morgás joga 6.jpgOrbán Viktor igen népszerű lett mostanában a külföldi politikusoknál - na nem névnap vagy születésnap, hanem az Alaptörvényünk negyedik módosítása kapcsán. A magyarázkodásba beszállt már Navracsics meg Martonyi is, de ez az a bizonyítvány, amit elég nehéz eladni kitűnőnek. Sőt, még a duplán aláhúzott elégséges is kétséges.

És a hirtelen megugró népszerűség oka? Leegyszerűsítve a problémát ugyanaz, amit Orbán Viktor már ezerszer a felsőoktatási hallgatók fejéhez vágott: csak pénzt (ingyér diplomát) akarnak, és még egy nyomorult röghöz kötést sem akarnak bevállalni cserébe. Igen, ő és kormánya ugyanazt csinálja, mint a renitensnek minősített diákok: jogot meg pénzt jó sokat, anélkül, hogy az uniós tagságból eredő kötelezettségek egy bizonyos, immáron erőteljesen "kényelmetlenné" váló hányadát teljesítené. 

"Hazai jogvédők is arra figyelmeztették a kormányt, hogy a módosítás egy egy önkényen alapuló jogrendszert eredményezne Magyarországon. Majtényi László és Kádár András nyílt levele szerint a módosítás a kormányzat politikai akaratának megálljt parancsoló alapjogi rendelkezéseket számos kivételszabállyal egészíti ki. Ennek következtében az Alaptörvény ahelyett, hogy korlátok között tartaná a kormányzatot, rendelkezéseiben inkább alkotmányosan legitimálja annak alapjogsértő cselekvéseit. Az Alaptörvény szövege így paradox módon nem a polgár jogainak, hanem az egyes jogkorlátozó kormányzati cselekvéseknek biztosít alkotmányos védelmet." (index.hu)

A negyedik alaptörvény módosításról szóló poszt itt.

José Manuel Barroso nem az első volt, aki jelezte, gáz van magyar honban ott fenn, a parlamentben - és nem bízta a véletlenre meg az esetleges félremagyarázásra - nemcsak telefonbeszélgetést folytatott miniszterelnökünkkel, hanem levélben is kifejezte aggodalmát, mi nem klappol - véleménye szerint a "tervezett alaptörvény-módosítás olyan kérdéseket emelne alkotmányos szintre, amelyekkel kapcsolatban a bizottság korábban is megfogalmazott már aggályokat." Ráadásul nemcsak a demokrácia íratlan szabályaival vannak gondok, hanem az írottakkal is, így kiemelte - a "politikai hirdetések közzétételének tervezett korlátozása például az európai parlamenti választásokat is érinti, és ezen a ponton ellentétes lehet az uniós joggal".

De nemcsak Barroso aggályoskodik sorsunk miatt:

"Korábban Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára is felszólította a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról. Hasonlóan aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok kormánya is. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő közleményében azt írta, "A módosítások alaposabb vizsgálatot és tudatosabb megfontolást érdemelnek, mert veszélyeztethetik az intézmények függetlenségét, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét."

Pénteken korábban már Viviane Reding, az EB alapvető jogokért felelős alelnöke is arról beszélt, hogy nagy érdeklődéssel figyeli a magyar alaptörvény küszöbön álló módosítását. Reding elmondta azt is, hogy Dánia, Németország, Hollandia és Finnország külügyminiszterei javaslatot tettek, hogy hogy az Európai Bizottság indítványozza a mostaninál hatékonyabb és gyorsabban alkalmazható mechanizmus kidolgozását az európai alapértékek védelme érdekében." (index.hu)

A módosításról a szavazás hétfőn lesz - kérdés, bárkiben bármilyen aggályt elindít-e az, hogy mindenféle idegen hatalmaktól idecsörögnek a végekre. A Fidesz biztos, ami biztos, az összes saját meg a KDNP-s képviselőkkel aláíratta a alaptörvényt módosító beadványt, nehogy bárki is visszatáncolhasson, esetleg utólag azt mondhassa, "ezt azért már mégsem". Orbán Viktor bebizonyította, mi az igazi frakciófegyelem különvélemény nélkül: itt minden egyes kormánypárti képviselő egységesen akarja mindazt, amiért a fél világ aggódik - a kétharmad mindent legyőz, bárki is az. És még a kollektív felelősség miatt sem kell aggódni, hiszen egyértelmű, kinek az agyszüleménye (mindenkié, feketén-fehéren látszik) és ha megszavazzák, ez az ő dicsőségük. Nincs utólagos mosakodás sem, "én nem úgy gondoltam", "engem megvezettek", hiszen képviselő csak úgy ír alá beadványt, ha el is olvassa előre.

