véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMint Józsi bácsi a repülőn, úgy érezhetjük magunkat a trafik-botrány újabb és újabb fejleményeit látva - a kormánypárt pedig úgy gondolja, ebből a választók az ég adta világon semmit sem észlelnek. Pedig talán jobb lenne, ha nem kezelne a Fidesz minden egyes állampolgárt papucsállatkának. Erről tanúskodik a Policy Solutions felmérése is:

"A magyarok 60 százaléka érvénytelenítené a trafikpályázatot, és továbbra is engedné a régi trafikoknak a dohányáru forgalmazását (76%). (...) A megkérdezettek alig egyötöde ért egyet az Orbán-kormány trafikpályázatával, a többség elutasítja azt, hogy a kormány döntsön arról, ki árulhat cigarettát. A magyarok közel fele szerint nem szakmai, hanem politikai, ismerősi alapon lettek a nyertesek kiválasztva. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot." (napi.hu)

Fotó: Policy Solutions

forrás: hvg.hu

A felmérés szerint a lakosság 71 százaléka már hallott a trafikügyről - és még nem tartunk ott, amikor majd minden dohányosnak (azaz a választók kb. 40%-ának) meg lesz a saját véleménye az új rendszerről, akár olvas újságot vagy néz tévét, akár nem. Mert meglepetések, azok fogják érni őket, főleg ha kilométereket bumlizhatnak majd cigiért, miközben a közeli kedvenc kisboltjuk vagy kocsmájuk kénytelen volt végleg lehúzni a rolót. Mert az, hogy a politika felhőrégióiban mi történik, sokakat nem érdekel, de ami már közvetlen környezetükbe is begyűrűzik, az nagyon fontos - és nehéz lesz majd a Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány trióra kenni az új  dohányértékesítési szisztéma bevezetését. Bár nem kizárt, hogy megkísérlik ezt a kommunikációs bravúrt is. Aki pedig addig is letiltott, a témával kapcsolatos parlamenti interpellációt olvasna szívesen, megteheti itt.

 

Amin már ki sem akadunk ...

Az már lassan meg senkit sem lep meg, amikor kiderül, államtitkár Kincsem Lovasparkban gazdászként dolgozó fogathajtó veje öt koncessziót is nyert, ahogy az sem, hogy országgyűlési képviselő-polgármester nevelt fia is sikerrel pályázott. Ez simán elfér a "rokonok" kategóriában, ezt már megszokhattuk. 

Azon sem tanácsos nagyon kiakadnunk, hogy a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) felajánlotta szakmai segítségét a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek, miután Orbán Viktor bejelentette: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. És kikből is áll az egyesület? 

"Fejenként több koncessziót is elnyert a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) több vezetője. A nyilvánosan közzétett állásfoglalásaik szerint nagy várakozásokkal figyelték a trafiktörvény születését, örömmel nyugtázták a nemzeti dohányboltok profiljának bővülését, de azt is az egyesület titkára, Adorjánné Dr. Pordán Éva tette szóvá a trafiktörvény kapcsán, hogy fejenként egy trafikból nem lehet majd megélni. Mázlija volt: ő személy szerint két budapesti koncessziót is elnyert.

Rajta kívül a szervezet három fős etikai bizottságának mindhárom tagja, Lengyel Klára, Kerényi Tünde és Juhász Kálmánné is fejenként több koncessziót nyert el: a kocsi Lengyel Klára Komáromban és Esztergomban egyet-egyet, a szintén kocsi Juhász Kálmánné Tatán, Tatabányán és Győrben összesen ötöt nyert, a tatai Kerényi Tünde pedig két budapesti koncessziót szerzett." (index.hu)

Kérdés, ha a pályázat során nem védték az érdekeket, most mit is akarnak majd csinálni? Javaslatot tenni, hogyan lehet még jobban kipárnázni az új dohánykereskedő-garnitúra életét? Mert az egyesület tagjai láthatóan nem voltak olyan szerencsések, mint a vezetők - és új értelmet nyerhet a "minden szentnek maga felé hajlik a keze" mondás is.

"Az Index által megkeresett tagok közül egyébként a jelenlegi és volt vezetőkön kívül senki sem nyert a pályázaton." (index.hu)

És mi lesz a kihullottakkal, a sok-sok éve nagyrészt dohányból élő kiskereskedőkkel? Hiszen Kósa Lajos is megmondta, a rendszer átalakításának kezdetén volt egy kimondatlan céljuk, „akik korábban is trafiküzemeltetésből éltek, azok, ha lehet, nyerjenek a trafikpályázaton. Hiszen senkinek nem lehet a célja ezeknek az embereknek az ellehetetlenítése.” (fidesz.hu)

A miniszterelnök is meghallotta a "nyeretlenek" hívó szavát és rögtön intézkedett:

"Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton - jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Most összesítik, hogy hány ilyen ember van." (index.hu)

