morgás joga 6.jpgÁder János aláírta az alkotmány negyedik módosítását  bebizonyítva, hogy igazi államférfi, aki felelősen képviseli politikai nemzetét és minden körülmények között ragaszkodik a jogállami keretekhez. 

"Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" (Áder János)

Vajon tetszett neki? Valószínűleg igen, különben lemondott volna, "ezt azért már még sem" felkiáltással. Saját elmondása szerint az elmúlt napokban hosszú órákat töltött azzal, hogy az alaptörvény negyedik módosításának elfogadása kapcsán tanulmányozza a sajtóban megjelent véleményeket, érveket, hogy elolvassa a hozzá küldött leveleket, üzeneteket, hogy meghallgassa szakértők "okos - és olykor indulatoktól vagy politikai szándékoktól sem mentes" - érvelését. Vajon mit gondolt, miközben szemezgette a nemzetközi sajtót? Egyáltalán, a sajtófigyelője megmutatta neki, kinek mi a véleménye? És vajon ő is úgy gondolja, itt Európa közepén most van ideje a szabadságharcnak, ideje szembe menni az unióval, megszegve önként vállalt kötelezettségeinket, nem érdekes, mi lesz a következménye ez az általa képviselt népre nézve?

"Tettem ezt annak érdekében, hogy elnöki eskümmel összhangban döntésemben egyetlen cél vezéreljen: az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete (Áder János)

Igaz, a nemzet mintha nem tűnne egységesnek és a parlamenti kétharmadot sem igazán lehet nemzeti  egységnek tekinteni. A nemzeti egység az lenne, ha az Orbán-kormány merte volna népszavazásra bocsátani akár a nulladik alaptörvényt, akár az első, akár a negyedik alkotmánymódosítást. Akkor a nemzet tényleg kifejezhette volna egységét - így csak morogni tud a 2010-es kétharmados választók jó része, igaz, ők a Fideszre szavaztak, de nem erre. Hol volt annak idején a Fidesz-KDNP választási programjában az Alkotmánybíróság jogainak megnyirbálása? Meg a fiatal értelmiségi röghözkötése vagy akár az egyetemi autonómiák megszüntetése? És a hajléktalanok kitiltása? Az élettársi kapcsolat el nem ismerése, vagy akár a "politikusaink elkúrták, mi meg készfizető kezesek vagyunk adók" kivetésének lehetősége? Vajon a 2010-es választók kérték a ma aláírt alkotmányt, vagy ha tudták volna, ez a Fidesz szándéka, jó részük inkább másra szavazott volna?

Az alaptörvény módosításról részletesen itt.

Orbán Viktor nem igazán a választókra hivatkozik, amikor nemzetmentő tevékenységét emlegeti, legitimitását máshonnan eredezteti:

„azért adott a jóisten kétharmadot, hogy amit Magyarország megmentése érdekében el kell végeznünk, azt elvégezzük”(Orbán Viktor, index.hu)

Áder János azonban tovább magyarázta a bizonyítványát - a köztársasági elnök a politikai nemzete mellett áll, bármit is jelentsen azt. Mondjuk a jogvédők meg az a sok tiltakozó most éppen a politikai nemzetből írta ki magát, már gondolkodhat is a sorsán az, aki képes volt "ne írd alá" levelet küldeni neki, vagy sajtóban ilyen felhanggal mert nyilatkozni.

"Tettem ezt azért is, mert a köztársasági elnök önmagában még semmit sem tesz azzal, ha csak pártok felett állónak értelmezi szerepét és feladatát. Mert a köztársasági elnöknek nem egyszerűen a pártok felett, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell állnia. Egy államfő, bárki is töltse be ezt a felelősségteljes tisztséget, csakis így fejezheti ki a nemzet igazi egységét. Még akkor is, ha vannak, akik vitatják alkotmányos döntéseit" (Áder János)