Ha miniszterelnökünk úgy dönt, nem akarja visszavonni nem is olyan régi szavait, akkor már csak azért is szembe kell mennie az egész világgal és megmutatni, mi az az igazi magyar karakánság:

"Nem mondhatják meg mások, hogy mit tehetünk, és mit nem a saját hazánkban. Kifinomult módszerrel sem kormányozhatnak idegenek bennünket.” (Orbán Viktor, 2012. október 23, index.hu)

olyan országot építünk, amelyben nem bankárok és külföldi bürokraták mondják meg, hogyan éljünk, milyen alkotmányunk legyen, mikor emelhetünk béreket, nyugdíjakat. Olyan országot építünk, ahol senki nem erőlteti rá mások érdekeit a magyarokra." (Orbán Viktor, 2013. február 23, fidesz.hu)

Ha senki sem mondhatja meg, mit tehetünk, meg kifinomult módszerekkel sem lehet minket irányítani, akkor hétfő a napja, hogy Orbán Viktor és a teljes kormánypárti parlamenti kétharmad bebizonyítsa, ki a legény a gáton. Ki az, aki igent fog nyomni arra, ami miatt nemzetközileg megbélyegezhetnek bennünket - és bármi is fog történni, nem érheti meglepetésként a vezérkart meg az összes kormánypárti képviselőt sem, hiszen még igen finoman arra is céloztak itt-ott, hogy akár meg is vonhatják hazánk uniós szavazati jogát:

"Szerdán a Financial Times szerkesztőségi véleménycikkében írt arról, hogy az európai államoknak kilátásba kellene helyeznie Magyarország szavazati jogának megvonását az EU testületeiben, hogy ezzel ösztönözzék az Orbán-kormányt a demokratikus normák tiszteletben tartására." (index.hu)

Lehet legyinteni, kit érdekel? Maximum semmi dolga sem lesz a magyar EP-képviselőknek meg munkatársaiknak, hiszen mindenféle döntési folyamatból ki leszünk tiltva, jön az igazi "ha nincs meló, bulizzunk" korszak odakinn. Az meg hogy antidemokratikusnak minősítenek bennünket, eddig sem nagyon érdekelte a kormányt - lesz egy-két cikk külföldön ahol elítélnek minket (és akkor mi van? ők nem érthetik a magyar lelket), maximum a kétharmad majd beleírja azt is az alkotmányba, hogy igenis nagyon demokratikusak vagyunk. Mert ha törvény erőre emeljük az unorthodox demokráciát, akkor az is egyfajta demokrácia nem? Látott a világ már sztálinista alkotmányt is, tele mindenféle szabadság- meg emberi jogokkal ...

A nagyobb gond azonban az, mi lesz az uniós projektekkel? Milyen ország az, akinek csak jogai vannak, kötelezettségei nem? Amelyik elvárja, hogy számolatlanul öntsék a tagállamok pénzét a projektjeinkbe, míg a közös szabályokra, azaz az aláírt kötelezettségekre fittyet hányunk? És hogyan fogja így Orbán Viktor a nagy álmát megvalósítani, ha nem jönnek a milliárdok hozzá? 

"Magyarország jobban teljesít az érdekérvényesítés terén, mint 2010 előtt – utalt Orbán Viktor arra, hogy uniós csatlakozásunk óta még soha nem tudtunk annyi forrást „kiharcolni magunknak az uniós költségvetéséből, mint most”. Szólt arról is, hogy a siker érdekében szövetségeket hoztak létre több országgal is, ami nem jött volna létre, ha „farkát csóváló kutyusként az asztal alól lestük volna, hova esik egy-egy zsíros falat”. Jobban teljesítünk, de még nem elég jól, ezért a következő hét évben az uniós források 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba fogjuk eljuttatni" (Orbán Viktor, 2013. február 23, fidesz.hu)

Kérdés, ha hétfőn Orbán Viktor úgy dönt, győzzön a szabad akarat és az unió pedig hánytorgassa máshol fel a kötelezettségek témáját, a jövő évi évértékelőben milyen uniós források lesznek majd megemlítve? És vajon recessziós gazdaságunk milyen mélységekbe tud még zuhanni, megelégszünk a tavalyi negyedik negyedév -2,8%-os GDP tendenciával, vagy még mélyebbre ássuk magunkat uniós pénzek elapadása meg a befektetők  még erőteljesebb elpártolása miatt? Vagy irány az államcsőd és nem lesz, aki megvéd minket?

A döntés most Orbán Viktor kezében van: tartja magát korábbi szavaihoz, nem csalja meg híveit és hétfőn megszavaztatja az alkotmánymódosítást és bevállalja a nemzetközi diplomáciai meg gazdasági szankciókat vagy meghajol Barroso kérése előtt és beleegyezik, hogy "a magyar és uniós hatóságok vitassák meg és tisztázzák a tervezett alkotmánymódosítás tartalmát annak érdekében, hogy kiküszöböljék az uniós joggal való esetleges ütközéseket és a politikai következményeket, amikkel ezek járhatnak".

De vajon megteheti-e egy magyar felelős, a népe sorsáért aggódó miniszterelnök, hogy demokrácia kérdésekben szembemegy egy nagy nemzetközi szervezettel és annak (majd) összes tagjával csak azért, hogy megmutassa, kétharmad birtokában bármit bele lehet írni a magyar Alaptörvénybe? Esetleg küld még békemenetet meg futballszurkoló koordinátorokat is megvédeni unorthodox demokráciánkat, amolyan magyar módra sósavazós módszerrel? Megteheti-e ezt akkor, ha ezzel az országra vont szankciók eredményeképpen sok-sok honfitársa megélhetését teszi kockára, ha még több embert kényszerít emigrálásra, ha oda lesz nemcsak az uniós támogatások álma, hanem a német gazdasághoz kötött magyar gazdaság víziója is, munkahelyestül-pozitív külkereskedelmi mérlegestül?

