véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngVajon hogyan segíti a közmunka a szegénységből kitörést, ha napi 8 óra közmunkáért havi 49 ezer forintot lehet kapni, a létminimum viszont 86 ezer forint? És mikor fogja a kormány a nettó minimálbért a létminimumhoz igazítani? Igazi kampánykérdések ...

A KSH bár kis késéssel, de közzétette a tavalyi létminimum-számításait:

"Az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adataiból kiinduló létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke 2012-ben havonta 85 960 Ft volt, az egy évvel korábbi érték 102,4%-a.
A létminimum értékeket aktív és nyugdíjas háztartásokra, azon belül háztartástípusokra is meghatározzuk. 2012-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 2,90 x 85 960 Ft = 249 284 Ft volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 77 364 Ft.
Az így kimutatott létminimum, amely a fogyasztáson alapul és abszolút küszöbnek felel meg, nem az egyetlen – és a gyakorlatban nem is a leginkább használt – küszöbérték, tekintettel arra, hogy ez nem jelent feltétlenül szegénységet, hanem egy olyan jövedelmet, amely lehetővé teszi az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is." (Létminimum, 2012, KSH)

Idősoros statisztikát is olvashatunk a kiadványban, illetve azt is, mily módon számítják ki ezt az értéket, valamint a különböző együttélés-formációkra vonatkoztatva mennyi is a létminimum összege. És arra is kitér a KSH, hogy az Unióban valójában más típusú megközelítést alkalmaznak (bár úgy sem valami fényes a helyzet):

"Az Európai Unió összehasonlításaiban a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott. Ennek során a tagországok az ún. OECD21) ekvivalenciaskálát alkalmazva a mediánjövedelem 60%-ában határozták meg a jövedelmi szegénység küszöbértékét. Ennek értéke 2011-ben Magyarországon egy fogyasztási egységre számítva 62 463 Ft/hó volt, ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 13,8%-a élt. (Létminimum, 2012, KSH)

És mindezek az összegek hogyan viszonyulnak a minimálbérhez? Tragikusan.

"Tavaly a 85 960 forintos létminimumtól a minimálbér nettója (60 915 forint) több mint 25 ezer, a szakmunkás minimálbér nettója pedig (70 740 forint) több mint 15 ezer forinttal maradt el." (fn.hir24.hu)

Ha pedig ehhez még hozzátesszük a közmunkáért kapható 49 ezer forintot, kiderül, lehet, hogy Magyarország jobban teljesít, de azért ez még nagyon sokat számára nem nyilvánvaló. És minél közelebb van a hó vége, annál inkább. Ha pedig a kormány tényleg elhiszi azt, amit Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mondott, miszerint a közmunka ma már sok helyen presztizs Magyarországon, hát akkor vezető politikusaink még csak meg sem kísérelnek tenni bármit is azért, hogy ezek az emberek emberhez méltó életet éljenek, visszatérjenek a munka világába és netalán legalább egy - a megélhetéshez még mindig kevés, de már az éhenhaláshoz sok - minimálbért tudjanak havonta hazavinni.

"Ezres nagyságrendű közmunkás helyezkedett el a munka világában a 261 ezer közfoglalkoztatottból" (Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár)

És mi a siker a kormány számára? Miközben Magyarország jobban teljesít, 261 ezer emberből ezres nagyságrendű közmunkás már el is helyezkedett. Ez vajon mennyit is jelenthet? Ezret? Kétezret? Nyolcezret? A tízezer már a "tízezres" nagyságrendbe tartozna ... Ha pedig el is hiszi a kormány, hogy ez ténylegesen is siker, a többi 250 ezer már készülhet is az éhenhalásra, az adófizetők pedig arra, hogy tartósan finanszírozniuk kell a közmunka extra-magas volumenét, márcsak a foglalkoztatási statisztika kedvéért is. Bár lehet, hogy a pesszimizmus oka a hiányzó kecske, hiszen azzal ugyebár 47 ezer is elég lenne havonta ...

 

A KSH jelentésének tehát az egyik nagy problémaköre az, vajon hogyan kommunikálja ezek után a kormány, hogy mindent megtesz a szegényekért, ha a minimálbér még a létminimumra sem elég? 

A másik, talán még nagyobb probléma azonban az, mi lesz akkor, ha a kormány úgy dönt, itt a kampányidőszak és ideje "kegyet" gyakorolni, aztán durr bele módon, komolyabb háttérszámítások nélkül megint minimálbért emel - függetlenül attól, ki tudják-e gazdálkodni a cégek, illetve futja-e a költségvetésből?

Mert jól hangzik a minimálbér-emelés - de ingyenebéd nincs: folytatódhatnak a leépítések és újabb munkahelyek szűnhetnek meg, hiszen a nettó jövedelmek emeléséhez a vállalkozásoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ki kell csengetni a költségvetésnek az összes rárakódó adó- és járulékterhet is. A költségvetés persze látszólag jól jár, hiszen extra pénzek folynak be, ám a másik oldalon ott van a versenyképesség romlása, a munkanélküliség emelkedése és ennek társadalmi hatása is (emigráció, mélyszegénység, kilátástalanság, vásárló erő továbbszűkülése, újabb hitelek bedőlése, rezsifizetési gondok, stb.). Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a költségvetés által foglalkoztatott érintetteknek is emelni kell a bérét, ennek finanszírozását pedig az adófizetőknek kell megoldaniuk.

