véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngElviekben ősszel derül ki, hogy az ellenzéki összefogás részéről  2014 tavaszán ki is lesz ténylegesen a jelenlegi miniszterelnök kihívója, ám gyakorlatilag úgy tűnik, eldördült a startpisztoly, a versenyzők futnak és sokak számára már a győztes személye sem kétséges:

"Információnk szerint Mesterházy egyértelművé tette, hogy szocialistának kell lennie Orbán Viktor 2014-es kihívójának. A pártelnök szerint a Fidesz legyőzésére az eddigi tapasztalatok alapján csak balról, baloldali programmal van esély, középről nem, ezért az MSZP-nek mint az ellenzéki összefogás legerősebb pártjának kell  adnia a miniszterelnök-jelöltet. Hangsúlyozta, ő a jelenlegi pozíciójáért 2010 óta több alkalommal is megküzdött (két kongresszus is megválasztotta), így akár most is vállalja ezt a küzdelmet az ellenzéken belüli vetélkedésben is." (hvg.hu)

Kérdés, a szocialisták vezetője valójában kihez intézte szavait: a saját pártjához, a lehetséges koalíciós partnerekhez, a kormánypárthoz vagy a választókhoz:

  • elképzelhető, hogy a kongresszus döntését kívánja már most befolyásolni: vegye mindenki tudomásul, a pártban csak ő van talpon, a belső harcoknak immáron vége, ő győzött,
  • politika morgás joga.jpgamennyiben a lehetséges koalíciós partnerekhez szólt, akkor nagy eséllyel igyekezett azt egyértelműsíteni, hogy "annak kell az ellenzék  miniszterelnök-jelöltjének lennie, aki mögött a legnagyobb a támogatottság, a szervezettség, akiről jobban elhiszik az emberek, hogy képes legyőzni a Fideszt és, hogy kormányon meg fogja valósítani a választási ígéreteit" (blikk.hu). Ebben az esetben Mesterházy bejelentése válasz Bajnai május elejei nyilatkozatára, miszerint "az ellenzéket annak kell vezetnie, aki a legtöbb választót tudja megszólítani, és aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud majd kormányozni is. (...) amennyiben ilyen felkérést kapna az ellenzéki szövetségtől, elvállalná azt." Egyelőre tehát úgy tűnik, ketten is bejelentkeztek az "ellenzék vezetője" posztra, kérdés, tudnak-e majd úgy kompromisszumra jutni, hogy egyrészről a személyre szabott választási hadjáratra elegendő idő legyen, másrészről pedig az odáig vezető út pedig ne tűnjön a reménybeli konc feletti marakodásnak. Ez utóbbi felnagyításáról és minél nagyobb közönséghez eljuttatásáról a kormánypárti sajtó garantáltan gondoskodni fog, ahogy az egyéni választókerületi képviselő-jelöltségért folyó koalíciós harc mocskosabb momentumait is szívesen közvetíti majd.
  • az is elképzelhető, hogy a Fidesz mérvadó képviselőit értesítette: a legjobb, ha már most felveszik a kesztyűt és harcolnak ellene. Sok fogást ugyan nem találnak rajta, hiszen eddig nem mutatott fel semmit sem kormányzati pozícióban (se jót, se rosszat), és még egy árva libát sem lehet hozzá kötni. Viszont ha ellene agitálnak, akkor különböző összefüggések mentén sokkal többször fog a neve megjelenni a sajtóban, egy személye ellen szóló erőteljes negatív kampány pedig akár még plusz szavazatokat is generálhat. De Mesterházy akár a kormánypártnak szánta bejelentését, akár nem, céltáblát rajzolt magára.
  • szólhatott a választókhoz is a nyilatkozat - íme, végre egyértelművé válik, ki is lesz az, aki harcba indul a jelenlegi rezsim megdöntéséért, és melyik párt az, amelynek a színeiben mindezt tenni fogja. A bejelentéshez fűzött magyarázat pedig egyértelműsíteni akarja minden, a jelenlegi kormánnyal szemben elégedetlen szavazóval, hogy csak az MSZP az, amely méreténél és támogatottságánál fogva alkalmas a Fidesz hatalmának megszüntetésére, illetve az MSZP-n belül ő az egyetlen, akit a párttagság erre a pozícióra érdemesnek tart.

 

Igen ám, de.

A helyzet nem annyira egyértelmű, mint amennyire az MSZP és Mesterházy Attila láttatni szeretné. Amennyiben csak az ellenzéki összefogás talaján maradunk és egyedül a Mesterházy-Bajnai párharcra összpontosítunk (tehát kihagyjuk például annak latolgatását, mekkora esélye van a Fidesznek az újrázásra, meg például az LMP érdemileg bele tud-e szólni a választás eredményébe), akkor is elgondolkodhatunk, tényleg gazdára talált-e már a fő-kihívói poszt. Segítségül egy-két közvélemény-kutatásos adat:

A TÁRKI felmérése alapján idén májusban

a teljes népességen belül

    • a Fidesz-KDNP 23%-on állt, míg áprilisban 25%-on,
    • az MSZP támogatottsága változatlan volt, azaz mindkét hónapban 11%.

A pártválasztók körében

    • a Fidesz-KDNP az áprilisi 49%-ról májusra 46%-ra csökkent,
    • az MSZP tábora változatlan: áprilisban 21%-ot, májusban 22%-ot szereztek volna egy „most vasárnapi” választáson
    • a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49% után májusban 51%-ot tettek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A további parlamenti pártok közül

    • a Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9%-ot követően májusra 7%-ot mutatott fel, míg a pártválasztók között táboruk részesedése 17%-ról 15%-ra változott (hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendet mutatva),
    • az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2%-on állt, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3% után májusban 4%-ot ért el,
    • az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül lényegében változatlan volt (áprilisban 4%, májusban 5%), a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7%-ról 10%-ra nőtt a szavazóinak az aránya,
    • a Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2%-ra, a pártválasztók között pedig 2%-ról 3%-ra módosult. (forrás: TÁRKI)

Amennyiben csak ezekre a számokra hagyatkozunk, egyértelműnek látszik, hogy a Mesterházy-Bajnai, illetve az MSZP-Együtt 2014 dominancia-harcban a szocialistáknak áll a zászló, ők a nagyobbak, ők a támogatottabbak, tehát Mesterházy Attila jól kalkulál, amikor a saját pártját az ellenzéki összefogás legerősebb pártjának nevezi.

 

Van azonban egy másfajta megközelítés is, ez pedig a jelöltek hitelességét állítja központba - és ez az a verseny, amelyben egyelőre Bajnai lekörözi Mesterházyt, legalábbis a Medián áprilisi adatai alapján:

"(...)a kérdés, hogy a potenciális miniszterelnökjelöltek közül a szavazók kit tartanának a legalkalmasabbnak (lásd: Kihívók). Az arányok hónapról-hónapra nagyon hasonlóak: Orbán Viktort körülbelül 30 százalék választja, míg a baloldali jelölteket együtt (nem teljesen korrekt módon beleszámítva Gyurcsány Ferencet is, aki többször közölte, hogy nem kíván indulni) nagyjából ugyanennyien. A két sokat emlegetett kihívó közül Bajnai Gordon rendszerint 6-7 százalékponttal megelőzi Mesterházy Attilát (1. ábra)."

 

1. sz. ábra

A Medián azt a kérdést is feltette, hogy „Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy az ellenzék vezetője legyen a következő választásokon, Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila?” Ebben a helyzetben egyértelmű Bajnai Gordon előnye, kivéve az MSZP-szavazók körében, ahol Mesterházynak kétszeres többséget van (2. ábra).

2. sz. ábra.

A fentiek alapján (és ha a trendek hasonlóak maradnak) egyáltalán nem biztos, hogy Mesterházy Attila az, akit a "kormányváltók" a legszívesebben látnának a választási koalíció miniszterelnök-jelöltjének szerepben, bármennyire is megszavazza az ehhez szükséges bizalmat az MSZP kongresszusa.

A dilemma igen nagy - és egyelőre ez a Fidesz szerencséje:

  • egyrészről az egyik párt ugyan erősebb, de egyedül kormányváltáshoz nem eléggé, ráadásul egyes választói körökben nagy az elutasítottsága, a vezérét pedig kevésbé tartják "kormányzóképesnek", funkcionáriusait pedig szakmailag felkészültnek,
  • másrészről a kisebb, gyengébb esetleges koalíciós társ vezéregyénisége sokkal elfogadottabb, hitelesebb (kormányzóképesebb) a választók körében, ezen kívül arról is meg tudja győzni a választókat, hogy kompetens "szakértői" kormányt tud felállítani, amely ki tudná az országot vezetni az évek óta tartó válságból. És mindehhez még kormányzati referenciája is van - miközben mozgósításban, apparátusban messze lemaradva kullog.