És már meg is van a megoldás - a fideszes vezetők szerint a koncessziót nyert pályázók közel 10 százaléka úgyis képtelen lesz teljesíteni a feltételeket, így ők „lemorzsolódnak”,  az így felszabaduló félezer helyből elsősorban a korábban dohánytermékek árusításából élő, de a pályázaton nem nyert kisvállalkozókat kompenzálna az állam. Igenám, de ehhez ugyebár törvénymódosításra van szükség, de valószínűleg ez sem gond - és már meg sem kell hirdetni több hónapos pályázati határidővel az üresedéseket, csak kiválasztani az újabb kiválasztottakat és bemutatni, milyen igazságos is a rendszer, lám ők is bejutottak a cukros kosárba. Kérdés, mit szólnak majd a kiválasztottak, akik először is felkerülnek a Fidesz "lúzerlistájára" (hiszen elsőre érdemtelennek bizonyultak, nem?), aztán kapnak valami, lakhelyüktől távol eső koncessziót, mint utólagos "jóvátételt". Mert ugyebár arra semmi biztosíték, hogy az általuk megpályázott településen lesz abból a 10%-ból bármi is.

Az sem meglepő az összeesküvés-elmélet pártiaknak, hogy nemcsak az árrés fog emelkedni két és félszeresére, hanem a vállalkozások kistafírungozáshoz is megtette a kormány az első lépéseket - új pályázat jelenik meg a kezdő fiatal vállalkozások támogatására (TÁMOP-2.3.6.B-12/1), melynek keretében akár hatmillió forintot is nyerhetnek a 18 és 35 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, új egyéni vállalkozást vagy mikrovállalkozást indítani tervező természetes személyek. Talán véletlen egybeesés, hogy a lehetőség pont egy hónappal a Nemzeti Dohányboltok megnyitása előtt nyílik meg, és akár annak kialakítására is lehet pénz szerezni.

A piaci szereplők többsége valószínűleg azért sem fog könnyeket hullatni, hogy a vadonatúj dohányboltosok lesznek azok, akiknek már új típusú pénztárgéppel kell nyitniuk - és másfél hónappal a start előtt egyelőre még nincs a piacon olyan gép, amely megfelelne az előírásoknak. Ráadásul nemcsak az adóhivatal felé kell lejelenteniük az adatokat, hanem egy másfajta adatszolgáltatást is biztosítaniuk kell a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé, ehhez pedig olyan pénztárgéprendszer kell, amely napi készletnyilvántartást vezet és le is jelenti az aktuális forgalmat a Nonprofit Zrt felé. 

Több megoldásból választhatnak (forrás: hvg.hu):

    • „hagyományos” engedélyezett pénztárgép + számítógép + internet-előfizetés + készletnyilvántartó szoftver (akár már 300 ezer forintból), de csak július elsejéig, utána le kell cserélni a pénztárgépet AEE-panelt (Adó Ellenőrzési Egység) tartalmazó, újonnan engedélyezett pénztárgépre.
    • a legmodernebb, 600 ezer forintnál kezdődő pénztárgépek is csak ideiglenesen lehetnek jók, mivel január elsejéig ezekben is le kell cserélni a „fekete dobozt” adóügyi egységre, plusz meg kell venni az új szoftvereket (cirka 100 ezer forint), addig a NAV-hoz CD-n lehet beküldeni a forgalmi adatokat. Összköltség kb. 1 millió.
    • teljes körű megoldásként több cég kínál − előrendelés mellett , engedélyezési folyamat alatt lévő, új „mindentudó” rendszereket, melyek 400 ezer forinttól érhetőek el, de akár lízingelni is lehet ezeket. Az már más kérdés, hogy ezek havi üzemeltetési díja mennyibe fog kerülni.

A Népszabadság értesülése szerint azonban már nemcsak a dohányboltosoknak, hanem minden pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak extraköltséget fog okozni, hogy a jogszabályi kötöttségek miatt külföldi mobilcégekkel kell majd szerződni a mindhárom magyar szolgáltató hálózatán roamingolni képes SIM-csipért. Eddig egyetlen cég, a tavaly decemberben alakult Mobil Adat Kft. jelentkezett a megoldás szállítására, mint szolgáltatást közvetítő cég.

Eközben a kormány is résen van ...

Hogy ne maradjon légüres tér, a Fidesz politikusai is előálltak különféle összeesküvés-elméleteikkel, így például Lázár János konkrétan a Philip Morrist látja a politikai lejárató hadjárat hátterében, ráadásul kizártnak tartja, hogy szervezett csalássorozat történt volna a dohánybolti koncessziók kiosztása során.