A minimálbér emelés továbbgyűrűzhet - a cégeknél bérfeszültséget okoz, ha a következő kategóriába tartozók nem kapnak semmit, ha viszont összességében nagyobb a bértömeg (azaz nem elbocsátásokból fedezik a bérnövekedést), akkor többet kell termelni vagy drágábban eladni. És ez az a pont, ahol egy felelős kormánynak el kell gondolkodnia, mennyi terhet rakhat még a vállalkozásokra és az adófizetőkre? Mikor érkezik el az a pillanat, amikor a minimálbér emelés visszaüt és - bevételnövekedés meg vásárlóerő híján  - tömeges elbocsátásokat eredményezhet? Vajon társadalmi szinten az a jó, ha többen kevesebbet kapnak vagy kevesen többet? És mennyi közmunkást tudnak eltartani tartósan az adófizetők? Nem egyszerű kérdések, a jó megoldás pedig igazi kormányzati kihívás ...

A kormány nagy eséllyel a szavazatmaximalizálásra törekszik, azaz emelni fogja a minimálbért, mert az olyan jól hangzik: pusztuljanak a kizsákmányoló, éhbérért alkalmazó multik meg az adó- és tébécsaló vállalkozások. De nemcsak belőlük áll az ország - és csak reménykedni tudunk, hogy a fennmaradásukért küzdő cégekre nem pakolnak aránytalanul nagy terhet az anti-multi demagógia nevében.

"Ez az év az első aratás éve, és biztos vagyok benne, hogy jön majd még több is, csak arra van szükség, hogy támogassuk egymást" (Orbán Viktor, 2013. május 15.)

Már csak azt kellene bizonyítani miniszterelnökünknek, hogy ez az év tényleg az aratás éve lesz a magyaroknak, nem pedig a kaszálásé néhány kiválasztottnak ... 

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr595401325

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.12. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.12. 10:16:22

A gazdaság stagnál, ezen nem látszik változás.
Beruházni csak az mer, aki biztos garanciát kapott arra, hogy tőle nem lopnak vagy túl kicsinek gondolja magát ahhoz, hogy célpont legyen vagy 100%-ban külföldre termel.
Ebből nem lesz több munkahely, ergó csak a kimenekülés miatt nő a foglalkoztatottság.

A kormány elvileg folytathatna felelős gazdaságpolitikát is, de ilyet még a regnálása óta nem tett, ezért erre szvsz. nincsen esély.

A minimálbér emelés elképzelhető, de az ellenkezője is. A szavazatteremtő képessége ugyanis kérdőjeles. Nem a szavazatok miatt lépte meg eddig a kormány, hanem az adóbevétel miatt, amiből szavazatot lehet venni. Persze ettől még megléphetik.

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.12. 10:42:01

Mármint emelte a szellemi fogyatékosok hozzájárulását , ezért én már meg tudok élni rendesen .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.12. 10:49:35

Bocs , de engedjétek meg , hogy méltán népszerű rajongói oldalamat reklámozzam : www.facebook.com/lencsespityeszke

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.12. 12:34:39

2014-ben választás, úgyhogy a minimálbér emelésre olyan 2014 január-fevruár táján számítok.

Bruttó 100 is meglehet akár, kérdés hány százalékot kell ledolgozni a kutatások alapján.

legeslegujabbkor 2013.07.12. 16:36:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Menetrend javaslat: Januárban minimálbér emelés és adócsökkentések, februárban Gyes-családi pótlék emelés, és ellenzékiek bilincsben hurcolászása, márciusban orvosok-tanárok bérének emelése, és új mentőautók-lélegeztetőgépek beszerzése, áprilisban nyugdíjak emelése, mert az idősek akkor biztos nem felejtik el:)

valaki senki 2013.07.12. 17:12:02

@Lencsés István: Téved. Csak az adó, és járulék- rész emelkedett, a nettó az csökkent az adójóváírás kivezetése miatt. Ha még reálértéken is megnézzük, jelentősen csökkentette a minimálbér nettóját.

lavór 2013.07.12. 17:14:43

A létminimumból sem lehet megélni. (Kár megint nekikezdeni a bizonyításnak.) Játék a számokkal. Lehet tovább tologatni a kérdést, egyre jobban el fog mérgesedni a helyzet. Majd akkor lesz esetleg érdemi változás, ha utcára kerül 2-300.000 ember és kitör a lázongás. Egy kis országégés még jól is jön majd. Csak ki kell várni.

J.László 2013.07.12. 17:25:23

Jó vicc volt, amikor annak idején az MSZP kérte ki magának a minimálbér emelést.

pánpéter 2013.07.12. 17:26:10

már emelte a minimálbért. amit a kommunisták nem nagyon tettek meg 8 évig...

lavór 2013.07.12. 17:35:30

@pánpéter:
És abból már fussa öngondoskodásra is?

