véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngKifizetődő fideszesnek lenni - és aki eddig ezzel nem volt tisztában, és megfelelő politikai hátszél nélkül pályázott akár még egy trafikra is, hát szégyellje magát. Ha pedig úgy gondolja, a politikai alapon osztogatott koncesszió csak aljas összeesküvés-elmélet terjesztés, olvassa el a tudósításokat Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújáról.

Mert mit is mondott a miniszterelnökünk?

  • a fiatalokat meg kell védeni a cigarettától, és a kormány meg is fogja - ez oké, de most már meg vannak védve a fagyitól meg a jégkrémtől is, az újságokról, üdítőről meg ásványvízről nem is beszélve. A nyalánkságok még érthetőek, jobb, ha nem hízik a magyar gyerek és a torokgyulladás is megelőzendő, a csapvíz is jobb mint bármilyen cukros lötty meg bubis ásványvíz, az újság viszont már kevésbé érthető: mi a baj a Micimackó magazinnal? Az miért tiltott termék? Támad a nyugat?
  • amint megkötötték a szerződéseket, a trafikpályázatokat nyilvánosságra fogják hozni - eső után köpönyeg, mondhatjuk. Van tapasztalatunk az ügynökügyek nyilvánosságra hozatalában is, meg abban, mit is lehet nemzetbiztonsági kockázatnak meg üzleti titoknak minősíteni nagy hirtelen. Mert az üzleti tervek tuti hirtelen ez utóbbi kategóriába esnek majd bele, pedig a pontszám felét ugye ezek adták. És lehet, hogy csak egyetlen mondat volt bennük egy névvel, ki is a rokon, a támogató, a stróman-gazda. Csak hogy ne kelljen tovább olvasni, gondolkodni a bírálónak.
  • csak azért van a trafikügyből vita, hogy a szerződéskötéseket elhalasszák. Az MSZP mondjuk sima vitánál tovább ment, ők törvényjavaslatot adtak be a piac újrafelosztásának megakadályozása érdekében, "a dohánykoncessziós pályázatok elbírálásával kapcsolatos visszaélések miatt hátrányba került családi vállalkozások megélhetését veszélyeztető törvényi rendelkezések megsemmisítéséről" címmel.

"Az MSZP a törvényjavaslattal azt kezdeményezi, hogy a botrányba fulladt kormányzati trafiktender eredményeként júliustól ne veszítse el több tízezer ember, több tízezer család a megélhetését, ne veszítsék el üzleteiket, munkalehetőségeiket.
Az MSZP a törvényjavaslattal így gyakorlatilag semmissé teszi azt a – közel negyvenezer vállalkozás, család megélhetését közvetlenül veszélyeztet ő – szabályozást, amelyet a Fidesz-KDNP saját klientúrájának jutalmazása érdekében kívánt bevezetni.
A botrányos trafiktender jó példa arra, hogy a Fidesz hogyan jutalmazza saját klientúráját, amely nem más, mint hogy a Fidesz újraosztja a piacot a saját baráti körének. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a dohány-kiskereskedelem állami monopóliummá tételének nem a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása volt a célja, hanem – ahogyan az sejthet ő volt – a Fideszes családtagok, rokonok, haverok jutalmazása, bármi áron." (törvényjavaslat általános indoklás)

És arról se felejtkezzünk meg, hogy a kiszivárgott mutyi-hangfelvétel miatt már a rendőrség is foglalkozik az üggyel, bár Némethné szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden a legnagyobb rendben:

" (...) a pályázat törvényes, eredményes és érvényes volt, így érvénytelenítésére nincs lehetőség, emellett Németh Lászlóné közölte, hogy a pályázat kiírása és a lebonyolítás a törvényes eljárási rend betartásával, valamennyi jogilag értékelhető szempont figyelembevételével, a törvényben foglalt célok maximális szem előtt tartásával történt.

Mint írta, a pályázati anyagokat, így a pályázók listáját is kizárólag az arra jogosultak ismerhették meg, így sem a pályáztatás, sem az elbírálás szakaszában nem került jogosulatlan személyek vagy szervezetek birtokába, így a Fidesz választókerületi elnökeihez sem. A pályázók adatait a miniszter szerint – sem településekre lebontott részletekben, sem egyéb formában – nem adták át illetéktelen személyek részére." (hvg.hu)

Azt már régről tudjuk, a tények makacs dolgok - előbb vagy utóbb ki fog derülni, ki épített fel alternatív valóságot.

  • alaposan előkészítették a trafikrendszert, így nem tart attól, hogy a bíróságok később visszájára fordítják a döntést. A bíróságok lehet, hogy nem, de már a saját tábor sem ért teljesen egyet a módszerrel, így például nem szavazta meg a trafiktörvény árréses-nyalakodós módosítását Bencsik János volt energetikai államtitkár, fideszes képviselő. És miért? Ezt sem rejtette véka alá, szerinte a siker kulcsa a kitartó munka, a találékonyság, nem pedig a más által megteremtett javak megszerzése. Ellenérzésével nincs egyedül, Borókai Gábor a Heti Válaszban fakadt ki:

"A trafiktendernek az a legfőbb baja, hogy nem a teljesítményről látszik szólni, hogy a versenybe szállók felkészültsége éppúgy bizonyíthatatlan, mint a vesztesek alkalmatlansága, vagy kevéssé alkalmassága, ezért aztán a győzteseket maguk a kihirdetők sem képesek megvédeni" (...) a hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján a kiválasztás módszere sem megnyugtató.