"Lázár János szerint a szekszárdi fideszes képviselő, Hadházy Ákos kijelentései sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt: "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. (...) Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót." Lázár szerint a pályázatok nyerteseinek 90 százalékánál az ellenzéki sajtó sem tudott fideszes kötődést kimutatni." (origo.hu)

Igaz, Lázár János ezzel a kijelentésével nagy valószínűséggel elismeri a jogosulatlan adatkezelést (mert ugyebár hogy is kerülhettek ki a pályázók adatai az illetékes minisztériumból "véleményezésre"?), de valószínűleg ez is teljesen rendben van kormányszempontból. Arról a kommunikációs malőrről pedig már ne is beszéljünk, miszerint

"Horváth István polgármester még aznap közleményt küldött az MTI-nek, amiben azt írta: „Semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében. Én magam és a helyi Fidesz-frakció is határozottan visszautasítjuk a képviselő úr állításait, indítékait nem értjük és teljes mértékben elhatárolódunk kijelentéseitől”. (hvg.hu)

Elég gáz lehet az érzés, amikor egy polgármester MTI-közleményét saját főnöke cáfolja meg. És mi is volt az eredeti Hadházy-nyilatkozat, ami kirobbantotta a kommunikációs zűrzavart? Emlékeztetőül:

"Hadházy Ákos arról beszélt lapunknak, hogy az ominózus alkalom „nem formális frakcióülés volt, hanem egy politikai egyeztetés, amely eredendően az aláírásgyűjtésekkel foglalkozott. A frakciótagok voltak jelen, és a végén a polgármester, a választókerületi elnök szólt, hogy itt van a jelöltek listája. Kérte: nézzük meg, ki az, akit ismerünk és ki az, aki megfelelő jelölt lehet. Jómagam ezen meglepődtem. Azt lehetett tudni, hogy vannak lobbik, de hogy ennyire nyíltan történjen, azon meglepődtem. Jómagam is kénytelen voltam egy ismerős, idős, régóta kiskereskedő házaspár mellett megszólalni, nehogy véletlenül hátrányt szenvedjenek, mert nincsenek összeköttetéseik. Gyakorlatilag végigmentünk ezen a listán, megnéztük, ki ismeri a neveket, arról pedig, akit ismertünk, elmondtuk a véleményünket.” (hvg.hu)

Lázár 90%-os nemkötődéséről a sajtónak és az ellenzéki pártnak más a véleménye, a napvilágra került adatokról részletesen itt.

És még közel sincs vége ...

Ha azt hinnénk, hogy már minden a nyakunkba folyt, mint annak idején Józsi bácsinak a repülőn, hát nem, vannak még rejtett tartalékok a kormány-ötletekben, befigyelt például a fagyis-sztori. És mi a mottó?

fagylalt.jpg

1. Kösz jól vagyok, egész nap fagyizom,
Hogy mondjam el - ez kitölti az életem.
A tejszínhabos mogyoró az jó dolog,
A puncs is nagyon kell, lassan olvad a nyelvemen.

2. Kösz jól vagyok, az éveket nem számolom.
Boldog vagyok, nyelem a sok gombócot.
Múló állapot, panaszkodni nincs okom.
Az benne a jó, ha nem ízlik hát eldobom.

R. Mert nyalni csak úgy lehet,
Ha élvezzük az ízeket.
Nyaljuk a fagylaltot,
A mézesmadzag elfogyott.
Éljük az életet,
Élvezzük, amíg lehet.
Nyaljuk a fagylaltot,
A mézesmadzag rég elfogyott.

(Bikini: Fagyi)

Mert mit is kell tudni a dohánybizniszről? Ma még hazánkban cirka 42 ezer értékesítési helyen lehet dohányterméket vásárolni - ezek forgalma természetszerűleg nem egyenletes, de az tudott tény, hogy ezek közül  kb. 19 ezer üzlet bonyolítja a teljes dohányforgalom 90 százalékát. Az pedig egy 2012-es piackutatási adat, hogy a teljes dohányforgalom 50 százaléka az úgynevezett kis boltokban, vagyis a vegyes élelmiszerüzletekben zajlik. (forrás: piackutatások.hu)

 Kereskedelmi csatornák típusok szerint  Elárusítóhelyek darabszámának aránya a piacon  Mennyiségi részesedés a kiskereskedelmi dohányeladásban
Hipermarketek (Tesco, Auchan, Interspar) 0,3% 5,0%
Szupermarketek (Spar, részben Coop és CBA) 1,0% 5,0%
Diszkont üzletek (Lidl, Penny, Aldi) 2,0% 3,0%
Benzinkutak 3,0% 9,5%
Trafikok 8,4% 12,0%
Vegyes élelmiszerüzletek (kisboltok) 41,3% 50,2%
Vendéglátóhelyek (éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek) 44,0% 15,30%

forrás: index.hu

"A GfK Hungária számításai szerint az országosan összesen 19 ezer megszűnő értékesítési helyből (vegyes élelmiszerüzletek, újságos, benzinkút, stb.) várhatóan a legnagyobb arányt a független, legkisebb alapterületű boltok adják majd. Mintegy 2500-3500 kisbolt kerülhet bezárásra, ami átlagosan 2 fő alkalmazottal számolva minimum 5-10.000 munkahely megszűnését jelenti." (piackutatások.hu)

Ez a számítás azonban még akkor készült, amikor egyedül a dohánytermékek voltak a dohányboltok termékpalettáján - azóta azonban a helyzet fokozódott. És bár Kósa Lajos is felhívta a figyelmet arra, hogy "a jelenlegi botrányok épp azt fedik el, hogy oly módon alakították át a rendszert, hogy abban lehetőleg koncesszió ne kerüljön multinacionális vállalatokhoz, és a megnövelt árrésből képződő profit a magyar kisvállalkozásoknál csapódhasson le", ez a lecsalódós kör érezhetően egyre szűkebb. 