DIldiko 2013.07.12. 17:50:34

@pánpéter: A minimálbér bruttóját emelte úgy, hogy a nettója csökkent.

kvadrillio 2013.07.12. 17:51:37

Hogyan lesz cukorból és étolajból 16 luxusautó és 11 lakás?
MTI|2013. 07. 12., 10:37|
Címkék:adózás, adócsalás, áfacsalás, adó

Hamis számlákkal 2,5 milliárd forint forgalmi adót csalt el az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A pénzügyi nyomozók egyebek mellett 16 értékes autót, 11 ingatlant, valamint 25 ezer eurót foglaltak le a cégcsoportot irányítók lakásán.

Egy jól szervezett cégcsoport Szlovákiából szerzett be főként étolajat és cukrot, amelyet több cégen átfuttatva belföldön értékesített, közvetetten hipermarketeknek is. A társaságok az adófizetés elkerülésére valótlan belföldi beszerzési és külföldi értékesítési adatokat szerepeltettek bevallásaikban, így mintegy 2,5 milliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az adócsalás felszámolására indított akció keretében harminc helyen egyszerre jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói a bevetési főigazgatóság járőreivel és a Merkur bevetési egységgel, revizorokkal és a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyészeivel együtt. A nyomozók az élelmiszerkereskedő társaságok székhelyén, az ügyvezetők lakóhelyén, valamint a könyvelőnél tartottak házkutatást. A cégcsoport irányítóit és a könyvelőt gyanúsítottként hallgatták ki, öt embert őrizetbe vettek.

A strómanként közreműködő ügyvezetők vallomása is feltárta a törvénytelen kereskedelem részleteit - közölte a NAV.

Az egyik szervezőt nem sikerült előállítani, mert a Dominikai Köztársaságban tartózkodik, ellene elfogató parancs van érvényben. Az akcióban a NAV munkatársai bejutottak az ő házába is, ahol nem volt se vízóra, se villanyóra, azaz a közművek használatáért nem fizetett a tulajdonos. A NAV munkatársai lopás miatt feljelentették a rendőrségen.

Egy másik szervező lakásán kábítószert is találtak, erről szintén értesítették a rendőrséget.

A nyomozók a házkutatások során az okozott kár biztosításaként lefoglaltak 25 ezer eurót és majdnem kétmillió forintot, négyszázmillió forint értékben pedig 16 autót, köztük Porsche Cayenne-t, BMW-t, Audit , 11 ingatlant, továbbá zárolták a cégek bankszámláit.

...nu.. csak cizelláltan...HOGY AZ A MAGASSÁGOS JÓ KUR.A EURÓPAI KERESZTYÉN DEMOKRÁCIA BASSZA MEG !!! EZT A ROTHADT KAPITALIZMUST, DE AZT IS AKI KITALÁLTA !!!!! EZÉRT KELLETT BEZÁRNI 12 CUKORGYÁRUNKAT....HOGY EZEK A KAPZSI PÉNZHAJHÁÁÁSZÓÓÓK TÖNKRECSALJÁK A ZORSZÁGOT !

...SAKKOR CSÓRÓ SZEGÉNYEKET VEGZÁLJÁK...., HA FÁT LOP, MERT NEM AKAR MEGFAGYNI ???! B+

HOVA HÁNYJAK.....

Kim Jong Un 2013.07.12. 18:00:57

Emeljek is! Kibaszott budos libasnak nincs ilyen eszkoze, az a szemet szepen veszteni fog!!!! VESSZEN KURCSANY!!!!!!!

2llkedő 2013.07.12. 18:18:18

@Kim Jong Un: "VESSZEN KURCSANY!!!!!!! "

Vesszen! De most Piktorodról van nagyba szó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.12. 18:26:51

Tényleg, mi lenne, ha a minimálbéren nem 50% adó volna, hanem pl 25%? Kisebb lukat ütne, mint anno az egykulcsosítás.

Tomasz_a_gozmozdony 2013.07.12. 18:33:54

@Zka: még jó is lenne, ha az élelmes magyar kkv-k nem jelentenének át mindenkit minimálbérre. Lehet itt mocskosmultizni, de a tények azt bizonyítják hogy nem a multik a mutyizó adóelkerülők.

Blogger Géza 2013.07.12. 18:46:12

Fel nem foghatom, hogy miért most, az év közepén, júliusban jut eszébe valakinek a minimálbér-emeléssel foglalkozni, amikor az hagyományosan januárban szokott bekövetkezni. Ráadásul évtizedek óta nem volt olyan alacsony az infláció, mint most, tehát kb. évtizedek óta most a legkevésbé indokolt emiatt verni a tamtamot.

Blogger Géza 2013.07.12. 18:47:54

@DIldiko: @valaki senki:

Tévedés, a minimálbérnek a nettója is emelkedett, a gyermekteleneké kicsit, viszont a gyermekeseké hatalmas mértékben.

