véleménynyilvánítási szabadság6 (1).png

Ha az internet-tartalmak nagy százaléka pornó, akkor mekkora az esélye annak, hogy ez a tartalom mára már elérkezett a tinédzser szobákba is? Valószínűleg sokkal nagyobb, mint ahogy a szülők és az oktatási kormányzat gondolja.

De vajon kinek a feladata a kamaszokat felkészíteni olyan információk szűrésére-befogadására, mint ami a pornótartalmakból árad feléjük? A szülőknek? Vagy az iskolának? Vagy vállvetve mindkettőnek? Ki az, aki fel tudja felvenni a kesztyűt a modern kor kihívásaival, amikor a kiskorúak korlátozás nélkül hozzáférhetnek bármilyen szexuális tartalmú képhez-filmhez akár okostelefont vagy tabletet használva? Ki az, aki csökkenteni tudja az információáradat káros hatásait?

Nem is olyan régen még a szülök szekrényeiben kellett turkálniuk a gyerekeknek ha pornó újságot vagy kazettákat kerestek, ma már elég csak bekapcsolni a számítógépet esetleg telefont, mozgóképet pedig akár iskolában/osztálykiránduláson is lehet a barátokkal nézni. Ami tetszik, azt pedig rögtön meg lehet osztani a hasonlóan érdeklődő és fogékony kortársakkal. És nemcsak a "lájtos" szexuális eseményeket lehet nyomon követni kicsi vagy nagy képernyőn, hanem a legkülönbözőbb devianciák felé is el lehet kalandozni és egy-két kattintással - a fiatal minden további nélkül - gruppen, fétisiszta, nagyiszex vagy akár szado-mazo oldalra is tévedhet. Oké, elképzelhető, hogy rá kell klikkelnie az "elmúltam 18 éves" opcióra, de valószínűleg ez kevés korhatár alatti kíváncsiskodót  rettent vissza.

De mi is a baj a pornóval? Egyrészt az, hogy a fiatalok azt hihetik, az is a valóság egy szelete, nem pedig valami felturbózott fantáziavilág nagy farkakkal meg osztályon felüli mellekkel, arról pedig már ne is beszéljünk, amikor a szex természetes velejárójának mutatják be a nagy társaságot, a kötözést, a házi kedvenceket meg a legkülönbözőbb extremitásokat. Honnan tudja majd meg egy tinédzser, általában nem az a nők által elvárt méret, amivel a filmen lófarkas fickók rendelkeznek és egyáltalán nem biztos, hogy egy nő orgazmusa hetedhét határra szóló kiabálásba fog torkollni? Hogy a szexnek nem biztos, hogy az a lényege, amit a pornó sugall és nem az a tökéletes boldogság kulcsa, ha minden figurát igyekszik elsajátítani, amit bárhol is látott? Vagy ha elsőre nem jön össze a "fergeteges" élmény, az még nem jelenti azt, hogy ezt hajszolva át kell lépnie az extrémitások ingoványos világába? És akár még pornófüggő is lehet, ha úgy állnak a csillagok? Vajon hány kudarcba fulladt kapcsolaton kell túllennie ahhoz, hogy visszatérjen a pornó fantáziavilágából a valóság talajára és boldog szexuális életet tudjon élni?

""Utálom a pornófilmeket. Baromi rossz látni, hogy valakinek másfél óra alatt több jó nő jut, mint nekem egész életemben!" (ismeretlen)

Arról pedig ne is beszéljünk, a lányoknak sem követendő magatartásminta az, amit a pornófilmekben láthatnak ...

" Miért hangosak a nők szex közben?

- Megpróbálja túlharsogni a partnerét.
- Irigykedjen csak a szomszédasszony.
- Szorítja a csuklóját a bilincs.
- Pornófilmeken nőtt fel.
- Azt szeretné, hogy a szomszédok is nyomon követhessék az eseményeket.
- Úgy gondolja, hogy ha már nem lehet jó, legalább legyen hangos.
- Azt reméli, hogy ezzel eltereli a férfi figyelmét a háttérben zajló focimeccsről.
- Ezt tanulta a mamájától." (viccesviccek.hu)

A szülők nehéz helyzetben vannak - egyrészről úgy gondolják, az ő gyermekük "nem olyan" - de sajnos nem kell "olyannak" lennie ahhoz, hogy véletlenül rákattintson számára nem megfelelő tartalmakhoz. Az pedig hogy ez hány éves korban történik meg, csak szerencse kérdése, ahogy az is, mindezt hogyan tudja egyedül, esetleg hasonló cipőben járó kortársaival együtt feldolgozni.