Egy ember van, akinek - legalábbis időlegesen - hatalmában áll, hogy Orbán Viktor döntését módosítsa, ő pedig Áder János köztársasági elnök. Eddig hallgatott az ügyben, Szabó Máté nyílt levelére sem reagált, de előbb vagy utóbb neki is vállalnia kell, kit szolgál, kihez lojális és teljesíti-e mindazokat a feladatokat, amelyeket az Alaptörvény rá ruházott. (részletesen: Ki őrködik a demokráciánk felett?)

Elkezdődött a "ki az igazi államférfi" verseny, az árát pedig mi fizetjük meg, bármi is lesz az.

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr85124021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napkutya 2013.03.09. 15:04:25

Mégis, MIÉRT gondolja bárki, hogy Orbánnak számítana az EU politikusainak véleménye?

JÓ, jó Ő nagyívű Európai Politikusnak hiszi magát, -ugyanakkor, TUDJA, hogy egyre inkább olyan, mint a mai magyar lakodalmas sztárok.

Szakmailag SEHOL máshol, nem tudott eddig labdába rúgni, nem is tett le az asztalra semmit, és RETTEG attól, hogy egyszer a magyar TV újságból is kikerül.

A hívei, akiknek osztogatott még hosszú évtizedekig eltartják, a mi pénzünkből, de, ha maradt önbecsülése, TUDJA majd mennyit ér...

Mondjuk ez nem vigasztalja a nyugdíjast, aki vagy eszik, vagy gyógyszert szed....

kvadrillio 2013.03.09. 15:43:16

FIGYEKLEM !!!

AZ ALÁBBI CIKK NEM ALAPJA ORBÁN VIKTOR ÉVÉRTÉKELŐ SZÓFOSÁSÁNAK !!!!!

2013. március 7., csütörtök 18:00 Ádám Viktor
Döbbenetes adatok: másfélmillió magyar fázik, kétmillió megcsúszott a rezsivel
Több mint 2,3 millió honfitársunk él olyan háztartásban, ahol kisebb-nagyobb tartozást halmoztak fel a közüzemi szolgáltatók felé, közel másfélmillióan elégtelenül fűtött lakásban élnek, mintegy hárommillió asztalára pedig minden második nap sem jut hús. Több mint 6,5 millióan nem engedhetik meg maguknak, hogy évente legalább egy hétre elutazzanak nyaralni. A többség a helyzet rosszabbodását várja.

Rendkívül borús képet fest a hazai családok jövedelmi viszonyairól a KSH frissen publikált összeállítása. A jelentés a jövedelmi adatok bemutatásán túl egy olyan, 2012-es kutatás eredményét is ismerteti, amely az emberek vélekedését vizsgálta az alapvetőnek tekintett szükségletek kielégítéséről.
Kapcsolódó cikkek

Hatszázan már kaptak állami segélyt autóvásárlásra
Új módon segítenék a devizahiteleseket
Már az EP elnöke is aggódik Magyarország miatt
Forintra váltják a lakossági devizahiteleket? Itt a figyelmeztetés
Új technológia Magyarországon - az E.On hallgat projektről
Felmérés cáfolja a kormány propagandáját

A lakhatás nehézségeivel kapcsolatban a háztartások arra adtak választ, hogy megengedhetik-e maguknak, hogy lakásukat a téli hidegben megfelelően fűtsék, illetve, hogy otthonuk fenntartása (lakbér, közös költség, közüzemi díjak) mennyire megterhelő anyagilag. A lakásfenntartás költségeit a háztartások több mint 90 százaléka érezte megterhelőnek, ezen belül nagyon megterhelőnek közel 40, időnként megterhelőnek pedig bő 53 százaléka.

Fáznak és megcsúsznak a rezsivel, törlesztővel

Az összes háztartás csaknem egyhatoda (598 ezer) nem tudta megfelelően fűteni lakását - ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. Az elégtelenül fűtött otthon oka leginkább az alacsony jövedelem: a alsó jövedelmi kategóriában élők harmada (mintegy 325 ezer személy) nélkülözte a fűtést, míg a leggazdagabbak közül csak 3,7 százalék (36 ezer fő). Főként a vidéki városok háztartásai érintettek (21,3 százalékos aránnyal), és kevésbé vannak jelen a községek háztartásai (13,9 százalék).

Ez valószínűleg azért van így, mert a községben élőknek a családi házas környezetben sokkal nagyobb mozgásterük van a fűtési módok kiválasztásában (például a gázfűtésről könnyebb áttérniük az olcsóbb fafűtésre), mint a városlakóknak. A gyermekes háztartások közül a három és annál több gyermeket nevelők között minden ötödik háztartásban gondot jelent a fűtési költségek előteremtése, ezekben a háztartásokban 208 ezren élnek. (Ez nem csoda, hiszen e családok átlagos jövedelmi helyzete bőven átlagon aluli.) Kiemelten veszélyeztetettnek tekinthetők az egyedül élők is, mivel a lakás fenntartása relatíve náluk jelenti a legnagyobb megterhelést: közülük majd minden negyedik, azaz 213 ezer fő nyilatkozott úgy, hogy nem tudja lakását megfelelően fűteni.
Ki számít szegénynek Magyarországon?
A KSH egy korábbi kiadványából az is kiderül, hogy az egyes háztartástípusokon belül mekkora az az egy főre jutó jövedelem-küszöbérték, amely alatt szegénységről lehet beszélni. Az uniós módszertan szerint a mediánjövedelem 60 százaléka a jövedelmi szegénység küszöbértéke, ami 2010-ben egy ún. fogyasztási egységre számítva 59 441 forint/hó volt. A létminimum - ami olyan összeg, amely biztosítja a magánháztartásban élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény, alapvetőnek minősülő szükségletek kielégítését - ugyanekkor 84 ezer forint volt.