Lеncsés István 2013.07.12. 19:03:23

@Blogger Géza: Csak azzal nem számolsz anonim , hogy az infáció az alacsony kerestlet miatt alacsony . Tudom hogy fáj neked az igaz , de nekem tényem van .

high up! 2013.07.12. 19:04:23

@Blogger Géza: "Ráadásul évtizedek óta nem volt olyan alacsony az infláció, mint most"

Nekem, az elitnek, teccik tudni? Mert hiába mondja a fogyasztói kosár, hogy a nagy súllyal számolt benzinár meg rezsi most lefele nyomja az inflát, ez nem mindenkinek szól. Csak nekem, az elitnek, mert én ezt a két terméket mázsa számra halmozom.
Te, meg a többi 90%-os panel proli meg BKV-val jártok, aztán ott hol csökkent a bérlet ára hála a benzinár zuhanásnak?

Meg arra is fogadhatunk, hogy este 8-kor a villanyt már leoltod az albérletedben, hogy minél kisebb legyen a következő hónapban a szopóroller a lakástulajdonostól.

Lеncsés István 2013.07.12. 19:04:31

@Blogger Géza: Miközben a munkaadók terhei megduplázódtak .

Blogger Géza 2013.07.12. 19:05:45

@Lеncsés István: Figyi, te névlopó, legalább ne a Google translate segítségével próbálj írogatni, ennek így semmi értelme. Mondjuk amiket írogatsz, annak amúgy se szokott, de ennek végképp...

Blogger Géza 2013.07.12. 19:07:19

@Lеncsés István: A te csöppnyi agyad terhelése, az duplázódott meg, nem a munkaadók terhei. A munkavédelmi akcióterv pont, hogy idén csökkentette jelentősen.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.12. 19:09:31

Megmondom a lényeget: A minimálbéremelés lényegében adóemelés, mert attól függ a tébé.

Egy dolgot nem értek: minek a francba nem lehet ezt a sok adót összevonni.
Akkor mindenki világosan látná, hogy 60%-ot kapsz te, 40% megy az államnak.

Mert ugye, ha az állam cseszteti a közműszolgáltatókat, hogy ne szemfényvesszenek a számlákkal, írjanak ki mindent szépen, akkor én elvárom az államtól is, hogy ne beszéljen félre, évre évre lássam, hogy mennyi adót fizettem be, százalékosan is, és abszolút számokkal is.
Mert ugye ha valaki vizet prédikál, akkor igyon is azt.

A magyar kkv-ket meg nem kell összemosni a nagyvállalatokkal. Más tészta. Egy multi erőfölényben van, az állam még stratégiai szövetséges is köt sokkal, a birkák inkább veszik a nagy márkákat, mint a névtelen gyártók termékeit, hadd ne soroljam...

Blogger Géza 2013.07.12. 19:09:54

@high up!: Életemben nem laktam soha albérletben, és gőzöm nincs, mennyi most egy BKV-bérlet, de csak álmodozzál tovább... :)

high up! 2013.07.12. 19:09:56

@Blogger Géza:

Se a minimálbér nettója, se az alsó 30%-os réteg keresete nem emelkedett az egész rendszert tekintve. Az ezen felüli 40-50% vásárlóereje, megélhetési lehetősége meg szintén nem emelkedett. Hanem már annak is örülhetnek ha nem csökkent.

Mert teccik tudni a Kancsigyurkád nem nektek osztott jövedelemet az új szja rendszerrel, hanem a 10%-os oligarcha elitnek. Ebből meg 90%-os munkásosztályod kimaradt. De annak örülünk, hogy teccik a rencer.

high up! 2013.07.12. 19:11:49

@Blogger Géza: "és gőzöm nincs, mennyi most egy BKV-bérlet"

Hát már arra sem telik?!?!

Hiába, a szabadságharc áldozatokkal jár. De hidd el, megéri! A mozgalom minden, a végcél semmi!

komplikato 2013.07.12. 19:19:09

"ha napi 8 óra közmunkáért havi 49 ezer forintot lehet kapni"

Az ugye megvan, hogy 2012-ben a közmunkák 80%-ban 4 vagy 6 órásak voltak?
Az is megvan, amikor 2013 elején közölték, hogy idén NEM lesz pénz 8 órás közmunkákra? S*ggüket vernék a földhöz örömükben, ha 49.000-et kapnának, nem 37.000-et vagy még kevesebbet Na abból élj meg!

komplikato 2013.07.12. 19:20:29

@Blogger Géza: azért jó tudni, hogy TÉNYLEG fogalmad sincs miről prédikálsz másoknak ... mondjuk eddig volt aki azt képzelte, csak pénzért tetteted az értetlent.

Blogger Géza 2013.07.12. 19:29:11

@komplikato: Mikor prédikáltam én a BKV-bérletről?

J.László 2013.07.12. 19:49:30

@high up!:
Kedves @high up. Aki 23 év után is minimálbérrel dolgozik, az meg is érdemli.

campobaszo 2013.07.12. 19:54:56

@Blogger Géza: "Tévedés, a minimálbérnek a nettója is emelkedett, a gyermekteleneké kicsit, viszont a gyermekeseké hatalmas mértékben. "

Persze Géza,már elfelejtettük a kompenzációt meg a bérkommandót!