 

A kormány láthatóan mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse ezeket a hagyományos kis üzleteket - lenyúlta már tőlük a cigit, aztán jött a pia, üdítő-ásványvíz, újság, lottó, energiaital és kávé, most pedig egy újabb bővítés következik, a "fagylalt és más ehető jégkrém" termékkör. Vigasztalhatja a kis boltokat, az ehetetlent a dohányboltok sem árulhatják, de ettől még ez egy újabb szeg a halálra ítélt boltok koporsójában. És mi az indoklás? 

fagyi 2.jpg"A termékkör-bővítés jelenlegi lehetőségeit kihasználva indokolt megfelelni a további kereskedői igényeknek azáltal, hogy lehetőség lesz a dohányboltokban bizonyos élelmiszeripari termékek forgalmazására is." (törvénymódosítás indoklása)

És igen, jobb ha megakad a szemünk a szavakon: "A termékkör-bővítés jelenlegi lehetőségeit kihasználva indokolt megfelelni a további kereskedői igényeknek" - magyarul, rettegjen mindenki, akinek kis üzlete van, mert nem biztos, hogy már sokáig lesz ilyenje neki, főleg, ha a kormány folyamatosan indokoltnak látja megfelelni a "további kereskedői igényeknek". 

 

Most szakadjunk el olyan apróságoktól, mint 

  • 18 éven aluliak nem mehetnek be a Nemzeti Dohányboltokba egy fagyiért sem, de biztos erre is lesznek megoldások. Régen a lovak leparkolásához voltak falba épített gyűrűk (Budapesten a nagykörúton még mindig láthatók ilyenek), ma a jobb helyeken a kutyák kikötéséhez vannak alkalmatosságok, júliustól valószínűleg beindulnak majd a kiskorúak kipányvázáshoz szükséges sufnituning megoldások is. Csak hogy ne kóboroljanak el a nyalánkságra vágyó apróságok míg a nagyok kielégítik igényeiket.
  • vajon ténylegesen mekkora méretű is legyen az ideális Nemzeti Dohánybolt - hűtők sörnek-kólának, mélyhűtő fagyinak, állvány ciginek-újságnak, hely lottó terminálnak, és akkor még nem beszéltünk a tervbe vett műanyagpalack visszaváltó rendszer hely- és energiaigényéről. Lassan Harry Potter varázspálcája sem lenne megfelelő a folyamatos eladó- és raktártér bővítéshez és azon is el lehet gondolkodni, a bevállalt megváltozott munkaképességű alkalmazott hogyan fogja majd tudni emelgetni a rekeszeket, amikor eredetileg csak a cigaretta-kartonok pakolgatásáról volt szó. 
  • vajon lesz majd nyári terasz (kitelepülés) fagyival, kávéval, piával meg dohányzóhellyel? A teraszon ülhetnek majd a jégkrémlogós napernyők alatt a 18 év alattiak is, vagy csak távolról szemlélhetik a nagyok nyalakodását? Vajon mi gátolja meg majd azt, hogy a dohányboltok vegyesboltokká, kocsmákká alakuljanak?
  • hogyan fog bármilyen vállalást-üzleti tervet érvényesíteni a Nonprofit Zrt, ha folyamatosan változnak a körülmények? Lehet-e bármit is követelni a koncessziójogosokon majd? Hiszen a "clausula rebus sic stantibus" elvét a polgári törvénykönyvünk is elismeri, azaz a 241. §-ában kimondja, hogy a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti. Itt pedig más sem történik, mint hétről hétre újabb jelentős körülmény változik - kérdés, ha bárki is bírósághoz fordul, a jogerős ítélet után mi marad majd az eredeti koncessziós szerződésből és annak vállalásaiból?

 

Egyre számíthatunk, a termékkör ad hoc jellegű, folyamatos bővülésére - hiszen még egy normális házibulihoz sem állt össze a teljes termékpaletta, hiszen hol van a csipsz, a vaníliás karika, a ropi meg a sós mogyi, a mérsékeltebbeknek pedig a fekete-, zöld- meg gyümölcstea? Nincs rágó, csoki, cukor sem, pedig télen is kell valamit venni az ajtó előtt várakozó kölyöknek, jégkrémmel csak nem lehet meghálálni a türelmét. És még nem beszéltünk további olyan partikellékekről, mint óvszer és szex-kegytárgyak (márcsak a demográfiai robbanás érdekében is), meg a szokásos trafikárukról mint telefonkártya feltöltő, buszjegy, kisebb-nagyobb ajándéktárgyak, tollak, noteszek, stb. 

