morgás joga 6.jpgVágyak, álmok, valóság - egymillió munkahelyet ígért a kormány, mára azonban kiderült, nemcsak a beruházás, hanem a foglalkoztatás is csökkent, a jogi és gazdasági háttér bizonytalan és egyre érzékelhetőbb a gazdaságban a pénz hiánya, a késedelmes fizetések és a körbetartozás mindennapos probléma.

Ma már egyértelmű, a piaci szempontokat figyelembe nem vevő kierőszakolt béremelések nem jelentkeznek vásárlóerőként, hiszen az 1,4%-os átlagos nettó bérnövekedést az áfakulcs növekedés generálta 5,5%-os januári infláció kapásból magába szippantotta, a reálbér ténylegesen 3,8%-kal csökkent, miközben a vállalkozások terhei jelentősen nőttek. És mi a jövőkép? A csökkenő kereslet mellett sok cég csődbe megy, a foglalkoztatás tovább csökken, ez pedig még kisebb piaci keresletet indukál. A kör bezárul.

A kiszámíthatatlan jogi-gazdasági háttér, a befektetői szempontból elrettentő ad hoc törvényalkotás (ágazati különadók, bérkompenzáció, plázastop, stb.) továbbra is elveszi a kedvét a vállalkozóknak attól, hogy hazánkban telepedjenek le, illetve ha már itt vannak, további beruházásokra szánják el magukat. Mindeközben a gazdaság teljesítményének növekedéséhez elengedhetetlen lenne, hogy ne csak az export mennyisége nőjön, hanem élénküljön a belső piac is.

  • A kérdés az, vajon hogyan képzeli a kormány a beígért munkahelyteremtést és ezzel párhuzamosan a piac élénkítését, nagyobb adóbevételeket, összességében a költségvetési bevételek növelését, ha ehhez semmilyen kézzelfogható koncepcióval sem rendelkezik?
  • Mi lesz a jelenlegi álláskeresőkkel, ha lejár a 3 hónapos munkanélküli segély? Honnan lesz pénz közmunkára, és mit csinál annyi ember és hol? Ki fogja felügyelni a munkát, az mennyi fizetést kap, honnan lesznek szerszámok, hogy történik a munkahelyre szállítás, ki vigyáz a munkavédelmi szabályok betartására, stb.?Valójában mennyibe fog ez kerülni a költségvetésnek, tehát az adófizetőknek? És mi lesz azokkal, akiknek közmunka sem jut? Miből fognak megélni, hogyan fizetik számláikat, hiteleiket, milyen vásárlóerővel fognak jelentkezni a piacon?
  • Amennyiben radikálisan csökken a foglalkoztatás, hogyan fog alakulni a piacon a vásárlóerő? Kik fognak vásárolni és mit? Belső fogyasztás hiányában mi lesz a sorsa azoknak a vállalkozásoknak, akik nem exportra, hanem itthonra termelnek vagy szolgáltatást nyújtanak?


zsebóra.jpgMindeközben ketyeg az óra, egyre közelebb a határidő, a kormánynak előbb-utóbb be kell jelentenie, milyen megszorító intézkedéseket kíván foganatosítani a költségvetési hiány szinten tartása érdekében. Az uniós pénzügyminiszterek múlt heti döntése alapján a magyar kormánynak június 22-ig kell bebizonyítania, valóban le tudja szorítja a hiányt az elvárt szintre, mindehhez Olli Rehn pénzügyi biztos tájékoztatása alapján a költségvetésünk 0,5 százalékának megfelelő mértékű, körülbelül 150 milliárd forintos megszorítást várnak a magyar kormánytól.