Lеncsés István 2013.07.12. 20:40:56

@Kara kán: Te nem is olyan régen vakfideszes voltál anonim ! Kinyilt a szemed ? Tényed van ?

Ј.László 2013.07.12. 20:42:26

@J.László: Mondjuk a zsinagóga takarításért nem sokkal kapok többet. :-((

Szélmalomharcos 2013.07.12. 20:43:21

Most akkor jó dolog a minimálbér emelés, vagy rossz mert növeli a munkáltatók terheit?

Persze értjük, a morgás joga mindenki megillet, még a burzsujt is. De egy fogadatlan prókátor legalább döntse már azt el, hogy kinek a nevében akar ajvékolni

jet set 2013.07.12. 20:49:19

A létminimumtól messze van a minimálbér, de a minimálbér emelése tönkreteszi a vállalkozókat. Akkor mi a megoldás?

Kim Jong Un 2013.07.12. 20:58:15

@félázsiai 2llkedő: kurcsany kikerulhetetlen abban a kerdesben, hogy az orszag ott tart ahol tart, MINDIG rola van szo!!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.07.12. 21:09:36

@Szélmalomharcos: a kormányzati politikusoknak kell letenni a garast valamelyik opció mellett, ezért kapták a bizalmat meg most a fizetésüket.

high up! 2013.07.12. 21:36:30

@campobaszo:

Na látod, ennél igazságosabb adórendszer nincs is, hogy a minimálbéres, meg a kiskeresetű 10 ezerrel kevesebbet vigyen haza. És ezt a pénzt nekünk, a társadalom elitjének tolják oda, hogy vigyük előre az országot. Mert csak mi tudjuk.

A proli csak hátráltat minket. Ahelyett hogy lediplomázott volna, mindenféle proli munkával tölti az idejét. Megérdemli, hogy elvesznek tőle!

Lencsés István 2013.07.12. 21:44:24

@valaki senki: Nem tévedek . Az adórész csökkent . Nettó minimálbér nőtt . Adójóváírás kivezetése jó döntés .

Magyar Oligarcha Párt 2013.07.12. 21:47:23

@Lencsés István:

Apád telegráf mellett csinált téged, te meg úgy maradtál?

J.László 2013.07.12. 21:55:03

@campobaszo:
Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, az APEH-et is beleértve, hogy senki nem dolgozik minimálbéren. Nem tudom, mire jó ez a szemforgatás. A minimálbért felejtsd el. Induljunk ki egy mezei átlagfizetésből. Ezt láthatod az imént hivatkozott két linken. Remélem, az még nem orbáncsicskája fideszmilliárdos.

Lencsés István 2013.07.12. 21:55:50

@Magyar Oligarcha Párt: A témához nem tudsz mit hozzászólni ? Értem , tehát téged is zavar a pofába tolt tény , és ezért próbálsz személyeskedni , de azt sem tudod hogy azt név nélkül nem lehet , szóval ezt IS beszoptad . :) ;) :D

Magyar Oligarcha Párt 2013.07.12. 22:06:39

@Lencsés István:

Na csak tudsz te, csak előtte be kell vedelned a szeszt, hogy bátrabbank érezd magad.

Te Pityuka, holnap meg kellene sétáltani a kis fehér tigriskémet a kertben vagy egy órára, meg utána ki kell majd takarítanod a szart a ketrecéből. Kapsz 600 forintot/óra bruttóban, jössz megint?
Ha marad a borjú pörköltből, akkor abból is ehetsz majd.

Lencsés István 2013.07.12. 22:15:21

@Magyar Oligarcha Párt: Nem iszom alkoholt , szóval hazudozz csak fosva , szánalmas dolog . Nem vagyok " .... Pityuka .... " , tanulj meg olvasni IS . Nem dolgoztam nálad , és nem is fogok , mivel nem vagy ember , illetve meg mert van munkám , sokkal jobb .

Kim Jong Un 2013.07.12. 22:23:06

Az mszp-t meg miert nem nyilvanitottak illegalis partta? Es az szdsz egykori tagjai miert nem ulnek bortonben?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.12. 22:23:34

@Lеncsés István:
Soha nem voltam semmilyen vakhitű, kcsg!

Szabványok 2013.07.12. 22:54:37

@kvadrillio:

* Mi köze az általad leírt bűncselekméyeknek a minimálbéremeléshez?

* Kedves Kommunista Fiatal! Hidd el nekem, az idősebbnek, hogy a kapitalizmus a legjobb gazdasági rendszer. (A lúzereknek se itt, se ott nincs BMW-je, de a kapitalizmus legalább képes BMW előállítására.)

Szabványok 2013.07.12. 23:01:29

@Kim Jong Un: Mert egyelőre még a bíróság dönt erről jogszabályok alapján.
Orbán módszerei ennél kifinomultabbak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.13. 01:59:38

@Lencsés István:

"Adójóváírás kivezetése jó döntés . "

- Ha van minimálbér megállapítva, akkor annak adómentesnek kell lennie. Ezért hiba az adójóváírás kivezetése.