Az erőviszonyokat sejteti az is, hogy a kormánypárt mumusa mostanában Bajnai (és nem Mesterházy) - igyekszenek is minden fórumon támadni, személyre szóló negatív kampányuk dübörög, minden hétre jut libázás, biztos ami biztos. És valószínűleg 2002 is ott lebeg a Fidesz szeme előtt, amikor is a harsány, kiváló szónokot, az "erős", domináns államférfit egy halk, szónoklattanból bukásra álló, szakértői imázst mutató ellenfél győzte le. Mert a választóknak nem mindig a "nemzet atyjára", a "hős megmentőre", a mindenáron "reformerre" van szükségük, hanem arra, hogy végre békében hagyják őket élni és kiszámíthatóak legyenek a mindennapok.

 

A fenti számok alapján úgy tűnik, a játszmának még nincs vége, az összhaszon maximalizáláshoz (azaz a Fidesz minél nagyobb arányú megveréséhez) számba kell venni a különböző lehetőségeket:

  • Mesterházy háta mögött Bajnaival és az MSZP-vel,
  • Bajnai a háta mögött Mesterházyval és az MSZP-vel,
  • Mesterházy-Bajnai viszonylag mellérendelt szerepben, mögöttük az MSZP és az E-2014,
  • illetve bármely egyéb konstelláció, amely a választók legnagyobb arányú meggyőzését és hadrendbe állítását eredményezi.

politikai megosztottság morgás joga.jpgAz MSZP kongresszusa ugyan felhatalmazhatja majd Mesterházyt egyszermajd csak, hogy legyen  a párt miniszterelnök-jelöltje, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb út, ahogy az a várakozás is lehet téves, mely szerint itt az ideje, hogy Bajnai letegye a fegyvert az MSZP előtt. Arra a helyzetre pedig inkább ne is gondoljunk, hogy a két formáció - teljes büszkeséggel és meg nem alkuvással felvértezve - külön-külön indul neki a megmérettetésnek, mert ez az új választójogi törvény alapján maga lenne a halálugrás, a politikai sakktábláról való önleradírozás. 

És míg folyik a vita, ki is legyen a vezér, a pártok egy valamivel adósak a polgárok felé, ez pedig egy összeszedett, a legfontosabb kérdésekre választ adó kormányprogram, illetve annak felvázolása, ezt hogyan is kívánják végrehajtani. Mert előfordult már a történelemben, hogy biankó felhatalmazást adtak a választók, az eredmény is ismert már - és a közvélemény-kutatások alapján ott még nem tart a nép, hogy "bárkit, csak ezt még egyszer ne".

És csak remélni lehet, maguk a kormányváltani szándékozó pártok képviselői nem gondolják úgy, a választópolgárok minden körülmények között rájuk fognak majd szavazni, "mert nincs más", ezért lehetnek akármilyen teszetoszák,  elképzelés nélküliek, inkompetensek, csak a leendő pozíciókra és haszonra számítóak, akkor is nyernek. 

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr575342869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:29:23

Bajnai kihagyta a lehetőséget a jobboldal megszólítására, pedig kezdetben ezzel próbálkozott. Most az LMP próbálja meg ugyanezt. Úgy tűnik, hogy Scgiffer jobb politikus, mint Bajnai. Ha ez így marad, ha sikeres lesz, akkor eleve nem lesz egyetlen kihívó, hanem több lesz.

kori58 2013.06.04. 10:27:02

A helyzet néhány részletkérdésben más.

Az nem vitatható, hogy a bizonytalan szavazók körében Bajnai megítélése jobb mint Mesterházy-é, tehát a bizonytalan szavazók körében Bajnai szavazatvonzási képessége jobbnak. Ha itt akár csak egy-két százalékról van szó, az a végelszámolásnál az ellenzéknek nagyon hiányozhat. Az sem vitatható, hogy Bajnai pártépítési programja mára lényegileg megbukott, egyszemélyes produkcióvá vált, és jelenleg nem látszik a növekedési tartaléka - tehát azok akikhez még nem jutott el, de még eljuthat.
Az a baloldal számára egyértelmű katasztrófa lenne, ha a választáson egymás ellen indulnának. Ezt mindkét vezetőnek világosan látnia kell, és nem kétséges, hogy látják is.

Nincs kétség abban, hogy egy pártvezér részéről, az a törekvés, hogy Ő akar a miniszterelnök lenni, abszolút korrekt magatartás, hiszen a saját gazdaságpolitikai és társadalompolitikai elképzeléseit a legnagyobb eséllyel így tudja megvalósítani.

Az, hogy a jobboldali sajtó nem támadja Mesterházyt, annak két általában nem tárgyalt oka is lehet:, egyrészt nehéz kitalálni, hogy vajon mivel is lehetne belekötni, másrészt a baloldalon folyamatosan szajkózzák, hogy nincs karizmája, és ezt a véleményt sokan magukévá is teszik olyanok is, akik még életükben egyetlen beszédét sem hallgatták meg.

Megjegyzem, hogy a szociknak szakmai programjaik vannak, a jelen helyzethez képest talán túl sok is. Mindig ezeket akarják az Együtt-el egyeztetni.

Összefoglalva: van két egyébként tehetséges politikus, akik egyetértenek abban, hogy a jelenlegi kormányt le kell váltani, de nem értenek egyet abban, hogy kinek kell a Miniszterelnök jelöltnek lennie.

Ezt a kérdést azonban minél előbb el kell dönteni,mert a belső küzdelem szükségtelenül köt le energiákat, és akadályozza a Miniszterelnök jelölt építését, és a tényleges baloldali egység megteremtését is.

nusica 2013.06.04. 17:24:24

Fostok, legények, mert felismertétek, hogy Mesterházyval akkorát buktok, mint Rottenbiller. Élvezet elnézni az orbánistákat is, akik ezt felismerve most álbaloldaliként imádják Mesterházyt.

chatendeux 2013.06.04. 17:36:15

Ennyi energiát fektetni ebbe az elemzésbe...ami semmiről nem szól.hmmmm....
nem lesz kormányváltás....és ennek nem OV az oka....hanem, h bár lehet szeretni, utálni...bármit...de a formátumának a nyomába sem ér jelenleg egyetlen más pártpolitikus sem. Valamint, h a választást nem nem kilúgozott agyú un. fiatal értelmiségiek döntik el, akiktől hangos a blogszféra, és ezért erőnek hiszik magukat, hanem kb 8 millió választópolgár, akinek a fele el sem megy a másik fele pedig két lábbal a földön álló ember..és nem hülye , sikertelen és GYENGE politikusokra szavazzon, akkor már inkább egy bár megkérdőjelezhetően sikeres de ERŐS ember.....ebből jelenleg egy van. Orbán Viktor. és most zúduljon rám a baloldali tolerancia, más vélemény elfogadása, stb...:)

miketbeszéltek 2013.06.04. 17:36:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Abban reménykedtem én is, hogy a zászlóbontásakor meghirdetett új kétpólusú centrumot ki lehet építeni, de Szerinted egyáltalán mikor volt erre reális lehetősége, amit kihagyott volna?
(Most jutott eszembe: látható, hogy a FIDESz pénzt, energiát nem kímélve, módszerekben nem válogatva igyekszik ellehetetleníteni a fő riválisát. Elképzelhetetlennek tartod, hogy a háttérben is folyik ez a támadás?

miketbeszéltek 2013.06.04. 17:40:52

@chatendeux: Igazi erő-e, ha valaki gátlástalanul sportszerűtlen eszközöket is bevet a győzelme érdekében? És gyenge az, aki ezektől irtózik? Nem vonom kétségbe, hogy néhány millió embert ez nem zavar...

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.06.04. 17:42:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Bajnai kihagyta a lehetőséget a jobboldal megszólítására"
Igen, még 2006-ban, amikor a Gyurcsány kormány minisztere lett. Majd utána ismét, amikor miniszterelnök lett.

nusica 2013.06.04. 17:48:18

@miketbeszéltek: mármint Gyurcsány hazudozásairól beszélsz? ;)

sárkányfő 2013.06.04. 17:49:28

Tök mindegy. A Simicska-Orbán maffia elfoglalta a gazdaságot, az intézményrendszereket, a médiát, a kulcsposztokat mindent. Úgy obstruálna egy esetleges balos kormányt ahogy akarna.

