morgás joga 6.jpgVajon mi a fontosabb, stadionok meg látványberuházások, új rendszámok,  vagy a felsőoktatás? Mielőtt  elhamarkodottan válaszolnánk, érdemes elolvasni a következő idézetet.

Vajon ki mondta és mikor?

"Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 26 ezerrel csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Csak a hírre, kedves Barátaim! Több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány, hogy hátat fordít nekik, menjenek Isten hírével. Nem törődik velük, nem adjusztálja őket, nem pallérozza a gondolkodásukat, nem fektet be a jövőjükbe. Én arra szeretném kérni a fiatalokat, hogy a következő egy hétben jöjjön meg az önbecsülésük! Ehhez egy érvvel tudom őket hozzásegíteni. Mert azt látom, minthogyha a kormányzati propaganda nem lenne teljesen hatástalan, és az egymással való szembefordítás jegyében egyre többen kezdenek azon gondolkodni, hogy tényleg én, akinek a gyereke sose jár majd egyetemre és főiskolára, és magam sem jártam, tényleg nekem kell fizetni, mondjuk, a magamfajta emberek gyerekeinek a taníttatását? És ha a fiatalok nem fognak talajt, ha nem állnak a két hátsó lábukra, és nem fogadnak el egy nagyon tisztelettudó, de önbizalomtól duzzadó, önbecsülésről valló pozíciót, akkor ez az érv el fogja őket söpörni. 

Az ellenválasz pedig úgy hangzik, hogy miután valóban, jó esélyük van arra, hogy magasabb állásba jussanak, hiszen ezért tanultak, bár a diplomás munkanélküliség elég nagy Magyarországon, de valahogy a végén mégis csak elvergődnek majd odáig, és az is igaz, hogy az átlagnál majd többet fognak keresni, bár ez sem mindenkire igaz, mert egy pedagógus ezt nemigen mondhatja el magáról. De a többség mégis, és ezt az jelenti, hogy több adót is fognak fizetni. Egy fiatal öt és fél év munkában eltöltött idővel az akkor fizetett adó többletével visszaadja a köznek azt, amibe az ő egyetemi és főiskolai tanulmánya került. Kvittek vagyunk. Megsegítettük egymást. A fiatalok kaptak az összmagyarságtól egy esélyt, hogy tanuljanak, ezt a magyarok egy befektetésnek tekintik, a fiatalok éltek vele, és aztán visszafizetik. Életük végéig tizennégyszer fogják visszafizetni. Az mindenkinek jó, nem? Mindannyiunknak! Ez mindannyiunk érdeke." 

A válasz: Orbán Viktor, 2008. március 3.  

2008-ban (alig 4 éve!), a szociális népszavazás idején miniszterelnökünk még úgy gondolta, "Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése (...), tehetséges nép vagyunk, megvan a magunkhoz való eszünk, ám ez azt észt az iskolában is pallérozni kell. (...) a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt. "Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás" (...) a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások."

Azóta sok víz folyt le a Dunán. A szép, tudás alapú siker víziójától mára már eljutottunk a munka alapú társadalomhoz (ahol meg nem kell tudás, csak dolgos kéz és akarat). A nemzet egyszemélyi képviselője nagy slunggal hátraarcot hajtott végre, új húrokat pengetve zsong egykori megválasztói fülébe: aki tanul, az fizesse is ki annak az árát és az egész felsőoktatást tartsák el a diákok.

Hogy miből? Ha csóró, vegyen fel hitelt, a Diákhitel 2. csak őket várja. Igaz, az csak a tandíjra vonatkozik, de kinek számít már a többi, 3-5 éven át a családot terhelő semmiség, mint lakhatási költség, kaja, tan- és szakkönyv, telefon, internet, számítógép. Oké, spórolni lehet, kultúrára például nem kell áldozni, anélkül is felnő egy diplomás, utazni sem kell meg világot látni, mindez csak felesleges földi hívság, és ha a sport nem fér bele a büdzsébe, a háztömb körül még mindig lehet futkosni, ép testben ép lélek. A kormány kegyes, senkit sem hagy az út szélén, viszont segít dönteni, mennyire akar eladósodni ifjú polgára. Legyen tanár, akkor már idejekorán hozzászokik a küszöbrágáshoz, ha pedig bevállalja az orvosi diploma extraköltségét, reménye lehet, hogy egyszer majd még jól fog élni, csak ne patalógus váljon belőle vagy rákkutató. Azzal pedig egyetlen diák se törődjön, a "mindenki tandíjat fizet és ebből tartja el magát az egyetem" rendszer magában hordozza a diplomák mögött rejlő tudás csökkenését - valószínűleg kétszer is meggondolja majd egy intézmény, hogyan buktatja ki végleg a megcsappant számú aranytojást tojó tyúkok bármelyikét is.

Jövőre jogász meg közgazdász már nem lesz állami pénzen senki - viszont az állam majd bőkezűen utólag kifizeti annak a tandíját, akit méltónak tart a köz szolgálatára. Vajon honnan van ez a bősz jogász és közgazdász utálat? Vajon mások, például a mérnökök vagy orvosok nem kereshetnek jól? Vagy épp a számítástechnikusok? Egy ügyvéd nem rághatja a küszöböt és egy programozó nem dúskálhat a földi javakban? Miért pont az a felsőoktatási ágazat került feketelistára, ahonnan legfőbb közjogi méltóságaink (miniszterelnök, köztársasági elnök, házelnök, stb.) kikerültek?

Miniszterelnökünket láthatóan már nem érdekli a jövő problémája, hisz olyan távol van az még ...

Vajon mennyi forrást kell majd elkülöníteni évente a költségvetésben, hogy ne legyen jogász- vagy közgazdászhiány és rendszergazda, hatósági állatorvos meg adóellenőr is épp elegendő legyen? És ha már ilyen kormánypárti politikusaink bőkezűek a későbbi bürokrácia kárára, az önkormányzatok miből állják majd a szakemberek tandíját? És vajon azok kapnak majd hamarabb állást, akik inkább nem kérik a visszatámogatást, vagy azok, akik  mindenképpen szeretnének megszabadulni a diákhitelüktől? Vagy mindegy, mert úgyis a képviselő unokaöccsét vagy húgát veszik fel, ők lesznek továbbra is a rendszer nyertesei?

A tandíj bevezetése egy valakinek jó - a mostani kormánynak. A felsőoktatásból kivont pénzből lehet giga-mega stadionokat építeni meg mindenféle sóhivatalokat létrehozni és Kárpát-medencei nagyberuházásokról álmodozni. A diákhitel kamat-támogatását meg a kivásárlásokat már az új kormány alatt kell kicsengetnie a költségvetésnek, bármiből, bárhogyan. Sőt, a bedőlt, fizetésképtelen, munkahelyet tartósan nem találók hiteleit is fizethetik majd az adófizetők, meg azokét is, akik megunták, hogy itthon konkrétan éhenhalnak és köd előttem, köd utánam lelépnek az országból. A kormány a mai lépéseivel a következő generációkat (és adófizetőket) adósítja el, az eljövendő költségvetéseket terheli meg - unokáink is fizetni fogják a ma ballépéseit, a "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok" politikáját. Mindezt úgy, hogy a diákok egy részét röghöz köti (de egy-két év múltán már alig lesz ilyen a "mindenki fizessen tandíjat" elv miatt), a többiek meg mennek isten hírével, irány egy olyan ország, ahol ember módjára élhetnek.

"A tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni." 2008 március, Orbán Viktor

Ki mondta és mikor? Orbán Viktor, 2008. márciusában.

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr874741666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.31. 10:30:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.30. 23:45:09

Holnap "visszanézek"--érdekes lesz látni ahogy a fideszbirkák majd jól megmondják,hogy ez nem igaz,hazudsz orbányvezér ilyent sohasem mondott,de ha mondta is nem így gondolta.
Ja! Meg ami most van az amúgy sem tandíj,csak te akarod a ner szent intézményét befeketíteni!

tintamin 2012.08.30. 23:49:56

Kár a morgásért: Spiró mindezt megírta már a Feleségversenyben, csak a fiktív neveket kell kicserélni a maiakra. Ennyi.

Ha úgy nézzük, vicces. Ha nem, akkor tiplizni kell.

flort 2012.08.30. 23:51:12

Tudod amit csinálsz (régi beszédekkel való szembesítés) hatékony lehetne egy be/kiszámítható Homo sapiens esetén. Orbán azonban egy hatalommániás majom, aki mindent feláldozna hogy ott ülhessen az asztalnál és várhassa az imf-et. Mást tulajdonképpen nem csinál, mert úgy tűnik, ez a heppje.

Más: amúgy nem biztos, hogy sokat veszít, aki nem itthon jár egyetemre. Néha óraadóként kurzusokat tartok és valami hihetetlen tudásbeli lyukakkal érkeznek másod/harmadévesek. (Mondjuk az is röhej és jól jellemzi a magyarországi egyetemek színvonal(talanság)át, hogy a magamfajták előadást, szemináriumokat tartanak, de ez egy másik sztori).

Szóval hajrá, Bécsbe pl. A német nyelvvel úgyis egész jól el lehet boldogulni.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2012.08.30. 23:55:47

Én fideszbirka vagyok, de nem tudom mi a baj azzal, hogy több az önköltséges hely, amit diákhitellel lehet fizetni, és később ezt le kell perkálni az államnak...Így működik sok helyen (pl. Amerika). Kiszámolták nálunk is, mennyi állami hely fér bele a büdzsébe és kijött valami. Jobb lenne tán, ha csak ennyi hely lenne? Nem hiszem. Az állam pedig kidolgozza az új diákhitel-konstrukciót és ennyi. Szerintem alapvetően a folyamatok jók, melyek elindítottak, mind a gazdaságban, mind a felsőoktatásban (mert ezek összefüggnek! És nem csak ezek! :) Persze lehet kelteni a hangulatot, meg kormányt váltani, és majd jön újra a segélykormány, meg a minek 1 millió munkahely kormány, meg hasonlók... :( Fel kellene fognia sokaknak, hogy nem a mi életünkben lesz igazán könnyű itthon élni. DE az utódaink érdekében kell vállalni bizonyos áldozatokat. No, szép estét!

Ez egy nicknév 2012.08.31. 00:09:53

@jobbdemokrata: Ne várj érveket. Ezek a mocskos disznók csak azt tudják felböfögni amit a munkásőr apjuktól hallottak két vodka közben. Legyen minden ingyen, mert NEKIK az jár, rögtön. Persze ha valamelyik vörös fasszopó csinálná a megszorításokat akkor felállva a tévé előtt tapsolnának és örülnének a rég nem látott barátjuknak: a merevedésnek.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 00:11:28

Az utódaink érdekében jelenleg olyan áldozatokat vállalunk, amelyek nem jók az utódainknak. Az oktatásból könnyű kivenni a pénzt, mert nem azonnal látszik a hatása, hanem éppen az utódoknál, hosszabb távon és társadalmi szinten. Ez az út pedig egyértelműen lejt.

A legrosszabb pedig az a nemtörődöm vagdalkozás, ahogy egyik napról a másikra rúgják szét mindenféle megfontolás és bármiféle vizsgálat nélkül a házat. Mert viktor találkozott valakivel a folyosón és megtetszett neki, amit az mondott. Ennyi. Nncs érv, végiggondolás, felépített, megtervezett struktúra, kiszámított modell, csak ötletelés, hasracsapás, pökhend, pár góbésággal és aforizmával megtámasztott hűbelebalázskodás. Siralmas és szánalmas. Mégpedig nem ennek vagy annak az oldalnak, hanem mindannyiunk számára.

Ez egy nicknév 2012.08.31. 00:23:47

@Chigavera: Nincs pénz mert sikerült fasz hiteleket felvenni amik ráadásul sok esetben nem arra lettek elköltve amire fel lettek véve. Túl nagy az államadósság ezért nincs mozgástér. Persze tudom, a virsli az jár.

2012.08.31. 00:27:19

szép munka! ez lenne a dolguk az újságíróknak!
(kár, hogy nincs olyan fórum, ahol OV-t ezzel szembesíteni lehetne)

Netuddki. 2012.08.31. 00:29:17

"A kormány kegyes, senkit sem hagy az út szélén" Ja, belöknek az árokba.

Egyvalamit tessék szépen tudomásul venni. A fidesz kormány a bankokkal akarja finanszíroztatni a felsőoktatást. Ami azt jelenti, hogy a diplomás majd szépen a bankoknak fog hasznot hajtani. Ez ilyen egyszerű, mert az oktatás egy befektetés. Annak is aki tanul, annak is aki finanszírozza. Amíg a hitelt fizetik vissza a diplomások addig sem a gazdaságban fog az a pénz forogni hanem szépen a bank kitalicskázza a külföldi anyabankjához. Na ennyit az orbán szűklátókörűségéről. A kincsem csak odáig lát, hogy a gázüzletág kell az államnak de az oktatás nem...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.31. 00:31:04

Kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát az alapvető jogok biztosa.

Szabó Máté azért kérte a felülvizsgálatot, mert szerinte a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakítása során nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása folytán sérül az esélyegyenlőség elve.

Az ombudsmani hivatal közölte: az év első felében csaknem negyven panaszos fordult olyan beadvánnyal a biztoshoz, amelyben a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló, idén január 1-jétől hatályos törvény utólagos vizsgálatának kezdeményezését kérték az Alkotmánybíróságnál.

A panaszosok elsősorban a garanciális szabályok gyors, megfelelő felkészülést nem engedő megváltoztatását, az ismételt felülvizsgálatra kötelezést, a korábban megállapított rokkantnyugdíjak helyébe lépő támogatások összegének jelentős csökkentését, továbbá az ellátás mellett végezhető keresőtevékenység kizárását kifogásolták.

