelmiségi: a kormányunk úgy gondolja, negyediktől legyen nyelvoktatás, érettségire alapfok-szerű kötelező tudás, viszont aki felsőoktatásban szeretne részt venni, annak középfok a beugró. De azt a NAT nem biztosítja, csak ha nyelvtagozatos valaki. Vajon nem hibádzik itt valami? És most nem a túldimenzionáltságról van szó, hanem az egyenlő esélyekről.
Talán nem kellene középfokot kérni a felsőoktatáshoz, meg a diplomához. A végzettek jó része úgysem használja semmire.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:02:41

@morgás joga mindenkit megillet: Én meg értem mire volt jó a TV.

Nyihahaha.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:06:00

@hungarisztan:

Irodalom nélkül nem, mert alapvető kommunikációs készség nélkül még remetének sem leszel alkalmas.

A fizika már véleményes, a matematika a fontos, de az nagyon, az naponta kellene, mint a testnevelés.

Ének is kell, a zene iránt elemi igénye van mindenkinek.

A mostani iskolai biológia teljesen felesleges, a környezetismeret részeként egy gyakorlatias biológia-oktatásra viszont nagy szükség lenne.

Te mit hasznosítottál eddigi életedben az iskolában tanult kémiából? Hogy a nedvességtől rozsdásodik a fém? Ezért érdemes volt minden héten bejárni képleteket magolni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:09:37

@morgás joga mindenkit megillet: aki egyetemre vagy akár csak OKJ-re akar menni, az igenis legyen penge legalább egy idegen nyelvből. Az értelmiségi ember az beszéljen külföldiül. Ne papíron, hanem folyékonyan, álmából felriasztva is, bármilyen témáról, amiből magyarul is képben van.

A többieknek viszont ne legyen muszáj. És ha egy asztalos ki akar tanulni mérnöknek, akkor menjen ki Ausztriába fél évre asztaloskodni, ha addig nem tanult meg külföldiül, és máris kinyílik előtte is az ajtó.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:09:42

@Zuckerbrot: annak is van biztos előnye, ha nem ismered meg a világot, csak azt, amit napi egy órában eléd tárnak - gondolom, már az evolúcióelmélet is a judeolibbant kategória a számodra és ha tehetnéd, majomperre készítenél vádiratot. Az eredmény látszik, te Önmagad vagy a legjobb ellenérve a kötelező hittannak és minden egyes további kommenteddel ezt csak erősíted.
Lehet, hogy pár évszázaddal korábban kellett volna születned, és most gyújthatnád a máglyát a boszorkányok meg G. Bruno alatt ...

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:12:11

@morgás joga mindenkit megillet: Nyihaha.

Le ne dobd az ékszíjat még mindig nem kötelező a hittan.

hungarisztan 2013.01.31. 02:13:27

@morgás joga mindenkit megillet:

Megint egyszer az történik, hogy belefinganak a nulláslisztbe, aztán mikor egymásnak esik mindenki a találgatásokkal, akkor ártatlan képpel szétnéznek, hogy hát ők ilyet nem mondtak. Tény, mivel nem is szokásuk azzal fáradni, hogy elvesszenek a részletekben. Vezír mondani szlogen, alattvaló bégetni. Az állampolgár mindazonáltal döntsön a nyugdíjáról, gyerekéről, adózásáról, miegymásról (végtére is bagatell ügyek ezek!), aztán majd ha már döntött (mert kénytelen volt), akkor sebtében összegányolnak valamit, toldozzák-foldozzák napestig, meg megmagyarázzák, hogy ők tulajdonképp sosem gondolták úgy, ahogy az állampolgár, ezzel szemben Eurázsia mindig is Óceániával állt harcban.
Bebasznak egy követ a tóba, mer' a Zsóti szerint az jó ötlet, oszt' nézik, milyen hullámokat vet. Ha kedvük szottyan, akkor utána dobnak még egyet.
No, kábé ennyit tudnak tervezés, előrelátás, gondolkodás frontján. Azt bírják gondolni, hogy ez politika.

Más.
Miért nem lehet a trollt kibaszni a picsába? Szemmel láthatóan csak rombolni van itt.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:14:37

@morgás joga mindenkit megillet: pedig abban igaza van, hogy nem judeolibbantképzőként kellene tekinteni a közoktatásra. Erre a legjobb módszer, ha a gyerekek pengék matematikából (helyesen gondolkodnak), pengék kommunikációból (el is tudják mondani gondolataikat), pengék testnevelésből (nem lesznek nyámnyila köcsögök), és kapnak némi erkölcsi nevelést is (nem fogják rosszra használni kitűnő képességeiket).

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:15:52

@Negyvenértelmiségi: néha azért jó lenne több kémia ismeret: milyen folt mivel jön ki (golyóstoll ingzsebben, stb.), melyik E mi valójában, meg mi hozza le a motorolajat a kézről Tudod, azt a jó szmogosat, kerékcsere után ...

egyébként az elég felemás gondolkodás, hogy felsőoktatásba belépő a nyelv, de a köznevelés nem tanítja meg. Mi van például a szakközepesekkel? Ők ne tanuljanak szakirányba tovább? Mi van, ha rájön a lurkó, gépészmérnök lesz vagy építész, esetleg IT-s? Hogyan finanszírozza a nyelvtanulást? Vagy arra is lesz diákhitel, mivel az állami köznevelés nem biztosítja?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:19:33

@hungarisztan: az ideszokott troll visszajön más néven, mert ezért fizetik. Néha nevetségesek, néha dühítőek, máskor meg egymással beszélgetnek. Ha Nagy Lajos élne, biztos írna róluk egy helyes kis karcolatot a Képtelen természetrajzában.

De lehet, hogy egyszer majd lesz egy morgás, tele troll idézetekkel:)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:19:41

@morgás joga mindenkit megillet: amiket az első bekezdésben írsz, azt ma sem tanítják, vagy nem kémiaórán. Ezek alapvető háztartási ismeretek. Ezeket érdemes tanítani. De a kémiai hátterét tudni csak az ínyenceknek és a mazochistáknak szükséges.

A nyelvtanulásról már írtam, az nem késő 18-30 éves korban sem, mindössze fél évet el kell tölteni egy másik országban, közben lehet pénzt is keresni, világot látni, nem marad le semmiről, aki 18 éves koráig nem tanult meg külföldiül. De a lehetőséget biztosítani kell mindenkinek, hogy iskolában is tanulhasson idegen nyelvet, akár többet is. Napi 2 óra fakultáció pont alkalmas lenne erre (is). Meg arra is, hogy akit az érdekel, mi az a szilanizáció, az azt tanulja meg.

flamer 2013.01.31. 02:21:33

@Napkutya: A hittannal az a gáz, hogy kötelező.
Hogy a francba lehet úgy vallásszabadságról beszélni, hogy a gyereknek kötelező katolikus propagandát hallgatnia és azt visszamondania? Ráadásul nem lehet válogatni, ha az illető homofób / rasszista / elvakult fundamentalista (és a leírtak alapján tisztában vagy azzal, hogy erre nagy esély van), akkor az ő homofób / rasszista / elvakult fundamentalista baromságait kell visszamondania.
Egyébként emiatt az iskolák egyházak kezére játszása is baromira bántja a szemem: gyakorlatilag állami pénzből működő intézményekben taposnak két lábbal a vallásszabadságon.
És ez nem zavarja se a fideszes szemforgatókat, se a szocikat, akik az anyjukat is eladnák pár új szavazóért (ugye a vatikáni szerződést is Horn írta alá), szarik rá az egész ország, csak akkor van belőle balhé, ha a hitgyülisekről van szó (akikről egyébként semmivel sem vagyok jobb vagy rosszabb véleménnyel, mint a többi egyházról).

Fullánkos Algol 2013.01.31. 02:23:57

A kisdobos- meg úttörő-párhuzamban nincs semmi meglepő, miután az orbán volt a kun béla (vagy pl. a pintér sándor a garbai sándor), a keresztény agymosás meg azért fér bele, mert a tanácsköztársaságosak lepaktáltak a hagyományos keresztény nacionalista uralkodó osztállyal (pl. kövér lászló volt a tisza istván).
Szóval az egyik ágba (a tanácsköztársaságiak) a vallás nevelte bele a hatalommal való visszaélést, a másikba (a konzervatívokba) az osztályhelyzete.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:24:06

Ha olajos a kezem, akkor nem az érdekel, hogy mit kell a kémcsőbe önteni, hogy olaj legyen belőle, hanem hogy hol és mit keressek, ha le akarom mosni. Az sem érdekel, hogy hogy reagálna a pamut az olajos kezemre, annyi eszem van magamtól is, hogy nem csapok rá vele a lepedőre. Mégis azt tanítják, hogy milyen vegyületekből áll össze a szmötyi, és nem azt, hogy mivel takarítsam le a picsába, ha zavar.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:25:38

Nem találtam semmit az archívban hogy ugyanígy picsogtál volna amikor bevezették a holokauszt emléknapot az iskolákban.

Állami iskolában mikor volt kötelező keresztény emléknap, Icák? Pedig a magyar oktatási intézmények elit része vagy ma is egyházi, vagy egyházi alapítású.

Icák, te mit alapítottál? Bankot, újságot vagy TV-t?

hungarisztan 2013.01.31. 02:26:12

@Negyvenértelmiségi:

Ezt ne már. Nehéz elhinnem, hogy valóban a béna, korszerűtlen, hatékonytalan közoktatási rendszer további lebontása mellett érvelnél. De ha nem csak ugratsz, hanem komolyan gondolod, akkor azért nézz már szét, hogy amelyik országokban jól megy, ott miket és hogyan tanítanak!
Van tán némi korreláció, nem?

Egy iparos hogyan végezzen minőségi munkát, ha nem érti meg a legmodernebb CNC esztergagép leírását? (Sőt, megvenni sem tudja, mert még egy külföldi oldalról sem tud rendelni...)

A tananyagon, módszertanon, célkitűzéseken lehet vitatkozni, na de hogy ne legyen pl. nyelv- és természettudományos oktatás? A XXI. században? Megrémítesz.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:27:41

@flamer: A hittannal az a gáz, hogy kötelező.

- Hol kötelező? Nyehehe.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:27:59

@Zuckerbrot: na a holoemléknapot és hasonlókat azokat nemcsak ki kellene venni a tantervből, hanem ki is tiltani tízharmaddal, mielőtt valaki megint belecsempészi. A legújabb, hogy a cigány holokausztot is be akarják pikkelyezni. A következő alighanem a kommunista holokauszt lesz, ha jönnek vissza az elvtársak.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:28:07

@Negyvenértelmiségi: nem hiszem, hogy egy átlagos iskola az államosításig judeolibbant-képző lett volna - egy átlagpedagógus nem lenne alkalmas erre a feladatra. Az iskolák többségében azt tanítják ma is, mint 40 éve (lásd magyar meg a kötelező olvasmányok), egy-két módszer változott hál' az égnek, viszont cserébe bejött egy-két olyan, amiért sarokba kellene állítani az azt alkalmazó tanárt (pl. csoportos munkára mindenkinek ugyanazt a jegyet adni, akár dolgozik a kedves tanuló, akár nem)
ha elkötelezett egy tanár, akkor jól tanít (ismeretet ad és gondolkodásra késztet), ha rossz tanár, akkor leadja az anyagot, a gyerek meg tanulja meg, ahogy akarja, max. a szülő eltölt vele egy-két órát, amíg ténylegesen is megtanítja neki. Ezen a KIK sem fog tudni változtatni.
az alternatív iskolákról meg ne beszéljünk, az külön kategória, de oda úgyis olyanok járnak, akiknek valamilyen okból az javallott (magyarul nem igazán hiányzanak az állami oktatásból)

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:32:37

@Negyvenértelmiségi: Én azt javaslom hogy tolerancia emléknap is legyen, és meleg tolerancia emlékhét, és homofóbia ellenes emléknap.

És cigány kultúra napja is legyen, persze az állami iskolákban.

Ez a minimum hogy szembenézzünk. A szembenéznivalóval. Nyihahaha.

- Pogrom kell ide testi lelki megtisztulás, az kell. Nem purim.

hungarisztan 2013.01.31. 02:36:00

@morgás joga mindenkit megillet:
Nem úgy van az. Mert ahová a troll beteszi a lábát, oda nem megy a normális ember olvasni, érvelni, vitázni.
Alighanem ez neki a célja.
Tehát a bloggazda vagy kibassza a picsába, és ha más néven visszajön, akkor azon a néven is kibassza a picsába (és ezt szépen iterálja a végtelenségig), vagy elveszíti a minőségi olvasóit.

Igen, ez így melós. De a trollnak még melósabb mindig új nicket regelni! Egy idő után megunja. Ha meg nem, akkor GOTO 10.

Ezt sajna meg kell csinálni, mert vagy ő, vagy az értelmes olvasók. Your call.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:37:28

@hungarisztan: nem, éppenhogy erősíteném.

A tantárgycsoport: minden életkorban magas óraszámban:
- matematika
- magyar nyelv, magyar irodalom, történelem
- testnevelés

B tantárgycsoport: minden életkorban rendszeres jelleggel:
- ének-zene
- társadalom- és környezetismeret
- informatika és egyéb modern dolgok

C tantárgycsoport: minden más, kötelezően vagy szabadon választható jelleggel:
- pl. idegen nyelvek, kémia, biológia

Sokkal gyakorlatiasabb oktatást adnék, az elméleti jelleg csak az A és a C csoportot jellemezné.

Nyilván kihagytam ezt-azt, az alapelvek viszont ezek lennének nálam.

Aki a CNC gépet akarja megérteni, annak nem kell fullos angoloktatás, annak elég, ha el tudja olvasni a szakmai szöveget, de beszélgetni meg levelet írni tanítani teljesen felesleges kötelező jelleggel.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:40:18

@morgás joga mindenkit megillet:

"sarokba kellene állítani az azt alkalmazó tanárt (pl. csoportos munkára mindenkinek ugyanazt a jegyet adni, akár dolgozik a kedves tanuló, akár nem)"

Pedig ezzel nincs semmi gond, amennyiben a tanulók maguk alakítanak csoportokat, és nem a tanár jelöli ki. Aki potyázik, az legfeljebb legközelebb a reszliben találja magát, aztán a vállára veheti a csoportot, ha jó jegyet akar, ez teljesen rendben van.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:43:02

@Zuckerbrot: ezeket majd megtanulják von Haus aus az erre fogékonyak. A többiek meg legfeljebb kiröhögik őket, ha kifittyen a pávatoll a tornanadrág alól. Ahány ház, annyi szokás, ezzel nincs semmi gond.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:45:33

@morgás joga mindenkit megillet: egy átlagpedagógus nem lenne alkalmas erre a feladatra. Az iskolák többségében azt tanítják ma is, mint 40 éve (lásd magyar meg a kötelező olvasmányok),

- Mert 40 éve nem judeolibbant rule volt, kedves?

- Nektek töriórátok sem volt, nem csak erkölcstan?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:48:44

@hungarisztan: igen, ez mindig nagy dilemma - a bolond elrettenti a nem bolondokat, vagy épp mágnesként vonzza őket, hogy elborzadjanak vagy épp röhögjenek rajtuk, vérmérsékletük szerint. A komoly kommentelők gyakran el is küldik melegebb éghajlatra a trollokat, vagy egyszerűen nem veszik figyelembe őket.
Cukorfalat esete azért is érdekes, mert kommentjeit olvasva bárki elgondolkozhat azon, vajon az ő gyereke is ilyen lesz napi egy hittannal? Ha ilyet akar, nosza egyházi suli, ha nem, akkor inkább az állami, ott is az erkölcstan, azt még könnyebb kigyomlálni a kölyökből. Plusz még azon is elmorfondírozik, mit kell tennie ahhoz (például elmennie választani), hogy még az erkölcstan se legyen kötelező heti 1x olyan tartalommal, amit ő nagyon nem szeretne.

Más kérdés, ha visszaélnek egyesek a véleménynyilvánítás szabadságával, ott sürgősen lépéseket kell tenni.

hungarisztan 2013.01.31. 02:49:00

Belgium, volt kollégám fia egy átlag általános iskolában ezeket a nyelveket tanulja (a flamand részen):
- holland (anyanyelv)
- francia (hivatalos nyelv Vallóniában)
- német (hivatalos nyelv a német határ mellett)
- angol (mert kell. muszáj. nincs mese.)
- spanyol (választott idegen nyelv)
- ógörög és latin (hobbi, mert szépnek tartja őket)

Ebből legalább 4 nyelven kvázi folyékonyan kommunikál 14 évesen, függetlenül attól, hogy asztalos vagy nyelvtanár lesz belőle.
Az is igaz, hogy bármi lesz belőle, 100x hamarabb fogják fölvenni, mint azt, akivel semmilyen nyelven nem lehet kommunikálni, mert csak az anyanyelvét beszéli (már ahogy...)
Innentől egyszerű a matek: ő pénzt fog keresni, aki meg nem tanul, az nem fog. És nyelvtudás nélkül világot látni sem lehet; szakmát tanulni, továbbképződni pedig pláne nem.

Hogy olvastatnál egy műszaki leírást egy iparossal, ha nem tudja a nyelvtant és nincs szókincse?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:50:37

@Zuckerbrot: dear cukorfalat, 40 éve szocializmus volt, ami azért elég távol áll a liberalizmustól, vagy nem?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:51:42

@morgás joga mindenkit megillet: messze van a kolléga az igazi trolltól, aki csak rombolni akar. Nagyon is témába vágó, legitim felvetései vannak, még ha nem is szokványos stílusban vagy szóhasználattal adja elő. Lehet válaszolni is a felvetéseire, meg letrollozni is, aztán elhatárolódni tőle, megkerülve ezzel az érdemi vitát az általa felvetett kérdésekről.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:52:58

@Negyvenértelmiségi: nem önkéntes a csoport, a tanár osztja be, vetésforgós rendszerben (havonta-kéthavonta). Állítólag jó módszer. Kérdés, mire? Hogy ha apuka meg anyuka megunja a mások miatt kapott rossz jegyet, berongyoljon fogadóórára és lekiabálja a kedves tanár haját ...

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:54:48

@morgás joga mindenkit megillet:

A judeoliberalizmus is távol áll a liberalizmustól.

A zsidók viszont nem állnak távol a magyar szocializmustól, sőt ők alapították azt.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:56:01

@Negyvenértelmiségi:
1. válaszoltam neki
2. lepocskondiázott (nem ültünk a bölcsiben egymás mellett a bilin)
3. vitakultúra nulla (ennyit a napi egy hittan élettani hatásáról)
4. idegesíti a normális kommentelőket, akiknek viszont van vitakultúrájuk, bár nem vallottak be napi egy hittant és saját erkölcsi magaslataikról sem nyilatkoztak.
5. akkor most kivel van gáz?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:57:22

@hungarisztan: biztos értelmes fiú, mint ahogy az is az, aki nem beszél semmilyen idegen nyelven, de a sajátján tökéletesen, meg emellett még 5 tantárgyból olyan szinten áll, mint ez a fiú 5 idegen nyelven.

Nem kell egyenembereket képezni, nem kell mindenkinek tudnia ógörögül, de az jó, ha vannak, akik ismerik ezt a nyelvet is. Ez nem olyan tudás, ami nélkül nincs komolyan vehető 3. évezredbeli polgár.

Ismerek nem egy autószerelőt, aki egyáltalán nem beszél angolul, németül, de úgy megjavítja a Rovert és a Volkswagent, hogy zenél az összes alkatrésze. Legfeljebb nem ő olvassa el a leírást, hanem a kollégája, vagy rájön magától a lényegre, na bumm.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 02:57:52

@Zuckerbrot: tényleg, az Ószövetséggel hogyan is állnak a zsidók? ha a gyökereket keressük, jó mélyre áshatunk ...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:58:25

@morgás joga mindenkit megillet: az úgy marhaság, az önkéntes csoportoknak viszont van értelme, és akkor az a helyes, ha együtt értékeli őket, és ugyanazt a jegyet kapja meg a csoport minden tagja.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 02:59:22

@morgás joga mindenkit megillet: senkivel nincs gáz, abszolút színvonalas vita folyik a megszokotthoz képest. Nyugi.

Muzsikok közt 2013.01.31. 02:59:37

@morgás joga mindenkit megillet:

Még jó. Lepocskondiázlak annyiszor ahányszor csak a levegőbe hánysz. Ez minden felelősségteljes konzervatív kötelessége.

Na mentem. Holnap is fel kell venni a harcot a judeonácik ellen.

hungarisztan 2013.01.31. 03:00:00

@morgás joga mindenkit megillet:

Virtigli liberálisként *nem* hiszek benne, hogy virágozzék minden virág. Ahhoz túl sok a megvezethető ember, akik könnyen eltévednek a nagy virágzásban.
Sanszos ugyanis, hogy a csávóból sokaknak nem az megy át, hogy na ilyen gyereket nem akarok magamnak, hanem az, hogy nézd már, milyen jól nyomja a judeolibsizést. Amiről ugyan lövése nincs, de ellenségképnek megteszi.

Ha kell, 1 másodperc alatt elvi síkon is levezetem neked John Stuart Millből személyesen, hogy miért nem végtelen a véleményszabadság. De szerintem enélkül is egyetértünk abban, hogy az egy elvi kérdés, hogy a butaság ne virágozzon. Már csak azért se, mert akkor tutira nem lehet félreérteni. Csináljon magának saját homokozót, ahol oszthatja az észt. A véleménynyilvánítás szabadsága nem sérült, úgy virágozhat, ahogy neki tetszik.

Sorry, én még nem találkoztam trollal, aki mágnesként vonzott volna bárkit is. Idegesítőek (nanáhogy! ez a céljuk!) és az ember vagy itthagyja őket a picsába, vagy pazarolja rájuk a drága idejét. Egyik se jó megoldás. Menjen inkább a troll. Ha kell, indíts szavazást.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 03:03:04

@hungarisztan: inkább írj még olyanokat, mint a belgiumi fiú története.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 03:03:33

@Negyvenértelmiségi: ez egy gyönyörűséges gyöngyszeme a vitakultúrának:))))

Zuckerbrot 2013.01.31. 02:59:37
@morgás joga mindenkit megillet:

Még jó. Lepocskondiázlak annyiszor ahányszor csak a levegőbe hánysz. Ez minden felelősségteljes konzervatív kötelessége.

Na mentem. Holnap is fel kell venni a harcot a judeonácik ellen.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 03:04:12

@morgás joga mindenkit megillet: ez a téma engem nem érdekel, inkább megyek én is dolgomra.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 03:04:47

Kösz a beszélgetést mindenkinek.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 03:07:16

@hungarisztan: igen, erősen elgondolkodtam egy morgáson a trollokról, Nagy Lajos után szabadon. Mindannyiónk okulására:)

és ha van kedved, szívesen várom a levezetésedet a véleményszabadságról, beletenném a posztba, rád hivatkozással

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.31. 04:23:05

orbán "hurkatöltő" viktor... a pocakos focista!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.31. 04:32:59

miért kéne a parasztokat idegen nyelvekre tanítani? hogy még többen menjenek el? nem! csicska, paraszt, munkásképzés kell, elvhű, párthű, fajtiszta magyar parasztság, aki egyszerre lép, együtt dolgozik az újmagyar nemességért, a fideszért, aki orbán viktorért tűzbe teszi a kezét nap mint nap, aki nem hátrál meg a nyolcvan százalékos adóktól! isten- és idegenfélő magyar parasztokra van szükségünk, nem zsidó szabadgondolkodó, mocskos kozmopolita gecikre, akik facebookon át külföldről hazudozva, hogy ott jobb, megrontják a nemzetünket!!

milyen szép a Vértes, ó 2013.01.31. 06:27:44

@Zuckerbrot:

Néhány magyarórával lehet, többet értél volna.

HajraFidesz (törölt) 2013.01.31. 06:50:38

Olvasom a blogot es a hozzaszolasokat, es nem tudom sirjak-e vagy nevessek. A hozzaszolasokbol ket dolog vilagos. A hozzaszoloknak sem artana egy gyorstalpalo az egyutteles, es kommunikalas szabalyaibol. A masik. Hogy meg el sem kezdodott, de mar jon a zsigeri utalat. Azoknak jut eszebe ilyen blogot irni, akik magukbol indulnak ki. Kivetitik regi vagyaikat, es ha lehetoseguk lenne akkor valoban kiskommunistakat nevelnenek. A blogolok, meg mint Tito lancos kutyai ugranak a temara es acsarkodva frocsognek.

MegaLOL. A baloldali ember azert van kudarcra itelve, mert zsigeri gyulolettel utal mndent es mindenkit, ami a vilaban nala jobb, vagy a vilagot jobba tenne. Abaloldali egesz eleteben rosszul erzi magat. Ha MSZ(M)P kormanyoz, akkor az a rossz, es retteg, hogy a Fidesz visszajon. Ha a Fidesz kormanyoz, akkor felul az ostoba uszitasnak, es retteg mndentol amit a kormany tesz.

