véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngVajon kinek támadt a kormányzatban az a fergeteges ötlete, hogy a fiatalokat a Bergendy zenekar majd lázba hozza, ismerkedésre meg tánctanulásra ösztönzi őket? Hogy majd Budapesten meg nyolc vidéki városban az egyetemista korú fiatalok ezrével özönlenek a nagyanyáik fénykorát idéző zenekar koncertjeire és érzik majd úgy, soha vissza nem térő alkalom a foxtrott lépéseit megtanulni, és ezzel egy új lépést megtenni a csajozás/pasizás rögös útján? Egyáltalán, a célközönségből bárkit is megkérdeztek, mit szeretnek a mai fiatalok, milyen körülmények teremtésével tudna segíteni a kormányzat nekik, vagy teljesen mindegy, valaki íróasztal mellett nosztalgiázva kitalálta, ezt kapják és kész? Végül is divat a retro ...

"Lesz táncház és tánctanítás, társastánc és utcabál a Bergendy zenekarral és mód nyílik beszélgetésekre és játékra is. A rendezvényeken izgalmas és sokakat érintő pártalálással, párválasztással, családalapítással kapcsolatos beszélgetések és előadások is várják a résztvevőket, melyek szervezésében a fővárosban és a megyeszékhelyeken működő Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Házak is közreműködnek." (kormany.hu)

És vajon egy városban hányszor lesz ilyen rendezvény? Egyszer vagy többször? És ha nem lesznek rendszeresek a zenés-táncos összeröffenések, vajon elvárható, hogy egyetlen alkalommal már tömegesen  találják meg a fiatalok a párjukat? Ha meg csak egyszer volt Budán kutyavásár, akkor mi értelme az egésznek? Arról nem is beszélve, a minisztérium mégcsak kísérletet sem tesz arra, hogy lefedje az ország egész területét ...

És nem utolsó sorban vajon ki gondolta úgy a kormányzatból, hogy minden, a célközönségbe tartozó 18-25 év közötti fiatal szeret táncolni? Azt már a régi tánciskolás epizódokat bemutató népnevelő-szocialista filmekből tudjuk (ha épp nem a saját bőrünkön tapasztaltuk), bizony a tánchoz is tehetség kell, leginkább egy minimális ritmusérzék. Akinek ez nincs meg, nagy eséllyel a kormány felhívására sem fog csacsacsázva más lábát tiporva ismerkedni és az ilyen rendezvényeket is nagy ívben fogja kerülni. Ha meg mégis odamegy, elgondolkodhat rajta, vajon nem egy félresikerült iskolai szülők-nevelők báljára csöppent-e be.

"A programokra Budapesten és nyolc vidéki helyszínen kerül sor. A színpadon zajló táncos eseményekkel párhuzamosan műsorvezető által vezetett beszélgetések, kiállítások, táncjelmez-bemutatók, a párkapcsolati témában érdekelt szervezetek bemutatkozására nyílik lehetőség." (kormany.hu)

A táncjelmez-bemutatók is biztos nagyon sok huszonévest érdekelnek - de vajon ha a Bergendy meg a minisztériumi kitelepülés összecsomagol, mikor is lesz majd a 8 vidéki helyszín akármelyikében újra keringőzésre-polkázásra vagy épp latin tárncra alkalom? A szüreti bálon? Esetleg valami, a helyi polgároknak rendezett sznobéria keretében, az átlag-fiataloknak megfizethetetlen árfekvésű "mini-operabálon"? Vagy ha már tudnak minimális szinten bécsi keringőzni, akkor merjünk nagyot álmodni, irány a füredi Anna-bál?

És vajon melyik fiatal fogja bánatát elmesélni egy ilyen tömegrendezvényen, műsorvezető által vezetett beszélgetések keretében? Vagy hurrá, az anonim alkoholisták után jönnek az anonim szinglik, "5 éve egyedül vagyok", "24 éves vagyok és szűz" bejelentésekkel? Hány fiatal fogja úgy érezni, nekik mindenáron részt kell venni egy ilyen rendezvényen, és egészen biztos, hogy itt fogják megtalálni életük párját?