Az ombudsman rámutatott, hogy "a rokkantsági ellátás alapvető szabályait megváltoztató törvényi rendelkezéseknek a jogbiztonság elvének megfelelően eleget kell tenniük a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom követelményének". A biztos szerint a megváltozott munkaképességű emberek egzisztenciális döntéseit befolyásolja az a feltételezés, hogy az ellátásra való jogosultság megállapításakor hatályban lévő szabályok szerint számíthatnak az ellátásra.

Az ombudsman az indítványában hangsúlyozta, hogy a rehabilitációs pénzbeli ellátás és a rokkantsági ellátás funkcióját tekintve nem a megélhetést biztosító állami "segély", hanem a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésének egyik alapvető eszköze is – áll a közleményben. A biztos szerint az esélyegyenlőség elvével ellentétesek azok a törvényi rendelkezések, amelyek nem teszik lehetővé az alacsony összegű ellátás folyósítását abban az időszakban, amikor az ellátásban részesülő rokkant ember keresőtevékenységet végez.

Szabó Máté az alkotmánybírósági indítvány benyújtása mellett a hatósági eljárást, illetve döntéseket kifogásoló tucatnyi panasz alapján átfogó vizsgálatot indított. Az ombudsman álláspontja szerint ugyanis a konkrét esetekben az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz, illetve a szociális biztonsághoz való joggal összefüggő visszásság gyanúja merülhet fel.

Különösen a nyilatkozattétel lebonyolításával, az ellátási jogosultság és hozzá kapcsolódó kedvezmények szűkítésével, továbbá a már véglegesen munkaképtelennek minősített emberek státusának felülvizsgálatával összefüggésben – olvasható a közleményben.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 00:32:28

@Ez egy nicknév: Nekem viszont úgy tűnik, hogy presztízsberuházásokra és többszörösen túlfizetett állami megrendelésekre van pénz.

Az oktatás egy stratégiai ágazat, annak leépítése minden(!) területen negatív hatású, ráadásul tartós. Minden jelenleg sikeres gazdaság ezen területbe invesztálással ért el sikert. Amiként minden rövidlátó rezsim ebből von ki forrást. Ezt kellene észrevenni.
(Arra most nem is vesztegetek szót, hogy Orbán saját állításait köpi telibe, mert ez megszokott, és önmagában érdektelen.)

NYJetsTD 2012.08.31. 00:32:30

A Kedves Vezér mond ilyet is olyat is. Új beszél-kettős beszéd...fúj tandíj, hurrá tandíj...

A sok birka meg csak tapsol továbbra is... Ezrével születnek a szemfényvesztő ötletek (Ócsa, egymillió munkahely, gazdasági növekedés stb.stb.) közben pedig kudarc kudarc hátán.
De sokaknak ez így jó. A fiatalok pedig ezrével mennek el az országból.
Az ellenzéki megélhetési politikusok pedig szintén kussolhatnak, mert lassanként mindenki okád tőlük. Két év alatt még addig sem jutottak el, hogy valami alternatívát felmutassanak.
Szóval van egy gazdaságilag nulla kormány hatalmas arccal, meg egy elképzeléstelen, szürke, tehetségtelen ellenzék... Szép kilátások...Megkeresem a bőröndöm...

Netuddki. 2012.08.31. 00:33:36

@jobbdemokrata: Na ti IQ huszárok! Ha már előjött a dolog akkor talán azon is el kéne gondolkodni, hogy ha az állam egyre kevesebb szolgáltatást vállal magára, akkor talán lassan nem kéne adót sem fizetni. Minek? Ezeket a megélhetési politikusokat eltartani? Majd szépen mindenki mindenért fizet saját maga után és nem az állam szedi be a pénzt és osztja el. Ezt akarjátok fidesznyikek?

manager2008 2012.08.31. 00:49:33

Teljesen jogos a dolog, ha valaki el akar menni valahová, építsen magának utat, vagy menjen lóháton, az bio.

Azért komolyra véve, tényleg egy baromsággá vált az oktatási rendszer.

Ha valaki kommunikációs szakra megy, színésznek, filozófusnak vagy a piac által nem igazán igényelt okosságot tanulni, akkor nézzen a zsebébe is és gondolkodjon.

Ausztriában is gond hogy az ingyen tanult fiatal indiánok elhúznak külföldre, a pénz meg az ablakban.

A történet megoldhatatlan, mert mindenkinek igaza van, az adó meg magas.

De stadion sem kell ám! és a fél államot nyugodtan el lehet küldeni a francba, mert nincs gyakorlati haszna.
Vissza a monarchiát, éljen a király!

ásványi répacukor 2012.08.31. 00:55:02

@jobbdemokrata: Nos ha Te birka akarsz lenni, legyél! De ha lehetne választani -van nemesb jószág is- én nem leszek birka.
Kivánom kerülj olyan élethelyzetbe, hogy az általad alapvetően jó gazdasági és felsőoktatási folyamatoknak köszönhetően 47.000 ft-os közmukás fizetésedből járasd egyetemre a gyerekedet. S éljenezd akkor az egymillió munkahely kormányt, s tapsikolj, hogy 25 év mulva ihaj-csuhaj
lekörözzük a németeket!
A tágabb ismeretségi körömben akad egynéhány jóképességű ifjú, aki nem is jelentkezett, s vannak olyanok is akiket felvettek, de nem tudja a tanulásának a finanszirozásának mikéntjét látni a család szükös anyagi helyzetének következtében.
Szégyelje magát az a kormányzat,amely nem fordit anyagi erőt a kiművelt emberfők megalkotására, csak önös zsebének megtömésére és mihaszna hobbijának stadion építésére használja
a nép által befizetett adóforintokat. Ennyi!

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 01:02:24

@manager2008: Nagy különbség van alap-infrastruktúrák (úthálózat, közüzemek, oktatás, egészségügy) és presztízs-jellegű beruházások között. Ha az utóbbit az előbbi kárára tolják, akkor kirohad alóla az ország, míg a jó alapinfrastruktúra segít megteremteni a „luxus” hátterét. Na kb. ezért nem mindegy mit mikor, milyen prioritással.

A kommunikáció szakon is lehet merengeni, de itt nagyon is húsbavágó jogi és közgazdasági képzésről, ja és úgy általában mindenfajta képzésről van szó. Ha az anyagiak válogatnak, úgy nem a legtehetségesebbek kerülnek helyzetbe, hanem csak a felső tízezer termeli újra magát. Ez a dél-amerikai modell: szétszakadó, kasztosodó társadalom. A jelenlegi kurzus éppenséggel ezt építi gőzerővel.

manager2008 2012.08.31. 01:15:39

@Chigavera: Igaz. De nem gondolja komolyan senki sem, hogy a jogász, közgazdász igazán az lesz amit az "elmélet" elgondol. Mindenki járt már bíróságon, stb. - elképesztő idióta bírók, képzetlen ügyvédek, rendőrök stb. vannak. A jogszabályok minősége milyen?1000 közgazdászból mikor végez közgazdasági munkát és hány fő? Az állam nem végzi el időben a szelekciót, hanem rábízza a véletlenre hogy melyik fiatal lesz az aki tanul és nem bulikra mászkál (ismerni kell őket). A színvonal mérhetően zuhan, az egyetemi oktatás egy nagy része időtöltés, használhatatlan ismeretek gittrágása. Fizesse ki az akinek ez kell, és kockáztat hogy ha egy adott oktatási intézményt látogat az jó lesz neki valamire, és nem szakmai analfabétaként végzi el, majd kezdheti el az egészet újra egy munkahelyen. Az eredményes oktatást meg támogassa az állam és az akinek szüksége van a végzettre, közösen a hallgatóval. Miért támogassa Mariska néni az adójával Norvégia orvosi ellátását? (jó kis demagógia de ez a valóság)

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 01:29:10

@manager2008: Kedves manager2008,
a probléma az, hogy ez a full önköltséges rendszer már a bemeneti szinten kilövi a tehetséges, de szegény diákot, ami azt jelenti, hogy befagyasztja a társadalmi mobilitást. Ráadásul mindez csak felerősíti az általad említett minőség-problémát, mivel az alapítványi, fizetős iskolák példája éppen azt mutatja, hogy fizető diákot nem buktatnak, azaz nincs szórás, emiatt lefelé nivellál a színvonal.
A negatív hatások így tehát éppen összeadódnak, és társadalmilag azért mintha nem épp ez lenne a cél, azt hiszem, ebben egyetértünk.

fzoli77 2012.08.31. 01:35:25

@jobbdemokrata:
"
Én fideszbirka vagyok, de nem tudom mi a baj azzal, hogy több az önköltséges hely, amit diákhitellel lehet fizetni, és később ezt le kell perkálni az államnak.
"

Akkor jöjjön egy kis matek, szélsőséges számítással a vezetőnk 2008-as modelljével.

A)
1 diplomás adózó 14X
egy nem diplomás 1X adót/járulékot/áfát fizet a költségvetésbe az élete során.

B)
Legyen a végzettek aránya a tandíj következtében 10 000 -el kevesebb évente.

Ha jelenleg nagyjából 4M ember van az országban aki aktív munkaviszonyban van, és ezek 25%-a diplomás, 75%-a nem. A következő 10 évben egyenlő arányban mennek el nyugdíjba diplomások, illetve nem diplomások. De mondjuk inkább számoljunk úgy, hogy nagyjából marad a 4M aktív munkavállaló.

10 év múlva nagyjából lesz 60E-el kevesebb végzett diplomás, aki egyben adozó is.
15 év múlva már 110E, 20 év múlva pedig 160E.

Most akkor nézzük, hogy ez hova vezet:
4 000 000 *0,75 * 1X +
4 000 000 *0,25 * 14X = 17 000 000X a jelenlegi egység ami 100%.

10 év múlva 60 000 * 14 X = 840 000X (5%)
15 év múlva 110 000 *14 X = 1 540 000X (9%)
20 év múlva 160 000 *14 X = 2 240 000X(13%).

Ez egy durva példa, de ennyivel kevesebb lesz évente a belső fogyasztás, és az ebből fakadó bértömeg, adóbevétel stb.
egy durva modell alapján.

Vagyis nem az a kérdés, hogy az értékek / ideológiák mellett mennyire igazságos ill. igazságtalan a tandíj. Hanem az, hogy amíg az egyik legmegtérülőbb befektetés egy bizonyos pontig, addig nem másra költjük a pénzünket, kivéve, ha az fontosabb cél, vagy jobb alternatív befektetés.

Ettől a ponttól még mindig igen messze vagyunk.

A számok makacs dolgok.
Nem kellene mindig csak ideológiák mentén vitatkozni, főként ha az ideológia célja és eszközrendszere valójában nem a cél felé közelíti a társadalmat, hanem attól távolítja azt.

Egyébként én tandíj párti vagyok hozzáteszem. De hogy én SZINTE csak és kizárólag tanulmányi eredmény alapján szelektálnék az biztos. Első félévben senkinek nincs tandíj. Utána félévente (10%-ról indulva), az utolsó +5% tandíjkötelessé válna. Az utolsó 3 félév csökkenő súlyának átlagával mondjuk. Így megmaradna egy verseny még az utolsó évre is. ÉS nem csak az utolsó félév számítana, de nem is reménytelen átkerülni az egyik félévről a másikra egy nem fizetős helyre.

De hozzáteszem, az oktatás egy kényes dolog. Nem azt kell néznünk szerintem, hogy mi mit vallunk a világról, és a morálról, erkölcsről, hanem azt, hogy egy tanulónak hogyan taníthatunk meg valamit. Főként, ha ennek nem csak az adott személy, hanem a társadalom egésze is a haszonélvezője.

Szóval hiába vagyok tandíj párti, ha meg tudnak győzni, hogy ebben az országban a társadalom számára hosszútávon jelenleg NEM előnyös a tandíj a felvázolt modellekkel.

Jelen kormányunk már két rendszerhez hozzányúlt ezzel (oktatás + MNYP). A jelenbe rendbe rakta a dolgokat a jövő kárára. Nincs ezzel gond, ha az ember rákényszerül és az intézkedések koherens egészet alkotnak. Viszont akkor minek kellett 600Mrd szét szórni SZJA csökkentésre?
Sokan ágálnak a hitel ellen, mert szenvedtünk mi magyarok elég sokan, mint hitel károsultak rengeteg helyzetben.
A hitelből talán megtanulhattuk volna, hogy aki hitelez az ritkábban jár porul.
Aki hitelt vesz fel, annak pedig a jövőben csökkentenie kell a fogyasztását és többszörösét kell visszafizetnie.
Ha a jelen társadalma NEM HAJLANDÓ hitelezni - akik ritkábban járnak porul - a jövő társadalma számára, mert a jelenben akar minél többet fogyasztani, és nem hajlandó áldozni, akkor a jövőt fogyasztjuk el nem csak mások, hanem magunk elöl is.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 01:38:13

@manager2008: A norvég példa egyébként éppen az alapok fontosságát mutatja. Nagyon nagy baj az, ha egy ország nem megtartó, hanem éppen elriasztó környezetet épít ki. Embereket mesterségesen, adminisztratív eszközökkel bezárni egy rosszul menedzselt bolondokházába nem épeszű gyakorlat. A cél ennek megfordítása, olyan országot és környezetet létrehozni, ahonnan nem elkívánkoznak az emberek, például azért, mert a gyerekeinek megvan az esélye az oktatásra, egészségügyi ellátásra, jogai gyakorlására stb.
Norvégia alig néhány évtizede egy szegény és küszködő ország volt, a szomszéd finneket pl. emellett állandóan ütötték az oroszok, de képesek voltak megtalálni azt az utat, hogy felszívják magukat. És ennek kulcseleme éppen az oktatás, a társadalom egyben tartása, az átláthatóság és átjárhatóság, az élhető valóban „köz”-élet volt. Saját polgáraikat a junták szokták túszul ejteni.