Na, jo frocsogest, mert berrettegest.

nincs1itt 2013.01.31. 07:01:48

@morgás joga mindenkit megillet: huhh, motorolaj a keréken??? Ott nagy ám a baj, mert ott legfeljebb az utca szennye, meg a "fékpor" lehet. Nem kéne a teljes műszaki analfabetizmust reklámozni! A kémia óra sem arra való, hogy "E" anyagokat felismerje, majd felírja a képletét a diák. Cseppet bonyolultabb annál. De ami a lexebb, hogy vannak egyházi iskolák Mo.-on. Vannak állami és magán kézben levők is. Mindenki eldöntheti, mit tart jónak a gyermeke jövőjének szempontjából. A baj ott van, hogy pl a zállam és Nulladik Viktor némely seggnyalója, kitalálja a mélyedés a kanálba és menthetetlenül végre is hajtják, legyen bármekkora baromság, életidegen vagy éppen kivitelezhetetlen. A tanárokat kellene megbecsülni, majd a diákokkal is közölni, hogy az iskola nem melegedő, a szabados viselkedés - hogy nagyon finom legyek - nem oda való. Megértetni a tanulókkal, hogy a jövőjük múlik/-hat a jó eredményeken. De amíg nem látja a jövőjét, addig az erkölcs és hit oktatás csak masni a xaron!

Flúgatlan 2013.01.31. 07:09:01

Vannak problémák a hit/vagy erkölcstan órákkal. Emberi együttélési normákat nem lehet tanórai keretben, a matekhoz vagy a törihez hasonlóan tanítani. Pl. lehet-e majd bukni erkölcstanból? Ha nem, hogy tart a tanár fegyelmet?

De sok gyerekkel annyira nem törődnek, hogy legalább erkölcstan órán jó, ha hall valamit arról, hogy vannak az együttélésnek szabályai, évszázados tapasztalatai, hogy a kérdésről egyáltalán gondolkodni kell.

Ott dobtam el az agyam, amikor a szerző "ezt idézte be:

„Az etika csak a társadalom kifogása. Ködös és gyarló.” (Blood Plus c. japán anime)"

Egy japán anime, mint hivatkozási forrás? Művelt, okos, szerző, mondhatom.

Na meg hogy ez miért "alattvalóképzés", az sem látszik. Egy jó erkölcstan oktatás jobbá tehetné az emberek összes kapcsolatát, így aki beosztott, az jobb beosztott lenne, de a főnök is jobb főnök, stb.

Úgyhogy ez a cikk számomra csak egy műveletlen bunkó morgása, akire a liberális gondolatok felszíne és az a hangulat ragadt, hogy mindenért fikázni kell a mostani kormányt, bármit tesz, mert minden mögött a feudalizmus visszaállítási szándéka áll. A tények nem zavarják, műveltségét japán animékből szedi. Ennek megfelelően a súlya: 0.

nincs1itt 2013.01.31. 07:11:51

@hungarisztan: Tetszenek az ilyen írások, meg ismertem valakit kezdetű monológok.
CSak halkan kérdezem meg, hogy a többi tantárgy a fent felsorolt 6 nyelven túl?? Mert a holland és német nem annyira távoli, a vallon és a francia sem. De ezzel nincs semmi baj, mert a nyelvtudás elengedhetetlen! DE akkor is kérdem én milyen "iparos" lesz olyasvalakiből, akinek "csak" a szakmai tárgyakra nem jutott ideje, mert tudni való, hogy 1 nap 24 órából és 1 éjszakából áll... Mert szerintem el tudja olvasni a vallon, franci, holland, német, angol, spanyol nyelven íródott "műszaki leírásokat", de érteni a műszaki tartalmat az megint más! Ismerek olyan sok-sok nyelven beszélőt, akinek egyik nyelven sem mond semmit a csavarhúzó(ez sajnos nem vicc)...

nincs1itt 2013.01.31. 07:13:30

@morgás joga mindenkit megillet: Ja és mindezeket a szennyeződéseket remekül eltávolítja az ULTRADERM nevezetű kéztisztító paszta, nem tudom a kémiai összetevőit, de attól még tudom használni, működik is!

stim 2013.01.31. 07:45:26

A blogger egy seggfej. A legjobb amikor a végén felteszi a kérdést a sötét marhája, hogy mibe kerül ez az adófizetőknek. Tudod az adó fizetését törvény szabályozza, hogy a kevésbé erkölcsösek is érezzék, hogy rájuk is vonatkozik. A törvény csak esetlen próbálkozás az erkölcs szabályokba foglalására.

Hülye seggfej.

Vahakomb 2013.01.31. 07:48:37

Miután a cikket végigolvastam, máris megértettem, hogy miért is van nagy szükség az erkölcstanra! Hát pont azért, hogy az ilyen szánalmas, és zsákutcába vezető gondolatok ne szülessenek meg, mint amiből ez a cikk össze lett tákolva.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 07:48:50

a hittan a világnézeti semlegesség elvét sérti, semmi dolga az iskolának azzal, hogy a gyerek melyik istent szeresse, ha egyáltalán szeretni akarja valamelyiket. ez a szabad polgár dolga, döntsön ő, miután megismert több irányzatot.

az erkölcstan más tészta, tökéletesen értelmetlen. mutatja egyébként jól, mennyire nem érti a jobboldal a társadalmat, amiben él. a gyerekek ugyanis nem "romlottak", a világon semmi szükség őket valamire nevelni, hazafiasságra pláne. mi sosem voltunk konzik mégis együtt örültünk anno kovács ági aranyérmének az olimpián, csak hogy egy dolgot említsek. a hazaszeretet beléd ivódik, már amennyiben címeres köcsögök nem veszik el a kedved az egésztől.

az élet bonyolult, a döntések meghozatala felelősséggel jár. valószínűleg ezt akarja minimalizálni a kormány, egyszerűbb neki, ha a polgár az önállóság helyett az előre tanított jó-rossz felosztásban látja a világot, így hosszú távon irányíthatóbb, elég ha megmondják neki, ki és mi a rossz és az ellenkezője. egy példa: kína kicsit sem nevezhető erkölcsös országnak. mégis kereskedünk vele. besorolható a jó vagy rossz kategóriába egy racionális politikai döntés, ami a gazdasági érdekeinket szolgálja? netán a baltás gyilkos pénzért való kiadása erkölcsös cselekedet volt? megannyi kérdés. ugyanakkor mit kezd egy erkölcstant tanult fiatal az első állásinterjún, mikor megtudja, hogy a pozícióra egy hátrányos helyzetű is pályázik? hogy fog viselkedni döntési helyzetben, ha a nála szegényebb kollégája kárára kell fizetésemelést kérnie, miközben tudja, hogy ő azt sokkal inkább megérdemli?

a világ bonyolult. még akkor is, ha az ide írogató zuckerbrot és hasonló trollok másképp is akarják látni, mert attól könnyebb nekik. hajráfidesz kommentjén jót röhögtem, csupa szeretet és pozitívum volt, igazi jó keresztény írás

2013.01.31. 07:50:23

Pár extrém példától eltekintve nem tudom, mi a baj az erkölcstannal. Mivel társadalomban élünk, szükség van a közös alapra. Van helye a különbözőségnek is, de nem baj, ha kicsit többet tud az a gyerek arról mi a rossz, mi a jó. Azt hiszem vannak olyan családok, ahol szükség van erre (több, mint gondoljuk) mert a szülő keveset foglalkozik a kölkével és az is a napi szükségletekre korlátozódik.
Az tény, hogy egy ilyen tantárgynál nagy a tanár felelőssége, de minden tantárgyat lehet rosszul tanítani. Nekem volt pl rossz matektanárom is.

Akinek meg nem tetszik, el lehet menni a tajgába élni... ott nem kell senkihez alkalmazkodni.

ursus artos 2013.01.31. 07:51:35

Ígyekszem magam nem elragadtatni, de ezek a kérdések, melyeket a posztoló feltesz egy rakás...
Mi lesz azokkal, akik nem akarnak tanulni, meg ilyenek. Ezeket a kérdéseket magának a tantervnek kell kezelnie vagy az adott pedagógusnak.
Egyébként egy matek szakos tanár miért ne taníthatna erkölcstant akár egy 60 órás képzés után?

ursus artos 2013.01.31. 07:54:04

... az anime idézetről nem is beszélve.

Psyman 2013.01.31. 07:57:09

Tényleg botrány... Hogy mernek ERKÖLCSÖT tanítani?! Felháborító, hogy megpróbálnak legalább némi szociális tartalmat adni az oktatásnak. Hová jut ez a világ ha véletlenül pár erkölcsös ember is kerül a társadalomba?!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 07:59:51

@A csótány is ember: "mi a rossz, mi a jó" - az jó és a rossz a jános vitézbe és a mesékbe illik. a világ realitása ennél sokkal keményebb. írtam pár példát és ezek még a könnyebb kérdések. ha pl jogot, környezettudatosságot vagy más kultúrák megismerését tanulnák csak, és kimaradna az erkölcstan, azzal is sokkal beljebb lennének, nem beszélve arról, hogy a szülő sokszor a stressz és a rengeteg meló miatt nem tud foglalkozni a kölykével, ezért hagyja teljesen az iskolára. a gazdasági helyzet javulása ezen is segíthetne, de amíg egy közös program luxus, addig marad a gyereknek a számítógép és a tévé, elvan addig is. ezt az iskola nem erkölcstannak tudja kompenzálni, az ziher

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:02:40

@A csótány is ember: hozzáteszem, az irodalom és a filozófia, meg sok esetben a történelem (szabadságharcok, stb) bőven megtanítja a gyereket a jóra és rosszra. egy rómeó és júlia miért ne mutatna erkölcsi tartalmat pl? hány felemelkedő és elbukó hősről tanulunk, mennyi romantikus vers, regény, novella akad, ami lehetővé teszi az alapvető erkölcsi tartalmak keresését?

christophe 2013.01.31. 08:04:30

@nincs_itt: A vallont nem hasznàljàk,marad a francia :-))

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:05:35

@Negyvenértelmiségi:
"A többiek az életben nem fogják használni semmire."

Van itt nálunk a városban egy multi, amely tavaly érkezett. Főleg telefonos ügyfélszolgálatosakat vesz fel, 300 bruttóért. Nem eget verőek az igényeik, de az kell, hogy a jelentkező jól tudjon németül.

Ha jól tudom 300 embert akartak felvenni, és egyelőre 50 alkalmast sikerült találniuk! Közben közel 20 ezer a városban a munkanélküli, és az átlagbér úgy fele a 300 bruttónak!

Akkor most fontos a nyelvtudás, vagy nem?

A másik, hogy legalább olvasási szintű angol nyelvtudás nélkül meg egyre kevesebb komoly szakma űzhető.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:06:46

:((
....ahelyett, hogy a drogokat liberalizálnák... igaz libbantak?

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.31. 08:08:11

Én nem vagyok magyar nemzetiségű és a gyermekeimet se nevelem annak. Derék magyar állampolgár vagyok, többet teszek az országért mint a legtöbb honfitársam, de más nemzetiségű vagyok. Ráadásul agnosztikus, nemvallásos.

Arculköpésül veszem, hogy a kormány a gyermekeimet magyarosítani, keresztényesíteni akarja. Alapvető emberi értékeinket támadja, küzdünk ellene!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:09:31

@balage_81 reloaded: ez jogos felvetés, jó lenne, ha az iskolák világnézetileg semlegesek lennének... de sajnos ez szinte sehol nincs így

mindenhol a tudomány nevű szekta dogmáit magoltatják, zajlik az ateista/materialista világnézetű agymosás :x

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.31. 08:10:42

@ursus artos: "Egyébként egy matek szakos tanár miért ne taníthatna erkölcstant akár egy 60 órás képzés után?"

Oh sancta simplicitas!

christophe 2013.01.31. 08:10:43

@Psyman: Hàt oregem,ha valaki attol lesz erkolcsos,hogy 6 èvesen, pàrtkatonàk heti egy alkalommal erkolcsoràt adnak....

2013.01.31. 08:11:44

Szerintem, ha valamire szükség van ebben az országban akkor az az erkölcsi nevelés. A gátlástalan balliberálisok 8 éve alatt nagyon sokat romlott az ország erkölcsi színvonala.

Az persze nem meglepő, hogy itt okoskodó liberálisoknak nem tetszik ez. Ők egyénenként önálló független személyiségek, liberálisok, őket ne oktassa senki. Ők hozták be az országba a kereskedelmi TV-ket, amelyek főműsor időben szisztematikusan prostituáltak, intoleráns bunkók szerepeltetésével rombolják az erkölcsöt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:12:11

@balage_81 reloaded: :(

igen az tisztán látszik, mennyi jó ember van
főleg az index címlapos 150-es iqju bérkommentelők közt, akik csordában fikázzák a fideszt, és azokat akik mást merészelnek gondolni a világról, mint ők...

ők igazi erkölcsös, nemes, demokraták, mint maga szent ferenc

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.31. 08:13:28

@wmiki: "mindenhol a tudomány nevű szekta dogmáit magoltatják"

Bizony. És mobiltelefonálnak, pedig az nem istentől való.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:15:06

@Negyvenértelmiségi:

"Érdekes" elgondolásaid vannak. Pl. így is óriási sötétség van a természettudományok területén, mégis mellőznéd a kémiát, biológiát. Szóval azt erősítenéd, ami ma is a legnagyobb problémája az oktatásnak, a humán túlsúly és a gyenge nyelvoktatás.

"Aki a CNC gépet akarja megérteni, annak nem kell fullos angoloktatás, annak elég, ha el tudja olvasni a szakmai szöveget, de beszélgetni meg levelet írni tanítani teljesen felesleges kötelező jelleggel. "

De ha opcionálissá teszed a nyelvoktatást, akkor nem fogja tudni azt sem elolvasni, vagy félreértelmezi. A másik, hogy jellemzően egy iskolás gyerekről még nem tudni mi lesz belőle. Pl. te agyatlan módon még jobban háttérbe szorítanád a biológiát, aztán egy orvosnak vagy gyógyszerésznek tanulni akaró akkorát szopna, csak mert az oktatási koncepciót kidolgozó "Negyvenértelmiségi" még Hoffmann Rózsánál is szűklátókörűbb.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:16:55

@Negyvenértelmiségi:
Egyébként érdekes módon pl. Dániában még az utcaseprő is beszél angolul, és emellett többen beszélnek németül, mint nálunk. De Németországban is a többség tud angolul, és jóval többen franciául, mint nálunk bármilyen idegen nyelvet összesen.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:19:06

@wmiki: a mértékekről lehet beszélni, de mi bajod a matematika, fizika, biológia vagy a történelem anyagaival? mi legyen helyettük?

"ők igazi erkölcsös, nemes, demokraták, mint maga szent ferenc " - gyarló emberek, mint te is. gondolom láttad az itt kommentelő jobbos kollégákat, így tehát mindkét oldal ugyanúgy gondolkodik a másikról, nyugi. plusz bayerzsolt után asszem nem kell mondanom semmit. bár a vita ez ügyben parttalan teljesen.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:19:37

@Negyvenértelmiségi:
Nagyon nagy vicc vagy. Az erkölcsöt, amit otthon kellene megtanulnia a gyereknek, az iskolába vinnéd, a nyelvet, amit meg az iskolában, ki onnan.

2013.01.31. 08:23:13

@balage_81 reloaded: az is jó. de az erkölcstan - én azt gondolom - részben filozófia kérdése is.
Ha pár olyan ember is elgondolkozik ezeken a kérdéseken aki sosem tette, már megéri.
Hogy nincs rossz és jó az valami elég fura világnézet lehet mert sokszor van. Például ítélkezni információk nélkül rossz, mégis annyian teszik. A kisebb gyerek tízóraiját elvenni is rossz. Hogy hol a pontos határ az lehet egyedi szituáció kérdése de léteznek alapigazságok. Lehet, hogy a klasszikus liberalizmusba ez nem fér bele de az itt leírtakkal ellentétben nem az a lényeg, hogy teljesen egyforma nézőpontot képviseljünk hanem az, hogy legyen egy közös alap és akkor kicsivel könnyebb az együttélés.
Lehet mindenkinek más a prioritási sorrendje, de szerintem a tudatlanság a legrosszabb... lehet most kicsit messze megyek de az is kérdés, hogy milyen irányba fejlődünk, milyen társadalmat szeretnénk. A mindennapi betevő fontos, de jó lenne, ha ennél kicsit tovább is gondolkoznánk, azért vagyunk emberek.
Persze a megvalósítás legalább ugyanolyan tökéletlen lesz mint a mai társadalom. De koncepció szintjén nem tartom hülyeségnek. És természetesen továbbra is a (felelős) szülő feladata, hogy ebben a témában fejlessze a gyerekét.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 08:24:04

Úristen! Etika vagy hittan az iskolákban. Hát hová fog ez vezetni!
Azért sokat elmond az ország színvonaláról, hogy azon, etikát/hittant kívánnak tanítani, össznépi kiakadás van...

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:24:31

@hungarisztan:
"Sanszos ugyanis, hogy a csávóból sokaknak nem az megy át, hogy na ilyen gyereket nem akarok magamnak, hanem az, hogy nézd már, milyen jól nyomja a judeolibsizést. Amiről ugyan lövése nincs, de ellenségképnek megteszi."

Erről eszembe jutnak azok a magukat kereszténynek mondó családok, ahol a 8 éves gyerek mondogatja, hogy "dögölj meg Gyurcsány", aztán a szülő ezért megsimogatja a buksiját. Az a probléma, hogy nem egy ilyet ismerek, hanem elég sokat...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:26:36

@balage_81 reloaded: szerintem ideje lenne már, ha nem kényszerítenétek a hittételeiteket normális emberekre :x

2013.01.31. 08:26:59

Juj!ugylatom nem szereti az ördög a tömjen füstöt.

vackorazelsőbében 2013.01.31. 08:27:28

@Zuckerbrot: egy átlag általános iskolában nincs napi egy nyelvóra, több meg aztán pláne nem. Általában hetente 2 vagy 3. Jó iskola Magyarhonban meg mint a fehér holló, főleg vidéken. Hidd el nekem...

egy némettanár

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:27:51

@Psyman:
Ott rég probléma van, ahol az erkölcsöt órai keretekben kell tanítani.

A fő probléma egyébként, hogy nem lehet, sőt ha tanítják, akkor kontra produktív. Az erkölcsöt a gyerek a környezetéből tanulja, a szüleitől és a többi embertől, és nem úgy, hogy azok órákat adnak neki, hanem úgy, hogy a gyerek mintát lát. De persze ez álszenteknek nehezen érthető, ahol az erkölcs csak egy előírásokból álló valami.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:30:35

@Lindalinda:
"A gátlástalan balliberálisok 8 éve alatt nagyon sokat romlott az ország erkölcsi színvonala."

Mert amikor Simicska a sztár, akkor minden rendben van, ugye?

Egyébként szerintem is gond van ott, ahol a politikai hovatartozás alapján próbálják egyesek meghatározni az erkölcsöt. Nagyon sok a hozzád hasonló agymosott ember.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 08:32:44

@Muad\\\'Dib:
"Azért sokat elmond az ország színvonaláról, hogy azon, etikát/hittant kívánnak tanítani, össznépi kiakadás van... "

Mit is mond el? Esetleg azt, hogy vannak, akik gondolkodnak, és értik miért nem lehet az etikát iskolai keretek között megtanítani?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:34:05

@A csótány is ember: látod, a liberalizmusnál te is hasra esel, mint a többiek, akik hivatkoznak rá. az ugyanis lényegébe annyi, hogy neked és nekem is lehet saját világnézetünk és a kettő megél egymás mellett. a hit- és erkölcstan valamiért a katolikus egyház tanait hirdetné, ami meg pont nem a fenti elvet szolgálja. természetesen semmi hatása nem lesz, mert a 10 éveseknek is van annyi eszük, hogy átlássanak a hamis tanításokon és mire felnőnek, maguk is meg tudják különböztetni a jót a rossztól. de ez a felosztás egyébként primitív, mert a világ - mint mondtam - bonyolult. az, hogy információk nélkül döntesz vagy sem, pont nem erkölcsi, hanem racionális kategória, a példa rossz, az erkölcstan erre nem fog választ adni

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 08:35:06

@Zabaalint:
Alapvető etikai ismereteket és műveltséget lehet, és kell oktatni. És amikor előkerül az a badarság, hogy ezt megtanulják történelem órán, akkor nem tudja eldönteni az ember, hogy sírjon, vagy röhögjön, ugyanis ezt csak az veszi be, aki nem volt iskola közelében az előző 30 évben...

Netuddki. 2013.01.31. 08:36:25

„a szexualitás a párkapcsolatok fontos eleme”
"Az egyházak, mint a hittanórák szervezői maguk állítják össze a tantárgy keret- és helyi tantervét."

Na persze! Ahogy a Móriczka elképzelte...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:37:43

@Muad\\\'Dib: nem, sajnos az mond el mindent, hogy mennyire nem értik sokan, hogy ez miért káros. és igen, előjövök a szokásos példával, az ún. katolikus egyházzal, ami úgy mentegeti a pedofiljait, hogy öröm nézni. bár ezen kívül azt sem ártana megérteni, hogy az államnak nem feladata a világnézeti nevelés, legalábbis vallási alapon semmiképp.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:39:51

@wmiki: "a hittételeiteket" - mármint azt, hogy 1+1 = 2 ? neked nem kell ezek szerint élned, neked lehet 3 is. csak ne lepődj meg, ha mindenki kiröhög.

Netuddki. 2013.01.31. 08:42:26

@balage_81 reloaded: Ja, majd szépen megtanulják jó korán a gyerekek az álszenteskedést. Amikor azért kapsz dicséretet ha nem azt mondod amit gondolsz. Ilyen társadalmat akar a fidesz és a kicsi de nem párt szimbiótája? Kösz vitya, de az ilyentől már a rendszerlopás előtt csömöröm volt.

A másik dolog, hogy a vallás nem való az iskolába. Teljesen mindegy, hogy keresztényről vagy kommunistáról van szó. Arra ott vannak az egyházi iskolák...

ob.szerver 2013.01.31. 08:43:18

Nincs semmi gond az erkölcstan oktatással, ha a tananyag központi eleme Orbán Viktor élete és tettei lesznek.

És hogy mennyire ráfér erre az országra az erkölcs oktatása, azt mi sem jelzi jobban, hogy ennek az utolsó porcikájáig erkölcstelen gazembernek még mindig van másfél millió híve, akik - mivel nem találnak erkölcsi kifogásolnivalót benne - nyilvánvalóan ugyanazon a morális nívón állnak.

Szóval, lesz mit tanítani.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:43:30

@balage_81 reloaded: :x

mondasz egy ordas nagy hazugságot (hogy így is "erkölcsösek", és jók az emberek), aztán amikor valaki rávilágít (nézd csak meg az elvtársaidat, az index címlapos bérblogokon, hogy mennyire jók), akkor egyszerűen letagadod az egészet, és inkább másra hárítod

igazi libbant vagy :x
ha valaha lesz gyereked, tényleg jó lenne, ha értene egy kicsinykét is az erkölcshöz, ha már az apjának lövése nincs róla :x

Parajpuding 2013.01.31. 08:44:37

A fidesz-féle hittan és erkölcstan majd megtanítja a maradék tisztességes és jólnevelt gyereknek is, hogyan kell lopni, fosztogatni, rabolni, hazudni, a fidesz erkölcsi szintjének és példájának megfelelően. Ez még jó is lehet, ugyanis orbánisztánban nem kifizetődő tisztességesnek lenni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:45:10

@balage_81 reloaded: én már láttam olyat, hogy 1+1= 10 vagy 1+1=1

de persze a felsőbbrendű értelmiségiek joggal kiröhöghetnek

csak ne zárassatok be másokat, mint anno az értelmiségi elvtársaid semmelweis ignácot, mert láthatatlan lényekben hitt

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:45:48

@balage_81 reloaded: a történelem, amiről korábban papoltál, az pedig különösen egzakt tudomány, igaz?

lol

Netuddki. 2013.01.31. 08:47:16

@Muad\\\'Dib: "Azért sokat elmond az ország színvonaláról, hogy azon, etikát/hittant kívánnak tanítani, össznépi kiakadás van..."

Inkább a választott vezetőink színvonaláról mond el sokat. Azért még vagyunk páran akik a múlt rendszer ideológiai nevelését a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. Kössz, de inkább nem kérek belőle...

Netuddki. 2013.01.31. 08:48:21

@wmiki: "én már láttam olyat, hogy 1+1= 10 vagy 1+1=1"

Azt mindig is tudtuk, hogy a fideszesek kihívásokkal küzdenek a matek terén...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:50:12

@kovi1970: azt mindig is tudtuk, hogy a libbantaknak elmaradásaik vannak a tudás terén

talán nézz utána annak, hogy boole algebra, vagy számrendszerek :x

Parajpuding 2013.01.31. 08:50:28

@wmiki: a sötétségtant és a csicskaságtant neked nem kell tanulni, mert veledszületett ez a "tudás".