Igaz, tehetnek a szülők ellenlépéseket, beállíthatnak például tartalomszűrőket, de egy valamire való iskolás elég hamar megbirkózhat ezekkel, ha akar, másrészről pedig nem csak otthon lehet gép elé ülni. És az sem biztos, hogy célravezető, ha azzal az indokkal próbálják a csemetéket lebeszélni a pornóról, hogy "azokról az oldalakról sok vírus érkezhet", sok szülőtől pedig saját korlátai miatt nem képes arra, hogy "ilyen" dolgokról őszintén beszéljen a gyermekével.

i love porno.jpgMit tehet az iskola? Már az is tanárfüggő, melyik pedagógus mer egyáltalán belebocsátkozni a témába és arra vajon hogyan reagál utóbb egy-két prűdebb szülő, lesz-e botrány később szülő értekezleten. A tantárgy is kétséges - média ismeret? informatika? vagy csak szimplán osztályfőnöki óra? Bármelyik is, a pedagógusok nincsenek felkészítve a témára (mi van, ha kinevetik a gyerekek? ha idegesítő beszólásokkal kell megbirkóznia? ha nagyobb a gyerekek ismeretanyaga a témában, mint neki?). Valószínűleg az új 60 órás erkölcstanos pedagógusok sem fognak a helyzet magaslatán állni, ha szimplán tantárgyi síkon gondolkodunk, a hittan pornóra adott válaszaira pedig valószínűleg még elképzelések sincsenek. A NAT mindenesetre nem szól a témáról, a jelenlegi oktatási kormányzat  pedig úgy tűnik, nem tartja számottevőnek a problémát. 

Angliában egy kutatás szerint a tanárok és a szülők is szeretnék, ha az iskolában kötelezően szó lenne a pornó veszélyeiről. A megkérdezett szülők

  • 83 százaléka szerint ez fontos,
  • 40 százalékuk szerint pedig már az  általános iskolában be kellene vezetni és
  • csak 13% mondta azt, ez nem az iskola, hanem egyedül a szülők feladata.

És mi a helyzet nálunk? Elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi keresztény-demokrata vezetés önmagától lépne a témában, viszont kifogásuk, az van:


"Magyarországon ugyan szerepel a tantervben a szexuális felvilágosítás, a tavaly elkészített, idén szeptemberben életbe lépő tantervben azonban nem szerepel a pornó veszélyeinek oktatása. A köznevelési államtitkárság szerint azért nem került szóba, hogy életvitel, erkölcstan vagy osztályfőnöki órán a pornó oktatása a tanterv része legyen, mert erre nem kaptak semmilyen jelzést. "Ilyen kérdésekben a Köznevelésért Felelős Államtitkárság kizárólag a valós szülői, társadalmi igények ismeretében dönt. Ilyen kérés az államtitkársághoz eddig nem érkezett" - írta tömören az államtitkárság." (origo.hu)

Tehát valós szülői, társadalmi igény kellene - de vajon meghallgat-e bármilyen igényt is a kormányzat, vagy a kétharmad felhatalmazására hivatkozva úgyis az lesz, amit ők akarnak? Képesek-e a korral fejlődni és maguktól felismerni a problémákat? Be meri-e vallani akár egy oktatáspolitikus is, hogy van egyáltalán olyan tartalom a neten, ami a pornó kategóriájába tartozik, vagy egyszerűbb homokba dugni a fejüket és mutogatni a szülők felé, ők a hibásak egyes egyedül, bármi is lesz a gyermekükkel? Mit várhatnak a családok, ha Hoffmann Rózsa szerint „a politikai erő most nem a felvilágosítás, hanem az etika felé indult el”? Ha a keresztény-demokrata politikusoknak még a "hagyományos" szexuális felvilágosítás is túl nagy falat, mihez kezdenének olyan modern problémákkal, mint a pornó és annak hosszú távú, káros hatása a gyerekekre? És kihez fordulhatnak az iskolások, ha kérdésük van, joguk van-e egyáltalán arra, hogy a feléjük hömpölygő veszélyekről tudomást szerezzenek és megtanítsák őket a káros hatások megelőzésére? 

"A kiegyensúlyozottan, egészségesen fejlődő személyiségű egyén nem igényel pótcselekvéseket. Kielégítő nemi élete hozzájárul ahhoz, hogy ne tévutakon keresse feszültségeinek oldását, nem kell jó útra téríteni, hiszen jó úton jár.” (Iskola – egészségfejlesztés – szexedukáció, Tanulmány, 2010.)