2012.08.31. 01:49:22

A tandíj bevezetése nekem is jó, nem költi más az én pénzem. Meg talán az oktatásnak is, aki csak azért akart tovább sulizni, mert nincs ötlete mit kezdjen magával az lemond róla. Kis felelősséggel jár a döntés, nahát...
Aki azért mond le a tanulásról, mert nem hajlandó ennyit áldozni a jövője érdekében, az jó eséllyel ki sem termelné - esetleg be sem fejezi, vagy 2x vált stb...

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.31. 01:55:22

@A csótány is ember: Addig jó, amíg ki tudod fizetni magadért vagy a gyerekedért, és sokan nem tudják. Ráadásul a jelenlegi rendszer eleve a jól keresőket támogatja, ergo ők tudják majd a felsőoktatást is nagyobb eséllyel belakni. Így kialakul az önerősítő társadalmi széttagoltság.

35467 2012.08.31. 04:03:02

Ugyan már, ne legyünk naivak, a nemzet jövője ott fent senkit sem érdekel, a következő fog történni:

Először is, az egyetemet önerőből fizetni képtelen tömegeket rákényszerítik, hogy diákhitelt vegyenek fel (évente legalább harminc-ötvenezer diákról van szó!). Majd a Csányi-féle, húsosfazék-közeli oligarchák gründolnak néhány bankot (lásd: "a bankok fele legyen magyar tulajdonban!"). És mit ad isten, a diákhitelt ezek a bankok fogják folyósítani, és ők is nyernek majd rajta a következő évtizedekben, függetlenül attól, ki lesz kormányon. Zsíros üzlet ez, mert ha a diák nem tudja visszafizetni a hitelt, akkor majd megteszik helyette az adófizetők.
De hát meg is érdemlik ezek a jó emberek, amiért a megfelelő pártot finanszírozták az ínséges elmúltnyolcévben. Ki tudja, abból a nyereségből még talán vissza is csorog egy kicsi a megfelelő pártkasszákba és politikusi zsebekbe. Mindenki nyer.

Ja, bocs, nem, az ország ezen veszíteni fog hosszú távon, mégpedig sokat.
A többi csak üres porhintés meg propaganda, arra való, hogy a plebs egymás torkának ugorjon, úgy könnyebb irányítani őket.

Winston Smith 2012.08.31. 05:08:46

Lehet sokat rinyálni azon, hogy forráskivonás és leépítés történik s felsőoktatásban, de ez elkerülhetetlen.

Ugyanis a felsőoktatás több elsőévest tud fogadni, mint ahány gyerek évente születik (!).

Az elmúlt húsz év arról szólt, hogy főiskolák nőttek ki a semmiből, a meglévő intézmények pedig megtöbbszörözték a hallgatói létszámukat. Egy ideig ezeket felszínen tartotta a felsőoktatás felhígulása és a felnőttképzés (=aki 18 évesen nem tudott bekerülni a felsőoktatásba a 90-as évek elején, az 10 évvel később beiratkozott valami gagyi főiskola levelező szakára és papírt szerzett), de mára itt is kimerültek a "tartalékok".

Egyszerűen túlkapacitások vannak a felsőoktatásban, amit le kell építeni (=forráskivonás). Lehet, hogy a tandíj nem jó dolog, de azért ne tegyünk úgy sem, mintha egy tökéletesen működő felsőoktatást készülne tönkrevágni a Fidesz...

Hunor Levente 2012.08.31. 05:45:14

"nem állnak a két hátsó lábukra" ?

midnight coder 2012.08.31. 06:33:16

"Egy fiatal öt és fél év munkában eltöltött idővel az akkor fizetett adó többletével visszaadja a köznek azt, amibe az ő egyetemi és főiskolai tanulmánya került."

Azért annyival nem keres többet egy bölcsész a McDonald's-ban mint egy sima érettségizett munkatárs. Aztán az az orvos sem adózik annyival többet idehaza, aki a több tízmillió forintba kerülő kiképzése után elhúz nyugatra gyógyítani.

Marós 2012.08.31. 06:42:36

@ásványi répacukor:

1.
Az én adómból nem fizessenek KAMU egyetemeket, főiskolákat, amelyek a munkanélküliek nagy tömegét képezik...Az ott végzettek aztán pofáznak, hogy nem kellenek senkinek..
2.
Szeretném már hallani egyszer, hogy a SZAKMUNKÁSKÉPZŐKÉRT szólna a harangod.
Óriási a szakmunkával sem rendelkezők fiatalok tömege..
3.
Tőled aztán a Népstadion sem épült volna fel.., és a Sportuszoda a Margitszigeten sem..
Ha a görögöknek megérte 3000 éve stadionokat építeni, Debrecennek ne érje meg?

azbesztos 2012.08.31. 06:44:13

Az előző kormányok alatt világrekorder magasságú völgyhidat emeltek sekély dombok között, síkvidéki, búzatáblák alatti alagutakat, vagy Dunahídat építettek nem létező autópályáknak. A bolsi kormányok harmincéves pribékjeik nyugdíjaztatására, luxuskocsikon "járőröző", járókelőket verő, szemkilövő, éjszaka nőket csoportosan erőszakoló "rendőreikre", vagy az elvtársaknak kiutalt rokkantnyugdíjakra, kétlábon járó megélhetési szülőgépek szociális támogatására költötték a közoktatásra szánt pénzeket. Sikerült is lerohasztani a közoktatást.
Ennél csak jobb lehet, bármi történik.

Marós 2012.08.31. 06:44:51

@35467:

Nyugaton is diákhitel vesz fel mindenki..És a legritkább eset pl Németországban, hogy a saját városában tanuljon valaki.

1.
Az én adómból nem fizessenek KAMU egyetemeket, főiskolákat, amelyek a munkanélküliek nagy tömegét képezik...Az ott végzettek aztán pofáznak, hogy nem kellenek senkinek..
2.
Szeretném már hallani egyszer, hogy a SZAKMUNKÁSKÉPZŐKÉRT szólna a harangod.
Óriási a szakmunkával sem rendelkezők fiatalok tömege..
3.
Tőled aztán a Népstadion sem épült volna fel.., és a Sportuszoda a Margitszigeten sem..
Ha a görögöknek megérte 3000 éve stadionokat építeni, Debrecennek ne érje meg?

Marós 2012.08.31. 06:46:58

@35467:

Nyugaton is diákhitel vesz fel mindenki..És a legritkább eset pl Németországban, hogy a saját városában tanuljon valaki.

1.
Az én adómból nem fizessenek KAMU egyetemeket, főiskolákat, amelyek a munkanélküliek nagy tömegét képezik...Az ott végzettek aztán pofáznak, hogy nem kellenek senkinek..
2.
Szeretném már hallani egyszer, hogy a SZAKMUNKÁSKÉPZŐKÉRT szólna a harangod.
Óriási a szakmunkával sem rendelkezők fiatalok tömege..
3.
Tőled aztán a Népstadion sem épült volna fel.., és a Sportuszoda a Margitszigeten sem..
Ha a görögöknek megérte 3000 éve stadionokat építeni, Debrecennek ne érje meg?

Marós 2012.08.31. 06:50:19

@flort:

menjenek csak tanulni külföldre azok, akik akarnak..Bécsben minden ingyenes és kolbászból van a kerítés...

csacsiságokat és felelőtlenségeket beszélsz...

1.
Az én adómból ne fizessenek KAMU egyetemeket, főiskolákat, amelyek a munkanélküliek nagy tömegét képezik...Az ott végzettek aztán pofáznak, hogy nem kellenek senkinek..
2.
Szeretném már hallani egyszer, hogy a SZAKMUNKÁSKÉPZŐKÉRT szólna a harangod.
Óriási a szakmunkával sem rendelkezők fiatalok tömege..
3.
Tőled aztán a Népstadion sem épült volna fel.., és a Sportuszoda a Margitszigeten sem..
Ha a görögöknek megérte 3000 éve stadionokat építeni, Debrecennek ne érje meg?

Provokat Úr 2012.08.31. 06:51:56

@Chigavera: Te úgy gondolhatod, hogy társadalmilag nem az oktatás leépítése a cél, de aki biztosan meg akarja tartani a hatalmat, annak bizony nem érdemes kiművelni senkit. Mert aki tanul, az végén még gondolkozni fog. Most olvastam újra Orwell 1984-ét. Nagyon tanulságos.

Például nagyszerű magyarázatot ad a "duplabeszédre" mikor ugyanarról két teljesen ellentétes állítást is megfogalmazhat ugyanaz az ember és mindkettő igaznak tekinthető.

Ezt a könyvet kellene kötelező olvasmánnyá tenni a gimnáziumban. (Az Állatfarmot pedig már általánosban)

Provokat Úr 2012.08.31. 06:56:42

@Marós: Nagyon jó példa a görögöket felhozni. Csak ne a 3000 évvel ezelőtti stadionokat nézd, hanem amelyeket 2004-re építettek.

Építettek jó nagy stadinokat az olimpiára, aztán szépe csődbe ment az országuk (persze nem csak ezért, de azért ez is jelentősen hozzájárult). Menjen csak csődbe Mo. is ugye?

röhögő 2012.08.31. 07:06:06

@jobbdemokrata: Menjél csak szépen a qrva anyádba! A mocskos vezéred ilyen hazugságokkal, mint a nemlesztandíj kapta meg a sok baromtól a kétharmadot!

Marós 2012.08.31. 07:06:37

@Provokat Úr:

Igazad van, szűnjön meg a sport, minek stadion, uszoda.. fatális véletlen volt azokat építeni, akár 100 évvel ezelőtt is.
Az újpesti uszoda..is tönkre ment, pedig alig működött..

Mi nem megy nálunk tönkre?
A belvárosi házak, metrók, villamosok, buszok, utcák, terek, Királyi Vár, és minden amit akarsz...mind tönkre megy...

röhögő 2012.08.31. 07:07:21

@Ez egy nicknév: Neked is a qrva anyád! Te mire szavaztál a szociális népszavazáson?

Boka1 2012.08.31. 07:09:45

Legszebb magyar szó az INGYEN.

Marós 2012.08.31. 07:12:13

@Provokat Úr:

Tudod mit fognak fizetni még az unokáink is?

A baromi nagy államadósságot. Azt fogják fizetni

Nem a tandíjat!

Mr. Waszabi 2012.08.31. 07:19:50

Nem is lehet semmit mondani erre az egészre, ami itt folyik.
Ha nem tudod megoldani a valódi problémákat, akkor csinálj még többet, hogy ne tűnjön fel, hogy képtelen vagy megoldani, amit kellene.
Nem értesz a gazdasághoz, mert soha nem is érdekelt, nem kellett, hogy érdekeljen? Nosza, nyomorítsd meg, semmizd ki az ország lakosságát, és majd értékelni fogják a minimálbért. Devizahiteleket vettek fel? Játssz rá, hogy az árfolyamok elszálljanak és bedőljön a sok hiteles, majd lépj fel megmentőjükként.
Persze, a tanultak átlátnak rajtad, elmennének innen máshova dolgozni, vasfüggönyt pedig már nem emelhetsz, az látható volna. Hát okozd azt, hogy ne tudjanak elmenni - azaz, ne tudjanak tanulni, hogy ne tudjanak külföldön munkát vállalni. Elég, ha a politikusok gyerekei tanultak lesznek, a plebsznek és gyerekeiknek nem kell tanultnak lennie, különben ki fogja elvégezni a rabszolgamunkát az Orbáni szocreálban? Kiken fog uralkodni, ha elmennek az emberek szabadon?
A szomorú az egészben az, hogy a Kádár rendszerben annak visszásságai mellett nagyon sok család, ember sorsa jobbra fordult, mivel a korábban elnyomott rétegek tanulási lehetőséghez jutottak.
Ha nem így lett volna, akkor a nyugati befektetők Magyarországon nem építenek gyárakat, mert nem lett volna megfelelően képzett munkaerő. No, most ezt szépen visszacsinálja Orbán - mostantól dolgozz neki az állami cégeiben. Kapsz olcsó sört majd, meg 3,60-as kenyeret, többre ne vágyj, ne akard a saját életedet élni a saját elképzeléseid szerint, majd ő megmondja, mi jó neked. Tiszta feudalizmus.

Roy 2012.08.31. 07:24:56

@jobbdemokrata: Az önköltséges helyekkel csak az a baj, hogy sok olyan gyerek nem jut be az egyetemekre akik tehetségesek, de nem tudják kifizetni a több százezer forintos tandíjat. Orvosi egyetemre fizetősben 1.000.000 Ft/fél év. A diákhitellel meg csak az a gond, hogy elvégezve az egyetemet, és munka meg nincs vagy csak minimálbérért. Miből fizeti vissza a diákhitelt így?
Amerikával meg ne gyere. Ott a tehetséges okos diákok ösztöndíjra pályázhatnak. Származástól, anyagi helyzettől függetlenül.
Nálunk mikor pályázhatnak ösztöndíjra?
Természetesen stadionokra, új rendszámokra van bőven pénz. Igaz a rendszámokat meg az autósok fizetik.
Majd valamelyik Simicska közeli cég (Közgép alvállalata) fogja felépíteni a stadionokat, legyártani a rendszámokat.
Miközben egyre többen már a betevő falatot se tudják biztosítani a családjuknak.
Ez valóban így jó, mi?