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.13. 06:59:06

@Lencsés István: mi van pityu, hogy hogy már nem vagy a "cunder.hu munkatársa"? :D

jaj istenem de szép ez, te balfék.

2llkedő 2013.07.13. 09:38:14

@Kim Jong Un: "kurcsany kikerulhetetlen abban a kerdesben, hogy az orszag ott tart ahol tart"

Mint ahogyan a honfoglalók is, Mátyás király is, Dózsa György is, Szálasi is és még sokan mások.

Husz_János_Puszita 2013.07.13. 18:49:35

Németországban a társadalom 60%-a tartja el a 40%-ot. A sokat emlegetett Svédországban még jobb az arány.
Magyarországon 40% tart fenn 60%-ot.
Ezért van szükség a magas elvonásokra.
Amíg az elvonások magasak, a bérek nem tudnak növekedni.

Husz_János_Puszita 2013.07.13. 18:58:53

@jet set:

"A létminimumtól messze van a minimálbér, de a minimálbér emelése tönkreteszi a vállalkozókat. Akkor mi a megoldás? "

Nem produktív kiadások drasztikus visszavágása + valódi egészségbiztosítási rendszer bevezetése.
A felszabaduló forrásokból az élőmunka terheinek csökkentése.

Lencsés István 2013.07.14. 15:43:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A mostani minimálbér adómentes . Az adójóváírás kivezetése jó .

@Lencsés István­: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetetek használatát tanuld meg . 3 . Nem vagyok " .... pityuka és pityu .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . Az hogy az általad belinkelt képen sörös doboz van a kezemben az nem jelent semmit , a barátom üres dobozát vittem kidobni . A link meg nem tény . Igen holnaptól más helyen dolgozom ( ha már ennyire buzi vagy hogy a Facebook oldalamat sasolod , akkor a tény másik felét is írd le . :) ;) :D ) , más kézilabdás oldalnak magasabb pozicíóban , magasabb fizetésért . Szóval csak irigykedj . :) ;) :D Tudod ez nekünk MAGYAROK - nak ( azaz fideszeseknek ) jár a jó munkáért , ugyanis én jól dolgoztam Cundernél , ezért lett most más hely , magasabb beosztással , magasabb zsével . Isten kisbetűvel írásért kötelet fogsz kapni hamarosan , ugyanis ez a világ szégyene te mocskos csaló , akinek fáj a mocskos pofájába kapott tény . Ja és hiába leplezed , buzi vagy és frusztrált az életed , mert zavar hogy én ilyen jó , és sikeres vagyok mind a munkámban , mind a magánéletemben :) :D A rólam kialakított véleményed meg nem érdekel , mert hazugság .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.14. 20:08:34

@Lencsés István: ugyesen magyarazod, hogy meg a fos cundertol is kibasztak :) az istenedre meg rahugyozok, kb annyira erdekel :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.14. 22:25:20

@Lencsés István:

"A mostani minimálbér adómentes . Az adójóváírás kivezetése jó . "

NEM az.

www.minimalber2013.info/

www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2013&edt_brutto=98000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+

Bruttó havi munkabér:98.000 Ft
Éves bruttó jövedelem:1.176.000 Ft
Eltartottak száma *:0
Kedvezményezett eltartottak (gyermekek) száma **:0
Szociális hozzájárulási adó:26.460 Ft
Szakképzési hozzájárulás:1.470 Ft
Munkaerő-piaci járulék (1,5%):1.470 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 6.860 Ft
Nyugdíjjárulék (10%):9.800 Ft
GYES:0 Ft
Családi adókedvezmény:0 Ft
Számított SZJA:15.680 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA:15.680 Ft
Összes adó:15.680 Ft
Adójóváírás:0 Ft
Havi összes munkavállalói kedvezmény:0 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből:33.810 Ft
Havi összes munkaadói kedvezmény:0 Ft
Havi összes munkaadói járulék:27.930 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő:61.740 Ft
Munkaadó összes havi költsége:125.930 Ft
Nettó havi munkabér:64.190 Ft
Családi pótlék:0 Ft
Havi összes nettó jövedelem:64.190 Ft

Lencsés Istvánt, aki nem anonim, hamarabb utol lehet érni.

Lencsés István 2013.07.14. 22:36:48

@Lencsés István­: Sajnos mivel nem tanultad meg hogy a mondatkezdés nagybetű , illetve az ékezeteket sem tudod használni , így ma ezen a blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Nem magyarázok semmit , tényt toltam az arcodba ami fáj neked , azért nem tudsz vele mit kezdeni , és azért csinálsz mindent ami velem kapcsolatos , mert irigy vagy és buzi . :) :D A rövidítés szint alatti . Nem az én Istenemről van csak szó , hanem mindenkiéről , az EMBEREKéről ( tudod , ami te nem vagy .... ) . Ezért kapni fogsz sok EMBER - től , és én nem csak igérgetem mint te külföldről ....