Különben is zuhannak a beruházások, bizalom semmi, a stagnálás is csak egy szép álom. Vigyék csak el ők a balhét, szakadjon rájuk az egész hóbelevanc. Ha a híveknek Mohács kell, nincs mit tenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 17:51:59

@miketbeszéltek:

Nem tudom miért támadják. Öngólt rúgott, a LMP-vel meg a Millával összeállni súlyos hiba volt.

chatendeux 2013.06.04. 17:54:09

@miketbeszéltek: végtelen naivnak érzem a kommented,úgy gondolod az általad támogatott politikusok sportszerűek?! ha igen akkor kérlek olvass vissza a hírekben ha pedig szimplán csak a tagadás volt válaszod vezérelve, akkor ezt itt jobb ha lezárjuk.

Blogger Géza 2013.06.04. 17:54:39

Az elemzésben ott a hiba, hogy Magyarország pont akkor volt válságban, amikor Bajnai volt a miniszterelnök, illetve előtte miniszter. Amióta nem az, folyik a válságból kilábalás. (Már nem szorulunk IMF mentőhitelére, 9 év után vége a túlzott deficiteljárásnak - aminek a Bajnai-éra alatt esélye nem volt , megindult a munkavállalók számának növekedése stb.) Bajnaihoz messze nem csak a libázás kötődik, hanem családtámogatás csökkentése, egyhavi nyugdíj és közalkalmazotti fizetés elvétele is pl.

A Medián Bajnai ismételt színrelépése óta mindig bajnaista elemzéseket közöl, ezeket illik kétkedve fogadni. Mások néha más eredményre jutnak:

"Az arra a kérdésre adott válaszokból, hogy ha a megkérdezettek csak a két baloldali jelölt közül választhatnának, kit látnának szívesebben a kormányfői székben 2014-ben, kiderül, hogy Bajnai és Mesterházy között már csak minimális a távolság: 28 százalék választaná Bajnait és 26 százalék Mesterházyt."

csepel.info/?p=25348

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 18:08:03

valamit érdemes tisztázni: bajnai NEM jobboldali szavazókat akart megszólítani, hanem a fideszben csalódottakat. nagy különbség. a jelek szerint sikerült neki, ugyanis az mszp érdemben nem veszített szavazókat a színre lépése óta, viszont az e14 stabil 8-10%-os párt lett a biztos választók körében. a fidesznek többségében BALoldali szavazói vannak. lumpen, rezsicsökkentéstől izgalomba jövő, minden birkadumát megevő, buta, képzetlen prolik. illetve a vallásos szekta-hívők, de őket leszarni kell, nem alkalmazkodni hozzájuk.

ha mesterházy egy ilyen kormányzást, amire már lassan szavak nincsenek, nem tudott megtörni és érdemben a fideszhez közelíteni a pártját, semmi keresnivalója a min.elnöki székben. egy szekerest vagy baját nem tudott nyugdíjba küldeni, ez az mszp hiteltelen és káros, ennyi.

bajnai vagy egy 3. jelölt megoldás lehet, de szigorúan távol tartva az elvtársakat. ez a jelölt képes lesz további szavazókat behozni a saját imidzsével és az mszp szervezete segítségével. mesterházy meg nem.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 18:10:33

@chatendeux: "és most zúduljon rám a baloldali tolerancia, más vélemény elfogadása, stb...:)" - a tolerancia nem azt jelenti, hogy valaki nem vitatkozhat a véleményeddel. azért ezt már ideje volna megtanulni

@Blogger Géza: gézuka, ne fáraszd magad. nem te leszel az, akinek a sokszor ismételt pofátlan hazugságait majd mi bevesszük. nem az alapján döntünk, amit te leírsz. te is fejlődhetnél már, unalmas a mantra.

miketbeszéltek 2013.06.04. 18:13:38

@chatendeux: Milyen politikusokat támogatok? Itt most csak Orbánról és Bajnairól volt szó, (bár a kommunista Horn is sokkal elegánsabban politizált.) és nem tudom milyen hír támasztaná alá az egyenértékűséget. De a normális hozzászólásomra adott kioktató válaszodat olvasva nem csodálom, hogy nem zavar az, ami most zajlik....

2llkedő 2013.06.04. 18:30:39

@balage_81 reloaded: "bajnai vagy egy 3. jelölt megoldás lehet, de szigorúan távol tartva az elvtársakat. ez a jelölt képes lesz további szavazókat behozni a saját imidzsével és az mszp szervezete segítségével."

2/3-ot semmiképp nem tudna jelenleg összehozni egyik sem, ezért nem is szükséges erőlködni azzal a leváltással. Amortizálja csak le magát Piktor és a fidesz, és utána lesz összefogás. Hogy kivel? Az a jövő kérdése. Lehet jobboldali, lehet baloldali, lehet független, a lényeg, hogy végre összefogjanak az emberek oldaltól függetlenül, és ne ellenségként, hanem ellenfélként kezeljék a másikat.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 18:33:15

@félázsiai 2llkedő: a 2/3-hoz az új szabályok értelmében nem kell több úgy 55%-nál, viktorék is 52%-vel nyertek és a mostani rendszerben minden körzet megnyerhető akár 1%-os többséggel is. a kérdés az, hogy meglesz-e mindez. mesterházyval nem.

Fejesrob 2013.06.04. 18:40:35

2 blogger is pánikba esett.

Pedig nem kellene, Bajnainak esélye sincs. Az MSZP-nek viszont lett volna oka pánikra, mert elég nyilvánvaló, hogy Bajnai legfőképpen az MSZP-ből rabol.

Mária 2013.06.04. 18:45:44

@kori58:

"Az nem vitatható, hogy a bizonytalan szavazók körében Bajnai megítélése jobb mint Mesterházy-é, tehát a bizonytalan szavazók körében Bajnai szavazatvonzási képessége jobbnak. "

Már miért ne lenne vitatható?

A Republikon Intézet áprilisi felmérése szerint Bajnai nem tudta megszólítani a bizonytalanokat:

napikerdes.postr.hu/ki-szavazna-bajnai-gordonra

Infografika.

Fejesrob 2013.06.04. 18:45:57

@félázsiai 2llkedő: Elméletileg így van, de a gyakorlatban ha Orbánék győznek 2014-ben, 2018-ban már szinte biztos, hogy győznek. Elég jól látszik Orbánékon, hogy feszesebbre veszik a tempót, nem adnak esélyt sem az ellenzéknek. A rezsicsökkentés, a hiány tartása, a pici adósság-állománycsökkentés, a multik adóztatása révén nemcsak biztosan ülhetnek a fenekükön, de 2018-ra akár folyamatosan oldhatják fel a megszorításokat.

Fejesrob 2013.06.04. 18:46:49

@Mária: Közösen harcolunk Mária, elmagyarázzuk nekik miért nem OK Bajnai:)

Mária 2013.06.04. 18:50:59

@félázsiai 2llkedő:

"Amortizálja csak le magát Piktor és a fidesz, és utána lesz összefogás. "

Ezt el tudod magyarázni annak a négymillió embernek is, akik napi szinten éheznek?

Mária 2013.06.04. 18:51:35

@Fejesrob:

Én ugyan nem harcolok, de te tudod :DDD

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.06.04. 18:58:57

Bóvlista fideszesek!
A trafikmutyinál ékesebb bizonyítéka a sunyi, aljas, szarházi, tolvaj működéseteknek nincs !
Teljesen kilóg a lóláb, de a ti "nagy magyar, nemzeti, keresztény" létetekbe ez simán belefér és tisztességes.
Az asszonyverés, a földmutyi, az ócsai gettó, a választási törvény, szarkotmány, a Közgép pénzszivattyú....stb melegíti álszent, simlis, gonosz lelketeket.

Orbán banda takarodj a szocik után!

nandras01 2013.06.04. 19:03:46

@nusica:
"...Mesterházyval akkorát buktok, mint Rottenbiller..."

sajnos ebben igazad van.egyszerűen nem tudom felfogni, hogy valakiben hogyan férhet el akkora ego, mint mesterházyban- hacsak nem a fidesz beépített embere.
(na jó, ez most vicc volt. fogvicsorító, de vicc...)
nem akarom elhinni, hogy a komplett ellenzékben nem található egyetlen alak sem, akibe legalább a karizma egy cseppecskéje szorult volna, mert lássuk be, bajnai sem az a magával ragadó személyiség- bár, még mindig fényévekkel jobb, mint mesterházy.
bajnai is unalmas figura, de legalább mond valamit, aminek van értelme.

nandras01 2013.06.04. 19:07:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Bajnai kihagyta a lehetőséget a jobboldal megszólítására..."

ez egy hatalmas tévedés. nem az, hogy bajnai nem szólítja meg a jobboldalt, hanem az, hogy egyáltalában meg kellene szólítani.
tévúton jár az a politikus, aki az ellenféltől akar szavazót átcsábítani, mivel az ilyen törekvés borítékoltan kudarcra van ítélve.
erőpocsékolás, ami ráadásul akár még el is riaszthatja a saját potenciális támogatóit.