És mindezt miért? Szerinte felelősen gondolkodó polgár senkit sem biztathat arra, hogy vegye semmibe a törvény betűjét, és arra sem, hogy alkotmánysértést kövessen el. Egy állam ugyanis attól jogállam, hogy annak törvényeit és alkotmányos rendelkezéseit mindenki betartja, különösen fontos elvárás ez az államfővel szemben. Igenám, de mi van olyan apróságokkal, mint az emberi jogok? És a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségek? Ha a parlament beleírná az alkotmányba, holnaptól elismert intézmény a rabszolgaság, vagy azt, hogy olyan bűncselekmény elkövetéséért is el lehet ítélni valakit, ami nincs is a Büntető Törvénykönyvben, akkor ennek aláírása is kötelessége lenne, hiszen benne van az alkotmányban? Ugyanilyen logika alapján holnap akár az is belekerülhet az alkotmányba, a nők elvesztik szavazati jogukat, irány a konyha meg a gyerek - és ezt is alá kellene írnia Áder Jánosnak, legalábbis az általa kifejtettek alapján.

Tehát a köztársasági elnöknek az alkotmány parancsol, bármi is van benne. De vajon miért érződik ezen olyan 22-es csapdája fíling?

"Mert ha az államfő úgy döntene, hogy megengedhető az alkotmányellenesség útjára lépni, annak csak egyetlen következménye lehetne. Amit egyikünk sem kíván. Káosz. Zűrzavar. Törvénytelenség" (Áder János)

A káosztól, a zűrzavartól nagyon fél (a politikai nemzet? vagy a kormány?), a rend mindenek előtt, bármilyen szabályok alapján is van az kikövetelve, világtörténelmünk ad negatív példát bőven. De vajon milyen rend az, aminek nincs korlátja, se előzetes választási program, se nemzetközi szervezeti tagsággal járó kötelezettségek? Milyen rend az, amelyik ellene megy például a hatalommegosztás elvének? Ha törvény rossz, azt visszaküldi köztársasági elnökünk, de az alkotmánymódosítás lehet bármilyen, annak zöld a lámpa, ott már semmilyen kontroll sincs?

Áder János azonban már tudja, kit hibáztasson, ha balul ütnek ki a dolgok:

 "bár a népakarat mindig rész szerint osztja ki a kormány- és az ellenzéki pártok súlyát, ám e súlytól függetlenül minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség". (Áder János)

Tehát a szocik, a Jobbik, az LMP, a DK egyetemlegesen felelős azért, amit a Fidesz-KDNP elfogad? És mi lenne  ha emelnénk a tétet és nemcsak a parlamenti pártok, hanem minden egyes választó felelős lenne, a politikai nemzetbe tartozók meg azok is, akik már kiprotestálták magukat belőle? Ha Brüsszelben minden választópolgárt egyesével beidéznének, mindenkinek külön-külön a fejére koppintanának és sarokba állítanák az összes 2010-es választáson választásra jogosult állampolgárt, gondolkodjon el a demokrácia alapvető szabályain meg azon is, mit jelent 2013-ban az, hogy uniós tagság?


Külön jogi csavar,
hogy köztársasági elnökünk szerint az aláírás volt az egyetlen alkotmányos választása, amely összhangban van esküjével, a fennálló törvényes rendelkezésekkel és az Alkotmánybíróság 20 év alatt meghozott határozataival. Azokkal a határozatokkal, amelyek pont ezen alkotmánymódosítás alapján ezentúl semmire sem jók, és egy részük pedig éppen azokat a pontokat semmisítette meg, amelyek most bekerültek az alkotmányba. És ezek után jön az igazi ütőkártya, a kötelezettségre hivatkozás:

"Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem" (Áder János)

Nem, nem volt alkotmányos kötelezettsége, volt más lehetősége is, de ő ezt választotta. Ezzel neki és nekünk is együtt kell élnünk.

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez. Biztosan tudom, hogy sok millióan vannak, akik így éreznek, így gondolkodnak, és így is cselekednek. Én is ezt teszem. Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban(Áder János)

Mondjuk a napi hangoskodásban azért élen járt annak idején egy párt - emlékszünk még az óramutogatásra, kordonbontásra, demonstráció hátán demonstrációra? Igaz, ami akkor jogos volt, az ma csak "napi hangoskodás".