Lehet azt sulykolni a fiatalokba, szexet csak a leendő házasságuk keretén belül folytassanak majd, de vajon mi lesz, ha a nászéjszakán azt hiszik az ifjak, itt az idő a pornóban látottak kivitelezéséhez? Meddig lehet boldog az olyan házasság, amely teljes tudatlanságra, téves világképre és hamis elvárásokra épül? Vagy vegyék tudomásul, a szex nem más, mint "nemzésaktus", a házassággal pedig "a házastársak szeretete belekapcsolódik abba a visszavonhatatlan szeretetbe, amellyel Krisztus kapcsolódik az Egyházhoz, miközben a bujaságban egyesült testek beszennyezik a Szentlélek templomát, amivé a keresztény vált."? (Somfai Béla Szexuális etika jegyzet 1999)

Egyelőre úgy tűnik, a szülőkön van az összes felelősség, beszélnek-e gyermekükkel a pornó veszélyeiről - miközben a kormányzat szerint - legalábbis az tanrendbe erőltetett hittan-erkölcstan kombó alapján - a család még arra sem alkalmas, hogy normális erkölcsi alapokat adjon az iskolásoknak.

"A mai bátorság a teremtett világ rendjének - így a házasság és a család értékének - a kimondásában, megvallásában is megnyilvánul, szem előtt tartva az a követelményt, hogy senki nem mentett fel bennünket az igazság kimondásának kötelessége alól." (Harrach Péter a hősök napi megemlékezésen, a máriabesenyői remetőben)

Aki pedig akár szülőként, akár pedagógusként érdeklődik a téma iránt, egy 2010-es kutatásban olvashat róla részletesen.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr945338961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.06.02. 00:41:38

amikor az szdsz felvetette, hogy talán célszerű lenne összhangba hozni a btk azon pontjait, miszerint 14 év felett, a felek kölcsönös beleegyezésével létesíthető nemi kapcsolat, de erről fényképet/videót készíteni 18 éves kor alatt bűntény, a keresztény(?)demokraták(??) és a fidesz olyan hisztit csapott, hogy a fal adta a másikat.

el tudod képzelni, hogy egy harrach, egy semlyén, egy ...(tetszés szerinti álszent barom) tudomásul veszi az élet rögvalóságát..?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 09:08:29

Nem igaz, hogy az internet nagy része pornó.

A helyes hozzáállás: elmondani a gyereknek, hogy a pornó nem valóság, hanem mese.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 09:21:21

@nandras01:

A világ sok országában eltér egymástól a szex korhatára a pornó korhatárától.

Artech 2013.06.02. 10:17:40

Tisztelt Cikk író. (tényleg, miért nem tudhatom kiírta a cikket?)
Először erre reagálnék: "De vajon kinek a feladata a kamaszokat felkészíteni olyan információk szűrésére-befogadására, mint ami a pornótartalmakból árad feléjük? A szülőknek?"
Igen, legelső sorban nekik.
De ehhez az kell, hogy a szülőnek legyen világképe, s gondolkodás módja.
Az iskola, a pedagógus csak (az oktatási rendszer bénaságából) huszadrangú szerepet tölt be. A szülő, ha megfelelően nevelték, ugyan azt fogja tovább adni a gyermekének, mit ő kapott.
Bizton állítom: az én gyermekem, ha pornót is fog nézni, nem fog abból téves következtetéseket levonni.
Csak egy film lesz számára, semmi több.
Az etika oktatás megint csak porhintés, mert itt szintén a családi háttér lesz az elsődleges, követendő példa.
Hiába próbálják oktatni, ha a gyerek eddig azt látta, hogy büntetlenül a tanár (osztálytárs, magyar {paraszt}, kisebb,idős ember) fejére lehet szarni, megfogja tenni. Amig egy nevelő célzatú pofon miatt (nem hallgat a gyerek a szülőkre, pl. pornót néz....) a szülőt börtönbe lehet csukni, mert feljelenti a saját fattya,
itt nem lesz teljes értékű megoldás.

krabat 2013.06.02. 14:00:26

Mivel a magyar ember nagyon okos, neki nem kell megtanulnia olyan dolgokat, mint a gyerekzár az internethez. Hámonkodni már tud, és az elég.
(Meg beleütni az orrát más dolgába, az is nagyon megy neki.)

odamondó 2013.06.03. 09:29:01

Tudatni kell vele, hogy az egész egy mese egy hatalmas színdarab a "legjobb" kellékekkel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.03. 09:31:58

A szülőnek kell ez ilyen egyszerű.