 

És mindez miért is?

 

Igazi magyaros megoldás, a kivételezettek talpon maradnak, a kicsik lehúzhatják a rolót, ráadásul hetente újabb és újabb adagban kapják a mérget.  És mi a várható eredmény?

  • Az adófizetők pénzéből 450 millió ment el csak a piacújrafelosztást szervező cégre,
  • a régiek kitúrva, az újak soha nem látott, minden várakozást felülmúló bizniszbe foghatnak, éves szinten akár százmilliókat keresve,
  • az árrés 250%-kal nő, a kitiltottak pedig tudhatják, ez az, amit ők nem érdemeltek meg a kormányunk szerint,
  • a dohánygyárak és nagykereskedő profitja kérdéses, ahogy a leendő cigaretta ár is, így a tortán való osztozkodás hullámai akár Brüsszelig is elérhetnek,
  • az új Nemzeti Pia-Cigiboltokkal versenyezve a kisközértek megpróbálhatnak ugyan felszínen maradni, de erre az esélyük hónapról hónapra kisebb, ahogy a független lottózók is aggódhatnak fennmaradásuk miatt,
  • a kormány egy-két látványos nyilatkozattal letudja, hogy munkahelyek és egzisztenciák kerülnek végveszélybe,
  • garantált az érintett fogyasztók felesleges hergelése,
  • a feketepiac várhatóan megerősödik,
  • az eredetileg törvénykezési oknak megjelölt fiatalok meg pontosan ugyanúgy be fogják szerezni a szükséges dohánymennyiségüket, mint eddig, hiszen kreatívságban ez a korosztály eddig sem szenvedett hiányt.

 És amíg nem tudunk többet,

"Éljük az életet,
Élvezzük amíg lehet.
Nyaljuk a fagylaltot,
A mézesmadzag rég elfogyott."

 

És a legfrissebb hír:

Hangfelvétel bizonyítja a trafikmutyit, írja a hvg.hu. 

 "Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek". (hvg.hu)

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr275290271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Nagy Trafikrablás 2013.05.09. 20:33:24

Egy párt holdudvara összeült a trafikpályázatok bírálata előtt. Birtokunkba került a megdöbbentő felvétel.Mozgóképünket nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.          

Trackback: Mutyiország II.: Nem lesznek nyilvánosak a trafikpályázatok 2013.05.09. 19:50:24

Visszautasította a NEFMI a több lap által indított petíciót, írja az origo.hu. Arra a felvetésre, miszerint az adatok mindenképpen közérdekűek, a minisztérium nagyképűen azt válaszolta, hogy nem azok, és kész.  Nem fogjuk tehát megtudni, mégis ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novbert_ 2013.05.09. 08:36:34

Azt azért elmagyarázhatná nekem a lézerjani, hogy ha a Nemzeti Dohányboltokban már toronyórát is lehet kapni lánccal, akkor mi is pontosan az ideológia a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének megháromszorozása mögött. Mert az a mondás hogy csak ettől lehet rentábilis a biznisz szerintem egyre gyengébb lábakon áll. Lassan eljutunk odáig, hogy csak fagyizókban lehet majd cigit kapni. Éljen a kiskorúak megvédése a gonosz cigarettától!
Egyébként nem úgy volt, hogy a Dohányboltba 18 év alatti be sem teheti a lábát? Akkor ezek olyan felnőtt fagyizók lesznek?

kutya vacsorája 2013.05.09. 08:46:24

ha ezt is megússzák, az ország megérdemli őket.