De vajon ki alakítja a jogállami kereteket és hogyan deformálja azt a saját képére? És kinek az érdekében? És vajon hányan vannak, akik most azt mondják, igen, ilyen egy igaz államférfi, aki tudja mi a kötelessége? És hányan, akik most halkan egy régi számot dúdolnak azon gondolkodva, miért érzik úgy, ez róluk és nekik szól?

És hogy tudjuk, más mit gondol erről, íme két vélemény:

Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora a Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján megjelent, újabb vendégpublikációjában "ködösítésnek" nevezte, hogy a magyar kormány pusztán technikainak minősíti az alaptörvénynek a halasztási kérelmek ellenére végrehajtott módosítását. Szerinte a módosítás "erős hatásköröket emelt az alkotmányba, miközben az ezekkel a hatáskörökkel kapcsolatban megígért korlátozásokat alacsonyabb szintű törvényekben hagyta". Scheppele úgy véli, hogy Magyarország szövetségeseinek át kell látniuk ezen, mert "mostanra világossá kellett válni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, a Fidesz nem ismer el korlátozásokat hatalmi törekvéseiben".

Mladá Fronta Dnes című liberális cseh lap (...), miután az alkotmányt eddig már négyszer módosították, minden jel arra vall, hogy az alaptörvény még sincs gránitba vésve, mint ahogy azt a Fidesz hangoztatta. A cikkíró szerint a legújabb alkotmánymódosítás "a bosszúállás és a kicsinyesség megnyilvánulása" és csak a Fidesz hatalmának a hosszú távú bebiztosítására szolgál. (fn.hir24.hu)

Mi pedig várhatjuk a következő alkotmány módosítást, ha marad a tendencia, még legalább kettő lesz az idén .,.

forrás: hir24.hu

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr505069997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Csacsicska 2013.03.14. 02:43:00

Mi az a "politikai nemzet"? Ami mellett Áder kiáll. Valaki magyarázza meg nekem! Köszönöm.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.14. 08:38:57

Elolvastam az első bekezdést. Ütött.

-

Emlékszem még arra a választásra, ahol a TV2 szervezett egy vitaműsort a pártelnökökkel, és oda áder ment el orbán helyett. Többre mentek volna, ha üresen marad a széke.

www.youtube.com/watch?v=Lv81k22OtPI
2:37-től áder

Később elment Brüsszelbe. Erről azt olvastam valahol, hogy száműzték Brüsszelbe.

Mikor elnöknek hazajött a másológép buktája után, sokan találgatták, hogy ez a rehabilitációja vagy megaláztatásának újabb állomása.

Elnök lett.

Lehetett volna belőle igazi elnök is.

Nap Pali 2013.03.14. 09:06:38

sima köztörvényes bűnözők

23 év szervezett bűnözői közös múltjukkal
körbe zsarolják egymást...

a mafiából nincs kiút... csak a halál !

fidesmafiaálam...

dr.Á.János ma fia, holnap is fia...

Kan di Átusz 2013.03.14. 09:21:28

@Tamás Csacsicska: A magyar nemzetből kivált egy "politikai nemzet"? Hol és mikor született? Kikből áll? A magyar nemzet felett/mellette áll, vagy csak a kormány mellett? Mi a céljuk? Kivel vállalnak sorsközösséget, és kik lehetnek a tagjai határon innen és határon túl? Az világos hogy őket képviseli az Elnök, akkor a magyar nemzetet nem? Rendjén van ez így?