És vajon milyen szervezetek érdekeltek párkapcsolati témában? A helyi szwinger klubok? Társkereső irodák? Netalán a helyi baba-mama klub, esetleg a későbbi problémák kezelésére a bántalmazott nők egyesülete? Vagy csak simán egy újabb hely állami hirdetéseknek - Magyar Villamos Művek, "Feszültséget adunk kapcsolatodnak"? Esetleg a szervezők szeme előtt igazi kampányrendezvényként egy grandiózus állami lagzi lebeg, amely keretében az egyik vadonatúj stadion gyepén 500 ifjú pár egyszerre bevállalja az életre szóló "igen"-t?

Egy biztos, a Bergendy Zenekar igazi időutazásra készteti - no nem a saját korosztályát, hanem a mai fiatalokat. Kérdés, az egész törekvés retro hangulatú lesz vagy csak szimplán nevetséges ...

"Most a szocializmust hozzák vissza nekünk? A zene lehet, hogy jó lenne, csak a ritmusán meg a szövegén kellene változtatni" (egy érintett fiatal morgása)

"Szánalmas. Sok sikert!" (egy érintett fiatal morgása)

És igen, van egy korosztály, aki nosztalgiával emlékszik vissza az egykori KISZ-re - no nem azért, mert a párttal meg a néppel egy volt az útjuk, hanem mert a helyi szervezetek örökmozgó tagjai nagyszerű programokat tudtak szervezni társaik szórakoztatására - olyanokat, ahol lehetett ismerkedni, párt meg táncot választani. 

A legfőbb gond azonban továbbra sincs megoldva: honnan lesz a fiataloknak pénze csajozni, szórakozni, netalán beülni egy kávéra-sörre valahova, a későbbiekben pedig havonta kifizetni a kéglit meg a rezsit? Mert a kormányzati zenés-táncos mulatság csak a kezdet, a "van mivel, de nincs kivel"-t felváltó "van kivel, de nincs hol"-t bizony finanszírozni kell ...

Előzmény: Táncválasztó, párválasztó

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr945222098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 08:56:31

ne adjunk ötleteket, mert majd kitalálják, hogy akik az elmúltnyócévben házasodtak azoknak újra kell, mert az illegitim kormány alatt volt...

balfa 2013.04.15. 09:21:37

10 milliárd az előirányzott keret. nem mindegy, hogy milyen címkét raknak a lopásra?

Mária 2013.04.15. 10:25:04

Gondolom, a lényeg nem a fiatalok szórakoztatása, hanem hogy jól ki lehessen számlázni a szolgáltatás árát a közpénzeket herdáló fidesz-állam felé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.15. 10:27:03

@balfa: 10 milliárdból én is megszervezném, fiataloknak jobban tetsző zenével és busás haszonnal.

zsg? 2013.04.15. 10:28:01

Költségterv:
1) A Bergendy 30 millából megcsinálja az országos turnét
2) A szpíkerek meg egyéb macskajancsik újabb 30 millából egy évig szpíkelnek.
3) A Simicska holding 1,2 milliárdért kiplakátolja
4) A Közgép 3,6 Milliárdért Nemzeti Báltermet épít
5) A maradék 5,14 milliárdot pedig programszervezői díjként kiszámlázza Kaya Ibrahim.

Netuddki. 2013.04.15. 10:32:35

A blogíró teljesen feleslegesen gondolkodik ezeken a dolgokon. Ha értelmet akar keresni ebben az egészben akkor semmi mást nem kell tennie mint követni a (köz)pénz útját...

dr Smittpálelnökúr 2013.04.15. 10:41:27

Aki ezt a baromságot kitalálta, annak lövése nincs a valódi életről.
A fideszt ismerve, még akár ez is előfordulhat, hiszen egy fideszes javaslat nem lehet más, mint tökéletes, hibátlan alkotás, már abban a pillanatban, amikor kitalálták.

De nagyobb a valószínűsége, hogy szimplán kell valamelyik fideszes agyhalott tolvajnak ez a 10 milliárd.

Ecsedy Áron 2013.04.15. 10:45:43

Az ötlet annyira nem rossz. Tánctanárként mondom, hogy van elég sok fiatal aki jönne, ha nem kerülne havi 6-10 ropiba táncot tanulni. Az már más lapra tartozik, hogy Bergendy, meg az egész retro fílinget megette a fene. Van vagy kétezer társastánc tanár és iskola az országban, nem kéne esetleg legalább egyet megkérdezni hogy mik a tapasztalataik és mit csinálnának ha lenne pénz is rá?