Helmut von Offenburg 2012.08.31. 07:25:11

A fröcsögőknek: sok a hitel. Nézzetek már utána, évről évre csak a kamatok mennyit visznek el. A tőke pedig alig csökken. Az EU-IMF duó meg mit vár el tőlünk ? Na mit ?
1995 óta, minden évben ipari méretekre hajazó diplomaosztóknak voltunk tanúi, a felsőoktatás egyáltalán nem volt összhangban a gazdaság igényeivel. Ennek következménye, a csalódott diplomások tengere, akik így-úgy keresik a boldogulásukat. Jogászból-közgazdászból és egyéb humán szakosokból egy emberöltőre el vagyunk látva. Inkább azt kéne megvizsgálni, hogy kik a haszonélvezői a rendszernek és arányos költségviselési elveket alkalmazni rájuk. Nagyon indokolt volna például ez bizonyos orvosi szakmák (a legdrágább képzés adóforintjainkból) esetében, tekintve a magánpraxis jövedelmezőségét és a nem adózás tényét.

Mr. Waszabi 2012.08.31. 07:30:55

@Mr. Waszabi: ja, a lényeget kifelejtettem. Szóval a szocreálban az volt a jelszó: cirkuszt és kenyeret a plebsznek. Meló után menjen ki egy másodosztályú meccsre, igyon olcsó sört mellé(most pálinkát, ugye).
Egyelőre félsiker van, mert csak cirkusz van, se meccs, se kenyér. És még a sör se olcsó:)
Jól kitalálta őkelme: Kínában emelkednek a bérek, nosza, le kell nyomni itt a tanultság szintjét és ejrópai kínaiakat nevelni a gyerekekből, így majd idetelepülnek Kínából a gyárak.
Lesz munkád, igen. De milyen életed lesz? Hja, ne legyünk telhetetlenek.
Én kérek elnézést a beszólásért, de vajon a gazdasági nehézségek és még mindig rossz állapotú, félkész közlekedési infrastruktúra közepette a stadion építés a legfontosabb? Igen, akkor, ha a távlati célok közt annak az előbbiek szerint leírt cirkusz szerepét szánja a hatalom.
Sajnos, még nem halt ki az a generáció, amelyik ennek valóságát megtapasztalta 30-40 évvel ezelőtt a kommunista időkben.

dr yetee 69 2012.08.31. 07:36:03

@jobbdemokrata: Áldozatot vállalni az épülő stadionok miatt,ezt valahogy kihagytad az eszmefuttatásból!

dr yetee 69 2012.08.31. 07:37:44

@Marós: A stadionokat nem fogja fizetni?

Mr. Waszabi 2012.08.31. 07:38:55

Még valami. Van egy iszonyatos monstrum államgépezetünk, amelyen valamilyen oknál fogva Orbán nem karcsúsított. Az államadósság nagyobbik részét ez éli fel ma is. A helyes sorrend az volna, ha ezen gépezet karcsúsításán, hatékonyabbá tételén megspórolt pénzeket fordítaná stadionépítésre, nem pedig az amúgy is fejlesztésre szoruló oktatásból és egészségügyből vonna ki pénzt. Az nevetséges, hogy ma egy, az átlag bér felett kereső ember ma akkor se mehet el betegállományba (értsd valamilyen műtét miatt 2-3 hétre), ha megdöglik, mert a táppénzből nem tudja fizetni a rezsit, meg a családja etetését. A sok tbjárulékot persze lefejték, amíg egészségesen fizettek, most meg pont az a generáció dögöljön meg nyugodtan. De sebaj, stadion azért kell. Ott fog majd össznépi áldást osztani Orbán, amelytől meggyógyulnak a betegek? Hátha.

eMJe 2012.08.31. 07:39:24

@fzoli77: "De hogy én SZINTE csak és kizárólag tanulmányi eredmény alapján szelektálnék az biztos."

azért ez sem teljesen jó megközelítés. egy könyvtárszakosnak nyilván jóval kevesebb idő- és energiabefektetésbe kerül, hogy államilag finanszírozott helyen maradjon, mint mondjuk egy mérnöknek. aztán persze két iskola közt is van különbség. akkor inkább már legyen súlyozott a számítás (bár valószínűleg előjönnének szubjektív dolgok, szóval fene nehéz lenne ezt igazságosan megcsinálni)

eMJe 2012.08.31. 07:42:37

"az 10 évvel később beiratkozott valami gagyi főiskola levelező szakára és papírt szerzett" ez csak annyiban sántít, hogy a levelező az önköltséges, tehát eddig sem az állam fizette

eMJe 2012.08.31. 07:43:24

@Winston Smith: bocs, előző neked ment :)

KopaszMercis 2012.08.31. 07:45:05

Senki nem erti a lenyeget ezert egyszeruen (hogy tenyleg a fideszesek is megertsek)
A tandijrol lehet vitatkozni, hogy jo-e vagy sem. Mint a dolgok tobbsege van jo oldala (fizessen az aki igenybeveszi) es van rossz oldala (az elit ujratermeli magat). Errol lehet beszelgetni, ertekezni egyeztetni, allast foglalni.

Azonban egy kultur ember velemenye (akinek nem er veget a vilag hegyeshalomnal) nem valtozik a tandijrol annak fuggvenyeben, hogy a harmadik kozjogi meltosag neve gyozike vagy ferike...

ERTED MAR BAZDMEG?

Kutchek (törölt) 2012.08.31. 07:50:00

@Helmut von Offenburg: "Jogászból-közgazdászból és egyéb humán szakosokból egy emberöltőre el vagyunk látva."

És mi lesz, ha kiöregedik Orbánhoz, Matolcsyhoz hasonló jogászok, közgazdászok generációja;)
Itt állunk majd alapvető jogi ismeretek nélkül!
Bálnakutatókra is Pokornyi visszavonulásáig kell vánunk????

Marós 2012.08.31. 07:50:18

@dr yetee 69:

Stadionépítés és üzemeltetés nem teremt munkahelyet?

Meséld már, hogy kik építik a stadiont? A marslakók?

Marós 2012.08.31. 07:52:37

@Provokat Úr:

Mi a "garancia", hogy egy stadion csődbe megy?
Hány ment csődbe és hány gazdaságos?

Számokat mondjál!

sírjatok 2012.08.31. 07:56:05

@Chigavera: "Norvégia alig néhány évtizede egy szegény és küszködő ország volt, a szomszéd finneket pl. emellett állandóan ütötték az oroszok, de képesek voltak megtalálni azt az utat, hogy felszívják magukat."

Mondjuk a magamfajta laikusok azt hinnék, hogy azért az olaj is segített egy hangyányit :)

Nick Leeson 2012.08.31. 08:00:13

Nem teljesen értem a egyetemi hisztit...
Én 40 évesen kezdem 1 hét múlva az egyetemet. A diákhitel csak 35évesig jár. Fizetősre jelentkeztem, simán fel is vettek. 160e/félév a tandíj. Ennek felét fizeti az állam, ha aláírom, hogy a diploma után 20 éven belül 7 évet bejelentve dolgozok. Így már egyből csak 80e/félév. Havi tizenezer! Aki tanulni akar, az némi meló mellett (tesco, meki) ezt simán kifizeti egy esti, vagy távoktatásos sulira.
Ha meg fiatalabb valaki, akkor ott a diákhitel.

Szerintem egyáltalán nem akkora baj, hogy kevesebb lesz a diplomás! Pár év múlva talán újra lesz értéke a diplomának! Az utóbbi időben olyan idióták mászkáltak diplomásan, és olyan sok volt belőlük, hogy jóformán a takarítónő álláshoz is diplomát kért a munkáltató!
Ja, és megmondaná valaki, hogy miért volt az jó, hogy semmirekellő hülyék elvégeztek egy büfé szakot, egy ismerős berakta őket egy mű állásba és egész életükön keresztül ott játszották az eszüket egy multinál, mindenféle érdemi tevékenység nélkül? Pl. HR terület, stb.

Alonee 2012.08.31. 08:01:32

@Marós: Ez igazi proletár hozzászólás volt. Nomen est omen.

Marós 2012.08.31. 08:06:25

@Alonee:

Csak nem félsz a kétkezi munkától?

Tán csak nem Te is, a kamuegyetemeket finanszíroznád?

Helmut von Offenburg 2012.08.31. 08:07:07

@Kutchek: Akkor majd te és a baráti köröd megkapja a privilégiumot a jogi és közgáz ismeretek terjesztésére .. Elég lesz, vagy kell még az MNB aranykészlete is ?

sírjatok 2012.08.31. 08:07:44

@Alonee: az, de alapvetően nem hülyeség, hogy szakmunkásokra is szükség van, és az sem hülyeség, hogy az eladhatatlan tudás termelését ne az állam fizesse.

dr yetee 69 2012.08.31. 08:10:40

@Marós: A fenntartás meg a költségvetésből,mert a futball mai szintjén néző nem lesz!

Marós 2012.08.31. 08:10:45

@Nick Leeson:

Személyeskedhetek, milyen jellegű egyetemre iratkoztál be, 40 évesen? Első, vagy második, esetleg posztgr.-ális?

Csak csodállak, kérlek, ne értsd félre.

Kutchek (törölt) 2012.08.31. 08:15:27

@Marós: "Mi a "garancia", hogy egy stadion csődbe megy?"

A magyar labdarúgás színvonala.
Ameddig egy egész fordulóban összesen kimennek 30 ezren megnézni 8 meccset, addig miről beszélünk?

Marós 2012.08.31. 08:15:44

@dr yetee 69:

Ez ügyvezető kérdés?
Az ügyvezető feladata a pénz csinálás...
Ha nem képes rá, a tulajdonosoknak másikat kell hozni.

Ez a módi a Mercedesnél is?

apanna 2012.08.31. 08:16:13

@jobbdemokrata: Amerikában ha egy fiatal tehetséges, azzal szerződést köt egy cég, és ők finanszírozzák a továbbtanulását is, persze ehhez le kell szerződnie.
Nálunk, jó ha a nagyobb cégek, egyáltalán kifizetik a járulékokat, vagy annak kedvezménnyel csökkentet összegét, nem hogy diákokat alkalmazzanak.
Bár, arról tudok, hogy az AUDI úgy vadássza a jó SZAKMUNKÁSOKAT nagyon jó jövedelemért, és amíg tanul, támogatja a z iskolai kiadásait is.
Tehát érdemes tanulni, nem csak felsőfokon, de manapság egy jó szakma sokkalt többet hoz a konyhára, és kelendőbb, mint egy könyvtárosi diploma...

kanoc 2012.08.31. 08:16:51

@Ez egy nicknév: Sajnos a hozzád hasonló, 2,7 millió ( mára már a töredéke ) egyenzimes fehérjeállomány miatt tartunk itt. Nem látod, mert sötét vagy hozzá, hogy a csuti gumicsizmás óltakarító anno egy biankó csekket állíttatott ki veletek. És most a hatalmát nem a " ZEMBEREK " javára fordítja,( mert egyszerűen tehetségtelen kókler banda ) hanem a cezaromániás hatalom vágyának a megszilárdítására. Elképesztő, hogy számítógép elé ülő, állítólag nem funkcionális analfabéta emberek nem képesek a gazdasági mutatókat értelmezni. Egyetlen mutatót vagy gazdasági eredményt mondj amin javítani tudtak. Arról már nem is beszélek, hogy milyen gigamegszorításokat vezettek be. Most te állj fel na nem két vodka, hanem két otthon főzött pálinka között és tapsolj a semminek. Most én mondom neked, ha ennek az 1%-t a szoci kormány meg merte volna csinálni, már lángolna Budapest. De a magyar birkanép, és van egy főkolompos. A hozzád hasonló meg örül ha a fejét benn tarthatja a csuti valagába. Egészségedre! Itt a fiataloknak, de lassan már senkinek nincs jövője. Én a családdal 56 évesen léptem le idén Németországba. Semmit nem vagyok hajlandó fizetni egy eszement, harácsoló, és ostoba politikai elitnek. :((( És roppantul sajnálom az itthon maradottakat. A bátyám két diplomával, ( gépészmérnök/közgazda ) + két nyelvvizsgával nem tud annyit itthon keresni, mint én egyszerű munkával kint. Ezt tudta nyújtani a csuti gazember! Hát egyétek! Nélkülem! :)))

Marós 2012.08.31. 08:16:52

@Kutchek:

Debrecenben pl. 6-8 ezer megy ki, meccsenként..

dr yetee 69 2012.08.31. 08:16:59

@Ez egy nicknév: Amit irtál,az csak téged minősit!

apanna 2012.08.31. 08:19:29

@Mr. Waszabi: Sorold a stadionokat, mert van aki már 17 -et említett, amit építenek..
Én is szerettem a csipkejózsika mesét, soxor hallgattam.

Ettől függetlenül,m indig azt vallottam, hogy egy ország felemelkedésének legfontosabb záloga, az oktatás, és egészségügy.

Marós 2012.08.31. 08:20:36

@Kutchek:

mondjál vállalkozást, ahol nincs rizikó,
vagyis befektetés, rentabilitás garantálja a nagy hozamot..
tehát amibe érdemes z államnak befektetni. (ha már egy stadion nem az)

apanna 2012.08.31. 08:21:45

@kanoc: Te is csak a csutizásig jutottál, inkább gyújtsd meg azt a kanócot vazze, ha lehet magad alatt.....

Marós 2012.08.31. 08:23:29

@kanoc:

Mi itthon maradunk, kalandvágyból.

Jó boldogulást és adófizetést Németországban.

Marós 2012.08.31. 08:25:39

@apanna:

Ezzel egyetértek.

De nem kamuiskolákat kell összedobni semmi perc alatt, és tartani a markot a támogatásért...a fejkvótáért

Kivlov 2012.08.31. 08:26:52

Nem unalmas még ez a stadionos duma? Sokkal nagyobb probléma a segélyhegyek, meg a kisebbségeknek kiszórt, kútba dobott milliárdok. meg a 3 millió nyugi...

Marós 2012.08.31. 08:29:08

@Alonee:

Nyugaton is diákhitel vesz fel mindenki..És a legritkább eset pl Németországban, hogy a saját városában tanuljon valaki.