Kan di Átusz 2013.03.14. 09:28:58

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez."
Kiemelés tőlem. De ami még nem világos, hogy a közös jövő mit fed, a "magyar nemzet" és a "politikai nemzet" közös jövőjét?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.14. 17:57:35

bebizonyítva, hogy igazi államférfi és a röhögéstől meg a sírástól tovább se bírtam olvasni...

keletiszél 2013.03.14. 18:15:14

A cimadó kérdésre a válasz: IGEN !!!

régi_vendég 2013.03.14. 18:26:09

politikai nemzet? wtf?
egyébként meg siralmas....:-(
de, mit is várhattunk volna ettől a faszitól? aki emlékszik még milyen acsargó láncos kutya volt frakcióvezetőként az pontosan tudta, hogy közt.elnökként sem fog másként viselkedni, max kicsit kulturáltabban érvel és megpróbál kevéssé látványosan lihegve kezet nyalni a lendvay utca urának. hát jani jelentem nem sikerült, és sajnos nekünk sem, mert téged kaptunk. egy súlytalan senkit csornáról.

Bebes 2013.03.14. 18:26:56

Áder, ha úgy vesszük, valóban államférfi. Azon túl, hogy aláírja, amit alá kell írnia, és ezért állami jutattásokat húz, milyen más foglalkozást, címet, állandó jelzőt társíthatnánk még a nevéhez?

Áder "Szobatárs" János? Ez azért nem hangzik túl jól.

Larry Silverstein 2013.03.14. 18:33:24

Poszt

'Igaz, a nemzet mintha nem tűnne egységesnek és a parlamenti kétharmadot sem igazán lehet nemzeti egységnek tekinteni.'

- Akkor mi a hétszenség a nemzeti egység?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.03.14. 19:17:14

Elég érdekes volt a mimikája a szöveg felmondása közben.. aki jobban ismeri, az tudhatja mit jelentenek az arcrándulások, fintorok miket láthattunk.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.03.14. 19:20:20

Amúgy felteszem a kérdést, miért nem a gombnyomogató képviselőkre helyeznek a választók nyomást? Orbán sem uralkodhatna nélkülük. Sőt, rajtuk múlik az ország sorsa. Csak ilyenkor jut eszembe milyen egyöntetűen védelmezik a kádári titkosszolgákat.

2llkedő 2013.03.14. 19:21:49

@Madnezz: "Elég érdekes volt a mimikája a szöveg felmondása közben.."

Csodálkozol? Felolvasta, amit a habony írt neki. Nem a kamerába nézett, hanem a kamera melletti kivetítőre.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.03.14. 19:25:03

fúúúj ezt a blogot én többet nem olvasom, mert minket is felelősnek tart!

és csak azt olvasom ami a politikusokat tartja felelősnek!

almahaboru 2013.03.14. 19:35:39

Magyarország egy vicc. Ropi, ananászlé, sör, láb felrak az asztalra és röhögve olvassa a híreket. :D

@endike: téged már kienegedtek a szanatóriumból? :D

Netuddki. 2013.03.14. 19:44:11

@félázsiai 2llkedő: Tisztán látszott, hogy mozog a szeme. Amúgy ki a tökömet érdekel az arcrángása. Aláírta? Alávaló.

kela-bá 2013.03.14. 19:46:44

"Magyarország egy vicc" Az egész világ az.
Íme egy épp aktuális vicces kérdés :
Mi az ? A sarkon áll és fehér ? ....
Kurvára hull a hó.
Vigyázzanak az autózáskor, ku.vára sz.r az idő !

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.03.14. 20:02:14

@Tamás Csacsicska: "Mi az a "politikai nemzet"? Ami mellett Áder kiáll. Valaki magyarázza meg nekem! Köszönöm. "
A kérdésedre a válasz: FIDESZ.

billy reed 2013.03.14. 20:08:51

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:

"A kérdésedre a válasz: FIDESZ."

Ezt bizony senki sem fogalmazhatta volna meg lényegre törőbben.

billy reed 2013.03.14. 20:10:03

Ja, míg el nem felejtem: kivéve a gyevi bírót!

Ilyen kormány soha nem vót!
Isten áldd a gyevi bírót!