A szegénységi küszöbértékben 2005 és 2010 között nominálisan közel 40 százalékos növekedés történt, így két évvel ezelőtt a legalacsonyabb érték 26 748 forint/fő/hó (ez a két felnőttből és négy gyermekből álló háztartásokra vonatkozik), a legmagasabb pedig 59 441 forint (az egy felnőttből álló háztartások esetében) volt. A teljes háztartásra vonatkozóan természetesen a három felnőttből és négy gyermekből álló családok szegénységi küszöbe volt a legmagasabb, 190,2 ezer forint/hó.

Ami a rezsit illeti, a háztartások több mint tizede legalább egyszer megcsúszott a közös költség befizetésével. Főként az alacsony jövedelműek és az aktív korú népesség fizetett késedelmesen, míg a 65 év felettiek körében a késők aránya csupán 3,4 százalék. Valamilyen közüzemidíj-tartozása 759 ezer háztartásnak volt az elmúlt 12 hónapban, a késedelmesen fizetők háromnegyede többször is pénzzavarba került.

Amint arról beszámoltunk, a Magyar Energia Hivatal január végi adatai szerint a magyarországi fogyasztók energetikai közműhátraléka, amely alapján kikapcsolásuk kezdeményezhető, körülbelül 70,9 milliárd forint. 1,4 millió háztartás csúszott meg a villany-, 855 ezer a gáz, 180 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével. Az áramdíjjal tartozók fele, a földgázszámlával adósak 45 százaléka került az 1-30 napos hátralékosok táborába, míg a távhőszolgáltatónak tartozóknál az arány az egyharmad körül van.

Lakáshitelt több mint 665 ezer háztartás törlesztett, közel negyedük az utóbbi 12 hónapban legalább egyszer nem tudta fizetni a részletet, a három- és többgyermekesek között ez az arány meghaladta a 35 százalékot, ami több mint 19
ezer családot jelent.
Forrás: KSH

Alig jut hús az asztalra

Az alacsony jövedelem, az élelmiszerek drágulása, illetve az a gyakorlat, hogy a hasunkon lehet a leginkább spórolni, rányomja a bélyegét az élelmezésre fordított kiadásokra is. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst (vegetáriánusok ezzel egyenértékű ételt) fogyasszon. A legszegényebbeknél 71,6 százalék (704 ezer fő), az aktív háztartásokban élőknél 27 százalék (1924 ezer fő) ez az arány. A gyermek nélküliek és az egy-, valamint a kétgyermekesek esetében közel azonos arányú (30 százalék körüli), csak a 3 és annnál több gyermekesek nélkülözése emelkedik ki. A nagycsaládosok közül minden második személynek (484 ezer fő) pénzhiány miatt nincs lehetősége rendszeresen húst enni.

Se nyaralás, se spórolás

A fenti helyzet láttán valóban luxusnak tűnik a nyaralás és a megtakarítás is. 2012 márciusában a megkérdezett háztartásokban élők több mint kétharmada (6579 ezer fő) nyilatkozott úgy, hogy pénzhiány miatt nem tud elmenni nyaralni évente egyszer, legalább egy hétre. A probléma nem csak a legalacsonyabb jövedelműeket és az inaktívakat érinti: a nyaralás költségeit az aktív háztartásokban élők közel kétharmada (4,4 millió fő) sem tudta jövedelméből kigazdálkodni.

A háztartások többségének megtakarítási nehézségeire utal, hogy egy váratlan, nagyobb összegű kiadást - a KSH ezt 60 ezer forintban határozta meg - háromnegyedük (2,8 millió háztartás) nem tud saját erőből megfizetni. Nem képes erre a legszegényebbek 97,2 százaléka, de még a felső jövedelmi tizedbe tartozók 43,9 százaléka sem. Az iskolai végzettség - amelyi szorosan kapcsolódik a jövedelmi helyzethez jelentősen befolyásolja a megtakarításra való hajlandóságot, illetve az arra való képességet. Míg az általános iskola 8 évfolyamát végzettek 87,0 százaléka, addig az egyetemi, doktori fokozattal is rendelkező diplomás referenciaszemélyek háztartásaiban 44,8 százalékos a váratlan kiadást kifizetni képtelenek aránya.

Nem is várunk javulást

Az anyagi helyzet jövőbeni változásainak tekintetében meglehetősen pesszimista a lakosság. Nagy többségük (58,6 százalékuk) úgy gondolja, hogy maga és családja pénzügyi helyzete romlani fog a kérdezést követő 12 hónapban,
harmaduk szerint nem fog változni az eddigiekhez képest, és csak 7,5 százalékuk reménykedik helyzete jobbra fordulásában. A legszegényebb háztartások még ennél is borúsabban látják a jövőt, közel háromnegyedük
(157 ezer család) számít további romlásra.

A fiatalok háztartásai - melyek csak 29 évesekből, vagy fiatalabbakból állnak - alkotják ma Magyarországon azt az egyetlen társadalmi csoportot, melynek szűk többsége nem várt lényeges változást, és amelynek tagjai a többiekhez képest nagyobb arányban (12,8 százalék) bíztak a pozitív fordulatban.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.03.09. 16:07:46

Buziházasság, zavaros ideológiákkal kőkeményen üzletelő szekták, közpénzen kiképzett és azon melegében megpattanó diplomások, ezekért megy most a nagy rinyálás?