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:52:53

@Parajpuding: ah.... egy igazi értelmiségi demokrata hsz.-a

remek példája annak, amiről balage papolt, hogy mennyire jók, és erkölcsösek akik anno történelmet, meg irodalmat magoltak

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 08:53:28

@Parajpuding: ah.... egy igazi értelmiségi demokrata hsz.-a

remek példája annak, amiről balage papolt, hogy mennyire jók, és erkölcsösek akik anno történelmet, meg irodalmat magoltak

Pelso.. 2013.01.31. 08:53:58

@Lindalinda: Kapcsold ki a tv-t, netán válts csatornát amennyiben olyan műsor megy, ami nem tetszik.
Az iskola meg oktasson a tananyagra, nevelni a szülőnek kell. Az meg abszurd, hogy politikai elit diktáljon erkölcsöt az ifjúságnak.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:56:27

@wmiki: nem az emberekre, hanem a gyerekekre mondtam, az iskola őket célozza. később romolnak el, például amikor hozzád hasonlóan párkapcsolati és anyagi problémáik lesznek.

egyébként az, hogy te bérkommentelőket vizionálsz, még nem tesz a világon semmit igazzá. a te rögeszméd a te fejedben létezik. bár a logika már ott megbicsaklik, hogy ezek szerint mindenki rossz, aki a tudományokban hisz és nem a jobb oldalra szavaz.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:58:11

@wmiki: a történelem nem egzakt, de a fizika vagy a matek az. egyébként az oktatás nem lehet olyan rossz, hiszen hozzád hasonló ragyogó elméket is kitermelt + bármikor levehetsz egy könyvet a polcról és apád is elmondhatja, hogy is volt '56. ettől még a gravitáció törvénye vagy a szorzás nem lesz kevésbé igaz.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 08:59:22

@Muad\\\'Dib: majd akkor gyere ezekkel, ha itthon feléri ésszel a jobboldal, hogy lehet meleg minisztere annak a német kormánynak, aminek egyébként keresztény gyökerei vannak. a világnézeti oktatást elvetem, teljesen mindegy, hogy épp milyen külföldi példa támasztja alá

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.31. 09:01:32

@balage_81 reloaded: :0

ha gyerekként megtanulta a sok jót az irodalomórán, akkor hogy lehet, hogy öreg, libbant korára így árad belőle a mocsok?

a másik, meg, amit a fizikáról hazudozol, hogy egzakt lenne... hát az látszik, hogy lövésed nincs a tudományokról :(
ami nem baj, nem kell mindenkinek értenie hozzá, csak akkor ne te akard már megmondani, hogy milyen...

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:02:51

@balage_81 reloaded:
Az etikai oktatás nem világnézeti oktatás. Az, hogy ez a kormány képes lesz e értelmesen kezelni a dolgot, másik kérdés. De nem vagyok hajlandó elfogadni azt az érvet, ami itt 20 éve megy, hogy azért ne csináljon semmit egy kormány (még, ha az elképzelés jó is), mert majd úgy is visszaél vele. Ez egy baromság. Ki kell kényszeríteni, hogy jól csinálja meg.
Egyébként pedig, mindig az a szöveg, hogy tessék csak megnézni, hol tart a nyugat. Most ne nézzük meg, mert nem tetszik neked, amit látsz?

ob.szerver 2013.01.31. 09:02:58

@Muad\\\'Dib:

"milyen "fejletlen" EU országokban van ilyen oktatás:"

A kérdés az, hogy meghallgatnál-e egy előadást Tribuszernétől, a pénzünk biztonságos fialtatása témában.

Márpedig ne legyenek illúzióid arról, hogy a tananyag kinek az "értékrendjét" fogja képviselni.

Netuddki. 2013.01.31. 09:03:52

@Muad\\\'Dib: Ki a tökömet érdekel máshol mi van amikor itt úgyis a fidesz és a kdnp szája íze szerint fogják bevezetni? Ja, bocs, nem. Az orbán szája íze szerint, ugyanis egyszemlyi irányítás van a fideszben. Persze ez sem egészen így van. Pár mondatban, dakota közmondásban leosztja a munkát aztán a balfasz alárendeltjei meg jól szétcseszik azt is ami van. Ez a nagy magyar valóság nem az, hogy nálunk fejlettebb országokban mi van. Magyarul az egész EU-ban, mert nálunk fejletlenebbek már nincsenek...

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2013.01.31. 09:06:39

@Muad\\\'Dib: Ha nem is az ország színvonaláról, inkább vezetőink, politikusaink színvonaláról. Persze igaz, az meg az ország színvonalát is minősíti, hogy ilyen választott vezetői réteget termelt ki. Szerintem amúgy nem lenne baj, hogy etikát oktatnának a suliban, amennyiben olyan személyek dolgoznák ki annak anyagát, akik fedhetetlenek, tisztességesek, és egyáltalán - szellemileg, erkölcsileg megfelelőek erre a szerepre. A jelenlegi politikai vezető csoport, akiknek ez az egész ötlet kipattant a fejéből, nem ilyennek tűnnek. Számomra semmiképpen nem. Érthető, hogy én pl. minimum gyanakvással figyelem, mi sül ki ebből. Két fiam megy jövőre elsőbe.
Az egyházakat meg hagyjuk - szép gyerekeim vannak, úgyhogy pap közelébe semmiképp nem engedem őket. :)

Netuddki. 2013.01.31. 09:07:01

@wmiki: A jó édes anyád libbant! Bool algebra? Hol hallottál róla kisfácán? Régen a rabszolgatartók ellen óbégattál, most meg átálltál az ő oldalukra? Persze ez nem annyira jó a fidesznek ha ilyen köztudottan ütődöttek reklámozzák mint te...

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:07:57

@kovi1970:
Azért van a társadalom, hogy kikényszerítse a jó megoldást. A hallgatók is el tudtak kezdeni tiltakozni, más is képes rá. A kellemes langymeleg húgy miatt tartunk itt, amiben mindenki elvan. Több, mint 20 év eltelt úgy, hogy minden kormánynál meg lett mondva (pontosabban megmondták az aktuális megmondóemberek), hogy inkább ne csináljon semmit, mert az a kényelmesebb megoldás. Látszik is az eredményeken...

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 09:08:50

@Muad\\\'Dib:
"Alapvető etikai ismereteket és műveltséget lehet, és kell oktatni. "

Lehetni lehet, de gyakorlati haszna semmi, mert senki nem lesz egy csöppet sem erkölcsösebb, csak mert tanult róla elméletet.

irógép 2013.01.31. 09:09:36

Mi azzal a baj, ha van erkölcstan?
És erkölcstan lehet majd akkor is, ha épp másik kormány lesz hatalmon!
Nagyon sok gyerekkel otthon a szülők ma már nem tudnak vagy nem akarnak foglalkozni! És nem baj, ha beszélgetnek ilyenről is a gyerekekkel. Nekem az egyik volt párom tanár volt egy elég rossz helyzetű iskolában, a gyerekek szomjuzták a jó szót és egy kis értelmes beszédet!
A világ nézetről meg annyit, hogy nekem egy balliberális kémia tanárom volt, hogy honnét tudom? Mert kémia órától nem zavartatva osztotta a helyes gondolkodást nekünk a saját érték rendje szerint!
De fő sulin is volt olyan tanárom, aki bár médiát tanított, de az egész egy véget nem érő szdsz propaganda volt!
Úgyhogy az észt nem csak jobberek osztják, hanem mindenféle gondolkozásuak sajnos! Úgyhogy nagyon kár és sak dolog ezt is rátolni a jobb oldalra, mert személyessel élményekkel tudom cáfolni!
és a mai felgyorsul világban van értelme beszélni az erkölcsről!
Ezt már csak onnét is lehet tudni, ahogy az emberek kapkodják a Müller Péter és hasonló könyveket, vagy is igen is nagy űr tátong a legtöbb emberben, és érzi nagyon nem okés valami!
Csak sajnos a hazai liberálisok azt hiszik a liberalizmus az, ha mindenki azt csinál amit akar és senki nem merjen beszélni semmiről, mert azzal a másik jogait sérti!
Nos emberek vagyunk egymásra utalva és az én hitem szerint egymásért élünk! És a szabadságot meg kell hagyni valóban, viszont felelősségünk igen is van a világban!
És ahogy objektív média úgy objektív tanítás sincsen és nem is lesz soha!!
És mondom erkölcstan jó lesz akkor is, ha épp mondjuk a blogíró hoz közelebb álló ideológia szerint irányítják az országot!!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 09:10:31

@Muad\\\'Dib: a nyugat nem azért tart ott, ahol, mert van világnézeti, vagy erkölcs oktatás. a nyugat azért tart ott, mert pl a magántulajdonnak és az emberek közötti együttműködésnek hagyománya van, apáról fiúra száll. vagy pl azért, mert a kormány nem a hatalom egyetlen letéteményese, pláne nem az egyházak. ott az emberek adót is fizetnek, pl azért, mert az állam rászolgált a bizalmukra. ami itt megy az oktatás kapcsán, az egy pótcselekvés. én pedig semmi olyat nem támogatok, ami nem áll meg a saját lábán, hanem külön ki kell kényszeríteni a kormányból.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:12:17

@balage_81 reloaded:
Valamiért mégis úgy gondolják sok országban, hogy ez hasznos dolog. Márpedig szerinted is előrébb tartanak, tehát lehet mégsem felesleges...

aaaaaaah 2013.01.31. 09:12:33

ezzel a hitoktatas dologgal ujra biztositottak -szerencsere- egy friss, fiatal, jol felszerelkezett onjaro ateista generaciot.

vagy felekezetek kozotti feszultsegeket gerjesztve tarsadalmi szintu problemaknak nezunk elebe.

akarhogy is, ez eleve elrendeltetett kudarc, ami minel kesobb mutatkozik meg annal nagyobb lesz az impact.

jonapot.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 09:13:00

@wmiki: ha ötször leírod, akkor sem lesz igaz, hogy a mocsok balról jön. te az internet egyik közismert trolljaként a legjobb példa vagy arra, miért veszélyes a hit a racionalitással szemben. ez akkor is így van, ha te nem fogod fel. a csendes többség nem száll veled vitába, mert nem látja értelmét. van, aki hobbiból igen, de ettől te még egy rossz sorsú, megkeseredett szerencsétlen maradsz, akinek a libbantozás az egyetlen öröme.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:13:47

@Zabaalint:
Lásd, a többi kommentem...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 09:17:17

@Muad\\\'Dib: az északi országokban meg kitűnő a nyelvoktatás. a határátkelőn most írta le egy lány, hogy hollandiában mennyire más a felsőoktatás. lehet hozni külföldi példákat,nekem ezzel semmi bajom. de levezetni, hogy az erkölcstan miatt vannak előrébb, ez azért eléggé gyenge lábakon áll. meg tudod, valahogy várnám az egyeztetést az ellenzékkel és a társadalommal. de ez a dolog megint egy fejben született meg. tehát finoman szólva nem legitim. ettől függetlenül értelmetlennek tartom, és ha te is belátod, hogy várhatóan lesznek gyakorlati nehézségei, akkor nem tudom miért is hiszel benne. jó lenne már, ha az elv nem írná mindig felül a gyakorlatot, hanem inkább utóbbihoz igazodnánk és tán nem hasalna el minden döntés már az elején

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 09:20:18

@irógép:
"A világ nézetről meg annyit, hogy nekem egy balliberális kémia tanárom volt, hogy honnét tudom? Mert kémia órától nem zavartatva osztotta a helyes gondolkodást nekünk a saját érték rendje szerint!
De fő sulin is volt olyan tanárom, aki bár médiát tanított, de az egész egy véget nem érő szdsz propaganda volt!
Úgyhogy az észt nem csak jobberek osztják, hanem mindenféle gondolkozásuak sajnos! Úgyhogy nagyon kár és sak dolog ezt is rátolni a jobb oldalra, mert személyessel élményekkel tudom cáfolni!"

Nekem meg egyetlen tanárom volt, aki MSZP szimpatizáns volt (nem balliberális, mert olyan nem létezik, azt a szót a Fidesz adta a legostobább hívei szájába), rendesen tanított, és egyetlen alkalommal volt egyetlen olyan mondata, amiből kiderültek a politikai nézetei, de azt is egyedül én értettem az osztályban.

Ellenben volt egy rakás Fidesz mellett nyíltan, összes órát végigpolitizáló tanárom. Legdurvábban a történelem tanárom, aki elkezdte Szent László törvényeit, majd 2 perc múlva már Kincze Gábor és az SZDSZ fikázásánál tartott, és az óra hátralévő részében már nem tértünk vissza a középkorra. Ja, és utólag mindig megmagyarázta, hogy erre az okításra szükségünk is volt. De volt olyan informatika tanárom is, aki választás előtt órán kampányolt a Fidesznek, hogy reméli tudjuk, hogy bárki bármit mond, igazság az csak egy van, és természetesen az a Fideszé.

És a legnagyobb poén, hogy több iskolában is láttam, látom, hogy azok a tanárok mindenütt nyíltan hangoztatják, hogy Fideszesek, akik azok, akik meg másik oldalon vannak, inkább titkolják nézeteiket, ha megkérdezik őket róla, akkor magánügynek tekintik.

Netuddki. 2013.01.31. 09:21:56

@Muad\\\'Dib: Ó, ne gondold, hogy ilyen könnyen kiforgathatod a szavaimat! Senki nem állította, hogy ez itt úgy jó mindenkinek ahogy van. A tényt állapítottam meg, hogy a fidesz (és a 23év alatt regnáló többi) kormányt nem tartom alkalmasnak, hogy az erkölcsről és a hitről papoljon a gyerekeimnek.
De, hogy amegoldással is szolgáljak: Öntudatra kell ébredni végre a magyar állampolgároknak és elzavarni ezeket az élősködőket. Mindet, orbánostól bajnaistól. Itt a nagy lehetőség, még mindig nem késő...

Ongjerth Dávid 2013.01.31. 09:22:15

Tisztelt Hozzászólók!

Egyetértésük esetén kérem, támogassák a középiskolákban uralkodó fejetlenség elleni nyílt levelünket és petíciónkat a www.peticiok.com/az_iskolak_helyzeterol oldalon. Eddig több mint 3500-an írták alá, jó lenne, ha még többen lennénk.

Ongjerth Dávid
Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Netuddki. 2013.01.31. 09:26:56

@Zabaalint: Na ez is egy jó példa volt. Szóltatok az ilyen tanároknak, hogy lesz szíves a tananyaggal foglalkozzon? Miért nem? Na ez itt a probléma...

Netuddki. 2013.01.31. 09:27:47

@kovi1970: Ja és igen, amíg ez a kérdés nincs helyretéve addig mit is akarnak bevezetni jövőre?

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 09:28:07

@Zuckerbrot: "Le ne dobd az ékszíjat még mindig nem kötelező a hittan. "

el vagy erősen tévedve. Akad, ahol már a vasárnapi mise is kötelező az iskolásoknak, akiknek elpasszolták fejük felől az iskolát.

Feltettél egy buta kérdést, miszerint "mikor nem volt támogatott a hittan", amivel a előző rendszerre próbáltál mutogatni.
Vicces vagy. Esetleg ennyire buta? Visszamutassak én is? Mikor volt az állampárt ideológiája erőltetve a gyerekekbe?

Te érzed jobbnak magad a kommancs rezsimnél? Ugyanazok a szar reflexek böfögnek vissza belőled is. Beleugatni, parancsolni, szovjet/keresztény emberré ütni. pfff! :P

És a példa? Gyűlölködésen kívül mit tudsz felmutatni a hittan tanulásodból?

Polgártárs! a világon a legerkölcstelenebb, ha erőszakkal akarod másokra kényszeríteni a saját erkölcsi mintádat.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 09:38:48

@kovi1970:
Egyrészt a többséget ez nem érdekelte. Másrészt én párszor leálltam vele vitatkozni, aminek jellemzően a következő dolgozatra rossz jegy lett az eredménye. Harmadrészt egyházi iskola volt (a városban nem volt nagyon vállalható nem egyházi gimnázium), tehát ha felsőbb szintre megy a panasz, akkor a tanárnak adnak igazat.

ob.szerver 2013.01.31. 09:38:56

@Zabaalint:

"azok a tanárok mindenütt nyíltan hangoztatják, hogy Fideszesek, akik azok, akik meg másik oldalon vannak, inkább titkolják nézeteiket"

Ez az államosítás, a központosítás egyik célja.
A másik, a fideszkáderek pozíciókkal való megjutalmazása, a harmadik a beszerzések haveroknak történő kiosztása.

Az hogy tönkrebasszák az oktatást (is), az nem szempont. És ezeknek az "erkölcse" mostantól tananyag lesz.

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 09:41:02

@Muad\\\'Dib: Ócska és értelmetlen indoklás. Manapság mindenre, ami elcseszett, ezt hozza fel a nari agitprop.
hogy "úgyse volt jó, mi legalább változtatunk, aztán majd meglátjátok".

Ez kamu. Amiről eleve tudni, hogy rossz, káros intézkedés, azt nem indokolja a minden áron változtatni akarás.

Például ha a problémád az, hogy a gyermeked intőt hoz haza az iskolából, akkor azt valóban meg tudod úgy előzni a továbbiakban, hogy megölöd a gyerekedet. De valóban értelmes megoldás?

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:42:46

@Grigorij Pantyelejevics:
Ezen túl vagyunk, hogy eleve rossz. Te is olvasgasd, milyen "rossz" országokban van ilyen tantárgy. Rossz legfeljebb a megvalósítástól lehet, ami ellen meg tiltakozni kell időben.

irógép 2013.01.31. 09:43:33

@Zabaalint:
Elhiszem neked! Írtál példákat a másik oldalról, és ez is így van sok esetben valóban!
Olyan tanárom nem volt aki a nyíltan a párt állását hangoztatta, de olyan volt aki minden mondatába elmondta, hogy ő zsidó! Amivel nem volt semmi baj, csak semmi értelme hangoztatni folyamatosan, mert emberi értékei alapján fogom megítélni úgy is!
A legtöbb ember a véleményét a dolgokról hangoztatni akarja, és sajnos képtelen arra, hogy el fogadja, hogy ha valaki más! Persze sokszor magam is esek ebbe a hibába, de próbálok önkritikus lenni , és ha tanítanék nagyon ügyelnék, hogy tőlem senki ne halljon semmi olyat,a mi nem tartozik a tárgyhoz. Persze töri órát végképp nehéz objaktívabn tanítani, hisz a magyar emberek családja szinte mindegyike vagy a fasizmusnak vagy a kommunizmusnak áldozatul estek. És ilyen személyes érintettség után nagyon nehéz megmaradni objaktívnak! Bár nem igazságot kéne tenni, mert az nincsen, hanem arról beszélni mindenki ember és senki nem érdemli meg azt amit a két diktatúra hozott!
A lényeg értelek és elfogadom amit írtál, és ahogy látom az itthoni helyzetet nem lesz változás , mert itt mindenki csak utálni tudja azt aki nem olyan mint ő, és a politikai oldalak ezt erősítik!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 09:48:50

@Muad\\\'Dib: a szülők 10%-a, aki majd belenéz a tankönyvbe, elmegy tiltakozni az iskolába. az iskola széttárja a kezeit és közli, hogy ez a NAT, neki be kell tartania, írjanak levelet a tankerületi igazgatónak. a tankerületi igazgató a törvény szerinti x napon belül levelet ír a felháborodott szülőknek, melyben tolmácsolja a kormány álláspontját, hivatkozik a törvényre, felsőbb jogi fórumnak a bíróságot javasolja. vagy nem válaszol, csak elvész a levél a rengetegben. aki pert indít, azt lezsidózza a jobboldali média, hazaáruló szdsz-es lesz. kiderítik róla, hogy az ükapja párttag volt rákosi idején, ezért alkalmatlan arra, hogy megítélje, jó-e az erkölcsi oktatás. eltelik 5 év, a bíróság nem állapít meg semmit, mert szerinte neki nem dolga megítélni, mi helyes erkölcsileg, a törvényi rendelkezés pedig egyértelmű, az iskola törvényesen járt el. születik a témában 50 index cikk és 200 blogbejegyzés. te pedig álnaiv vagy, de nagyon. kár érted.

christophe 2013.01.31. 09:49:32

@Lindalinda: àmen,àmen!!Pàr èv,ès tok jol fogod magad èrezni M.o-n lesz 5oo ezer haszonèlvezo fideszes pàrtkatona,1millio vallàsos''Osmagyar'',ès 4millio nyugdijas(oket sajnàlom),segèlyezett az lesz a szèp vilàg...

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2013.01.31. 09:50:44

Nincs időm végigolvasni a kommenteket. Bocs.

A költői kérdésedre adok választ.

" Azokkal, akik még világi iskolában kezdték, aztán hipp-hopp egyszer csak arra ébredtek, valamelyik felekezet átvette az irányítást a tanulmányaik felett? Nekik lehet majd erkölcstant választani, vagy kötelező a hittan? "

Helyszín:
Kisváros, reformátusok által agresszíven bekebelezett általános iskolája.
Téma:
pedagógus továbbképzés.

Igazgató: és az X. Y. kolléganő által elvégzett Etika továbbképzés teljesen fölösleges nálunk, az ilyeneket nem fogom támogatni.

Igaz, hogy második éve még csak, hogy ők uralkodnak a lelkek fölött, de lesz@rják.
Aki idekényszerült, annak is kuss, hittanban lesz része!

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 09:50:50

@balage_81 reloaded:
Igazad van, hagyjuk a fenébe az egészet. Négy évente szarjunk egy keresztet valahová, utána akadályozzunk meg minden elképzelést, mert úgy is elcseszik, és éldegéljünk kényelmesen a semmiben.

balfék 2013.01.31. 09:51:44

Azt , hogy a keresztény erkölcsökre való kötelező oktatás hová vezetett az már ki van próbálva. X.százezer magyar honfitársunk likvidálásához. Csak azért mondom, hogy semmire nem biztosíték az erkölcsös viselkedésre való oktatás és még bizonyítottnak sem tekintem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 09:56:42

А hittan és az alattvalóság között semmi közös nincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 09:58:56

@morgás joga mindenkit megillet:

Magyarországon a többségben vannak azok a felekezetek, melyek nem evolúcióellenesek, azaz ez nem releváns kérdés.

irógép 2013.01.31. 10:00:54

@balage_81 reloaded:
Hm, hát ezt hívják nettó előítéletnek amit lenyomtál!
Amúgy, ha a szülők 10%-nak lenne baja, az nem egy többség! És ugye olyan dolgokat alkotni nem lehet ami mindenkinek jó!
És te neked már előre látszik bármit is írnak le majd, az nem lesz jó, még látatlanban sem, és igen vannak még hozzád hasonló emberek! de képzeld el vannak olyanok is akiknek meg lehet tetszeni fog!
Nem mindenki gondolkozik úgy, mint te, és nem mindenkinek fog nem tetszeni az ami neked nem tetszik!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:07:04

@Zabaalint:

"balliberális, mert olyan nem létezik, azt a szót a Fidesz adta a legostobább hívei szájába"

Valóban nem létezik ilyen, ill. korlátozottan létezik, hiszen a liberalizmus baloldali áramlata, a szociálliberalizmus baloldalinak tekinthető, de sajnos ezt nem a Fidesz találta ki, hanem ez 1994 körül lett még kitalálva, s sok liberálisa elkezdte saját magára is használni.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:15:09

@Muad\\\'Dib: vagy ha valakinek ez fontos, gyűjtsön aláírásokat, népszavaztassa meg. legyen az ilyen kezdeményezés civil. lássuk, mennyi támogatója van. nem olyan kardinális kérdés ugyanis, hogy baj lenne, ha mégis elbukna. elmondom mi megy itt: bevallottan kevés itt a keresztény, hát csinálni kell. ha nem megy máshogy, majd erővel. ezt támogatni nem világnézeti, hanem demokratikus alapon nem lehet.

@irógép: ügyes próbálkozás, de borítékolom, hogy ha valaki feltenné a kérdést, akarnak-e a szülők hit- és erkölcstant, a fele se mondana igent. itt pont azzal állunk szemben, hogy egy radikális vallási kisebbség ismét többségnek akar látszani, de a többségnek diktálni mindenképpen szeretne. hát a lófaszt!

Augustin 2013.01.31. 10:15:33

@Negyvenértelmiségi:
Nem mellesleg a nyelvtanulás egy kimondottan olyan természetű dolog, amin szorgalommal sokat lehet spórolni. Az csakis rajtad múlik, hogy abból a tesztkönyvből ötven vagy ötszáz feladatot oldasz meg, és hogy olvasol-e idegennyelvű hírportálokat...etc. De ezek a dolgok csak akkor válnak fontossá, amikor valami miatt te magad szeretnéd megtanulni a nyelvet, és nem egy elvárásnak felelsz meg, mint pl: kell a nyelvvizsga valamihez.

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 10:15:38

@Muad\\\'Dib: Te vagy "túl". Te igen hamar képes vagy túltenni magad mindenen, ami a narirezsim kritikája.
Mások nem ilyen hajlékonyak.
A kötelező állampárti ideológia sulykolása több mint hiba, bűn.

A kurrens, értelmes oktatás elvétele a szegényebb rétegektől és helyette a rossz, ideológiai alapú rabszolgaképzés a nemzet elleni bűncselekmény.

Kisiskolásokat vasárnap kötelezően(!) templomba zavarni bűn. A polgárok hitébe, magánéletébe beletúrni bűn. Az ország forrásait egy szűk rétegnek arra használni, hogy megpróbálja a saját érdekei mentén agymosni a többséget, bűn.

És azon felül, hogy bűn, reménytelen hülyeség is. Ugyanis nem működik. Sokkal profibban sem működött.

Megleplek. Megosztom veled, mi az erkölcs oktatás egyetlen működő módja. A példamutatás.
Az meg Orbánokkal, Lázárokkal, Simicskákkal nem megy.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:20:05

@balage_81 reloaded:

Nem hiszem, hogy az lett volna. Az egy klasszikus liberális intézkedés volt.

Alapvetően számomra a szociálliberalizmus egy fából vaskarika, mert nem lehet egyszerre ellentétes értékeket vallani. Ez kb. olyan mint a nacionalistaglobalista vagy a keresztényateista, semmi értelme.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 10:20:47

@Grigorij Pantyelejevics:
Te a mi a fenéről beszélsz? A hittan/erkölcstan oktatásba belekevered a kötelező vasárnapi misét, ami egy teljesen másik téma, az iskolák egyházaknak adása/nem adása. Jó lenne, ha arról írnál, amiről szó van.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:25:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor miről beszélsz? és minek ideologizálsz meg mindent?