Ránk ragyog az Isten napja:
Orbán bíró regnálása!

komplikato 2013.03.14. 20:14:48

Ez a szám zseniális, ősrégi, de minden sora üt ... és sajnos aktuális. :(

cini65 2013.03.14. 20:22:15

Nem arcrángása van, hanem korábban b.o.i arcideg bénulása lehetett, ami miatt a b. arcfél merev, ill. az ajakmozgás, és emiatt az artikuláció is egyenlőtlen.
A mondanivalója pedig egyszerűen szánalmas, állampolgárként szégyellem magam helyette is.

kvadrillio 2013.03.14. 20:30:53

ezek a csörgősipkás delirium trémenszes bolondok, a maguknak alkotott színpadon...maguknak jáccanak....és nem veszik észre, hogy NEM TASPSOL NEKI, A NÉP ???!

kvadrillio 2013.03.14. 20:43:28

Belföld
Titkosították az adósságok keletkezéséről szóló tanulmányt

Spirk József

2013. március 14., csütörtök 14:35 |

Szinte győzelemként jelentette be Dunaújváros polgármestere a napokban, hogy a kormány a korábban ígértnél sokkal nagyobb részt, 65 százalékot vállalt át a város adósságterheiből. Miközben a település megmenekült 11 milliárd forint visszafizetésétől, előkerült egy eddig eltitkolt szakértői jelentés, amely azt állítja: sokévnyi fegyelmezetlen gazdálkodás, ellenőrizetlen, átgondolatlan hitelfelvétel és két Simicska-közeli cég tulajdonrészének 3,5 milliárdos felvásárlása vezetett oda, hogy az önkormányzat kiemelkedően magas adósságállományt halmozzon. A jelentést csak hosszú pereskedés után adta ki a városvezetés, de még akkor is korlátozni akarta a nyilvánosságra hozatal esélyeit.
Címkék
dunaújváros, cserna gábor, adósság, adósságátvállalás

Két évig titkos dokumentumként kezelték Dunaújvárosban azt a szakértői tanulmányt, amelyet a város önkormányzat rendelt meg a 2010-es választások után, hogy tisztába jöjjön saját pénzügyi helyzetével. Az elkészült több mint 200 oldalas elemzés azonban olyan lesújtó képet mutatott fel a város gazdálkodásáról, hogy jobbnak látták elsüllyeszteni.

A 2011 februárjában elkészült tanulmányt az önkormányzat egyik ellenzéki képviselője, Szabó Zsolt tavaly megpróbálta kikérni a polgármestertől, de kérését elutasították. A képviselő bírósághoz fordult, ahol féléves pereskedés után a közelmúltban megszületett az ítélet, amely kötelezte az önkormányzatot a tanulmány kiszolgáltatására. A polgármester azonban sajátosan értelmezte az ítéletet. A városvezetés - ahelyett, hogy átadott volna a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének egy példányt - február végén zárt testületi ülést hívott össze.

Szabó Zsolt az Indexnek azt mondta, a lépésnek egyértelműen az volt a célja, hogy a tanulmányt továbbra is titkos jellegű dokumentumként állítsák be, és megakadályozzák a nyilvánosságra kerülését, ezért bizalmas felirattal osztották ki az összes képviselőnek.
01
Cserna GáborFotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A zárt ülés időpontja szinte teljesen egybeesett a kormány és a városvezetés közötti adósságátvállalási tárgyalások befejezésével, amelyről Cserna Gábor polgármester február 28-án tájékoztatta a testületet. Bejelentette, hogy a kormányzati adósságátvállalás mértéke a tárgyalások végére a Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter által ígért 40 százaléknál jóval magasabb, 65 százalék lett. A város így megközelítve a 70 százalékos átvállalási plafont, mintegy 11 milliárd forint adósságtehertől mentesült.

Az Index birtokába került dokumentumból az olvasható ki, hogy az adósság felhalmozódásáért csak kis részben okolhatóak a város gazdálkodását is befolyásoló külső körülmények. A tanulmány legelső összefoglaló megállapítása leszögezi: "Dunaújváros önkormányzatának teljes feladat-ellátási rendszere, ideértve az intézményrendszerét és a gazdasági társaságait is fegyelmezetlenül működik".