Mr. Waszabi 2013.06.04. 19:10:01

Én másképp közelíteném meg a rendszarváltást. Azt kéne valahogy elérni, hogy Orbán Viktor hivatalos barátilag látogassa mag saját magát. Nem lehet olyan bonyolult elintézni, hisz mindennap találkozik magával, skizofrénia is megvan, csak ügyesen hivatalossá kéne minősíteni valamelyik eseményt a sok közül. Azt akkor el van intézve, le lehet őt húzni az indulók listájáról, az ellenzékiek meg már csak megegyeznek egymás közt valahogy.
Mer', akiket eddig ebben a kegyben részesített, azok vagy börtönbe igyekeznek épp, vagy forradalom áldozatai lettek kormányostul, de minimum megbuktak a választáson. Talán bejönne itthon is, csak erre még senki nem gondolt...stratégia, elvtársak, stratégia!

nandras01 2013.06.04. 19:15:01

@Blogger Géza:
"...folyik a válságból kilábalás. (Már nem szorulunk IMF mentőhitelére, 9 év után vége a túlzott deficiteljárásnak..."

szárnyal a gazdaság, beruházás beruházás hátán, dinamikusan nő a fogyasztás, lassan egy az egyben váltják az eurót, nem győzzük a határról elzavarni a befelé tóduló tömegetket, akik mind itt, a kánaánban kívánnak boldogulni,... ööö, vagy mégsem..?
imf hitel meg nem kell, helyette sokkal drágábban kincstárjegyeket árulunk a piacon... hiába, így mulat egy magyar úr.
az eljárás alól valóban kiszabadultunk, ez dícséretes.
hogy olyan áron, hogy az ország gyakorlatilag gazdasági kómába esett?
kit érdekel?
csuhajja...

mond, kedves barátom tényleg ennyire élvezetes dolog hülyének lenni?

Mr. Waszabi 2013.06.04. 19:17:00

Az a nagy helyzet, hogy Mesterházy a régi MSZP grémiumot képviseli. Azt, amelyik megbuktatta Medgyesit, Gyurcsányt, mert nem juttattak nekik elég dellát, vagy nem úgy táncoltak, ahogy ők fütyültek.
Bajnai meg nem ezeket képviseli.
De ettől függetlenül, valószínűleg mindenki jobban járna, gondolom a mostani durva lenyúlás mérséklődne, főleg, hogy nem lesz senkinek 2/3-a.
Ha marad a Fidesz - sima többséggel, mert több nem lesz -, akkor az is szívás mindenkinek, mert a kétharmados törvényeket nem tudják maguk módosítani, viszont 4 évig azt kell majd hallgatnunk, hogy ezért a lakosság a felelős, tetszettek volna 2/3-ot szavazni a fidesznek, akkor tudnák tenni a dolgukat, de hát így, ugye, áruló nemzet fogja be...

Fejesrob 2013.06.04. 19:17:32

@nandras01:
"mond, kedves barátom tényleg ennyire élvezetes dolog hülyének lenni?

Ezt inkább neki kellene megkérdeznie tőled.

Ő csak azt állította: "...folyik a válságból kilábalás. (Már nem szorulunk IMF mentőhitelére, 9 év után vége a túlzott deficiteljárásnak..."

A többit viszont te.

Blogger Géza 2013.06.04. 19:21:00

@nandras01: A kincstárjegy és az az IMF hitel nem kompatibilis, ugyanis forintos kincstárjegyből nem lehet devizahitelt törleszteni. Te ennyire hülye vagy? A legfrissebb devizás kötvénykibocsátásunk által pedig olcsóbban finanszírozzuk az államháztartást, mint amennyibe az IMF-hitelnek csak a közvetlen költségei kerültek volna - nem beszélve a gazdaságpolitikai függetlenség feladásáról.

nandras01 2013.06.04. 19:21:07

@Fejesrob: valóban.
a válságból való kilábalás legfontosabb ismérve a gazdaság leültetése, a fiatalok tömegének külföldre űzése, a forint hektikus, de leginkább igen pocsék árfolyama, a fogyasztás drasztikus csökkenése, a munkanélküliek tömege (nem, ne gyere a statisztikával. a közmunka nem valódi munka. sem gazdasági, sem pszichikai értelemben)

szóval a felsoroltak jellemzik a kilábalást..?

Nero Bianco 2013.06.04. 19:21:51

@Fejesrob:
"de 2018-ra akár folyamatosan oldhatják fel a megszorításokat. "

Nem lesz neked ebből bajod?
Állítólag nincsenek is megszorítások, hanem jobban teljesítünk. :)))

Blogger Géza 2013.06.04. 19:23:37

@nandras01: Így van, baloldalra évek óta kb 1/3 szavaz vagy akar szavazni Mo-on, ennek a tortának a felosztásért küzd egymással Mesterházy és Bajnai (no meg Gyurcsány, róla se feledkezzünk azért el), nem kell ezt az egészet túlmisztifikálni.

nandras01 2013.06.04. 19:26:16

@Blogger Géza: ebben -többé kevésbé- egyetértünk :)

Nero Bianco 2013.06.04. 19:27:25

Amúgy akkor meg kidobott pénz a bajnai besározására elpacsált párszázmilló a köz vagyonából?

Én amondó vagyok, hogy kellene még pár ellenzéki minelnökjelölt, had zilálja szét a fidesz lejáratási kampányát.
Szegény zsigó csak kapkodná a fejit, hogy mostan akkor ki is a haza legnagyobb ellensége. :)))

De a viccet félretéve, alapjaiban kellene az ellenzéknek kitalálnia egy új taktikát.
Szerintem 2014 a fideszé lesz, hagyni kell, hogy a fejükre boruljon a szar.
A valódi demokratikus hátteret kellene építeni, nem belemenni a teljesen reménytelen iszapbirkózásba.

Nézzük már meg a mai politikai kommunikációt.
Hát siralmas.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 19:32:55

@Blogger Géza: "Amióta nem az, folyik a válságból kilábalás"

a fideszé biztosan. a munkanélküliség nőtt, a fogyasztás csökkent. 3000 mrd mynp pénz eltűnt, 500 mrd elment mol-részvényekre. a gdp még mindig csökken, bár tudom, te nem az első negyedévet nézed tavalyról, hanem a pocsékabb év végét. a világgazdaság "pénzbősége" az egyetlen ok, amiért nem omlottunk össze.

"Bajnaihoz messze nem csak a libázás kötődik, hanem családtámogatás csökkentése, egyhavi nyugdíj és közalkalmazotti fizetés elvétele is pl."

meg a távhő áfacsökkentése, a munkahelyvédelmi terv és a forint árfolyamának stabilizálása, ami MINDEN devizahitelest segített és egy fillér adóforintba nem került. lehetne még jönnöm az árfolyamokkal akkor és most, de tudom, hogy elhazudnád azt is.

egyet viszont kérek: hagyd abba a kampányt. szólj a főnöknek, hogy te becsülettel megpróbáltad, de nem volt sikeres. láthatod, valaki mindig leugatja a hazugságaid.

Fejesrob 2013.06.04. 19:34:59

@nandras01: Na ja, sőt még én is megfáztam.

Hülyeségeket beszélsz, hiszen amit Blogger állított az tény, ami egyértelműen Orbánék értelme.

Kivándorolni viszont nem Orbánék miatt vándorolnak ki, Szlovákiából jóval többen vándorolnak ki munkát keresni, akor az is Orbán?

A többi hasonló, elég nyilvánvaló, hogy ezek nem Orbánék alatt kezdődtek.

Szevasztok 2013.06.04. 19:35:51

@Fejesrob: "a gyakorlatban ha Orbánék győznek 2014-ben, 2018-ban már szinte biztos, hogy győznek."

Egy másik forgatókönyv: nyakukba szakad az ingatag építményük és 8 év kormányzás után zakóznak akkorát, hogy 4 év is kevés lesz talpra állniuk? (Mintha láttunk volna ilyesmit nemrégen - hmmm melyik országban is történt?)

Mindfield 2013.06.04. 19:36:06

"Ki lesz Orbán Viktor első számú kihívója 2014-ben?"