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 10:28:52

@Muad\\\'Dib: Ugyanarról szól. Csak nagyobb a látószög.
Mindkettő a rezsim ideológia nyomulása az oktatásban. És épp ez a témánk. Ez az, amit elítélek, mert káros és buta, amint azt minden történelmi példa igazolja.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.31. 10:29:46

@Psyman:
Hát igen..

Ezek a szemetek ERKÖLCSÖT tanítanak.
meg izét ni.. Az ünnpeinkről megtanítják milyen (a szót is szégyen kimondani) HAZAFIAS vetületei vannak.

Skandallum.

Komolyan mondom ez a szánalmas komcsikat szégyenítő vergődés nagyon vicces és szórakoztató, amit itt a ballib blogolók löketnek.

Faszerkezet 2013.01.31. 10:30:34

Elgondolkodtató, hogy sokan mennyire rettegnek ezektől a dolgoktól. stílszerűen mint ördög a tömjénfüsttől.

Csak egy példa ennek a fajta oktatási morálnak a végeredményére, mert ahogy látom itt sokan már egyenesen robotosítást, már-már agymosást vizionálnak. (Netán aktív fidesz szavazókat hoznak létre)

Ha ez működne, vagy működött volna, akkor most még mindig a thürmer lenne hatalmon és lenne vagy 3 millió hithű kommunista az országban.

Mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy mennyi ilyen komcsi marhaságot hallgatott végig az iskolai évei alatt vagy bárhol, és annak mennyi foganatja volt.

Na kb, ennek is annyi lesz.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.31. 10:31:34

@Grigorij Pantyelejevics:
Persze..

Majd Gyurcsány tanítja nekik a határontúli szeretet és Medgyessy a KGB elleni küzdelem nehéz óráit, és minden rendben lesz.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.31. 10:33:34

@Faszerkezet:

Ha a hazaszeretetre nevelésnek, ünnepek, nemzeti hőseink megismertetésnek eredménye kapcsán valóban potenciális FIDESZ szavazókat nevelünk, akkor itt az ideje elgondolkodnia az MSZP-nek hogy ez miért van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:36:10

@balage_81 reloaded:

Egyszerűen nem igaz, hogy a Fidesz találta ki ezt. Ez egy általános magyar ökörség. S csak kevesen szólnak ellene.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:40:01

Egyébként a cikkhez:

Keresztényként én ellenzem a kötelező hittant az iskolákban. Miért:
- Mo-n sok felekezet van, nincs egy darab, ami a túlnyomó többségé lenne (a legnagyobb felekezet, a katolikus kb. 55 %-os, azaz éppen az emberek felénél kicsit több),
- a kötelező dolgok népszerűtlenek,
- a hittan ebben a formában növeli az ateizmust és a szekularizmust, azaz kontraproduktív,
- s egy gyakorlati szempont: NINCS elegendő képzett tanár ehhez, azaz a hittant alapvetően jóakaratú dilettánsok fogják oktatni, amiből még sok baj lesz.

Faszerkezet 2013.01.31. 10:40:51

@Trompf:

A nemzeti ünnepek kapcsán.

számomra mindig érdekes volt, hogy a nemzeti ünnepeink az iskolában egy kötelező rosszként vannak megélve.

Mert a legfontosabb, hogy állj szépen, legyen csinos ünneplőruhád,, 12-re vége kell lennie, mert a technikus viszi a motyót stbstb.

A legkevesebb szó pont arról eset és esik most is, hogy tulajdonképpen mit is ünneplünk most, vagy mire is emlékezünk meg. abszolút nem látom károsnak azt, hogy egy kis háttérismeretre tesznek szert a diákok az ünnepeink kapcsán. aki ebbe belelát bármit, azzal nem lehet mit kezdeni.

Emlékszem életem első okt. 23. megemlékezésére az iskolába. egy dolog ragadt meg bennem, pedig több mint 20 éve volt és kb 10 éves lehettem. Az, hogy fogalamam sem volt (És a többi diáktársamnak sem), hogy tulajdonképpen most mit is ünneplünk, vagy mire is emlékezünk meg.

Kimentünk elmondtak 3 ismeretlen verset, meglengették a lukas zászlót és mehettünk vissza a terembe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:41:54

@Faszerkezet:

Én mindig antikommunista voltam. Ösztönöse n éreztem gyerekként is, hogy a marxizmus egy tévtanítás. De képzett antikommunista csak a marxista ideológiai tárgyak hatására lettem, mert már meg is tudtam magyarázni, hogy miért utasítom el a marxizmust.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 10:42:41

@Grigorij Pantyelejevics:
Én pedig azt írtam, hogy a hittan/etika oktatás hasznos. Lehet, hogy saját céljai érdekében akarja majd megcsinálni a kormány, de ez nem jelenti azt, hogy hülyeség lenne ezt oktatni az iskolában, mint azt egyesek állítják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:42:55

@Grigorij Pantyelejevics:

"Kisiskolásokat vasárnap kötelezően(!) templomba zavarni bűn."

Ezt melyik országban csinálják?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:45:31

@Augustin:

Ez mindennel így van.

Egész életemben utáltam a fizikát és a kémiát, s az iskolában se tanultam ezekből a tárgyakból. Éppen csak bukdácsoltam.

Földrajzból meg engem kérdezett a tanár, ha senki sem tudta a választ valamire.

A nyelv méginkább ilyen. NEM LEHET megtanulni, ha az ember nem akarja tanulni.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:45:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " Mo-n sok felekezet van, nincs egy darab, ami a túlnyomó többségé lenne (a legnagyobb felekezet, a katolikus kb. 55 %-os, azaz éppen az emberek felénél kicsit több)" -

"A Medián 1999-es felmérése szerint valamilyen egyház tanítását követi: 13%, és ennek megoszlása: 8% katolikus, 2% református, 1% evangélikus, 1% egyéb felekezetű, 1% felekezet nélküli.[12]

A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központjának megbízásából a Medián közvélemény-kutató által 2004-ben végzett országos reprezentatív felmérése alapján a megkérdezetteknek csupán 13%-a kötődik valamelyik nagy keresztény egyházhoz, több mint a fele a „maga módján vallásos”, azaz nem követi és nem azonosul egyik egyház tanításaival sem. A nem vallásosak aránya 25%.[13]

A 2005-ös Eurobarometer felmérés szerint a magyarok 44%-a hisz valamilyen istenben, 31% nem hisz istenekben, de hisz valamiféle felsőbb erőben ("there is some sort of spirit of life force"), 19% egyikben sem.[14]"

irógép 2013.01.31. 10:46:30

@balage_81 reloaded:
Hát én úgy látom, te mindenképpen szeretnél diktálni, hogy mi legyen és mi jó és mi helyes! És mások helyet te pont úgy eldöntöd látom, hogy mi a jó!
Persze valóban pl. jobb megoldás lenne, ha otthon a szülők foglalkoznának ilyen téren a gyerekekkel, és akkor ők úgy tehetnék ahogy akarják! Csak sajnos nem teszik! És ezt a gyerekek szívják meg!
És igen hülyeség az erkölcs, hülyeség a házasság, mindenki csinálhasson amit akar! A gyerekek sajnos nem képzett filozófusok, hogy ezen merengjenek és megértsék, hanem csak kajlodnak, és boldogtalanok. És a mindenféle tabletták villám gyors terjedés már egyre alacsonyabb korokban nem véletlen!
de tudom, ha egy gyerek halálra akarja speedezni magát az saját és szülei szuverén joga és rohadt diktátor aki ebben változtatni szeretne!
Az én szüleim a kommunizmusban nőttek fel, és ott nem egy erkölcstan volt hetente, hanem egy komplett agymosás 12 éven át! Ők megmaradtak annál a hitnél amiben hittek, nem lehetett meggyőzni őket arról, hogy Trianonról beszélni bűn, és mi egy eleve vesztes ország vagyunk, és persze az egyházat vadul utálni kell!
Nos, ha van gyereked esetleg és odafigyelsz rá, akkor át tudod neked adni a te általad helyesnek tartott értékrendet, eme erkölcs óra ellenére is!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:48:16

@Muad\\\'Dib: na itt bukik el a tudatos civilekről alkotott képed. egyfelől hülyeség, de ez már le lett vezetve, másfelől az látszik hogy te csak azért támogatsz valamit, mert szerinted az elv jó, de a gyakorlatot magasról le...ejted. pedig te is pontosan tudod, hogy csak az nem marad állva, amiről ez a kormány nem akarja feltétlenül, hogy állva maradjon.

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 10:50:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Magyarországon. tessék szépen körülnézni!

Sz. BAZ megyei kisváros. 2 általános iskola. Az újabbat, jobba felszereltet átvette a katolikus egyház. Igazolatlan hiányzás terhe mellett kötelező a vasárnapi templomba járás. És a katolikusok most készülnek átvenni a kisváros egyetlen gimnáziumát is. Szintén hasonló kötelezettségek mellett.

Neked még rácsodálkozás, de jómagam sajnos már megtapasztaltam.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:50:52

@irógép: már az első mondatban tévedsz. és a klasszikus jobbos / konzi hibát is elköveted, hogy a saját mikrovilágodból indulsz ki. figyelj, elmagyarázom neked, külön: a liberális felfogás szerint mindenki úgy él, ahogy akar. csak abba gondolj bele, hogy a felnőtt lakosságnak szinte a 100%-a került már kapcsolatba a vallással filmekből, papok révén, saját szüleitől, vagy bármilyen szociális érintkezés révén. és mégis, hány százalék döntött ezek után úgy, hogy erre az útra tér? elenyésző. nem kell mindenáron megmagyarázni, hogy aki a szabad választásban hisz, az rád akarja erőltetni az értékrendjét, mert felsülsz vele nagyon könnyen. élj, ahogy akarsz, én is úgy fogok. ennyi.

Grigorij Pantyelejevics 2013.01.31. 10:52:41

@Muad\\\'Dib: de. Biztos hogy hülyeség. Bármilyen kizárólagos ideológiát sulykolni butaság.

mindenkinek magánügye a hite. gyakorolni és tanulni is van lehetősége szabadidejében, ingyen.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 10:55:05

@Muad\\\'Dib: "Lehet, hogy saját céljai érdekében akarja majd megcsinálni a kormány, " - jó lenne még idejében megelőzni ezt. mondjuk úgy, hogy a civil társadalom a kezükre csap,ejnye fiúk, ez már ne a ti dolgotok. belegondoltál, hogy az állam viszonylagos nagysága mellett a kormánynak mennyire kicsinek kéne lennie? jóformán a közügyek intézését szabadna csak rábízni, semmi mást nem. emelett vigyázz az elveddel, mert ha jönnek a balosok, ők meg taníthatnak marxot is az iskolában, pusztán azért, hogy a gyerekek társadalomtudományilag képzettebbek legyenek. mit árthat, nem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:55:34

@balage_81 reloaded:

Az egyik felmérést egy ISMERŐSöm végezte, pontosabban ő is részt vett az adatok elemzésében.

A végső adat: szigorúan vett értelemben amagyar lakosság 15 %-a hívő, 15 %-a ateista és agnosztikus, s a nagy többség, 70 % közbenső, azaz "van valami természetfeletti, de nem tudom pontosan mi" kategória.

Viszont a felekezeti kérdésre, a választ adók 55 %-a magát katolikusnak mondja. Senki sem állítja, hogy ez mind hívő! A nagy többség nem hisz az egyházában, de hagyományból magát mégis odatartozónak mondja.

felucca 2013.01.31. 10:56:35

Semmi probléma nincsen, a törvény szerint a gyerek tankötelezettségét A SZÜLŐ VÁLASZTÁSA ALAPJÁN az iskolában, vagy OTTHON, magántanulóként teljesíti. A magántanulói státuszt a szülő kérésére az igazgató engedélyezi.

A mi gyerekeink is magántanulók, semmi probléma nincsen ezzel. Nem teljesítenek jobban és rosszabbul, mint azok, akik egész nap az iskolában ülnek, tölcsérrel a fejükben.

Reggel értelmes időben kelnek és két óra alatt túl vannak azon, amin az iskolában fél napot ülnek.

Most úgy látom, a többi fölösleges baromság mellett a vallás és erkölcstan nevű baromságtól is mentesülni fognak.

Szent-Györgyi Albert mondta, hogy agyrém, hogy gyermekeinket hajnalban a legédesebb álmukból verjük fel, aztán kizavarjuk őket a hideg utcára, hogy elmenjenek egy intézménybe, ahol szecskával töltik tele a fejüket.

Mindettől függetlenül: Hoffmann Rózsa kurva anyját, azt!

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 10:57:32

@Grigorij Pantyelejevics:
Sok normális országban ezt máshogy gondolják. Az életminőség pedig sokkal kellemesebb ezen országokban, mint nálunk. Nyilván jórészt nem emiatt, de valamiét mégis hasznosnak ítélik. Hátha mérvadóbb a véleményük, mint a tied...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 10:57:36

@Grigorij Pantyelejevics:

Tegyünk különbséget egyházi iskola és egyházi fenntartású iskola között. A 2 nagyon nem ugyanaz.

Hozzáteszem: ha azt mondod egy pl. katolikus iskolában, hogy te nem vagy katolikus, nem fog senki se misére kényszeríteni.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 10:58:45

@balage_81 reloaded:
Marx semmit nem árthat. Az alapvető közgazdasági elveket, és nézeteket szintén illene tanítani.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:00:42

@Muad\\\'Dib: és a német keresztény kormány meg a spanyol katolikus állam melegházasságaival mi a helyzet? azokat is pártolod ugye? csak a példád miatt, ha már...

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor az ismerősöd hülyeséget mondott. még a fidesz szavazók között is kisebbségben vannak a katkók. guglizd ki. iszonyatos doktriner vagy, hihetetlen.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:01:57

@Muad\\\'Dib: a fenét. a jobbos közönség vért hányna, ha ezt meghallaná. de menjünk tovább, lenin és a többiek? netán adolf barátunk? csak azért, mert végül is még a mein kampf is csak afféle alapvetés sokak szerint.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 11:03:32

@balage_81 reloaded:
Személy szerint nem, mert igazságtalannak tartom. Viszont eszem ágában nincs kijelenteni, hogy az egész hülyeség és még vitára sem érdemes, mert csak káros lehet. Nagy különbség. Itt viszont többen isteni kinyilatkoztatást tettek, miszerint semmiképpen nem lenne értelme etikát/hittant oktatni, és mindenképpen káros.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 11:04:55

@balage_81 reloaded:
Tudod, ha szerinted képtelenség egy etikai minimumot megállapítani, akkor tényleg elég nagy sza*ban van a társadalom. Ugyanis, ha véleményed szerint csak törvényekkel lehet kordában tartani az embereket, mert erkölcsi minimum nincs, akkor jobban járnánk egy diktatúrával...

irógép 2013.01.31. 11:07:23

@balage_81 reloaded:
Ha egyedül élsz a vadonba úgy élsz , ahogy akarsz! Egy társadalomban nem élhet mindenki úgy ahogy akar! Mert felelősséggel tartozunk egymásért!
Természetesen lehetsz ezen belül bármilyen felekezetű, sőt ateista is!
És természetesen nem is akarlak befolyásolni semmiben!
A vallás dologra mondanék azért valamit!
Az, hogy az életében mindenki találkozott a vallással valamilyen formában abban igazad van! Ahhoz, hogy megértsd és igazi véleményt formálj róla, ahhoz viszont nem elég egy film vagy egy találkozás egy pappal stb.
Ez pont olyan, hogy ezek szerint teljesen jogos a cigányok ellen utálat és kirekesztés, hisz rossz élménye cigányokkal mindenkinek volt már életében, de az emberek 90 % biztos!
Még nekem is, pedig én sosem voltam előítéletes velük szemben sőt kifejezetten nyitottan és elfogadóan közeledtem feléjük!
Viszont az elméleted szerint egy két találkozásból következtetéseket lehet levonni, és mivel az emberek találkozása cigánysággal negatív az esetek 90% ban, így akkor teljesen jogos a kirekesztés és az előítélet!
De a valóság amúgy téged igazol, mert az emberek valóban véleményt alkotnak egy két inger alapján, ahogy a vallásról is úgy pl a cigányokról is!
Sajnos ez így van! Csak jön a kettős mérce, és sokan úgy gondolják, ha épp ők nem vallásosok, ha egy két találkozás után következtetéseket vonsz le a vallásról vagy egyházról az helyes és jogos! De ha a mondjuk a cigányokról vonsz le következtetéseket egy két inger után, akkor már csak egy sima rasszista vagy!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.31. 11:08:44

ártani nem árt, ha egy kis hittant, vagy etikát is tanulnak a diákok.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:11:15

@Muad\\\'Dib: akkor sajnos a nyugati példáid buknak.

"etikai minimumot megállapítani" - egy szóval nem mondtam ilyet. látod, most indirekt kinyilatkoztattál. hogy ti. csak az lehet az alapvetés, ha ezt megtanítják az iskolában. a társadalom normális szocializációja, a törvények, a család nevelési funkciója nem elég? ráadásul te magad ismered el, valószínűleg elbukik a dolog a politikai kisszerűségen. de tartom, a dolog nem az iskolában és nem etika órán dől el

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:13:43

@balage_81 reloaded:

Tisztázzuk mit értesz "katolikus" alatt!
Olyan embert, aki:
- 1. magát katolikusnak vallja,
- 2. hisz a katolikus tanokban és vallja azokat.

Nem mindegy!

Az ország kb. 55 %-a katolikus az 1. értelemben és kb. 8 %-a a 2, értelemben.

A pártpreferenciáknál nemigen van felekezeti eltérés. Talán csak a KDNP-nél volt, amikor még önálló párt volt, hogy a katolikusok aránya jóval nagyobb volt az országos átlagnál. Illetve a MIÉP fénykorában a reformátusok voltak náluk felülreprezentálva. A zsidók meg nyilván erősen alul vannak reprezentálva a Jobbiknál.

MSZP, MDF, FIDESZ, SZDSZ, Kisgazdapárt esetében nem volt eltérés az országos arányokhoz képest.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 11:14:41

@balage_81 reloaded:
Mint már máshol felismerték, sajnos nem feltétlenül elég a család és környezet. Gondolod, hogy aki a tévén szocializálódik, mert a családja tesz rá, az onnan ezt az erkölcsi minimumot szedi össze? Nem feltétlenül változtat ezen, ha az iskolában hallja, de biztos több rá az esély, mintha csak úgy hagynánk, mondván majd kiderül mi lesz belőle...

Elijah_Baley 2013.01.31. 11:14:48

bölcsikar, oskolapedagógia, első óra:
a közoktatás célja az állam által elvárt emberanyag kitermelés.
én végigbukdácsoltam az államit, a kölyköm waldorfba jár:)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:15:00

@irógép: nehéz úgy kommunikálni, hogy folyamatosan tévesen értelmezel. az úgy élsz ahogy akarsz, nem azt jelenti hogy másokat bánthatsz. ezt kihámozni a mondandómból elég nagy hiba. itt épp azzal van a baj hogy ez a hit- és erkölcstan dolog pont egy irányultságot kényszerít a kölkökre. ráadásul az államot azért tartjuk, a kormányt pláne, hogy intézze a közügyeket. semmi más dolga nincs.

Muad\\\'Dib 2013.01.31. 11:15:55

@balage_81 reloaded:
Miért is buktak? Majd, ha azt olvasom, hogy azt írják itt, hogy személy szerint neki nem szimpatikus, és nem azt, hogy ez alapvetően hülyeség és káros, akkor buktak.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:16:54

@irógép: akkor mondom másképp: tökre az én dolgom, hogy mennyi információ alapján döntöm el, hogy vallásos leszek, vagy ateista. nehogy már az állam ugasson bele, hogy nekem a vallást meg kell ismernem, mert majd csak akkor tudok jól dönteni! és különben is, melyik vallás? melyik irányzat? katolikus? református? evangélikus? és még csak a keresztények néhány alfaját írtam le...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:18:05

@Muad\\\'Dib: mert te írod, hogy nyugaton is tanítanak etikát, mégis mennyivel előrébb járnak, mint mi. de akkor ilyen alapon kéne a melegházasság témáját is elővenni, meg még ötszáz dolgot, ami itthon nincs, ott meg a mindennapok része (pl fű legalizálása a nagyon is keresztény usa egyes államaiban)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:19:51

@irógép: cigányos példa rossz. más dolog úgy dönteni hogy nem csinálok valamit (ti. nem leszek vallásos) kevés infó alapján és megint más embereket bőrszín alapján diszkriminálni, akkor is, ha épp tökéletesen törvénytisztelő polgárok. előbbinek nincs veszélye másra, utóbbinak azért van. itt jön képbe az állam.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:25:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én ezt a vitát itt befejeztem. olvass és okulj, és hagyd abba a hülyeségek terjesztését az ötven százalékaiddal

www.origo.hu/tudomany/20120418-vallasossag-a-vilagban-felmeres-magyarorszag.html

irógép 2013.01.31. 11:28:04

@balage_81 reloaded: hm?
senki nem kötelez téged semmilyen felekezethez való tartozásra!
az iskolában meg pont azért van erkölcstan, hogy ha valaki nem tartozik olyan felekezethez amilyen hittan ott lehetne vagy nem vallásos! Az, hogy ha bajod van azzal, hogy egy héten egyszer a gyerekeknek arról beszélnek, ami egy erkölcsi minimum, ami minden társadalom létezéséhez kell, azzal nem tudok mit kezdeni. erre nem tudok neked érvet fel, hozni, ha te így gondolkozol akkor te győztél!
Azért azt nagyon bírom, hogy van a sok fene mód liberális gondolkozású szülő aki szerint csak senki ne mondjon meg se neki se a gyerekének semmit!
Viszont, ha gyerekkel bármi van, ezek a szülők az elsők akik mindenkin számon kérnek mindent, természetesen magukon kívül!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 11:31:20

@balage_81 reloaded:

Az, hogy a hivatalos adatoknak nem hiszel, nem az én problémám...

A linked nem cáfol engem.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:32:00

@irógép: "Viszont, ha gyerekkel bármi van, ezek a szülők az elsők akik mindenkin számon kérnek mindent, természetesen magukon kívül! " - tudod nekem csak annyi a bajom, hogy hozzád hasonló emberek akarnak itt diktálni. az idézett mondatod pontosan mutatja, milyen sztereotip, előítéletes, barátságtalan ember vagy. nem is kell ennél sokkal több érv.

komplikato 2013.01.31. 11:39:09

@Muad\\\'Dib: Ha nem inkompetens idióta etikátlan vallásgyalázó politikusok agymenése által születne, én is támogatnám. No meg ha lehetne látni erről egy értelmes tantervet előre.

Így nem.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2013.01.31. 11:41:14

Nincs azzal baj ha ilyesmiket is tanulnak a gyerekek. De akkor tanuljanak alapveto ado ismereteket is, egy kis szamvitelt, kommunikacio elmeletet, keszitsek fel oket a tudatos eletmodra, tanuljanak meg pihenni, tanuljanak meg rendesen tanulni.
Valamint epitsenek a csaladokkal valodi kozossegeket.
Ez lenne reform.

irógép 2013.01.31. 11:42:04

@balage_81 reloaded: "hit- és erkölcstan dolog pont egy irányultságot kényszerít a kölkökre"
Mindenki kényszerít, te a te gondolkozásodat nyomatod!
Én minimálisan sem tudok mit kezdeni a te gondolkodásoddal! Mert ez a mindenki éljen ahogy akar és senki nem mondjon meg semmit, ez egészen addig működik, míg nem történik valami baj! Akkor aztán rögtön más is felelős lesz mindenért, és rögtön borul, hogy mindenki csak magáért felelős!
És mielőtt félre értesz én ezzel se vallási se semmilyen jobb oldali mantrát nem nyomok neked!
Én nem szeretem, ahogy ez a kormány kezeli ezt a felhatalmatzását! És bár katolikus vagyok és járok templomban, az egyházzal szemben rengeteg kifogásom van! Szóval ne hogy azt hidd győzködni szeretnélek se a vallásról se a kormány jóságáról!
egyszerűen nem hiszek ebben a mindenki csináljon azt amit akar! ez mint a kommunizmus papírra vetve nagyon szép elmélet, csak a valóság nagyon nagyon más!
A kommunizmus sem működött, mert visszaéltek vele, ezért nem működik az úgy mond liberalizmus sem! Már mint te nála működhet, és van csomó liberális ismerősöm, akiknél szintén működik, csak sajna az emberek többsége ezzel inkább csúnyán visszaél!
A vallás is ilyen, sok ember ott van a templomban azt álszent , önző bigott ember tudom jól!
De amíg minimum két ember él a földön, addig azok függnek egymástól!

Kámasuka 2013.01.31. 11:45:38

Minek hittan? Minek erkölcstan?

TV-je mindenkinek van. Erkölcsöt lehet tanulni a Gyanú Árnyékából, a Családi Titkokból, a sorozatokból, meg úgy egyáltalán. A kereskedelmi médiának az önálló gndolkodásra nevelés és az erkölcsi nevelés köztudottan elemi érdeke. Sok milliárdot költenek rá havi szinten. Minek ennek ellenállni?

Hiszen fel lehet nőni enélkül. A hirdetők szponzorálásával.

koborvadász 2013.01.31. 11:49:59

@balage_81 reloaded:

Tetszik a meglátásod!

Nekem ezzel az egésszel az a gondom, hogy a jelen kormányunk saját erkölcsi ( nemlétező ) mércéjével írja át az Alkotmányt a Himnuszt és ők akarnak erkölcsre nevelni!