Lencsés István 2013.07.14. 22:38:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: De az . Sajnos továbbra sem tudsz pontosan idézni , ha ez ma nem változik akkor ma ezen blogbejegyzésnél többet nem reagálok rád . a link meg nem tény .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.15. 09:56:49

@Lencsés István: nem mindenki hisz istenben, sot tobben szarjak le mint nem. nem kulfoldrol irok, tehat ismet csak hazudsz :) kitol fogok kapni es mikor? talalkozni szeretnel? egyeztessunk helyet es idopontot, allok elebe :) de majd jon a tereles, hogy te anonimokkal nem talalkozol, stb... es ezek utan is en fosok szerinted. amugy nem tudom az inewsnel hogy lehet munkatarsnak lenni, amikor ingyenes fos, nulla latogatottsaggal ahova onkentes alapon lehet a hireket bekuldeni :)

Lencsés István 2013.07.15. 10:08:57

@Lencsés István­: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetek használatát tanuld meg . 3 . Isten nagy kezdőbetű . 4 . A többség hisz a kevés meg nem számít ( mint például te ) 5 . Külföldön laksz , tudom . :) :D 6 . Én SOHA nem hazudok . 7 . Sok mindenkitől , sokszor . 8 . Te akartál találkozni , és megverni még télen , aztán nem lett semmi , mert befostál , szóval erről ennyit . :) :D 9 . Az nem terelés hogy anonimokkal nem találkozom , az TÉNY . 10 . Te nem fosol , te irigy vagy , ennyi . :) :D 11 . Már megint ( mindig ) hazudsz , ugyanis nem ingyenes , és nem a látogatottság után kapom a pénzt hanem a jó cikkeim és egyéb más után . A fos meg az amit kinyomsz mikor ülsz a wc - n , szóval előbb tájékozódj , aztán írj .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.15. 14:33:13

@Lencsés István: jolvan zozovka, altasd csak magad, a kulfoldot nem tudom honnan veszed, de legyen ahogy szeretned :) ha talalkozni akarsz, meg mindig lehet, de persze, hogy fosol, a pofad az nagy, isten fasza is bele fer :)

egy cikket mutass mar amit irtal es nem csak valami otvar blogbejegyzes :) szeretnel csak munkatars lenni, te segelyen ingyenelo kis cigany :)

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.15. 14:35:20

@Lencsés István: es a legszanalmasabb, azt hiszed nem tunik fel senkinek, hogy az inewsra nem ir senki cikket, mert:

"Az iNews.hu egy hírportál, mely összegyüjti és kategorizálja az interneten megjelenő híreket."

forras: inews.hu/prg/faq.kk

ha mar hazudsz legalabb esszel tenned :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.15. 17:39:06

@Lencsés István:

Látom a tények téged nem nagyon befolyásolnak. Fura a világképed, az már biztos.

Lencsés István 2013.07.16. 10:06:53

@Lencsés István­: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetek használatát tanuld meg . 3 . Nem vagyok " .... zozovka .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . 4 . A kölföldöt te magad írtad anno mikor azt mondtad januárban hazajössz , és megversz , azóta sem vertél meg ( bár ha megvernél , saját magad szívnád meg mert akkor még jobban kiderül hogy zavar a pofádba tolt tény .... ) Én nem akarok veled találkozni , csak ha nagyon muszáj ( úgy néz ki muszáj lesz , mert a blogot amit csináltál rólam , az tele van hazugsággal , és visszaéltél az adataimmal , ezért feljentettelek ) , ugyanis buzi vagy , és irigy , és én pedig ilyenekkel nem találkozom . Nem félek , nem úgy mint te azért nincs neved , és annyira ráérsz , és unatkozol , hogy velem foglalkozol , mert irigyled a sikereimet amit elértem a magánéletemben , meg a munkámban . Nem segélyen , és nem ingyen élek , hanem itthon dolgozom , és ez zavarja még inkább a mocskos pofádat hogy neked csak külföldön sikerült melót találnod , és az sem megy nagyon ahogy látom . Cigány meg MAGYARként nehezen lehetek , azaz még hazudsz is ráadásul fosva , ami szánalmas .... A link amit belinkeltén nem tény , ugyanis a link nem tény . SOHA nem hazudok , veled ellentétben , aki folyamatosan ezt teszi .

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A tények azok amiket én írok . A blog miatt meg te is fel vagy jelentve .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.16. 11:00:54

@Lencsés István: hihi, pistike mar feljelentget is mint a komcsik :) izgulunk am :)

erdekelne mi az alapja a feljelentesednek (amit nyilvan nem tettel meg, de jatszunk el a gondolattal, ha gondolod scanneld es bizonyitsd :) ). merthogy, amint en tudom a publikusan elerheto tartalmak gyujtese meg az ujrafabrikalt alkotmany szerint sem kerult buntetojogi kategoriaba, de sok szerencset :)

megtalalni is biztosan konnyu lesz valaki "anonimot" :) legalabb egy picit ertenel a technikahoz amit hasznalsz...