Napkutya 2013.03.09. 16:19:03

@percenként százhuszat verő gumibot: Bravó.Ideális médium vagy.

A hitleri Németországban, -az új kancellár választás után-, csak, az újsághirdetések szerint is, vagy félezren tudtak beszélni Bismarck szellemével, vagy a Háborús Holtakkal.

TE is LÁTNOK vagy!

(Mondjuk, neked ez alighanem újdonság lesz...) TE is a médiából, érdekből, eszed nélkül tudod a Tutit.

Megmondták neked.

Bravó, fülkeforradalom!
Szép gyereket szültél!!!

sárkányfő 2013.03.09. 16:24:10

Szokás szerint azt kell megélnünk, hogy az EU védi a magyar érdeket, a magyar jogállamot, a magyar érdek ellen törő Orbán ellen.

Szakértő? az nem volt 2013.03.09. 16:27:45

@percenként százhuszat verő gumibot: Csak azért nem pattansz meg, mert nics diplomád és agyműködésed a béka feneke alatt van. De legalább a párt pénzel és eltart. De meddig?

percenként százhuszat verő gumibot 2013.03.09. 16:33:06

@Napkutya:
Az alkotmánymódosítás konkrétan ezekről a topicokról szólna

Ha nem házasodhatnak a buzik, nem kap állami támogatást a Jedi Lovagok Egyháza, és visszafizetésre kötelezik a külföldön maradó friss diplomásokat, az már a hitlerizmus megérkezését jelzi Magyarországra? Kétlem

cellular 2013.03.09. 16:33:20

Remélem a Fidesz nyer 2014-ben, de nem 2/3-dal. Muszáj, hogy végigcsinálják, mert csak így van esély rá, hogy végleg el elhessen felejteni ezt a fidesz nevű rémálmot. Ha 2014-ben az ellenzék erői győznek, akkor az egy rövid életű kormányzás lesz.

Jelenleg azt látom, az országnak és a fidesznek is bele kell döglenie most abba, amit kreált.

Egyetlen dolog ingat meg: vannak, akik nem hiszik el, amit látnak, nem hiszik el a tényeket. Még akkor sem, ha azt kormányzati részről sem cáfolták, de az mégis rossz fényt vet a fideszre. Tehát akár milliók halhatnának éhen, ők mégis kitartanának Viktor mellett. (lehet, hogy páran a jobbikot is erősítenék).

cellular 2013.03.09. 16:36:43

@percenként százhuszat verő gumibot: Ha jól tudom, van még egy egészen aprócska részlet is a módosításban, amit nem írtál le. Biztosan az nem is lényeges...

Meg az sem, hogy az alkotmány szerint alkotmányellenes részekkel egészül ki az alkotmány, így önellentmondásos lesz. Mintha az egyik lábaddal előre akarnál menni, a másikkal meg hátra. Király lesz, hogy az alaptörvényből bizonyos dolgok, és azok ellenkezője is levezethető lesz. De ez így szerinted rendben van :)

Napkutya 2013.03.09. 16:40:50

@percenként százhuszat verő gumibot:

Te, TÉNYLEG azt hiszed, hogy amit itt felsoroltál SZÁMÍT, valamit is a FIDESZ képviselőnek, havi nyolcszázért, +++, (meg a juttatások), a parlamentben????

Jaj, b.meg, ez NAGYON gáz!!!

Ennyire hülye, senki sem lehet!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.09. 16:43:40

@percenként százhuszat verő gumibot: ajánlom az alábbi posztot:
morgasjoga.blog.hu/2013/02/09/alaptorveny-modositas_4

ahogy látszik, elég szelektíven jutott el hozzád bármilyen hír is ... például az sem, hogy a szimpla hetero élettársi viszonyt sem ismeri el az alaptörvényünk. Ezt egyébként ünnepli a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége.
hvg.hu/itthon/20130309_Follelegezhet_a_ketharmad_komoly_tamogato

cellular 2013.03.09. 16:49:19

@morgás joga mindenkit megillet: Gondolom nekik fájna, ha mások is akárcsak hasonló jogot kapnának.

Miért fáj egy Magyar Asszonynak például, hogy elismerik a heteró élettársi kapcsolatot? Ettől a Magyar Asszony helyzete rosszabb lesz? A Magyar Asszony csemetéjét nem nevelheti olyan szellemben, ahogy akarja? Valaki magyarázza el nekem, miért fáj az bárkinek, ha akár a melegek is házasodhatnak? Az egyház úgysem engedélyezi, egyházi oldalról nézve meg mindegy, hogy polgárilag mi van. Tehát még vallási szemszögből sem értem. Valaki? (azon kívül természetesen, hogy utáljuk a buzikat, mert az a trendi bizonyos körökben)

collateral collector (törölt) 2013.03.09. 17:26:36

Szégyen, hogy brüsszeli bürokraták jobban vigyáznak a magyarok nemzeti érdekeire, mint a saját, nagy többséggel megválasztott miniszerelnökük. Vérlázító! Szerintem a miniszterelnök hazaáruló, mert önös érdekből tudatosan a saját hazája érdeke ellenében, az általa elvileg képviselt nemzetének a kàrára cselekszik! Mit tegyünk ezzel a hazaárulóval?