Megmondom én: Orbán Viktor!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 19:36:14

@Nero Bianco: árnyékkormány kell főleg szakértőkből és párton kívüliekből. egy chikán attila, vagy egy szalay-berzevicky, netán egy jaksity vagy bod-péter ákos. tök mindegy, eladható legyen és arról szóljon a kommunikáció: a fidesz válságba taszította a 2010-ben még növekvő gazdaságot, szétverte a társadalmi békét, felrúgta a szövetségesi viszonyokat, belerúgott a fiatalokba, nőkbe, munkavállalókba és kisvállalkozókba. nők, fiatalok, kisvállalkozók. három erős réteg, meg kell szólítani. a kormány legalább 50%-a álljon nőkből. nem kvóta- , hanem intelligens, erős nőkből, hogy selmeczi hozzájuk képest meg se merjen többet szólalni. még 4 évet már nem bír el az ország, stagnálás, majd tartós leszakadás lesz, ha a fidesz marad, a világ ugyanis elmegy mellettünk.

_most_ 2013.06.04. 19:39:16

@Blogger Géza: lol, dehát az egész világ pont akkor volt válságban, mikor bajnai volt a miniszterelnök, ez így gondolom elkerülte a figyelmed. A 13.havi közalkamazotti fizetés meg nyugdíj elvétele a racionális (nem unortodox) válságkezelés része volt, egyébként meg a fidesz nyugodtan visszaadhatná, de valahogy mégse tette, inkább a legendás Bokros csomagot is meghaladó megszorításokat vezettek be :D

J.László 2013.06.04. 19:40:42

Nyilván Bajnai lesz az ellenzék közös jelöltje, vagy görög-olasz mintára egy bankár (pölö Király Júlia). Mesterházy le lesz húzva a WC-n. Az MSZP fogja eljátszani a hasznos idióta szerepét. A Bajnaiékat pénzelők leírták az MSZP-t, mert őket hibáztatják az SZDSZ bukásáért.

Jó vicc különben, hogy három éve megy a mantra, miszerint az MSZP-ben egy árva komcsi sincsen, hiszen mindannyian átmentek a Fideszbe. Erre kapásból betesznek egy bolsi besúgót és egy saját önmeghatározása szerint kommunistát az "alternatív választási bizottság"-ba.

Fejesrob 2013.06.04. 19:42:00

@Szevasztok: Nem tűnik úgy, hogy a végzetük (és a mi végzetünk) felé rohannának, pedig legkevésbé a fideszes médiát olvasom. (nemzeti.net és Index).

Blogger Géza 2013.06.04. 19:43:08

@balage_81 reloaded: Nézd, nem azt kértem, hogy röffents ide egy hazugságcunamit, (pl. hogy a munkanélküliség nőtt - miközben az Bajnai idején tetőzött), hanem hogy mutasd meg, én hol hazudtam. Ezt elbuktad. Na kb így fogja elbukni a baloldal is 2014-et, ennyi. Sehol egy reális, ütőképes program, a múlt kurdarcának főszereplői (Gyurcsány, Bajnai) továbbra is az élbolyban nyomulnak, soha ennyire nem voltak feldarabolva, és ezerrel megy a beszólogatás egymásnak. Szörnyű belegondolni, mi lenne, ha ezek még kormányra is kerülnének... Szerencsére erre kevés az esély.

Szevasztok 2013.06.04. 19:44:43

@Fejesrob: "Nem tűnik úgy, hogy a végzetük (és a mi végzetünk) felé rohannának,"

2006 tavaszán se úgy tűnt GyF-nek...

Fejesrob 2013.06.04. 19:45:00

@balage_81 reloaded: Amit felsoroltál, azt nyugodtan lehet mondani Gyurcsányékra is.

Annyi, hogy Orbán joggal mondhatja, igen ő is, de azért, mert Gyurcsányék elkúrták, amúgy nem lenne erre szükség.

Mondja is, a nép pedig el is hiszi.

Nero Bianco 2013.06.04. 19:49:11

@Blogger Géza:
"Sehol egy reális, ütőképes program"

Honnan tudod?

Blogger Géza 2013.06.04. 19:49:28

@_most_: Az eurózóna 7(!) negyedéve folyamatosan válságban van most is, ha a gazdasági recessziót tekintjük válságnak. Ha szélesebb értelemben beszélünk róla, akkor meg soha nem is lábalt ki belőle az elmúlt 4 évben. Ilyen pocsék környezetben kell mentenünk, ami menthető.

Ilyen számháborúnak nem sok értelme van, a Bokros-korszak (1995-1996) lelassította a gazdaságot, felpörgette az inflációt és durván visszavágta a lakosság reáljövedelmét, fogyasztását (18-19% körül 2 év alatt) a Fidesz pedig nem. Ez a különbség - nem csekély.

_most_ 2013.06.04. 19:49:54

@Fejesrob: hát a gazdasági mutatók eléggé azt jelzik előre, hogy még 4 év fidesz kormányzást nem él túl az ország, de ne legyen igazam.

Fejesrob 2013.06.04. 19:51:57

@Szevasztok: Szerintem pedig számára is úgy tűnt, Gyurcsány ekkor nagyon komolyan pánikba is eshetett, hiszen átbaszta Barrosoékat, ami persze nem sikerült.

Mindig is az volt a véleményem, hogy a TV székház ostroma megrendezett volt, a lényeg valójában 2006.október 23-i eseményeken volt volt, amelynek szerepe az ellenzék figyelmeztetése lett volna, ne használja az utcát mert veszélyes is lehet.

Más tészta, hogy ezt 2006-ban már nem lehetett megcsinálni, ehhez túl nagy volt a demokrácia. A HírTV egyenesben közvetített, az Index tényfeltárt, a Jobbik és Fidesz ingyenes jogsegélyt indított.
Nem tudjuk mi volt a háttérben, (szerintem az USA és/vagy a németek) de Kuncze és Gyurcsány bukása jelezte, nem kívánatos a konfrontáció.

legeslegujabbkor 2013.06.04. 19:52:52

@chatendeux:
"akkor már inkább egy bár megkérdőjelezhetően sikeres de ERŐS ember.....ebből jelenleg egy van. Orbán Viktor."

Akkor nézzük egy másik szempontból. Én soha nem szavaztam Orbánra, és már kezdetektől visszatartott valami, hogy akár 1 percre is elfogadjam vezetőnek. Az első megszólalásaiban már érezni lehetett a szavai mögött megbújó gátlástalan erőszakosságot. (Erre a korai felismerésre minden nőnek radarja van, hogy elkerülhesse az ilyen férfiakat)

Blogger Géza 2013.06.04. 19:53:16

@Nero Bianco: Miért, hol van? Amit kommunikálnak, meg eddig kiderült, az elég gázos. Kb annyi, hogy a multikra kivetett adókat a lakosságtól akarják visszaszedni a megemelt SZJA formájában, és növelnék a segélyezést, ellenben csökkentenék a minimálbért. Ez szerintem sem társadalmilag, sem gazdaságilag nem nyerő a nemzet szempontjából - oké, a Bajnait pénzelő Nyugat számára kedvezőbb lenne.

Fejesrob 2013.06.04. 19:54:25

@_most_: Benne van a zsákban, hogy ekkora államadóssággal nem lehet országot menedzselni. Ekkor marad az IMF hitel, a kiszolgáltatottság.

Az a véleményem, hogyha Orbánék nem tudják menedzselni, Bajnaiék pláne nem fogják tudni, 2014-től komoly konfliktusok lesznek.

Blogger Géza 2013.06.04. 19:54:29

@legeslegujabbkor: Juj, te "okos" radaros, akkor hogy lett felesége még 4 gyereke? :)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 19:54:33

@Blogger Géza: a munkanélküliség ma 10,1%, bajnai idején 10,3%-on zárt, majd ment lefelé, méghozzá a gazdaságpolitikának köszönhetően, 2011-ben már 10% alá is benézett. arról most nem kéne vitát nyitni, hogy egy gazdaság hogy működik, mikorra érnek be a beruházások, mert erre pl. a merci-gyár,amit a vezéred büszkén látogat, kitűnő példa, 2008-ban döntöttek róla és most emeli a gdp-t. tehát orbán kapott egy jó trendet, ami hullámzott, most pedig ismét 10% felett vagyunk.

arról beszélj, mitől hazugság, hogy csökkent a távhő-áfa? a svájci frank árfolyam mikor volt jobb a dev-hiteleseknek, akkor, vagy most? rajta, vezesd már le. tedd hozzá hogy orbán eltapsikolt 3 ezer mrd-t, plusz 500 mrd-t az imf-pénzből, amit bajnai a kasszában hagyott (nyilván mert akkora volt a válság, ugye géza?).