Lencsés István 2013.07.16. 11:59:22

@Lencsés István­: Sajnos mivel nem tanultad meg az alapdolgokat , azaz mindatkezdés nagybetű , ékezetek használata , nevem használata , így ma ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Ilyenek sincsenek , hogy " .... komcsik .... " . Az alapja az hogy visszaélsz a nevemmel , és hazugságokat írsz ki rólam , csupán ennyi . :) Itt jelentettelek fel : support.google.com/blogger/answer/82112?id=&url=

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.16. 13:20:25

@Lencsés István: hjogh52p;htb;l2gjrev :DDDDD

te, en most konkretan sirok a rohogestol :) szerinted a google hogy fog lezarni egy indexes blogot cimbora? :D JESSZUS JO EG, ezert kellene legalabb egy internet-alapok vizsgahoz kotni meg a bongeszest is :D

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.16. 13:21:29

@Lencsés István: de meg ha a blogger-en is lenne accountom, ez alapjan a mondat alapjan ami az altalad linkelt oldalon van ok sem csinalnanak semmit:
"Please note that this does not include cases of parody or satire of individuals."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.16. 16:27:23

@Lencsés István:

Jelentsél fel Pistike, te nem anonim!

Nagy hírverést csapok majd a nyilvános tárgyalásnak, ahol végre ország-világ meg fogja tudni ki vagy te nem anonim buta ember.
Mellesleg az is ki fog derülni, hogy amiket írsz, azoknak a dolgoknak tényekhez semmi köze.

Lencsés István 2013.07.16. 19:55:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Már megtörtént a feljelentés . Nem vagyok " .... Pistike .... " , azaz tanulj meg olvasni . Aki ismer tudja hogy jó vagyok , a többi ismeretlen , illetve anonim véleménye meg nem érdekel , pláne hogy a te véleményed például hazugság . Az fog kiderülni , hogy a lehető leghamarabb be lesz tiltva az anoniman való írás is .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.16. 20:53:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: neki a feljelentés annyit tesz, hogy megírta a góógölnek, hogy te bizony használtad a nevét. nem tudom, ez hogy kapcsolódik bármihez, de jobb ha félsz, a góógöl személyesen fog téged jól szájbaregulázni.

én várom, hogy elmenjen a rendőrségre is feljelentést tenni, az lenne az igazi kabaré, de félek azt nem lépi meg :( így arról a muriról lemaradunk.

Lencsés István 2013.07.17. 11:44:27

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Nem vagyok " .... pityu .... " , azaz tanulj meg olvasni .

Lencsés István­ · http://lencsespityu.blog.hu/ 2013.07.17. 12:40:46

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: szolj ha kell rola privat info, cim, telefonszam. ha szekesfehervar fele utazol, beugorhatsz hozza :)

Lеncsés István 2013.07.18. 21:18:12

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A te véleményed hazugság , és ha ez nem jut el , vagy újra leírod , akkor ma ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Nem érdekel hogy a sok anonimnak mi a véleménye rólam , mert hazudnak , és én tudom meg akik fontosak nekem , tudják hogy jó vagyok . A neveddel egy hiba van , hogy nem , ugyanis nem így van benne a személyidben hogy Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn , szóval hazudsz is anoniman . Én helyesen írok , veled ellentétben , az hogy ez téged zavar az nem az én bajom . :) Ilyen nincs , hogy . : " .... Hja .... " , azaz ha ezt nem tanulod meg az első mondat vár rád . Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A négy pontos idézés nem kitatalált , hanem az a jó . Malac nehezen lehetek ugyanis az állatok nem tudnak internetezni , azaz hazudsz ráadásul fosva ami szánalmas . Troll névvel nem lehetek . A többdiplomás MAGYAR tanárom nem kitalált , de hogy te ezt nem hiszed el az sem az én bajom . :) :D Ha a pöcsöm lógna , akkor nem lenne menyasszonyom , szóval irigykedj csak . :) :D Az a frankó kézis csak egy pénzéhes . Nem vagyok munkanélküli , dolgozom , mégha ez téged zavar is mert irigy vagy , hogy sikeresebb vagyok e téren is mint te , aki csak azért regisztrált ide , hogy velem foglalkozzon , mert zavar a mocskos pofádba tolt tény . Annyira unatkozol , és nem dolgozol hogy velem foglalkozol , mert se barátnőd se eszed se semmi , ja vagyis egy dolgod van , buzi vagy . :D

cso zsi 2013.07.19. 08:41:31

@Lеncsés István: De hiszen te magad is (ki)talált vagy.
Hiteltelen az egész életed.

repecs 2013.08.18. 19:38:42

Senki nem látja a valóságot? Egy olyan országban tanulni ahol a tanárok, orvosok vicc bérért dolgoznak. (Pedig van nyelvvizsgájuk) Meg mindenki így diploma úgy diploma. Egy élhető világban egy átlagos tudású átlagos szorgalmú embernek egy 2 gyermekes családot el kellene tudni tartani. De a diplomás nyelvvizsgás politikusok és a diplomás bankárok az ügyvédek a bírók meg ki tudja még kik a fene nagy eszükkel ezt a káoszt teremtették a világban. Itt szerintem a józan paraszti és azerkölcs hiányzik nem a sok diploma meg a nyelvvizsga.
süti beállítások módosítása