2013.03.09. 17:29:16

@cellular: Mit vagy ezen meglepődve? Van még egy hivatalos dokumentum ami ugyanúgy ellentmondásokat tartalmaz, mégis milliók esküsznek rá. A Biblia.

2013.03.09. 17:32:58

@cellular: No itt az egyik nagy ellentmondás. Az egyház hozzàllása a melegekhez. Már csak azért is mert a homoszexualitás sokkal korábbi mint a kereszténység.

2013.03.09. 17:35:29

@collateral collector: Semmit. Bele fog bukni magától is.

ergoGnomik 2013.03.09. 17:36:35

@cellular: másság -> ismeretlen -> veszély -> félelem -> agresszió

cellular 2013.03.09. 17:52:37

@vágtázó halottkém: A Biblia nem hivatalos, és nem kötelező érvényű mindenkire. A kereszténység, a biblia is azt mondja, mindenkinek szabad akarata van, és Isten nem kényszeríti rá magát senkire. Elég baj, hogy sok ember magát Isten fölé helyezi, és el akarja dönteni, hogy mások mit gondoljanak. Miközben talán maguk is elhiszik magukról, hogy a béke,a szeretet és a megbocsátás vezérli őket.

Én személy szerint dönthetem el, hogy a Bibliában foglaltak szerint akarok-e élni. Jézus sem királyként uralkodott és nem tűzzel-vassal térített.

Mindezek mellett az alaptörvény módosításakor korántsem ez a legnagyobb probléma, hanem maga a módosítás ténye és körülményei. Az csak hab a tortán, hogy a saját alkotmányuk szerint is jelenleg alkotmányellenes az, amit most az alaptörvénybe fognak emelni. Érted? Verejtékes munkával összeizzadnak egy alkotmányt, amibe most olyan módosítások kerülnek bele, amik ha sima törvények lennének, alkotmányellenesek lennének.

Emiatt sem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire nincs agyuk, vagy gyakorlatilag keresztbe szarnak az alkotmányra, az alkotmányos jogrendre.

Sólyom László meg forog a nemlétező sírjában.

vezér01 2013.03.09. 18:28:09

Eltelt húsz év a "rendszerváltás" óta,de
csak most cserélhettük le a sztalini mintára készült,többször is javítgatott alkotmányunka.Hornék rendelkeztek a szükséges kétharmaddal,de nem állt szándékukban újat alkotni,jó volt nekik a régi,hisz derék jogelődeik csinálták.Az,hogy negyedszer módosítják,számomra nem meglepetés.Tele a parlament jogvégzett honatyával,de képtelenek egy kikezdhetetlen törvényt megfogalmazni.Az pedig,hogy a többség szájíze szerinti az alaptörvény szövege
és nem a deviáns kisebbség igénye szerinti /buzi-házasság,többnejűség,üzleti vállalkozás egyház néven,állami apanázzsal, stb./,az a demokráciával nem ellenkezik.
Ha Bajnai elvtárs szerez kétharmadot,visszaállíthatja a régit és mi szaladhatunk Brüsszelig./Ha még lesz
egyáltalán EU./

Sir Galahad 2013.03.09. 18:28:25

"Milyen ország az, akinek csak jogai vannak, kötelezettségei nem? Amelyik elvárja, hogy számolatlanul öntsék a tagállamok pénzét a projektjeinkbe, míg a közös szabályokra, azaz az aláírt kötelezettségekre fittyet hányunk?" Van egypár ilyen. Pl. Szlovákia (Benes-dekrétumok).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.09. 18:35:21

Abban biztosak lehetünk bárhogy is dönt az lesz a helyes döntés.

Ő csak helyesen dönthet.
:S

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.09. 19:42:06

Mi közpénzbe kerül a március 20-i kormányülés Kémesen a pár száz lakosú ormánsági faluban? Óriási pénzkidobás, de hát kit érdekel, ha úri passzióként erre van kedve a bóvli kormánynak. Este majd a szokás szerinti alpári berúgás Villányban a tiffán lőrétől!
Erre persze megint van pénz? 3 hete csekkolják a falut, vegzálnak mindenkit, mert jön a nagyvezír!
Jöjjön mindenki Kémesre, találkozhattok a nagy magyar valósággal és az átmeneti kormány tagjaival. Talán kérdezni is lehet, ha addig meg nem buknak!

Március 20, gyönyörű ormánsági falu, kirándulás, múzeum látogatás, lovaglás, fideszhalászlé, nemzetiségi találkozó, számháború, téged is vár!
Talán nem lesz itt a fideszes-békemenetes savazós bácsi, vagy?

Blogger Géza 2013.03.09. 20:00:28

@morgás joga mindenkit megillet: Mi az hogy "nem ismeri el" az alaptörvényünk? Ez marhaság, az élettársi viszonyt számtalan jogszabály szabályozza, nem kell mindent az alaptörvénybe írni. Ennek annyi értelme van, mintha azt mondanád "az áfát nem ismeri el az alaptörvényünk", mert egy alacsonyabb szintű jogszabályban van.

Blogger Géza 2013.03.09. 20:03:11

@cellular: Erre elég egyszerű a válasz. Onnantól kezdve, hogy azt is családnak próbálod nevezni, ugyanúgy megilletné őket az örökbefogadással, gyermeknevelési támogatással stb. kapcsolatos minden pénzügyi és egyéb jog. Onnantól nincs visszaút. Ez nem csak játék a szavakkal.