Illetve nem egyszerű, mert az sokkal egyszerűbb, hogy majd az iskola beszél/tanít...

...drogról
...alkoholról
...sexről
...pornóról
...erkölcsről
...állampolgári jogokról/kötelezettségekről
...stb.

Meg még oktat is, nem??

És akkor a szülők akik elméletileg felNEVELIK a gyerekeiket??
azok mit csinálnak??

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.03. 09:44:31

Egy kicsit is értelmes gyerek magától is rájön, hogy ez nem a valóság, mint ahogy a legtöbb családban azt sem kell elmondani konkrétan, hogy a Mikulás nem létezik. Nem fogja azt gondolni, hogy az animal pornó az normális, ha ilyet lát.

sas70 2013.06.03. 09:49:50

Szentmise után:
-Milyen volt a mise?
-Jó.
-Miről prédikált a Plébános Úr?
-A bűnről.
-És mit mondott róla?
-Tiltotta!

Hát kb. ennyi a szexuális felvilágosítás és a pornó veszélyei.

paráznabillegető 2013.06.03. 10:06:04

pornó, pornó... borzasztó, undorító.
beszéljünk inkább a lopásról, hazugságról, GYILKOLÁSRÓL...

ép testben ép lélek 2013.06.03. 10:33:12

Írhatnál egy ilyen cikket az akciófilmekről is. Szegény gyerekek biztos azt hiszik, hogy ott tényleg megölik az embereket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 10:54:30

Kell-e beszélni a gyerekkel a pornóról?

Minek? Nézi azt magától.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 11:03:15

- Úgy gondolja, hogy ha már nem lehet jó, legalább legyen hangos.
- Azt reméli, hogy ezzel eltereli a férfi figyelmét a háttérben zajló focimeccsről.
- Ezt tanulta a mamájától."

9-9 pont a kommentelőknek. Egyet mindegyiktől levonok, mert kurvára nem csípem ha mások írnak jót.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.03. 11:09:27

Kell beszélni ezekről a témákról, de nagyon nem mindegy, hogyan és mit mondunk.

burakefendi 2013.06.03. 11:17:43

Miért ne lehetne a hittannak pont annyira érvényes válasza a pornóra, mint bárki másnak? Megjegyzem az iskolának nem az a feladata, hogy bepótolja azt a nevelést, amit a szülők elmulasztottak, és nem is képes rá.

Ramil Safarov 2013.06.03. 12:32:23

Imádok a gyerekekkel pornóról beszélgetni, és nem csak beszélgetni....

Mindfield 2013.06.03. 12:48:25

"A fiatalok azt hihetik, a pornó valóság"

Egyes barom újságírók - bloggerek meg azt hihetik, hogy minden gyerek hülye és automatikusan amit a TV-ben lát azt el is hiszi. Ez nem igaz, ez a tulajdonság a kor előrehaladtával fejlődik ki, amit előszeretettel kennek a fiatalabb korosztályokra.

KopaszMercis 2013.06.03. 13:05:19

Ezek a jobboldali majmok a sajat latens heterosuexualizaltsaguk miatt a buziktol is felnek... A pornoval ki lehet kergetni oket a vilagbol. Egyedul a papok pedofiliaja, az amivel megbekelnek, es keszsegesen szolgaltatjak nekik az alapanyagot ministrans fiuk formajaban....

2013.06.03. 13:12:00

Beleolvastam az ajánlott tanulmányba... Szerintem a gyerekek rendben vannak, okosabbak és érettebbek ,mint azt sokan gondolják. Inkább az előítéletes, dogmatikusan gondolkodó értelmiségiekről kellene beszélgetnünk... vajon rendben van a szexuális életük?

ubu1 2013.06.03. 13:41:07

Fasz kivan, hogy állandóan bele kell mindenkinek pofáznia abba, hogy ki mit néz/csinál otthon. A (már távozott) Sz. A. bűnbandájának meg karikákkal kell telerajzoltatnia a képernyőt, mert az ott dolgozó köcsögök ettől élveznek. Moziba nem lehet úgy beülni, hogy ne repüljön le a hajam az összes előzetesnél a korhatár bemondástól. Leszarom, mint ahogy mindenki más is. Akit a pornó érdekel, az azt nézi. Akit meg a valóság, az utánanéz több forrásból és mérlegel.

Elijah_Baley 2013.06.03. 14:29:23

mi szoktunk erről beszélgetni a gyerekkel, azóta sokat javult a szekszuális életem az asszonnyal :)
süti beállítások módosítása