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun21304.pdf

_most_ 2013.06.04. 19:55:11

@Blogger Géza: azért ne hasonlítsd már a 2009-es válságot a mostanihoz, minden ország nyomja a pénzt tonnaszámra, bőven van pénz például magyar állampapírokat is venni. Ja szemben a Bokros csomaggal a fidesz intézkedései rendkívül felpörgették a gazdaságot, mennyit is nőtt tavaly a gdp? :D

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 19:56:31

@Blogger Géza:

index.hu/gazdasag/2013/03/20/sosem_latott_csucson_az_allamadossag/

nézzünk csak rá a grafikonra, hmm... mintha egy hangyányit most magasabb lenne az államadósság gézám.

Fejesrob 2013.06.04. 19:58:06

@legeslegujabbkor: Én épp ezt szeretem benne. Azt, hogy kér 3 kívánságot az aranyhaltól, aztán megsüti.

Kemény korszak,kemény embereket igényel és az is tetszik, ahogy mindenen átgázolva szerzi vissza a magyar erőforrásokat, hogy mozgástere legyen.

Magánemberként szerintem kurvára utálnám, mert valószínű, hogy nagyon kihasználna.

legeslegujabbkor 2013.06.04. 19:58:32

@Blogger Géza: Vannak a nők között is olyanok, akik szeretik a szado-mazót.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 19:58:54

@Blogger Géza:

ezt is légy oly kedves kommentálni

index.hu/gazdasag/2012/11/23/kivandorlas/

mintha 2010 óta nőne a kivándorlás a németekhez..annak fényében érdekes, hogy: "magyarország jobban teljesít".

és ennek egy része be sem jelentkezik munkanélkülinek, tehát rontja a hiv. statot nem hivatalosan

_most_ 2013.06.04. 19:58:58

@legeslegujabbkor: egyébként ez nekem is feltűnt, valahogy Orbánról messziről lesüt, hogy nincs rendben vele valami, nem véletlenül kezelték pszichiátrián.

legeslegujabbkor 2013.06.04. 19:59:54

@Fejesrob: Mi a biztosíték, hogy az erejét mindig az általad utált csoport felé használja? Mi véd meg tőle, ha egyszer ellened fordul?

legeslegujabbkor 2013.06.04. 20:01:12

@_most_: Sok álarca van, és tudja is használni, nyilván a hasonló karakterekkel jól kijön.

Nero Bianco 2013.06.04. 20:03:35

@Blogger Géza:
"Amit kommunikálnak, meg eddig kiderült, az elég gázos. Kb annyi, hogy a multikra kivetett adókat a lakosságtól akarják visszaszedni a megemelt SZJA formájában, és növelnék a segélyezést, ellenben csökkentenék a minimálbért."

Amit mondasz, az kábé megegyezik a fidesz kommunikációjával, miszerint is miért gonosz bajnai meg a többi.
Az, hogy konkretice az ellenzék mit akar, az jelen pillanatban a tömegmédiában nem tud megjelenni, ott zsigósellmeczykocsishoppál tartja a frontot.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:04:07

@_most_: A Fidesz nem egy évben kormányzott, hanem 4 évben fog. Ezalatt kb 3%-os növekedés lesz várhatóan összességében - úgy, hogy végre csökkenő pályára áll az adósság. Mert eladósodásból persze könnyű növekedni. A 2012-es ritka rossz év sok szerencsétlen dolog (időjárás, EU eltúlzott kiigazítási követelései, kiújuló EU-s válság, Simor fafejűsége) együttállásának köszönhető.

_most_ 2013.06.04. 20:04:50

@legeslegujabbkor: hát igen, de kell egy bizonyos intelligencia hogy felismerjük Orbán valódi énjét, és a fidesz szavazók pont ebben szenvednek hiányt :D

Blogger Géza 2013.06.04. 20:06:03

@Nero Bianco: Oszt mi a lófaszért nem tud megjelenni ez fantasztikus program? Ja, mert hogy nincs. A média többsége élvezettel csapna le rá, és hozná címoldalon - csak nincs mit.

legeslegujabbkor 2013.06.04. 20:08:29

@_most_: Egyes közösségekben tényleg a legerősebb nyeri a falkavezér szerepet, de ott is jöhetnek trónbitorlók:)

legeslegujabbkor 2013.06.04. 20:10:53

@Blogger Géza: "2012-es ritka rossz év"

Te miről beszélsz? Manyup pénz és különadók után?

Blogger Géza 2013.06.04. 20:11:09

@balage_81 reloaded: Akinek az IQ-ja úgy 80 felett van, az megérti, hogy nem az abszolút számok az érdekesek, hanem a trendek és a GDP-hez viszonyított arány.

"Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az
államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el. Míg a legtöbb nyugati ország az
adósságráta növekedésétől szenved, addig hazánk esetében a
2012 második
negyedévének végén
az államadósság
a GDP-nek 77,7%-át tette ki, amely 2010 első negyedévéhez képest több mint
4%-os csökkenét jelent. Az EU országaiban ezzel szemben átlagosan 8%
-kal került feljebb a
mutató."

www.kormany.hu/download/f/06/b0000/Magyarorsz%C3%A1g%20%C3%A9llovas%20az%20%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g%20cs%C3%B6kkent%C3%A9s%C3%A9ben.pdf

_most_ 2013.06.04. 20:13:37

@legeslegujabbkor: mondjuk a fidesz szavazóknál megfigyelhető, hogy mennyire imádják az erőt, a békemenet is azért tetszett nekik annyira, mert végre falkába verődhettek egy erős falkavezér irányítása alatt :D

Blogger Géza 2013.06.04. 20:14:53

@balage_81 reloaded: Igen, érdekes, Németország megnyitotta munkaerőpiacát és ezek után többe mennek oda dolgozni! (Amúgy egész Európából!) Mert szinte csak ott van érdemi növekedés az eurózónán belül. Hihetetlen! Erre a fordulatra aztán senki nem számított! Látom, te is hogy meg vagy lepve... :)

_most_ 2013.06.04. 20:15:48

@Blogger Géza: xd, látom a szokásos kifogások, vagyis az elmúlt 8 év helyett bejött az időjárás a képbe :D

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 20:15:57

@Blogger Géza: "hanem a trendek és a GDP-hez viszonyított arány." - most pedig 80% felett van újra, ha nem tévedek. ez akkor egy rossz trend.

egyébként ezzel egyet is értek, csak akkor az nem világos, miért is volt épp bajnai alatt válságban az ország, hiszen pl a gdp nőtt, a munkanélküliség lefelé ment. hogy van az, hogy ha valami másnál történik, rossz, ha a tieidnél, akkor meg jó? és miért nem a friss adatokat linkeled? és mitől eredmény, miután 3 ezer mrd-t elvettek, hogy egyszer csökkent az adósság? ebben mi a gazdaságpolitika érdeme és mennyi az egyszerű einstand?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 20:17:37

@Blogger Géza: mivel arról szól a fáma, hogy itt már nincs válság, jövünk kifele, jók a mutatók és gyorsnaszád vagyunk, tényleg meglepő. de még nem számoltál el számos dologgal, amit leírtam. mikor válaszolsz a manyup-pénzekre, a ksh-adatokra, a recesszióra meg a többi apróságra? és ha egy ország jobban teljesít, hogy lehet, hogy elmennek a pógárai?

Fejesrob 2013.06.04. 20:18:26

@legeslegujabbkor: Orbánt "én" éltetem, tehát nem érdeke, hogy ellenem forduljon, sőt az az érdeke, hogy én jól járjak. Ha én nem vagyok ő sincs. Jól látszik, hogy Gyurcsánnyal ellentétben ő nem osztja fel az embereket demokratákra és nácikra, hanem abban bízik, hogy teljesítményét értékelik és újra megválasztják, hiszen tisztában van azzal, hogy az emberek opportunisták, elzavarják azt aki a kapu előtt állandóan és látványosan elesik és nem rúg gólokat.

Ezért is marhaság, hogy nácizzák, 2002 jól mutatja, hogy le tud lépni gond nélkül.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:20:55

@balage_81 reloaded: A munkanélküliség 11,8% volt 2010 első negyedévében, ez volt a Bajnai-féle csúcs. A legfrissebb adatok szerint most 11% körül van.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun21304.pdf

legeslegujabbkor 2013.06.04. 20:21:21

@_most_: A válaszadók 30%-a tartja a választékból a legjobb miniszterelnöknek. Az a kérdés, hogy ezek a választók biztosan ilyet akarnak, vagy csak nincs jobb.

Nero Bianco 2013.06.04. 20:22:34

@Blogger Géza:
"A média többsége élvezettel csapna le rá, és hozná címoldalon"

Melyik?
A közszolgálati eleve negligálja politikai alapon, a kereskedelmiek úgy 2005 táján kiszálltak a politikai műsorokból, a netes portálok leginkább a bulvárra fogékonyak.

Ma magyarországon hiteles közszolgálati tájékoztatás gyakorlatilag nem létezik.