Blogger Géza 2013.03.09. 20:06:13

Attól, hogy megvonnák a szavazati jogunkat (amire eddig még nem volt példa, még a Haider idején az osztrákok elleni összeurópai hiszti idején se, s mivel egyhangú döntés kell hozzá, elég minimális az esélye), nem szűnnének meg a pénzügyi jogok és kötelezettségek.

Blogger Géza 2013.03.09. 20:08:33

@cellular: " az alkotmány szerint alkotmányellenes részekkel egészül ki az alkotmány" marhaság. Egyesek magánvéleménye szerint ellentmondásos lenne az alaptörvény. Tegyük hozzá, minden alkotmány önellentmondásos, ha egy kicsit megvakarjuk, mert a való életben egymásnak ellentmondó "jogok", (valójában óhajok és kívánságok) gyűjteménye van benne.

regress 2013.03.09. 20:29:47

@vágtázó halottkém: ne izgulj,nemsokára azt is átírják

percenként százhuszat verő gumibot 2013.03.09. 20:48:33

@morgás joga mindenkit megillet:
Az egész házasság egy női találmány, kétlem hogy férfiak ilyet valaha kitaláltak volna. Inkább be kéne tiltani, em pedig kiterjeszteni a buzikra is

Az élettársi kapcsolat mint törvényi tényállás meg egyszerűen röhej. Azért mert egy nőt beengedek a lakásomba, már jogai vannak?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.09. 20:53:13

@percenként százhuszat verő gumibot: ne ragadj le olyan apróságoknál, mint a vagyonjogi helyzetek rendezése, öröklés, gyermekek jogállása, stb. A házasság ezekről szól - nem az ásó-kapa-nagyharang a lényege, hanem például az, hogy bármi történik is veled, ne legyenek kisemmizve a gyerekeid meg az anyjuk.

nu pagagyí 2013.03.09. 21:06:58

Torgyán Viktor alkotmányparódiája lesz az utolsó csepp, amivel provokálják a népet. Nem hagyhatjuk, hogy bantusztánná fokozzák le az országot.

CSENDES 2013.03.09. 21:15:09

Mán nem azért,de a törvényi tényállás büntetőjogi fogalom. Csak úgy mondom.

déjá vu39 2013.03.09. 22:44:48

@cellular: "Remélem a Fidesz nyer 2014-ben, de nem 2/3-dal. Muszáj, hogy végigcsinálják, mert csak így van esély rá, hogy végleg el elhessen felejteni ezt a fidesz nevű rémálmot."

Igen, én is remélem - egy ellenzéki győzelem nem hozna megoldást. Persze, azt is láttuk már, hogy a FIDESZ kis többség birtokában is igen kreatívan tud (vissza)élni a hatalmával. Mégis, ez látszik a sikeresebb útnak. A végét persze én már nem fogom megérni,...

déjá vu39 2013.03.09. 22:52:16

@cellular: "Miért fáj egy Magyar Asszonynak például, hogy elismerik a heteró élettársi kapcsolatot?"

Csak.

Ma a gyerekek kb 40%-a házasságon kivüli (pl élettársi) kapcsolatól származik. Velúk mi lesz? Nem szólíthatják Apunak, Anyunak a szüleiket?

béla a görög (törölt) 2013.03.09. 22:52:22

Szerintem Orbán nekimegy mindenkinek. Nem az a gondolkodó fajta. Jogász is utálja a számokat - csak zavarják. Meg a többi is ilyen.

Szóval módosítják az alkotmányt, aztán úgy gondolják úgysem lesz semmi, ha meg mégis akkor kimagyarázzák. Mondom jogászok.
DE - ha egyszer csak NEM JÖN A PÉNZ na akkor kíváncsi leszek a pofájára. Mert pénz nélkül nem fogják szeretni.
Itthon meg sok-sok mínusz (-).
Abból meg neki se lesz pénze

És végül is ez csak egy szar kormány. Összesen annyi a feladat, hogy meg kell buktatni, nem rá kell szavazni.
Nem éri ez meg nekem? Dehogynem. Az meg hogy mi van az alkotmányban? Hány és hány törvény van /külföldön is/ amit rég hoztak de ma is él? Sok. De nem foglalkoznak vele. Hát ez is ilyen lesz.

Butuska 2013.03.10. 00:15:40

Látom kitört itt is a kultúra, a nagyon sokat verő műpénisz is beindult....

Bár az is igaz, nincs már olyan, hogy házasság, hisz házat nem kap az ember érte, kivéve, ha nagyon gazdag a család, de az meg szerződésben levédi az egész témát...

Na igen, vergődő gumibot: dugni azt igen a nővel, de többet nem. Igazi macsó hozzáállás. Ha gyerek is keletkezik abból, hogy betette a nő a lábát a kéródba, akkor oldja meg, neked ugyan nem kell.... olyan szép és csábító pasas lehetsz, szinte rádkattantam :P

Azok a kölykök meg, akik önhibájukon kívül élnek olyan családban, ahol a szülők nem házasodtak össze, magukra vessenek, ugye?

Most, így utólag végiggondolva, az jár a fejemben, hogy ennek a gumibotnak a gumibot lehet a fétise, épp a seggébe, és mivel nem kapta meg, host fröcsögi magából a sexmentes életének fájdalmát ide, a blogra... de sajnálom, bármennyire is (nem) sajnálom, de így fog maradni: b@szatlanul...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.10. 00:36:49

@déjá vu39: mindenesetre jobb, ha nem íratják majd be a "szerelem gyerekeket" hittanra ...