Netuddki. 2013.04.15. 11:11:22

@Ecsedy Áron: "Tánctanárként mondom, hogy van elég sok fiatal aki jönne, ha nem kerülne havi 6-10 ropiba táncot tanulni."

Miért? Ha ezt a fideszes "ötletet" megvalósítják akkor nem kerül ugyanennyibe? Aztán ha közpénzből fizetik a különbözetet akkor erre is kötnek majd hallgatói szerződést? A fideszes kifordított logikát ismerve...

falomb 2013.04.15. 11:12:07

Ez az ötlet szép példa arra, hogy mennyi közük van általában a mindennapi valósághoz.

Elijah_Baley 2013.04.15. 11:25:44

beszarok, még létezik bergendi szalonzenekar?

Ecsedy Áron 2013.04.15. 11:42:35

@De gustibusaut bene, aut nihil: Tja néha megjelennek egy-egy high profile haknin. Pl. volt ötórai tea a Gellértben drágáért, ott is játszottak.

Ecsedy Áron 2013.04.15. 11:45:25

@kovi1970: Mindenképpen ennyibe kerül, csak nem mindegy kinek. Ha a fiatalnak kerül, akkor nem fog táncolni. Ha a köznek kerül (akinek "van") akkor fog. Ez átcsoportosítási kérdés. Minden közpénz ezt a célt szolgálja. Csak az nem mindegy mennyiből mit csinálsz. 10 millerből 1.000 fiatal féléves heti kétalkalmas táncoktatását lehetne megoldani kis ügyességgel.

nu pagagyí 2013.04.15. 11:52:09

Azért ez még egy jó Bergendí volt, igaz táncolni nem lehetett rá:
www.youtube.com/watch?v=GvX8XtTLoxs

govegan 2013.04.15. 11:53:38

@zsg?: oktatovideot kihagytad. 500 millio, az mtv archivumbol elokeresni:
www.youtube.com/watch?v=TmbreKJOnmI

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.15. 12:07:42

@doggfather: necces az elmúlt 20 év is, az illegitim alkotmány miatt ...

Vasastom 2013.04.15. 12:17:22

Nem értitek. A program mottója az lesz, hogy "úgy táncoltok, ahogy mi fütyülünk".
Továbbá ha valaki egy ilyen rendezvényen összejön valakivel és után 20 éven belül elhagyja és/vagy nem lesz 3 gyerekük akkor az adott zenés-táncos esemény egy-egy főre jutó árát vissza kell fizetniük :).

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.04.15. 12:24:54

Valaki ezen megint kurva sok kaszál.

Orbán szüljön a kibaszott országodba fattyat a Ráhelkéd, az aztán dolgoztasd azt.

Ambiorix 2013.04.15. 12:38:20

Most ez, később meg építőtábor is lesz. Hettyenpitty! :)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.04.15. 12:55:34

@balfa: Nem csak 10millio?
A kormany.hu-s linken csak annyi van. Pont ezert pofatlansag ez.
10 misi lofaszra se eleg. 1 helyszinen esetleg lehet egy kozepesen fasza bulit csinalni aztan annyi. Abbol meg ellopni sincs mint.
A finanszirozoi oldalrol (mint adofizeto) nezve pedig, mi a geci faszra kell mar megint fizetni, he?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.15. 13:24:44

Szánalmas banda, le kell váltani őket!

Orbán takarodj!

regress 2013.04.15. 13:33:51

hát elég szomorú,hogy a bergendiék is elkurvulnak.normális ember nem adja a nevét ekkora baromsághoz. aki nem lép egyszerre....azzal mi lesz?

Gloyva (törölt) 2013.04.15. 14:09:03

KISZ táncosz mulatszág KISZ fiúkan ész KISZ lányoknak.