Ez a helyzet.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:22:38

@balage_81 reloaded: Mi a fenét kéne válaszolnom a manyup pénzekre? Semmilyen értelmes kérdést nem tettél fel. Nem értesz valamit? (Mondjuk ez nem lepne meg...)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.04. 20:24:07

olyan ez, mint amikor két egér veszekszik, hogy ha megverik az elefántot, kié legyen az agyara

Blogger Géza 2013.06.04. 20:25:51

@balage_81 reloaded: Bajnai idején volt a "rekord" -6%-os GDP növekedés, és akkor nőtt rekord szintre a munkanélküliség. Nézd, ha az alapokkal nem vagy tisztában, akkor minek égeted magad?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 20:28:02

@Blogger Géza: a belinkelt statisztikában nincs 11,8%-os adat. sehol. hazudsz, azt is bénán.

az mnyp-pénzből állítólag adósságot csökkentettünk, mondjuk ez nem látszik, de legalább a gazdaság sem épült kicsit se. erről kéne eszmét futtatnod úgymond. hogy ez hogy lehet.

legeslegujabbkor 2013.06.04. 20:28:06

@Fejesrob: "ő nem osztja fel az embereket demokratákra és nácikra"
Most a szavait vagy a tetteit vizsgáljuk?
Mindenkit eltávolítani, akik ellenőrizhetnék, vagy akadályozhatnák (Áll. Számvevőszék, Pszáf, Nav, OVB, médiahatóság, AB, főügyész, főbíró, MNB, stb) Nyilvánosság teljes kizárása a pártpénzektől, állami pénzektől, közbeszerzésektől, EU-s támogatásoktól.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:28:29

@Nero Bianco: Marhaság. Soha ennyi hírforrás nem volt, mint ma. Egy halom tévé (köztük sok foglakozik közszolgálati témával), halom rádió (dettó), napilapok, hetilapok, netes újságok, külföldiek is (kurucinfó), más portálok, hírgyűjtő oldalak, blogok stb-stb.

_most_ 2013.06.04. 20:29:56

@Blogger Géza: jó de 2009-ben különösen rossz volt az időjárás, meg az első fidesz kormány országromboló hatása akkor jött ki :D

Blogger Géza 2013.06.04. 20:30:29

@balage_81 reloaded: Nem, mivel ez a legfrissebb, te ostoba. :) A 11,8% közismert rekord. Annyira nem lehetsz hülye, hogy nem találod meg, ha már elmondtam az értéket és az időszakot is.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:31:48

@_most_: Hallottál már olyanról, hogy 2012-es rekord aszály?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 20:32:17

@Blogger Géza: a taktikát azt értem. jössz, állítasz egy jó súlyosat, hátha sok olvasó ettől majd nem szavaz bajnaira. utána felsülsz az adatokkal és igyekszel inkább személyeskedni. de ismételni tudom csak: elvettek 3500 mrd-t, ami a rendelkezésükre állt. ez elég úgy 2 év 4 havi kamattörlesztésre önmagában (évi kb 1320 mrd). mindemellett nőtt a kivándorlás, a munkanélküliség csökkenő trendje megtört, a beruházási ráta az amortizációs szint alatt. amiért nem omlott még össze a rendszer, az a fed-kamatpolitikája és a merci meg az audi-gyár. ezekhez orbánnak meg semmi köze. de ezt te is tudod, csak pártkatona vagy.

_most_ 2013.06.04. 20:36:02

@Fejesrob: haha, te aztán komolyan bálványozod Orbánt, abszolút nem látsz tisztán vele kapcsolatban. Pont hogy abban bízik, hogy nem a teljesítményét értékelik a választók, hanem populista szónoklatait. Különben nem költene több száz milliót arra a kormány, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy az ország jobban teljesít, tudod van egy mondás, hogy az eredmények magukért beszélnek :D

Nero Bianco 2013.06.04. 20:41:30

@Blogger Géza:
"Soha ennyi hírforrás nem volt, mint ma."

Tényleg, most hogy mondod, szinte mindent tudni lehet győzikéről. Elképesztő folyamban omlik ránk az információ.

A probléma csak az, hogy képzett médiaszakemberből alig találni valakit.

Másrészt ha valaki akar a reklámtortából, az nem bajnaiékat fogja előtérbe helyezni.
Sőt, nem is a közpolitikát.
Max alapértelmezésben benyal a fidesznek, oszt próbál pénzt keresni.

Látod, a fideszes lózungokon túl neked sincs halvány fogalmad sem arról, hogy az ellenzéki pártok mégis mit állítanak a programjuk középpontjába.
És ha kíváncsi lennél rá -de enm vagy az- akkor utána kéne járnod, mert nem kapod meg a fotelben ülve, házhoz szállítva.

Blogger Géza 2013.06.04. 20:46:56

@Nero Bianco: :D Szóval szerinted van egy titkos program, amit a média 100%-a elöl sikeresen eltitkoltak! Ez a hét vicce!

Blogger Géza 2013.06.04. 20:48:27

@balage_81 reloaded: Egyetlen adattal nem sültem fel, csak lelepleztem a hazugságaidat, bármennyire is fájjon ez. :) Máskor ne hazudj, és nem égsz ekkorát, ennyi.

Fejesrob 2013.06.04. 20:48:40

@_most_: Bevallom, Mesterházy, Bajnai akkor sem jutna eszembe, ha Orbán is ugyanolyan kaliber lenne, legfeljebb nem mennék el szavazni, vagy lejjebb venném a mércét.

Azok a dolgok amik rám hatnak nem jelennek meg reklámként, ha nincs rezsicsökkenés, akkor sem lettem volna Bajnai szavazó. Azaz Orbán biztosan nem rám költi azt a csomó pénzt.

Benned viszont az a gond, hogy nincsenek érveid, számomra pld. a plakátok, a hatalmas médiatúlsúly, a függetlennek hazudott Napkelte, Gyárfás és csapata mellett nem érv az, hogy elkölt Orbán a fényezésére 100 milliót.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 20:59:54

ki lesz orbán viktor első számú kihívój? ha az ellenzéknek kevés esze van: andor lászló.

Brix 2013.06.04. 21:05:16

A fidesz valószínűleg hozni fogja a 2014-es választást, a jelenlegi, saját érdekei szerint kialakított választási rendszerben. A két jelölt közül Bajnai alkalmasabb miniszterelnöknek, nagyobb a tapasztalata, és elfogadottsága a pártokhoz kevésbé kötődök között, de alapszervezetek nélkül nehéz lesz sikert elérni, ehhez mindenképpen kell az MSZP-s háttér
Az LMP kettéválása a fideszt gyengíti alapvetően, mert sok kiábrándult fidesz szavazó fog rájuk szavazni, ha Sólyom Lászlót és Ángyánt sikerül megnyerni
Az ország még nincs túl a gazdasági nehézségeken. Az első féléves minimális GDP-növekedést még nem tudjuk hogy milyen egyszeri tételek okozták, de a 8%-os beruházási ráta keserű jövőt vetít elő. Eddig szerencsénk volt, mert a nemzetközi pénzpiacon rendkívüli likviditás bőség uralkodott, ez tette lehetővő a kamatok csökkentését és Magyarország túlélését , de ennek lassan vége van , drágulni fog a pénz.
A fidesz nagy népszerűség-csökkenése és hitelvesztése 2014 után fog bekövetkezni. Kiszorítani a hatalomból inkább 2018-ra lehet őket, amikorra megerősödik egy új politikai elit bal- vagy jobboldalon. Addigra a kisember is megunja a "földosztást", a trafikmutyit, Simicska-Nyerges-Töröcskei a többi oligarcha állami pénzekből való gazdagodását, és a fidesz vazallusainak állásokkal elhalmozását

Nero Bianco 2013.06.04. 21:09:36

@Blogger Géza:
Te tényleg nem tudsz olvasni?

A tömegmédia le sem szarja, hogy van-e bajnainak programja vagy nincs.

Leginkább arra kíváncsi, hogy megharap-e egy kutyát vagy sem-

zwingli (törölt) 2013.06.04. 21:14:28

@chatendeux:
azért ez nem ilyen egyszerű. a legnagyobb szavazói tömb kétségtelenül orbán viktoré. de a lakosság abszolút többség kormányváltást akar: "mindegy csak ne orbán" alapon.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 21:14:59

@Blogger Géza: muhaha

államadósság:

2010 április - 19,323,1

legfrissebb - 21 756,9

forrás: akk.hu

ezt úgy, hogy elment a 3 ezer mrd, amit mindig meg fogok említeni, mert te hazudsz róla vagy elhallgatod.

páratlan teljesítmény.

no_successful2 2013.06.04. 21:17:26

@balage_81 reloaded:

"a fidesznek többségében BALoldali szavazói vannak. lumpen, rezsicsökkentéstől izgalomba jövő, minden birkadumát megevő, buta, képzetlen prolik."