"A trafikok kiosztása növeli az új rendszer iránti bizalmatlanságot, és táptalaja az irigységnek" (...) a trafikmutyi nagyon rossz üzenetét meg kell javítani." (hvg.hu)

Borókai ezek szerint nem olvasta Némethné fentebb beidézett "minden a legszabályosabb volt" nyilatkozatát, azóta valószínűleg már megmutatták neki. 

De mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, de még kettő sem, így amíg maga a miniszterelnök körömszakadtáig védi az eljárást és elhiszi, minden úgy tökéletes, ahogy van, semmi esély sincs a piacfelosztási döntések felülbírálására.

  • százas nagyságrendben vannak nyertes baloldali pályázók, és ha politikai szempontjaik lennének, akkor egy baloldali sem nyert volna. Lehet, hogy ez számára szépségtapasz a mutyin, valójában még jobban súlyosbítja a helyzetet, hiszen egyrészről minden egyes pályázóról tudják, ki kutyájának kölyke, másrészről aki nem az alomból van, annak nem sok babér terem attól függetlenül, szakmailag eddig mit tett le az asztalra. A százas nagyságrend pedig egy majd hatezres klubban? Törpeminoritás még akkor is, ha igaz a pletyka. De eddig név szerint nem sokat találtak az újságírók, kormányoldalról viszont naponta bogozódnak ki újabb rokoni-baráti szálak. Vajon hány hasonló hírre derül még fény, miszerint "Gyulay Zsoltnak, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának nemcsak a sógora, hanem egy régi barátjának és munkatársának a családja is kapott a dohánykoncessziókból"?

Egyáltalán, hogyan jutottunk el hazánkban odáig, hogy az teljesen rendben lévő, ha pártalapon támogatási jutalomként adományoznak 20 évnyi koncessziókat úgy, hogy a végleges névsor ismeretében bónuszként még két és félszeresére is emelik annak jövedelmezőségét? Hogy bármilyen, "nem csak a mi kutyánk kölyke kapott", a szakmai felkészültséget, eddigi eredményeket totálisan kiiktató magyarázatot politikailag elfogadhatónak minősíti a kormány meg annak propaganda gépezete?

  • nem is szabadna hátat fordítaniuk a támogatóiknak csak azért, hogy ők ne kapjanak politikai támadást. Igen, ez az igazi demokrácia - jutalom a támogatásért. Aki támogatja a Fideszt, az jogosult a koncra. Vessen magára, aki trafikot akart, de elmulasztotta az elmúlt években a megfelelő irányú kapcsolatszerzést (oké, lehetne sokkal vulgárisabb kifejezést is használni...). Röviden: aki haver (támogató), annak hopp, aki nem haver (és most már tudjuk, mindenkiről tudják, haver-e), annak kopp. Teccet volna előbb gondolkodni, aztán párttagkönyv sorszámot beírni az előre megsúgott, a köznép elől egyébként rejtett rubrikába. (Ha egyébként azt nézzük, hányan szavaztak annak idején a Fideszre, bizony messze alulreprezentált a nem kormánypárti tábor a maga "százas nagyságrendjével", ennyit a politikai korrektségről ...). A "nem szabadna hátat fordítani" szófordulat pedig további intézkedéseket vetít előre - az almot mindenáron meg kell védeni az aljas politikai támadásokról. Mert azok már el is kezdődtek:

forrás: "Fotó: mutyiellenes matricákkal dekorálták ki a szekszárdi polgármester boltját", hvg.hu)

  • a kárpótlás szempontjainak megfelelő, újra pályázati lehetőséget kapó trafikosok száma kétszáz alatt van. Ők méltányos elbánásra számíthatnak, de akik nem pályáztak, azokon nem tud segíteni. És akik pályáztak, azokon tud? Hihetetlen cinizmussal úgy leszorították a szóbajöhetők körét, hogy a szektor régi  szereplői azóta is csak kapkodják a levegőt:

"Olyan magánszemélyek adhatnak csak be jelentkezést, akik már a februári trafiktenderen is pályáztak, egyetlen koncessziós jogosultságot sem nyertek, legfeljebb egy trafikot üzemeltetnek jelenleg egyéni vállalkozóként vagy olyan gazdasági társaság útján, melyben az illető vagy valamelyik hozzátartozója 75 százalékos szavazati joggal rendelkezik, a cég bejegyzett főtevékenysége pedig a dohányáru-kiskereskedelem. A feltételek között szerepel az is, hogy a magánszemélynek nem származhat máshonnan jövedelme (így például nyugdíjból sem).