A C.C. Audit Könyvvizsgáló Kft. munkatársa, Szebellédi István igazságügyi-, adó-, járulék és könyvszakértő által összeállított tanulmány az önkormányzat kérésére a 2006 és 2010 közötti időszak gazdálkodását tekintette át. Az előző ciklusban az önkormányzat élén MSZP-s polgármester állt, de a közgyűlés akkor is fideszes többséggel működött, a jelenlegi városvezető pedig alpolgármesteri tisztséget töltött be.

A tanulmány szerint az önkormányzat a vizsgált időszakban megnégyszerezte hitelállományát, "pénzügyi egyensúlya folyamatosan romlott", a költségvetését pazarlás jellemezte. Az állandósult hiányt takarékossági lépések, racionalizálás helyett kizárólag külső forrásból, rövid lejáratú hitelek bevonásával próbálta kompenzálni, "holott már a 2008-ban is jó látható volt, hogy a hiány nem átmeneti problémákat jelent".

"A város költségvetése tarthatatlan." – szögezte le a szakértő, aki több esetben jelenetős mértékű elszámolási hibákat is kimutatott. Az adósságállomány 2010-re 21 milliárd forintra nőtt. "A finanszírozhatóság fenntartása gyakorlatilag azonnali cselekvést igényel. A költségvetés ilyen nagyságrendben és hiánnyal már kölcsönforrásból is alig finanszírozható." – tanácsolta két éve a szakértő, megállapításai azonban nem jutottak el a képviselőkhöz. Az önkormányzat "gyakorlatilag ellenőrizetlenül, számonkérés, gazdaságossági elemzés, és takarékossági intézkedések" nélkül fizette tovább nem kötelező kiadásait is. "A gazdálkodás pazarló, alapvető védelmi mechanizmusok nélkül működő, kontrollálatlan, mely nincs figyelemmel az önkormányzat valós pénzügyi helyzetére, teherbíró képességére."

Eredetileg a hiány miatt felvett magas kamatozású hitelek kiváltása volt a célja annak a 8,5 milliárd forint névértékű devizakötvény kibocsátásnak, amelyről 2008-ban döntött az önkormányzat. A 2031. június 30.-ig törlesztendő kötvénybevételek fele azonban egyetlen év alatt elfogyott, ugyanis ebből vették meg az Energo-Viterm Kft. és az Energo-Hőterm Kft. 50-50 százalékos tulajdonhányadát. Az Energo-Viterm Kft. megvásárlásába ráadásul úgy vágtak bele, hogy a tranzakció időpontjában a cég alig pár hónapja műkdött.

Az eredeti tulajdonos, az Energott Kft. 3,4 milliárdot kapott az üzletrészekért. A Pomázi Csaba és Neszmélyi György érdekeltségébe tartozó Energott a Közgép-Energia Kft.-n keresztül tulajdonosi kapcsolatban áll a Simicska Lajos irányítása alá tartozó Közgéppel. Az önkormányzat által megvásárolt két cég gázmotoros erőművek működtetését végzi, ám a vásárlás óta nem nagyon megy az üzlet. Az Energo-Hőterm 2010-ben még nullszaldós volt, 2011-ben viszont már közel félmilliárdos veszteséget produkált. Az önkormányzati befektetéseket egyelőre az Energo-Viterm sem hozhatja vissza, hiszen ez a cég is százmilliós mínuszba csúszott a cégnyilvántartásban szereplő mérlege szerint, sőt az APEH 2010-ben végrehajtást is elrendelt az feléig magán-, félig önkormányzati cégnél, az eljárás pedig a mai napig sem szűnt meg.

Jelentős anyagi bukást hozott a városi élményfürdő beruházás is. A tanulmány szerint a fejlesztéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatos megállapodások bonyolult hálózatából az tűnt ki, hogy az önkormányzatnak évente több mint 885 milliós kiadást okozott a 3 milliárdos projekt. Azóta az önkormányzat vissza is adta a finanszírozást végző banknak az élményfürdőt, szolgáltatás pedig nem üzemel benne.