Nemzeti öntudat??
Viktor mit is mondott??? Aki nem FIDESZ-es az nem Magyar!!! Hm?!

A nemzeti ünnepeket ellenzékként teljesen szétverték ezáltal elérdektelenítve a társadalmat ezek iránt!!!!

Nekünk is volt 20 évvel ezelőtt etika óránk! Ránk fért!

De ne egy náci, fasiszta, gyűlölködő, dilettáns, demagóg kormány akarja megnevelni gyermekeinket!

Amúgy sok generációt láttam felnőni 4 éves váltásokban az iskolában!
A gazdasági helyzet a látástól vakulásig való munka, stressz vagy a munka hiányában depresszió mind hatással van a gyerekeket nevelő, nem nevelő szülőkre!

Elijah_Baley 2013.01.31. 11:50:25

@BenFranklin: vallási nevelést meg ad a telejósda, a reklámok helyettesíthetik a háztartástan és technikaórákat, így kerek a világ.
ez a megtestesült iskolatévé :)

irógép 2013.01.31. 11:50:53

@balage_81 reloaded:
Diktálni itt pontosan te akarsz, arról, hogy ki, hogy gondolkodjon!
Ráadásul most már személyeskedsz is, és bár nem ismersz véleményt alkotsz arról milyen ember vagyok!
Hát hibám az sok van, de, hogy barátságtalan lennék azt soha senki nem mondta még rám. Ha ismernél tudnád milyen ember vagyok. De nem ismersz, még is kijelentetted milyen vagyok!
Így aztán teljesen hiteltelenné váltál a tekintetben, hogy ki is itt az ítélkező és erőszakos!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:52:40

@irógép: a gyerekek a szocializációt és egymás elfogadását nem az iskolában, hanem már a játszótéren megtanulják. aztán ki-ki vérmérsékletének, neveltetésének megfelelően vagy játszik a többiekkel, vagy meghúzza a hajukat. úgy tesztek, mintha az iskolában valami speciális helyzetbe kerülnének, ahol hirtelen jönnie kell az erkölcstannak és gyorsan meg kell tanítania, mi helyes és mi nem.

ez azon túl is hülyeség, hogy a jó és rossz tanítása simán többet árt, mint használ. leegyszerűsíti a világot, ami egy árnyalt, sokféle érdekkel és szövevénnyel ellátott rendszer. ebben kell az egyénnek boldogulnia. a jó és rossz felosztás a kispolgáriság netovábbja, az egyszerű ember egyszerű gondolkodásának igazi diadala. fentebb leírtam, miért nincsenek erkölcsös döntések és miért nem is voltak soha.

"Én minimálisan sem tudok mit kezdeni a te gondolkodásoddal! " - azt látom.

Kámasuka 2013.01.31. 11:53:38

@balage_81 reloaded: @koborvadász: @komplikato:

Hát tényleg nagyon durva hogy az oktatáspolitika a kormány kompetenciája.

Igazából demokratikus országokban ezt az ellenzéki partizánok és a munkanélküli webdiverzánsok intézik.

Nyíhahahahaha.

notib 2013.01.31. 11:57:55

Morgolódó: morgolódni is csak ésszel...

" a jelenlegi hatalom szerint az az erkölcsi nevelés, amit a család ad otthon, az nulla - nem elégséges ahhoz, hogy jó alattvalókká váljanak "

nem csak a hatalom, a gondolkodó többség szerint is kevés az erkölcsi nevelés hatékonysága, nem alattvalókká, hanem felelős állampolgárokká kell nevelni...

egyébként, a briteknek semmi gondjuk azzal, hogy alattvalók, egész jól megvannak...

mi a gondod az etikai neveléssel, vagy a hittannal ???

ha a 10 parancsolatot az emberek mind magukra, mind másokra nézve kötelezőnek, betartandónak tartanák, sok gondunk nem lenne...

ha vallásos családok a hitoktatást választják, azzal megint mi a gondod ??

az álliberális idiotizmus után igencsak nagy szükség van az etikai nevelésre, ha ezt nem vetted észre, be irkálj baromságokat, még morgás szinten se...

a szabadság és a szabadosság nem azonos fogalmak, szabadnak, vagy szabadosnak nevelni, nagyon nem ugyanaz....

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 11:58:30

@BenFranklin: kormányok jönnek-mennek, az oktatás marad. de gondolom magyar bálint esetében akkor téged ez nem zavart.

irógép 2013.01.31. 12:02:52

@balage_81 reloaded:
Hogy ne öljek meg valaki, hogy ne raboljak ki valakit, talán még szerinted is belefér egy erkölcsi minimumban! Talán azt nem árt elmondani senkinek!
Bár lehet, ha a gyerekedet valaki összeveri és kirabolja, majd rántasz egyet a válladon, hogy nézd fiam, a világ nem fekete és fehér, és milyen jó, hogy ez történt, mert így színes a világ!
És az, hogy nem tudok, mit kezdeni a gondolkodásoddal nem azt jelenti, nem fogadom el, vagy ezért rossznak tartalak! egyszerűen az életben, ha már a tapasztalatokról beszélünk, ez anagy szabad elvű gondolkodás addig tart amíg nem éri baj az embereket. Attól kezdve aztán már hirtelen nagyon sok minden más is tényezővé válik!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 12:05:23

@irógép: "Hogy ne öljek meg valaki, hogy ne raboljak ki valakit, talán még szerinted is belefér egy erkölcsi minimumban!" - és ezekhez kell erkölcstan az iskolában? szerinted az emberek azért nem bántják egymást, mert az állam azt tanítja az iskolában, hogy azt nem szabad? na, hagyjuk inkább.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:07:23

@ob.szerver:
Én nem a jelenről beszélek, ez ment az MSZP uralkodása idején, akkor is a Fideszes hangoztatta, az MSZP-s titkolta nézeteit, persze én főleg egyházi iskolákról beszélek.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:11:15

@irógép:
A töri órát tényleg nem lehet teljesen objektívvé tenni, mellesleg én mindig is tisztában voltam vele, hogy mikor sok száz év alatt letisztul valami a múltból, az nem feltétlenül az igazság győzelme, hanem valamelyik verzió győzedelmeskedett időközben.

Ami a személyes elfogultságot illeti, nem is ez a fő baj, mert attól még a tananyag magját leadhatja, sosem azzal volt a gondom, ha a véleményét hangoztatja, hanem azzal, ha ezzel ment el az idő nagy része.

Kámasuka 2013.01.31. 12:12:47

Áh, most láttam hogy Lendvai halasztaná a hit/erkölcstan bevezetését.

Eddig kételkedetm de ezt olvasva előre kell hozni a bevezetést holnapra...:))

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:12:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Én Magyarországon nem láttam olyat, aki használta volna magára.

Más kérdés, hogy a 19. századi baloldali mozgalmak előtt a liberálist nevezték baloldalinak.

Faszerkezet 2013.01.31. 12:15:51

@Zabaalint:

Kedves Zabaalint. Megkérdezhetem, hogy mennyi idős vagy?

irógép 2013.01.31. 12:19:16

@balage_81 reloaded:
Ugye az ember civilizálódik! Ma már egy ilyen vita vége nem az, hogy kardot rántunk, azt az ügyesebbikünk levágja a másik fejét, azt eldőlt a vita!
A civilizáció előrelépésének nagy szerepe van az oktatásnak!
Ugye hallottál már görög filozófusokról, akik az alapvető emberi erkölcsi normákat akarták lefektetni.
Tudod ezeket a bácsikat mai napi tanítják a jogtól kezdve mindenhol!
talán, ha olyan nagyon hülyeség lett volna erről beszélni senki nem emlékezne rájuk így jó 2000 év múltán.
És igen, egyáltalán nem válik kárára egy gyereknek sem, ha hal alapvető erkölcsökről !
természetesen nem ettől lesz jó vagy rossz ember! Az még mindig nagyban függ attól a szülei milyen példát mutatnak neki, illetve milyenek a társai!
Mert , mint írtam nagyon is függünk egymástól!
És egy kis lépés is lépés!
Amúgy itt a kormánnyal szemben sokat emlegetett nyugaton ebből nincs vita!
Ott ha liberális, ha keresztény valaki, az erkölcsi minimumot elfogadják és annak tanítását senki nem ellenzi!
Ebből csak nálunk van vita.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:20:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Hozzáteszem: ha azt mondod egy pl. katolikus iskolában, hogy te nem vagy katolikus, nem fog senki se misére kényszeríteni. "

Ez nem igaz. Mindezt tanár és ex-diák ismerősök alapján mondom. Barátnőm például evangélikus (nem gyakorolja), mikor általános iskolás volt, utolsó évben átvette az iskolájukat a katolikus egyház, és mivel nem volt evangélikus hitoktatás abban a suliban, ezért kötelező volt a katolikus hittan, valamint annak keretében a misére járás, katolikus templomba természetesen.

Én meg evangélikus iskolákba jártam (5 évet egy evangélikus általánosba, 4 évet evangélikus gimnáziumba), de katolikus vagyok, nekem volt katolikus hittan, de kötelező volt, általános iskolában pedig ennek keretében kötelező volt a misére járás, ami befolyással volt az év végi osztályzatra is.

Ismerős tanároknak pedig ha nem is minden héten misére, de elég gyakran kell kötelezően ott lenniük.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:22:30

@Faszerkezet:
Ez miért mérvadó? Annyi nem elég, hogy nagyjából 97 óta kísérem kiemelt figyelemmel a hazai politikát.

Faszerkezet 2013.01.31. 12:29:12

@Zabaalint:

Mérvadó azért, hogy mondjuk voltál kisdobos? Úttörő? Végighallgattad a sok komcsi sületlenséget az iskolás éveid alatt?

És ennek hatására te meggyőződéses kommunista lettél?

Vagy úgy egyébként éltél benne, mert benne kellett de éppúgy mint pármillió honfitársad magasról tettél rá?

az egyik ilyen kötelező oktatás szemléletes csődje pl, az orosz nyelvoktatás. kb Mo-on 3 millió embernek, legalább alapfokon kéne beszélnie oroszul, hiszen 4-8 évig tanulták a nyelvet. ezzel szemben kb 3 millió ember tud 2 orosz népdalt, be tud mutatkozni, és jelenteni az osztálylétszámot illetve, hogy ki hiányzik.

De nézzük meg más szemszögből. Hátrány lenne, ha valaki alapfokon vagy magasabb fokon elsajátította az orosz nyelvet? A cikkben is példaképpen állított kisdobos meg úttörő pontok, tényleg olyan ördögtől valóak, és nincs bennük megszívlelendő? (Mondom ezt úgy, hogy rühellem a komcsikat)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 12:30:52

@Zabaalint:

Persze, az ideológiák változnak. A liberalizmus a XIX. vége felé került át a baloldalról a jobboldalra. A mai modern középjobb alapvetően a liberalizmus klasszikus áramlatából ered, míg a mai szoclib pedig a liberalizmus balra tolódott áramlata. A baloldal helyét pedig a marxizmusból eredő különféle ANTI-LIBERÁLIS áramlatok foglalták el (más kérdés, hogy később a marxista eszmeiség nagy része szakított a marxizmussal és elfogadta a liberalizmus alapjait, ez lett a szociáldemokrácia).

A hagyományos jobboldal annak XIX. sz. közepi értelmében pedig megszűnt, azaz marginális lett, mint "ultrajobb" (mely nem keverendő a szélsőjobbal, mert a szélsőjobb baloldali eredetű).

irógép 2013.01.31. 12:34:43

@Zabaalint:
Hát az is gáz igen, ha ezzel megy el az idő! De azért az is gáz, ha valaki nagyon nyomatja a saját véleményét! Mert nem kell egy gyereket ezzel is terhelni! inkább azt lássa, ahányan vagyunk tudunk együtt élni és dolgozni!

És így van a történelemben nincsenek objektív tények. És amit tanulunk vagy olvasunk ez mindig csak egy fajta verzió!
Nem lehet és nem is kell utólag igazságot tenni, hanem tanulni kéne belőle!!
Ehhez képet mi van?? Mindenki a saját igazát bizonygatja, de közben senki nem tanult semmit belőle!

Nekem is vannak olyan ismerőseim akik egyházi suliba jártak és most a templom közelébe sem mennek. És amiket meséltek nagyon kiábrándító.
Jó magam katolikus vagyok, de nagyon sok mindennel az egyházban nem tudok mit kezdeni. Nagyon sokat kéne változni!
És nem a világot okolni, amiért egyre kevesebb a hívő, hanem el gondolkozni azon, hogy mennyi minden ma már felesleges és nem állja meg a helyét.
És nem szabályokról kéne beszélni, hanem a szeretetről és elfogadásról! Ami Jézus üzenete volt!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.31. 12:39:34

@Zabaalint:

Ez egyéni visszaélés, szólni kell az illetékes püspöknek, hogy az iskolában ezt csinálják.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:50:00

@Faszerkezet:
Nem voltam úttörő, kisdobos, rám már egészen más kényszerek hatottak. De amit írsz, az pont azt támasztja alá, hogy kényszerrel elég nehéz beleverni valamit a gyerekekbe.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.31. 12:50:28

Aha! Amikor Hitler hatalomra került először is bevezette a mindennapos testnevelés órát. Ismerős a dialektika? ;)

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 12:52:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te mégis miről beszélsz? Ezeket nem fű alatt mentek, ezek mind az illetékes püspök tudtával voltak, és ez az országos helyzet, mert nem egy püspökség területén van így.

Sárga Király 2013.01.31. 12:54:27

Az erkölcstan, hittan az osztályozás pillanatában bukik meg. Nem lehet majd egyest adni arra, hogy a gyerek dolgozatában esetleg a szabadság és nem a nemzet szó szerepel a "Mi legfontosabb értékünk?" kérdés után. Ha mégis, abból rohadt nagy pereskedés kezdődik, Budapesttől Brüsszelig.

Pszt! 2013.01.31. 12:58:33

Jól lehet majd listazni a szülőket. Aki hittanra járatja a gyereket, az viktoros, aki nem, az komcsizsidolibsicigo hazaáruló. ;-)

Maitre 2013.01.31. 12:59:13

Mondjatok amit akartok, márpedig ez jó dolog. Igen, amit a legtöbb család ad erkölcsi nevelés terén, az nulla.

Épp tegnap nézegettem két jólöltözött korahuszonéves taknyost, ahol a tököstaknyos nem bírta megállni már a boltban sorban állva sem, hogy ne állandóan a lánytaknyos seggét markolássza. Az meg tűrte, szó nélkül, mint a világ letermészetesebb dolgát. Azon gondolkodtam odamegyek, és lehányom őket... Hát hol a fenében nevelkednek ezek? Ezt látták otthon? Az nagy baj.

Maitre 2013.01.31. 13:07:06

@notib: Az emberek nagy részének tetszik a liberalizmus, ezzel meg kell barátkozni. Tulajdonképpen valahol nekem is tetszik, de ezt jó, helyes, és szükséges dolognak tartom. A kivitelezése viszont szerintem ugyanúgy el lesz cseszve, mint a többinek.
De azért szép lenne.

Maitre 2013.01.31. 13:09:51

@koborvadász: Ezt mikor mondta, és ki az a Viktor? Haverkodsz vele, vagy mi a tököm van? Ha nem, akkor miniszterelnök, jobb helyeken hozzáteszik, hogy "úr".

Tanuld már meg a helyed, az isten tossza meg a hülye fejedet.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:11:30

@Faszerkezet:
Nem, a komcsi fejtágításból én kimaradtam.

Nekem már a keresztény fejtágítás jutott, nem meglepő módon gyakran olyan tanároktól, akiktől szüleim a komcsi fejtágítást kapták. Rövidtávon megettem ezt a maszlagot, de hosszútávon inkább azt mondanám, hozzájárult ahhoz, hogy nem vagyok ma vallásos. Mondjuk ha hiteles emberek, hitelesen adták volna elő, ma nem tudnám mi lenne.

És igen, egyetértek, hogy hasznos dolog lenne, ha mindenki tudna oroszul. Az erkölcsi fejtágításnak viszont nem látom értelmét, függetlenül attól, hogy ki csinálja.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 13:12:40

@Maitre: muhaha, és pont ezeken fog segíteni az erkölcstan? úgy fogják kiröhögni a tanárt, hogy a fal adja a másikat.

"Ezt látták otthon? Az nagy baj. " - na bazmeg, a kedvencem. a "mit lát a gyerek otthon" című vers. képzeld, egy csomó gyerek direkt mást csinál, mint amit otthon lát. lehet, hogy a szüleivel halálra unja magát, az is lehet, hogy simán beleesnek abba az 50%-ba, amelyik elválni készül, vagy nem készül, de nagyon kéne neki. amíg a patriarchális, képmutató, számos ember életében nem is működő hülyeségeket erőltetjük a fiatalokra, addig lázadni fognak és direkt köpnek a felnőttek világára.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.01.31. 13:15:30

@Maitre:kis írígy:) Semmit sem tartok idegennek magamtól, ami emberi:) Annyi évesen a guruló gombócot is:)

Maitre 2013.01.31. 13:15:59

@Grigorij Pantyelejevics: Miért, úgy gondolod, ez egy érett, felnőtt, felelős társadalom, akinek való a demokrácia, és képes megfelelően élni vele? Mi vagyunk a nonplus ultra, akin már nem lehet mit javítani?

Ha igen, akkor nem tudom melyik részét nézed, mert amit én látok, ott már a bányászbékára is csak alulról pislogunk.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 13:16:02

@Maitre: "Tanuld már meg a helyed, az isten tossza meg a hülye fejedet. " - nem mindenkinek van ám igénye az "urak" tiszteletére. te egy kispolgár vagy, aki felfelé néz csorgó nyállal, de ettől más még simán viktorozhat. ez egy seggfej, aki a mi pénzünkön urizál. a tulajdonosnak joga van ütni-vágni a menedzsmentet.

u.i. - ugye fletózni sem szoktál? gondolom ő neked gyurcsány ferenc miniszterelnök úr

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:17:50

@Maitre:
Ilyen az, amikor valaki összekeveri a szexualitással kapcsolatos dolgokat az erkölccsel. Mond, mit ártottak neked ezzel a viselkedésükkel?

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:18:43

@Maitre:
Ellenben a taknyosozás már nem éppen erkölcsös szemléletre vall a részedről.

Maitre 2013.01.31. 13:20:04

@balage_81 reloaded: Kispolgár? Amennyiben ezt úgy érted, hogy aki nem nyáladzó plebejus, aki előszeretettel veri az asztalt, akkor kispolgár vagyok. :)

Igen, nekem Gyurcsány is miniszterelnök úr volt. Gáz, mi? :)

Maitre 2013.01.31. 13:21:22

@Zabaalint: Miből gondolod, hogy nem? És szerinted mi az erkölcs, ha a normális emberi viselkedés nincs benne?

Ilyen, amikor valaki nem tudja, mi az, hogy erkölcs. Látod mennyire szükséged van rá? :)

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:21:58

@Maitre:
"Igen, nekem Gyurcsány is miniszterelnök úr volt. Gáz, mi? :) "

Ellenben a kommentelő, aki egy blogon le meri Viktorozni Orbán Urat, ahhoz így szólsz:

"Tanuld már meg a helyed, az isten tossza meg a hülye fejedet. "

koborvadász 2013.01.31. 13:22:20

@Maitre:

Hol éltél eddig??
Haverkodjon vele a lioni hóhér!
Amúgy ki kell érdemelni a megszólítást!
viktor a te Jézusod tudod kről beszélek!
Az imádatod tárgyáról! A Fhüreredről!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 13:22:49

@Maitre: gáz. ő a te alkalmazottad, a rendszer rólad szól. a te pénzeden teszi a seggét A8-asba, úgyhogy ő a viktor meg a fletó. ez még nem jelenti azt hogy hangosan anyázol neki, de a fórumon azért férjen már bele. léptem.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:23:13

@Maitre:
"És szerinted mi az erkölcs, ha a normális emberi viselkedés nincs benne?"

Mit értesz normális emberi viselkedés alatt? Volt amikor ha kilógott a leány bokája, az már erkölcstelen volt az akkori erkölcscsőszök szemében.

Nem, nem, egyetlen univerzális erkölcs létezik a világon, és az arról szól, hogy ne árts másoknak.

Maitre 2013.01.31. 13:24:24

@nomad: Irigy? Mire? Erre? Ne legyél már ennyire buta, ez úgy ahogy van, undorító.

Szerintem egyszerűen annyi van, hogy a fidesz túl jó nektek. Hálátlanok vagytok.

Maitre 2013.01.31. 13:25:53

@Zabaalint: "Nem, nem, egyetlen univerzális erkölcs létezik a világon, és az arról szól, hogy ne árts másoknak."

Ezt a blikkben olvastad? :)

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:26:55

@Maitre:
Mellesleg, ha nem tűnt volna fel, az, hogy egy politikust hogyan nevezünk, nagyban függ attól, hogy hol és mikor nevezzük meg. Pl. egy blogban kommentként, posztként, függ attól milyen blog az, vagy egy újságban, esetleg a kocsmában, stb. De bizonyos körülmények között te sem használnál hülyéznéd a veled vitatkozót, mondjuk ha hivatalos vitán vennél részt.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:27:37

@Maitre:
Nem ismerem a kedvenc újságodat.

Maitre 2013.01.31. 13:30:01

@koborvadász: Sokáig kifejezetten Orbán-ellenes voltam, de amióta kormányon van, rengeteget bizonyított. Szerintem sokkal korrektebben áll hozzátok, mint kellene.
Vannak problémák, de mindig is voltak, és lesznek is.

Legalább ennyi jó dolgot is csinálnak. Hogy ti nem tudtok élni vele, azért kizárólag önmagatokat okolhatjátok.

Kámasuka 2013.01.31. 13:30:08

Erkölcstant át kell nevezni filozófiára, és máris nem fognak rinyálni a judeolibbantak.

Ennyit már megtanulhatott volna a jobboldal, hogy bizonyos embereknek az erkölcs puszta említése is rettegést okoz...:)

Maitre 2013.01.31. 13:32:13

@koborvadász: Egyébként meg, kiérdemelte a megszólítást. Ő az ország miniszerelnöke. Te is kiérdemelted, pusztán azzal, hogy embernek születtél, pedig te... mi is vagy te? Semmi?
:)

Maitre 2013.01.31. 13:33:13

@BenFranklin: A filozófia mást jelent. Amúgy nekünk volt kötelező filozófia óránk, de folyton történelmet tartottak helyette. :(

koborvadász 2013.01.31. 13:38:15

@Maitre: Hm?!

A te miniszter elnököd!

S tudod provokálhatod itt a népet! Azt nézem ki mondja a véleményt, kiről, miért, hogyan!

Semmi lennék akkor nem tudnék itt írogatni! Mivel itt írogatok vagyok valami!
A valami nem semmi! Viszont, ha semminek tartasz akkor a valami semmi!

Na mindegy lehetne a létező nemlétezőről értekezni itt!

A demokráciára pont illene!

Javaslom neked, olvass vagy, ha nem szeretsz nézz dokumentum filmet Adolf Hitlerről!
Meglepő hasonlóságot fogsz felfedezni közte és a Te miniszter elnököd között!

Adolfot is éltette a nép egy része! Mi is lett belőle???

Gondolkodj!

Üdv! Semmi

Kámasuka 2013.01.31. 13:38:59

@Maitre: A filozófia ugyanazokra a kérdéskre keresi a választ mint a vallás.

A hit/vallásoktatás nagy része is történelemoktatás(vallástörténet), és nagyon is fontos ha más miatt nem az általános müveltség miatt.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:39:38

@Maitre:
Rákosi Mátyás miniszterelnök úr is kiérdemelte?

Kámasuka 2013.01.31. 13:44:51

@Zabaalint: Rosenberg Mátyás nem miniszterelnök volt. Vannak sulik ahol törióra sincs?

Állítsuk meg a ......... 2013.01.31. 13:46:17

"Az állampolgárságra nevelés fő célja, hogy a tanuló „megértse a szabályok fontosságát”, „kövesse a közösségi hagyományokat”, de a tanároknak feladata az empatikus képességek fejlesztése, a családi szerepek megtanítása."

Apa a családfő, anya kussol, sütfőz, vasal, ellátja a háztartást és szül, mint egy robot és mivel apa hiába családfő(amit én pont lexarok, mert nekem egy férfi ne mondja meg mit csináljak), ha nem tudja eltartani a családot(mert nem tudja) az anya a gyermeknevelés mellett ugyanúgy gürcöl.
borossss péter szerint az anyáknak a szülőszobán a helyük.
1 gyerek nem gyerek, két gyerek fél gyerek....
A férfi az úr a háznál.
Gondolom ilyen marhaságokat tanulnak majd a gyerekek.

Maitre 2013.01.31. 13:46:37

@koborvadász: Nem, a TE miniszterelnököd is, meg mindenkié, aki ebben az országban él. (Ha nem élsz itt, akkor természetesen nem.)

@BenFranklin: Tényleg? Én azt hittem, a vallások tudják a válaszokat. :) Szerintem ők is azt hiszik. ;)
Általános műveltség... azon már túl vagyunk, hogy ilyesmit várjunk el egy átlagembertől. Most már a " legalább ne viselkedjen állat módjára" az egyre elérhetetlenebbnek látszó cél. :(

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:50:13

@BenFranklin:
A Minisztertanács elnöke volt, ami gyakorlatilag ugyanaz.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 13:51:45

@Maitre:
Amióta megtörtént az első államosítás (manyup), azóta én nem fogadom el Orbánt miniszterelnöknek, csupán egy hatalmát illegitim módon gyakorló bűnöző politikusnak.