1.
Az én adómból nem fizessenek KAMU egyetemeket, főiskolákat, amelyek a munkanélküliek nagy tömegét képezik...Az ott végzettek aztán pofáznak, hogy nem kellenek senkinek..
2.
Szeretném már hallani egyszer, hogy a SZAKMUNKÁSKÉPZŐKÉRT szólna a harangod.
Óriási a szakmunkával sem rendelkezők fiatalok tömege..
3.
Tőled aztán a Népstadion sem épült volna fel.., és a Sportuszoda a Margitszigeten sem..
Ha a görögöknek megérte 3000 éve stadionokat építeni, Debrecennek ne érje meg?

flort 2012.08.31. 08:29:41

@Marós: most jól megmondtad...

Egyébként arról a Debrecenről van szó, amelyik 1:7-es összesítéssel esett ki az Európa Ligából?

És lehet, hogy csacsiságot és felelőtlenséget mondok (te már csak tudod...), de ne felejtsd el, nem egy hermetikusan zárt kalitkában élünk (bár lehet, hogy te igen) és igenis kell a másféle tapasztalat, mint amit a nagy magyar posvány nyújtani tud.

Neked sem ártott volna, akkor talán túlléptél volna a Copy+Paste művelet hibátlan kivitelezésén.

Kutchek (törölt) 2012.08.31. 08:29:53

@Helmut von Offenburg: Attól tartok az MNB aranykészletére másnak fáj a foga;)

Helmut von Offenburg 2012.08.31. 08:31:03

@Nick Leeson:
"Szerintem egyáltalán nem akkora baj, hogy kevesebb lesz a diplomás! Pár év múlva talán újra lesz értéke a diplomának! Az utóbbi időben olyan idióták mászkáltak diplomásan, és olyan sok volt belőlük, hogy jóformán a takarítónő álláshoz is diplomát kért a munkáltató!"
De igazad van. Manapság a felsőoktatás a buliról szól, véletlenül sem a tanulásról és a küzdésről. Tele van minden egyetem műmájer faszagyerekekkel és szépségkirálynő és celeb-jelöltekkel, akiknek letörik a műkörmük ha ki kell nyitni egy lexikont. (ami általában felesleges mert azt se tudják, hogy kell használni)

Helmut von Offenburg 2012.08.31. 08:35:26

@Kutchek: Tudom, tudom, azorbánbandájáé lesz meg a közgépé, esetleg a felcsúté, de csak a koronázás után ... (te megbízásból írogatsz ide ? ha nem akkor pszichológiai eset vagy :)))

VT Man 2012.08.31. 08:36:55

Nagyon jó a poszt!

Csak lemaradt a végéről, hogy szavazz az MSZP-re, és eltörlik a tandíjat!

Ja nem, hiszen az MSZP is bevezette. Akkor... az SZDSZ-re! Ja, az már nincs.

Hát akkor, maradjon a tandíj...

Másrészt az, hogy kevesebb államilag finanszírozott egyetemi hely legyen, mint ahány gyerek érettségizik, szerintem nem baj. Az arányokkal már van baj, és ezért szerintem jogosan kritizálhatjuk a kormányt.

Jogászból viszont tényleg rengeteg van, na meg média-kommunikáció szakosból is (büfé-ruhatár szak).

I_Isti 2012.08.31. 08:37:52

@jobbdemokrata: "Szerintem alapvetően a folyamatok jók, melyek elindítottak, mind a gazdaságban, mind a felsőoktatásban (mert ezek összefüggnek! És nem csak ezek! :) "

Kádár elvtársék is mindig pontosan ezt mondták!

Marós 2012.08.31. 08:38:36

@flort:

Én nem vagyok focirajongó, de azt látom, hogy baromi nagy üzlet.

Az összes nyugati nagycsapat, összevásárolt.

Ha lesz rendes stadion, (mert nekünk egy sincs) , nyílván vesznek jó játékosokat is..és az sem mindegy, hogy milyen utánpótlást alakítanak ki ezek a csapatok majd. Ha nincs jó magyar csapat, vagy nem lesz, hová mennek a fiatal focitehetségek..

Ez hasonló, mint az iskola, amiről itt polémiázunk.
Hova képezzük ki a sok diplomást, vagy szakmunkást, ha utána nem tudjuk elhelyezni őket.

A kérdés semmivel sem más mint a foci/ stadion/utánpótlás kérdés..
Talán csak gyorsabb a megtérülés…

Kutchek (törölt) 2012.08.31. 08:38:52

@Marós: "Debrecenben pl. 6-8 ezer megy ki, meccsenként.."

Mondjuk inkább egy "rangadón". Nézd meg mennyien voltak kinn a Pápa ellen.
Teljességgel indokolt egy 20ezres stadion, hogy évente háromszor félig legyen:))))

"mondjál vállalkozást, ahol nincs rizikó,
vagyis befektetés, rentabilitás garantálja a nagy hozamot..
tehát amibe érdemes z államnak befektetni."

Oktatás, egészségügy. Vagy ott lenne a záhonyi átrakó kelet-nyugat, széles-keskeny nyomtáv stb.
A nagy keleti barátkozás közepette pont erről nem hallunk. Ja, azt már megcsinálták a szlovákok.

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.08.31. 08:42:29

így van, a nagyapák és apák hülyeségeit a fiak fogják megfizetni (és az apák és nagyapák)

meszarosa · http://www.abakusz.hu 2012.08.31. 08:45:15

A legnagyobb gond a tandíj - diákhitel 2 párossal, hogy az államnak se lesz olcsóbb az oktatás. Az állami kamattámogatás a hitel teljes futamideje alatt nagyjából ugyanannyi, mint a tandíj. Tehát az állam nem spórol, csak a későbbi kormányokra tolja a költséget. Ha ez így marad, akkor a hitelfelvevők nővekvő száma miatt többe fog kerülni, mintha ingyenes maradna az oktatás.
Természetesen olyannak is megéri majd felvenni a diákhitelt, akinek nincs is rá szüksége. Miért ne vennék fel 2 %-os hitelt ha a bankban többet fizetnek érte...

2012.08.31. 08:47:16

@Chigavera: de azért van a diákhitel, és dolgozni is lehet mellette, nyaranta, vagy előtte 1-2 évet. Azért nálunk még nem annyira drága az oktatás. Ez mindenkinek befejtetés a jövőjébe.

Pan Modry 2012.08.31. 08:49:20

@jobbdemokrata:
akkor nyomd fel magadnak a hulye stadionjaidat amik kozpenzbol epulnek meg a felcsuti okadekhalmazt te buzi!

Marós 2012.08.31. 08:49:56

@Kutchek:

Az oktatásra és a kultúrára költöttük a legtöbb pénzt, mellesleg az elmúlt 20 év alatt...
Az Opera ebben az évben 8 milliárdot kapott plusz megtarthatta az árbevételét..
A MALÉVRE havi 10 milliárdot kültöttünk..és mi lett belőle...

Az iskolára hiába költünk további milliárdokat ha nem tudod elhelyezni a végzetteket..

Ad Dio 2012.08.31. 08:52:00

Javítsatok ki a tévedésemben.

Nekem úgy tűnik hogy Magyarországon, az ország működéséhez x diplomás szükséges (orvosok, tanárok, bírók stb). Ezen felül a piac felvesz még valamennyit (gazdasági szakemberek, jogászok, mérnökök stb). Ez utóbbi szám nem fix, ez a a beruházások függvényében nő vagy csökken.

Ehhez képest minden évben 2-3x ennyi diplomás kerül ki az egyetemekről. Adópénzből. Ez miért jó?

Marós 2012.08.31. 08:52:05

@Kutchek:

és nem minden a foci..

Egy közösségi stadiont sokmindenre lehet használni. Kiállítások, vásárok, rendezvények..stb stb.

flort 2012.08.31. 08:52:40

@Marós: Akkor hogy tudd: ott nagy üzlet a foci, ahol a szereplők nagy része nem kivenni akar belőle.

Nálunk az van, hogy eladhatatlan a produkció, így pl a tegnapi Videoton meccsen a pálya szélén látható reklámok között többször szerepelt az "Országos Kéktúra" felirat. (Ha esetleg túra/Rockenbauer-rajongó sem vagy, akkor ez egy több mint 1100 km-es gyalogtúramozgalom a Nagy Milictől Írottkőig és vannak dél-dunántúli és alföldi klónjai is.) A nem profitorientált jelenségek iskolapéldája, ami számomra azt jelenti, hogy egy országos tv-kanális által élőben közvetített (és nyilván egész Európában összefoglalókon is szereplő) meccs elsődleges reklámfelületeit nem sikerült eladni, azaz a cirkusz nem tartja el magát.

Tovább menve: mivel nem vagy focirajongó, elnézzük tájékozatlanságodat: alig vásároltak a nyugati klubbok, legalábbis az előző szezonokhoz képest.

Végül: gyermekkoromban mi fociztunk éjjel-nappal. Ma hány töküres focipályát látsz? Ez aztán tényleg nem a pénzügyi lehetőségeken, hanem a hozzáálláson múlik. És ha lenne teljesítmény, lehetne stadion is. De nincs.

I_Isti 2012.08.31. 08:53:46

Egyébként pedig a szocik által bevezetett tandíj pontosan azt jelentette, hogy aki akart, attól még tudott volna tanulni, mert előteremthető volt vagy munkával, vagy a szülők által.
Az önköltség pedig nem teremthető elő diákok által végezhető munkával, vagy pedig bármelyik szülői gondoskodással, mert sok szakon nagyon sok pénz.
Ez egy modern numerus clausus, csak most nem a faji származás szelektál, hanem a nyelv: akié, vagy akinek a szüleié Viktátor seggében, az tanulhat, akié nem, az akkor ha gazdagok a szülei.

I_Isti 2012.08.31. 08:55:31

@Ad Dio: Mert utcaseprőből se kell túl sok, csak azért.

bvb09 2012.08.31. 08:56:17

Lélegeztetőgépre nem számolnád át?

I_Isti 2012.08.31. 08:56:22

@Marós: Meg össze lehet terelni és agyon lehet lövetni benne az ellenzéket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.08.31. 08:56:26

A jogász meg a közgazdász szakon tanuló mind fizesse ki a képzést....

Orbán Ráhel - közgazdász
Orbán Gáspár - jogász

szakon tanul.

Ja, erre találták ki, hogy akik utána mennek a kormányzatba dolgozni,

azoknak visszafizetik....

Ezek a szarrágó geciládák csak a fidesznyik fattyaknak akarnak sikosítani a pályán.

dr kíváncsivagyok 2012.08.31. 08:57:24

Hazudik a mocsok éjjel , nappal és este....

Marós 2012.08.31. 08:59:45

@flort:

Ha a nyugatnak megéri, nekünk miért ne érné meg a foci...

Ha kiveszed a külföldieket a madriból , kik maradnak..Vagy az angol fociból veszed ki a külföldieket, kik maradnak..?
Nem feltétlen a focista hibás. Mit tudjuk mi, ki az ügyvezető, aki a bevételért felelős..
Egy stadiont eladni, az is szakma..
hol van a sok média végzett,akik millárdokba kerültek nekünk..

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.31. 09:00:26

Sajnos a szakközépiskolai képzést biza a nagy rendszerváltó pártok egymással karöltve tették tönkre.
Akik ma a politika porondján vannak, mind benne voltak.
Nagy hírű, jó szakembereket adó iskolákat zúztak szét, ahova alig lehetett bejutni.
Most kezdi mindenki észrevenni, hogy kár volt?
Miért van az, hogy ebben az országban az a módi, hogy mindent lerombolunk, amit valaki olyan csinált, akinek nem tetszik az arca, aztán pár évtized után rájövünk, ú, de kár volt!

Elstron 2012.08.31. 09:00:49

@jobbdemokrata: Akkor szeretnék olyan adó - és járulékterhelést is, mint Amerikában. Köszönöm!

Marós 2012.08.31. 09:01:10

@I_Isti:

nagyon morbid vagy...

dr kíváncsivagyok 2012.08.31. 09:01:28

A szocik akartak egy mérsékelt tandíjat, amit még ki tud fizetni egy átlagos család,...erre ez a hazug genya népszavazást kezdeményezett . Most , hogy hatalomra került , meg jól odabaszott...már nem hozzájárulást kell fizetni , hanem a teljes tandíjat ! És ennek a hazug gecinek hisznek még mindíg a fidesznyikek...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.31. 09:04:43

A Bokros-féle tandíj alatt pl. volt ösztöndíj, ha valaki jól tanult (na nem bölcsész szakon, mert ott mindenki jól tanul:D), akkor abból simán ki lehetett fizetni, kolesszal együtt... és még maradt is egy kicsi.

I_Isti 2012.08.31. 09:04:46

@Marós: Az ún. tőkés gazdaság alapja az, hogy vannak emberek akiknek van ún. tőkéje. Ez vagy pénzben nyilvánul meg, vagy termelőeszközökben. Akinek pedig van tőkeként használható pénze fogja magát és befekteti bizonyos vállalkozásokba. Ezek a vállalkozások akár futballklubok, stadionok is lehetnek. Ezeknek a profi menedzsmentje van megbízva azzal, hogy a befektetett tőke után a tulajdonos megkaphassa az általa elvárt hozamot.

ennyi.

még egyszer:
Először van a pénz, amit beletesz a TULAJDONOS
Utána van haszon.

Nem úgy működik, hogy először elveszem az adófizető alattvalóktól a lét, aztán azt úgy fektetem be, hogy a haszna a saját zsebembe vándoroljon!

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 09:05:53

@jobbdemokrata:
"Kiszámolták nálunk is, mennyi állami hely fér bele a büdzsébe és kijött valami."

És te ezt megkajálod? Az állam valójában arra költ, amire szeretne, és onnan von el, ahonnan szeretne. Nincsen olyan, hogy kiszámolták, hanem költségvetési célok vannak, azok között el lehet osztani.