A polgármestert, Cserna Gábort csütörtökön hiába kerestük telefonon, sem dunaújvárosi irodáján, sem a Fidesz országgyűlési frakcióján keresztül nem sikerült elérni, hogy a gazdálkodási ügyekkel kapcsolatban kikérjük az ő véleményét is.

HMM... AHÁNY MILLIÁRDOT IS TAPSOLTAK EL EZEK A "KURVA JÓL GAZDÁLKODÓ"FIDESZES POLGÁRMESTERKÉK , AKIKNEK ADÓSSÁGÁT ORBÁN "ÁTVÁLLALTa" ???? KÖZPÉNZBŐL ???!

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.03.14. 20:43:32

Csak a politikai nemzetre hoznám a megfejtést: szerintem azt akarta érteni alatta, hogy a külföldi magyarok is.

Más kérdés, hogy valójában azt érti alatta: Orbán Viktor és rablóbandája.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.03.14. 20:53:05

Index címlap: "Nemzetbiztonsági kockázatnak számíthat
az MSZMP- és a KISZ-tagság "
Akkor már írja a lemondását Orbán és társai?

komissarlajos 2013.03.14. 21:12:41

Áder János aláírta az alkotmány negyedik módosítását bebizonyítva, hogy igazi államférfi, aki felelősen képviseli politikai nemzetét és minden körülmények között ragaszkodik a jogállami keretekhez.
Egy tahó bunkó! Sőt! Szemét, saját zsebét néző talpnyaló!

s 2013.03.14. 23:04:18

áder nem gondolkozik, ez teljesen világos. Amit én a magam részéről nem tudok eldönteni, hogy nem akar, vagy ha akarna sem lenne rá képes.
A lényeg: a dolgokat teljesen rosszul látja, még a saját szempontjából is. Ő nyilván túl fogja élni a 2014-es választásokat, de annak az eredménye koránt sem biztos. Ha a fidesz nyer, ő pedig már most odaad mindent, amit csak lehet, akkor le fogják cserélni, mint egy elhasznált autógumit. Valami ütőkártyát megtarthatott volna magánál. Ha nem a fidesz nyer, akkor a maradék ideje keserves lesz az egyoldalú elköteleződése miatt. Szóval butaságot csinált. Olyan, mint az összes fideszes, parkettáig nyomja a pedált. Pedig a politika nem ilyen. Sajnos a 2/3 kényelmessé tesz, és képtelenné is teszi őket az apróbb finomságok észrevételére.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.03.14. 23:07:01

@komissarlajos:
A saját zsebét nem tudom, mennyire nézi, hiszen ha lemondott volna, akkor is járna neki szinte minden juttatás, amit most kap.

Larry Silverstein 2013.03.14. 23:18:34

@s: Jas.

mszmp 1988 100% 2013 11%
fidesz 1989 5% 2013 32%

Télleg szarul nyomják, végük van ha így folytatják.

s 2013.03.14. 23:25:47

@Larry Silverstein: Részeredményekről számolsz be. Ez nem egy focimeccs, kurva sokáig tart. Ki tudja, mit hoz a holnap?

Larry Silverstein 2013.03.14. 23:27:55

@s: Hát, a holnap sok mindent hozhat de 2014 már nem.

s 2013.03.14. 23:35:13

@Larry Silverstein: Neked lottóznod kellene. Sokkal több hasznod lehetne belőle. Meglehet, talán nekünk is.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.03.14. 23:47:13

Szegény elnökünknek olyan jóravaló, kedves magyar feje van. Távolról nézve igen megnyerő, bár szerintem fiatal a székébe, akárhány éves is. De most nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy akármennyire is hőbörgünk, itt sok jó nem fő a kondérban. Már vagy 23 éve. Még zajlik a rendszerváltozás. Kb. akkor zárul majd le, ha mélyen tisztelt hivatásos politikusaink beköltöznek hasznos életművük befejezésével jól megérdemelt márványkriptáikba (alig 20-30 év), s végre olyanok veszik át az ország vezetését,akiknek van elképzelése pl. a közgazdaságtanról, meg hasonlókról. Amúgy, mint az eneuropam.hu tagjai nem sok esélyünk van a hangoskodásra, de talán akkor is jobb lesz, ha majd jogosítvánnyal rendelkező kormányosok viszik a vizen a nemzeti hajtót. Ha marad még belőle egyáltalán deszka. Unokáink meglátják. Addigis ne hőbörögjünk:
copywrite.blog.hu/2013/03/14/politikus_szarka