Maitre 2013.01.31. 13:53:39

@Zabaalint: Ezzel egy Borbély József nevű úriember is így volt, aztán csodálkozott, hogy az imei-ben végezte. :)

Kámasuka 2013.01.31. 13:56:42

Ennél sokkal fontosabb, vagy legalább ilyen fontos a napi intenzív tesióra. + Szerintem hit/erkölcsoktatás is naponta legyen, elég 1. óra előtt 10 perc 1 gondolattal v. idézettel, a heti teljes óra helyett.

A lumpenproletároknak üzenem hogy a jobb(tehát kommunizmus alatt bezárt) iskolákban ez már 20 éve gyakorlat.

koborvadász 2013.01.31. 13:59:08

@Maitre:

Viktor a Tiéd! Te választottad!
Kb 2 000 000 másik emberrel kézen fogva!
1/5-e az országnak! Tudsz számolni, gondolom!

Én semmiként azon leszek, hogy a Fhürered a következő választásokon eltűnjön!

Filozófiáról írsz????
Hozzá sem szóltál!
Az általános műveltség nem abból áll, hogy olvastál valami komolynak tűnő szót s utána azzal dobálózol!

viktornak érdekes fogalma van a többségről!

Kámasuka 2013.01.31. 13:59:20

@Zabaalint: Naná, és majdnem egy évig állt fenn a kormány.

Kandaláber 2013.01.31. 14:03:41

Erkölcstan során megismert fogalmak, értékek:

- egyéni szabadságjogok
- kapcsolattartási formák más emberekkel, a környezettel
- erkölcsi öntudat fejlesztése konkrét helyzetekre vonatkozóan
- tisztességes ember (elvek, szabályok)
- társadalmi (közös) értékek és elvek tisztelete
- jó és rossz közötti különbség felismerése
- referencia viselkedési formák
- udvariasság
- együttműködés
- tisztelet
- erkölcsi alapokon nyugvó tettek
- szekulariszmus és semlegesség elve, különösen a politika és a vallás területén
- vallás megismerése (nem egyenlő a kötelező hittel, a vallási kötelezettségekkel)
- racionális érvelés képessége a véleménykülönbségek tisztázása, egyeztetése során
- tanár által mutatott példamutató vitatkozási kultúra

Nem helyettesítendő a családot.
Nem a tanár egyéni értékítéletét sulykolandó.

Erkölcsi fogalmak megismerése:
- jó és rossz
- igaz és valótlan
- büntetés és helyrállítás
- szabályok tisztelete
- bátorság
- lojalitás
- egyenesség
- munka
- egyéni érdemek

Öntisztelet:
- büszkeség
- tisztesség saját magunkkal szemben
- higiénia
- intimitáshoz való jog
- a kép, amit mások felé magamról megjelenítek
- saját érdekek védelme

Társadalmi élet és mások tisztelete:
- Jogok és kötelességek
- Az egyéni szabadság és korlátai
- Egyenlőség (nemek, az emberi lények között)
- Udvariasság
- Testvériség
- Szolidaritás
- Megbocsájtás
- Együttműködés
- Tisztelet
- Őszinteség mások felé
- Igazság
- Tolerancia
- Self-ellenőrzés (legyen ura szavainak és tetteinek)
- Mások biztonsága

A dolgok tisztelete:
- mások dolgainak tisztelete
- köz dolgainak tisztelete

(Forrás: www.education.gouv.fr/pid25535/bulletin_officiel.html?cid_bo=57284)

Maitre 2013.01.31. 14:03:57

@koborvadász: Nem, én nem szavaztam rá. Most lehet, hogy fogok.
Ti viszont ugyanígy acsarogtatok Gyurcsány ellen is, meg őelőtte is. Lássuk be, nektek ez az életformátok. Ez nem baj, trógerolni is kell valakinek (most még, persze ha pár év múlva mindent átvesznek a robotok, nem tudom mi lesz veletek), csak nem kell elfelejteni, ki hol áll.

Tegyél minden mögé felkiáltójelet, akkor fontosabbnak tűnsz! Legalább magadnak!

:)

Kandaláber 2013.01.31. 14:08:24

Azt hiszem, nem ördög ellen való ezen ismeretek rendszerezett, módszeres megismertetése, megismerése.

Nem?

Sajnos a kormányzat nem képes összeszedett formában kommunikálni erről, az még rosszabb lenne, ha a megvalósítás során az erkölcstan értelmét és értékeit besároznák.

KrustytheClown 2013.01.31. 14:09:51

Szerintem meg sokkal hatásosabb lenne, ha radikálisabban átalakítanák az oktatási rendszert, ez persze szemléletváltás és pénz kérdése:
1. tanítás délután négyig
2. némileg kevesebb házi feladat és tanulnivaló
3. több gyakorlat
4. napi 1 óra intenzív (nem tengő-lengő) testnevelés
5. 4-5. osztály körül, amikor már meg lehet állapítani, hogy ki miben tehetséges, a tanulók szakosodhatnának bizonyos tantárgyakra
6. napi 2 lazább szerkezetű, játékos nyelvi óra (nem tankönyvszagú)
7. kevésbé kötött órák
8. logikára nevelés, némileg kevesebb lexikális tananyag a törzsanyagban
9. az etika vagy hittan szintén legyen része a törzsanyagnak, de ne ilyen káderképző szinten.

Maitre 2013.01.31. 14:11:04

@Kandaláber: Szerintem önmagában katasztrófa, hogy ezeket állami szinten kell egy állampolgár fejébe verni. Elveszi az energiát azoktól a dolgoktól, ami a kormány feladata lenne.

De legalább megpróbálják. Ez szép tőlük.

Maitre 2013.01.31. 14:12:50

@KrustytheClown: Testnevelésnél ugye azzal tisztában vagytok, hogy átlagosan 20 gyerekre esik 3 db vízcsap, és a teljes csoportra 5 perc, amíg felöltözhet, lemosakodhat, és felkészülhet a következő órára?
Talán zuhanyzóépítéssel kellene kezdeni, hogy emberi körülményeik legyenek a testneveléshez.

Kandaláber 2013.01.31. 14:12:50

Ja, és még valami, a poszt írója nem kelti annak látszatát, hogy kellően kiművelt nézettel írjon kritikát az erkölcstan értékeiről.

Maitre 2013.01.31. 14:13:51

@Kandaláber: Miért, a kommentelők ennek a látszatát keltik? :))

Maitre 2013.01.31. 14:14:22

(jó, tudom, én sem, a plebssel nem keveredünk... de most unatkozom.)

Kandaláber 2013.01.31. 14:18:42

@Maitre: "Szerintem önmagában katasztrófa, hogy ezeket állami szinten kell egy állampolgár fejébe verni. "

Mély tisztelettel, de tévedsz.

Ha valami, akkor ezen közös alapértékek és viselkedési protokollok megmutatása, az egységesség szükségessége okán a leghatékonyabb.

És nem kell "verni", egyáltalán csak meg kell mutatni. Az emberek számára ezek (van szórás) természetes értékek, megismerni kell, majd hagyni, hogy mindenki fejében összeálljon a saját viszonyulása a világgal.

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2013.01.31. 14:19:51

úgyse olvassa senki, de...
ha van olyan szülő aki úgy gondolja, hogy heti egy órában képesek átmosni a gyereke agyát, az nyugodtan adja a gyerekét állami gondozásba _most_.

Kandaláber 2013.01.31. 14:22:33

@Maitre: "@Kandaláber: Miért, a kommentelők ennek a látszatát keltik? :))"

A kommentelők alapvetően tudatlanok - és nyoma nincs annak, hogy világosan érthetően elmagyarázzák nekik, hogy most nem a diktatúrák ideológia agymosása a fő cél.

Sokan jogosan tartanak attól, hogy erkölcstan, mert szinonimája lett mostanság az isten nélküli egyházi oktatásnak.

KrustytheClown 2013.01.31. 14:24:06

@Maitre: Ja, tisztában vagyok vele. Nekünk is volt minden nap tesióránk, valóban kényelmetlen volt a gyors vetkőzés-öltözés, a 45 percből kb. 30 perc volt a hasznos, a tesitanárunk ordított velünk, mert nem maradt idő semmire. Aztán jöttek a többi tanártól a megjegyzések (főleg nyolcadikban és gimiben), hogy büdösek vagyunk, mint az állat. Igazad van ebből a szempontból.

A mindenkori kormány oktatásügye azért erről is gondoskodhatna: később a testnevelés "kellékeire" való befektetés megtérül, mert nem lesz annyi scoliosisos, dagadt vagy penye gyerek.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 14:24:32

@Kandaláber: nem az erkölcstan értékeiről értekezés a cél, hanem az, ki mit akar kibe belediktálni erkölcstan címén és mindezt milyen erkölcsi magaslatokról teszi. És egy ugyanolyan gáz minden rendszerben - mert ahogy van rossz tesitanár meg földrajztanár, úgy lesz baromi gáz erkölcstanár is, aki bort iszik és vizet prédikál, és még le is osztályozza azt, amit visszaadnak ebből a gyerekek. Ráadásul az osztályfőnöki órákon ezek a témák eddig is jelen voltak (nem verjük a kisebbet, nem rakjuk a zuhany alá a másik táskáját, az uzsonnáját meg pláne nem vesszük el, a buszon jó lenne, ha átadnád a helyed az időseknek, stb.). És igen, ahogy a szocializmus alatt a családok próbálták ellensúlyozni az akkori ideológiazuhanyt, most megint ez lesz a család szerepe, csak most egy más szempontból. És ha már a tankerületek vezetőinek jó része is KDNP-szimpatizáns, vajon milyen elvárt ideológiai alap is lesz majd az erkölcstannál?
És okulásul egy kis szexuál-etika szakirodalom: mek.oszk.hu/00100/00189/00189.pdf
már integrálható is a 7-8. osztály erkölcstanába ...

Maitre 2013.01.31. 14:28:28

@Kandaláber: Remélem igazad van, és valóban tévedek. Mondjuk az mindenképpen stimmel, hogy a példamutatás hiányzik, és a társadalmi megrovás is hiányzik, ha vétenek a normák ellen.
(Pár hete rászóltam egy metrón söröző gyerekbandára, hogy ezt nem kéne. Fel voltak háborodva, szerintem csak azért nem próbáltak megverni, mert kedd este már totyakrészegek voltak. :) )

Szerintem Te a saját normáidból indulsz ki, meg abból, hogy miért ne tenne meg valaki valamit, amikor az jó, szép, és nyilvánvalóan helyes. De a nép... ők mások. Nem tudom hogy így születnek, vagy közben lesznek ilyenek, de nem így működnek.

Én egyre kevesebbet várok tőlük, de annak sem képesek prezentálni a 42 százalékát sem.
Igaz, ezzel párhuzamosan nem is idegesítenek már; mindegyik azt hallucinál ami neki jólesik, majd a végén úgyis mindenki azt kapja, amit megérdemel. Úgy látszik, csak addig bosszantottak, amíg úgy gondoltam, hogy ennyire lent nem lehetnek, MUSZÁJ hogy többre legyenek képesek. De, lehetnek ennyire lent. Nem dühöngeni kell, elfogadni, és tenni ellene.
A kormány most ezt próbálja, az én meglátásom szerint.

komplikato 2013.01.31. 14:32:44

@KrustytheClown: Ehhez csak működő oktatási rendszer kéne.

@Maitre: Az a kisebbik baj, az iskolák nagyon nagy részében NINCS tornaterem, az udvar meg vagy alkalmas vagy nem (általában nem) a helyettesítésére. Sok Budapesti iskolában átmennek egy közeli suli tornatermébe!
Szerintem sincs semmi baj a napi tornaórával, csak az mint az egykulcsos adóval vagy bármivel elmúlt 23 évből, hogy NINCSENEK meg az alapfeltételei és akkor finoman fogalmaztam.

Maitre 2013.01.31. 14:32:50

@KrustytheClown: Én a testnevelésnek valahogy úgy látnám értelmét, hogy tanítás után, mondjuk lenne félévenként egy kötelező keret, amit el KELL tölteni az iskola sportpályáján, alkalmazni hozzá személyi edzőket, akik figyelmeztetnek ha nem vagy eleget, tisztálkodási körülményeket biztosítani, mondjuk életmód és mentálhigiénés oktatással kiegészíteni. Akkor nem venné el a tanóráktól az időt.

Ez úgy hangzik, mintha nagyon drága lenne, de egy kis ésszel ki lehet hozni kevés pénzből is.

De ez a kimondjuk központilag, és az iskola oldja meg ahogy tudja, az én szememben csak plusz egy állatkínzás az egyébként is agyonterhelt gyerekeknek.

traktoroslány 2013.01.31. 14:36:26

Kedves Blog!

Néhány részlet nem pontos az írásban, engedd meg, hogy kiegészítsem. A döntésre már nincs semmi időnk, jan.17-ig kellett leadni a gyerekem sulijában, hogy mit választunk. 4-ből lehetett választani: római katolikus,görög katolikus, református, etika. Szóval a maradék 24 elismert egyháznak nem nagyon kell aggódniuk, hogy lesz-e elég hittantanár, mert nem is kellenek. Én érdeklődtem az osztályfőnöknél, hogy mégis mi lesz a tananyag, ki fogja tanítani. A hittanokról nem tudott semmit, az etikáról már kaptak egy tanári könyvet, azt megmutatta nekem. (nem tankönyv, hanem, amit a tanárok használnak, nem tudom a pontos nevét.) Nos ebbe belenéztem egy kicsit, és nekem teljesen a 80-as évek általános iskolájában az osztályfőnöki óra jutott eszembe. Szerintem ártani nem fog, persze használni se. Az osztályfőnök egyébként elmondta, hogy az etika és a plusz tesi órákat a magyar rovására fogják bevezetni. Az össz. óraszámon nem változtattak ui., törvény határozza meg, hogy mennyi lehet, de több tesi kell és még etika is, tehát kevesebb magyar lesz.

Az én tippem az, hogy az osztályfőnökökre fogják rásózni az etika oktatását. Látva azt a kis könyvet, én azt nem értem, mit lehet ezen 60 órán keresztül tanítani. Ha valaki eleve gyakorló pedagógus, akkor szerintem elég egyszer átolvasnia azt a könyvet és mehet is tanítani.

Maitre 2013.01.31. 14:39:19

@morgás joga mindenkit megillet: Teljesen mindegy ki mondja az igazságot, ha az igaz. Nem róla szól, hanem az igazságról, meg Rólad. Hogy Te mennyire vagy képes megérteni és hasznosítani.

Én értem hogy bennetek van a rettegés attól, hogy itt (megint?) diktatúra lesz, és zsigerből jön az ordítás, hogy "nekem megmondja valaki, hogy mit tegyek? Hát nemá!", de ideje lenne felébredni, és alkalmazkodni a realitásokhoz. Volt rá egy negyed évszázad.

[c] 2013.01.31. 14:40:44

@Zuckerbrot: Lovak is kommentelhetnek? Mik vannak.

Kandaláber 2013.01.31. 14:41:41

@morgás joga mindenkit megillet:

Én nálad jobban bízom a fiataloknak a természethez közelibb (igazság, jóság) értékrendszerében.

Azaz, abban, hogy egy rossz tanár esetén megvan bennük egy elégséges forráskritikai hajlam - és nem veszik be a hülyeségeket.

Ha egy tanár bort iszik, de a vizet prédikálja (azaz a józanságot), azt kevésbé tartom rossznak, mint azt, hogy ezeket az erkölcsi értékeket nem ismertetik meg egységesen a fiatalokkal.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 14:43:09

@Maitre:
Őőőőőőő, szerintem ha kötelező zuhanyzás lenne tesi órák után, akkor az több problémát szülne, mint amennyit megoldana... Enyhén fogalmazva...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 14:43:54

@traktoroslány: köszönöm a kiegészítést ...
és vajon ki dönti el, melyik óra megy a levesbe az etikáért cserébe? aki kitalálta az etikát? vagy a tankerületi igazgató? esetleg a KIK vezetője? vagy dönthetnek a szülők, ezentúl melyik közismereti tárgyat felezik-harmadolják?

Maitre 2013.01.31. 14:44:19

@komplikato: De meg lehetne őket teremteni.
Egyszerűen annyi kellene hozzá, hogy mindenki meg akarja őket teremteni, és ne az legyen mindenre a reakció, hogy "ti (kormányfüggetlenül) hülyék vagytok, menjetek a francba". Meg egy kis kreativitás.

De itt ahogy elnézem, semmi nem jó, ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor az.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 14:45:38

@wmiki:

"én már láttam olyat, hogy 1+1= 10"

Jó lenne, ha az iskolások is látnának elég ilyet, sőt nemcsak látnák, hanem készségszinten használnák is. Nemcsak a kettes számrendszert, hanem bármelyiket, beleértve a decimálisat is természetesen.

Maitre 2013.01.31. 14:46:30

@morgás joga mindenkit megillet: Az fogja eldönteni, akinek joga van eldönteni. Mi ezzel a probléma?

2013.01.31. 14:47:59

@balage_81 reloaded: Az nem nézőpont kérdése, hogy az új metró összekarcolása / lehányása bunkóság (= rossz). Nehogy már azzal jöjj, hogy minden relatív mert nem az. A liberalizmus nem anarchiát jelent, vannak szabályai.

Maitre 2013.01.31. 14:48:05

@Negyvenértelmiségi: Egyelőre szerintem ragadjunk le annál, hogy tudjanak viselkedni, tudjanak írni, olvasni, alapszinten számolni, és legyen valamijük, amiből meg tudnak élni.

Aztán ha majd ezt elértük (úgysem fogjuk még egy jó darabig), jöhet a többi.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 14:48:32

@tea fan: van még egy haverja is, aki szintén itt nyihog:) de lehet, hogy az is ő - van éjszakai meg nappali nickje is, biztos, ami biztos. Vagy csak simán egymás mellett állnak az istállóban és más a műszakbeosztásuk ...

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 14:48:49

@Maitre:
"Pár hete rászóltam egy metrón söröző gyerekbandára, hogy ezt nem kéne. Fel voltak háborodva, szerintem csak azért nem próbáltak megverni, mert kedd este már totyakrészegek voltak."

Olyanra szóltál már, mikor valaki mondjuk hangosan sértegette a másikat, vagy akár ütötte a másikat? Esetleg szemetelőre szóltál már? Vagy csak azokat baszogatod, akik egy számodra teljesen ártalmatlan dolgot csinálnak magukban.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 14:50:40

@Maitre: és kinek van joga eldönteni, legyen bizonyos területeken butább a gyerek, akár az erkölcstan rovására is?

Maitre 2013.01.31. 14:50:52

@A csótány is ember: Azért ha ilyet lát a metró személyzete, el szoktak beszélgetni a fiatalokkal egy szerelvényen kívüli, hátsó szobában. Nagyon helyesen. Nem lennék meglepődve, ha pár pofon is elcsattanna közben, ami persze nem történik meg, de az is nagyon helyes lenne.

És aki azzal jön, hogy a brutális bkv-s ne bántalmazza az én huligán, taccsrészeg, szemtelen kölykömet, annak azt tudom mondani, hogy DE!!!!.

Maitre 2013.01.31. 14:53:11

@morgás joga mindenkit megillet: Arra gondoltál már, hogy ha ettől félsz, nagyszerű megoldás beíratni a gyereket egy könyvtárba? :) Esetleg foglalkozni vele.
Heti egy órát igazán kibírsz. Már persze, ha olyan családból jöttél, ahol ez szokás. Ha nem olyanból jöttél, akkor meg teljesen mindegy, mert akkor a családja döntötte el a sorsát.
Ha elég tehetséges ahhoz hogy kitörjön, majd megteszi.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 14:53:15

@morgás joga mindenkit megillet: ugyanannak, aki eldöntötte, hogy - a te fogalmi síkodban maradva - az a gyerek értsen a robbantáshoz, de ne legyenek erkölcsei.

traktoroslány 2013.01.31. 14:53:49

@morgás joga mindenkit megillet: Hát a szülők nem döntenek itt semmiről. Én úgy értettem, hogy ezt nem az iskolában döntötték el, hanem állami döntés. Szóval így lesz mindenhol. Azt nem is kérdeztem meg, hogy a tananyagot is csökkentették-e, vagy az marad kevesebb óraszámban.

Szelid sunmalac 2013.01.31. 14:56:47

@Negyvenértelmiségi: Igen, milyen jo lenne, ha mondjuk a faszbukon az egyik binarisan sertegetni a masikat, mire az mondjuk rovasirassal vagna vissza!

Maitre 2013.01.31. 14:57:25

@traktoroslány: Anno az is állami döntés volt, hogy kötelező legyen iskolába járni. Mondjuk szerintem már az is hiba volt. Na de, késő bánat, azzal kell dolgozni, ami van.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 14:59:12

@traktoroslány: volt szó egész napos iskoláról, az álliberálisok majdnem lezárták az Erzsébet-hidat miatta. Pedig a napközi rengeteg olyan ismeret átadására alkalmas, amit játszva tanulhatnak a gyerekek. Testnevelés, ének-zene, háztartási ismeretek, környezetismeret, hogy csak néhányat említsek. De az erkölcstan is lehet ilyen. Ezekből nem szükséges még az osztályzás sem véleményem szerint, mint ahogy a szigorú tanórai keretek is elhagyhatók (becsöngetés, végig csendben ülés stb.)

Szelid sunmalac 2013.01.31. 15:02:14

Rendben. Mindenki azzal jon, hogy a mai szulok nem lnevelik a gyereket, ezert szukseges az erkolcstan. En viszont nevelem, ezet polgarjogommal elve, kovetelem, hogy nekem ne kelljen jaratni a gyereket. Felolem akar ellenorizhetik is, hogy nevelve van-e, cserebe hadd valasszam meg, hogy helyete mondjuk nyelvet tanuljon-e az iskolaban. Erkolcsre ugyanis en szeretnem nevelni, vizsont minden tantargyhoz nem ertek. Szerintem az iskola feladata, hogy azt elvegezze, amihez en nem ertek.

[c] 2013.01.31. 15:02:27

@Muad\\\'Dib:
Ez egy szekuláris állam (még), amely világnézeti és vallásszabadságot biztosít a polgárainak.

Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz kötelező hittan.

Én azért aggódom, hogy esetleg a kötelező erkölcstanba fognak belecsempészni olyan elemeket, amelyek a keresztény erkölcsi világlátást* erőszakolják rá a gyerekekre.

Megjegyzem, mert úgyis félre fogják némelyek érteni: nem "az" erkölcs ellen beszélek.
Az erkölcs, mint olyan nem valamely vallás vagy a hívek privilégiuma. Vannak ún. egyetemleges erkölcsi értékek, melyeket azok az emberek, akiknek van szíve, magukénak vallanak. Igen, még az ateisták is.

*Mi lehet az az elem, amit ráerőszakolhatnak a gyerekre?

Hozok példát, így érthetőbb:

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy párkapcsolatban, házasságban nézzen az önzése mögé és figyeljen oda a társa igényeire, legyen empatikus, segítőkész, azt helyeslem.

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért - a fogamzásgátlás terén is, és gondolkodjon előre, azt helyeslem.

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy házasodjon szűzen, mert ha nem, az bűnös dolog, azt nem helyeslem.

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy ne használjon fogamzásgátlási módszereket az önmegtartóztatáson kívül, azt nem helyeslem.

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy az abortusz mellett döntő nő bűnös, azt nem helyeslem. Azzal együtt, hogy nyilván nem tapsikolok örömömben attól, hogy évente több tízezer terhességmegszakítás történik és úgy gondolom, hogy számukat több okból is csökkenteni szükséges. De nem tiltással vagy bűntudatkeltéssel.

Ez utóbbiakat az egyház nyugodtan tekintheti kötelezőnek a híveire, és csak a híveire. Ha beviszik ezt az oktatásba (az erkölcstanórára), az a lelkiismereti és vallásszabadság megsértése.

Ismétlem, ha. Lehet, hogy fölöslegesen aggódom, majd meglátjuk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:03:48

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: nyugodtan meg lehet tanítani a rovásírást is, mint ahogy a cirill betűket is. Egy jobb képességű gyereknek masszív latin ABC-ismeret birtokában lenne vagy 10-10 óra. Az álliberálisok viszont 100-100 órát ordítanának miatta minden évben, na nem a cirill betűk tanítása, hanem a rovásírás miatt, mondván, hogy húzzon ki az állam a gyerekszobából.

Maitre 2013.01.31. 15:04:34

@Negyvenértelmiségi: Ezt nem szabad. Ne felejtsd el, hogy nem minden iskola jól felszerelt budapesti elitiskola, jólszituált polgárgyerekekkel, ahol ez akár működhetne is.
Egy elmaradottabb vidéki helyen a délután négyig bentmaradás körülbelül azt jelenti, hogy a gyereket naponta háromszor verik meg, hogy nem tud wc-re menni, mert mocskos/szarosan van hagyva+körbe van hugyozva, nincs sem szappan sem wc papír/vágni lehet a füstöt, mert oda járnak bagózni az idősebbek, minden héten hazahoz pár tetvet, kéthetente vegyek neki mobiltelefont meg mp3 lejátszót, mert elveszik tőle az idősebbek, ésatöbbi.

Maitre 2013.01.31. 15:05:36

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ha jól neveled, nem fog megártani neki, ha megismeri mások véleményét is. A tolerancia hozzátartozik a felnőtt élethez.