Sírköves Slomó 2013.03.10. 01:04:37

Barroso hamarabb fog eltünni a helyéről mint Orbán. Addig húzni kell az időt.

felcsutisuttyo 2013.03.10. 07:55:20

Értem én, hogy ekézték a Viktor Pontát a Román miniszterelnököt...(félnek tőle, minta bajnaitól)
Gyurcsányról már leszoktak, de azért az vizenyős tekintetű, üvegszemű E: T: Arogán csak be Gyurcsányozot a Ponta mellé:)))))hihihi....Hogy félnek a Gazemberek--lehet is mitől!!!!!

Mert a Román az tökösebb Nemzet mint a magyar....mert egyszerűen leölte a Diktátort, mint egy disznót!!!!!!

H.Solo 2013.03.10. 09:10:51

Orbán nagy horderejű politikus, ha nem lenne az, nem foglalkozna vele annyit az Eu. Pontosan olyan dolgokba nyúl bele, ami probléma máshol is csak nem beszél ezekről a dolgokról a nagypolitka, így a sajtó sem. Olyan folyamatokat indít el, amik azoknak nem jó, akik miatt a problémák vannak és ezek nem a dolgozó vagy nem dolgozó polgárok, hanem a tőkések és a hatalmon lévők. További jó sötétben tapogatózást!

cellular 2013.03.10. 12:28:41

@Blogger Géza: És nekem miért kéne, hogy fájjon, hogy ők is kapnak pl. családi pótlékot? Vagy, hogy örökbe fogadhatnak gyereket?

Meggyőződésem, hogy sokkal egészségesebb egy gyermekre nézve, hogy két anyja, vagy apja van, mint, hogy jut rá egy pár nevelőnő, de igazából nincsenek is szerető szülei. Na, melyik hasonlít jobban egy "rendes" családra? A gyermekotthon, vagy az azonos nemű szülők?

Mondhatod, hogy "rossz" példát fognak látni. De érdekes módon a nevelőotthonban felnőttek döntő része is heteró lesz, annak ellenére, hogy nem voltak szülők, akiktől akárcsak hasonló példát láttak volna.

Szóval továbbra sem értem a nagy félelmet ettől.

cellular 2013.03.10. 12:32:38

@H.Solo: Aha, ezért csökken az emberek reálbére. Mert az nem is nekik rossz, hanem a nagytőkéseknek? Az X olyan adó, amit fizetnem kell, meg az emelt ÁFA szerinted kit terhel? Másrészt a gazdasági visszaesésből mindenki kiveszi a részét. Munkahelyek szűnnek meg, nem jönnek ide beruházások sem. A nagytőkés nem fog rosszabbul élni, viszont pár százezer embernek nem lesz megélhetése.

Szóval, amit mondasz, az inkább a vágyat mutatja, és nem a valóságot. Szeretnéd, ha úgy lenne, ahogy írod, a valóság azonban mást mutat. A magyar lakosság életszínvonala csökken. A piacellenesség sem rövid, sem hosszú távon nem vezet sehova.

Vagy te látod a kitörési pontot? mitől fog szárnyra kapni a magyar gazdaság?

H.Solo 2013.03.10. 12:40:33

@cellular: Én teljesen másról beszéltem szerintem. Orbánról és azokról a folyamatokról, amiket elindít és amikre reagálnak az Eu-ból... Szerinted Barosot érdekli, hogy ki miből él az EU-ban?

Amiről Te beszélsz arról nem az a véleményem, mint a fenti kommentem, természetesen, hiszen nem függnek össze.

cellular 2013.03.10. 13:00:38

@H.Solo:
"Olyan folyamatokat indít el, amik azoknak nem jó, akik miatt a problémák vannak és ezek nem a dolgozó vagy nem dolgozó polgárok, hanem a tőkések és a hatalmon lévők. "

Akkor ezzel azt mondod, hogy amit OV csinál, az nem jó a hatalmon levőknek? Pl. Orbánnak és a fidesznek? Vagy a hatalomból táplálkozó oligarcháknak?

Vagy, hogy a problémák a közműszolgáltatók, esetleg a kábeltársaságok miatt vannak (különadók)?

A tőkés az, aki miatt itt tart az ország? Vagy sokkal inkább a tőke hiánya a baj? És az, hogy semmi sem segíti elő, hogy legyen?

Barossot pl. érdekli, hogy az uniós jogokat ne sértsük meg. Ezek a szabályok ismertek és elfogadottak. Aláírtuk. Innentől az alaptörvényünk sem lehet az uniós alapjoggal ellentétben.

A vicc az, hogy pont a hatalmon levőket nem korlátozza.

H.Solo 2013.03.10. 13:09:56

@cellular: Ez a morgasjoga.blog.hu én így morgok, te úgy... Nem ezt mondom, amit Te felvetettél, asszem én eggyel hátrébb lépek, amikor nézem a történetet.

Én annyit mondok csak, hogy Orbán nagy erejű politikus, tehát nem lehet azt mondani rá, hogy béna szar alak... De ez nem jelenti azt, hogy egyetértek vele sem azt, hogy állást foglalnék akár a tőkések, akár a rászorulók mellett vagy ellen.
süti beállítások módosítása