Az emlegetett USA-ban ráadásul az állami újraelosztás mértéke eleve jóval alacsonyabb, tehát jóval alacsonyabbak az adók is, nem csak a kiadások. Nálunk mindezt úgy akarják véghezvinni, hogy a teljes költségvetés nem csökken, az állami hivatalokat tovább hizlalják, a Fidesz közeli vállalkozások újabb megrendeléseket kapnak, és közben a kiemelkedően magas adóterhek mellett még fizesse is a lakosság a felsőoktatást. Az sem érv, hogy államadósság, hiszen annak a kamatainak a finanszírozása a teljes állami büdzsének legfeljebb 6-7%-át teszi ki.

Hangsúlyozom, én nem vagyok tandíj ellenes, mert a teljes ingyenességet sem pártolom, mert az sem jó. De az sem, ha az állam szinte teljesen kiszáll a felsőoktatás finanszírozásából.

Amúgy nem tudom ti fidesznyikek 2008 után hogy tudtok tükörben nézni, mikor leszavaztátok az ennél sokkal kisebb mértékű tandíjat.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.31. 09:05:56

Ennek ellenére a tömegek akkor is utálták a tandíjat és most is utálják, pártállástól függetlenül.:)

I_Isti 2012.08.31. 09:07:14

@Elstron: Csatlakozom! Szívesen fizetek akármikor akkora adókat mint az USA-ban, még akár a magyar jövedelmi szint után is! Sőt! Még a benzin árát is szívesen látnám olyan magasságokban, mint ami ott van!

flort 2012.08.31. 09:07:24

@Marós: www.soccerfame.hu/team/real-madrid/squad: a keretben 15 spanyol (5 Európa- és világbajnokkal). Mivel nem vagy focirajongó, leírom, hogy egy csapatban optimális esetben 11 játékos van a pályán.

Marós 2012.08.31. 09:08:52

@flort:

csak megjegyzem,
pár hónapja Evreuxben volt dolgom. Ez egy normandiai város, ahol naponta esik. kb 50.000 lakosú. A város kb. 6 egymás mellett lévő labdarúgópályát üzemeltet, füvesek villanyosak. Reggeltől késő estik rúgják a labdát mindenféle korú ember. De 90 százalékban fekete és arab srácok nyomják a focit.

Ja , és csak egy helyen egy kijelölt központi trafikban lehet cigit venni a város főterén, bár hatalmas üzletközpontok vannak a város mellett..

Marós 2012.08.31. 09:09:52

@I_Isti:

ez vonatkozik az egyetemekre is...

I_Isti 2012.08.31. 09:10:34

@Marós: Viszont ott nem Fideszes a polgármester...
:)

Nick Leeson 2012.08.31. 09:11:35

@Marós: Már van egy felsőfokú OKJ-m a témában (informatika), diplomám még nincs. Ebben dolgozom 20 éve. Gondoltam, soha nem késő tovább tanulni...

Marós 2012.08.31. 09:12:25

@Rosa Rugosa:

ha jól emlékszem Bokros vonta meg a családi pótlékot..nagyon hálásak voltunk neki...

flort 2012.08.31. 09:13:25

@Marós: Most mi ellen vagdalkozol? Pálya itt is van, lehet, hogy arabból van kevés.

Emlékeztetnélek, hogy az egyetemektől és a magyarországon a lufihámozással azonos hasznosságú stadionépítéstől indultunk.

I_Isti 2012.08.31. 09:14:19

@Marós: Nem egészen, ugyanis egy egyetemet végzett valószínűen több adót fog életében fizetni, mint egy kéményseprő...
Mondjuk Viktátorék gondoskodnak róla, hogy lehetőleg ezt az adót ne forintban, és ne Magyarországnak fizesse az illető.

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:14:50

Érdekes, érdekes.
Senkiben nem merül fel az az egyszerű, ámde gyomorforgató tény, hogy amikor Ferenc akarta ugyanezt, akkor nemzetgyilkos volt? Elég, ha a Kedves Vezető csinálja, és bőszen bólogatunk?
Lehet fizetős felsőoktatást csinálni, és lehet a hiányszakmákat támogatni. De könyörgöm, így?
Először is a legnagyobb parasztság az intézkedés januári - igen, felvételi előtt pár héttel - bejelentése. Nyilván, a Közgépes haverok pereputtyának tök mindegy, kiperkálnak bármennyit, de sok gyereknek bizony ezzel ugrott a felvételi: se ideje, se lehetősége nem volt akár anyagilag, akár szellemileg felkészülni, vagy változtatni a tervein.
Lehet olyan szakokat finanszírozni, amik hiányszakmák, statiszikák megjelentetésével befolyásolni a diákokat. Pl Svédországban bevett gyakorlat, hogy minden évben közzétesznek egy prognózist arról, hogy 3-5 év alatt várhatóan hogyan alakul a munkaerőpiac felvevő képessége. Persze ettôl a humán Gizike még nem fog hirtelen mèrnöki szakra menni, de azért nem rossz iránytű a gyerekeknek.
Ösztöndíj. Aki átgondolt, igazságos és jól működő ösztöndíj rendszer nélkül vezet be tandíjat ( oppardon, drasztikusan csökkenti az államilag finanszírozott helyek számát), az tényleg csak a gazdagok, az elit újratermelődését, a társadalom tagoltabbá válását segíti elő.
Amit most csináltak, az egyik elemet sem tartalmazza, szokásos kétharmados, törvénygyáras kontármunka. Gyalázat, hogy ilyen szakmaisàggal (?) emberek minisztériumokban ülhetnek, törvényeket hozhatnak.
Stadion rajongóknak: nem a stadion mag az alap probléma, hanem az, hogy lenne előtte egymillió fontosabb dolog... utána jöhet a stadion. Kicsit sajnálom, hogy a Vezír a fociért, és nem mondjuk a síelésért rajong. Építhetnénk 3000m feletti hegyeket is közpénzen, nem?! :)

Kivlov 2012.08.31. 09:15:41

@Marós:
Nem is volt hülye 5let megvonni. Most is lehetne...

Marós 2012.08.31. 09:16:23

@I_Isti:

ez a klasszikus megoldás,

de gyakorlatban , ők is szorulnak állami segítségre , időnként.
vagy nem kapnak fizetést a focisták, edzők, stb stb.

Pussy Riot (törölt) 2012.08.31. 09:17:29

A demagóg poszt azért nem jó, mert nem jó.
Fizetni még közel 100 évig fogja minden adózó - a nem adózó csak simán szopóágra kerül - állampolgár, nem csak a jelen 22 esztendő, hanem a kádári szociál,- és gazdaságpolitika következményeit.
Így jártunk.

A harmincas, és fiatalabb korosztálynak pedig az a nagy pechje, hogy fogalma sincs milyen volt mielőtt olyan jó lett mint amilyen most is.

Marós 2012.08.31. 09:17:32

@I_Isti:

Ne ítélkezz előre...

Marós 2012.08.31. 09:18:24

@I_Isti:

A jó polgármester a városának érdekeit képviseli..

2012.08.31. 09:18:56

Az USA-ban és más fejlett országokban azért keresnek olyan sokat a diplomások, mert saját zsebből/hitelből fizették a tandíjat, ahogy most nálunk is lesz. Nálunk is meg fog jelenni egy réteg pár év múlva, aki szeretne dupla annyi fizetést, mint az állami képzésű, hiszen neki valamiből vissza kell kapnia a befektetett pénzét. Ezt viszont egy munkáltató sem fogja neki kifizetni, hiszen a kicsit korábban állami pénzen képzettek feleannyiért dolgoznak. Főleg vidéken a magyar kkv-k nem fognak hirtelen dupla fizetést adni.

Marós 2012.08.31. 09:18:58

@Nick Leeson:

nem, tanulni sohasem késő..

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:19:08

@fizetekmegegysort: Örömmel látom, hogy míg megírtam, többekben felmerült, hogy a szoci tandíj jóval kisebb és igazságosabb tervezet volt

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.08.31. 09:19:49

4 év. Mit akarsz? Orbán képes 2 hónap alatt is az ellenkező meggyőződésre jutni.

Amúgy az nem az ördögtől való, hogy az állam részlegesen kivonul a felsőoktatásból (,még ha ellenzékben ezt elfogadhatatlannak tartották is). Csak azt meg nem így kell csinálni.
Ez úgy kellene csinálni, hogy tényleg legyen verseny az intézmények között és nem pedig úgy, hogy a Tervhivatal eldönti, hogy melyik intézmény, mennyi pénzt kap, hány tanulóhoz.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.31. 09:20:41

@Marós: És? Nem tudom, de Bokros után volt valami látszata a szívásnak, azóta meg mindenki vonogat, a szar meg ugyanakkora.

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 09:22:54

@Winston Smith:
Nem kivonni kellene a pénzt, hanem azonos összegből kellene kevesebb hallgatót felvenni, és javítani a színvonalat.

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:28:08

@Marós: Ha jól emlékszem Bokros eredményei, valamint a gazdasági környezet akkori állapota nagyban hozzájárult Viktor király első uralkodásának ma is emlegetett sikereihez. (megjegyzem, akkor is a kivagyi, aki velünk van az jó, aki ellenünk az nemjó retorikájával bukta a választást - szerintem)

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 09:30:33

Egyébként mostanában elgondolkodtam egy kicsikét. Érdekes dolog, hogy Orbán gyerekei jogász meg közgazdász szakra mentek, közben Orbánék politikájukban azt hangsúlyozzák, hogy ezek halott szakok, mer túlképzés van belőlük.

Érdekes módon a környezetemben azt tapasztalom, hogy a felső-közép osztálybeliek, tehát jól menő vállalkozók, helyi vezető politikusok, orvosok magándrendelővel, ügyvédek, vállalat igazgatók, stb. gyerekei szinte mind-mind jogásznak vagy közgazdásznak mennek, az orvosgyerekek egyik fele orvosnak megy, de a többi ugyanúgy a jog és közgáz közül valamelyikre. Ezzel szemben pl. mondják, hogy villamosmérnök, gépészmérnök vagy éppen a gyógyszerész szak az keresett. Ehhez képest ezeken a szakokon, főleg vidéken, rengeteg minimálbéres, munkanélküli, közmunkás, stb. tehetséges (meg a kevésbé tehetséges is) gyerekei tanulnak. Szóval érdekes dolog ez, mert az elit prédikál, hogy milyen szakok a rosszak, közben meg pont ők járatják oda a gyerekeiket.

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:35:22

@Belagezapista: Mint ahogy remekül poroszosítják az általános iskolai oktatást is, feltalálják újra a köpenyt mag az egyenruhát, közben azért van köztük aki a saját gyerekét Waldorfba járatja... Hehe.

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 09:36:21

A tandíjjal kapcsolatban még valami eszembe jutott.

Azon nem lepődtem meg, hogy a gerinctelen Fidesz banda ezen kérdésben is fordul 180 fokot, alig várom már a vizitdíjat is. Ellenben van az egésznek egy másik tanulsága is. Mikor az MSZP be akarta vezetni a sokkal enyhébb tandíjat, ami kb. 70 ezer lett volna évente (35 ezer/félév), ráadásul 1. évben nem volt, 2. évtől meg a legjobbaknak nem kellett volna fizetnie, sőt ebből a keretből is kaptak volna ösztöndíjat, akkor hatalmas tüntetések voltak ellene. Most alig van valami, szinte egy mukkanás se.

Mivel más hasonló ügyekben is ezt látom (pl. megszorítások), ezért úgy gondolom, ez bizonyítja, hogy alulról szerveződő tüntetés mint olyan, nem létezik, sosem létezett. Az egész mögött az előző kormány idején a Fidesz volt. A mostani ellenzék meg töketlen, képtelen bármit is megszervezni, a nép pedig nem fog utcára menni önmagától, mert olyan nincs. Valószínűleg a világ összes forradalma valójában fentről szerveződött, csak próbálták azt a látszatot mutatni, mint ha nem így lenne.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.31. 09:42:06

Ma ugye minden arról szól, hogy a független média a múlté.
Ez így is van.
Az ember pl. vagy balos, vagy jobbos tv műsort tud nézni.
Én pl. olyan szívesen látnék egy műsort, ahol pl. feldobnának egy témát, legyen mondjuk ennek a posztnak a témája, a fizetős felsőoktatás.
Aztán behívnák a pártok képviselőit, ahol elmondhatnák az éppen aktuális véleményüket.
Ezután jönne a visszajátszás.
Ki mit mondott 5-10-15-20 éve.
Szerintem szórakoztató lenne.
És minden oldal hallgathatna, mint szar a fűben.:)

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:42:11

@Belagezapista: Így ahogy mondod. És az ezeket finanszírozó haveroknak most osztódnak vissza a hàlapénzek és hálapozíciók, a mi pénzünkből. Amiből a gyerekeink oktatását kéne finanszírozni.
Egyébként ha jól emlékszem az MSZP tandíj tervezete az intézményeknél hagyta volna a pénzt, a Fideszé meg központilag kezeli. De ebben lehet, hogy tévedek, javítson aki tudja!

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:46:18

@Rosa Rugosa: Ehh... megmagyaráznák. Pl az akkori gazdasági környezetben nem volt szükség tandíjra, ezért nem volt támogatható, de elmútnyócév, és eladósítottak, na meg még világválság, ezért kénytelenek vagyunk bevezetni.

Nick Leeson 2012.08.31. 09:47:02

@Belagezapista: Ez azért van, mert jogászként vagy közgazdászként egy tufa hülye is tud érvényesülni. Egyszerűen előkeresi a vonatkozó törvényeket és kész. Nem lesz keresett profi, de jól meg tud élni. Ezzel szemben a gépésznek és villamosmérnöknek komoly szakmai tapasztalat kell, ahhoz hogy érvényesüljön. Az ehhez szükséges tudást nem lehet csak könyvekből felszippantani!