A jelentkezési dokumentum lefekteti azt is, hogy pontosan milyen kiskereskedelmi egység minősül trafiknak. Például az, ahol kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folyik, az éves árbevétel nem haladja meg a 100 millió forintot, az éves árbevételnek az elmúlt öt lezárt üzleti év átlagában pedig legalább a 80 százaléka dohánytermék kiskereskedelemből  származik. Feltétel még, hogy az adott kereskedelmi egység már 1993. január elseje előtt megkezdje a működését, és azóta változatlan helyen – az öröklés esetét ide nem értve – változatlan tulajdonosi viszonyokkal üzemeljen. Az üzlet továbbá semmilyen hálózathoz sem tartozhat.

A jelentkezéshez mellékelni kell az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes, aláírt beszámolóját, illetve az elmúlt öt lezárt üzleti év úgynevezett "áfa-kódonkénti" napi bevétel-összesítőit ("pénztárgép éves zárás") és a jelentkezési űrlapot, mely a pályázati felhívásban megtalálható." (hvg.hu)

A hatalom cinizmusa korlátlan, ahogy a szociális temetkezés tervezete is bizonyította - míg a saját kutyájuk kölykétől egy napnyi szakmai tapasztalatot sem vártak el (a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének fia például pályakezdőként nyert, a fideszes képviselő apa szerint ez előnynek számított az elbírálásnál), a régi motorosoktól csak épp azt nem követelik meg, hogy igazolják, jártak a Holdon. És egyáltalán létezik ma olyan trafikos, aki ezeknek a feltételeknek megfelel? Valószínűleg bőven kétszáz alatt marad a számuk, sőt, még az is lehet, lámpással sem találni köztük minden téren megfelelőt.

Aki pedig azt hiszi, sok víz lefolyt már a Dunán a rendszerváltás után, annak szolgáljon okulásul a következő régi vicc:

"Felvételizik három jelentkező. Bemegy az első, akinek hatalmas protekciója van. Megkérdezi a bizottság elnöke:

- Mikor fejeződött be a második világháború?

- Hát, valamikor a XX. század közepe felé, talán 1945? 

- Zseniális, fel van véve!

Bemegy a második jelentkező, akinek van egy kis protekciója. A kérdés ugyanaz:

- Mikor fejeződött be a második világháború?

- 1945.

- Egy kicsit pontosabban esetleg?

- Hát valamikor tavasz vége felé, talán május 6.?

Bemegy a harmadik felvételiző, akinek egyáltalán nincs protekciója. A kérdés ugyanaz:

- Mikor fejeződött be a második világháború?

- Európában 1945. május 6-án lépett érvénybe a fegyverszünet, a japánok 1945. szeptember 2-án kapituláltak.

- Hmmm. Hány ember vesztett a Szovjetunió?

- Huszonkétmillió-hétszázezer-százkettő.

- Korrekt. És név szerint?"

Mindezzel Orbán Viktor bebizonyította, igen, igazi államférfi, aki teljes mértékben képviseli - saját híveit (támogatóit?). És tudomásul kell vennünk, nem állunk olyan messze a szocialista egypárt rendszertől és annak káder kiválasztási rendszerétől, mint amennyire szeretnénk. És nemcsak a trafik-mutyi területén vannak egyenlőek meg még egyenlőbbek, hátszelesek meg igazi kitaszított párák.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr995304315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svega 2013.05.17. 18:26:42

A Fideszre: NO COMMENT.

legeslegujabbkor 2013.05.17. 18:43:21

@svega: A viccről jut eszembe, hogy az angolokkal és amerikaiakkal, május 7-én Reimsben írták alá a kapitulációt a németek, de Sztálin megsértődött, és május 8-án Berlinben még egyszer meg kellett adniuk magukat, most az oroszoknak :)
Orbán már egy pillanatra sem akad el a morál útvesztőiben, amikor megkérdezi, hogy miért baj, ha a fideszhez kötődő emberek kapnak trafikot.

nemhívő 2013.05.18. 08:39:10

...sorra indulnak az eljárások Strassbourgban a Magyar Állam ellen,...és mostanra már futószalagon gyártják az elmarasztaló, ...kártérítéssel járó ítéleteket...
A tavalyi évben még "csak" kb 250 milliót kellet az államnak kiperkálnia,...de én ismerek olyan volt tankönyvterjesztőt,...akinek egyedül a kártérítési igénye meghaladja a 600 milliót...és valszeg minden esélye megvan a nyerésre.
A "dohányosok" szintén nyerni fognak.
Az alkotmányba meg sikerült beírni,...hogy az Eus bírságok kifizetésére új adókat lehet bevezetni...ezt is meszelni fogja az Eu.

...ördögi kör bezárult...Köszi Ovi!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.18. 10:11:51

van még olyan ebben az országban aki ezt a heti rádiókabaréját komolyan veszi?!

sztrugackij 2013.05.18. 20:17:46

@doggfather: Igen, van.És a segítségükkel 2014-ben is nyerni fog.
Számomra ez az érthetetlen és nem az, hogy mire képes egy betegesen hataloméhes politikus kétharmaddal a háta mögött.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.19. 14:31:34

@sztrugackij: elég szomorú, hogy így állunk 2013ban. :S
süti beállítások módosítása