A kormány már gondolkodik így szándéka szerint csökkenti a gyógyszerár támogatásra szánt összeget, a BKV állami támogatását, illetve előre hozzák az elektronikus útdíj bevezetését is. Ez azonban a becslések szerint még csak csepp a tengerben - a 150 milliárdhoz 120 milliárd hibádzik, de ha belekalkuláljuk az orvosok fizetésemelésének ígéretét, akkor a tényleges hiány 130-140 milliárd is lehet. Számítanak még kiadáscsökkentésre a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatával, illetve a személyszállítás kapcsán a járatszámok csökkentésével, a kérdés csak az, ezen a területen mennyit is lehet spórolni, illetve ennek milyen hosszútávú következményei vannak (további munkanélküliek a munkaerőpiacon, ezzel együtt további vásárlóerő csökkenés). Reménykedhetnek még az állami cégek (pl. MOL) nagyösszegű osztalékbefizetésével is, ám ennek tényleges mértéke ma még nem ismert.

A valódi kérdés az, hogy honnan lehet még úgy elvonni, hogy az ne csökkentse jelentősen a vásárlóerőt? A "ne az emberek fizessék meg" szlogen ebben az esetben végképp hamisan cseng - hiszen bármelyik ágazatot is sújtják bámilyen adóval, azt az érintettek előbb vagy utóbb átterhelik a fogyasztókra, tehát "az emberekre". Ráadásul áfával terhelten, mivel csak úgy tudják kiszámlázni hónapról hónapra a plusz költségelemet.

Közben egyes szakemberek már azt hangoztatják, nem is biztos, hogy kell nekünk IMF-hitel (tehát az EU-val sem kell megállapodnunk) - és ez a kijelentés nagyban determinálhatja a kormány cselekedeteit, és igazolhatja az "ej, ráérünk arra még" stratégiát

  • De vajon előre megfontolt magatartás az, hogy a kormány úgy gondolja, kedvező gazdasági körülmények között, 300 forintos Euró alatt nem is kell semmilyen intézkedést hozni, a költségvetés tartaléka kihúzza az országot a csávából? Vajon nem felelőtlenség abban bízni, hogy a nemzetközi helyet jó irányba "fokozódik", a nemzetközi gazdasági életben minden pozitív tendenciájú lesz az elkövetkező hónapokban?
  • Ha mégsem lesz minden happy nemzetközileg, akkor vajon milyen eredménnyel járhat az, ha a kormány az első négy hónap makrogazdasági mutatóit látva kezd majd el kapkodni, hatástanulmányok, előzetes számítások nélkül pillanatnyilag jó ötletnek tűnt intézkedéseket hozni? Az átgondolatlan, de a populista szempontokat maximálisan teljesítő extraadók, megszorítások következtében mi lesz a vállalkozásokkal és a munkavállalókkal? Várható-e a vásárlóerő, a foglalkoztatottság és a beruházások további csökkenése, nő-e az áthárított teher az embereken?

 

A nemzetközi gazdasági helyzet az utóbbi két napban valószínűleg nem úgy alakult, ahogy a kormány szeretné.Tegnap az IMF-tárgyalások kezdetének kitolódása, ma a német beszerzési menedzserindex előrejelzésektől lényeges elmaradása ütötte a forintot. Mi lesz ha üt az óra és kiderül, cselekedni kell?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!



A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr934332673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörtelen 2012.03.22. 18:56:04

Egyszer valakinek össze kellene gyűjteni ezeket a cikkeket, s bíróság elé tárni: Tisztelt Bíróság, nem valós az alperes védekezése, hogy a döntései idején nem lehetett tudni milyen gazdasági folyamatok, milyen társadalmi következményekkel járnak.
Más megoldás lehet, hogy a vád megalapozása érdekében olyan átfogó felszólító dokumentum szülessen, amely meg nem valósítása esetén a szándákos károkozás bűncselekményét (stb., stb.) bizonyítaná.

sörtelen 2012.03.22. 19:22:04

Most hívott dr. Schmitt, hogy a szíjon az egy "j".

2012.03.24. 21:23:14

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

p6tdlx 2013.01.20. 16:16:17

Körbetartozás, Nem fizették ki a számládat ?
Rögzítsd be a tartozást a www.nemfizetoceg.hu -n (Ingyenes!) lássa mindenki mely cég nem fizet időben! Mielőtt szerződést kötnél, szolgáltatást nyújtanál vagy terméket adnál ellenőrizd a céget, nincs-e tartozása mások felé már !
süti beállítások módosítása