Lesz majd pár(t)választási tanácsadás, esküvői ruhabemutató - jelige "a narancs az új fehér", családalapítási tanácsadás, benne a leghatékonyabb pózok a katolikus liturgia szerint, " Nagyanyáik is így járták a táncot" címmel zenés kedvcsináló filmválogatás az MTVA archívumából, mindeközben a Bergendy tánczenekar húzza a talpalávalót, közben a csillogó szemű, hibátlan mosolyú Selmeczi Gabriella pedig frissen facsart narancslét szolgál fel, némi vaníliás karika és kakaós nápolyi kíséretében. Akinek pedig esetleg sikerrel záródna a program (vagyis talál magának párt legalább aznap estére), annak a családalapítási gyakorlati foglalkozást a helyi Fidelitas székház bemutatótermében tartják, gyertya mellett, szigorúan villanyoltás után. Akinek nem sikerül, annak is, csak annak központilag kirendelt partnerrel. Jövőre az egyszerűség kedvéért már mindenkinek csak az utóbbi opció lesz elérhető.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.04.15. 15:28:57

Most mit rinyáltok??? Ahogy most kinéz a dolog, ez a banda a következő választásokon nem "kétharmaddal", hanem legalább "négyötöddel" fog nyerni.
Akkor meg biztos, hogy ez kell a népnek, ugyhogy nincs miről beszélni.

meszena 2013.04.15. 16:23:23

Az "egy érintett fiatal véleménye" rész teszi különösen is komolytalanná a bejegyzést.
A házi dolgozat címe ez lehetett: "Fikázza több oldalról ezt a kezdeményezést!"
És így is le lett :)

meszena 2013.04.15. 16:25:00

Ha bejön, akkor nem a beismerése következik a tévedésnek, hanem megint új kifogások :)
Magasröptű, szó se róla!
:)

JimRaynor 2013.04.15. 16:41:00

Az ötlet nem rossz. Sok marhaságra elmegy a közpénz, akár lehetne is finanszírozni valami olyasféle rendezvényeket, ami színvonalas szórakozást nyújt a fiataloknak. Mondjuk azon részének, akik számára nem szórakozás a Szigeten vagy egyéb mulatóhelyeken elkövetett eszméletlen berúgás és tökrészegen topogás valami cölöpverő ritmusú 'zenére'. De szerintem választhattak volna modernebb zenét, érdemes lett volna megnézni, hogy milyen zenei irányzatú táncklubok népesebbek.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.15. 16:51:23

@meszena: igen, pont az érintett fiatalok véleményére potty-potty magasról ... Mert egyszerű azzal elintézni, hogy komolytalan. Viszont jó leckét kapnak, milyennek képzeli is őket a hatalom.

Acsabi44 2013.04.15. 16:53:38

@meszena: Oké, ezt jól megmondtad, most esetleg érvek amellett, hogy miért is jó ez nekünk?

meszena 2013.04.15. 19:24:19

@morgás joga mindenkit megillet:

Az, hogy egy fiatal véleménye alapján állapítottad meg a többiek (vagy a vélt többség) véleményét; na, az komolytalan.
Ez a "mindegy mit csinál, mi fikázzuk" stílus nem igazán emelkedett :)

meszena 2013.04.15. 19:26:49

@Acsabi44:
Jó? Azt nem tudom. A probléma valós. Sokan szenvednek attól, hogy nem találnak párt maguknak. Hátha így néhánynak összejön...

úgyiselfelejtem 2013.04.15. 20:15:06

Szerintem a tánctanítás jó dolog. De nem feltétlen a huszonéveseknél kellene bevezetni, mert ők még a tomboló korszakban vannak, ilyennel nem foglalkoznak. Legtöbben. Aztán kiöregednek a részeges bulikból, és elkezdik keresni a bálokat, ahol hiányzik a tánctudás.
Szerintem 8.-as korban, mondjuk heti 1 tesi terhére kellene tánctanítást bevezetni, és akkor nem a szalagavatókon, meg a lakodalmukban szembesülnének azzal, hogy a partnert meg kell fogni, és együtt kell vele mozogni.

A cikkhez: szerintem is egy újabb lenyúlás lesz az eredménye ennek a kampánynak...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.15. 20:50:33

@meszena: az "egy érintett" hogy lett a vélt többség véleménye nálad? a poszt kérdésfelvetése után a kommentek pont arról szólnak, kinek mi a véleménye a dologról, ki így morog, ki úgy. Az idézetteknek ez volt a véleménye és kész, ahogy te is megosztottad velünk a sajátodat.
süti beállítások módosítása