repinorbi 2013.05.09. 11:04:55

A héten kezdik aláíratni a szerződéseket.
A szerződés birtokában már bárki rendesen tervezhet.
Aki 1-nél több koncessziót nyert és valódi, régi trafikos volt, az a régi helyén nyit, valamint keres egy újat is.
Az új helyen kifejezetten nagy lesz a kockázat.
Mekkora a konkurencia, elfogadják-e a vásárlók, hogy az új trafikos tönkreteszi a régit.
Mennyire szabadulnak el az indulatok.
Aki 1-nél több koncessziót nyert arra könnyű lesz rászállni.
Nem kell hozzá semmi csak egy ’Kubatov féle’ üres táblázattal végigsétálni a kerület összes trafikját.
A bejárat mellett ott lesz az üzemeltető neve, valamint a ’Tűz esetén értesítendő’ is. Telefonszám is.
Aki ilyen táblázatot akar készíteni az egy nap alatt simán végez.
Ezt követően felmegy a céginformációs oldalra és megnézi a tulajdonosi hátteret.
Ezt összehasonlítja a különféle ’trafikmutyis oldalakkal’, és már ki is alakult a kép, hogy ki a csókos, és ki nem.
Azután a vesztesek vagy bosszút állnak, vagy nem.
Nem szeretnék olyan házban lakni, ahol egy csókos ’újtrafikos’ nyit.
Nem szeretném, ha egy csókos ’újtrafikos’ az én autóm mellett parkolna.
Pénztárgép.
Ha a pénztárgép csere ilyen tempóban halad, akkor itt 2013 07 01-én nem lesz senkinek ilyen gépe.
Aki nem nyit ki időben, az elveszíti a koncessziós jogot.
A 10%-os vagy 12%-os árrés még nincs megszavazva!
Fagyi.
Azt végképp nem értem, hogy kerül a fagyi a Dohányboltba?
Ha már bővítenének, akkor betehetnék az ’orbit v. winterfresh’ rágókat, mert ezt általában együtt veszik.
Ezekből az apró kis jelekből is az látszik, hogy aki ezt a törvény összetákolta az még az életben nem dolgozott ilyen helyen.
A szakmai egyeztetés is nagy valószínűséggel kimaradt.
’A magyar családok kezébe adnánk a dohány bevételét.’
Addig, amíg van elég pályázó pl. egy kerületben van 50 hely, pályáztak 70-en.
Ebben az esetben nem kellett volna egy pályázónak 1-nél több koncepciót adni.
Kicsit a jó erkölcsbe ütközik.
Úgy sem fog menni a nagy többségnek 2 vagy annál több bolt. Még szakmabelinek sem.
Ha egyszerű számokkal, egyszerű pályázatokkal ilyen átlátszó végeredmény jön ki, akkor mi lehet a költségvetésben, a KSH-nál, az MNB elemzői osztályán és még sok egyéb helyen?
Honnan veszi a Lázár, hogy a hangulatkeltés mögött a Philip Morris áll.
Ne a levegőbe beszéljen, hanem mutassa meg, hogy kit figyeltek meg, kit hallgattak le, milyen titkosszolgálati eszközökkel szerzett bizonyítékai vannak!
A trafikosokat szerintem nem kereste meg a Philip Morris, hogy arról keseregjenek, hogy csalás történhetett.
Engem sem keresett meg a Philip Morris!
A trafikmutyi teljesen tisztán látszik. Triviális.
Repi Norbi

repinorbi 2013.05.09. 16:34:43

Yes !! Na erre a táblázatra vártam!
Hipermarketek (Tesco, Auchan, Interspar): 5,0%
forrás: index.hu
Tudtam, hogy van ilyen statisztika. Ezek után már teljesen nyilvánvaló, hogy a trafikmutyinak az égvilágon semmi ’multi ellenes’vagy ’magyarmunkahely teremtő’ alapja nincs.
Az utca emberének lefordítva: sima mérhetetlen mértékű kapzsiságról van szó, magyar mutyival megfűszerezve.
Még véletlenül sem úgy néz ki, hogy a multik elviszik a nagy dohányt!
A Kereszténydemokraták a Fideszgyűlés után meg menjenek már fel a netre, és kattintsanak már rá a Tízparancsolatra.Vagy vegyék elő a Bibliát. Azután meg keressék meg azt a sort, hogy ’Ne kívánd meg felebarátod ökrét, szamarát, se semmit ami a te társadé.’ Azután meg szálljanak magukba, hogy meddig ér a jó keresztény erkölcs. Mikor kell tudni nemet mondani.
Ilyen mértékű kapzsiságnál sehol egy Erdő Péter bíboros, egy érsek, egy püspök, pap, egy egyszerű templomszolga? Van egyáltalán Magyarországon igazi keresztény? Mert a Fidesz és a KDNP tagjai között valószínűleg nincs. Akkor meg minek hívják így a Pártot.
’Gyilkosok közt cinkos aki néma’

Repi Norbi

Exxit 2013.05.09. 20:46:09

Ha csak arra gondolok reggelente mennyivel többet kell állnom az iskola közvetlen szomszédságában lévő COOP üzlet pénztára előtt, mert a "dolgozók" is akkor szerzik be a dohányárut, amikor a kicsiket az iskolába visszük, még örültem is a nemzeti dohánybiznisznek.
Igen végre egy olyan ötlet, ami jól sülhet el! A fiatalember bemegy a trafikba elkérik a személyi igazolványát, és ha elmúlt már 18 kiszolgálják! (még az is megfordult a fejembe, hogy a fiatalkorúak védelme miatt esetleg nem lehetne csak 21 év felett cigarettát, italt vásárolni!)
Ez a fagyi dolog végleg rávilágított arra, hogy le van itt kérem ejtve a fiatalkorúak egészsége, éljen csak a párt, éljen a FIDESZ! Sőt ha egy 18-17 éves társaság betér fagyizni, talán még a cigarettát is megkívánja! Vagy az már nem tiltott reklám, ha a jégkrémes pult felett ott sorjáznak a dohánytermékek?

Engem leginkább nem a trafikmutyi, hanem az zavar, ahogy az emberek ezt fogadják! A szocik is ezt csinálták! Könyörgöm, Hitler is kiirtott több millió embert akkor nekünk is lehet.............?