Larry Silverstein 2013.03.14. 23:48:30

@s: Nyíhahahahhááááá

Ez jó volt teccett, de tényleg. Ilyeneket lehet máskor is.

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 02:11:12

Hamár az államfő aláírta, akkor a következő épeszű tagokból álló kormány kötelessége nagyívben szarni az alkotmányra.

Ennyit tudnék mondani a felelősségről.

Nem kell komolyan venni a tákolmányt, mert csak egy szar konfig fájl a hatalomgyakorláshoz és a pénzmosáshoz.
Gyakorlatilag értelmét vesztette.

Amúgy az ELTE nem akarja visszavenni ezeknek a buzgeránsoknak a jogi diplomáját? Szakmai alkalmatlanság címén...

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.15. 06:02:13

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez."

Ja!

Láttuk.
Amikor a Kossuth téren bontották a kerítést mennyire ragaszkodnak. Legalább egyes számban mondta volna, meg ne beszélne a keretekről.

nu pagagyí 2013.03.15. 06:46:05

Kár, hogy nem írták bele az alkotmánymódosításba, hogy fejen állva köteles a Köztársasági Elnök méltatni a passzusokat. Legalább egy jót szórakoztunk volna.

grani 2013.03.15. 06:57:14

@Larry Silverstein: Hát nem tudod? Amikor a szoclibek helyeselnek valamit. Csak nem tudom, én miért nem tudok szinte semmiben egyetérteni velük. Igaz, én nekik nem számítok, mert gondolom nem tartanak a nemzethez tartozónak, vagyis az nemzet egysége szempontjából csak a szoclib vélemény a mérvadó.

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:28:57

Ez nem államfő, ez az egyik Buga Jakab....a három közül.
Köteles házmester a kapával a szájában, meg a Nemzeti Gazember)
Ezeket hármukat kitaníttattuk a közpénzen, soha nem dolgoztak, 1989 óta a Nép ellen uszítanak, a totális hatalom megszerzéséért.
De ebbe bele fognak dögleni,( mint a Román Gazember 1989- ben! )

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:30:05

Ez a három suttyó...akármilyen diplomát adtunk a kezébe. Eu is látja, hogy "nem úri emberrel van dolguk" Született Bunkók!

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:30:34

NEMZETI SZAROK KORMÁNYA meglátja hamarosan. hogy az EGYÜTTMŰKÖDÉS ELLENÜK LESZ--és kemény NEM lesz azaz NEMZETI ELLENÁLLÁS MOZGALOM LESZ..és a DIKTATÚRA MEG LESZ DÖNTVE !!!-ha kell nem demokratikus úton( mert egy Diktatúrát Demokratikus úton nem lehet megdönteni)

MOST TÉNYLEG:
Talpra Magyar!
az ország szakadékba zuhan,
Szar a Fidesz kormányunk,
Ellopta az alkotmányunk.
Vissza fogjuk szerezni
és a Nemzeti Szart el fogjuk temetni!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.15. 17:41:55

A kordonbontás felemlegetése kapcsán eszembe jutott valami, amit már annak idején sem értettünk.

Amikor a vezető kormánypárt 99,72%-os többséggel megválasztott jelenlegi elnöke még bukott miniszterelnökként 2003-ben "ilyen-olyan módon hatalomra jutottak"-ról beszélt, az akkori hatalom miért is nem szólította fel, hogy vagy foglaljon állást és beszéljen egyértelműen, vagy pedig bizonyították volna rá az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűncselekményét.
süti beállítások módosítása