Nick Leeson 2012.08.31. 09:53:46

@Belagezapista: Mégis hogyan tüntetne az ellenzék? Gyurcsány mögé kik állnának? Pár idióta agymosott barmon kívül senki!

Jobbik mögé? Kommandósokkal lenne szétveretve a tüntetés, mert hogy "náci felvonulás"!

LMP? A libsik? Őket vagy kiröhögik, vagy kis mennyiségben még tüntetnének is. De ez sem elég semmire...

fizetekmegegysort 2012.08.31. 09:57:24

@Nick Leeson: Mégis ki finanszírozna ilyen tüntetéseket? Az említett pártok, vagy bárki más esetén kinek van arra esélye, hogy a következő választást viszi, és módjában áll majd kellően hálásnak lenni?
2006 és Öszöd után gyakorlatilag kockázatmentes, tuti befektetés volt egy ilyen "rendezvény" finanszírozása. :)

Marós 2012.08.31. 09:57:36

@fizetekmegegysort:

Ez egy szoci felfogás, hogy a Bokros milyen tökéletes volt és minden neki köszönhető ..csak akkor miért rugta ki Horn..
Bokros, csak statisztikai adatnak nézte az embereket, semmiféle empátiával nem rendelkezik még ma sem.
Uralkodása alatt elérte az infláció Magyarországon 30 százalékot/ évente vagy még többet is...
Csak a megvonást hirdeti.
Jól járt a havi 4milliós eus fizetéssel, miközben semmiéle párja nincs .., még Ibolykát is átvágta..
igazi csecsen vajda...
az "angolja" meg förtelmes...

fizetekmegegysort 2012.08.31. 10:04:14

@Marós: Ha egy országot gazdaságilag rendbe akarsz tenni, akkor a számokat kell nézned.
Megteheted, hogy a nyugdíjast nézed, hisz tuti szavazó, a haverokat, mert hálás vagy, a magas keresetűeket, mert ők a szavazóbázisod. Eredmény mellékelve....
Tedd a szívedre a kezed: ha be kéne fektetned a pénzed, rendbetenni a családod költségvetését, Matolcsyra bíznád vagy Bokrosra? ;)
Bokros mindig is keresett szakember volt. Dajcs Tomi is jól jár az EUs fizetésével, pedig csak cuccolni meg twittelni tud... Ez érv?!
Szar angol.... Muhaha, hallottad már a Vezírt?!

2012.08.31. 10:04:33

Hát nem is tudom ... a múltkor egy buszon ülve 20 percen keresztül hallgattam végig egy előttem ülő, száj- és agymenéses humán-antropológus bölcsész faszkalapot, aki valami rég nem látott, szinténzenész :)évfolyamtársnőjét 'hittérítgette' ...

Hát valahogy attól a lila víziókkal telt, elefáncsonttoronyból széjjelnézdelő, a buzgómócsing terepmunkások által (természetesen nem mondjuk egy cigányok terrorizálta, "mélyszegény" településen) tanulmányozva megkutatott falusi "éthoszról", meg a boldogság ill. a szépség "mítoszáról" tartott előadások varázsáról fecsegő bazári majmot,

aki még láthatóan évekkel az egyetem befejezése után is úgy csüng annak szellemi csecsén, mint az aprómalac, én bizony nem fizettem volna az adómból, hogy többedmagával együtt tovább egye és etesse a ködöt.

Aszittem, helyben agyfaszt kapok a vég nélkül darált siket baromságoktól, amik aztán mindenre jók, csak a rendesen, tisztességesen élni akaró emberek tömegei életének normálisabbá tételére nem.

Akkor már inkább a stadionok ... :)

Kivlov 2012.08.31. 10:14:59

@Marós:
"Bokros, csak statisztikai adatnak nézte az embereket, semmiféle empátiával nem rendelkezik még ma sem."

Ez azért van, barátom, mert empátiából meg szolidaritásból nem lehet megélni! Illetve lehet, úgy ahogy mi tesszük 22 éve. De akkor ne is várjunk csodát, meg európai béreket! Adózzunk le szépen a bérköltségünk 60-70 %-át, utána a megmaradt lé még közel felét, és qssuljunk, mert ez jutott ilyen felfogás mellett...

gagauzz kalauzz 2012.08.31. 10:15:26

Viktóóó is adott már egy kőkemény GDP termelőt az országnak: egyetlen fiúgyermeke enbékettes labdabűvölő. Leányaiból pedig valszeg szövőnőt nevel.:))))

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 10:17:48

@Nick Leeson:
Nem Gyurcsány, a Jobbik vagy az LMP mögé kellene állni (2014-ig amúgy sincs értelme senki mögé sem állni), hanem egyes intézkedések ellen küzdeni. Nem azért, de akik anno elmentek szavazni, 80% a tandíj ellen szavazott, most ugyanezek hol vannak? Nyilván jelentős részük agymosott Fidesz droid, aki most tapsikol a sokkal súlyosabb tandíjnak, de kétlem, hogy csak ők szavaztak volna anno a tandíj ellen, szóval ők hol vannak? Én ebből vonom le azt a következtetést, hogy nincsen lentről jövő kezdeményezés, soha nem is létezett ilyesmi. Politikai érdekek vannak, a legnagyobbat az hazudik, aki azt mondja, ez vagy az az ügy lentről indult.

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 10:20:22

@Marós:
Egy pénzügyminiszternek nem is empátia kell alapvetően. Ellenben mi van Orbánékkal, akikbe empátia meg hozzáértés sem szorult?

Belagezapista (törölt) 2012.08.31. 10:22:25

@Marós:
Egyébként szerintem Bokros teljesen átlagos hozzáértő közgazdász, semmi kiemelkedő, közel sincs a legjobbak között. Több ezernyi hasonló van az országban, de ő volt köztük az első és utolsó, akit engedtek beleszólni a gazdaságpolitikába.

Marós 2012.08.31. 10:25:13

@fizetekmegegysort:

Deutsch mögött még ott a párt..
hallottam Orbánt, relatíve jól és bátran beszél , még Brüsszelben is..

Bokrosnak nem volt és ma sincs jövőképe, vagy legalább is titkolta..
míg ezt Orbánról nem mondhatod el...
csak megjegyzem, a 13 havit ki vonta el, 8 év alatt a gáz mennyit emelkedett... stb stb

Ad Dio 2012.08.31. 10:25:18

@I_Isti:

"Mert utcaseprőből se kell túl sok, csak azért."

Azoknak a képzése is 5-8 évig tart és évente egy valag pénzt emészt fel? Elnézést ennyit a populizmusnak me reggel :D.

Egyébként eléggé csúnya vicc lenne ha a diploma és az utcaseprő közt üres lenne a mezőny. Szerencsére nem az. Viszont egy diplomás munka híján könnyen találhatja magát utcaseprők közt. Ami nem szégyen csak kicsit sokba kerül a többieknek.

Le_Penseur 2012.08.31. 10:33:05

@Marós:
"Bokrosnak nem volt és ma sincs jövőképe, vagy legalább is titkolta..
míg ezt Orbánról nem mondhatod el..."

Ez a cikk pont arról szól, hogy Orbán jövőképe igen sűrűn változik! Négy éve még pont az ellenkezője volt a jövőkép, mint most. Gondolom legkésőbb négy év múlva ismét teljesen más lesz a jövőkép...

arckönyv 2012.08.31. 10:33:23

A felsőoktatás minőségéről eddig nem is esett szó. Ugyanis ebben az nem túl színvonalas. Aztán van egy bizonyos szakképzési hozzájárulás amit minden munkáltató fizet a dolgozója után. Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy kíváncsi vagyok, hogy a tandíjból mennyit fognak az oktatás minőségének a javítására fordítani.

fizetekmegegysort 2012.08.31. 10:33:57

@Marós: Ja, Orbánnak más sincs csak jövőképe, víziói.

Ad Dio 2012.08.31. 10:35:43

@Ad Dio: Egy ideje bejárogat a műhelybe egy srác. Megkedveltem. Amolyan félszemű a vakok közt. Nyűglődik a pályaválasztás útvesztőiben. Gondoltam segítek neki. Megkérdeztem mit szeretne. Hümmölgött kicsit, de aztán csak kidobta amit a felmérések szerint is gondol ez a korosztály: elsősorban szeretne jól élni. Minden más alárendelt.

Nosza, gondoltam akor segítek. Beültettem az autóba és körbevittem a környékeny. Mutattam neki 5 házat. Tanárét, jogászét, gyógytornászét, rendőrét és kárpitosét. Mondtam hogy válasszon. Megtette. Mondom szerinted mit dolgozik a gazdája (felsoroltam a lehetőségeket). Jött a válasz: jogász. Hát nem. Mert kárpitos. Aztán beadta a jelentkezését: gyógytornásznak.

Sakkmatt. Énkérekelnézést.

Nick Leeson 2012.08.31. 10:38:12

@Belagezapista: Senki nem fog kimenni tüntetni, úgy hogy nincs valamiféle párt a háttérben. Még azon sem akik leszarják a pártokat. Egyébként is itt szokás ráhúzni mindenkire valami klisét. Ha olyat szól, akkor komcsi, ha amolyat akkor fidesznyik, ha még másfélét, akkor meg libsi vagy náci. Az, hogy valakit egyik sem vonzza, csak épp van véleménye, az már nem is lehetséges ebben az országban. Valami szimpátiát mindenképp rá próbálnak húzni mindenkire az emberek...

Marós 2012.08.31. 10:42:38

@fizetekmegegysort:

Jővőkép nélküliség azt jelenti nincs terv..
Bokrosnak semmi terve nem volt..de nem is lesz.. (nem azt mondom , hogy hülye, csak nem klasszis..)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.08.31. 10:47:47

@Marós:
A 13. havit Bajnai vonta el.
A gáz árába a kormánynak nincs beleszólása. Abba van beleszólása, hogy a gáz árát milyen arányban osztja meg a gázfogyasztók és az adófizetők között.

Az, hogy felírok a táblára pár divatos buzzwordot, az nem jövőkép.
A jövőkép az, amikor azt is tudod, hogy mit kell csinálnod, hogy elérd azt. Addig az max. kívánságlista.

Nick Leeson 2012.08.31. 10:57:11

@Ad Dio: Persze, hogy nem érdekli a fiatalokat más, csak a jólét. Nem látnak mást, csak terepjárókat, menő ruhákat, ájfónt, meg hasonlókat. Az, hogy a terepjárós családban apuka félredug, anyuka meg alkesz, az már nem számít, mert nem látnak a dolgok mögé. Nem a boldogság a cél, hanem a jólét, ami valójában csak látszat.
Inkább legyen menő autója, olyan melóval, amit nem is szeret, de kell az az autó. Mivel nem szereti a munkáját szarul is végzi. Illetve épp csak annyira szarul, hogy a "jópénz" azért meglegyen. Aztán meg otthon a családon vezeti le a munkahelyi frusztrációt... családveréssel...

fizetekmegegysort 2012.08.31. 10:59:44

@Marós: Szaktudás nélkül meg a jövőkép tündérmese.

2012.08.31. 11:12:01

És még valami:

Az ilyen büfé-ruhatár szakokat, amit említettem volt, a felvilágosult "kalapos király", ha ma élne & uralkodhatna is, hát úgy törölné el egy pillanat alatt, hogy a sok ködevő ingyenélő csak lesne ...

Mert ezek kábé ugyanannyit érnek manapság, vagy még kevesebbet is, mint anno az ún. "kontemplatív" szerzetesrendek, akik zsolozsmáért és rózsafüzérért cserébe ehették a nép kenyerét.

(De azok legalább a valóságos néppel tényleg kontaktban voltak valamennyire ...)

Marós 2012.08.31. 11:12:37

@Ad Dio:

Én meg a kecskeméti Auchan parkolójában ajánlottam egy fiatal, dinamikus kéregetőnek, hogy jó hegsztőt csinálunk belőle, de nem állt kötélnek..
keveselte a napi nettó tizest. Azt mondta : meg van a napi huszasa a parkolóban..

Ad Dio 2012.08.31. 11:48:32

@ekszvájzed:

Meg néhány százan voltak, ellentétben a semmitérő diplomát hajkurászó egyetemisták tömegével.

Ad Dio 2012.08.31. 11:55:54

@Nick Leeson:

Régebben (amikor én választottam irányt), szinte kizárólag az számított hogy ki mihez érez "kedvet". Ez ma úgy látom egyértelműen a szocializmus öröksége volt. Akkoriban a béreket mesterségesen távol tartották a gazdasági realitásoktól. Senki nem törődött vele. Ma a fiatalok a ló túloldalán vannak: csak a lóvé számít. Aztán meglepődnek ha az lesz amit felfestettél. Én mégis előrelépésnek érzem ezt. Sajnos vagy hála Istennek a működő gazdaság az első a sorban. Enélkül nincs semmi. Tudom ez durván hangzik, de...

Marós 2012.08.31. 12:02:33

@Kivlov:

Igazad van! Nincsen ingyen ebéd. Ezt meg kell tanulnunk magyaroknak, akár akarjuk , akár nem.
Egyetértek veled, de csak részben.
Mert még a nyugati világban is vannak korlátok, hogy csak eddig , és ne tovább.
A piac szabályozza az árakat ugyan, de csak részben..A minőséget is szabályozza? Azért látos a sok gagyit itt nálunk, nyugatinál sokkal drágábban..
Beszélhetünk a nyugati lakbérek szabályzó rendszeréről...