Makkasz 2013.05.09. 21:03:16

Ennél jobban semmi sem véd meg a dohányzástól.

Gyerekeket csalogatnak fagyival a dohánybolthoz.

Hajrá Lázár! Ezzel csökkented a dohányzást!
Balfasz.

2013.05.09. 21:04:08

Végre elzárják a szocik meg a mocskos liberálisok pénz csapjait. Azért verik így a rikácsot! Nagyon ideje volt, hogy magyar emberek kezébe kerüljön ez az üzlet is. Ne a multikat támogató, hazaáruló szocliberál brancs kaszáljon ebből. Minél rosszabb nektek ballibrek, annál jobb a magyar embereknek!

DezInf 2013.05.09. 21:11:14

@Lindalinda:

Mit vergődsz minden blogon narancsbolsi?
Élvezed,hogy kiröhögnek?
Mazochista :))))))

zobod 2013.05.09. 21:32:58

Egyszerű a megoldás, be kell tiltani a dohánytermékek forgalmazását. Vagy egyszerűen kizárni az EÜ ellátásból, aki dohányos, és betegségének a dohányzás kockázati tényezője.

Ahelyett, hogy örülne neki mindenki hogy egyre kevesebb helyen, és egyre drágábban lehet csak azt a franc bagót beszerezni...

kerület 2013.05.09. 22:04:06

Jön a könnyű drog liberalizáció.
Persze csak a nemzeti trafikokban lehet árulni. Majd a holland példára hivatkoznak. Hiszen ott is csak ellenőrzött helyen lehet vásárolni.
Persze a trafik majd támogatja pártunkat és kormányunkat. Ha nem, lesznek módszerek a tulajcserére.

kerület 2013.05.09. 22:04:55

@zobod: Jó pléda erre, az amcsi és a gorbacsovi szesztilalom.....

bgp 2013.05.09. 22:06:36

A szekszárdi hangfelvétel kiszivárgása után hazudik aki azt mondja, nem volt szándékos a szinte kizárólagos fidesz trafikhoz jutás.

Lacka929 2013.05.09. 22:08:42

Ahogy a traffipaxos rendőrökkel is ki lehet cseszni szabályos közlekedéssel, úgy az új dohány bárókkal is ki lehet cseszni azzal, ha leszokik mindenki. Ennél szebb bosszút nem igen lehet elképzelni szerintem. És még egészséges is. Fagyit meg cukrászdában kell venni. Ilyen egyszerű.

2013.05.09. 22:09:37

Még jobb üzlet lesz az ukrán cigi terítése az országban vagy kartonszámra venni a cigit a boltban, és 10 % felárral eladni azoknak, akik nem tudnak elmenni a kilométerekre lévő üzletbe. Én is ezt fogom csinálni, a 10 % haszon meglesz milliós befektetés nélkül is.
Köszi narancsosok, hogy üzleti lehetőséget biztosítottok.:)

Larry Silverstein 2013.05.09. 22:10:44

@bgp: Főleg hogy nem a polgármesterek döntenek a trafikpályázatokról, hanem egy központi szerv.

P.Freddy 2013.05.09. 22:19:28

@Larry Silverstein:

Persze hogy nem a polgármester, az csak egy hivatali csicska. Ugyanis PÁRTIRODA szinten dőltek el a pályázatok, valahogy így:

Hajdúszoboszló

Kocsis Róbert a Fidesz helyi elnökének levele Bodó Sándornak, a Megyei Közgyűlés szintén FIDESZES elnökének.

www.szoboszloihirek.hu/images/stories/2013_aprilis/trafik_szoboszlon/Trafikmutyi_levl_kicsi.jpg

És a nyertesek listája:

Dr. Ináncsi Ernő
dr. Zádor Csabáné
Kaszásné Reszegi Éva
Kiss Dóra
Kiss Lászlóné
Petrovics Ferencné
Pinczés Károly
Pintér Péter
Szabó Antalné
Tóth Annamária
Tóth Judit
Virág Judit

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.09. 22:30:05

@EGYIKRESEM: hát látatlanul jó pár bűncselekmény alapos gyanúja felmerülhet (lehetne válogatni, melyik tettet hova minősítik), a szimpla hivatali eskü megszegéséről (a haza szolgálatáról, stb.) pedig már ne is beszéljünk

fvipera 2013.05.09. 22:35:15

ma még csak ott tartunk, hogy fagyit is árulhatnak a trafikok, de ha a lendület még tart egy darabig, akkor eljuthatunk oda, hogy kizárólag a nemzeti dohányboltok árulhatnak fagyit is

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.05.09. 22:42:36

Mondjuk az tény, hogy ha ilyen ügyek Gyurcsány alatt lennének, már lángolna Budapest. Ettől függetlenül én őket még ezeknél is korruptabbnak és bűnösebbeknek tartom! De mindkettő banda az, szóval szinte mindegy, hogy mi merre hány méter..