Szelid sunmalac 2013.01.31. 15:06:01

@Negyvenértelmiségi: Nem tudom osszekotni a napkozit a liberlis beallitottsaggal. Mi az osszefugges a ketto kozt? A liberalizmus alapvetoen a dontes szabadsagat hirdeti, en pedig szeretnem, ha az allam, aki engem kepvisel a valasztott kepviselokon keresztul ,lehetoseget kinalna nekem erre a dontesre: Vigyem a gyerekem napkozibe, vagy sem. Tegye lehetove, de ne kotelezove. Ennyi. A mostani kormanyunk viszont semmit nem tud dontesi alapon csinalni. Vagy nincs lehetoseg semire (pl. erkolcstanra), vagy van lehetoseg, de az kotelezo.

Szelid sunmalac 2013.01.31. 15:07:22

@Maitre: A masok velemenyet bizony megismeri mas orak alatt is, es szunetekben is. A toleranciat is, amit egyebkent otthonrol is hoz, ki-ki a csalad ertekrendje szerint. amugy erdekes, hogy pont az elvileg konzervativok hirdetik az erkolcstan egyik lehetseges hozomanyakent a toleranciat. Kicsit fabol vaskarikanak erzem.

traktoroslány 2013.01.31. 15:08:03

@Negyvenértelmiségi: Alsó tagozatosoknak szerintem mindent játszva kellene tanítani délelőtt és délután egyaránt. Egyetértek azzal is, hogy már egészen kicsiknek is kellene gyakorlatias dolgokat is tanítani, mint pl. főzés. (csak a főzés kapcsán egy csomó dolgot könnyebben megért a gyerek környezetből, később fizikából, kémiából)Nem tudom, kik az álliberálisok, gondolom rossz emberek, és erről a tüntetésről sem tudok, ezt nem értem ne haragudj. A napközi más mint az egész napos iskola. Szerintem az egész napos iskola jobb, ha már úgyis az iskolában kell lennie a gyereknek. (a szülők nem délig dolgoznak ugyebár.)

Maitre 2013.01.31. 15:08:34

@tea fan: "Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy házasodjon szűzen, mert ha nem, az bűnös dolog, azt nem helyeslem.

Ha azt tanítják a gyerekemnek, hogy ne használjon fogamzásgátlási módszereket az önmegtartóztatáson kívül, azt nem helyeslem."

Ezekkel mi a probléma? Egy nő nő legyen, ne ringyó.
Viselkedjen úgy, hogy legyen benne mit tisztelni, ne csak követelje. Azért senki nem fogja tisztelni, mert professzionálisan orálisszexel :)

ursus artos 2013.01.31. 15:09:13

Muszáj osztályzattal értékelni az etika tantárgyat?
És néhány példa azoknak akik el sem tudják képzelni, hogy mit és hogyan lehet tanítani etika órákon.
Életkortól függően:
történet megbeszélése, szituációs játék, érvelés valami mellett és ellene, helyzetgyakorlatok...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:09:26

@Maitre: de erre nem az a megoldás, hogy akkor ne legyen iskola, és akkor nincs megverés, nincsenek tetvek, nincs lopás. Igen, a "polgári iskolákból" indulok ki, vagyis ahová polgárok gyerekei járnak, vagy olyan gyerekek, akiket polgárnak nevelnek.

Eleve ahol mindkét szülő dolgozik, ott egy 10-14 év alatti gyerekkel mit kezdjenek fél kettőkor? Persze megoldják, mert a gyerek az első. De a gyereknek is jobb, ha az osztálytársaival lehet, és értelmes dolgokat sajátít el játszva a napköziben. Nyugodtan lehet szegregálni is, ha máshogy nem megy.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:10:25

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: tankötelezettség helyett is opcionális iskolába járási lehetőség legyen?

Maitre 2013.01.31. 15:12:21

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: A kortárscsoport véleménye nem mindig mérvadó (akkor sem, ha a gyerek jobban annak érzi).

Ha fából vaskarikának érzed, akkor nem tudod, mit jelent a tolerancia. Én azt tartom nem vaskarikának, de nagyon viccesnek, hogy a legtöbb önmagát liberálisnak mondó egyed úgy érti a liberalizmust, hogy neki mindent szabad, és azoknak is, akik ugyanazt akarják mint ők, de aki másképp gondolja, az már mocskos diktátor. :)

Olyan kis fiókkiskirályok vannak köztük, hogy azon csak mosolyogni lehet. :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:12:54

@traktoroslány: egyről beszélünk. Az álliberálisok azok, akik a döntési szabadság jelszavával információhiányos döntésekre kényszerítenék döntésképtelen emberek tömegeit, aminek a vége több millió tufa polgártárs, akik buták, mint a sár, de legalább lopnak, mint a repülős gőzeke.

traktoroslány 2013.01.31. 15:16:40

@tea fan: Ez a legnagyobb baj ezzel az egésszel, hogy nem beszéltünk meg semmit. Hogy lehet az, hogy tanítani fognak egy tantárgyat gyerekeknek, és senkinek fogalma sincs, hogy mit. Annak sincs fogalma, aki védi és támogatja ezt az egészet.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:19:12

@traktoroslány: mert aki azt írta, hogy az 1+1=10 az baromság, annak mi fogalma van a matematikáról vagy annak oktatásáról? Vagy 10-ből 5 ideíró álértelmiséginek mi fogalma van a testnevelésről? Akkor ne legyen matek, ne legyen tesi?

Maitre 2013.01.31. 15:21:04

@Negyvenértelmiségi: Passz, én jó régen jártam általános iskolába, de onnan ritkán jöttük ki 3 előtt. Általában hazamentünk, ettünk (én mosléknak tartottam a menzát, és nem voltam hajlandó megenni, tehát egész nap nem ettem a tízórai után), és tanultunk utána.

Azt elképzelni sem tudom, hogy lehet megoldani, hogy mindkét szülő elmegy reggel 7 körül, hazajön este 7 körül (bp-n szerintem ez a reálisabb), és utána még lásson el mindent otthon, + foglalkozzon a gyerekkel is, akármennyire az az első. Szerintem körülbelül sehogy.

Akárhogy nézem, az a megoldás, hogy úgy neveljük azt a gyereket, hogy 6 évesen már tudjon közlekedni, és tudja, hogy az a dolga, hogy egyenesen hazajön, és tanul.

Szegregálni nem tudsz sajnos, akármennyire megoldás lenne, de az EU azt nem szereti.

Szelid sunmalac 2013.01.31. 15:21:52

@Negyvenértelmiségi: Mondtam ilyet? V
@Maitre: Ok valoban alliberalisok. De a tobbsegnek a liberalizmus nem anarchizmust jelent es nem diktatorizmust. Ezek meglehetosen jol elkulonitheto fogalmak. A liberalizmus az elni es elni hagyni elvere epul. Egyebkent meg pont a liberalizmus nelkul nem lennek sehol. Jo pelda erre a francia forradalom, vagy akar az amerika polgarhaboru.

Vakmacska 2013.01.31. 15:22:02

@Maitre: Mi az hogy HOZZÁTOK hogy áll a FIdesz..???? Miféle kegyből, és ki az a MI meg TI?

Amíg így süketel valaki, addig ne merjen a gyerekemnek semmiféle etikáról szónokolni, a szűzenférjhezmenést is meghagyom a tieinek, de amíg MI meg TI van ilyen témában is, meg a fityesz kegyei, addig valaki ilyen hozzáállással kölökhöz ne közelítsen, mert a kezébe adom a fülét. Ha etikus, ha nem.

Blah, kereszténynek vallom magam, csak veled ellentétben olvasok jézusi tanításokat is, rád sajnos eddig nem ragadt belőle túl sok. Érdekes módon anélkül is megfogadták amit mondott, már aki értette, ugye - szóval anélkül, hogy hatalmi szóval vezetett volna bármit be vagy a kölykeiket akarta erőnek erejével kényszeríteni. Ha csak úgy megy, hát megette a fene, az nem az etikatanár, hanem a rendőrség dolga, kikényszeríteni hogy ne menj át a piroson vagy ne raboljá bankot, ilyenek.

traktoroslány 2013.01.31. 15:23:49

@ursus artos: Ez is tipikus. Már el van döntve, hogy bevezetik, de semmi társadalmi párbeszéd róla. Pl. senkinek fogalma sincsen arról, hogy osztályozzák-e vagy sem. Senki sem tudja. Majd meglátjuk.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 15:24:01

@Maitre:
A kurva és a szűzen házasodik között elég sok átmenet van, de ami a leglényegesebb, hogy más hálószobájához kurvára semmi közöd nincsen. Nem az az erkölcstelen, aki házasság előtt szexel, hanem az, aki ebbe bele akar ugatni, azaz te!

Maitre 2013.01.31. 15:25:35

@Zabaalint: Ha nem bánod, rád nem fogok reagálni. Próbáltam, de nagyon nem akaródzik belehelyezkedni abba a gondolati közegbe, amiben Te vagy jelenleg.
: )

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:25:56

@Maitre: egy 6 éves gyereket nem lehet kiengedni a forgalomba egyedül. Iskolabuszokat kell rendszeresíteni, kerül, amibe kerül, legfeljebb kevesebb zsetont pályáztatunk szanaszéjjel. A szegregálásnál nem azt kell nézni, hogy ki mit szól hozzá, akinek nem inge egyébként, hanem hogy a szemébe tudunk-e majd nézni gyermekeinknek, unokáinknak. Ha szocializációs fok alapján bontjuk a napközit, azzal mellesleg az EU-nak sem lehet semmi baja, mármint olyan, ami ellen jogi eszközökkel felléphetne, az öncélú vagy rosszindulatú hőzöngésre meg meg kell tanulni immúnissá válni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:26:37

@traktoroslány: itt vagy a társadalmi párbeszéd kellős közepén.

Maitre 2013.01.31. 15:27:29

@Vakmacska: "Atyám, bűn az, ha minden este tükörben nézegetem magam, és a szépségemben gyönyörködöm?"
"Nem bűn az lányom, csak tévedés."

Neked is további szép napot.
:)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:28:02

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: a kőbalták, a sámánhit vagy a kereszténység nélkül sem lennénk sehol, vagy nem itt lennénk, de ez irreleváns ebben a vitában.

Zabaalint (törölt) 2013.01.31. 15:28:45

@Maitre:
Rendben Móricka, egyszer talán te is felnősz, és megérted amiről a nagyok beszélnek :-)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:30:54

@Vakmacska: a piros lámpán nem azért nem megyünk át elsősorban, hogy ne szegjük meg a szabályokat, hanem mert vigyázunk az életünkre, más életére, testi épségünkre. Azt el tudom fogadni munkahipotézisként, hogy ennek az igénye még a legmegátalkodottabb kommunistában vagy álliberálisban is benne van, de a módszereit akkor is meg kell tanulni, tanítani ennek a vigyázásnak.

Szelid sunmalac 2013.01.31. 15:31:32

@Negyvenértelmiségi: Nem a te kommentedre irtam, viszont amire igen, arra relevans volt

Maitre 2013.01.31. 15:33:07

@Negyvenértelmiségi: Az iskolabusz jó ötlet, de gondolom az iskola fenntartásában képzeled el (már csak szervezési okokból is), arra meg pénz kellene... tényleg durva gondjaik vannak némelyiknek. Azt nem tudom, hogy amelyik aránylag jól áll anyagilag, annál van-e iskolabusz.

A kevesebb pályázat visszaüthet, a nemzetközi kiközösítés meg... szerintem ez nem az az ország, aki ilyesmit megengedhet magának.
Ugyan ott van (lesz) alternatívaként az eurázsiai únió, de én ott annyira nem szeretnék élni.

traktoroslány 2013.01.31. 15:34:01

@Negyvenértelmiségi: igen, mi ezt most jól megbeszéljük, csak attól nem változik semmi. A társadalmi párbeszéd szerintem olyan, hogy a társadalom véleményét figyelembe veszik a törvényhozók. Legalább néha. Meg ez a törvény már meg van hozva régen, nem előtte vagyunk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:35:33

@Maitre: arra van pénz, amire akarjuk, hogy legyen. Az egyszerű vegetáláshoz szükségesnél nagyságrenddel több pénzünk van, a világ országainak fejlettebb egyharmadában vagyunk minden téren, és még az alsó egyharmadnak is van vagy meglenne ahhoz a pénze, hogy merjen kicsit nagyobbat álmodni a puszta túlélésnél.

Én akarom, hogy legyen pénz iskolabuszra, és egy tollvonással tudnám hozzá biztosítani a forrást, ha én lennék a kiráJ.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 15:37:07

@traktoroslány: rajtad is múlik. Olyan, hogy végleges döntés, nincsen. Olyan, aki belenyugszik valamibe, és csak morog legfeljebb, olyan van, hajjaj. Még ez a kormány is megváltoztatta jópár döntését, pedig nehezen vádolhatók azzal, hogy nincsenek konkrét elképzeléseik a dolgokról.

Maitre 2013.01.31. 15:58:42

@Negyvenértelmiségi: Igen, ez igaz... de ne felejtsd el, hogy itt a legutolsó, 8 általánost végzett melós sem akar 'vegetálni', mertha a "hülye politikusoknak" van, akkor neki miért ne legyen ugyanannyi, vagy inkább több. Hát kevesebb ő? Hát azt mered te mondani, hogy kevesebb? Hát miért mered? Etc.

Nyilván lehetne, akár úgy is, hogy van egy állami alapköltségvetés és ebből minden iskolának megfinanszírozunk egy használt buszt meg egy közmunkást, vagy legalább kerületenként egyet, de abból több mint biztos, hogy ugyanolyan hiszti lenne, mint most. Miért, mért olyat, miért pont az, hogy mer a sofőr rászólni a randalírozó gyerekre, stb..

Az iskolabusz valójában egy társadalmi réteg problémája, aminél tényleg vannak súlyosabbak is, és mindenki más felhördül, hogy miért nem az övével foglalkoznak először.

Nézd meg milyen gyűlölethullám megy a nyugdíjasok ellen; ingyen utazhatnak! Amúgyis fideszes mind, és a rohadékok még dolgozni is akarnak!!!! Hogy hány pótolhatatlan szakember van köztük, az mindegy.

@traktoroslány: Állandóan figyelembe van véve, de a társadalom nem Te vagy, meg nem én vagyok, hanem mindenki. Olyasmit csinálni ami mindenkinek egyformán jó, nem lehet. Ezért van az, hogy akármit csinálnak, tudtok velük kötekedni. (Ez szintén egy kényelmi szolgáltatás, a társadalom egészének.)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 16:06:27

@Maitre: az iskolabusz minden családnak nagy segítség lenne azokat leszámítva, akik az iskolában laknak szolgálati lakásban. A felhördüléseket a helyükön kell kezelni, attól, hogy hörög valaki, még nem biztos, hogy igaza van, és ha igaza is van, másnak is lehet igaza, még ha nem is hörög.

Maitre 2013.01.31. 16:09:35

@Negyvenértelmiségi: Noigen. Jó, mondom, szerintem jó ötlet, de nem én döntök benne. Tulajdonképpen semmiben nem döntök, még csak fideszes sem vagyok.
Egyszerűen objektíven nézem őket, meg szeretem az egyensúlyt, úgyhogy hajlamos vagyok amellé állni, aki ellen éppen tombol a csőcselék.

Legfeljebb csendesen csodálkozom azon, hogy miért jó ezeknek, ha rossz nekik. :)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 16:15:05

@Zabaalint: @Maitre: @tea fan:
"Napjainkban sokan hangoztatják a jogot, hogy a szexualitással házasság előtt éljenek, legalábbis amikor már a biztos elhatározás a házasságkötéshez megvan, és az érzelmi kötődés is, ami valami módon már ekkor házassági érzület a személyek lelkületében, és kívánja ezt a beteljesülést, amely őket közös természetük alapján készteti; főleg amikor a házasság megkötése külső körülmények miatt akadályozva van, vagy ha ez a bensőséges kapcsolat szükségesnek látszik a szeretet megőrzése miatt.
Ez a vélemény ellentétben áll a keresztény tanítással, amely szerint minden emberi nemzésaktusnak a házasság keretein belül kell történnie. Valójában amennyiben áll azoknak a feltételezése, akik ilyen érettség előtti kapcsolatokra kötelezik magukat, mégis igaz marad, hogy ők nincsenek meggyőződve annak végső komolyságáról és hűségéről, és nincsenek meggyőződve arról, hogy egy férfi és egy nő ilyen személyes kapcsolata mentes lenne a fantáziától és a múló szenvedélytől. (...) A házassággal a házastársak szeretete belekapcsolódik abba a visszavonhatatlan szeretetbe, amellyel Krisztus kapcsolódik az Egyházhoz, miközben a bujaságban egyesült testek beszennyezik a Szentlélek templomát, amivé a keresztény vált. A testi egység tehát nem megengedett, ha a férfi és a nő nem kötődik egymáshoz kifejezett életközösségben." (Somfai Béla Szexuális etika jegyzet 1999)

a "nemzésaktust" oké, hogy a hittanban már benne van meg a keresztény etikában is, de vajon ez lesz majd az állami etikában is 7-8. osztályban?
és ez még csak az alap, nem pedig a ledér viselkedésre kiterjesztés, konkrétan meghatározva mi kicsit ledér, mi nagyon ledér és mi a kurva meg a falu bikája

Maitre 2013.01.31. 16:20:59

@morgás joga mindenkit megillet: Konkrétan minden olyasmi ledér és erköcstelen, amit egy icipicit is szégyellnél vagy kínosnak éreznél felvállalni, ha minden rokonodnak, ismerősödnek és barátodnak a tudomására jutna, vagy úgy gondolod, hogy ők annak tartanák.

Saját definíció, de használhatod. :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 16:21:31

@morgás joga mindenkit megillet: nem lehet ezt a kérdést sem egy nettó zsemjénezéssel lesöpörni. Ettől még igenis probléma, hogy 13 éves "nemhiábaszületettek" adnak életet újabb "nemhiábaszületetteknek", vagy hogy kurvák tucatjai mondják meg a tutit teli szájjal minden este a tévében millióknak.

És az is gond, hogy a felpörgetett idő miatt a beláthatatlanba tolódik a gyermekvállalás azoknál a nemzetépítő polgároknál, akik egyébként 50 évesen elkezdik majd bánni, hogy nem figyeltek oda a családjukra, nem vállaltak gyereket akkor, amikor még tehették volna.

Maitre 2013.01.31. 16:21:47

Legyen inkább 'ledér és erkölcstelen' helyett 'ledér vagy erkölcstelen'.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.31. 16:34:31

@Negyvenértelmiségi: igen, ezek reális gondok, a felvilágosítást minél korábban el kell kezdeni - az USA-ban pl. vannak tapasztalatok, mikor érdemes harcolni és mikor nem és mikor kell a kárenyhítésre helyezni a hangsúlyt
www.origo.hu/nagyvilag/20121227-philadelphia-ingyen-ovszerrel-vedik-a-nemibetegsegtol-a-gimnazistakat.html

A késői családalapítás viszont nem az erkölcstan kérdése, nagyon sok tényező játszik benne szerepet, például a megfelelő pár megtalálása, anyagi körülmények, karrierlehetőség vagy épp ennek ellenkezője, a munkanélküliség - plusz a környezetben látott minták (sok zátonyra futott házasság, stb.).

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 16:41:49

@morgás joga mindenkit megillet:

A környezetben látott mintákban jelentős súlyt képviselnek a kereskedelmi kanálisokban futtatott kurvák és "kamionsofőrök", akiknek a gyerekről, ha szóba is kerül, az abortusz az első, ami eszükbe jut.

Az álliberálisoknak sem volt soha semmi más mondanivalója gyerektémában, mint az abortuszhoz való "jog". Most ezt így külön nem is kommentálnám.

Ha az előbbiben nem is, az utóbbiban azért történtek már kedvező fejlemények.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 16:47:16

Az azért még így is furcsállom, hogy a cigányokat, négereket, homokosokat azért "kell" szerepeltetni a tévében, hogy ezzel neveljék a társadalmat "toleranciára", de amikor a családokkal kapcsolatban fogalmazta ezt meg valamelyik "jobber", akkor azonnal megkapta, hogy mit ugat bele a Piacba, és húzzon ki a gyerekszobából.

De ezen nem lehet egy csapásra változtatni. Aprólékos, szisztematikus, következetes munkára van szükség, hogy eltűnjenek a közéletből a rákként burjánzó ordas eszmeiségek. Ennek része lehet az etikaoktatás is, ami az emberi értékek fontosságára hívja fel a gyermekek figyelmét.

[c] 2013.01.31. 17:19:15

@Maitre: A pirulós, szűzies menyecske és a ringyó között van még néhány fokozat.
Attól, hogy egy nőnek egynél több partnere van élete során, még nem ringyó.

Én nem a nőkről beszéltem egyébként, a házasság előtti nemi élet tilalma ugyanis nemfüggetlenül mindenkire vonatkozik.

Mármint hívő berkekben.
Mivel vallásszabadság van (még), nem _kell_ azt gondolnom, hogy házasság előtt szexuális életet élni bűn, és a gyerekemnek sem _kell_ ezt gondolnia.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:28:19

@Maitre: maradjunk annyiban, hogy húzzál te vissza a saját hálószobádba, és se te, se a magad fajták semmilyen formában ne ugassanak bele abba, hogy más hogy él. erről pofázunk már egész nap, de ti annyit fogtatok belőle, hogy akkor szerintünk össze lehet firkálni a metrót. ennyi eszetek van, ezért röhög ki titeket mindenki.

@A csótány is ember: ez neked is szól

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:30:50

@tea fan: de attól még nem baj, ha megismeri, hogy vannak ilyen felfogások is, mert azzal garantáltan találkozni fog a tévével rendelkező háztartásokban főműsoridőben, hogy kurvának lenni mennyire menő és megérős dolog. Rákényszeríteni valakire egy gondolkodásmódot nem lehet, ezt te is pontosan tudod.

Netán nem "hiszel" a személyes példamutatás és a szocializáció hatásában?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:32:15

@balage_81 reloaded: ahol 1-nél több ember lakik 100 kilométeres körzeten belül, ott bizony beleszól _mindegyik_, hogy hogy él a másik. Szerinted a törvényeket is el kéne törölni, mert beleszólnak az életedbe? Vagy az más, legalábbis a bolsik által elfogadott törvény?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:32:19

@Negyvenértelmiségi: amikor egy senki által nem támogatott seggarcú műkeresztény kitalálja, hogy márpedig a család jogilag csak akkor család, ha házasságban élnek, miközben a születések 40%-a házasságon kívül születik és egyébként sem arra tartom, hogy döntsön helyettem ilyesmiben, akkor azért ott gond van. amikor a magad fajta rémesen sötét gyökerek "homokos" és egyéb szavakkal illetnek másokat, akik a világon senkinek nem ártanak, akkor ott még nagyobb a gond. tökéletesen fölösleges erőlködni, a társadalom beárazza a vallási radikalizmust, a kdnp önmagában 1%-ot se kapna semmilyen választáson. nem is indul önállóan. neked viszont ugyanazt tudom mondani, húzz vissza a saját hálószobádba, amíg neked senki nem írja elő, hogy kivel, mikor dugj, addig te se pofázz arról, hogy milyen beállítottság a megfelelő. asszem nem nagy kérés ez, még a magad fajta is feléri ésszel

[c] 2013.01.31. 17:32:58

@Maitre: Hát, ez nem túl egzakt, tekintve, hogy kizárólag attól függ, az ember milyen körökben mozog.
Biztos vagyok benne, hogy ha nagyon akarnék, találnék olyan embert szűkebb vagy tágabb ismeretségi körömben, aki szerint az orális szex undorító és bűnös dolog házasságban is (undorító, mert a száj nem "arra" teremtetett, és bűnös, mert a szájba történő ejakuláció nem nemzésaktus). Most akkor az is, mert ő ezt gondolja?
Ugyan.
Pláne, ha szembeállítom azon hívő(!) ismerőseim véleményével, akik szerint nem az.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:33:43

Az is beleszólás, ha azt szólod bele, hogy ne szóljon bele a másik.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:34:30

@Negyvenértelmiségi: lehet, hogy egy műveletlen tahó számára meglepő, de a törvények többsége arról szól, hogy miként lehet szabályozottan, másoknak nem ártva élni, gazdálkodni, közlekedni, stb. egyetlen esetben jönnek elő "erkölcsi" alapú törvények általában, mikor segghülye jobbos kormány van. egyébként van neki azért valamennyi táptalaja, a hozzád hasonló szerencsétlenek, akik kurvára frusztráltak, ezért más életébe is bele akarnak pofázni rendületlenül

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:36:01

@balage_81 reloaded: szerintem lazíts inkább. És ezer bocs, hogy beleszólok, hogy mit csinálj, de éppen te zavartál engem a hálószobámba az imént, miközben felháborodva ajvékoltál azon, hogy valaki más véleményt mert kifejteni, mint ami neked tetszik.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:36:03

@Negyvenértelmiségi: "Az is beleszólás, ha azt szólod bele, hogy ne szóljon bele a másik. " - bravó, hatalmas logikai bravúr! akkor balos kormányok idején majd betiltjuk a vallásgyakorlást, szexre kényszerítünk téged melegekkel és elvesszük a bibliádat. jó lesz?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:37:13

@balage_81 reloaded: a törvények nem mások, mint írott erkölcsök. Régen nem illett este zajongani, aztán hoztak rá egy törvényt, hogy tilos, és büntetnek is érte. "Beleszóltak abba, ki hogyan éljen." Szörnyű.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:37:55

@balage_81 reloaded: végre eljutottál oda, hogy egy esetlegesen szar törvény az nem azt jelenti, hogy el kell törölni a törvényeket.