Az államnak, kormánynak igen is van beleszólása sok mindenben..
és szerintem ezt Orbán jól végzi,legalűább is a körülményekhez képest.. ennek hangot is ad...
csak mellékesen céloztam a gáz vadul emelkedő árára, 8 évvel ez előtt és most. A gáz ára 39 Forint volt 2002-ben. Most meg ennek a többszöröse 140 HUF körül volt.Hányszor , hány 100%-os emelkedés ez?
Nem jött be a Kuncze szlogen sem ,vagyis a piac minden megold és az állam a lgrosszabb tulajdonos...,

2012.08.31. 12:09:30

Ebben az országban soha eddig, egész történelme folyamán, a lakossági arányszámokat tekintve összesen nem járt ennyi ember még egyetemre-főiskolára, beleértve a kb. 1100-1900 között a nyugati egyetemeken végzetteket is, mint az utóbbi 20 év alatt.

És ránézve az ország mai gazdasági, kulturális, technikai, politikai (!) és média-színvonalára, bizony láthatjuk, mindez baromira megérte. Hiszen ha minden igaz lenne, ezen területeken igazi nagyhatalom volnánk.

Talán ha 80-100 évvel ezelőtt volt utoljára összhangban az elnyert tudás a (helyben) meg (is) valósított szellemi minőséggel ...

(Most ebből a 4 évtized alatt igen lassan kikupálódó rákosista-kádárista felsőoktatást hagyjuk ki, mert az ideológiai maszlag, és a besúgókkal teli légkör nem tehette azt valódi szellemi műhellyé). De már Horn elvtárs is megmondta, nem sokkal később, hogy évente bőven elég itt 2 db. filozófusnak diplomát adni ... :)

Marós 2012.08.31. 12:16:49

@fizetekmegegysort:
Csak megjegyzem, német tulajú cégnél dolgoztam az elmúlt 14 évben.
Nem volt 2 egyforma év, de nem a magyarok, hanem a németek miatt.

Volt felfutás 80 főre, majd leépítés 20 főre, majd volt visszavont termőegységek ismét Németországban folytatáshoz, majd cégeladás svédeknek, olaszoknak,. , majd kísérletezés Kínában történő gyártásra.
Volt önállóságra szorítás(értsd: szerezz magyar hitelt a német áruk termeléséhez)
Végül a teljes keleti európai gyártás megszüntetése.. volt a totális beteljesülés..

Ez a kapitalizmus és tőkeáramlás örök körforgása...

Csak balga hiszi el, hogy egy miniszterelnöknek kell 20 évig ugyanazt mondani , meg a hülye nyugdíjas gondolja azt, hogy a pénz csak úgy automatikusan jön nekije...
Hogy folyamatosan, egy országnak és miniszterelnöknek nap-mint nap ezért valamit tenni kell arra már önző módon nem gondol...

Tudomásul kell venni, az idő változik és vele együtt mi is…

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.08.31. 12:18:38

@Marós:
A minőséget is szabályozza.
Azért sok a gagyi, mert a vevő igénytelen. Ha a vevőt jobban érdekli az ár, mint a minőség, akkor ez történik.

A gáz árát nem tudja az állam befolyásolni. Amikor te azt láttad, hogy az alacsony az azért volt, mert az állam kifizette egy részét helyetted és utána pedig kifizettette veled, mint adót.
Miért is nem jött be? Mutass egy szolgáltatást, ami jobb lett az államosítás után.

Kivlov 2012.08.31. 12:22:26

@Marós:
Márpedig ezt a magyarok nem akarják megtanulni és ha a politikusokon múlik, nem is fogják.
Épp ezért nem csinált Orbán sem érdemi átalakítást, kiadáscsökkentés. Inkább elvitte a nyugdíjpénzeket meg kivetett pár kamuadót. Hogy ne kell megtanítania a népnek, hogy "nincs ingyen ebéd..."

Marós 2012.08.31. 12:30:59

@Kivlov:

Rosszul láttod, türelmetlen, csodaváró vagy.

Nem tudom , mit gondolsz, mennyi idő kell a gadaság átalkításához? Két év?

Kivlov 2012.08.31. 12:36:04

@Marós:
?Milyen 2 évről beszélsz? 20 éve megy ez!
Az neked az átalakítás, hogy pumpoljuk a dolgozókat és adjuk oda az inaktívaknak? Utána meg csodálkozunk, hogy a fiatalok elhúznának innen, dolgozni alig akar valaki éhbérekért? hagyjuk már...

Nick Leeson 2012.08.31. 12:48:15

@Ad Dio: Szerintem meg nagyon nagy baj, hogy csak a lóvé számít! Ha a többség elgondolkodna, mi az amit szívesen csinálna, vagy mi az amihez jó érzéke van, esetleg mi érdekli, és abban a témában tanulna, fejlődne, sokkal hatékonyabb lenne a gazdaság.
Azok a műmájerek akik kamu szakokat elvégezve, diplomát szereznek, és életük végéig a fingot reszelik, semmit nem érnek az országnak és a gazdaságnak. Ellenben ha ugyan az a műmájer, próbálgatta volna magát fiatalon és nem a menőzés lett volna az elsődleges cél, akkor kiderülhetett volna, hogy valami másban kimagaslót tud alkotni. Még ha szakmunka is.
Most meséljem, hogy az autószerelőm alig 25 évesen, saját lakást melózott össze magának? Jóformán a kocsi hangjáról tudja mi a baja. 25 évesen! Full profi a srác! Vagy a fodrász ismerősöm, akihez 120km-ről járnak az ügyfelek, mert jobb mint a pesti mesterfodrászok? Egzisztenciában meg lazán lenyomja bármelyik pesti "diplomás" HR-es műribancot!

fizetekmegegysort 2012.08.31. 12:49:55

@Marós: A miniszterelnök gyárthat jövőképet, szónokolhat, kifelè ez a dolga. Befelé, a saját emberei felé meg az, hogy a lehető legjobb szakembereket tegye a megfelelő posztokra, és belőlük mindent " kihajtson". A mi érdekünkben.
Orbán köpönyegforgató magatartásánál, nagyképű, űbermagyar vízióinál a szememben sokkal nagyobb bűn, hogy a Matolcsy nevű gazdasági sámánt nem dobta még ki a retekbe, és nem hozott a helyére egy értelmes közgazdát.
Egy dolog, hogy húsz év alatt változik valakinek a véleménye. De szélső libsiből konzervatív igazmagyarpógárba átmenni, ugyanazon dolgokról pár éven belül homlokegyenest ellentétesen nyilatkozni nálam már nem véleményváltoztatás kategória. Továbbá gusztustalan, hogy önmagának ezt megengedi, de ha politikai ellenfelei mertek valaha is véleményt változtatni, akkor azok népellenség hazaárulók.
Egyébként két év alatt sem jött be semmi amit ígért. Pl nincs egyéni számlánk, és nem is lesz, nem nőtt a fogyasztás az egykulcsostól, nincsenek új munkahelyek, befektetések...stb.

fizetekmegegysort 2012.08.31. 12:53:56

@Nick Leeson: Ihajj... fodrász akartam lenni, anyám nem engedett szakmukiba a kitűnő bizim miatt. Lettem 2 dipós multibérenc. A fodrászom sokszorosát keresi az én fizumnak, én meg sokszorosát adózok mint ő. :)

Ad Dio 2012.08.31. 13:00:41

@Kivlov:

Azért nem egészen. Nem tapsolok önfeledt boldogságban, de történtek lépések.

- korkedvezményes nyugdíjak szűkítése,
- rokkant-felülvizsgálat,
- munkanélküli és egyéb segélyek kurtítása/átalakítása,
- közmunkaprogram
- támogatott egyetemi helyek szűkítése

A lista hasból ment, valószínűleg messze nem teljes. Ezek egyenlegjavító reformok. Ilyeneket a Bokros csomag óta nem láttunk. Ráadásul van benne annyi koncepció is, hogy az inaktívakat a gazdaság felé nyomja. Az irány ebben jó. Persze szinte minden intézkedésbe kerül kicsi homok...

Marós 2012.08.31. 13:06:13

@fizetekmegegysort:

Milyen befektetésekre gondolsz egy folyamatosan népességfogyó országban,

Termelőgyárakra? Nincsenek szakmunkások!
Mezőgazdasági befektetőre? a földeket már felvásárolták és viszik ki az a 5 féle terményt amit megtermelünk...alapanyagnak..

Sportbefektetőkre? Nincsenek stadionjaink, se csapataink!

Bányászati iparágra gondolsz? Hol vannak a vájártanulók?

Áruld el kérlek milyen befektetésre gondolsz, aki idehozza a pénzét.

A kereskedelem az megy. Bármelyik nyugati szupermarket, bevásárlóközpont, megirigyelhetné a forgalmat.
De azok meg hónapokra fizetik a magyar beszállítókat…

Marós 2012.08.31. 13:07:43

@fizetekmegegysort:

Még változtathatsz..
Miféle diplomád van?

Kivlov 2012.08.31. 13:08:16

@Ad Dio:
így van! ezeket én is helyesmelm. Csak kicsit nagyobb intenzitással kellett volna ilyen lépéseket tenni. Több ilyen és kevesebb adóemelés.

Ad Dio 2012.08.31. 13:08:42

@Nick Leeson:

Figyelj, egyről beszélünk csak más nyelven. Énnekem az fáj, amikor a népek mennek a saját "álmaik" megy "vágyaik" után és elmennek tanárnak, orvosnak, gyógytornásznak, rekreációszervezőnek, aztán rájönnek hogy ez mivel is jár. Sok mindennel, spec pénzzel nem (sokszor álláslehetőséggel sem). És akkor születik a frusztrált tanár aki a saját dühét tölti a diákon. Mellesleg beleszarik abba hogy mit ad le az órákon. "Ennyiért, ezeknek, jóez.". Az álmokkal nem lehet vitatkozni. Ha valakit a "nagylóvé" ambícionál, annak legalább lehet érveket mondani. Amit vagy meghall vagy nem.

Ma mindenki irodai öltönyös melót hajt. De nincs rendes villanyszerelő, fodrász, kárpitos.

Pedig aki ezeket a szakmákat jól csinálja, az nem nyomorog. Jobban keres, mint egy multi középvezetője.

Marós 2012.08.31. 13:42:09

@fizetekmegegysort:

A marx Károly nvezetű akármi ontotta aNobel-díjas szocialista közgazdászokat, a megmondó embereket.
És mi lett a országbó?

fizetekmegegysort 2012.08.31. 13:42:37

@Marós: Három gyerek mellett negyven évesen az ember leginkább a napi menün vagy a házimunkák sorrendjén változtat. ;))
KülkerPR, plusz HRBelügyes. Elmehetek a közigazgatásba bármikor, csak egy kiegészítő közig vizsga kell. :)))

fizetekmegegysort 2012.08.31. 13:44:17

@Marós: Hát, ezt pár év múlva újra láthatod majd, mert itt sem kapitalizmus épül. ;)

Nick Leeson 2012.08.31. 13:45:37

@Ad Dio: Azért bonyolult dolog ez. :)
Pl. Tanár.
Ha én annak idején (40 éves vagyok) tanárnak megyek, akkor egy jó 10-15 évet még egész jól és lelkiismeretesen tanítgathattam volna. Még valamilyen szinten tisztelték is a tanárokat 10-15 éve. Azóta bejött a liberális oktatás. A gyerek megveri a tanárt, beleszarik mindenbe. A szülő is a tanárt okolja, a gyerek semmiért nem felelős, csak jogai vannak... stb. tehát ha én annak idején tanár leszek, akkor oké lett volna egy darabig. Csak az utóbbi időben vált rémálommá a tanári hivatás. De ki tudhatja, hogy mit hoz a jövő 10-15 év múlva. Egy keresett nyugis szakma, simán az enyészetté válhat pár éve múlva... Nem véletlen, hogy sokan több lábon állnak, és van a tarsolyukban egy "tartalék" szakma, végzettség!

Ad Dio 2012.08.31. 14:04:29

@Nick Leeson:

Én tanárnak indultam :), kb ugyanakkor lehettünk egyetemisták :D. Nincs baj a tanársággal. A szembeszomszédom, akivel összejárunk komoly dolgok felett elmélkedni (akarom mondani sör mellett társasjátékozni), egy tanár. Korunkbeli. Nagyon jól csinálja amit csinál. Nem sír-rí állandóan. Az anyagi helyzettel még a tanárság előtt számot vetett. Meg azzal is hogy olyan a világ amilyen. A gyerekeket szereti, a módszereit meg folyamatosan fejleszti a kihívásokhoz :). Szerintem nagyon jól csinálja. Mondjuk ezt ne mondjátok meg neki, mert elbízza magát :D.

ö...mikó? 2012.08.31. 15:26:34

@Ez egy nicknév: Jól bemutatkoztál. Szociális népszavazás rémlik? Ne a zemberek fizessék meg! Ne legyen tandíj. Most hogy a vezíred mondja, felállva tapsolsz a TV előtt és és örülsz a rég nem látott barátodnak: a merevedésnek.

Marós 2012.08.31. 21:42:06

@fizetekmegegysort:

feltétlen csináld meg! A papír világában vagyunk. Sohasem tudod , mit hoz a sors, mikor, mit kell felmutatnod..
A három gyerekhez gratulálok..Szép család. csak ne dohányozzanak..és sokat mozogjanak, sportoljanak.. Három dolgban támogasd őket..: idegen nyelv, idegen nyelv , idegen nyelv

kino 2012.10.13. 01:09:56

Annak azért örülök, hogy MSc-re inkább kijöttem Németországba. Köszi, nem kérek sem az önköltségből, sem a röghöz kötésből.

kino 2012.10.13. 01:13:31

Egyébként az egykori gimis osztályom 25%-a már külföldön tanul... És az ismerősi körömből további öt ember ment ki csak az idén. Kemény ez a kivándorlás. Valahol szomorú, de nincs min csodálkozni. Ez van.
süti beállítások módosítása