Ezzel a dumával, a bizonytalankodókat akarjátok magatok mellé állítani, nehogy buta képzetlen prolinak gondolják magukat.
Én már voltam szoci majálison, csak hogy lássam kik nyomulnak hozzátok.
Nem tudtam, szánakozzak e, vagy röhögjek. Az általad emlegetett kategória volt túlreprezentálva.
Persze akkor jó volt a támogatásuk, amikor a Fleto ügyetlen füllentéseit kellett megetetni. Most meg fikázzátok a szavazóbázisotokat ?

zwingli (törölt) 2013.06.04. 21:18:49

@Brix:
az ellenzék egy kárpát-medencei zöld párt létrejöttével nyerhet nagyot. azért, mert az nem viszi el a szavazatot a szocik és bajnai elől. de elviheti jobbközépről, a szélső jobboldalról és a "határon kívülről".

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.04. 21:22:29

@Nero Bianco: :0
bajnainak van programja?
ja tényleg, a több imf hitel, kevesebb minimálbér, magasabb rezsi, magasabb adók, több segély

ez aztán az országmentő program, ez mindenkit meggyőz

xd

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.04. 21:26:22

@balage_81 reloaded: ...ah és kevesebb adóbevétel, az államkasszába...

ez a program egyre meggyőzőbb, bajnai tényleg igazi szakember

lol

sárkányfő 2013.06.04. 21:32:01

miért hogy a fidesztrollok meg se szóltak a fideszmaffia egyik különösen gusztustalan és nagy volumenű magyar-fosztogatása kapcsán?
pedig itt volt a poszt kint az indexen, de csak kussoltok mélyen:
atlatszo.blog.hu/2013/06/04/jo_szomszedi_viszony_trafikmutyi_az_5_keruletben

"Belváros-Lipótváros polgármesterének, Rogán Antalnak szomszédja összesen kilenc trafikengedélyt nyert el, ebből háromhoz önkormányzati üzlethelyiséget fognak bérelni. A két pályázó, Csetényi Csaba és Krskó Tibor tulajdonában álló Hamu és Gyémánt Média Kft. és cégei már eddig is sikeresen szerepeltek a közbeszerzéseken, a HG 360 például több mint 1,5 milliárd forintnyi nyertes pályázatnál jár."

egy szaros maffia vagytok. pont.
maffia
maffia
maffia
nyaljátok a gazdi seggét, cserébe kaptok a koncból.

sárkányfő 2013.06.04. 21:34:49

hazaáruló magyargyűlölő maffideszesek, mit szóltok ahhoz hogy a gazditok nyílt háborút folytat magyar nemzeti felsőoktatás ellen? rohadékok.

pástétom 2013.06.04. 21:44:17

@balage_81 reloaded: "a fidesznek többségében BALoldali szavazói vannak. lumpen, rezsicsökkentéstől izgalomba jövő, minden birkadumát megevő, buta, képzetlen prolik."

Mélyen igaztalan vagy. A baloldaliság nem keverendő össze a fillérekért megvehető, egyébként is apolitikus kádári "az állam tudja, az állam majd úgyis megoldja" kisember gondolatvilágával. A felelősen gondolodó, igazi baloldali ezt a prolikkal való összevetést visszautasítja. Képzeled vagy sem, még egy baloldali is képes átlátni a rezsicsökkentés szitáján.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 21:45:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
szerintem a kárpát medencei zöld párt a ziccer. nem lmp kell, nem is pm, nem is duna-kör, vagy védegylet, hanem kárpát-medencei ökopárt.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 21:53:28

@wmiki: a te állításod az volt, hogy bajnai növelné a rezsit. ha megcáfollak, utána új frontot nyitsz?

egyébként a mostani is pénzbe kerül ám:

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/ki_fizeti_meg_a_rezsicsokkentest.181913.html

"A költségvetés áfakiesése pedig 13-14 milliárd forint. "

és mivel önkormányzati tulajdonban is vannak távhőszolgáltatók, ott is jelentkezik a bevétel-kiesés.

mikike, szerintem írd be a szokásos dopeman-szöveget, ne próbálj mást csinálni, az a te szinted. mondjuk sokat gondolkozik az ember, hogy mennyi kudarc érhetett téged az életben, hogy ekkora debil lettél, de ez már egy másik kérdés.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 22:04:47

@pástétom: csak annyit kellett volna hozzátennem, hogy szélsőbalosok. de igaz, visszavonom, ill. átírom, tehát szélbal szavazói vannak

Pop40 2013.06.04. 22:53:31

@Fejesrob:

Igen, mi sem mutatja jobban a szoci pártkáderek hatalmas összefogási szándékát, minthogy narancsbolsikkal karöltve köpködik Bajnait. :DD

Mintha Bajnaira az a réteg szavazna, akik úgy alakítják ki a véleményüket, hogy mit ír róla pár hülye egy blogon... :DDDDDDDDDDDDDDDD

Blogger Géza 2013.06.05. 06:45:57

@Nero Bianco: És te csak tömegmédiát olvasol? Ejnye...

Blogger Géza 2013.06.05. 06:49:00

@wmіkі:

"Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. "

gazdasagiradio.hu/cikk/86492/

Blogger Géza 2013.06.05. 06:53:09

@balage_81 reloaded: "Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. "

gazdasagiradio.hu/cikk/86492/

Arra hiába vered a nyálad, hogyha épp kibocsátunk egy kötvényt (mint pl. az idei év elején), vagy megbillen az árfolyam, akkor átmenetileg megemelkedik az adósság. A hosszú távú trendek az érdekesek. Az eurózóna adóssága meredeken nő, miközben a magyar csökken. Ez a lényeg.

Blogger Géza 2013.06.05. 08:20:18

@wmіkі: Akkor még egyszer neked is külön kiemelve, te nehéz értelmű:

"Arra hiába vered a nyálad, hogyha épp kibocsátunk egy kötvényt (mint pl. az idei év elején), vagy megbillen az árfolyam, akkor átmenetileg megemelkedik az adósság. A hosszú távú trendek az érdekesek. Az eurózóna adóssága meredeken nő, miközben a magyar csökken. Ez a lényeg"

sárkányfő 2013.06.05. 08:53:53

@Blogger Géza:
Hazudsz, mint mindig, mert nem veszed figyelemebe a 3.000.000.000.000 csekély forintot.

Még csak egymilliószor égetted le magad ezzel, fideszkurva, csak így tovább.

kori58 2013.06.05. 09:38:34

@Mária: Két okom van , amiért jelenleg Bajnai szavazatvonzó képességét jobbnak látom mint Mesterházy Attiláét. / Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a választási kampánynak a baloldalnak Bajnai vezetésével kell nekifutni, - mert a helyzet időben változik, és mert a Bajnai elleni érvek is léteznek. /

Egyrészt az MSZP szavazói attól, hogy a Bajnai lenne a miniszterelnök jelölt, a baloldali összefogás jelöltjére szavaznának, az Együtt jelenlegi szavazóinak egy része- az általam ismert kutatások szerint úgy 15%- a, - pedig nem szavazna egy Mesterházy által vezetett listára.

Másrészt a jelöltek iránti bizalom egy nagyon szűk körben vizsgálandó, a majd szavazni fogó, és most ténylegesen bizonytalanok körében. Egy normál közvélemény kutatásban ez egy nehezen beazonosítható , alig több mint 100 fős minta. Ha ennek e rétegnek az előítéleteit nézzük, akkor úgy tűnik, nekik több a fenntartásuk az MSZP-vel szemben mint Bajnaival.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.05. 10:34:59

@Blogger Géza: csináld csak géza, vagy bárhogyan is hívnak! lökjed csak a párt mocskos hazugságait jó sokszor, hadd lássa mindenki, milyen tetves hazaárulók vagytok. azt szeretem benned, hogy bejössz egy fórumra ordas nagy kamukkal, majd a végén lemész kutyába és szemétkedni próbálsz, de azt nem veszed észre, hogy a többiek nem a magyar nemzetből tájékozódnak, így szart se ér a próbálkozásod. viszont égeted a pártodat. megfeledkezel a világválságról, az elégetett 3 ezer milliárdról, mindenről. chikántól bod péter ákosig, mellártól az összes létező komolyan vehető közgazdászig mindenki kutyáz titeket, de te csak nem hagyod abba. ne is! írjál még jó sokat, vegyél csak el jó sok szavazót magatoktól, tedd hozzá a magadét a ner bukásához!
süti beállítások módosítása