zobod 2013.05.09. 22:43:48

@kerület: igen ez igaz, önmagában a tiltás nem sokat ér. Ezért lenne jobb a dohányosok büntetése önköltséges eü-vel azokra a betegségekre amiknek a dohányzás kockázati tényezője. Meg persze a drasztikusan leszűkített értékesítési hálózat, és 2-3 szoros árak, hogy a kamaszoknak esélyük sem legyen rászokni.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.05.09. 22:49:36

@zobod:

Én sosem voltam semmilyen tiltás híve sem. Ennek ellenére nem vagyok liberális. Lázár viszont egyre több hülyeséget hord össze. Nem tudom ennek mi az oka. A tiltással csak romlana a helyzet. Vannak persze dolgok, amiket tényleg tiltani kell (heroin pl) de a cigi azért még nem ilyen dolog.
És nem dohányzom.

vontod75 2013.05.09. 22:52:33

@zobod: Ha már elkezdted a gondolatmenetet, akkor ne álljunk meg itt. Emeljük 15szörösére az alkohol árakat, az alkohol fogyasztással öszefügésbe hozható betegségek esetén szintén legyen önköltséges eü. De ez még csak a kezdet, hiszen kiterjeszthető ez a gondolatmenet az extrémsportokra, sőt nem csak rájuk, hanem az egyáltalán semmit nem sportolókra is (szív és érrendszeri betegségek), a túlsúlyosokra (szív. érrendszeri betegségek, ízületi problémák) és természetesen a jó magyaros ételeket fogyasztókra is...

fzs.1933 2013.05.09. 22:54:01

@vontod75:
ha nem tartanám gusztustalannak, azt mondanám, hogy a számból vetted ki a szót!
:)

P.Freddy 2013.05.09. 23:09:56

@Nyekenyóka.:

"...az tény, hogy ha ilyen ügyek Gyurcsány alatt lennének, már lángolna Budapest. Ettől függetlenül én őket még ezeknél is korruptabbnak és bűnösebbeknek tartom!"

Ezt a kijelentést kognitív disszonancia feszíti.

Ugyanis azért állna lángokban Budapest, mert ez a mostani tetű banda KIHASZNÁLJA az emberek hiszékenységét és butaságát az ő saját ALJAS céljaira úgy, hogy a társadalmat USZÍTJA és PUSZTÍTJA.

Ez a LEGNAGYOBB bűn bármilyen, így a MAGYAR NÉP ELLEN is. Ilyet Gyurcsányék SOHA nem csináltak.

Tehát nincs olyan, hogy EZEKNÉL A TETŰKNÉL BŰNÖSEBB. Ezeknél Gyurcsány Magyarországnak sokkal jobbat akaró, valóban ŐSZINTE, igazi politikus volt.

Ezek a mostani tetűk Magyarországot leszrják, a népet összeugrasztják, és röhögnek a markukba meg a birkáik pofájába.

zembertelen 2013.05.09. 23:12:22

A Nemzeti Dohiboltban narancs ízű nyalókát is lehet majd kapni, "törpe focista lehajol a labdáért pózban" figurában.
Békemenetesek ingyen, FIDESZ droidok Erzsébet utalványra kedvezménnyel vásárolhatják.

Link elek 2013.05.10. 05:46:43

A CBA nem a multik rovasara novekedik, hanem a nem CBA-s kisboltok rovasara, vagyis a CBA valodi celja, hogy a nem CBA-s kisboltok egytol-egyig tonkremenjenek.
Es ugy tunik ebben a fidesz is segedkezik.
Lesz extra 50-100e munkanelkuli.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.12. 13:41:56

@kerület:

Azt, hogy kevesebb helyen lehessen kapni, el lehetett volna úgy is intézni, hogy az árusítóhelyekkel szemben támasztunk bizonyos követelményeket, ezek végrehajtására adunk időt, majd aki nem tud átalakulni, az bezár.

De itt semmi más nem történt, mint a piac újrafelosztása.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.12. 13:43:18

@Larry Silverstein:

Másik nick, ugyanaz az avatar, ugyanaz a sületlen duma.

Másik anonimitásodnak mikor belinkeltem, ki mondta ki, hogy mutyi volt, felszívódott.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.12. 13:46:47

@zobod:

Egyszer bebizonyítottam, a költségvetés és a NAV adatai alapján, hogy a cigire tett jövedéki adó kitermeli az EÜ-kassza hiányát.

Mária Ollé 2013.07.04. 11:49:39

Bementem egy ilyen dohányboltba 10 éves unokámmal és kizavarták közölték addig nem szolgálnak ki míg a kislány benn tartozkodik.Számomra felhábortó lassan a gyerekeket is kikötjük az üzletek elé ha vásárolni szeretnénk.Hol élünk?Mit talál ki ez az idióta kormány?Már a levegőt is ők határozzák meg mikor vehetünk?
süti beállítások módosítása