[c] 2013.01.31. 17:38:15

@Negyvenértelmiségi: De, abban hiszek. Csak azt nem értem, hogy a "legyél kurvá"-nak miért egyetlen alternatíváját kellene bemutatni (a "házasodj szűzen"-t), mikor van neki még néhány.
Nem bírom a "fekete-fehéresítést".

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:38:23

@Negyvenértelmiségi: miután ezt benyögöd:

"De ezen nem lehet egy csapásra változtatni. Aprólékos, szisztematikus, következetes munkára van szükség, hogy eltűnjenek a közéletből a rákként burjánzó ordas eszmeiségek. "

nagyon ne csodálkozz. az a baj veletek, hogy rettentően szar életetek van. csupa vesztes barom, aki abban éli ki magát, hogy másoknak diktálni akar. ha nem tudsz mit kezdeni a szabadságoddal, az a te bajod, de ha neked ez kell, majd elmegyek és rákényszerítelek a buddhista tanokra, és akkor nem kell az "ordas" eszmék miatt aggódnod, az egy békés vallás. van ellene kifogásod? gyerünk, te vagy annyira liberalizmus-ellenes, akkor ezzel nyilván nincs bajod. ha csak az erőből értesz, tőlem mehet így is.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:39:29

@Negyvenértelmiségi: gyenge próbálkozás, de mit is várna tőled az ember...mert ugye az, hogy a hálómban mi történik, nem egyenlő azzal, hogy felverem a szomszédokat. jujj, most mi lesz, hozhatsz új példát

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:41:46

@Negyvenértelmiségi: senki nem mondta, hogy el kell törölni a törvényeket. azt mondjuk elég régen (bár láthatóan hiába) hogy te ne a másik nemi életével foglalkozz, hanem a magadéval. erről lehet vitatkozni, de viszonylag erősen megáll, így a terelésed csak egy szar menekülésnek fogható fel. mivel te magad is egy darab szar vagy, az látszik a kommentjeidből.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:43:31

@tea fan: akkor mutasd be a többit is. De most csak egyet mutatnak be gyakorlatilag mindenkinek, hogy legyél kurva, és te is celeb lehetsz.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:45:41

@balage_81 reloaded: valaki betiltotta, hogy seggbekúrj valaki a hálószobádban? Úgy értem, 14 felettit, mert az az alattiak (seggbe)kúrását betiltották, megmondták, mit csinálj a hálószobádban, vagy hogy mit ne. És embert is tilos hálószobában ölni. Csendet háborítani is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:46:25

@balage_81 reloaded:

"te magad is egy darab szar vagy"

Na jó, keress mást magadnak, akin kitöltheted a dühödet, én vitatkozni jöttem ide.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:48:37

Örömmel fogadnám vitaképes hozzászólók véleményét a témáról, olyanokét, akik el tudják fogadni az álliberális egyenvéleményen kívüli megközelítéseket is dührohamok nélkül.

2013.01.31. 17:48:49

@balage_81 reloaded: Amint már említettem, lehet társadalmi szabályok nélkül élni csak nem társadalomban hanem azon kívül. Pl egy lakatlan szigeten. Ha koncepcionális problémád van az etikával annak nem tudom mi az oka - talán olyasmit csinálsz amiről te is tudod, hogy rossz...
A metrós dolog egy példa volt, de igen, te állítod, hogy nem rossz indirekt módon azzal, hogy feleslegesnek tartod az etikai oktatás egészét (és azt is vitattad, hogy van egyáltalán jó vagy rossz).
Te írtad, hogy a döntések felelősséggel járnak - nekem úgy tűnik egyesek ezt mégsem fogják fel, ill nem érdekli őket. Ez olyasmi amit az ember holtáig tanul, mindössze egyesekre inkább ráfér egy kis oktatás, mint másokra.

(ha az előbbi személyeskedésed azt jelentette, hogy nem akarsz tovább beszélgetni mert nincs érved akkor fejezd ki világosabban mert nem voltam biztos benne - megjegyzem pl szerintem azt sem illik, hogy az ember nekiálljon személyeskedni. de nem is logikus, senki nem nyer belőle semmit...)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:53:03

@A csótány is ember: "sajnos" lakatlan szigeten is felelősséget kell vállalnia az embereknek a tetteikért, például meg kell próbálniuk összhangban élni a többi élőlénnyel, mert az a sziget akkor is ott lesz ideális esetben, ha a "zember" már rég alulról szagolja az ibolyát, már ha nem tépte ki gyökerestől, mert nem tetszett neki a színe, vagy mert nem szereti Oláh Ibolyát, és így kívánta kifejezni egyéniségét.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:53:39

@Negyvenértelmiségi:

2013.01.31. 15:08:34

sejtettem, hogy előbb-utóbb önellentmondásba kerülsz. releváns kommented időpontja másolva

" És embert is tilos hálószobában ölni. Csendet háborítani is. " - nem meglepő, hogy megint bebizonyítod, hogy mennyire SÖTÉT vagy. mert ugye egy dolog, ha embert ölök, az neki valószínűleg nem jó. nem egyezett bele, nem adta rá áldását. ha csendet háborítok, akkor mást zavarok, ezért nem szabad.

orálszex ügyében már nem ilyen bonyolult a helyzet: aki akarja, csinálja. illetve szerinted nem, és ezt feltétlenül meg is kell neki tanítani az iskolában.

rettentően buta vagy, nem tudok mást mondani, igazi táptalaja vagy a műkeresztény képmutatóknak. hozzád beszélnek, mikor hazudnak, és tudják, hogy megeszed a dumájukat

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:54:45

@balage_81 reloaded: a szardarabozásod után befejeztem veled a "vitát", ne erőlködj, csá.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:57:11

@A csótány is ember: döbbenetes, hogy mindenáron azt akarod kiizzadni, hogy az etika-ellenesek szerint mindent lehet. én sajnálatosnak tartom, hogy te egy olyan világban élsz, ahol fekete és fehér van, szürke már véletlenül sem. maradjunk annyiban, hogy ez erősen megnehezíti a kommunikációt. de ha szerinted az etika jobb emberré nevel, rajta, tanítsd a gyerekednek. szerintem meg nem nevel jobb emberré, én ezért nem tanítom. az államnak pedig végképp nem feladata egy vallási irányzat "etikáját" közvetíteni, hiszen civil polgárok vagyunk, sokfélék vagyunk és nem erre tartjuk. szájba rágtam, innen vagy megérted, vagy nem. nem akarok többet vitatkozni, mert láthatóan fölösleges

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 17:57:45

@tea fan: az orálszex betiltásának vágya egy tőről fakad azzal, mint amikor valaki az iskolák nevelési tevékenységét kívánja betiltani.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 17:57:59

@Negyvenértelmiségi: nem erőlködtem. csak rávilágítottam, miért vagy sötét.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 18:05:07

Vajon az, hogy egyesek egy darab szarnak titulálják a mindenféle személyeskedéstől tartózkodó vitapartnerüket amiatt, mert azok más véleményen vannak, az inkább az etikaoktatás szükségessége mellett vagy ellene szól?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 18:08:55

ha valaki szerint az etikát nem tanuló nők csakis szopóbajnokok lehetnek, akkor az a valaki súlyos elmezavarral küzd és nem szabad a fajtájának megengedni, hogy törvényeket hozzon. vajon az ilyen ember hangosan követeli a katolikus egyház pedofiljainak kiadatását a világi törvényeknek?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 18:09:52

egyébként csak az egyház bűnei elegendő érv önmagukban ahhoz, hogy ennek az egyháznak az etikáját ne lehessen tanítani. illetve de: annak, aki önként ezt választja. nem olyan nehéz megérteni

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 18:12:32

Vajon ha az, akit elragadtak az indulatai egy vitában, bocsánatkérés helyett még tetézi is helyzetét, annak inkább etikai továbbképzésre lenne szüksége, vagy inkább bátorítani kellene őt önkifejezésében?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 18:20:05

"Az általános testnevelési kötelezettség felsőoktatásba való bevezetésével szeretné javítani az egyetemi tömegsport helyzetét a Hajós Alfréd Terv."

sportgeza.hu/sport/hirek/2013/01/31/indul_a_hajos_alfred_terv/

Jesszum. Mi lesz így a testi lepukkantsághoz való joggal?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 18:21:34

@Negyvenértelmiségi: erről kérdezd a pocakos vezénylő tábornokot

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 18:24:17

Javaslom, hogy a Felsőoktatási Hallgatók Szüleinek Érdekképviselete élőlánccal tiltakozzon az ellen, hogy a kormány fehér zoknik tucatjainak megvásárlására kötelezi a Kisembereket, és betolakszik a tanulószobájukba azzal, hogy már nemcsak egy idegen nyelv megtanulását szabják a diplomaszerzés feltételéül, hanem a rendszeres testmozgást is.

Előbb a szőkék, aztán a szemüvegesek? Az lesz ennek a vége, hogy aki nem futja le 12 perc alatt a Cooper-tesztet, azt börtönbe zárják!!4

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 18:31:53

Vajon a Közgép fogja gyártani a kötelező fehér zoknikat?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 21:29:32

@Negyvenértelmiségi: pár idézet az agymenésedből a blogszférában

"A bolsik biztos bukás, cigóparadicsom, lopás, elkúrás, szemkilövetés"

"Ettől még a libásnak, a kendermagosnak és a rendőrnyuggernek még várnia kell egy évet, hogy izraeli kitűzővel a mellyén hamis esküt tehessen."

"És a bűneik többségére egyébként sincsen bocsánat."

" faszbúk már önmagában is átverés. Lehet, hogy igazságtalan meg előítéletes, de aki nem akarja keresni magának a bajt, az nem vásárol zsidóktól, és pláne nem adja el magát nekik."

és még te vagy megsértődve, ha szarnak titulállak? te álszent antiszemita, rasszista faszkalap, te.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 22:31:42

@balage_81 reloaded: nem akadnál le rólam? Nem én vagyok a téma, hanem a közoktatás és a köznevelés. Igaz, azon meg felhúzod magad, és elkezded szardarabozni, faszkalapozni azokat, akikkel "beszélgetsz". Ez esetben tényleg csak egyet tudok tanácsolni, legalább engem kímélj meg magadtól. Nyugodtan olvasd el, hogy te miket írtál ide, és azok miket írtak ide, akikre rárontottál. Nem, nem kell beidézned, más is el tudja olvasni. Most már tényleg csá.

Maitre 2013.01.31. 22:43:24

@Negyvenértelmiségi: Figyeled egyébként mi történt? Reggel: blog címlapon, délután a többség elmegy, maradnak két, az intézkedést higgadtan védő, értelmesen érvelő ember, meg pár összevissza fröcsögő, szégyenletesen viselkedő hülye. A blog közben csendben lekerül a címlapról.
NagyonLOL. :)

Maitre 2013.01.31. 22:47:16

De úgy egyébként nem, szerintem nem etikaoktatás kellene nekik. Egészen másvalami. De amikor kifejtem, mindenki csak mosolyog, és azt mondja, hogy legyünk velük türelmesek, majd egyszer megváltoznak.

Hát én az vagyok. Csak már unom.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 22:51:01

@Negyvenértelmiségi: van abban valami nagyon vérlázító, hogy etikáról papolsz, de akkora antiszemita vagy, hogy a rajzolni se lehet nagyobbat. és persze, mint a jobbos köcsögök többsége, még aljasan büszke is vagy magadra. most már mehetsz.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.31. 22:54:53

@Maitre:

"legtöbb önmagát liberálisnak mondó egyed úgy érti a liberalizmust, hogy neki mindent szabad, és azoknak is, akik ugyanazt akarják mint ők, de aki másképp gondolja, az már mocskos diktátor. :)"

segg buta vagy. a liberálisok továbbra is azt terjesztik hogy mindenki úgy él, ahogy akar. amíg mást nem korlátoz. te lehetsz keresztény, én lehetek ateista. de a magad fajta csak nem érti ezt, mert a frusztrációi miatt nem tud mit kezdeni a szabadságával, ezért, hogy a bizonytalanságát kompenzálja, és meggyőzze magát, hogy helyesen cselekszik, húzna le mást is a saját álszent, kispolgári szintjére, ahol csak az üres moralizálás megy. egyszóval
mi is ununk téged. kurvára.

Maitre 2013.01.31. 23:02:18

@balage_81 reloaded: Szerintem ne akarj ateista lenni. Az az egyetlen valódi bűn. A büntetése is olyan. :)

Fodbalista (törölt) 2013.01.31. 23:15:06

@Maitre: már megszoktam. Valójában már az eleje is majdnem trollozásba fulladt, de a higgadt érvelés akkor még felülkerekedett, és partner is volt hozzá több oldalról. Engem nem zavar, ha valaki ezerrel támad egy intézkedést vagy éppen annak meghozóit, csak vágjon témába, amit ír, és ne az olvtársakat támadja.

Én sem vagyok maradéktalanul elégedett, a hittanoktatást például száműzném az iskolákból, ahogy ezt írtam is. Az etikaoktatást helyeslem, és remélem, a gyakorlat bebizonyítja, hogy jó ötlet volt a tanterv részévé tenni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.31. 23:16:18

Ez a másik nickem volt az előbb, a fodbalra fenntartva, minden másra ezt használom.

Maitre 2013.01.31. 23:38:10

@Negyvenértelmiségi: Nem gond. :)

A hittan... fene tudja, ártani nem árt, az osztályzását én sem tartom jónak. Fakultatív óraként szerintem hasznos.

Ezekkel meg nincs nagyon mit kezdeni, elvakítja őket a gyűlölet. Valakit hibáztatni kell azért, hogy ők nyomik. Ilyenek, vagy majd kinövik, vagy azok unják meg a debilóvodát, akik fel működtetik.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.01. 00:16:34

@Maitre: nem az ő hibájuk, hogy ilyenek, a többségük rendes ember alapvetően, csak a bolsik megfertőzték őket, ami néha kiütközik rajtuk. Ilyen például az az eset, ha etikára szeretné tanítani valaki őket vagy gyermekeiket, ilyenkor kényszeresen elkezdik bizonygatni szándékuk ellenére, hogy mekkora szükség is lenne rá.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.01. 09:38:09

@Maitre: @Negyvenértelmiségi: nini, milyen jól elbeszélget egymással a két troll:) vagy egy és ugyanaz az ember? fodbalista után bármit el tudok képzelni...szóval nyomatjátok, hogy kell az etika, de simán szalonzsidóztok egy jót, és belepofáznátok abba, hogy más mikor keféljen. ez bizony a ti bajotok, de máskor érdemes előre közölni, hogy sötétek vagytok és akkor a többség le sem áll vitatkozni. már csak úgy praktikus szempontok miatt sem. nem etika kell ide, hanem radikális keresztényeket irtó spray

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.01. 13:07:11

Boldog névnapot a Náciknak!

Sok Náci ismerősöm van, rendes fiúk, hazaszeretőek, intelligensek, szorgalmasak, jóindulatúak.

Emlékezzünk itt meg a kitűnő Semmelweis Ignácról, a kitűnő Náci orvosról, a '48-as forradalmi nemzeti gárdistáról, aki újszülöttek millióit mentette meg munkásságával, és akinek köszönhetően minden ember egészségesebben élhet ma, aki csak egy mondatot is hallott róla.

Emlékezzünk itt meg azokról is, akik évtizedek óta amellett kampányolnak, hogy ezek az újszülöttek eleve meg se szülessenek, mert úgysem lesz jó életük, és csak gondot fognak okozni, csak nyűg lesznek az önmegvalósítani igyekvő "szülők" nyakán, púp lesznek a hátukon.

Emlékeztessünk másokat is arra, hogy kétféle ember van: aki embertársaiért munkálkodik, és aki az abortusz állami támogatásáért él, aki a hazafiság elleni harcnak "szenteli" életét, aki a szülész orvosok ellen hecceli a társadalmat, aki szerint az etika mindenkinek a legbensőségesebb magánügye, de leginkább a sajátja, mert a másoké ellen valamiféle torz álliberalizmus nevében fel kell lépni.

Náci doktort nem radikális keresztényeket irtó sprével ölték meg, hanem agyonverték az irigyek, a tudatlanok. Ha a környezetre való tekintettel mégis kénytelenek pár szóban magasztalni Náci doktort, akkor leginkább a származásával kapcsolatos hazugságot próbálják terjeszteni.

Boldog névnapot Semmelweis Ignácnak, és boldog névnapot az év minden napján azoknak is, akik ma nem élnének a doktor úr nélkül, aki az égi kórteremből is vigyáz az emberiségre.

Maitre 2013.02.01. 19:08:49

@Új Demokrácia: "Képzeljük most el az életünket és az ország irányítását pártok nélkül!"

Inkább ne. Már próbálták, nem sikerült annyira.

@Negyvenértelmiségi:
Szerintem ne beszéljünk hozzá, asszem veszett.

Új Demokrácia 2013.02.01. 19:11:18

@Maitre:

Avass be kérlek, hogy hol és ki próbálta már meg.

Maitre 2013.02.01. 19:29:15

@Új Demokrácia: Hát itt próbálgatták a szocializmus alatt, Kuba meg Észak-Korea a mai napig erőlteti, de annyira nem jön be nekik.

Ha semmilyen pártot nem akarsz, azt vagy anarchiának nevezik, vagy királyságnak. Abból az első nem jó, a másodikhoz meg hiányzik a legfontosabb alkatrész, a király. Szóval buktad, na.

Új Demokrácia 2013.02.01. 19:31:38

@Maitre:

A felsoroltak egyike sem demokratikus rendszer.
Azon kívül nem kell ennek sem anarchiának, sem királyságnak lennie. Anélkül is működő rendszer lehetne.

Maitre 2013.02.01. 19:40:46

@Új Demokrácia: Persze, ez a rengeteg szépséges barom itt megtáltosodna, és mindenki önmagától azt csinálná, amit kell, ugye? Főleg hogy felfogni sem bírják. Kicsit gyerekes elképzelés, nem gondolod? :)

Új Demokrácia 2013.02.01. 19:48:07

@Maitre:

Előbb olvasd el rendesen, amit írtam. Addig nincs miről beszélnünk. Ha megtetted és ez a reakciód, akkor szintén nincs.

Maitre 2013.02.01. 19:53:57

@Új Demokrácia: Nyilvánvalóan nincs, ez nem kérdés. Később sem lesz az.
Csak finoman próbáltalak ráébreszteni hogy TE nem az a személy vagy, aki a népmegváltásra alkalmas lenne.

De nem kell nekem elhinni, ess pofára nyugodtan. :)

Új Demokrácia 2013.02.01. 20:01:17

@Maitre:

Nem gondolom, hogy én lennék az atyaúristaen, úgy látom, ezt sem látod tisztán. Pofára esni pedig nem én fogok, ha ilyen stílusban osztom ki az embereket, ahogyan azt te teszed.

Maitre 2013.02.01. 20:15:38

@Új Demokrácia: Én pontosan azért nem politizálok, hogy ne kelljen a szavazatokért mosolyogni az ökrökre. :)

Új Demokrácia 2013.02.01. 20:26:31

@Maitre:

Azt mondod nem politizálsz, pedig éppen azt teszed azzal, hogy itt vagy ezen a blogon. Az már más kérdés, hogy nem vagy politikus. De szerintem ez így is van jól.

Maitre 2013.02.01. 20:39:20

@Új Demokrácia: Szerintem is így van jól. Ha én politikus lennék, én olyasmiket tartanék helyesnek, amikből hamar csúnya dolgok lennének. Mert ha példának okért én értetek dolgoznék, ti meg kicsődülnétek nekem randalírozni, ugatni meg takarodjozni, én úgy agyontapostatnám tankokkal az összes hőzöngő kis tetvet, hogy öröm lenne nézni.

Tulajdonképpen őszintén nagyra becsülöm a mostaniakat, hogy nem teszik meg ezt. Olyan tolerancia, és a fogyatékosságaitok miatt tanúsított könyörület, meg szakmai alázat kell hozzá, hogy azelőtt csak tisztelegni lehet.

Az meg, hogy véleményed van valamiről, nem politizálás. Meg kellene tanulnod legalább az alapfogalmakat, nem? :)

Maitre 2013.02.01. 20:44:42

@Maitre: Azaz iránt. Mindegy, nem vette észre senkit.

Új Demokrácia 2013.02.01. 20:48:10

@Maitre:

Ha közéleti dolgokkal foglalkozol, politizálsz. Meg kellene tanulni az alapfogalmakat, nem?

"a fogyatékosságaitok miatt tanúsított könyörület"
úgy látom te tökéletes vagy és még csak a néphez sem tartozol. Ezzel a nagy arccal menjél vissza szépen kapálni meg kaszálni. Ne itt rontsd a levegőt. Kösz!

Maitre 2013.02.01. 21:01:30

@Új Demokrácia: Ahhá, szóval aki neked nem tetszik, az menjen csak kapálni? Te mennyit kapáltál már? (Csak nem lenézed talán a kétkezi munkásokat?:) ) Mi az, hogy a néphez tartozom, vagy nem? Te döntöd el? Mi alapján?

Mondom hogy szar politikus leszel, ne csináld. :D Bár ha én meg tudlak fogni két mondat provokációval, onnantól borítékolható hogy a közelébe sem kerülsz semminek.
Nem úgy megy ez, ahogy te a kis jómunkásember agyaddal elképzeled, édesgyerekem.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.01. 21:04:19

@Maitre: így kezdted a kommentelést ezen a fórumon:

amit a legtöbb család ad erkölcsi nevelés terén, az nulla."

de a végére azért csak kibukott a valódi éned:

"úgy agyontapostatnám tankokkal az összes hőzöngő kis tetvet, hogy öröm lenne nézni."

azt hiszem kimondható, amit a te családod adott neked erkölcsi nevelés terén, az is nulla. tényleg csak a tények kedvéért, olyan jó nézni, mikor kiderül, kik is követelik az etika bevezetését itthon...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.01. 21:12:02

@Maitre:

"Én értem hogy bennetek van a rettegés attól, hogy itt (megint?) diktatúra lesz,"

vs.

"úgy agyontapostatnám tankokkal az összes hőzöngő kis tetvet, hogy öröm lenne nézni."

így talán már kb felfogod, hogy miért utáljuk a fajtádat és miért nem hagyjuk az "értékrendjét" eluralkodni. akkor már inkább a liberalizmus.

Maitre 2013.02.01. 21:13:57

Azon gondolkodom, balage_81 reloadedet mikor üti meg a guta. Van olyan olyan szolgáltatás a blog.hu-n, hogy ha egy kommentelő már nyáladzik, mentőt lehessen hívni neki?
: )

Új Demokrácia 2013.02.01. 21:14:00

@Maitre: Képzeld, kapáltam már életemben. És még fogok is. Politikus nem leszek, nincs szándékomban. De annak ellenére, hogy kapáltam már életemben, nem vagyok jómunkásember sem. Ezt nagyon benézted.
És mivel a nép tagjairól T/2. személyben beszéltél feltételezem, hogy te nem tartod magad közéjük tartozónak, de hogyan is tartanád, ha neked nincsenek fogyatékosságaid, csak a többi embernek van.
De úgy érzem, hogy kár fecsérelni rád egyetlen mondatot is, részemről a társalgást befejeztem. Jó éjszakát!

Maitre 2013.02.01. 21:16:37

Na jó, meggyőztetek. HIÁNYOZNI FOG a magyar óra. :D

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.01. 21:43:41

@Maitre: te beszélsz tankokról kiskancsó. akkor ki is nyáladzik itt? menj szépen aludni, anyukád már vár a forró kakaóval

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.01. 22:59:04

@Maitre:

"Mert ha példának okért én értetek dolgoznék, ti meg kicsődülnétek nekem randalírozni, ugatni meg takarodjozni, én úgy agyontapostatnám tankokkal az összes hőzöngő kis tetvet, hogy öröm lenne nézni."

Akkor te sem vagy jobb a bolsiknál.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.01. 23:17:18

Azért pikáns, hogy összecsap két bolsi az etika kapcsán azon, hogy inkább radikális keresztényeket kellene sprével kiirtani, vagy tankkal kellene széttaposni embereket.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.02. 00:01:51

@Negyvenértelmiségi: most lekomcsizod régi harcostársadat, akivel eddig olyan jól egyetértettél? hát mi lesz így a nemzettel, ha még a derék etika-pártiak is lekomcsizzák egymást? öngól, nem kicsi!

Maitre 2013.02.01. 20:39:20

Capybara 2013.02.20. 19:03:32

@Negyvenértelmiségi: "A nyelvtanulásról már írtam, az nem késő 18-30 éves korban sem, mindössze fél évet el kell tölteni egy másik országban, közben lehet pénzt is keresni, világot látni, nem marad le semmiről, aki 18 éves koráig nem tanult meg külföldiül. "

Cuki. Ha valaki fizeti, én már megyek is. A szüleim anno nem tudták finanszírozni, később nekem magamnak sem sikerült. Ennyit a "minden értelmiségi pengén beszél legalább egy nyelvet"-témáról.
Megint oda jutunk, hogy tanuljon az, akinek van rá pénze. Bocs, de kissé vérlázítóan "Maria Antoniette-es" volt ez a mondatod.
Én igenis elvárok a közoktatástól egy minőségi és hatékony nyelvoktatást, ahelyett, hogy a kötelezősége ellenére luxusként kezelték volna azt, hogy használható szinten meg is tanítsák a többségnek.

Capybara 2013.02.20. 22:12:16

Ez a Maitre nevű hozzászóló pedig remélem, nem szaporodik.
süti beállítások módosítása